#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
09/02/2010 09:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Και ο «Καλλικράτης» θα πάει άκλαυτοςΦαίνεται ότι τους έχουν... μουτζώσει  και τίποτε δεν τους πάει καλά στην κυβέρνηση. Ακόμη και το φιλόδοξο σχέδιο της διοικητικής μεταρρύθμισης φαίνεται ότι θα πάει... άπατο αν δεν κάνει κάτι ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Ολοι συμφωνούν ότι ο «Καλλικράτης» πρέπει να γίνει έτσι ώστε αυτός ο τόπος να μπορέσει να διοικηθεί με σωστό τρόπο. Δεν μπορεί να έχουμε χιλιάδες δήμους και κοινότητες, νομάρχες και αντινομάρχες, αναπτυξιακές εταιρείες και άλλες δημοτικές επιχειρήσεις που προκαλούν αιμορραγία στα ταμεία αλλά και διαιωνίζουν την φαυλότητα, τη διαφθορά και φυσικά τα τοπικά μικροσυμφέροντα.

Ωστόσο, η κυβέρνηση, προτού μελετήσει με ιδιαίτερη προσοχή τις αλλαγές που θα φέρει, έκανε ανακοινώσεις, παρουσίασε τον «Καλλικράτη» χωρίς καν να πάρει το μίνιμουμ της συναίνεσης των τοπικών κοινωνιών. Να τους εξηγήσει γιατί γίνεται αυτό, τι έχουν να χάσουν και τι να κερδίσουν, να κάνει εν πάσει περιπτώσει μια ανοικτή και πολύμηνη διαβούλευση.

Αντ’ αυτού έφερε στα γρήγορα ο Γ. Ραγκούσης τη μεταρρύθμιση έτσι ώστε να καταστήσει αιχμαλώτους εκατοντάδες δήμους.

Ομως, οι αντιδράσεις ακόμη δεν ξεκίνησαν και προβλέπονται να είναι ισχυρές. Κάθε χωριό, κωμόπολη, δήμος ή νομός που για δικούς του λόγους δε θέλει συνενώσεις θα αρχίσει να φωνάζει και να βγαίνει στους δρόμους, όπως τότε με τον Καποδίστρια. Θυμάστε τι γινόταν στην Κρήτη με μπροστάρη τότε τον «καθηγητή» Ζουράρι που έκανε πόλεμο για τα ιερά και όσια ορισμένων ιστορικών, όπως έλεγαν χωριών;

Ετσι και τώρα θα αρχίσει το ίδιο γαϊτανάκι με τον κάθε καημένο δήμαρχο ο οποίος θεωρεί ότι ο τόπος του είναι ιστορικός και με τον «Καλλικράτη» θα χαθεί, να βγαίνει στους δρόμους. Την αρχή έκανε ο δήμος Βελβενδού Κοζάνης. Οι κάτοικοι βγήκαν στους δρόμους γιατί λέει δε μπορεί ένας ιστορικός δήμος όπως ο δικός τους να συνενωθεί με άλλους. Συμπαραστάτες είχαν μάλιστα τους βουλευτές του νομού Πάρι Κουκουλόπουλο, Γιάννη Βλατή και Γιώργο Κασαπίδη.

Αμα δεν πείθονται οι βουλευτές, και δη της συμπολίτευσης να στηρίξουν τον «Καλλικράτη» πώς θα πειστούν οι ντόπιοι;

Ετσι είναι, όμως, όταν κάνεις δουλειές του ποδαριού. Και ο «Καλλικράτης» θα πάει άκλαυτος αν δεν γίνουν γρήγορα σαφείς οι προθέσεις της κυβέρνησης

ΣΧΟΛΙΑ

 1. popolaros avatar
  popolaros 09/02/2010 09:38:47

  Ένα πιθανό καλλικρατικό μέλλον ;
  http://olympia.gr/2010/02/08/%ce%ba%ce%b1%ce%bb%ce%bb%ce%b9%ce%ba%cf%81%ce%b1%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%b1%cf%80%ce%bf%cf%83%cf%87%ce%b9%cf%83%ce%b7-%ce%ba%cf%81%ce%b7%cf%84%ce%b7%cf%82/

 2. Πα-σοκ-κιστανός avatar
  Πα-σοκ-κιστανός 09/02/2010 10:22:49

  «Ολοι συμφωνούν ότι ο «Καλλικράτης» πρέπει να γίνει έτσι ώστε αυτός ο τόπος να μπορέσει να διοικηθεί με σωστό τρόπο. Δεν μπορεί να έχουμε χιλιάδες δήμους και κοινότητες, νομάρχες και αντινομάρχες»

  Με συγχωρείτε αλλά σας πιάνω αδιάβαστους... η Ελλάδα σε ένα ευρωπαϊκό μέσο όρο έχει δήμους πολύ μεγαλύτερους.

  Αλλο το χρειάζεται συμμάζεμα κι αλλο ο Καλλικράτης.

