#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
27/11/2012 15:37
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Καλή η συμφωνία, ας κοιτάξουμε τώρα τους ανθρώπους... Του Κώστα Ροδινού

Ο γνωστός αρθρογράφος των Financial Times Wolfgang Munchau, έγραφε δηκτικά πριν από περίπου μια εβδομάδα: «Κατά την πολυετή μου εμπειρία στις Βρυξέλλες, έμαθα να μην υποτιμώ ποτέ την ικανότητα των Ευρωπαίων τεχνοκρατών να βρουν χρήματα. Θα παρατείνουν δάνεια, θα μειώσουν επιτόκια και θα δημιουργήσουν ένα ιδιαίτερα πολύπλοκο και θολό όχημα ειδικού σκοπού εάν χρειαστεί. Εάν δεν βρουν όλα τα χρήματα, θα βρουν τα μισά από όσα χρειάζονται για το μισό χρονικό διάστημα και θα επανέλθουν στο θέμα τον επόμενο χρόνο για να βρουν τα υπόλοιπα. Δεν επικροτώ αυτήν τη στρατηγική. Αντιθέτως. Λέω απλώς ότι θα βρουν τα χρήματα.»

Το θυμήθηκα καθώς διάβαζα τα σχετικά με την πρωϊνή απόφαση του Eurogroup.

Να αρχίσουμε από τα βασικά:

 

Πρώτον,  προφανώς και δεν πρόκειται για  μια απόφαση που λύνει το πρόβλημα της χώρας μας οριστικά, άλλωστε δεν νομίζω να το περίμενε κανένας αυτό. Eίναι όμως μια σημαντική συμφωνία  που προσφέρει στη χώρα μια ευκαιρία και ανοίγει νέα προοπτική. Ίσως την καλύτερη από τότε που άρχισε αυτή η περιπέτεια για αυτό και δεν πρέπει να περάσει αναξιοποίητη.

 

Δεύτερον, για όσους έσπευσαν από το πρωί να επιδοθούν  σε πικρόχολη κριτική, θα τους υπενθυμίσω ότι ούτε εύκολη ήταν η συμφωνία, ούτε δεδομένη. Άλλωστε όλοι θυμόμαστε τον κ. Τσίπρα να ρωτάει τον Πρωθυπουργό στη Βουλή τι θα κάνει, αν δεν πάρει τη δόση! Εν μέσω κρίσης και αυξανόμενων ανησυχιών για τη διεθνή οικονομία,  για καμιά κυβέρνηση δεν θα είναι εύκολο να περάσει από το κοινοβούλιό της προγράμματα στήριξης τρίτων χωρών. Και για να έρθει αυτή η απόφαση χρειάστηκε επίπονη δουλειά. Ας βρούν τη γενναιότητα, επιτέλους,...

 

Τρίτον,  για να είμαστε ειλικρινείς. Ούτε το χρέος στο 120% του ΑΕΠ, πολύ δε περισσότερο στο 124% είναι βιώσιμο, όσο η οικονομία μας βρίσκεται σε ύφεση. Ακόμα και όταν εισέλθει  σε  ρυθμούς ανάπτυξης (που θα είναι χαμηλοί στην αρχή) και πάλι δεν θα είναι.   Αυτά είναι λογιστικά τερτίπια. Εδώ οι τεχνοκράτες της τρόϊκας έπεφταν έξω στην εκτίμηση του χρέους από χρόνο σε χρόνο, θα το πετύχουν σε μια δεκαετία; Δεν τρέφω αυταπάτες. Όμως για πρώτη φορά μπήκε στο τραπέζι και έγινε μια ουσιαστική συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους μας. Και επειδή λύσεις υπάρχουν, είμαι κάτι παραπάνω από βέβαιος ότι στο τέλος θα επιλεγεί κάποια οριστική.

 

Τέταρτον, η νέα συμφωνία αφήνει ακόμα δυο δυνατότητες για περαιτέρω μείωση του χρέους μας στο μέλλον. Την μεταφορά του κόστους ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών στον ESM  και δεύτερον το «κούρεμα» των πιστωτών του δημοσίου τομέα. Το θέμα ετέθη και αν τα πράγματα εξελιχθούν κατά τρόπο ανεκτό, είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι θα επανέλθει και από  το ΔΝΤ,αλλά και από την ελληνική πλευρά.

 

Πέμπτον, η απόφαση των Ευρωπαίων εταίρων για μια δραστική μείωση των επιτοκίων δανεισμού, όπως και η επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα, σηματοδοτεί, μετά από πολύ καιρό,  μια ειλικρινή εκδήλωση αλληλεγγύης.  Επειδή πολλά ακούστηκαν για τον ρόλο του ΔΝΤ και την παρέμβαση του αμερικανικού παράγοντα, ας μη λησμονούμε ότι μέχρι στιγμής το βάρος της ...σωτηρίας μας κυρίως το σηκώνει η ΕΕ.  Ας λησμονούμε, επίσης, οτι ήταν η εμμονή του Τόμσεν και του ΔΝΤ για τη λιτότητα που, σε μεγάλο βαθμό, οδήγησαν τα πράγματα εδώ. Το ΔΝΤ είχε την ...τεχνογνωσία!  Το λέω αυτό γιατί είναι εύκολο να κάνεις υποδείξεις, όταν πληρώνουν άλλοι....

 

Έκτον, επειδή σε δύσκολους καιρούς οι πανηγυρισμοί πρέπει να είναι σύντομοι, γιατί χρειάζεται πολλή δουλειά, η ουσία της πρωινής απόφασης είναι ότι τα πάντα πλέον εξαρτώνται από την Ελλάδα. Αν η Κυβέρνηση προχωρήσει με γοργούς ρυθμούς τις μεταρρυθμίσεις, αν υπερβεί τις γνωστές αγκυλώσεις και αρχίσει να παράγει έργο, τότε θα  ενισχυθεί η αξιοπιστία της χώρας, αλλά και η διαπραγματευτική της θέση. Γιατί ας μη γελιόμαστε, όταν ζητάς δανεικά, δεν έχεις και πολλά περιθώρια. Το έχει πεί άλλωστε με τον καλύτερο τρόπο ο εθνικός μας ποιητής «δεν είναι εύκολες η θύρες όταν η χρεία τες κουρταλεί...»

 

Έβδομον, καλά όλα αυτά τα ...μακροοικονομικά, αλλά όπως έλεγε ένα καθηγητής μου στην ....Μικρο-Οικονομία,  ο δείκτης ευημερίας μιας χώρας είναι τα νοικοκυριά της. Αν τα νοικοκυριά δεν τα φέρουν βόλτα, η μακροοικονομία είναι ασκήσεις επί χάρτου. Δεν μπορούμε να σώσουμε τη χώρα διαλύοντας την κοινωνία και οδηγώντας τα νοικοκυριά σε απόγνωση.  Πρέπει να αναληφθεί κάποια μέριμνα για τους «απεγνωσμένους». Δεν γίνεται εν μέσω κρίσης να προγραμματίζεται αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος. Είναι απαράδεκτο με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο να ...τιμωρούνται  οικογενειάρχες. Είναι ανήκουστο τα καρτέλ να προωθούν αυξήσεις σε είδη βασικής ανάγκης. Αποτελεί πρόκληση να εκβιάζουν οι συντεχνίες για τη διατήρηση προνομίων τα οποία έχουν φορτώσει στις πλάτες  μας. Πρέπει να μπεί ένα τέλος σ’ όλα αυτά.

