#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
27/04/2012 08:15
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Και τώρα Σύμφωνο Ανάπτυξης και… Χαλαρότητας στην Ε.Ε.Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής με αποκλειστικό θέμα την ανάπτυξη σχεδιάζει ο πρόεδρος της Ε.Ε. και της ευρωζώνης Χέρμαν Βαν Ρομπέι, ενώ σε ένα συνολικό «πακέτο» μέτρων θα μπορούσε να συμπεριληφθεί και η χρονική παράταση κατά 1-2 χρόνια της επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων από τις μνημονιακές χώρες.

Φαίνεται ότι η γραμμή Ολάντ κερδίζει καθημερινά έδαφος και απομονώνει όλο και περισσότερο το Βερολίνο, δεδομένου ότι κορυφαίοι κοινοτικοί αξιωματούχοι, αλλά και ηγέτες χωρών βγαίνουν επίσης δημόσια και ζητούν «εδώ και τώρα» μέτρα για ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Προχθές ήταν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι που ζήτησε ένα «σύμφωνο ανάπτυξης», ενώ χθες μπήκε δυνατά στη συζήτηση και ο Χέρμαν Βαν Ρομπέι, ο οποίος, μιλώντας σε συνέδριο στις Βρυξέλλες για την επιχειρηματικότητα και ανάπτυξη, αποκάλυψε ότι είναι πολύ πιθανή η σύγκληση έκτακτης Συνόδου των Ευρωπαίων ηγετών. Δεν προσδιόρισε την ακριβή ημερομηνία, αλλά είπε ότι θα είναι πριν από την τακτική Σύνοδο (28-29 Ιουνίου) και θα έχει αποκλειστικό θέμα την ανάπτυξη. Πρόσθεσε μάλιστα ότι «η συζήτηση για την ανάπτυξη λαμβάνει καίρια θέση στην Ευρώπη».

Περισσότερος χρόνος

Στην Κομισιόν είναι πλέον πεπεισμένοι ότι η αυστηρή προσήλωση των Μνημονίων στη δημοσιονομική εξυγίανση στις τρεις χώρες (Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία), χωρίς αναπτυξιακά μέτρα, βαθαίνει την ύφεση, αυξάνει την ανεργία και οδηγεί σε ένα φαύλο κύκλο.

Για την έξοδο από αυτό το «τούνελ» θεωρείται ότι είναι απαραίτητη η χορήγηση μιας χρονικής παράτασης 1-2 ετών στην επαναφορά του ελλείμματος κάτω του 3% του ΑΕΠ, ώστε να αποκτήσουν οι χώρες αυτές περιθώρια ελιγμών και να στραφούν σε αναπτυξιακές πρωτοβουλίες.

Οι Γερμανοί, που ήταν εντελώς αρνητικοί, τώρα το συζητούν, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι εάν εκλεγεί στη Γαλλία ο Ολάντ οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες και στο θέμα αυτό.

Πάντως, προς το παρόν δεν έχει ανοίξει συζήτηση για επέκταση του μέτρου και σε άλλες προβληματικές χώρες, ώστε να μην περάσει το μήνυμα στις αγορές ότι η ευρωζώνη επιστρέφει στην εποχή της δημοσιονομικής χαλάρωσης. Είναι, όμως, πιθανό ότι μια δημοσιονομική χαλάρωση θα μπορούσε να επεκταθεί και στην περίπτωση της Ισπανίας, η οποία θα πρέπει να μειώσει το έλλειμμά της από το 8,5% του ΑΕΠ το 2011 στο 3% μέχρι το τέλος του επόμενου έτους.

Από το βήμα του ίδιου συνεδρίου, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι προειδοποίησε ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες, αλλά δεν μπορούν από μόνες τους να οδηγήσουν σε ανάπτυξη, χρειάζεται, όπως είπε, να προωθηθούν μεγάλες επενδύσεις σε τομείς-«κλειδιά», όπως οι υποδομές και η ενέργεια. Από την πλευρά του, ο Βέλγος ομόλογός του Ελιο ντι Ρούπο έκανε έκκληση για ένα «σύμφωνο ανάπτυξης».

