#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
20/02/2012 11:40
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Και τώρα αρχίζει ο πόλεμος των Τραπεζών για την επιβίωσηΣε έξι μήνες από τώρα, δηλαδή μετά το καλοκαίρι, το τραπεζικό τοπίο που ξέραμε θα το έχουμε ξεχάσει. Η έγκριση του νέου δανείου από το Γιούργκρουπ δίνει το πράσινο φως και για το PSI το οποίος όμως έχει πολύ ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα. Όμως, μέχρι τον επόμενο Σεπτέμβριο θα έχουν μείνει λίγες τράπεζες κι άλλες θα έχουν απορροφηθεί από μεγαλύτερα σχήματα.

Όπως αναφέρουν γνώστες της αγοράς, μέσα στην εβδομάδα θα ψηφιστεί από τη Βουλή η νομοθετική ρύθμιση για τα CACS με πρόβλεψη για την ενεργοποίηση της υποχρεωτικής συμμετοχής των ομολογιούχων μόλις συγκεντρωθεί το 75%.

Στη συνέχεια θα ανοίξουν τα βιβλία προσφορών και στις 8 με 11 Μαρτίου θα γίνει η ανταλλαγή των ομολόγων και θα ξεκινήσει η κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών με τα 30 δισ. ευρώ που έχουν προβλεφθεί.

Όμως, θα πρέπει οι τράπεζες να έχουν κεφαλαιακή επάρκεια και πολλές από αυτές σήμερα είναι προβληματικές. Εκτιμάται λοιπόν ότι θα χωριστούν σε καλές και κακές τράπεζες ή σε καλό και κακό χαρτοφυλάκιο. Το καλό μπορεί να ενσωματωθεί σε τράπεζες που είναι βιώσιμες, έτσι οι μικρές και προβληματικές θα εξαφανιστούν σιγά – σιγά και όσες μείνουν θα προσπαθήσουν να βρουν κεφάλαια ώστε να μην κρατικοποιηθούν μετά από τρία χρόνια.

Η ουσία είναι ότι τους επόμενους μήνες θα παιχθεί ένα πολύ άγριο και παρασκηνιακό παιχνίδι μεταξύ των τραπεζιτών για να μπορέσουν κάποιοι από αυτούς να διασωθούν.

Και ασφαλώς η «τραπεζοφαγεία» θα έχει και πολιτικούς και χρηματο-οικονομικούς όρους. Κάποιοι θα κερδοσκοπήσουν, κάποιοι θα χάσουν περιουσίες, κάποιοι θα παίξουν όλα τα χαρτιά τους για να επιβιώσουν.

Και κάποιοι θα είναι ιδιαίτερα ευχαριστημένοι όταν θα αποκτήσουν assets από τράπεζες που είναι εντυπωσιακά. Στεγαστικά δάνεια που δεν είναι κόκκινα, αποταμιεύσεις, επιχειρηματικά δάνεια θα γίνουν μήλον της έριδος.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. drider avatar
  drider 20/02/2012 13:26:20

  Ξαναθυμίζω την (ιστορική πλέον) συνέντευξη του Σερβάζ Ντερούζ στο Βήμα:

  "Κοντολογίς, το «νεύμα της τρόικας» είναι ότι οι ιδιωτικές τράπεζες πρέπει να επιστρέψουν στις αγορές και για να γίνει αυτό οφείλουν να εργαστούν για τη μετατροπή τους σε θυγατρικές ευρωπαϊκών μεγαθηρίων και οι έλληνες τραπεζίτες (που κατά τα άλλα ζητούν πιεστικά από τον κ. Ντερούζ ιδιωτικοποιήσεις των πάντων...) να αποδείξουν την αξία τους ως υπαλλήλων των γερμανών, γάλλων και αμερικανών συναδέλφων τους."

  h**p://www.tovima.gr/politics/article/?aid=384161

 2. anetos avatar
  anetos 20/02/2012 13:37:00

  ψαξτο καλλιτερα ,υπεραπλουστευεις ....

 3. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 20/02/2012 16:42:16

  Μάλιστα.
  Ολα για τα μαγαζάκια που χρηματοδοτούν τα κόμματα και "διευκολύνουν" τους κολλητούς.
  Γιατί να ενισχύσουμε τις Τράπεζες με 35 (και όχι 30) όπως αναφέρεται δις;
  Αφού δεν έχουν τόσα ομόλογα (Δημοσιευμένα στοιχεία)....
  Αν λέω τις κρατικοποιήσουεμ (όπως Αγγλοι Γάλλοι Γερμανοί Ολλανδοί Βέλγοι) θα μας έρθουν φθηνότερα....
  Αν δε, παραχωρηθεί η κυριότητα ορισμένων από αυτών στα ασφαλιστικά που στο μέλλον θα γράψουν υπεραξίες με ανταλλαγή μετοχών κρατικοποιημένων Τραπεζών με ομόλογα που κατέχουν Ταμεία πόσα δις χρέος διαγράφουμε;
  Αν πχ παράλληλα αντί να πωληθεί ο ΟΠΑΠ παραχωρηθούν τα έσοδα σε ένα ενιαίο ασφαλιστικό Ταμείο χωρίς επικουρικές (να αθροιστούν στην κύρια) και σύνταξη ανταποδοτική ΕΘΝΙΚΗ πόσο χρέος καίμε;

  Αλλά τότε τι θα κάναν οι σωτήρες; Πολιτικοί ΜΜΕ κατασκευαστές και λοιποί .... εξυπηρετητές;

 4. Orestios avatar
  Orestios 20/02/2012 22:48:49

  10 και 11 Μαρτίου είναι Σαββατοκύριακο

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.