 

Τέλος, επειδή πολλοί, ένθεν κακείθεν, του πολιτικού φάσματος, κατά το κοινώς λεγόμενο, την είχαν  «στημένη» στον Σαμαρά, όσο είναι νωρίς, καλόν είναι να ξεκαθαρίσουν ορισμένα πράγματα.

Πρώτα-πρώτα να δοθεί μια πειστική απάντηση στο γνωστό «λόμπυ της δραχμής» και τα φερέφωνά του.  Εκτιμώ, τη συνεπή στάση του Αλέκου Αλαβάνου (αν και διαφωνώ απολύτως μαζί του)  για επιστροφή στη δραχμή. Αυτός τουλάχιστον το λέει και το πιστεύει. Αναφαίρετο δικαίωμά του. Υπάρχουν, όμως, κόμματα, εκδοτικά και επιχειρηματικά συμφέροντα που ψαρεύουν σε θολά νερά υποσχόμενα λύσεις σωτηρίας με επιστροφή σε εθνικό νόμισμα. Δεν έχουν κανένα σχέδιο, αποσιωπούν τις συνέπειες και επιχειρούν  να εκμεταλλευτούν τη δυστυχία των απελπισμένων ή και να ...εκβιάσουν εξυπηρετήσεις.

 

Δεύτερον, αντιλαμβάνομαι ότι οι κυβερνητικές ισορροπίες είναι εύθραυστες, όμως, τα φαινόμενα που είδαμε τις τελευταίες εβδομάδες λειτουργούν διαλυτικά.  Είναι προτιμότερο να υπάρχει ένα σφιχτό σχήμα αφοσιωμένων σε έναν κοινό στόχο, παρά ένα πολυκέφαλο υπουργικό  με υπουργούς που ψηφίζουν αλά κάρτ. Πόσο μάλιστα όταν κάποιοι δεν δικαιολόγησαν κάν την ύπαρξή  τους.

 

Και μια τελική παρατήρηση: Ο ελληνικός λαός αντιδρά  με περισσή ψυχραιμία. Ας μην υποτιμήσουν αυτή την αντίδραση γιατί υπάρχει πολλή συσσωρευμένη οργή εκεί έξω. Είναι εκατομμύρια αυτοί που δυσκολεύονται να τα φέρουν βόλτα. Αξίζουν μεγαλύτερο σεβασμό, απαιτούν περισσότερη δουλειά, δικαιούνται μεγαλύτερης φροντίδας  και θέλουν να ξέρουν την αλήθεια.... Κυρίως, όμως, ζητούν ελπίδα. Πραγματική. Όχι τα «ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα»....

Για τους ίδιους και τα παιδιά τους....

Αυτό είναι το στοίχημα για τον Πρωθυπουργό και την Κυβέρνησή του...

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 27/11/2012 15:50:54

  Κώστα καλησπέρα,
  Πολύ σημαντικό, μόνον η μεταφορά του κόστους ανακεφαλαιοποίησης των εμπορικών τραπεζών στον ESM, άν και όταν γίνει, θα σημαίνει γύρω στα 20 % του ΑΕΠ λιγότερο Δημόσιο χρέος. Μην ξεχνάμε ότι ο ESM δίνει για τις τράπεζες εγγυήσεις, "χαρτιά". Όχι απευθείας ρευστό. Μετά οι τράπεζες καταθέτουν τις εγγυήσεις στην ΕΚΤ και λαμβάνουν ρευστότητα. Ωστόσο, οι εγγυησεις είναι "ρευστότητα σε αναμονή", λογίζονται λοιπόν τώρα στο χρέος. Άν εφαρμοστεί αναδρομικά η απευθείας ανακεφαλαιοποίηση (μετά τον Ιούνιο 2013), θα είναι παροχή εγγυήσεων του ESM προς ιδιωτικό φορέα.
  Σωστή επίσης η αντίδρασή σου στην (εντελώς πρόσφατη και ...επικίνδυνα παρορμητική) εγχώρια "αγιοποίηση" του ΔΝΤ - και "δαιμονοποίηση" της Ευρωζώνης

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ Ο Θείος 27/11/2012 17:05:32

   Aγαπητέ θείε, στα της Γερμανίας εγώ είμαι ακόμα...μαθητευόμενος. Εκτιμώ, όμως, ότι όταν τελειώσουν με τις εκλογές τους το 2013, τα κεφάλαια ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών θα περάσουν στον ESM. Προφανώς το θεωρούν ως ισχυρό χαρτί σε περίπτωση....ατυχήματος για αυτό και το κρατούν για το μέλλον.
   Οσον αφορά στα του ΔΝΤ, έ όχι και να ...αγιοποιήοουμε τον...διάβολο!
   Μπορεί στην παρούσα συγκυρία να μας ....εξυπηρετούσε η εμμονή της Λαγκάρντ, αλλά τα κίνητρά της δεν ήταν ....αθώα. Ξεχνιούνται εκείνα για τον....Νίγηρα;

 2. σιδεράκιας avatar
  σιδεράκιας 27/11/2012 15:57:21

  Αγαπητέ μου ακόμη δεν έχει δοθεί τίποτε. Αν δεν το κατάλαβα λάθος για να δοθεί η πρώτη δόση της δόσης στις 13 Δεκεμβρίου πρέπει να προχωρήσει η επαναγορά ομολόγων. Ποιός άλλος εκτός από τα ασφαλιστικά μας ταμεία κι ενδεχομένως τις ελληνικές τράπεζες θα πουλήσει ακόμη μία φορά γράφοντας ζημιές;!
  Κάθε στοίχημα έχει χαθεί. Μάλλον ήταν χαμένο εξαρχής. Δε θα μπω στη λογική της διαπραγμάτευσης ή μη. Το παιχνίδι ήταν στημένο κι από τα πριν μιλημένο. Το τέλος του δρόμου είναι ο γκρεμός για την ελληνική κοινωνία. Μας έχουν πιεί το αίμα, όχι οι ξένοι, οι δικοί μας πολιτικοί άνδρες...λέμε τώρα άνδρες! Τι έκαναν για να δημιουργήσουν ένα πλαίσιο δημιουργίας; Εδώ και τρία χρόνια έχουμε διαρκή αφαίμαξη, με όλους τους τρόπους! Γιατί πιστεύει ο Στουρνάρας κι ο Σαμαράς ότι από τον Ιούλιοι θα εισπράττει όλα αυτά που ζητάει; Δηλαδή τι νομίζουν; Οτι θα αφήσουμε τα παιδιά μας να πεινάσουν για να τα δώσουμε στην εφορία; Για να τα δίνει απλόχερα το υπουργείο εξωτερικών σε σουλατσαδόρους των Βρυξελλών;! Αγαπητέ κ. Ροδινέ έτσι δε γίνεται τίποτε! Θα φαγωθούμε μεταξύ μας! Αν έχουν κότσια, ας δημιουργήσουν στρατηγικά αποθέματα σε βασικά είδη και μετά μιλάμε από άλλη θέση με τους δανειστές μας. Θα σκάσει το καζάνι στα χέρια του Σαμαρά κι όχι αθέλητά του....

  • ARG..ROM avatar
   ARG..ROM @ σιδεράκιας 27/11/2012 18:33:17

   Φίλε μου σε βλεπω σύντομα εξωστέο....

