#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
24/10/2010 17:59
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Και στην Αγγλία όλοι μαζί τα φάγανε

Μιλώντας στο βρετανικό κοινοβούλιο, στη διάρκεια συζήτησης για τις δημόσιες δαπάνες, ο υπουργός Οικονομικών George Osborne επιβεβαίωσε  την απώλεια 490.000 θέσεων εργασίας στον δημόσιο τομέα, μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια. Μια ημέρα πριν, περίπου 3.000 άνθρωποι διαδήλωσαν έξω από το Westminster εναντίον των περικοπών.

Την ίδια ώρα στη Γαλλία, εκατομμύρια διαδηλωτές βγαίνουν καθημερινά στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι, αναστατώνοντας τα σχολεία, τα διυλιστήρια, και τα μεταφορικά δίκτυα της χώρας. Όπως λένε οι Γάλλοι συνδικαλιστές: «Όλα παίζονται στους δρόμους. Αν πετύχουμε στους δρόμους, μπορεί να νικήσουμε».

Οι Βρετανοί έχουν πάψει προ πολλού να βγαίνουν στους δρόμους, ή να απεργούν, όπως συνεχίζουν να κάνουν οι Γάλλοι. Μήπως όμως αυτό θα αλλάξει οσονούπω; Ο ψευδεπίγραφος πόλεμος τελείωσε. Το έθνος διαιρέθηκε. Το τσεκούρι έπεσε. Η αφαίμαξη ξεκίνησε. Όποια λογοτεχνική μεταφορά και να διαλέξουμε, η αλήθεια είναι πως οι περικοπές στις δημόσιες δαπάνες που ανακοινώθηκαν, είναι άνευ προηγουμένου, τόσο σε μέγεθος όσο και σε ταχύτητα. 19% μείωση των προϋπολογισμών των υπουργείων για τέσσερα χρόνια.

«Δεν φταίμε εμείς… ο προϋπολογισμός μας εξανάγκασε», γρυλλίζουν τα μέλη του κυβερνητικού συνασπισμού. Οι υπουργοί προσποιούνται πως οι περικοπές είναι για το γενικό καλό. Πως όλοι μαζί υφιστάμεθα τις συνέπειες. Ας αφήσουμε για λίγο στην άκρη τον μακρύ κατάλογο των φωνών που είναι εναντίον αυτού του είδους της λιτότητας. Οι φωνές αυτές συμπεριλαμβάνουν τον πρόεδρο Ομπάμα, αλλά και μια σειρά από οικονομολόγους νομπελίστες. Ας επικεντρωθούμε στη περίεργη φράση «εθνικό συμφέρον». Η άποψη πως οι υπουργοί οδηγούνται από το δημόσιο συμφέρον, και όχι από το συμφέρον της προνομιούχας ελίτ στην οποία ανήκουν, είναι για γέλια. Τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, συντηρητικοί και φιλελεύθεροι, δεν έχουν καμία εμπειρία από ανεργία, η από οποιαδήποτε οικονομική κακουχία. Οι 22 από τους 29 υπουργούς της κυβέρνησης,  το 76% δηλαδή, είναι εκατομμυριούχοι. Οι 19 από τους 29, το 66%, σπούδασαν σε ιδιωτικά σχολεία με υψηλά δίδακτρα, ενώ επίσης οι 19 από τους 29 είναι απόφοιτοι της Οξφόρδης.

Βλέπετε δηλαδή ένα υπουργικό συμβούλιο ωθούμενο από το εθνικό συμφέρον, ή από το συμφέρον του κατεστημένου; Μια κυβέρνηση προερχόμενη από μια τόσο μικρή κοινωνική βάση, έχει να εμφανιστεί στη Βρετανία από την εποχή των `50ς και του Harold Macmillan. Και τουλάχιστον εκείνος πίστευε στην ανάγκη κοινωνικού κράτους. Σήμερα όμως, ο Cameron και τα πλούσια φιλαράκια του έχουν κηρύξει πόλεμο στο κοινωνικό κράτος.