 

Οι προτάσεις της Κομισιόν

Την ίδια στιγμή, στην έδρα της Κομισιόν, έχει δοθεί εντολή σε όλες τις γενικές διευθύνσεις από τον πρόεδρο Μπαρόζο να προτείνουν μέτρα με στόχο την ανάπτυξη, ώστε να προκύψει ένα συνολικό «πακέτο».

Στις συζητήσεις που γίνονται σε επίπεδο Επιτροπής κυριαρχούν τέσσερις δράσεις: η εκμετάλλευση της εσωτερικής αγοράς, ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), τα ευρωομόλογα έργων και η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων από τις μνημονιακές χώρες.

Σχετικά με την εσωτερική αγορά, οι συζητήσεις επικεντρώνονται στην αγορά εργασίας, στη διευκόλυνση της κινητικότητας των εργαζομένων εντός της Ε.Ε. και στην περαιτέρω προώθηση των κεφαλαίων-κινδύνου υπέρ των ΜμΕ. Η εναρμόνιση στους παραπάνω τομείς μπορεί να ενισχύσει σε αρκετά μεγάλο βαθμό την ανάπτυξη, επισημαίνουν στην Κομισιόν.

Αναφορικά με την ΕΤΕπ, φαίνεται ότι υπάρχει μια ευρεία συναίνεση να ενισχυθούν δραστικά οι πόροι της. Επιπλέον, θα γενικευθεί ο ρόλος που αναλαμβάνει να παίξει στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Μπαρόζο για την ανάπτυξη στην Ελλάδα. Οπως είναι γνωστό, η ΕΤΕπ θα αναλάβει το συντονισμό των δανείων προς τις ΜμΕ, καθώς και τη διαχείριση του μηχανισμού επιμερισμού κινδύνων για την επανεκκίνηση των μεγάλων έργων (αυτοκινητόδρομοι). Πέρα από τους δικούς της πόρους, θα χρηματοδοτείται και από τα διαρθρωτικά ταμεία της Ε.Ε., αυξάνοντας τα υπό διαχείριση ποσά μέσω μόχλευσης στις αγορές και συμμετοχής των ιδιωτών επενδυτών.

 

Ευρωομόλογα έργων

Για τα ευρωομόλογα έργων, η αρχική ιδέα ήταν του προέδρου Μπαρόζο, την παρουσίασε τον Φεβρουαρίου του 2011, αλλά είχε προσκρούσει στις γερμανικές αντιδράσεις. Ωστόσο, το θέμα έχει πάρει άλλη διάσταση μετά την υποστήριξη της εφαρμογής του μέτρου και από τον κ. Ολαντ, ενώ και άλλοι ηγέτες υποστηρίζουν πλέον ανοιχτά την προώθησή του.

Στην ουσία, πρόκειται για δάνεια με εγγυημένα από την Ε.Ε. ομόλογα για τη χρηματοδότηση μεγάλων έργων υποδομής σε κοινοτικό επίπεδο.

Βασικό επιχείρημα της Κομισιόν είναι ότι την ερχόμενη δεκαετία θα απαιτηθούν επενδύσεις ύψους περίπου 2 τρισ. ευρώ στις μεταφορές, στην ενέργεια και τις τηλεπικοινωνίες, οι παραδοσιακοί δίαυλοι χρηματοδότησης δεν επαρκούν, ενώ και τα κράτη-μέλη έχουν μεγάλες δυσκολίες λόγω της δημοσιονομικής πειθαρχίας και των μέτρων μείωσης των ελλειμμάτων.