 3. Νίκος Αργεάδης avatar
  Νίκος Αργεάδης 27/11/2012 16:07:24

  Κώστα, καλησπέρα. Εξαιρετικές και σαφείς οι παρατηρήσεις σου. Συμφωνώ.
  Παρ' ότι δεν μελέτησα το πλήρες κείμενο, επίτρεψέ μου να κάνω 3-4 ερωτήσεις - παρατηρήσεις.
  1) Πως εξηγείται να είναι "βιώσιμο" το χρέος στα 120-125% το 2020!!! και δεν ήταν στα 120% το 2009 με θετική ανάπτυξη (έστω την κουτσουρεμένη Ελληνική ανάπτυξη); Περιμένουν ανάπτυξη όταν οι μακροοικονομικοί δείκτες δείχνουν αλλιώς, ειδικά μετά την φοροεπιδρομή και στις επιχειρήσεις ;
  2) Προς επίρρωση του 1) γράφουν στην ανακοίνωσή τους (εδώ: h--p://eurozone.europa.eu/media/854890/eurogroup_statement_greece_27_november_2012.pdf)
  "The Eurogroup noted that the outlook for the sustainability of Greek government debt has worsened compared to March 2012 when the second programme was concluded, mainly on account of a deteriorated macro-economic situation and delays in programme implementation."
  3) Γιατί η Ελληνική πλευρά δεν αξίωσε (ελπίζω να κάνω λάθος) η επανακεφαλαιοποίηση να γίνει με εγγραφή στο ESM έτσι ώστε να μην γίνει κρατικό(δλδ, εθνικό) χρέος ;
  4) Γράφεις, "Αν τα νοικοκυριά δεν τα φέρουν βόλτα, η μακροοικονομία είναι ασκήσεις επί χάρτου. Δεν μπορούμε να σώσουμε τη χώρα διαλύοντας την κοινωνία και οδηγώντας τα νοικοκυριά σε απόγνωση.". Σωστότατος. Τι διάολο δλδ, τι να τους κανω τους "υγιείς" μακροοικονομικούς δείκτες όταν η ανεργία θα φτάσει το 1,5 εκ ; Πότε θα προλάβουν να δημιουργηθούν έτσω οι μισές θέσεις εργασίας;

  Εάν δεν αξίωσαν τέτοια στοιχειώδη δεν βλέπω να καλυτερέυουν τα πράγματα, και φοβάμαι πως θα έλθει ο Μαρτης-Απρίλης και τότε...

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ Νίκος Αργεάδης 27/11/2012 17:12:35

   Αγαπητέ Νίκο,
   στα του χρέους απάντησα ήδη. Δημιουργική λογιστική. Η Ιταλία το 2013 προβλέπεται να έχει δημόσιο χρέος στο 130% του ΑΕΠ! Η Ισπανία που βάλλεται έχει χρέος κάτω από το 100% του ΑΕΠ
   Για το θέμα του ESM θεωρώ οτι το κρατάνε ως......εφεδρεία στην περίπτωση νέας εκτροπής του προγράμματος. Γιατί αν δεν ανασχεθεί η δυναμική της ύφεσης τα νούμερα του προϋπολογισμού είναι στον αέρα.
   Για τα νοικοκυριά, μάλλον είναι περισσότερο δικό μας θέμα. Τι εννοώ; Αντι για περικοπές μισθών και συντάξεων πρέπει να προχωρήσουμε σε μεταρρυθμίσεις που θα απελευθερώσουν το επιχειρείν.
   Τις θέσεις εργασίας θα τις δημιουργήσει ο ιδιωτικός τομέας όχι το κράτος. Και αυτό προϋποθέτει, μεταξύ άλλων, και λειτουργία του τραπεζικού συστήματος.

   • Νίκος Αργεάδης avatar
    Νίκος Αργεάδης @ Κώστας Ροδινός 27/11/2012 19:56:29

    Αγαπητέ μου Κώστα, είμαι σίγουρος ότι το έχεις σκεφτεί αλλά το ερώτημα γιατί μας έβαλαν στο μνημόνιο το 2009 αποκτά πλέον βαριά πολιτκή χροιά; Γιατί θεώρησαν το χρέος μη βιώσιμο το 2009 οι ΓΑΠ, Παπακωνσταντίνου και ΣΙΑ; Αν ναι τότε με ποια λογική διεργασία το "πρόγραμμα" θεωρεί το 125 ή το 130% βιώσιμο το 2020!!!! ειδικά όταν θα έχουμε χάσει το 30-40% του ΑΕΠ μέχρι το 2015 και η ύφεση καλπάζει; Και πως να μιλήσει κανείς για ανάπτυξη (το ζητούμενο) με τέτοιο φορολογικό κλίμα ; Φοβάμαι πως ούτε τη Σομαλία δεν θα μπορούμε να ανταγωνιστούμε.

    • Κώστας Ροδινός avatar
     Κώστας Ροδινός @ Νίκος Αργεάδης 27/11/2012 23:09:40

     Νίκο,
     το γιατί μπήκαμε στο μνημόνιο το 2009 ίσως περάσουν ακόμα αρκετά χρόνια για να το μάθουμε...

     • Φωτεινή avatar
      Φωτεινή @ Κώστας Ροδινός 28/11/2012 01:13:12

      Κ. Ροδινέ,

      Δέν νομίζω ὅτι θά περάσουν χρόνια γιά νά τό μάθωμε, ΤΟ ΞΕΡΟΥΝ ΗΔΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΕΤΡΕΣ!

     • Κώστας Ροδινός avatar
      Κώστας Ροδινός @ Φωτεινή 28/11/2012 16:39:25

      δεν νομίζω ο,τι τα ξέρουμε ακόμα όλα. Τα ....υποθέτουμε!

 4. CC avatar
  CC 27/11/2012 16:17:30

  Αγαπητέ Κώστα διαβάζοντας το άρθρο σου μου θύμησες αυτό που είπε ο Peter Drucker "Management is doing things right; leadership is doing the right things".
  Το leadership έκανε τη δουλειά του και έδωσε μια ανάσα στην οικονομία. Αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι τα λεφτά να ΜΗΝ ΠΑΝΕ ΧΑΜΕΝΑ. Και γιαυτό το Management πρέπει να γίνει σωστά. Για να μπορέσουν ο άνθρωποι να δουν κάποιο μέλλον.

  • akenaton avatar
   akenaton @ CC 27/11/2012 17:05:51

   Πολύ σωστά! Αυτό χρειαζόμαστε τώρα. Να γίνουν αυτά που είναι να γίνουν σωστά.

 5. _Mara_ avatar
  _Mara_ 27/11/2012 16:18:20

  Αγαπητέ Κώστα, εξαιρετικός όπως πάντα.
  Φθάνει όμως με την ελπίδα έτσι γενικά και αόριστα.
  Η ελπίδα δεν χρειάζεται λόγια.
  Δυναμικές ενέργειες , αποφασιστικότητα και θάρρος θέλει και έρχεται από μόνη της.
  Θεωρώ ότι τώρα αρχίζουν τα πολύ δύσκολα...
  Ο θεός βοηθός!!!

 6. Φανη avatar
  Φανη 27/11/2012 16:21:34

  Εξαιρετικος κ Ροδινε. Οντως η μακροοικονομια στη σημερινη κατασταση ειναι ασκησεις επι χαρτου και επαφιεται στις......προφητειες.
  Η εβδομη σας παραγραφος περι νοικοκυριων δυνατη και δειχνει ανθρωπο που δεν αεροβατει.

