#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
30/03/2008 13:51
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

«Κακούργημα» η δυσφήμηση από τα μπλογκ

Σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα, στις κοινωνικές μεταρρυθμίσεις που προωθεί ο υπουργός Δικαιοσύνης μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται:

Η πρόβλεψη αυστηρών ποινών για την τιμωρία κάθε είδους ρατσιστικών σχολίων που εκπέμπονται κυρίως από το Διαδίκτυο.


Η μετατροπή από πλημμέλημα σε κακούργημα του αδικήματος της προσβολής της ανθρώπινης προσωπικότητας μέσω του Διαδικτύου


Δηλαδή, οι περιπέτειες της ΝΔ στο Διαδίκτυο συνοψίζονται μέχρι στιγμής ως εξής: Μεσούσης της υπόθεσης Ζαχόπουλου, για την οποία τώρα ο Πρωθυπουργός επιχειρεί να μας πει ότι ήταν έργο σκοτεινών δυνάμεων, η κυβέρνηση χρησιμοποίησε ένα φαινόμενο στην μπλογκόσφαιρα για να στήσει μια πρωτοφανή επιχείρηση φίμωσης των ελεύθερων φωνών. Μπροστά στη γενική κατακραυγή υποχώρησε και όλοι νομίσανε ότι έβαλε μυαλό. Έτσι σήμερα όλα τα φιλοκυβερνητικά «ρεπορτάζ» μας λένε ότι σοβαρά προβληματισμένοι στη Ρηγίλλης από το φαινόμενο Τσίπρα και από το γεγονός ότι χάνουν το παιχνίδι στη νεολαία (βλέπε δημοσκοπήσεις), άρχισαν να ετοιμάζουν «ιδεολογική αντεπίθεση» με «χιλιάδες γαλάζιους μπλόγκερ». Την ίδια στιγμή, από άλλες σελίδες, η κυβέρνηση επιβεβαιώνει ότι το κυνήγι των μπλόγκερς συνεχίζεται. Και μας προειδοποιεί ότι θα μας πηγαίνουν για κακούργημα αν ένας πολιτικός, ή σκανδαλιάρης, θεωρήσει ότι τον υβρίζουμε και το δικαστήριο συμφωνήσει μαζί του. 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. sxolio.gr avatar
  sxolio.gr 30/03/2008 14:38:03

  Η φιμωση του διαδικτιου ειναι απλως αδυνατη σε χωρες σαν την Ελλάδα οποτε σ αυτό το επίπεδο αστους να κουρευονται.
  Απο την άλλη οι όροι κατευθυνομενη δημοσιογραφία, κιτρινισμος και συκοφαντια απέκτησαν καινουργιο νόημα με την έκρηξη των "δημοσιογραφικών" ενημερωτικών μπλογκς. Αυτό δεν εχει να κάνει με τις προθέσεις της κυβέρνησης ούτε λύνεται από εισαγγελεα. Πρεπει ωστόσο να ανοιξει η κουέντα γι αυτό και ισως ειναι καιρός να ανοιξουν και κάποια μετωπα.....

 2. Εξάκτινος avatar
  Εξάκτινος 30/03/2008 14:41:42

  Καλά τότε να τα κλείσουμε γιατί επειδή τα δικαστήρια είναι διεφθαρμένα μέχρι του μυελού των οστέων τους, όπως άλλωστε όλη η ελληνική κοινωνία, θεωρείται βέβαιο ότι θα συμφωνήσουν με το θιγόμενο.

  Το colpo grosso είναι το εξής: Αφού δεν μπορούμε να ελέγξουμε αλλιώς την πληροφορία να τους εκφοβίσουμε γιατί το φαινόμενο θέτει σε κίνδυνο το σύστημα αποκαλύπτοντας τις βρωμιές και τις ρεμούλες που κάνουμε. Κι επειδή καθαρός ουρανός αστραπές δε φοβάται ομολογούν ότι απλά δεν είναι καθαροί.

 3. νικος avatar
  νικος 30/03/2008 14:42:19

  π.χ.

