#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
26/12/2012 16:41
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Κακός σύμβουλος ο…εισπρακτικός πανικός!Του Γιώργου Χαρβαλιά

Δεν χρειάζεται να είναι κανείς προφήτης για να εκφράζει αμφιβολίες σχετικά με την τύχη της φορολογικής «μεταρρύθμισης» που επαγγέλλεται ο κύριος Στουρνάρας υπό την… ευγενή εποπτεία της Τρόικας. Γιατί οι προτεινόμενες νομοθετικές ρυθμίσεις, είτε στη μίνι είτε στη μάξι εκδοχή τους, αποτελούν ανέμπνευστες επαναλήψεις προηγούμενων συνταγών με ένα πρόσθετο στοιχείο: τo δανειακό βρόχο και την έκδηλη ταμειακή απόγνωση!

Μια απλή ανάγνωση των φορολογικών στοιχείων του έτους 2011, όπως προκύπτουν από τα επίσημα στατιστικά της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, καταδεικνύει την παθογένεια του συστήματος και επιβεβαιώνει ότι αυτή δεν πρόκειται να διορθωθεί με το νέο κυβερνητικό νομοσχέδιο. Ακριβώς επειδή δεν αντιμετωπίζονται δραστικά οι χρόνιες αδυναμίες που καθιστούν το ελληνικό φορολογικό σύστημα διάτρητο, αναξιόπιστο και εν τέλει κοινωνικά άδικο.

Τρία είναι τα στοιχεία που προκαλούν κατάπληξη και οδηγούν σε αβίαστα συμπεράσματα:

Η αυξανόμενη (με δραματικούς ρυθμούς) αναλογία των έμμεσων φόρων έναντι των άμεσων με τα κάθε λογής χαράτσια, τις αυξήσεις στο ΦΠΑ, τις αυξήσεις στους φορολογικούς συντελεστές «ειδών πολυτελείας» και άλλων αγαθών μαζικής κατανάλωσης.
Η συγκριτικά μικρή συμμετοχή των νομικών προσώπων (επιχειρήσεων) στο συνολικό ποσό του καταβαλλόμενου φόρου (29,5% σε σχέση με το δυσβάστακτο 55% μισθωτών και συνταξιούχων).
Τα εισοδήματα… πείνας που εξακολουθούν να δηλώνονται από κατηγορίες εργαζομένων που σε αντίθεση με τους μισθωτούς δεν φορολογούνται στηn πηγή (ελεύθεροι επαγγελματίες, έμποροι, βιοτέχνες, αγρότες και πάσης φύσεως «επιτηδευματίες»).

Ο πρώτος παράγοντας παθογένειας δεν είναι και τόσο… διαχρονικός. Γιατί αποτελεί συνέπεια των πρόσφατων φοροεπιδρομών που επιβλήθηκαν, χωρίς το παραμικρό εισοδηματικό κριτήριο, στο σύνολο του πληθυσμού, μέσω των διαδοχικών Μνημονίων.

Οι συνεχείς αυξήσεις των έμμεσων φόρων είχαν οριζόντια διάσταση και τυφλό εισπρακτικό χαρακτήρα με αποτέλεσμα το «γονάτισμα» της κατανάλωσης σε πολλούς κλάδους και βεβαίως την τελική υστέρηση στα έσοδα! Παρ’ όλα αυτά, η ίδια συνταγή συνεχίζεται μαζί με δραστικές αυξήσεις και στην άμεση φορολογία.

Η χαμηλή συνεισφορά των επιχειρήσεων στα φορολογικά βάρη, παρά τους υψηλότατους συντελεστές που επιβάλλονται, οφείλεται πρωτίστως στην απόκρυψη κερδών και θα μπορούσε ίσως να θεραπευτεί με την επιβολή φόρου κύκλου εργασιών (τζίρος) που δυσκολότερα επιδέχεται μεθόδων λογιστικής αλλοίωσης. Αλλά κι αυτό απερρίφθη ως σκέψη από τους αρμοδίους με το επιχείρημα ότι ως μέτρο διαπνέεται από… αντι-αναπτυξιακή λογική (σ.σ. εδώ γελάμε…).