  • dim avatar
   dim @ Φανη 27/11/2012 18:19:38

   Μην υποτιμούμε τον ρόλο των μακροοικονομικών μεγεθών και στόχων.... Τα μεγέθη αυτα αναλύονται και οι δεσμεύσεις για τους στόχους επί αυτών μπαίνουνε κυρίως και πρώτα από όλα για έναν λόγο: Για να καταδείξουν σε όσους έχουν κεφάλαια, αποταμιεύσεις κλπ, ότι υπάρχει σαφές σχέδιο, προγραμματισμός και θα γίνουν οι αναγκαίες κινήσεις ώστε η πορεία της Ελλάδας εντός ευρώ και με βιώσιμο χρέος να είναι ανά πάσα στιγμή εγγυημένη...

   Μόνο έτσι θα αποφασίσει ο καθένας μας, είτε μικρομεσαίος είτε μεγαλοεπενδυτης, να επενδύσει στη χώρα μας, και να έρθει έτσι η πολυπόθητη ανάπτυξη και οι νέες θέσεις εργασίας....

   Υπό αυτή την έννοια, χθές έγινε το βασικότερο βήμα για την σταθεροποίηση του κλίματος και την άρση της αβεβαιότητας γύρω από την Ελλάδα.... Και τώρα δουλειά, δουλεία, δουλειά.....

 7. Βούλα Ελευθεριάδου avatar
  Βούλα Ελευθεριάδου 27/11/2012 16:51:28

  τι να πω ακόμα μια φορά βάζεται τα πράγματα στη θέση τους!

 8. akenaton avatar
  akenaton 27/11/2012 17:06:10

  Πολύ καλή ανάλυση κ. Ροδινέ!

 9. Κώστας Ροδινός avatar
  Κώστας Ροδινός 27/11/2012 17:14:17

  Γειά σου αγαπητή μου Μάρα.
  Δεν αρκεί ο Θεός!
  Συν Αθηνά και χείρα κίνει...

 10. Γιάννης Φαίλτωρ avatar
  Γιάννης Φαίλτωρ 27/11/2012 17:41:01

  Μετά το OSI light, το οποίο είναι προφανώς προϊόν συμβιβασμών (τι άλλο θα μπορούσε να είναι!) οι δανειστές μας "kicked the can a little further down the road, while emptying it a little bit". Ουδείς πιστεύει ότι αυτό αποτελεί τη λύση του δράματος. Αποτελεί όμως μια ανάσα. Δεν είναι εύκολο. Και δεν αποτελεί λόγο για πανηγύρια. Νομίζω ότι μεγάλο τμήμα της κοινωνίας έχει δείξει τρομερές αντοχές και προσαρμοστικότητα παρά της κραυγές των βολεμένων. Έχουμε πολύ δρόμο ακόμα.
  Αλλά όταν διαρρέεται ότι στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα τιμωρούνται π.χ. οι έχοντες...τέκνα(!), τι να πει κανείς... Ο θεσμός της οικογένειας είναι που απορρόφησε όλες τις συνέπειες της βίαιης προσαρμογής στα νέα δεδομένα. Και κάποιοι σκέφτονται να τον τιμωρήσουν?

  • Φανη avatar
   Φανη @ Γιάννης Φαίλτωρ 27/11/2012 18:55:41

   "θα σας βαλουν φορους στις κοτες και στα παραθυρα" Αγ. Κοσμας ο Αιτωλος
   [οπου κοτες βλεπε κατοικιδια, οπου παραθυρα βλεπε ημιυπαιθριους, σοφιτες, σπιτια γενικα]
   Αρα ακομα δεν εχουμε δει τιποτα....εννοω για τις κοτες, γιατι για τα παραθυρα ο χορος καλα κρατει.

   • Γιάννης Φαίλτωρ avatar
    Γιάννης Φαίλτωρ @ Φανη 27/11/2012 19:31:32

    Από τον Άγιο Κοσμά καλό είναι να μην κρατάμε τις προφητείες αλλά τον αγώνα του για παιδεία. Σχολειά άνθρωπος για να γκρεμίσει τη δεισιδαιμονία. Οι φόροι έρχονται και παρέρχονται. Η παιδεία μένει για πάντα. Αυτά!

    • Κώστας Ροδινός avatar
     Κώστας Ροδινός @ Γιάννης Φαίλτωρ 27/11/2012 23:12:59

     πολύ σωστό!

    • Aφροδίτη avatar
     Aφροδίτη @ Γιάννης Φαίλτωρ 28/11/2012 01:01:35

     Πάντως δεν πιστεύω να αναβαθμίζεται η Παιδεία με το κλείσιμο σχολείων! Γιατί κάτι τέτοιο τόλμησε και ξεστόμισε, με περίσσιο υφάκι, διευθύντρια γραφείου αρμόδιου υφυπουργού! Επιτέλους λίγη τσίπα δεν βλάπτει, από τους παρατρεχάμενους των υπουργείων.

    • Φανη avatar
     Φανη @ Γιάννης Φαίλτωρ 28/11/2012 10:27:07

     Δεν διαφωνω καθολου μαζι σου οτι η παιδεια και η γλωσσα μπορει να διασωσει ενα εθνος ,ειδικα στα δυσκολα.Αλλα για να βαλει ο Θεος τις προφητειες στο στομα των Αγιων καποιο λογο ειχε.Μηπως εκτος απο την Ελληνικη παιδεια πρεπει να δινουμε στα παιδια μας και την Ορθοδοξη παιδεια; κατι που εχουμε τελειως ξεχασει; που ισως ο Θεος ετοιμαζεται να μας το υπενθυμισει με επωδυνο τροπο;
     Οι προφητειες και μιλαω για σοβαρες προερχομενες απο αγιασμενους ανθρωπους ειναι το παραθυρακι που μας ανοιγει ο Θεος για να παρουμε μια ιδεα για τα μελλουμενα, οχι για ....κουτσομπολιο, αλλα για να μας βοηθησει να τσεκαρουμε τη πορεια μας προγνωριζοντας οτι θα εχει παρεκλινει, ειτε ατομικα ειτε συλλογικα.Και βεβαιως για να πραξουμε τα δεοντα.Η διακωμωδηση τους απο αρκετους μονο αφελεια καταδεικνυει [δεν αναφερομαι σε σενα].
     Μεχρι εκει γιατι το site δεν προσφερεται για τετοιες συζητησεις.

  • Tasos avatar
   Tasos @ Γιάννης Φαίλτωρ 28/11/2012 00:55:40

   "Ο θεσμός της οικογένειας είναι που απορρόφησε όλες τις συνέπειες της βίαιης προσαρμογής στα νέα δεδομένα."

   Πολύ σωστά, αυτός ακριβώς είναι και ο λόγος που αναλογικά δεν έχει ανοίξει και μύτη ακόμα. Αυτή η λεπτή ισορροπία πχ κρατάει το 1εκ+ ανέργους να σιτίζονται από κάπου (οικογένεια κυρίως) και τους διατηρεί στο καθεστώς του "έχω κάτι ακόμα που φοβάμαι μη το χάσω". Τώρα αν οι άλλοι το πάνε το έργο στο να φέρουν όλον αυτό το κόσμο σε κατάσταση να μην έχει τίποτα να χάσει, τότε....