 4. νικος avatar
  νικος 30/03/2008 15:04:10

  άρα Συνεχίζω ????
  Θα ενεργοποιηθεί άμεσα και πρόκειται να εφαρμοστεί στην πράξει από την «παρασημοφορημένη» δικαιοσύνη το άρθρο του Π.Κ.340 που αφόρα την υπόθεση Ζαχόπουλου .Πολιτική βούληση και ενέργεια του Πρωθυπουργού ΥΠΑΡΧΕΙ !!!!
  Άρα ????

 5. Oneiros avatar
  Oneiros 30/03/2008 18:00:55

  Ποιά δημοσιεύματα; Αν μπορείς να δώσεις συνδέσμους στα εν λόγω άρθρα, ακόμα καλύτερα. Είναι σημαντικό να είμαστε ακριβείς στην πληροφόρηση για το συγκεκριμένο θέμα.

 6. πρεζα tv avatar
  πρεζα tv 30/03/2008 18:34:51

  Ας ελπισουμε να μην περαστει καποια τετοια τροπολογια...Τουλαχιστον ας μην τη δεχτει η Google ως νομο του Ελληνικου Κρατους...

 7. "χωσιά" avatar
  "χωσιά" 30/03/2008 18:50:22

  Τα ακριβή έγγραφα του συγκεκριμένου ΝΟΜΟΥ, είναι το Ζ η τ ο ύ μ ε ν ο ν. Να γνωρίζουμε τι επιτρέπεται και τι δεν. ΔΕΝ είναι, τώρα, για μαλακ..μπίπππ αντίστοιχες ανοιχτής συζήτησης σαλονιού, καφενείου, Cafe και Bar, καλή ώρα, και να σου ντττρρρρρριν, ή, γκλιν-γκλόουννν, το κουδούνι, γιατί δυσφύμησες τον/την κυρία/κύριο Τάδε.

  "Τα λόγια είναι λόγια. τα μακαρόνια έχουν το ζουμί", (λαογ. δημοφιλέστατο, διαχρονικώς, "τούφειον" γνωμικόν ποινικών, άμα, και πολιτικών κρατουμένων, όπου "μακαρόνια" τα έγγραφα της δικογραφίας: τα άρθρα δίωξης ΚΑΙ οι μαρτυρικές καταθέσεις).

  Το έχει κάποιος βρει αυτούσιο κάπου;

  ΥΓ. Φίλε, Τζάρτζανε, please, εκείνο το ..."τούφειον", είναι σωστό ορθογραφικά;

 8. GREEK RIDER avatar
  GREEK RIDER 30/03/2008 19:30:29

  Οι λογοκριτικοί μηχανισμοί δεν θα περάσουν! Κυνηγάνε εμάς γιατί δεν μπορούν να μας ελέγχουν, για να φοβόμαστε, για να ψάχνουμε προστασία. Μας έχουν βάλει σε επιτήρηση και περιμένουν για τους αποδιοπομπαίους τράγους. Έτσι λειτουργεί σήμερα η Ελλάδα. Τα ΜΜΕ δεν θα μας στηρίξουν γιατί μας βλέπουν ανταγωνιστικά και με σκεπτικισμό.

 9. Προφήτης avatar
  Προφήτης 30/03/2008 20:05:56

  Επειδή κάθε άσχετος νομίζει ότι το Διαδίκτυο είναι ελεύθερο, ανεξέλεγκτο και άρα "χαρά του παιδιού" απέναντι σε κάθε Εξουσία, παραθέτω ένα πολύ καλό σχετικό άρθρο. Προσωπικά συμφωνώ απόλυτα :

  ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡIΑ

  Tου ΣTAΘH ΣTAΣINOY - 06.03.2008 - Athens Voice


  ...Aπό 31 Δεκεμβρίου 2007 όλοι οι πάροχοι ίντερνετ της Aγγλίας αποφάσισαν να φιλτράρουν το περιεχόμενο των δεδομένων που προσφέρουν στους συνδρομητές τους μέσω του Cleanfeed, ενός συστήματος που μπλοκάρει διευθύνσεις IP που θεωρούνται ανεπιθύμητες. Mα δεν είναι υπέροχο; Εγώ, ένας κυνικός Μαντζουριανός γιατρός, θα πρέπει να γελάω κάτω από τα μουστάκια μου. Xιλιάδες τόνοι χαρτιού έχουν καταναλωθεί για το πώς οι κακοί Kινέζοι μπλοκάρουν τα ανεπιθύμητα site και για το πώς οι «υπανάπτυκτοι» Ασιάτες δεν φτάνουν ούτε στο γόνατο των δυτικών εθνών, που προασπίζονται την ελευθερία. Όταν η Τουρκία έκοψε το Youtube, όλοι σήκωσαν το ευρωπαϊκό υπεροπτικό τους φρύδι.