Τέλος, το πρόβλημα της «μαύρης τρύπας» στα εισοδήματα των ελεύθερων επαγγελματιών είναι πράγματι διαχρονικό και αποτελεί το γόρδιο δεσμό του φορολογικού στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, που, μεταξύ άλλων, παραπέμπει στο θέμα των αποδείξεων και των αδιέξοδων πειραματισμών που ζήσαμε.

Σε κάθε περίπτωση, το φορολογικό σύστημα, μέσα από ένα ατελέσφορο, διαρκές «ράβε-ξήλωνε», εξακολουθεί να διαπνέεται από μια νοσηρή αρχή διάκρισης των φορολογούμενων πολιτών σε «έξυπνους» και «κορόιδα». Γιατί, στην πράξη, ολόκληρη η φιλοσοφία του διευκολύνει με τρόπο σκανδαλώδη τη φορο-αποφυγή για ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού.

Τα επίσημα συγκεντρωτικά στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων καταμαρτυρούν με τον πιο κραυγαλέο τρόπο ποιοι είναι οι πραγματικοί στυλοβάτες (δηλαδή τα συνήθη υποζύγια και εν τέλει τα… κορόιδα) της φορολογικής «αιμοδοσίας» και ποιοι είναι οι δυνητικοί λουφαδόροι της εθνικής προσπάθειας που κρύβουν, με την ανοχή της Πολιτείας, τα πραγματικά τους εισοδήματα.

Δυστυχώς, τα πράγματα δεν αναμένεται να αλλάξουν με τις προτάσεις του κ. Στουρνάρα. Ακόμη και η επινόηση κεφαλικού φόρου για τους ελεύθερους επαγγελματίες διακρίνεται από μια τυφλή εισπρακτική λογική και δεν κάνει καμία διάκριση μεταξύ όσων έχουν πράγματι φοροδοτική ικανότητα και εκείνων που απλώς πένονται…

Η βασική αδυναμία του συστήματος είναι ότι δεν εντοπίζει τη δημιουργία πλούτου στην πηγή, για να καθορίσει και να εισπράξει εν τέλει το μερίδιο που αναλογεί στο «εθνικό ταμείο». Αποτέλεσμα αυτού είναι να λειτουργεί η κυβέρνηση υπό το κράτος εισπρακτικού πανικού και να επιβάλλει φόρους που είναι αμφίβολο αν θα εισπραχθούν, όσο και εκβιαστικά αν απαιτούνται. Γιατί προσωπικά δεν γνωρίζω άλλη χώρα, πολιτισμένη ή μη, που να έχει ποινικοποιήσει φορολογικά την… ηλεκτροδότηση!

(Δημοσιεύεται στον Τύπο της Κυριακής)

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 26/12/2012 17:40:44

  Οι κριτικές παρατηρήσεις του κ. Χαρβαλιά είναι σωστές οι περισσότερες. Και το συμπέρασμα: "Dεν εντοπίζεται η δημιουργία πλούτου στην πηγή".
  Όμως, "αυγό του Κολομβου" ειναι η λύση:
  Αντικειμενικά κριτήρια διαβίωσης και περιουσιακής (κινητής και ακίνητης) κατάστασης.
  Έχουμε και λέμε: Βραχυπρόσθεσμα: Έλεγχος των τραπεζικών εκροών με βάση τις περιβόητες λίστες (κυρίως τη "μεγάλη", της ΤτΕ). Ενεργοποίηση του Ευρωπαικού μηχανισμού δέσμευσης καταθέσεων και περιουσιακών στοιχείων σε όλη την ΕΕ για υπόπτους φοροδιαφυγης, μέχρι την τελεσιδικία.
  Άμεση διασύνδεση της βάσης δεδομένων του Taxis με τις περιοχές όπου έχει θεσπισθεί το Κτηματολόγιο (ειδικοί μου λένε ότι είναι εφικτότατη).

