13/07/2010 23:45
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Και την Υγεία ήλεγχε η Ζήμενς

Τον έλεγχο των μηχανημάτων στα νοσοκομεία σχεδόν αν πάσα την  επικράτεια είχε αναλάβει η Siemens. Και παράλληλα τη συντήρηση τους και την προμήθεια των ανταλλακτικών. Αυτό προκύπτει από τον έλεγχο που διενήργησε το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας κατόπιν σχετικού αιτήματος της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής που διερευνά την υπόθεση Siemens.

Το σχετικό φάκελο έστειλε στην Επιτροπή και αφορά τον έλεγχο 164 συμβάσεων Νοσοκομείων κατά την τελευταία δεκαπενταετία. Σύμφωνα με την έρευνα, προκύπτει καταρχάς ότι το καθεστώς των απευθείας αναθέσεων, ιδίως για τη συντήρηση και την προμήθεια ανταλλακτικών ιατρικών και νοσοκομειακών μηχανημάτων, σχεδόν κατ' αποκλειστικότητα στη Siemens ΑΕ, προκάλεσε υπερτιμολογήσεις και ταυτόχρονα έρχεται σε αντίθεση με την έννοια του ανταγωνισμού, ο οποίος θα είχε εξυπηρετηθεί, μέσω της διαδικασίας του ανοικτού διαγωνισμού με αποτέλεσμα συμφερότερες προσφορές.
Οι επιθεωρητές αναφέρουν ότι ενώ τα νοσοκομεία προχωρούσαν στις συμβάσεις, αγοράζοντας κυρίως μηχανήματα, δεν περιλάμβαναν σε αυτές τη συντήρηση και τα ανταλλακτικά, αλλά κάνοντας χρήση της νομοθετικής διάταξης 2286 του 1995, προχωρούσαν σε νέες απευθείας αναθέσεις για τη συντήρηση και τα ανταλλακτικά, συμβάσεις που κατέληγαν βεβαίως και πάλι στη Siemens

Να σημειωθεί ότι η έρευνα συνεχίζεται, ο αριθμός των συμβάσεων που δεν έχουν ακόμα ερευνηθεί ξεπερνά τις 300 ενώ  στο στόχαστρο των επιθεωρητών, θα μπει το «Ωνάσειο», το «Ντινάν» και το «Παπαγεωργίου» καθώς, οι νοσοκομειακές αυτές μονάδες είναι επιχορηγούμενες από το κράτος

Για παράδειγμα, στο Θριάσιο Νοσοκομείο, μόνο για αποκατάσταση λυχνιών των αξονικών τομογράφων, μέσα στην πενταετία 2004 – 2009 ξοδεύτηκαν 511.000 Ευρώ!

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.