  Αλλά όταν το ίδιο συμβαίνει στην Αγγλία, χρειάζεται να περάσει ένας μήνας για να βρεις την είδηση χωμένη σε κάποιο άσχετο site.

  Kαι το ακόμα καλύτερο είναι πως κανείς δεν ξέρει το περιεχόμενο της λίστας του Cleanfeed, πέρα από το Internet Watch Foundation που την καταρτίζει.
  Αλείφουμε το ταψί με βούτυρο και απλώνουμε το στρατηγικό σχεδιασμό.

  Ένα από τα βασικά πορίσματα της δομής του ίντερνετ, από την αρχή της ύπαρξής του, ήταν η ευκολία ελέγχου του. Παρά την τεράστια και φαινομενικά χαώδη εξάπλωσή του, το ίντερνετ έχει πολλές στενωπούς.

  H μία βρίσκεται στις HΠA. Στο κάτω κάτω δικό τους παιχνιδάκι είναι, ό,τι θέλουν το κάνουν. Αλλά εάν συμβεί κάτι τέτοιο, όλοι μπορούμε να κατηγορήσουμε τους κακούς Aμερικάνους, το νέο σάκο του μποξ που όλοι λατρεύουμε να χτυπάμε.

  H άλλη στενωπός όμως είναι και η πιο ενδιαφέρουσα και βρίσκεται σε κάθε χώρα ξεχωριστά. Kαίτοι στο ίντερνετ βγαίνουμε ο καθένας μόνος του, η πρόσβαση σε αυτό γίνεται μέσα από τους παρόχους και οι διαδρομές προς τον έξω κόσμο είναι δεδομένες και περιορισμένες, τόσο στο φυσικό επίπεδο, όσο και στο άυλο ψηφιακό.
  Όταν πριν από ένα μήνα κόπηκε περιέργως το υποθαλάσσιο καλώδιο που ενώνει πολλές χώρες του περσικού κόλπου με την Aσία και τον υπόλοιπο κόσμο, στερώντας την πρόσβαση σε εκατομμύρια ανθρώπους, μια τέτοια στενωπός έγινε φανερή.

  Στην άυλη μορφή της, η στενωπός έχει τη μορφή των παρόχων. Yπάρχουν μια ντουζίνα πάροχοι που προσφέρουν ίντερνετ στο κοινό. Εταιρείες με AΦM και έδρα όχι σε κάποια εξωτικά νησιά, αλλά σε κάποια λεωφόρο της Αθήνας. Εάν λοιπόν αύριο το κράτος προτρέψει τους παρόχους να κόψουν την πρόσβαση στην τάδε σελίδα, τότε το χαοτικό και τεράστιο ίντερνετ γίνεται ασφυκτικά μικρό.
  Αυτό ακριβώς έγινε και στην Αγγλία.

  Θα αναρωτηθείτε, πώς είναι δυνατόν στους φάρους της ελευθερίας του δυτικού κόσμου να περνάνε στα ψηλά τέτοια πράγματα; H απάντηση βρίσκεται σε μια άλλη στενωπό της πληροφορίας, που είναι τα παραδοσιακά μέσα. Εάν τα παραδοσιακά μέσα σάς πουν ότι γίνεται μια ποικιλόχρωμος επανάσταση σε κάποια Πρώην Σοβιετία, θα το πιστέψετε. Εάν σας πουν πάλι πως στασιαστές και ταραξίες έκαναν άνω κάτω την πρωτεύουσα της ίδιας Πρώην Σοβιετίας, πάλι θα το πιστέψετε. Eδώ το πιστεύουμε για πράγματα που γίνονται στο κέντρο της Αθήνας. Έτσι, σημασία έχει πάντα να δώσεις το κατάλληλο spin. Oπότε ο διαφημιζόμενος σκοπός της δημιουργίας του Cleanfeed είναι –τι άλλο;– η προστασία από την παιδική πορνογραφία. Φυσικά, δίπλα στην πολιτικά άσχετη και αδιάφορη παιδική πορνογραφία, στέκονται με μικρά γράμματα οι άλλοι δύο πολιτικά ωφέλιμοι στόχοι του Cleanfeed. Περιεχόμενο που να προτρέπει σε εγκληματικές ενέργειες και διάδοση ρατσιστικού μίσους.