Τον περασμένο Ιούνιο. Σε συνέντευξή του στη Sunday Telegraph, ο υπουργός εργασίας Iain Duncan Smith, με περιουσία £1 εκατομμυρίου, παρότρυνε τους άνεργους να μετακινηθούν προκειμένου να βρουν εργασία. Τον Σεπτέμβριο, ο Osborne, με περιουσία £4.6 εκατομμυρίων, κατηγόρησε τους αποδέκτες επιδομάτων ανεργίας ότι αυτοί επέλεξαν αυτό τον τρόπο ζωής. Πριν μια εβδομάδα, ο υπουργός Πολιτισμού Jeremy Hunt (£4.5 εκατ.) ζήτησε από τις φτωχές οικογένειες να μη τεκνοποιούν.

Αλήθεια, όλοι μαζί σηκώνουμε τα βάρη; Το υπουργείο Παιδείας, για παράδειγμα, ακύρωσε τη κατασκευή 400 παιδικών χαρών. Θα επηρεαστεί άραγε ο υπουργός Oliver Letwin (£1.6 εκατ.) που διαθέτει ιδιωτικό γήπεδο τένις στην έπαυλή του στο Somerset; Το υπουργείο Πολιτισμού κατάργησε το πρόγραμμα δωρεάν κολύμβησης για τα παιδιά και τους συνταξιούχους, ως μια «περιττή πολυτέλεια». Λέτε να ανησυχεί ο υπουργός Μεταφορών Philip Hammond με περιουσία £7.5 εκατομμύρια, που διαθέτει πισίνα στο σπίτι του; Το υπουργείο Μεταφορών απελευθερώνει τα εισιτήρια στα τρένα, κάτι που θα οδηγήσει σε αυξήσεις της τάξης του 10% κάθε χρόνο για τα επόμενα χρόνια. Θα ενοχληθεί ο George Osborne ((£4.6 εκατ.), που κάποτε πήρε επιστροφή φόρων £440 για τη λιμουζίνα και τον σοφέρ που τον μετέφερε από την εκλογική του περιφέρεια στο Λονδίνο;

Η πλουτοκρατία δεν περιορίζεται στο υπουργικό συμβούλιο. Ο Philip Green με περιουσία £4.4 δισεκατομμυρίων, ορίστηκε υπεύθυνος περικοπών των κρατικών σπαταλών. Η σύζυγος τους ζει  μόνιμα στο φορολογικό παράδεισο του Μονακό. Παρόμοια καθήκοντα ανέλαβε ο πρώην διευθυντής της ΒΡ Lord Browne (£45 εκατ.), και ο τραπεζίτης Stephen Green (£19.1 εκατ.) της HSBC ,  που μάλιστα θα αναλάβει υπουργός Εργασίας τον Δεκέμβριο. Για ποιο δημόσιο συμφέρον μιλάμε;

Εν τω μεταξύ, οι εκατομμυριούχοι «τσιγκούνηδες» της κυβέρνησης, έχουν την υποστήριξη των επίσης εκατομμυριούχων φίλων τους επιχειρηματιών. Η εφημερίδα Daily Telegraph, δημοσίευσε επιστολή 35 κορυφαίων επιχειρηματιών, οι οποίοι στηρίζουν τη σφοδρή λιτότητα που επιβάλλει η κυβέρνηση, και διαβεβαιώνουν τους πολίτες πως αυτό θα οδηγήσει σε «μια πιο σταθερή και πιο υγιή οικονομία».

Το να υπογραμμίζουμε πως οι υπουργοί θα παραμείνουν ανέπαφοι και ανεπηρέαστοι από τις μαζικές περικοπές που εφαρμόζουν στις δημόσιες δαπάνες, ή το ότι τα μέτρα λιτότητας θα πλουτίσουν περαιτέρω τους ήδη προνομιούχους, δεν είναι ούτε ταξικός πόλεμος ούτε ζήλεια. Η οικονομική κρίση έχει αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο η κοινή γνώμη αντιμετωπίζει τους ζάπλουτους προνομιούχους. Ας ελπίσουμε πως οι ψηφοφόροι δεν θα ανεχτούν τις περικοπές, τις μειώσεις κλπ. που επιβάλλουν οι εκατομμυριούχοι υπουργοί και που στηρίζουν οι επίσης εκατομμυριούχοι τραπεζίτες και «βαρόνοι». Ακόμη και αν η Βρετανία δεν είναι Γαλλία. Τουλάχιστον προς το παρόν…