Η Κομισιόν πιστεύει ότι μέσω του κοινοτικού προϋπολογισμού μπορεί να εγγυηθεί την έκδοση των ευρωομολόγων, ενώ από την πλευρά της η ΕΤΕπ θα μπορούσε να εγγυηθεί ότι θα αποπληρωθούν ιδιωτικά δάνεια που θα χρησιμοποιηθούν για μεγάλα έργα υποδομής. Η βιωσιμότητα των έργων θα αξιολογείται από την ΕΤΕπ, ωστέ να περιορίζεται στο ελάχιστο το ρίσκο, κυρίως στα μεγάλα έργα Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

 Νίκος Μπέλλος από τις Βρυξέλλες για τον "Ελεύθερο Τύπο"

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Απλή σκέψη avatar
  Απλή σκέψη 27/04/2012 08:43:02

  Γηραιά ήπειρος, με γηρασμένα σκουριασμένα μυαλά, με ηγεσία ανεπαρκή.
  Δεν κινήθηκε γρήγορα, δεν χρησιμοποίησε ¨τεχνικά¨ οικονομικά εργαλεία, βαθειά συντηρητικής νοοτροπίας, ακόμα το ... σκέφτεται.
  Μέχρι που ν΄αποφασίσει η δυσκοίλια Ευρώπη, θα μας έχουν πάρει και τα σ@βρακα!

  • Γιώργoς Αχαιός avatar
   Γιώργoς Αχαιός @ Απλή σκέψη 27/04/2012 10:27:41

   Συμφωνώ απόλυτα!

 2. ilektro77 avatar
  ilektro77 27/04/2012 08:45:51

  Το ευρωπαϊκό οικοδόμημα είναι σαθρό γιατί αποτελεί αντικείμενο τακτικής των πολιτικών κομμάτων της Ευρώπης. Ο κάθε μπαγλαμάς χρησιμοποιεί την ευρωπαϊκή ιδέα για να εδραιώσει την εξουσία του στη χώρα που κυβερνά. Τώρα που με το καλό θα αναλάβει ο Ολάντ θα τα δώσει όλα για την Ελλάδα; Εάν αντικατασταθεί η Μέρκελ οι γερμαναράδες θα χαλαρώσουν; Εκεί στη μακρινή χώρα της φούντας όταν θα επικρατήσουν οι σοσιάλες θα μας συμπαρασταθούν; Ή μήπως όλοι αυτοί οι κουραμπιέδες πιστεύουν ότι "είμαστε όλοι ίδιοι" - σε ευρωπαϊκό επίπεδο - και πως η Ελλάδα της Ν.Δ θα παίξει αυτό το παιχνίδι; Άλλαξε ο ρυθμός φίλοι μας ευρωπαίοι! Τώρα θα χορέψετε σε άλλο ρυθμό και εδώ θα δούμε εάν είστε καλοί χορευτές. Σαν τώρα θυμάμαι τον αλαζόνα Σαρκοζί να αδιαφορεί που περνά από δίπλα του ο Άγγλος πρωθυπουργός. Για να δούμε κοντοπίθαρε την επόμενη φορά που θα τον συναντήσεις; Μάλλον θα τον προσκυνήσεις. Η Ελλάδα της Ν.Δ είναι πρωτεργάτης της ευρωπαϊκής ιδέας και έχει θέση εξέχουσα. Οι Έλληνες πρέπει να συμπορευτούν μαζί για να πετύχουμε.

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ ilektro77 27/04/2012 14:29:29