  H Xεζμπολάχ, η Xαμάς, η ιρακινή αντίσταση, οι μπάχαλοι της γειτονιάς σου και άλλοι τρομοκράτες μπορούν να εξαφανιστούν, όσο οι μαχητές της ελευθερίας του Kοσόβου, των Εσθονών επιγόνων των SS και άλλων πολιτικά ωφέλιμων ομάδων λάμπουν στους φάρους της ελευθερίας.

  Kαθώς οι μπλόγκερ και λοιπές ανεξάρτητες δυνάμεις των νέων μέσων, μέσα στη μέθη της αυτάρεσκης παντοδυναμίας τους, πλατσουρίζουν χαρούμενα σαν γουρουνάκια στη λάσπη, μπορεί πολύ σύντομα να καταλάβουν πως η λασπολίμνη τους μπορεί να είναι πολύ μικρή, πιο μικρή από αυτή των παραδοσιακών μέσων.
  Kαι δυστυχώς γι’ αυτούς η δύναμή τους είναι ελάχιστη, γιατί δεν ελέγχουν κανένα μέσο. Bίαιο ή μη.

 10. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 30/03/2008 21:12:33

  Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ελευθερία του internet είναι λίγο ψευδαίσθηση, λίγο virtual.

  Ψευδαίσθηση είναι και η ελεύθερη "ανώνυμη" έκφραση. Βλέπεις το pc μου, ξέρεις που και ίσως ποιός είμαι. Και ποιός είσαι εσύ; και εσύ; και εσύ; Και ο μεγάλος αδερφός βλέπει και ακούει; (Σίγουρα, αλλά μόνο αυτός;)

  Υπάρχει τρόπος απόκρυψης του κωδικού του μηχανήματος όταν είναι on-line?

 11. sxolio.gr avatar
  sxolio.gr 30/03/2008 21:55:53

  καλα ειναι ολα αυτα αλλα το ζητημα δεν ειναι αν υπαρχει τεχνικα η δυνατοτητα να ελέγχεις το ιντερνετ. Το θεμα ειναι πως κοιμωνιες σαν της Αγγλιας εχουν κατακτημενο απο αιωνες ενα στατους ελευθεροτυπιας και ελευθεριας εκφρασης που προστατευει από κινησεις τυπου Κινας και ΙΡΑΝ. Παρολο που υπαρχου παντου προσπαθειες χειραγωγησης τα πραγματα δεν ειναι και τοσο ευκολα σε ανοιχτες δημοκρατικες κοινωνιες.

 12. nikosx avatar
  nikosx 30/03/2008 22:04:40

  @archaeopteryx
  λίγη μελέτη χρειάζεται (μπορει να προσφέρει μεγάλο βαθμός προστασίας αν αποφύγεις μερικές κακοτοπιές):
  http://www.torproject.org/

  Επίσης encrypted filesystems:
  http://fedoraproject.org/wiki/Releases/FeatureEncryptedFilesystems
  https://wiki.ubuntu.com/EncryptedFilesystems

  όλα όμως θέλουν προσοχή (δες το βίντεο):
  http://citp.princeton.edu/memory/media/

 13. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 31/03/2008 00:03:55

  blagodaria (σας ευχαρίστησα στα βουλγάρικα μπας και συγκινήσω τους σκοπιανούς.)