S.A. -The New Statesman

ΣΧΟΛΙΑ

 1. spiros avatar
  spiros 24/10/2010 18:09:45

  Η μείωση του κράτους είναι επιβεβλημένη και εδώ. Αντ αυτού παρατηρείται μια ιδότυπη παραπλάνηση "ΟΣΕ" και δεν ακολουθείται η ορθή συνταγή. Ολίγον φιλελεύθεροι όπως ολίγον έγκυος δεν υπάρχει. Η συνταγή για την επίλυση των προβλημάτων της Ελληνικής οικονομίας ΄δόθηκε από "Μαιμού" γιατρό.

 2. zackii avatar
  zackii 24/10/2010 18:49:27

  Aυτό είναι το τέλος της ευμάρειας του Δυτικού κόσμου όπως τη βίωσαν οι λαοί κυρίως μετά το'70 και του κοινωνικού κράτους. Συνήθως στο παρελθόν τέτοια προβλήματα τα έλυναν πόλεμοι και εδαφικές ανακατατάξεις. Σήμερα ούτε κι αυτό αποτελεί λύση. Ίσως η λύση δοθεί από τους ίδιους τους λαούς με εσωτερικοές ανατροπές...Ίδωμεν

 3. εναςάσχετος avatar
  εναςάσχετος 24/10/2010 19:20:18

  Απόντος του αντιπάλου δέους, ο καπιταλισμός δεν αισθάνεται πλέον την ανάγκη να κάνει παραχωρήσεις, προς την εργατική τάξη, προκειμένου να εξασφαλίσει την επιβίωση του συστήματος.
  Με η χωρίς μνημ

 4. εναςάσχετος avatar
  εναςάσχετος 24/10/2010 19:24:15

  συνεχεια,
  Με η χωρίς μνημόνιο, ανάλογα με τις ιδιομορφίες κάθε χώρας, οι κατακτήσεις/παραχωρήσεις ακυρώνονται και το βοιοτικό επίπεδο των λαών θα ελθει στα επίπεδα του 50.
  Είναι στο χέρι των ίδιων των λαών να αντισταθούν!