   Ο Ολάντ θα τα δώσει όλα εν πρώτοις για τη δική του χώρα, τη Γαλλία. Αλλά αυτό θα βοηθήσει την Ευρώπη και την Ελλάδα.
   Χθες στο Γερμανικό κανάλι ZDF ο Sigmar Gabriel, αρχηγός των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών (SPD), ζήτησε πάλι "Σχέδιο Μάρσαλλ για την Ευρώπη". Ο ίδιος, ζήτησε ν' ανέβουν οι επί χρόνια παγωμένοι μισθοί στη Γερμανία, πράγμα που θα έχει και την "παράπλευρη" συνέπεια "ν' αγοράζουν οι Γερμανοί πιό πολλά προιόντα από χώρες της Ευρώπης σε δυσκολίες, όπως η Ελλάδα".
   Επίσης στην ίδια εκπομπή, η οικονομολόγος Beatrice Weder di Mauro, πρώην σύμβουλος της καγκελλαρίου ("συμβούλιο σοφών"), επανέλαβε την παλιά της πρόταση για ένα "Ευρωπαικό σύμφωνο συλλογικής απόσβεσης του χρέους".
   Όπως εδώ, έτσι και στις άλλες χώρες, δεν είναι όλοι οι πολιτικοί και οι οικονομικοί επιστήμονες ίδιοι. Και το κλίμα αλλάζει.

 3. avanti avatar
  avanti 27/04/2012 15:16:48

  Μήπως είμαστε υπεραισιόδοξοι λιγουλάκι, μήπως όλο αυτό το παιγνίδι για σύμφωνα ανάπτυξης δεν είνα τίποτα άλλο για να βοηθήσουν τον Σαρκοζί να επανεκλεγεί? Επίσης μην ξεχνάμε ότι και οι εκλογές στην Ελλάδα είναι μεγάλο παλούκι στο μάτι τους , σου λέει πετάμε ένα σύμφωνο ανάπτυξης για να ηρεμήσουν κάπως τα πράγματα και βλέπουμε. Εξάλλου και αλήθεια να είναι, ένα - δύο χρόνια θα το συζητάνε, τόσο έχει πάρει και για την θέσπιση του μηχανισμού στήριξης.
  Ετσι αυτή η ξαφνική πρεμούρα για ανάπτυξη δεν μου κάθεται καλά. Ας είναι αλήθεια και βλέπουμε.

  Α

 4. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 27/04/2012 15:43:13

  "Ποιός θ' αγοράζει τώρα τα Γερμανικά προιόντα", αναρωτιέται σχεδόν απελπισμένος ο δημοσιογράφος Günther Lachmann στην διαδικτυακή Welt;

  "Πώς θα συντηρηθεί η ανάπτυξη, σε ποιόν θα πουλούν οι εξαγωγικές επιχειρήσεις; Στους Έλληνες, στους Πορτογάλους στους Ιρλανδούς ή στους Ισπανούς; ...Στο παρελθόν όλοι αυτοί πλήρωναν τις Γερμανικές εξαγωγές παίρνοντας δάνεια. Τώρα κάνουν οικονομίες.
  Εκτός των άλλων, οι άνεργοι στην Ευρώπη είναι σήμερα τόσο πολλοί όσο ποτέ: 25 εκατομμύρια.
  Δεν έχει λοιπόν αγοραστική δύναμη η Ευρώπη πλέον. Θα χρειαζόταν επειγόντως αναπτυξιακή ώθηση από άλλες περιοχές του κόσμου. Όμως ακόμη και ο αναπτυξιακός κινητήρας Κίνα φρενάρει με απρόοπτο τρόπο, απότομα. Οι ΗΠΑ, ένας από τους καλύτερους πελάτες της Γερμανίας, είναι ακόμη οικονομικός ασθενής. Στέλνει κακές ειδήσεις για τη Γερμανική οικονομία: Η Αμερικανική General Motors θα κλείσει το εργοστάσιο της Opel στο Bochum της Γερμανίας και θα απολύσει 3.300 εργαζόμενους. Η Ford ζητά μειωμένη εργασία για 4.000 ερηάτες της στην Κολωνία...
  ...Όλα αυτά δεν δείχνουν ανοδική οικονομία και διατηρήσιμη ανάπτυξη, αλλά μάλλον καταστροφή που έρχεται στη Γερμανία. Όποιος θέλει να βλέπει άλλα πράγματα, μάλλον θα πρέπει να είναι οπαδός κάποιας μυστηριώδους θρησκευτικής κοινότητας — ή τσαρλατάνος".
  (Günther Lachmann, στην welt.de)

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.