  Μεσοπρόθεσμα: Περιουσιολόγιο σε όλη την επικράτεια (δεν είναι και τόσο δύσκολο να γίνει). Αυτόματη άρση τραπεζικού απορρήτου για κάθε φορολογούμενο με επανειλημμένη παραβατικότητα - ή που παρουσιάζει σοβαρές ενδείξεις ανειλικρίνειας (το πρόβλημα είναι κυρίως νομικό και να θεσπισθεί μόνιμο ανεξάρτητο όργανο με συμμετοχή δικαστικών και φοροτεχνικών που θα αποφασίζει για τις ενδείξεις ανειλικρίνειας). Αλλά και μόνον η θέσπιση, θα εκφοβίσει τους υποψήφιους φοροφυγάδες πριν κάν λειτουργήσει.
  Και βασικά, η δέσμευση περιουσιακών στοιχείων να μην απαιτεί τελεσιδικία αλλά απόφαση σε πρώτο βαθμό. Με την τελεσιδικία θα εφαρμόζεται η τελική κατάσχεση.

 2. σιδεράκιας avatar
  σιδεράκιας 26/12/2012 18:15:28

  Αγαπητέ κ. Χαρβαλιά τα είπατε όλα, απλά θα συμπληρώσω ότι οι κυβερνώντες δε θέλουν! Δεν είναι δυνατόν να είναι όλοι οι συντελεστές στα ύψη, δε γίνεται να πληρωθούν! Εχουμε ως χώρα πολύ υψηλό κόστος διαβίωσης κυρίως λόγω των έμμεσων φόρων, δευτερευόντως λόγω αδυναμίας του κράτους να ελέγξει δημιουργία καρτέλ και αισχροκέρδειας. Πως είναι δυνατόν να περιμένουν να εισπράξουν και τους άμεσους φόρους όταν τα εισοδήματα εξαντλούνται στην καθημερινή ζωή. Πάντα κατά τη γνώμη μου, τελική στόχευση είναι η δήμευση των ιδιωτικών περιουσιών, αυτό κρύβουν οι διατάξεις για διαταγές πληρωμής και κατασχετήρια από την εφορία όπως κι οι προβλέψεις του μνημονίου για άρση κάθε ασυλίας δημόσιας κι ιδιωτικής περιουσίας προς όφελος των διεθνών δανειστών. Φυσικά δε μπορεί να γίνει από τη μία μέρα στην άλλη, αλλά εκεί οδηγούν όλα αυτά.
  Πολύ πιθανόν όμως οι τεχνοκράτες στυλ Στουρνάρα που ποτέ δεν ανησύχησαν για το αν θα έχουν γάλα τα παιδιά, να μη γνωρίζουν που είναι η Schmerzgrenze (όριο πόνου) της ελληνικής κοινωνίας. Θα βρεθούν προ εκπλήξεων αν συνεχίσουν αυτή την πολιτική.

  Καλά Χριστούγεννα σε όλους! Και "φώτιση" στους "άρχοντες" μας!

 3. AIK avatar
  AIK 26/12/2012 18:58:50

  ΑΜΑ ΗΘΕΛΑΝ ΟΛΑ ΛΥΝΟΝΤΑΙ
  - *0,5 = φορος φυσικων προσωπων
  ποιος θα κανει 55% εκπτωση για να μην κοψει αποδειξη; ποιος θα διανοηθει να μην παρει αποδειξη οταν για καθε 100 ευρω που θα πληρωσει χωρις αποδειξη θα εχει αλλα 50 φορο;
  - *0,2 = φορος για καθε επιχειρηση καθε μορφης
  - καταργηση καθε μη ανταποδοτικου φορου υπερ τριτων (κυρίως της ΕΡΤ)
  - καθε συναλλαγη θα γινεται μεσω καρτας με ειδικο λογισμικο που θα καταγραφει και καταλογιζει τα παντα αυτοματα και on line (δοξα τω θεω υπαρχουν πολλα ψηφιακα "γατονια" στα πανεπιστήμια που θα φτιάξουν το λογισμικό δωρεάν και θα αμειφθούν με πρόσληψη για τον έλεγχο και διατήρηση του συστήματος ).
  - ο φπα εισπρατεται επιτοπου και o φορος την 31/12 εκαστου ετους
  - ο κάθε υπάλληλος έχει συγκεκριμένα ΑΦΜ χρεωμένα, τα παρακολουθεί και αναφέρει. Δεν ξέρει ουτε κατ΄όψιν τον φορολογούμενο
  - τα κολπακια οδηγουν στην 6η (VIP) κορυδαλλου την ιδια στιγμη, ΧΩΡΙΣ ΒΟΛΤΕΣ ΣΕ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥΣ ΕΡΥΘΡΟΥΣ ΚΑΙ ΨΝΑ
  Πόσο λέτε να πάρει η εξισορρόπηση της καταστάσεως;