 5. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 24/10/2010 19:29:48

  Αυτόν τον "βάκιλλο" δεν τον σταματούσαν σύνορα. Ούτε κάν ο ωκεανός. Παντού, σε Ευρώπη και Αμερική, πλήν κάτι υπερβορείων "Λακεδαιμονίων", όλοι μαζί τα φάγανε. Τα φάγαΝΕ, σωστά το λέτε, όχι τα "φάγαμε", που είπε ο πονηρός χονδρός αμπελουργός.
  Τα έφαγαν οι μεγαλο-μεσαίες τάξεις, επιχειρηματικές, ελευθεροεπαγγελματικές και ανωτερο-στελεχικές (δημόσιου και ιδιωτικού τομέα), υπό την "Τιτανική" μουσική και το αζημίωτο του πολιτικού προσωπικού. Αυτά στον καιρό της αφθονίας και της χλίδας.
  Μέχρι τώρα οι οικονομικοί εγκέφαλοι ομονοούσαν: "Ανάπτυξη", "πλουτίστε και φάτε μικρο-μεσαίοι", αναρχοχλίδα.
  Τώρα οι οικονομικοί εγκέφαλοι διχάζονται ή τριχάζονται: Οι πιό σκληροί Κευνσιανοί, Αμερικανοί ή του Καίημπριτζ (π.χ. Κρούγκμαν, Στίγκλιτς και κυρίως ο Κωνσταντινουπολίτης Πέρσης Ρουμπινί), προτείνουν να ρίχνουν τα κράτη νέο χρήμα, τονώνοντας της εσωτερική ζήτηση, μέχρι τελικής πτώσεως. Ένας Κευνσιανός Αρμαγεδδώνας, αγώνας ζωής και θανάτου μεταξύ ύφεσης και κρατικής ρευστότητας. Οι άνθρωποι αυτοί - σε κάπως πιό μετριοπαθή έκδοση - ελέγχουν σήμερα σχεδόν απόλυτα την FED
  Ότι έχει απομείνει από το ναυάγιο των νεοφιλελεύθερων (οι γκουρού του Tea Party και των πιό ευήκοων Ρεπουμπλικανών, και από την εδώ μεριά του ωκεανού μερικοί Τόρηδες και δυό-τρείς από τους νεότερους Γερμανούς), προτείνουν συμπίεση, πάλι μέχρι τελικής πτώσεως, της μισθωτής εργασίας. Μιά λύση που στον Ευρωπαικό χώρο είναι αδύνατο να λειτουργήσει, εκτος άν η μηχανή του χρόνου μας γυρίσει στο Μεσοπόλεμο.
  Η "νεοκλασική ορθοδοξία" και το νεο-ρικαρδιανό της παρακλάδι που ελέγχουν αυτή τη στιγμή την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, στην ουσία προτείνουν εγκατάλειψη της κρατικής τόνωσης μέσω προσφοράς χρήματος στη εσωτερική ζήτηση, εσωτερική αναδιάρθρωση της απασχόλησης εις βάρος των "προνομιούχων" κλάδων της, την κατά το δυνατόν νομισματική σταθερότητα, και προσεκτική προσέγγιση με τις πελώριες δεξαμενές χρήματος που σχηματίζονται στην Άπω Ανατολή. Η πρόσφατη παραχώρηση στην Κίνα πρόσθετων εδρών στο ΔΝΤ, που αφαιρέθηκαν από την ΕΕ, επισημοποιεί αυτή τη νέα προσέγγιση.
  Είμαστε ήδη βαθειά σε χώρο οικονομικών αναταράξεων. Το παγκόσμιο σύστημα αναδιαρθρώνεται and the money goes East. Το Ηνωμένο Βασίλειο, μια Δυτική αυτοκρατορία σε βαθειά παρακμή, που προηγήθηκε της παρακμής των ΗΠΑ, είναι μια δύσκολη περίπτωση για εποχές ισχνών αγελάδων. Μια μάλλον ασφαλής πρόβλεψη, είναι ότι το Βρετανικό εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, που ήταν ανέκαθεν προδρομικό για τις εργατικές κινήσεις στην Ευρώπη, ο κοιμώμενος γίγαντας των μετα-Θατσερικών δεκαετιών, ακούει τώρα εκκωφαντικές καμπάνες και θα ξυπνήσει.

 6. salmonellas avatar
  salmonellas 24/10/2010 19:31:27

  Διαβαστε την ανοικτη επιστολη του Θεοδωρακη και θα καταλαβετε την ψυχολογια του Ελληνα ως προς αυτο το ζητημα.

 7. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 24/10/2010 19:40:44

  Ο κομμουνιστής Κινέζος κεντρικός τραπεζίτης (ως συλλογικό υποκείμενο, δεν εννοώ φυσικό πρόσωπο), και πίσω του τα πανίσχυρα Οικονομικά Υπουργεία της χώρας του Δράκου, ειναι μια ιδιάζουσα περίπτωση: Στην νομισματική πολιτική και στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό γίγνεσθαι ανήκουν σαφώς στη "νεοκλασική ορθοδοξία". Στην διαχείριση της εσωτερικής μισθωτής εργασίας, εξίσου σαφώς, είναι πιό νεοφιλελεύθεροι και από τους μαθητές του Μίλτον Φρίντμαν.
  Άν πάλι έχετε την εύλογη απορία, "μα οι μαρξιστές οικονομολόγοι που είναι, τι κάνουν", ομολογώ ότι η απορία είναι και δική μου. Υπάρχουν όμως μαρξιστές οικονομολόγοι σήμερα;

 8. ανωνυμ avatar
  ανωνυμ 24/10/2010 20:15:32

  με πέντε αράδες ο "ενας άσχετος" στοχοποίησε και μπήκε στη καρδιά του προβλήματος. Απουσίας αντιπάλου δέους διαλύουν το κοινωνικό κράτος.
  μπράβο άσχετε που δεν εισαι καθόλου άσχετος.

