#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
24/09/2010 07:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Κακοήθεις ιοί εναντίον Ιράν


Ακούγεται μάλλον σαν ένα υπερβολικό σενάριο ταινίας επιστημονικής φαντασίας. Ένας ιός. που θα μπορούσε να ανιχνεύσει και στη συνέχεια να καταστρέψει πραγματικούς φυσικούς στόχους. Όμως, σύμφωνα με τις ενδείξεις, πρόκειται για πραγματικότητα. Κάποιοι ερευνητές αποκάλυψαν την ύπαρξη ενός τέτοιου προγράμματος, με την ονομασία Stuxnet, και τουλάχιστον ένας ειδικός είναι πεπεισμένος πως ο ιός έχει ήδη χρησιμοποιηθεί προκειμένου να πλήξει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις τους Ιράν στη περιοχή Bushehr.

Ο συγκεκριμένος ιός είναι τόσο σύνθετος που κανένας μη εμπλεκόμενος δεν μπορεί να καταλάβει πως ακριβώς λειτουργεί. Τα στοιχεία δείχνουν πως ο ιός έχει τη δυνατότητα να μολύνει κάποιον υπολογιστή χωρίς τη διαδραστική επέμβαση του χρήστη. Μπορεί, λένε, να αναλάβει αυτόματα τη λειτουργία ενός εργοστασίου ή μιας εγκατάστασης, στα κρυφά.

Όπως αναφέρει κάποιος Γερμανός ειδικός σε θέματα ηλεκτρονικής ασφάλειας, «μέχρι πριν μερικές ημέρες, κανένας δεν πίστευε πως κάτι τέτοιο είναι δυνατόν να γίνει.». Και συνεχίζει λέγοντας, πως ο ιός είναι πολύ πιθανό να έχει ήδη χτυπήσει το στόχο του. Η Microsoft ανακάλυψε ότι το Ιράν αποτελεί το επίκεντρο των μολύνσεων από πλευράς Stuxnet, και όλοι γνωρίζουν πως τόσο οι ΗΠΑ, όσο και το Ισραήλ έχουν την απαραίτητη τεχνογνωσία σε θέματα «ηλεκτρονικού πολέμου» ώστε να φέρουν σε πέρας ένα τέτοιο χτύπημα.

(Christian Science Monitor)

ΣΧΟΛΙΑ

  1. H pena tis orghs avatar
    H pena tis orghs 24/09/2010 09:01:07

    Σίγουρα το πρώτο πράγμα που θα έκαναν οι Ιρανοί είναι να συνδέσουν τις πυρηνικές εγκαταστάσεις τους στο ίντερνετ για να είναι ευάλωτα σε κάθε είδους επίθεση. Μα καλά αυτοί οι ειδικοί ξέρουν τι λένε; Φοβάμαι πως όχι...

  2. rage avatar
    rage 24/09/2010 09:22:24

    Λές και οι Ιρανοί να χρησιμοποιούν windows;
    Πάντως στην ουσία δε γνωρίζουμε και πολλά για το βαθμό διείσδυσης των υπολογιστών σε σημεία κλειδιά της διαδικασίας.

  3. Blut und Tränen avatar
    Blut und Tränen 24/09/2010 09:54:51

    Θα μας εξηγήσει ο Χαρδαβέλλας τις τεχνικές λεπτομέρειες. Αν και το πιθανότερο είναι να ψεκάσουν οι αμερικανικοί δορυφόροι τους ιρανούς τεχνικούς με δαιμονικές ουσίες ώστε να παραφρονήσουν και να σκάσουν τα πυρηνικά στα χέρια τους....

  4. Μικρος Νικολας avatar
    Μικρος Νικολας 24/09/2010 10:06:04

    Christian Science Monitor????ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧ ΚΑΛΟ!!!

    • Strange Attractor avatar
      Strange Attractor @ Μικρος Νικολας 24/09/2010 17:10:15

      Το έχεις υπόψιν σου; Το διάβασες ποτέ; Γνωρίζεις ανάγνωσιν εις την Αγγλικήν; Της ΕΣΠΡΕΣΣΟ και εσύ;

  5. Mary papageorgiou avatar
    Mary papageorgiou 24/09/2010 11:19:09

    ΑΦΟΥ ΟΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΙ ΤΙ ΘΕΛΟΥΝ ΤΟΥΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥΣ ;

  6. monntag avatar
    monntag 24/09/2010 11:25:39

    "The worm exploits a number of zero-day vulnerabilities in order to propagate itself over Windows networks, but it also targets embedded software developed by Siemens that runs in industrial equipment. "

    "Reports indicate that the worm can exploit four separate zero-day vulnerabilities in Windows, giving it substantial spreading power compared to average malware"

    περισσότερα εδώ: arstechnica.com/security/news/2010/09/stuxnet-worm-attacks-industrial-targets-could-be-aimed-at-iran.ars

  7. Ευθύμης avatar
    Ευθύμης 24/09/2010 11:46:27

    Το οτι η Microsoft κάτω απο την επίβλεψη της αμερικάνικης κυβέρνησης είχε (και έχει) αφήσει ειδικά backdoors τα λεγόμενα και NSA keys στην registry σε ολόκληρηρη την σειρά απο τα windows 95 μέχρι και σήμερα, είναι γνωστό.
    Έίναι και ένας λόγος που πολλές λογικές χώρες (όχι δηλαδή η δικιά μας) ΔΕΝ επιλέγουν το παραπάνω λειτουργικό παρόλο του ότι είναι εύχρηστο και διαδεδομένο.

    Παρ' όλα αυτά δεν νομίζω οτι είναι εύκολο να επηρεαστεί ένα σύστημα που ή δεν έχει κάποιο σήστημα ασύρματης δικτύωσης κρυφό ή φανερό, ή αν δεν είναι συνδεδεμένο με κάποιο δίκτυο παγκόσμιο.

    Όλα τα υπόλοιπα είναι απλά ιστορίες του μπαμπούλα μήπως και "φιλοτιμηθούν" οι Πέρσες, γιατί μάλλον δεν μπορούν να τους πλήξουν τα εργοστάσια στο βάθος που βρίσκονται με διατρητικές βόμβες.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.