  • DebbyTant avatar
   DebbyTant @ AIK 28/12/2012 00:14:21

   Θελουν αλλα δεν βρισκουν χαβιαρι. τοκρυψε ο πουτιν

 4. ΤΡΟΦΩΝΙΟΣ avatar
  ΤΡΟΦΩΝΙΟΣ 26/12/2012 22:43:58

  Πολύ σωστά τα γράφουν Όλοι οι προηγούμενοι - ειδικά ο Θείος - και φυσικά συμφωνώ.

  Το πρόβλημα όμως εξακολουθεί να είναι , ότι όλοι οι Δημοσιογράφοι "μένουν" στις ... ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ ! Στα δύσκολα σας θέλουμε να προτείνετε και λύσεις . Και το κυριότερο , αυτές να Υλοποιηθούν .

  Φυσικά με τον "ηλεκτρονικό τύπο" κι' εμείς οι αναγνώστες θα ... βάζουμε "τον Δάκτυλο , επί των τύπων των ήλων" , μήπως και δούμε όλοι μας μια άσπρη μέρα .

 5. anonymous avatar
  anonymous 26/12/2012 23:24:38

  Για τα εισοδήματα πείνας των μη μισθωτών να πω στον Κύριο Χαρβαλιά ότι είναι όντως εισοδήματα πείνας και ότι το 1/3 των ελ. επαγγελματιών έχει κλείσει τα βιβλία του κι έπεται και συνέχεια.

  Επίσης θα πρέπει να ξέρει ότι οι φόροι ως ποσοστό επί του ΑΕΠ είναι επιπέδου Γερμανίας με παροχές Γκάνας διότι κάποιοι τρώνε τα λεφτά. Τότε γιατί να πληρώνει ο κόσμος; Για τους Άκηδες;

 6. Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
  Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 26/12/2012 23:49:35

  Σωστός! Όπως πάντα...

 7. δημης avatar
  δημης 27/12/2012 01:24:19

  "Κακός σύμβουλος ο…εισπρακτικός πανικός!"
  |+++++++++
  ΑΡΠΑΧΤΙΚΟΣ ....ΘΑ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΠΕΙΤΕ....

 8. leon avatar
  leon 27/12/2012 06:21:22

  δεν προκειται μονο για εισπρακτικο πανικο,αλλα για εισπρακτικη παρανοια(για παραδειγμα στα εισοδηματα μισθωτων πανω απο 42.000 ευρω,δηλ.καποια στρωματα στελεχων ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ επιχειρησεων που ΞΕΣΚΙΖΟΝΤΑΙ 12- 16 ωρες την ημερα και παιρνουν ενα καλουτσικο μισθο/ισα-ισα να μπορουν να πληρωνουν δοσεις δανειων και να εχουν να τρωνε/θα τους υποχρεωσει να συγκεντρωνουν αποδειξεις το 25% του εισοδηματος ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΠΡΟΣΤΙΜΟ!!!ΕΠΙ ΔΑΠΑΝΩΝ ΠΟΥ ΔΗΘΕΝ ΔΕΝ ΕΓΙΝΑΝ ΧΩΡΙΣ ΟΜΩΣ ΝΑ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΙ ΤΙΣ ΔΟΣΕΙΣ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ!!!!!!!
  ΟΙ 3ΚΥΒΕΡΝΩΝΤΕΣ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΑΝΟΙΑ/ΕΙΝΑΙ ΑΣΧΕΤΟΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΘΑ ΟΔΗΓΗΣΟΥΝ ΜΕΣΑ ΣΤΟ 2013 ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ(ΑΠΟ ΤΑ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΦΕΣΙΑ)ΣΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ ΟΛΕΘΡΟ...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.