 11. ορεσείβιος avatar
  ορεσείβιος 27/11/2012 18:16:41

  Ολα τα νούμερα και τα ποσοστά είναι ευχολόγια και σχέδια επί χάρτου, όπως όλοι οι προυπολογισμοί.
  Αν συνυπολογίσουμε ότι αφορά την Ελλάδα, την χώρα του απόλυτου μπάχαλου και του μηδαμινού σχεδιασμού, είναι σίγουρο ότι το 2015 θα έχουμε ένα ακόμη μεγαλοπρεπές κανόνι, όμως αυτή την φορά με δόξες και τιμές.
  Αν μας τα χάριζαν όλα και μας άφηναν να πορευτούμε ως συνήθως, είναι επίσης σίγουρο ότι το 2020 θα χρωστούσαμε πάλι 80% του ΑΕΠ.
  Και το κακό είναι ότι το 2030 θα είμασταν ξανά στο 130%...Μας ξέρουν καλά και εμείς ξεραινόμαστε.
  Αν δεν μας υποχρεώσουν τώρα να διορθώσουμε μερικά στραβά και να κατεδαφίσουμε μερικά ταμπού, στο τέλος θα αναγκασθούν να μας καταργήσουν απο κράτος και να μας προσλάβουν όλους υπάλληλους της κομισιόν.
  Πιό φθηνά θα τους έρθει.
  Η ευρώπη ,παρόλες τις ευχές των αγγλοσαξώνων και μερικών δικών μας αδαών, θα πορευθεί προς την ενοποίηση...Δεν υπάρχει δρόμος άλλος.
  Μπορεί να αργήσει,να ζοριστεί όμως το 2030 σίγουρα δεν θα είναι η σημερινη χάβρα.
  Εκεί στοχεύουν και όσοι σήμερα προσπαθούν να μας εντάξουν μέσα στο σύνολο αυτό.Δεν μπορουμε με τις σημερινές δομές κράτους,επιχειρήσεων,συνδικαλισταραίων και λαμόγιων να κρατηθούμε ,ενώ η απόφαση απο όλες τις μπάντες μας σπρώχνει να ενσωματωθούμε στην ομοσπονδιοποιημένη ευρώπη.
  Οταν θα γίνει το μεγάλο κούρεμα των χρεών και θα σβυστούν όλα πάνω απο το 70% του ΑΕΠ πχ(μακάριοι οι χρωστούντες), δεν μπορεί το μπαχαλιστάν μας να έχει τις ίδιες δομές .
  Ο πραγματικός αγώνας είναι για να λυθεί το πολιτιστικό μας πρόβλημα, το οικονομικό είναι παρανυχίδα.
  Και πάλι είμαστε στον πυρήνα αλλαγών και λύσεων στο γεωπολιτικό πλαίσιο όπως το 1946-1955..
  Τότε είμασταν ακόμη χειρότερα απο οικονομικής πλευράς, με μιά γεωργία και κτηνοτροφία της όμηρικής εποχής , μηδενικές υποδομές και διαλυμένο κράτος.
  Σήμερα έχουμε απλά διαλυμένο κράτος, το πλαίσιο όμως της κοινωνίας μπορεί να σταθεί στην ευρώπη, αν το θελήσει φυσικά.
  Πλατεία αιγύπτου έχουμε, τρελούς που να ζηλέψουν την μοιρα επίσης, φάτσες παρόμοιες διαθέτουμε, δεν θέλει και πολύ να τα κάνουμε μπάχαλο.
  Ευτυχώς τα κρίσιμα διλήμματα και οι στρατηγικές επιλογές συνήθως απαντώνται σωστά απο τις ηγεσίες.
  Δραχμή τέλος..
  Αν καταφέρουμε να γράψουμε τέλος και στο μπαχαλιστάν,το οικονομικό είναι το ευκολότερο...Αύξήσεις και μειώσεις μισθών είναι πράγματα φυσιολογικά...Το να διατηρούμε ακόμη τον οργανισμό διεκδίκησης των ολυμπιακών αγώνων του 2004 όμως δεν είναι νορμάλ κατάσταση.
  Αν διορθωθεί το τρελοκομείο μας, όλα τα άλλα είναι εύκολα, δεδομένης της ισχυρής προσαρμοστικής τάσης και ροπής της κοινωνίας μας που αλλάζει με ταχύτατους ρυθμούς όταν αντιληφθεί το πρόβλημα.
  Κανείς λαός πχ της ευρώπης δεν θα ξόδευε εν μέσω κρίσης 2,000-3,000 για να αλλάξει καυστήρες ,λέβητες κλπ και να καταργήσει τα πετρελαια μέσα σε ένα καλόκαίρι όσο μεγάλη και αν ήταν η άυξηση...Δεν γίνονται αυτά πουθενά, και αυτό μας σώζει και μας διασώζει μέχρι τωρα.
  Μόλις ξεκαθαρίσει το παιχνίδι και οι δραχμαζάνηδες παραδεχτούν ότι μόνο με ευρώ πορευόμαστε, δε γκέιμ ις οβερ που λένε και οι αγγλοσάξ.
  Ο κόσμος αντολαμβάνεται πολύ καλύτερα απο μερικούς που παίζουν την επανάσταση τόσο τους διεθνείς συσχετισμούς όσο και την κατάσταση μας.
  Μόσκοβος δεν υπάρχει, αν υπήρχε θα είμασταν κράτος απο το 1780, και αυτό είναι γραμμένο στο συλλογικό υποσεινηδητο μας.

  • aris. aold avatar
   aris. aold @ ορεσείβιος 27/11/2012 23:57:36

   Αγαπητέ έχετε απόλυτο δίκιο.

   Αποτελεί και δική μου απορία ως πότε θα συνεχίζαμε να βαδίζουμε έτσι;;

   Οσοι θέλουν να είναι ειλικρινείς με τον εαυτό τους και δεν έχουν κάποιο συγκεκριμένο συμφέρον αντιλαμβάνονται ότι αυτό που είχαμε δεν ήταν κράτος αλλά παρέες - συντεχνίες που είχαν στήσει το παιχνίδι όπως τους βόλευε.

   Αν καταγράψει κάποιος τα παράλογα της ελληνικής πραγματικότητας θέλει άπειρες σελίδες.

   Πράγματι το ΔΝΤ δεν είναι καλή περίπτωση.

   Αλλά με αυτή την απείθαρχη κοινωνία και αυτούς τους ψεύτες και κλέφτες πολιτικούς πως θα ξεκίναγε να μπει μια σειρά, χωρίς την πίεση και τους εκβιασμούς που ζούμε.

   Ποιος μπορούσε να φανταστεί ότι θα κόβονταν τα δώρα των ΔΥ και δεν θα άνοιγε μύτη;;

 12. ΑΡΙΩΝ avatar
  ΑΡΙΩΝ 27/11/2012 19:14:46

  Μία απορία: ΑΝ ΕΊΝΑΙ ΝΑ ΦΤΆΣΟΥΜΕ στο 124% το χρέος,τότε τι φταίνε αυτοί που το άφησαν στο 120%;Γιατί δε λυνόταν νωρίτερα;Πρέπει να έλθει το 2020..και βάλε;Ευθύνες δεν υπάρχουν;
  Μήπως ο Γ.Α.Π.;Η Γερμανία;

  • Παύλος avatar
   Παύλος @ ΑΡΙΩΝ 27/11/2012 21:25:44

   Έλα ντε ;;;;;

  • dim avatar
   dim @ ΑΡΙΩΝ 27/11/2012 23:16:00

   Όταν το χρέος ήταν στο 120% το 2009, συνοδευόταν και με πρωτογενές έλλειμμα 24 δις, ενώ το 2022 θα είναι 110% αλλά με πρωτογενή πλεονάσματα των 8 δις περίπου...Για αυτό το έλλειμμα των 24 δις του 2009 ευθύνονται πολλοί, ο καθένας σε διαφορετικό ποσοστό...