 14. Factorx avatar
  Factorx 31/03/2008 01:05:20

  Πρόσεξα οτι μερικοί στα blog αναφέρονται στην είδηση αυτή, που νομίζω βγάλαμε πρώτοι εμείς, αλλά μας κάνουν και κρτιτική απο πάνω επειδή "¨δεν αναφέρουμε την πηγη". Πήξαμε στους αγγλλοσάξωνες αντικειμενικους μπλογκερς. Μας την έστειλε ο δικαστικός συντάκτης - συνεργάτης και την βάλεμ όπως είναι γιατί ξέρουμε οτι είναι εγκυρότατος.

 15. coolplatanos avatar
  coolplatanos 31/03/2008 01:44:50

  Factor x o oneiros δεν σου άσκησε κριτική. Αν είχες ψάξει λίγο θα έβλεπες ότι ασχολείται με τα δικαιώματα στο διαδίκτυο και τον ενδιέφερε να ξέρει πηγή ώστε να βρει περισσότερα στοιχεία και όχι επειδή σε αμφισβήτησε όπως νόμισες

 16. coolplatanos avatar
  coolplatanos 31/03/2008 01:46:13

  Για τους υπόλοιπους που ρωτάνε πηγή δεν γνωρίζω γιατί το κάνουν :-) Απλά τον όνειρο έτυχε να τον ξέρω

 17. Oneiros avatar
  Oneiros 31/03/2008 09:13:34

  Πήξαμε στους αγγλλοσάξωνες αντικειμενικους μπλογκερς
  Funny, haha.
  Ο λόγος που ρωτάω είναι γιατί θεωρώ ύποπτες τις ανεπιβεβαίωτες "διαρροές" για το συγκεκριμένο θέμα, δεδομένου μάλιστα και του ιστορικού του νομοσχεδίου που ετοιμάζεται. Τελικά βρέθηκε μιά σχετική αναφορά σε άρθρο του Χιώτη στο Βήμα. Ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματά του.

 18. Γιώργης Χολιαστός avatar
  Γιώργης Χολιαστός 16/05/2008 13:26:25

  Στους παλαιότερους είναι γνωστό ότι ο «θείος» καραμανλής είχε συχνά στη γλώσσα του τη φράση: «ανήκομεν εις την Δύσιν» και ότι αυτή η πίστη του καθόριζε την πολιτική του.
  Πάμε λοιπόν:

