29/07/2009 15:37
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Και τρίτο κρούσμα – ερωτήματα για την επάρκεια του ΕΣΥΤο τρίτο σοβαρό κρούσμα της νέας γρίπης στη χώρα, ανακοινώθηκε από το υπουργείο Υγείας. Μετά τα δυο περιστατικά στην Κρήτη, 16χρονη από τη Βρετανία μεταφέρθηκε χθες στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης. Παραθέριζε στην Κεφαλονιά και μεταφέρθηκε εσπευσμένα στην Αθήνα με αναπνευστική δυσχέρεια. Η κατάστασή της περιγράφεται ως βαριά, αλλά ελεγχόμενη.

 Βαριά περιγράφεται και η κατάσταση των δυο ανδρών – ηλικίας 33 και 42 ετών – που νοσηλεύονται στην Εντατική του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Κρήτης.

Δύο θετικά κρούσματα νέας γρίπης Α (Η1Ν1) πιστοποιήθηκαν σήμερα σε στρατιώτες που υπηρετούν στην Κω. Όπως διευκρινίστηκε, ο πρώτος νοσηλεύεται από τις 23 Ιουλίου, αρχικά στο αναρρωτήριο της Μονάδας του, και στη συνέχεια στο Γενικό Νοσοκομείο της Κω. Ο δεύτερος νοσηλεύεται από τις 25 Ιουλίου στο ΓΝ Κω και σήμερα εξέρχεται για νοσηλεία στο αναρρωτήριο.

Ερευνά για τις εργαζόμενες στο μαιευτήριο «Έλενα Βενιζέλου»

Από το υπουργείο Υγείας και το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) διετάχθη έρευνα για την περίπτωση των έξι εργαζομένων στο μαιευτήριο «Έλενα Βενιζέλου» (τέσσερις νοσηλεύτριες, μία αναισθησιολόγος και μία καθαρίστρια). Και οι έξι εμφάνισαν σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα περίπου δύο εβδομάδες μετά τον θάνατο, από αδιευκρίνιστα ακόμη αίτια, μιας 45χρονης μαίας στις 15 Ιουλίου, η οποία είχε επίσης εκδηλώσει συμπτώματα αλλεργικής δύσπνοιας.

Οι γιατροί του μαιευτηρίου ζητούν να κλείσει μέχρις ότου διερευνηθούν τα αίτια των κρουσμάτων. Οι γυναίκες εμφάνισαν μέσα σε λίγες ώρες συμπτώματα αλλεργικής αντίδρασης, δηλαδή έντονη δύσπνοια, λαρυγγόσπασμο και κάψιμο στον λαιμό.

Ερωτήματα για την επάρκεια του ΕΣΥ

Την ίδια στιγμή, η ολιγωρία που παρατηρήθηκε στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο για την αποστολή του δείγματος προς εξέταση στο Ινστιτούτο Παστέρ, περιστατικό για το οποίο έχει διαταχθεί Ένορκη Διοικητική Εξέταση, προκαλεί ανησυχία, δεδομένου πως το επόμενο διάστημα αναμένεται έξαρση των κρουσμάτων λόγω της αυξημένης τουριστικής περιόδου αλλά και των κλιματικών συνθηκών που ευνοούν τη μετάδοση του ιού το φθινόπωρο.

Επιπλέον, επαναφέρεται το θέμα του φόρτου εργασίας που επωμίζονται τα δύο εργαστήρια ελέγχου των πιθανών κρουσμάτων -το Παστέρ και της Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας, πιστοποιητικό για να λειτουργούν ως εργαστήρια ελέγχου πιθανών κρουσμάτων θα λάβουν σε σύντομο χρονικό διάστημα νοσοκομεία της περιφέρειας, όπως το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Κρήτης.

 Ένα άλλο θέμα που τίθεται είναι η επάρκεια των κλινών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Ήδη, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου δύο κλίνες ΜΕΘ έχουν καταληφθεί από τον 33χρονο και τον 42χρονο που παρουσίασαν σοβαρές επιπλοκές εξαιτίας της νέας γρίπης.

Από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου δηλώνουν ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει διαθέσιμη άλλη θέση σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και ότι εφόσον υπάρξει καινούριο σοβαρό κρούσμα της νέας γρίπης, ο ασθενής θα πρέπει να μεταφερθεί σε άλλο νοσοκομείο της χώρας.

Το γεγονός της έλλειψης κλινών ΜΕΘ σε έναν τουριστικό προορισμό, όπως είναι η Κρήτη, που αυτή τη στιγμή σφύζει από κόσμο και τίποτα δεν αποκλείει να σημειωθούν και νέα σοβαρά περιστατικά -άλλωστε οι δύο άνδρες που νοσηλεύονται εργάζονται στον τουριστικό κλάδο- δημιουργεί εύλογη ανησυχία.

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.