   Για εμένα η ευθύνη είναι περίπου:
   50% ΠΑΣΟΚ που κυβέρνησε ανενόχλητα και καταστροφικά τα τελευταία 21 από τα 31 χρόνια,
   20% ΑΡΙΣΤΕΡΑ που ηγεσία και συνδικαλισμός έλεγαν πάντα "όχι σε όλα", και μπλόκαραν κάθε τι καλό πήγαινε να γίνει,
   15% ΝΔ με ευθύνη μόνο για τη τριετία 2004-2007 που ήταν κυρίαρχη και μπορούσε να τα αλλάξει όλα, αλλά προτίμησε την ήπια προσαρμογή (1990-1993 ήταν με 151 και όλους απέναντι της, και 2007-2009 πάλι με 152 με Μανώληδες κ' Σια), και
   15% ΟΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ, που δεν μπόρεσαν ποτέ να καταλάβουν ότι ευημερία με δανεικά είναι απλά πρόσκαιρη ευημερία που θα την πληρώσουν διπλά κυρίως οι επόμενες γενιές, δηλαδη εμείς, δηλαδή τα ίδια τους τα παιδιά….

   Τώρα το βιοτικό μας επίπεδο αναγκαστικά θα εναρμονιστεί με τις παραγωγικές μας δυνατότητες, και από εδώ και πέρα στο χέρι μας είναι να αλλάξουμε το παραγωγικό μας μοντέλο και να αποκτήσουμε ξανά ευημερία που θα βασίζεται στις δικές μας δυνάμεις και όχι σε δανεικά που θα υποθηκεύουν τις επόμενες γενιές...

  • GO avatar
   GO @ ΑΡΙΩΝ 28/11/2012 10:50:15

   Στο 119%, το αφήσανε.

 13. Aφροδίτη avatar
  Aφροδίτη 27/11/2012 20:10:48

  Τί ωραίο κείμενο! Αναλυτικό, σοβαρό, αρκούντως προσεκτικό, μα και ελπιδοφόρο! Αρκεί όμως..... Το ελπίζω!

 14. δαρειος avatar
  δαρειος 27/11/2012 20:54:50

  ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ Η ΩΡΑ ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΠΟΥ ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ ΩΣ ΜΟΧΛΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΣΚΛΗΡΗ ΚΡΙΤΙΚΗ ΟΣΩΝ ΑΦΟΡΑ ΤΗ ΜΙΚΡΗ ΑΝΑΣΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΔΩΘΗΚΕ ΧΘΕΣ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ ΤΗΣ
  ΑΝ ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΟΥΝ ΤΟ ΥΔΡΟΚΕΦΑΛΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΟ 20013 ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΜΑΣ ΕΤΟΣ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΑΠΟΨΗ

 15. aris. aold avatar
  aris. aold 27/11/2012 20:55:47

  Κώστα πάντα μέσα στην πραγματικότητα.

  Συμπυκνώνεις με απόλυτη σαφήνεια ότι θέλουν και προσδοκούν όσοι εργαζονται σκληρά σε αυτή την χώρα και δεν ασχολούνται με καφενειακές επαναστάσεις.

  Ελπίζω να μην μας πάρει ο ύπνος αναμένοντας να γίνουν αυτά που πρέπει.

 16. alpha1 avatar
  alpha1 27/11/2012 20:56:45

  "Αν μας τα χάριζαν όλα και μας άφηναν να πορευτούμε ως συνήθως, είναι επίσης σίγουρο ότι το 2020 θα χρωστούσαμε πάλι 80% του ΑΕΠ.
  Και το κακό είναι ότι το 2030 θα είμασταν ξανά στο 130%…Μας ξέρουν καλά και εμείς ξεραινόμαστε."
  "Αν δεν μας υποχρεώσουν τώρα να διορθώσουμε μερικά στραβά και να κατεδαφίσουμε μερικά ταμπού"
  Φάσκεις και αντιφάσκεις αγαπητέ ορεσείβιε.
  Κι αν μας υποχρεώσουν τώρα να διορθώσουμε μερικά στραβά και να κατεδαφίσουμε μερικά ταμπού, το 2030 θα έχουμε φτιάξει άλλα πολύ χειρότερα. Δεν μπορεί να συμμορφωνόμαστε στα δύσκολα και να μένουμε αδιόρθωτοι στα εύκολα. Αν τόχουμε στα γονίδιά μας όπως ισχυρίζεσαι ή δεν υπάρχει καμμία ελπίδα ή ΟΛΑ μπορούν να διορθωθούν...

  • ορεσείβιος avatar
   ορεσείβιος @ alpha1 28/11/2012 09:00:18

   Το Ελλαδιστάν που ξέρουμε και ζούμε τόσα χρόνια, δεν θα υπάρχει...Είτε πετύχει το ευρωπαικό σχέδιο είτε όχι.
   Αν θέλουμε να πετύχει θα τα καταφέρουμε πολύ πιό εύκολα απο ότι φαντάζονται μερικοί επίδοξοι σωτήρες της δραχμής.
   Ας αποτύχει ,λίγο δύσκολο ως αδύνατο το βλέπω, τότε δεν υπάρχει καμιά ελπίδα...Οι πρώτοι που θα λακίσουν είναι οι σημερινοί τσαμπουκάδες της δραχμής στα πράθυρα , στα ιντερνέτια και στην πλατεία (όταν δεν είναι για μπάνιο το καλοκαίρι ,και στο επαναστατικό πληκτρολόγιο).

   Η εκτίμηση μου είναι ότι το παιχνίδι κρίθηκε , η απόφαση είχε παρθεί απο πολύ νωρίς.
   Κρατάμε την Ελλάδα στο ευρώ αλλά πρέπει να αλλάξει δομές και να ενσωματωθεί στην ομοσπονδία ως πραγματικό κράτος της ευρώπης.