  ΑΝΗΚΟΜΕΝ ΕΙΣ ΤΗΝ ΔΥΣΙΝ
  Copyright PAu 2-024-743

  Καθώς,στην Κόλαση που βρίσκομαι,τριγυρνώ ανάμεσα σε πεθαμένους,συναντώ διάφορους γνωστούς. Γιατί οι πεθαμένοι,μη έχοντας σπίτι και μέρος να κάτσουν, τριγυρίζουν ολοένα. Και βρίσκει κανείς πολλούς μαζί ή έναν έναν να βολτάρουνε ή να έχουν ανοίξει πηγαδάκια και να αναμασάνε τα ίδια και τα ίδια τους. Είδα λοιπόν μια παρεούλα που είχε για θέμα της τον Καραμανλή-το «θείο». Ανάμεσα στους ίσκιους η μητέρα και ένας από τους δασκάλους του Kαραμανλή.
  Πλησίασα και αφού μπήκα στην συζήτηση, ρώτησα τη μητέρα του Καραμανλή:
  -Κυρα Φωτεινούλα,για πες μου,τι θυμάσαι πιο πολύ από τον Κώστα;
  -Πιο πολύ θυμάμαι παιδάκι μου την ημέρα που τονε γέννησα; γιατί η γέννα του με παίδεψε.
  -Γιατί σε παίδεψε κυρα-Φωτεινή;
  -Παιδάκι μου δεν έβγαινε. Δεν έβγαινε με τίποτα. Και δεν έβγαινε γιατί ο σατανάς με είχε καβαλλημένηνε-γι αυτό! Το είπε και η μαμμή που ήρθε να με ξεγεννήσει.
  -Μπορείς να μου πεις τα πράγματα με πιο λεπτομέρειες σε παρακαλώ κυρα-Φωτεινή;
  -Να στα πω παιδάκι μου. Εμείς εμέναμε δίπλα στην εκκλησία του χωριού. Και εγώ απάνου στο κρεββάτι μου εκοιμόμουνα με το κεφάλι μου κατά το ιερό της εκκλησίας για να με φυλάει ο Κύριος που έτσι θα τον είχα πιο κοντά μου. Αμ δε μου λες, που να το ’ξερα εγώ η κακομοίρα πως δεν έπρεπε να κοιμάμαι με το κεφάλι κατά κει και πως γι αυτό δεν έβγαινε το παιδί… αγράμματη γυναίκα ήμουνα, έλεγα πως ήτανε καλλίτερα να έχω το ιερό της εκκλησίας κοντά μου να σκέπει την κεφαλή μου. Ε, ήρθε η ώρα να γεννήσω κι έπεσα στο κρεββάτι να γεννήσω μόνη μου, γιατί η μαμμή ξεγένναγε αλλού και θ’ αργούσε να ’ρθει. Τότες μαθές δεν είχαμε κλινικές και νοσοκομεία. Εσφίχτηκα λοιπόν, είχα και τα πανιά κοντά μου να σκουπιστώ κι εγώ και να ντύσω και το παιδί, πού παιδί…εκείνο όχι δεν έβγαινε, αλλά ανέβαινε αντί να κατεβαίνει, λες και ήθελε να βγει από το στόμα μου-κύττα, ανατριχιάζω που το λέω… Χριστός και Παναγιά, κάνω. Ξανασφίγγομαι, ξεφούσκωσε πάλι η κοιλιά μου και φούσκωσε το στήθος μου, γιατί το παιδί επήγαινε πάλι προς τα πάνω, προς το λαιμό μου. Τρόμαξα αλλά δεν τα ’χασα. Ζούπηξα το στήθος μου, ξαναγέμισε η κοιλιά μου και φούσκωσε το στήθος μου,γιατί δεν μπορούσα ούτε αναπνοή να πάρω και η καρδιά μου επήγαινε να σταματήσει από το παιδί που δεν την άφηνε να δουλέψει. Βάζω τις φωνές έρχεται μια γειτόνισσα της λέω πήγαινε να φωνάξεις το Γιώργη από το μαγαζί γιατί το και το, το παιδί πάει να βγει από το στόμα. Ώσου να ’ρθει ο Γιώργης ο άντρας μου-Γιώργη τονε λέγανε, εγώ όλο και εσφιγγόμουνα, αλλά όχι και δυνατά για να μη με πνίξει το παιδί. Όμως όταν έβλεπα σε κάθε σφίξιμο να τραβάει προς τα πάνω, σταμάταγα. Το τι τράβηξα εκείνη την ημέρα δε λέγεται.
  Έρχονται και οι γειτόνισσες, βλέπουνε τι εγινόντανε κι άρχισαν να σταυροκοπιούνται. Και κει απάνου ευτυχώς, μπήκε η μαμμή, θάνατο να ’χει, και με λεφτέρωσε.
  -Πώς;