  υγ. πάντα έλεγα "ποτέ" το ΚΚΕ, αλλά τελικά ποτέ μη λές ποτέ

 9. Γιάννης Σ. avatar
  Γιάννης Σ. 25/10/2010 02:05:34

  Στα αγγλικά άρθρα, βάζετε και έναν σύνδεσμο. Είναι πάντα ενδιαφέρον να βλέπουμε τα σχόλια των ξένων, για να παίρνουμε κλίμα.

  http://www.newstatesman.com/uk-politics/2010/10/cabinet-ministers-cuts

 10. neotera avatar
  neotera 25/10/2010 02:42:20

  Σίγουρα οι εγγλέζοι δεν είναι πρωτοπορία πουθενά στις μέρες μας. Τους βυθισε σε μεσαίωνα ο πρωτόγονος φιλελευθερισμός της Θάτσερ και επιγόνων και έκτοτε δεν έχουν σηκώσει κεφάλι. Τα παδιά τους σέρνονται σε ηλίθιους πολέμους ακολουθώντας σα σκυλάκια τους αμερικάνους που τραβούν απ' τη μύτη οι εξτρεμιστές του Ισραήλ. Καθώς δεν έχουν απο καιρό ούτε υπόλοιπο από κουλτούρα κοινωνικής αμφισβήτησης κι ούτε ο ιμπεριαλισμός τους έχει ελπίδα να περάσει στις μεγάλες χώρες του πλανήτη αναμένονται πολύ κακά και άσχημα ξεμπερδέματα στον αγγλομερικάνικο κόσμο.

 11. δαιμονάκι avatar
  δαιμονάκι 25/10/2010 05:35:19

  @ όλους αυτούς που έγραψαν σχόλια......1)η Μεγάλη Βρεταννία έχει έλλειμμα πάνω από 150 δις ευρώ.....πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις στατιστικές αρχές της χώρας το δημόσιο έλλειμμα έφθασε στα επίπεδα ρεκόρ των 156 δις στερλίνων το 2009/2010 (11,1% του ΑΕΠ)....

  2) τα τελευταία περίπου 13 χρόνια κυβερνούσαν οι Εργατικοί(1997-2010).....

  3) το αρμόδιο Γραφείο Προυπολογισμού(Office for Budget Responsibility) έχει προβλέψει ότι η Μεγάλη Βρετανία θα δανειστεί συνολικά το 2010 149 δισεκαττομμύρια στερλίνες.

  4) Η Μεγάλη Βρετανία για να αντιμετωπίσει με επιτυχία την μεγάλη παγκόσμια οικονομική κρίση των ετών 2008-2009 έκανε υπέρογκες κρατικές δαπάνες.

  Όντως το ότι επιδεινώθηκαν τα 2 τελευταία χρόνια τα δημόσια οικονομικά της Μεγάλης Βρετανίας αποδεικνύται και από τα σχετικά γραφήματα της αρμόδιας στατιστικής υπηρεσίας

  http://www.statistics.gov.uk/cci/nugget.asp?id=277

  5) η Μεγάλη Βρετανία δεν έχει προσφύγει σε κανέναν ευρωπαικό μηχανισμό στήριξης, ούτε στο ΔΝΤ.....δεν της επέβαλλαν μέτρα και όρους οι δανειστές της ή το ΔΝΤ.....τα παίρνει τα μέτρα τώρα μόνη της για να μην χρειαστεί να έρθει στην θέση της Ελλάδος - που μας θεωρούν μάλιστα και παράδειγμα προς αποφυγή.

  6) η Μεγάλη Βρετανία δεν ανήκει στην ευρωζώνη, δηλαδή δεν έχει ως νόμισμα το ευρώ....έχει δικό της νόμισμα, την στερλίνα(αγγλική λίρα)......και όμως έχει σοβαρότατα προβλήματα...άσε που μέσα σε λίγα χρόνια η στερλίνα έχασε σημαντική αξία έναντι του ευρώ(αυτό το σχόλιο αφιερωμένο στους νοσταλγούς της δραχμής και σε όσους ζητούν την έξοδο από την ευρωζώνη και την επαναφορά της δραχμής)

  7) το πρόγραμμα των Συντηρητικών, πριν τις εκλογές ανέφερε συγκεκριμένα :

  α) Αναγνωρίζουμε ότι η μείωση του ελλείμματος, και συνεχίζοντας να διασφαλιστεί η οικονομική ανάκαμψη, είναι το πιο επείγον ζήτημα που αντιμετωπίζει η Βρετανία(We recognise that deficit reduction, and continuing to ensure economic recovery, is the most urgent issue facing Britain)