   Τα δικά μας λαμόγια, χρησιμοποιώντας την τοπική ισχύ , με ΜΜΕ και συνήθη δίκτυα επιροής (απο πανταλάκειες τράπεζες που φόρτωσαν τους καλούς καγαθούς ομού με τους πονηρούς ομόλογα της ψιλής, μέχρι εφημερίδες) δεν θέλησαν να παραδοθούν τόσο εύκολα.
   Το φεουδιστάν-μπαχαλιστάν μας ήταν πολύ προσοδοφόρο μαγαζί με εύκολες λύσεις.Ενα τηλέφωνο ,μαζί με τις απαραίτητες γνωριμίες αρκούσε για να στηθεί μιά αυτοκρατορία προστατευόμενη απο στρατιές γραφειοκρατών πληρωμένων απο τους πολίτες και όχι απο το λαμόγιο, και τους άρχοντες του βουλευτηρίου με το βαρύ πυροβολικό των προστατευτικών νόμων, πάλι για το καλό του πολίτη.(Υπάρχουν άπειρα παραδείγματα δεν χρειάζεται να τα γράφουμε, όπου και αν κυτάξεις στην ελλάδα ένα τέτοιο μαγαζί-παραμάγαζο θα δείς).
   Οι μέχρι τώρα επικυρίαρχοι (αγγλοσάξωνες) δεν ενδιαφέρονταν,αντίθετα φρόντιζαν να μείνουμε ένα τέλειο μπαχαλιστάν αρκεί να ελέγχουν τους 5-10 κρίσιμους τομείς και δραστηριότητες ,όπως και έκαναν.
   Οι γερο σόιμπλες όμως θέλει ενσωμάτωση μας στο ευρωπαικό μαγαζί...Δεν μπορεί να ρίχνει με το τσουβάλι ευρά στο ταμείο μας και να μην ξέρουν ούτε οι ταμίες ποιός παίρνει τα λεφτά.
   Αυτό γινόταν μέχρι σήμερα.
   Μας το είπαν ευγενικά, κάναμε πως δεν το καταλάβαμε ή δεν το καταλάβαμε στα αλήθεια.
   Το είπαν φωναχτά, την παλαβή εμείς, μιλούσαμε για κούγκια και ταχρίρ..
   Μέχρι που αποφάσισαν στα αλήθεια να μας αναλάβουν δράση και να μας αλλάξουν με το ζόρι.
   Το γράφω συνεχώς και σκοπιμως και δεν βλέπω καμιά λογική ή και παράλογη εξήγηση ,ούτε καν τολμάμε να παραδεχτούμε ότι το παράδοξο πρέπει επιτέλους να τελειώνει...Κανείς επαναστάτης της δραχμής δεν τόλμησε να ψελίσει ότι ,ναί επιτέλους πρέπει να κλείσει ο οργανισμός διεκδίκησης ολυμπιακών αγώνων 2004 και οι άχρηστοι αλλά πλουσιοπάροχα αμειβόμενοι υπάλληλοι να πάνε σπίτι τους να ψάξουν για άλλη δουλειά.
   Υπάρχουν ένα σωρό τέτοια παράδοξα .
   Αν τα θέλουμε να παραμείνουν, να το πούμε καθαρά και στα υποζύγια που θα τα σέρνουν όμως.
   Αν θέλουμε να αλλάξουμε αυτά έπρεπε να κλείσουν οριστικά χτές για να μην πώ απο το 2004 επί καραμανλή του βού.
   Αντε το 2009 που ρίξαμε το πρώτο κανόνι υπό τον αρχικηπουρό γιωργάκην τον προφυρογέννητον μετά της εαυτού παρέας των ποδηλατών και χορτοφάγων..
   Ομως επιμένουμε ακόμη.
   Να γίνουμε όλοι δημόσιοι υπάλληλοι με 3,000 ευρώ το μήνα ,να αγοράζουμε λεμόνια χιλής, σκόρδα τουρκίας και πατάτες αιγύπτου και οι γερμανοί να μας δίνουν ευρά,δανεικά και αγύριστα φυσικά...
   Αυτό είναιο το όραμα που πουλάνε οι επαναστάτες, και βολεύει τους δικούς μας ,λαμογιστάν και σία ΑΕ - αντιπροσωπείαι διάφοραι ΕΠΕ, των "εισαγωγών-εξαγωγών", των λεμονιών και του αέρα αντίσοιχα.
   Το πάρτυ τελείωσε.
   Οποιος δεν το έχει καταλάβει θα περιφέρεται ακόμη ψάχνοντας την μπάντα και τα ουίσκια.

   • alpha1 avatar
    alpha1 @ ορεσείβιος 28/11/2012 10:22:30

    "Οι γερο σόιμπλες όμως θέλει ενσωμάτωση μας στο ευρωπαικό μαγαζί…Δεν μπορεί να ρίχνει με το τσουβάλι ευρά στο ταμείο μας και να μην ξέρουν ούτε οι ταμίες ποιός παίρνει τα λεφτά."
    Απο το στόμα σου και στου Θεού τ' αυτί αγαπητέ ορεσείβιε.
    Εγώ δυσκολεύομαι ακόμα να το πιστέψω, όσο θα εξακολουθούν να υπάρχουν οι πέντε νταβατζήδες και οι 5 εργατοπατέρες που ανέφερε ο Καραμανλής, αλλα δεν μπόρεσε...
    Υ.Γ.1. Κρατώ όμως πολύ μικρό καλάθι όσον αφορά τους Γερμανούς γιατί αυτοί ειδικά ξέρουν πολύ καλά οτι αν μας θέλουν όπως λές, μπορούσαν πολύ απλά να μας δώσουν τη Γερμανική Υπηκοότητα. Ξέρουν οτι οι Ελληνες που την έχουν είναι οι καλύτεροι και νομοταγέστεροι Γερμανοί πολίτες.
    Υ.Γ.2. Το κόλλημά σου με τους αριστερούς σε εκθέτει παρά την προφανή οξυδέρκειά σου. Και δεν μας πείθεις...

 17. ΠΕΛΙΑΣ avatar
  ΠΕΛΙΑΣ 27/11/2012 21:21:39

  Η φτωχοποίηση ,κύριοι τώρα ξεκινάει να παίρνει τα πάνω της......καλά χριστούγεννα και ευτυχισμένο το 1950.

 18. η Dimi avatar
  η Dimi 27/11/2012 21:27:35

  Για την απαλλαγή από τη ψυχολογία της ηττοπάθειας, μιζέριας, γλισχρότητας, στέρησης, ένδειας, ισχνότητας.. της ποικιλόμορφης Φτώχειας, εν γένει. Για μία νέα αρχή η οποία στηρίζεται σε υγιείς κοινωνικούς ιστούς-βάσεις, όπου δεν γίνεται ανεκτό πλέον το εξόφθαλμα ασυμβίβαστο Φτώχειας και χυδαίου Πλουτισμού. Οι δύο δρόμοι οι οποίοι οδηγούν στη Φτώχεια και τον Πλούτο ταξιδεύουν σε αντίθετες κατευθύνσεις. Γι αυτό, είναι επιτακτικά αναγκαίο, συλλογικά να εργασθούμε και να δημιουργήσουμε νέες προϋποθέσεις ανάπτυξης, προόδου και βάσει αξιολόγησης, δημιουργίας υγιούς Πλούτου. Κι επειδή ο καθένας από εμάς, και όλοι μαζί μπορούμε να γίνουμε μέρος της λύσης και της ανάταξης τις οποίες θέλουμε να δούμε και τις οποίες επείγεται και αξίζει η πατρίδα μας: με κάθε τρόπο, απορρίπτουμε τις ολέθριες «συνήθειες» οι οποίες, όσα θεωρούσαμε δεδομένα, απρόσμενα μάς υφάρπαξαν και στη Φτώχεια και στη «δόση» εξάρτησης στον επίπλαστο ληστρικό υπερδανεισμό στο διηνεκές, μάς καταδίκασαν (με της Ελλάδας τα κλεμμένα χρήματα, τους κλεμμένους ιστορικούς Θησαυρούς και τις κλεμμένες από τον χίτλερ κι αυτές, ράβδους Ελληνικού χρυσού (ωφέλιμο να τα θυμόμαστε αυτά).