  -Μπαίνει κι όταν έμαθε τι έγινε, άρχισε να φωνάζει: Μωρή ζουρλές τι σταυροκοπιούσαστε; Τη γυναίκα την έχει καβαλλικέψει ο σατανάς και,ο τρισκατάρατος,δε φεύγει με σταυροκοπήματα. Την έχει καβαλλικέψει γιατί εξάπλωσε με το κεφάλι κατά το ιερό,κατά τη Δύση-οι Καραμανλούδες γεννάνε πάντοτε με το κεφάλι κατά την Ανατολή-ζουρλές είσαστε; Γύρνα μωρή Φώτω»,μού κάνει. Και με πιάνει παιδάκι μου και με γυρίζει ανάποδα, με το κεφάλι στο μέρος που είχα τα πόδια μου και με τα πόδια εκεί που ήτανε πρώτα το κεφάλι μου. Ε παιδάκι μου, αυτό ήτανε. Ο τρισκαταραμένος εβγήκε αμέσως από μέσα μου και από κοντά εβγήκε και το παιδί από τον κανονικό δρόμο του. «Είσαι πρωτάρα»,μου λέει η μαμμή, «στις άλλες τις γέννες σου να ξέρεις να ξαπλώνεις με το κεφάλι κατά την Ανατολή,έτσι που το παιδί να μπορεί να βγει γιατί θα τραβάει κατά τη Δύση. Αφού ο τρισκατάρατος έχει βάλει βουλή να χαλάσει τους ανθρώπους, εμείς, φτωχές γυναίκες θα τονε σταματήσουμε;»
  Και παιδάκι μου όλα μου τα κατοπινά παιδιά τα εγέννησα με ευκολία γιατί έκανα εκείνο που είπε η μαμμή. Και τον Αχιλλέα μου έτσι τονε γέννησα.
  Γιατί εγώ πού να ήξερα τότες από Ανατολή και από Δύση, αργότερα τα ‘μαθα, όταν ο Κώστας μου έγινε πρωθυπουργός. Τότε όλο αυτή τη λέξη έλεγε. Όλο Δύση και Δύση το πήγαινε. Και το μυαλό του γεμάτο από αυτή τη λέξη ήτανε μόνο. Αφού όταν ερχότανε καμμιά φορά να με δει στο χωριό, όταν τον αφήνανε οι δουλειές του,» «γεια σου μάννα» δε μου ’πε ποτές. «Ανήκομεν εις την Δύσιν».έτσι με χαιρέταγε. Και μου είχε μάθει να του απαντάω «αληθώς ανήκομεν»,όπως καλή ώρα λέγαμε «αληθώς ανέστη» για τον Κύριο που αναστήθηκε.
  Και τόσο την αγάπαγε αυτή τη λέξη παιδάκι μου, που και μέσα στο δωμάτιό του την είχε. Και μάλιστα την είχε γραμμένη όπως τη λένε στα αμερικάνικα. Είχε ένα μεγάλο πανί με υφασμένα πάνω του τέσσερα γράμματα. Το πρώτο ήτανε ένα ανάποδο μου. Τα άλλα τρία ήτανε ελληνικά-τα ήξερα κι εγώ. Ήτανε ένα Ε, μετά ένα σου που το βάνουνε στο τέλος και ύστερα το του. Και μού έλεγε να τη μάθω κι εγώ αυτή τη λέξη την ξένη, γιατί μ’ αυτήν, έλεγε,λύνεις όλα σου τα προβλήματα σαν να ήτανε μαγική. Μου ’λεγε «πες το και συ μάννα-Γοέστ! Γοέστ!» Και τον άκουγε ο Αχιλλέας μου και του ’λεγε: «Γουέστ μωρέ Κώστα,Γουέστ…» και του απάνταγε ο Κώστας μου «Ε, κι εγώ τι λέω; Γοέστ…»
  Αλλά εγώ παιδάκι μου δεν μπόρεσα ποτέ να μάθω αυτή τη λέξη όσο ζούσα. Εδώ την έμαθα, γιατί αυτό είναι το Γουέστ, εδώ που είμαστε τώρα. Κι αφού είναι η παντοτινή μας πατρίδα αυτή, έμαθα να λέω το όνομά της στη γλώσσα τους, τα αμερικάνικα.
  Δεν είχε τελειώσει καλά καλά τα λόγια της η κυρα-Φωτεινή, πετιέται η Κλωθώ.
  -Εμείς να ’βλεπες τι τραβήξαμε ώστε να βρούμε πού ήτανε το παιδί για να το μοιράνουμε…Περιμέναμε να το βρούμε στην κούνια του όπως όλα τα μωράκια, αλλά πού…Αυτό είχε πάρει δρόμο δυτικά και το προφτάσαμε στις στήλες του Ηρακλή αν έχεις το Δία σου…
  Ύστερα το λόγο πήρε ο δάσκαλος που είχε τον Καραμανλή μαθητή στις πρώτες τάξεις του Δημοτικού.