  β)Θα δημιουργήσουμε ισχυρή δημοσιονομική πειθαρχία σε όλα τα επίπεδα της κυβέρνησης(We will create strong financial discipline at all levels of government)

  γ) Εμείς θα καταργήσουμε σταδιακά την προεπιλογή της ηλικίας συνταξιοδότησης και κρατάμε για επανεξέταση τον καθορισμό ημερομηνίας κατά την οποία το όριο ηλικίας για συνταξιοδότηση αρχίζει να αυξάνεται σε 66 έτη
  (We will phase out the default retirement age and hold a review to set the date at which the state pension age starts to rise to 66)

  Το προεκλογικό Μανιφέστο μάλιστα των συντηρητικών αναφέρει την επίσπευση της ημερομηνίας κατά την οποία η ορίου ηλικίας για συνταξιοδότηση αρχίζει να αυξάνεται στα 66 έτη, παρόλο που δεν θα είναι νωρίτερα από 2016 για τους άνδρες και 2020 για τις γυναίκες.

  Και αυτό το κόμμα οι Άγγλοι το έβγαλαν πρώτο κόμμα στην Μεγάλη Βρετανία.
  Παρόλο που είχε προεκλογικά εξαγγείλει τα σκληρά μέτρα που θα έπαιρνε ως κυβέρνηση.

  8) Για όλα τα υπουργεία στην Μεγάλη Βρετανία ανακοινώθηκαν δραστικές περικοπές εκτός τους τομείς υγείας και παιδείας.........αυτά να τα βλέπουμε εδώ, πως στις σοβαρές χώρες δίνουν μεγάλη σημασία στην υγεία και την παιδεία!!!!!!!!!!!!

  • kentro avatar
   kentro @ δαιμονάκι 13/11/2010 00:22:49

   2 είναι τα ενδεχόμενα
   1. είτε είσαι με το μέρος των κεφαλαιοκρατών αφού τέτοιος/α είσαι κι εσύ
   2. είτε είσαι με το μέρος των κεφαλαιοκρατών γιατί πείθεσαι από τις μπούρδες του Παγκαλο-μαζί-τα-φάγαμε

   τριπλασίασαν τα δίδακτρα, επειδή δίνουν μεγάλη σημασία στην παιδεία;
   άνοιξε τα μάτια σου και μην παρασύρεσαι

 12. kentro avatar
  kentro 13/11/2010 00:33:06

  Ξέχασα να σου πω ότι έχω 2 παιδιά, η γυναίκα μου δεν δουλεύει και ζω με το μισθό δημοσίου υπαλλήλου (απλού, όχι hi εφοριακού). Μου έχουν περικόψει 3000-4000 ευρώ το χρόνο και φοβάμαι ότι με άλλες περικοπές δεν θα μπορώ να τα βγάλω πέρα. Τι έχεις να πεις; Να δώσουν ίσως άλλα 28 δις στις τράπεζες;
  Όσο το σκέφτομαι, δεν μπορώ να κοιμηθώ και ανησυχώ για το αύριο. Προφανώς τα παιδιά μου αν δεν δουλεύουν δεν θα μπορέσουν να σπουδάσουν και δεν είναι σίγουρο αν θα προλάβω να πάρω σύνταξη. Έχω γραμμένη την δημοσιονομική πειθαρχία και τις λοιπές παπαριές. Να αρθεί το τραπεζικό απόρρητο όλων μας και να δημεύσουν το 30% των ιδιωτικών καταθέσεων. Όσοι έχουν καταθέσεις που δεν δικαιολογούνται από τα εισοδήματά τους, να δημεύονται εξ ολοκλήρου πάραυτα. Δε με νοιάζει καθόλου αφού δεν έχω μία. Ορίστε η λύση. Κοινωνικά δίκαιη και τελεσίδικη.

 13. kentro avatar
  kentro 13/11/2010 00:37:54

  τέλος μια και πήρα φόρα ας σου πω κι αυτό: Στην Αγγλία που ενδιαφέρονται περισσότερο για την υγεία, όπως λές, έχουν σαν κύρια τακτική την εξαγωγή δοντιών γιατί είναι οικονομικότερη από το σφράγισμα (εκτος βέβαια κι αν έχεις διιωτική ασφάλιση).

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.