02/05/2010 22:04
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Κακώς επενέβη το ΔΝΤ

Η εμπλοκή του ΔΝΤ στη διάσωση της Ελλάδας μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στις παγκόσμιες αγορές. Ο όλος τρόπος χειρισμού του ελληνικού προβλήματος κάνει τους επενδυτές διστακτικούς. Οι επενδυτές ήθελαν την ίδια την ΕΕ να δημιουργήσει ένα δικό της σαφές πλαίσιο, βάσει του οποίου θα αντιμετωπίζονταν τα δεινά των τεραστίων ελλειμμάτων των μεσογειακών χωρών μελών.

Για να το πούμε απλά, οι επενδυτές προτιμούν μια καλά σχεδιασμένη στρατηγική, παρά μια ad-hoc πολιτική αντίδρασης όπως ήταν αυτή που εφάρμοσαν  οι ΗΠΑ το 2008. Οι ad-hoc αντιδράσεις δείχνουν πως οι πολιτικοί βρίσκονται πολύ πίσω από τις αγορές. Όλοι οι ασχολούμενοι με τα χρηματιστηριακά γνωρίζουν πολύ καλά πως οι αγορές υπόκεινται σε συχνά φαινόμενα καθίζησης και μη αποτελεσματικότητας. Εδώ είναι ο ρόλος των πολιτικών ανδρών, που θα πρέπει να επιδείξουν αυτοπεποίθηση και «τσαμπουκά», ώστε να διαχειριστούν μια δύσκολη κατάσταση, να βρουν τη σωστή διέξοδο από τη κρίση, και να επαναφέρουν σταδιακά τη σταθερότητα. Η λύση του ΔΝΤ, είναι από τη φύση της αντιδραστική. Είναι πολύ πιθανό πως τα βραχυπρόθεσμα δεινά της Ελλάδας θα ομαλοποιηθούν, όμως η πόρτα παραμένει πλέον ανοιχτή, για παρόμοιου τύπου λύσεις σε περίπτωση που κάποιο άλλο κράτος μέλος της ΕΕ γονατίσει.

Η Angela Merkel βρίσκεται σε ιδιαίτερα άσχημη θέση. Απογοήτευσε τους συντηρητικούς ψηφοφόρους της, που έλπιζαν σε μια αποφασιστική δράση εκ μέρους της, και απέδειξε στους υπόλοιπους πως δεν είναι η σιδηρά κυρία που νόμιζαν. Ας ελπίσουμε πως δεν θα χρειαστεί κάποια παρόμοια ή και μεγαλύτερη παρέμβαση στις οικονομίες της Ισπανίας, της Ιταλίας ή της Πορτογαλίας.

 Business Insider

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Αγανάκτηση avatar
  Αγανάκτηση 02/05/2010 22:08:56

  Τελικά βάζοντας τα δεδομένα κάτω καταλήγει κανείς στο συμπέρασμα ότι η μόνη περίπτωση να μην χρεοκοπήσουμε είναι να επαληθευτούν οι Μάγιας ή ο πατηρ Μάξιμος για το 2012...

 2. Orestios avatar
  Orestios 02/05/2010 23:49:56

  Λένε ότι το ΔΝΤ είναι σωτήρας. Το ίδιο και το GAP.
  Τώρα που θα πάει το χρέος σαν ποσοστό στο 150% τί γίνεται με το κριτήριο για ποσοστό 60% που προβλέπει η παραμονή στο ευρώ?