  -Αγαπητέ μοι, θα επεθύμουν να είπω καγώ λέξεις τινάς σχετικάς προς την δυτικοφιλίαν του μεγάλου αυτού τέκνου της Αμερικής…
  -Της Ελλάδος δάσκαλε, του λέω.
  -Συγχωρήσατε την παραδρομήν της γλώσσης μου, της Ελλάδος ήθελον να είπω. Μοι δίδετε την άδειαν προς τούτο;
  -Πες κάτι κι εσύ δάσκαλε, όμως στα γρήγορα,
  -Εγώ θα τα είπω εις υμάς και ουχί εις τα γρήγορα. Και σας υπισχνούμαι ότι δεν θα μακρηγορήσω. Ενθυμούμαι ουκούν τας περιπτώσεις καθ’ ας ηναγκαζόμεθα, ελλείψει δευτέρου διδασκάλου εις την Πρώτην, να απασχολούμεν τα παιδία και κατά τας εσπερινάς ώρας της ημέρας. Κατά τας ημέρας ταύτας και ότε, ενώ ο ήλιος έδυεν,
  ευρισκόμεθα εντός της αιθούσης διδασκαλίας, ο Γκας ηγείρετο του αναλογίου του…
  -Ο Κώστας δάσκαλε, τον διόρθωσα.
  -Μάλιστα, ο Κώστας. Συγχωρήσατέ μοι και την παραδρομήν ταύτην. Ο Κώστας ουκούν εγκαλέλειπεν το αναλόγιόν του και κατυθύνετο προς το παράθυρον το προς Εσπερίαν, εκεί δε ίστατο ακίνητος, προσβλέπων περιδεής την δύσιν του ηλίου, ήτις επλήρωνε τον ουρανόν της Πρώτης πέπλων ερυθρών ως αιματοβάπτων και ήτις υπέβαλεν εις τον νουν του ανθρώπου την ιδέαν των τελευταίων στιγμών της Δημιουργίας, την εν μέσω φλογών αίτινες κατά τας Γραφάς θα την καταφάγωσιν ώσπερ άχυρον φλοξ πυρκαϊάς αγροτικής καλύβης. Και ήτο τόσον απορροφημένος εκ του θεάματος εκείνου, ώστε δεν ηδύνατο να ακούσει τας προτροπάς μου περί επανόδου του εις το αναλόγιόν του. Ήτο ως να μη υπήρχε τας στιγμάς εκείνας.
  Ίνα δώσω εν πέρας εις την απαράδεκτον δια σχολείον κατάστασιν ταύτην, απεφάσισα να μεταβάλω την θέσιν του αναλογίου του Γκας…
  -Του Κώστα δάσκαλε.
  -Του Κώστα, συγχωρήσατέ μοι και την παραδρομήν ταύτην. Ηλαγκάσθην ουκούν να μεταβάλω την θέσιν του αναλογίου του Κώστα. Το ετοποθέτησα παραπλεύρως του παραθύρου, ώστε μα μη απαιτείται η εγκατάλειψις του αναλογίου του υπ’ αυτού κατά τας ώρας εκείνας. Τοιουτοτρόπως τουλάχιστον δεν ίστατο αλλά εκάθητο. Εκεί ήτο μονίμως πλέον «εις τα νερά του»,καθώς λέγει ο χύδην όχλος.
  -Δάσκαλε,δεν προσπάθησες να του κόψεις τη συνήθειά του αυτή;
  -Να σας είπω…Ενθυμούμαι ότι άπαξ ηγέρθην της έδρας μου και τον επέπληξα δριμέως. Πριν ή δυνηθώ όμως να αρθρώσω τας πρώτας λέξεις της επιπλήξεως, ούτος, οργίλως προσβλέπων με, μοι αντέλεξε με σταντορείαν φωνήν: «Κάτσε κάτου ρε!». Ήτο τόσον επιτακτική η εντολή του ώστε εκάθησα και έκτοτε δεν απετόλμησα πλέον να τον παρατηρήσω πάλιν δια την συνήθειάν του αυτήν. Και εκ των υστέρων απεδείχθη ότι καλώς εποίησα. Καθόσον απώλεσε μεν ο Γκας ολίγας…
  -Ο Κώστας δάσκαλε
  -Ο Κώστας, μάλιστα. Συγχωρήσατέ μοι και την νέαν ταύτην παραδρομήν. Απώλεσεν μεν ο Κώστας ολίγας ώρας παραδόσεως, όμως η Αμερική εκέρδισεν ένα μεγάλον άνδρα.
  Δεν τον διόρθωσα πάλι. Γιατί να μας πειράζει η αλήθεια;
  Γιώργης Χολιαστός

  Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το παραπάνω κείμενο, αρκεί να αναφερθείτε και στην πατρότητά του.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.