  Ρεαλιστικά, η προετοιμασία της Σκέψης και της Ψυχολογίας μας για ένα νέο ξεκίνημα, είναι μία σχετικά εύκολη υπόθεση. Και είναι σχετικά εύκολη υπόθεση επειδή, οι εχθροί είναι γνωστοί και μπορούμε στο δικό τους το παιχνίδι, κατά κράτος να τους νικήσουμε. Η προετοιμασία αρχίζει με τη μελέτη, ανάλυση και κατανόηση της αντιμετώπισης των Σύγχρονων εχθρών της Ελληνικής φυλής μας: Αναποφαστικότητα, Αμφισβήτηση, Ατολμία, Φοβίες. Λαοί οι οποίοι προοδεύουν και αναπτύσσονται είναι οι λαοί οι οποίοι αποφασίζουν, σχεδιάζουν, αξιοποιούν τις πλουτοπαραγωγικές πηγές τους (η πατρίδα μας ιδιαίτερα χαρισματική χώρα) και δημιουργούν Πλούτο*. Είναι οι λαοί κρατών τα οποία με συνεχείς, μετρήσιμους στόχους, με χρονοδιαγράμματα, με αξιολογήσεις, επιτυγχάνουν αποτελέσματα τα οποία κάνουν τη διαφορά στη Ποιότητα Ζωής και Πρόνοιας των πολιτών τους. Είναι οι λαοί κρατών τα οποία τολμούν και μέσω των λαθών τους μαθαίνουν να γίνονται καλύτερα. Λαοί οι οποίοι συμβιβάζονται με τα λίγα και τα «σίγουρα», είναι καταδικασμένοι να παραμένουν στατικοί λαοί.. (Μας το υπενθυμίζουν, οι εις βάρος μας συγκρίσεις με τη βαριά, παγκόσμια κληρονομιά που μας άφησαν οι Ελληνες πρόγονοι-ήρωές μας).

  *Ο όρος Πλούτος χρησιμοποιείται με την ευρύτερη έννοια της αυτάρκειας και της προόδου: εθνική άμυνα, παιδεία, πολιτισμός, ναυτιλία, οικονομία, γεωργία, κτηνοτροφία, εμπόριο, τέχνες, επιστήμες, ψυχική και πνευματική ανάπτυξη, υλικά αποκτήματα και πολλά άλλα θαυμαστά, για τα οποία η πατρίδα μας έχει διακριθεί πολλαπλά και διαχρονικά. Από εμάς τους Ελληνες εξαρτάται, αυτό το σύγχρονο ελληνικό δράμα, να το μετατρέψουμε σ' ένα νέο "Ελληνικό Θαύμα!".

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ η Dimi 27/11/2012 23:28:34

   αγαπητή μου Dimi,
   πάντα εξαιρετική!

   • η Dimi avatar
    η Dimi @ Κώστας Ροδινός 28/11/2012 00:02:04

    Κώστα, Θερμά Ευχαριστώ!

 19. Παύλος avatar
  Παύλος 27/11/2012 21:36:28

  Καλή μου Dimi, ωραία τα λες και επικροτώ!
  Όμως κάτι εκφράσεις, όπως: "της Ελληνικής φυλής μας", τί τις θέλεις ;;;;
  Για να ....ανατριχιάζουν κάποιοι, όπως λ.χ. ο Σ.Μ. ;;;;;;;

  • η Dimi avatar
   η Dimi @ Παύλος 27/11/2012 22:36:24

   Παύλο, καλησπέρα και σ' ευχαριστώ. Αγνοώ τι σημαίνει o Σ.Μ.

 20. makis Stefanatos avatar
  makis Stefanatos 27/11/2012 21:38:30

  Πολύ ωραία (κάποια) για να είναι αληθινά αγαπητέ κ. Ροδινέ... Όταν με την καινούργια χρονιά θα ξεκινήσει ο φορολογικός (και όχι μόνο) οδοστρωτήρας να ισοπεδώνει και τους τελευταίους επιζώντες, με ανεργία σε πρωτοφανή για πολιτισμένο κράτος ύψη, τότε να δώ πως θα υπάρξουν έσοδα για να εκτελεστεί το πρόγραμμα...Εκτός κι αν θεωρείτε ότι το "εργαλείο" των αποκρατοικοποιήσεων θα μας σώσει. Βέβαια οι "σκληροί" Έλληνες κυβερνώντες διαπραγματευτές κατάφεραν να μην υπάρξουν νέα μνημόνια και άλλες τέτοιες παρεμφερείς χρονοβόρες διαδικασίες στο μέλλον, καθότι τα ενσωμάτωσαν στην χθεσινή απόφαση μέσω της αυτόματης λήψης μέτρων αν δεν πιαστούν οι στόχοι....Και μην μου πείτε βέβαια τι άλλο θα μπορούσαμε να κάνουμε γιατί σας θεωρώ νοήμονα άνθρωπο.

 21. salmonellas avatar
  salmonellas 27/11/2012 21:49:20

  Επισημη προβλεψη υφεσης το 2013: Ελλαδα 4.5%, Πορτογαλια 1.8%, Ισπανια 1.2%, Γερμανια 0.3%. Κατα τα αλλα θα ξεσκιστουμε στην αναπτυξη.

 22. rally monkey avatar
  rally monkey 28/11/2012 00:11:03

  απο τους δανειστες δεν νομιζω να περιμεναμε κατι καλυτερο.
  σου λενε τρεξε τη χωρα με μηδενικο ελλειμα και ολο και κατι θα γινει..
  Αυτο ηταν το (σχετικα) ευκολο κομματι.
  Το δυσκολο κομματι ειναι ο'τι για την κοινωνια ο χρονος εχει λήξει.
  (προφανως η τροικα εχει ευθυνες για την καταβαρθρωση του ΑΕΠ αλλα δεν ειναι το θεμα μας αυτη τη στιγμη)
  τα αποτελεσματα απο τις διαρθρωτικες αλλαγες κανονικα θα φανουν σε βαθος δεκαετιας
  η κοινωνια μας ομως απο την αλλη δεν βγαζει χειμωνα
  μεγαλα παραγωγικα κομματια της που ειχαν την ατυχια να βρισκονται στη λαθος πλευρα..δηλ. να μην ειναι σε μισθοδοσια του δημοσιου βρισκονται εδω και καιρο σε απογνωση
  ανεξαρτητα απο την δοση και το αν/ποτε θα εκταμιευτει η Ελλαδα χρειαζεται αμεσα εξωτερικες επενδυσεις - 'foreign direct investment' - που θα δημιουργησουν θεσεις εργασιας - στους επομενους μηνες
  κανενας δεν το αναφερει και φοβαμαι δεν ειναι πολλοι διατεθειμενοι να τις κανουν
  το διεθνες οικονομικο περιβαλλον χαμηλης αναπτυξης δεν βοηθαει
  η Ελλαδα ομως χρειαζεται νεες θεσεις εργασιας οπως το οξυγονο
  η ρευστοτητα καλη και απαραιτητη αλλα δεν θα λυσει απο μονη της το προβλημα
  στην κυβερνηση απο αυριο ας φροντισουν να λειτουργησουν οπως μπορουν το κρατος και ας τρεξουν να φερουν δουλειές
  η ουσια εξακολουθει να ειναι στον τιτλο του αρθρου

 23. Γ. Καλ. (JKAL) avatar
  Γ. Καλ. (JKAL) 28/11/2012 08:42:00

  Αρθρογραφώντας και με τον αστυφύλαξ (αναγκαία η στροφή, αναγκαία τα μέτρα, ας δώσουμε χρόνο) και με τον χωροφύλαξ (ας κηρύξουμε επιτέλους την επανάσταση κατά τον δανειστών) από το Νοέμβριο του 2011, προσπαθείτε να δώσετε κάλυψη σε μια πολιτική που δεν οδηγεί πουθενά αλλού, παρά μόνο στην συνεχιζόμενη φτωχοποίησή μας.
  Το βλέπουμε και τώρα, ότι ούτε το χρέος είναι βιώσιμο, ούτε και η ζωή μας.
  Το 2013 θα είναι έτος κοινωνικού ολοκαυτώματος.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.