 3. BlueSky avatar
  BlueSky 03/05/2010 00:14:40

  Ένα από τα πιο έξυπνα κόλπα της Κυβέρνησης για να αποδεχτεί ο λαός τα αντιλαϊκά μέτρα που εφαρμόζονται, είναι να μειώσει την δύναμή του και τη μαζικότητα των αντιδράσεών του . Πως το πετυχαίνει αυτό; Στρέφοντας τη μία επαγγελματική τάξη εναντίον της άλλης. Έτσι, η Κυβέρνηση Παπανδρέου, ενοχοποίησε τους Δημοσίους υπαλλήλους, ώστε να φαίνονται στα μάτια των υπολοίπων Ελλήνων ως οι κηφήνες της Χώρας, που βλάπτουν την Ελληνική οικονομία. Με αυτόν τον τρόπο, ακύρωσε εργασιακά δικαιώματα που με αγώνες κατακτήθηκαν, κάνοντας την πολιτική αυτή να φαίνεται στα μάτια των πολλών ως δίκαια τιμωρία εναντίων άχρηστων υπαλλήλων που τόσα χρόνια ζουν παρασιτικά εις βάρος των υπολοίπων. Και αφού, κατάφερε να μας πείσει ότι οι «κακοί» δημόσιοι υπάλληλοι μπαίνουν επιτέλους στη θέση τους, επέκτεινε τα μέτρα αυτά στους συνταξιούχους και στους ιδιωτικούς υπαλλήλους. Από κάπου έπρεπε να ξεκινήσει. Εκείνο που χρειάζεται, είναι ανοιχτό μυαλό που βλέπει πέρα από τις παρωπίδες που η «σοσιαλιστική» Κυβέρνηση προσπαθεί να βάλει σε όλους μας. Δεν είναι οι μισθοί του Δημοσίου που έφεραν τη Χώρα στην Καταστροφή, αλλά τα χρήματα που έκλεψαν αυτοί που μας κυβερνούν τόσα χρόνια και ουδέποτε κανείς τους δεν οδηγήθηκε στη φυλακή. Βλέπετε, γι΄ αυτούς ισχύει το «κόρακας κοράκου μάτι δεν βγάζει». Εμάς προσπαθούν να διχάσουν και να αποδυναμώσουν, γιατί γνωρίζουν καλά ότι οι μαζικές εξεγέρσεις είναι πολύ επικίνδυνες για τα σχέδιά τους, να πουλήσουν την Ελλάδα και να υλοποιήσουν μυστικές συμφωνίες με τις Η.Π.Α. και τους κάθε λογής Ηγεμόνες των λαών. Η αποδοχή των αντιλαϊκών μέτρων εναντίων του διπλανού μας, θα σημαίνει την αποδοχή της εφαρμογής τους και για εμάς - γιατί αυτό είναι αλυσιδωτό. Τόσα χρόνια μας ληστεύουν για να χτίζουν βίλες και να στέλνουν τα παιδιά τους για σπουδές στο Εξωτερικό. Τουλάχιστον, ας μην πέσουμε στην παγίδα τους, αφήνοντάς τους να μας χωρίζουν σε στρατόπεδα αυτές τις κρίσιμες ώρες

 4. nemo avatar
  nemo 03/05/2010 00:17:50

  www.imerisia.gr%2Fr.asp%3Fcatid%3D15454%26subid%3D2%26pubid%3D27945146&h=Ορατός είναι ο κίνδυνος να... υπερφορτωθούν με υπέρογκες λήξεις ομολόγων το 2013, το 2014 και το 2015 στην περίπτωση που η χρηματοδότηση από ΔΝΤ και Ευρωζώνη, η οποία υπολογίζεται σε τουλάχιστον 120 δισ. ευρώ, δοθεί με τη μορφή τριετών δανείων όπως είχε αρχικά συμφωνηθεί στο Γιούρογκρουπ της 11ης Απριλίου.
  Επί του παρόντος και με τις διαπραγματεύσεις σε εξέλιξη, ο χρόνος αποπληρωμής των δανείων αυτών αποτελεί «κλειδί» για μία βιώσιμη εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.
  Η χρηματοδότηση από ΕΕ και ΔΝΤ θα δώσει βαθιά «ανάσα» για την τριετία 2010 - 2012, αλλά στην αμέσως επόμενη τριετία θα αυξήσει κατακόρυφα τις δανειακές ανάγκες του ελληνικού δημοσίου, δυσχεραίνοντας την ομαλή διαχείριση του χρέους.
  Με τριετή ομόλογα θα δημιουργηθούν συνολικές υποχρεώσεις (συμπεριλαμβανομένων και των υφιστάμενων λήξεων) που προσεγγίζουν τα 200 δισ. ευρώ από το 2013 έως και το 2015.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.