 3. Αγανάκτηση avatar
  Αγανάκτηση 09/02/2010 12:01:29

  "Ολοι συμφωνούν ότι ο «Καλλικράτης» πρέπει να γίνει έτσι ώστε αυτός ο τόπος να μπορέσει να διοικηθεί με σωστό τρόπο."

  Ναι, βέβαια. Αντί να έχουμε καμμιά χιλιάδα διεφθαρμένα κομματόσκυλα να βουτάνε μερικές χιλιάδες ευρώ από τους υπάρχοντες δήμους θα έχουμε καμμιά κατοσταριά διεφθαρμένα κομματόσκυλα να βουτάνε μερικά εκατομμύρια ευρώ από τους "λιγότερους" δήμους που θα έχει ο Καλλικράτης.

  Δεν σοβαρεύομαστε λέω εγώ.
  Το πρόβλημα των δήμων δεν είναι το πλήθος τους, είναι η ατιμωρησία τους και ότι η κάθε δημοτική αρχή κάνει ότι γουστάρει.

  Ας αφήσουν τη δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της και θα διορθωθούν πολλά πράγματα και με το υπάρχον σύστημα, δεν χρειάζεται ο Καλλικράτης.

  • B.K.Σ. avatar
   B.K.Σ. @ Αγανάκτηση 10/02/2010 00:39:55

   ο Καλλικράτης είναι εκτός τόπου και χρόνου. Ο Καποδίστριας πρέπει να καταργηθεί διότι δημιουργήθηκε για να μασήσουν τα πακέτα στήριξης. Τώρα που τελειώνουν, καιρός να ξαναγυρίσουμε στο χωριουδάκι μας, στον άμισθο πρόεδρο της κοινότητάς μας που ασχολείται με τα κοινά επειδή πονάει τον γεροπλάτανο της πλατείας που έπαιζε παιδάκι και στον γραμματέα μας που θα ξέρει και κομπιούτερ και δεν θα χρειάζεται καν κλητήρας. Για να συμμαζευόμαστε σιγά σιγά τώρα που τελειώνουν τα πακέτα και να ξαναρχίσουμε να φροντίζουμε τους δρόμους μας με προσωπική εργασία όλοι οι χωριανοί τα σαββατοκύριακα. άντε να μαζευόμαστε σιγά σιγά....
   Και θα βάλουμε και ασύρματο ίντερνετ και θα το πληρώνουμε όλοι από κοινού και ησυχάσει το κεφαλάκι μας. οούού πόσα έχουμε να κάνουμε μόλις καταργηθεί ο Καποδίστριας!!! μέχρι και τους τρύγους μάς βλέπω να ξαναζωντανεύουμε!!!

 4. Κρης avatar
  Κρης 09/02/2010 12:04:05

  ( αλλη μια παραμετρος )
  Να εξαιρεθούν οι μαρτυρικές πόλεις από το πρόγραμμα «Καλλικράτης»
  Οι θεσμικές αλλαγές απειλούν τον αγώνα για τις γερμανικές αποζημιώσεις

  ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΚΑΙ Τ’ ΑΝΩΓΕΙΑ

  Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου 2010 - Της ΕΥΑΣ ΛΑΔΙΑ

  Το πρόγραμμα «Καλλικράτης» έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό στο δίκτυο μαρτυρικών πόλεων, δεδομένου ότι κινδυνεύει να χαθεί η ευκαιρία των γερμανικών αποζημιώσεων αν οι συγκεκριμένες περιοχές δεν εξαιρεθούν από τη διαδικασία των νέων συνενώσεων.
  Σύμφωνα με τον πρόεδρο του δικτύου και δήμαρχο Καντάνου κ. Ευτύχιο Δασκαλάκη, ενώ η επικείμενη διοικητική μεταρρύθμιση ευνοεί την αναπτυξιακή πορεία της χώρας, εν τούτοις μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τον αγώνα που ξεκινά για την επαναδιεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων, από τη στιγμή που δεν θα υπάρχουν τα θεσμικά πλαίσια των μαρτυρικών περιοχών αν στο μεταξύ έχουν ενσωματωθεί σε μεγαλύτερους δήμους.

  Σε πρόσφατη συνάντηση των μελών του δικτύου, στο οποίο συμμετέχει και ο δήμος Ανωγείων αποφασίστηκε να ζητηθεί η εξαίρεση του μικρού αριθμού δήμων και κοινοτήτων, από τη νέα ανασυγκρότηση της χώρας, για ιστορικούς, άρα για ουσιαστικούς λόγους, όπως τονίζεται σε σχετικό δελτίο τύπου που υπογράφουν όλοι οι εκπρόσωποι του δικτύου.

  Σύμφωνα με όσα αποφασίστηκαν στη συνέλευση επιβάλλεται ακόμα και η δυναμική παρέμβαση ώστε ο «Καλλικράτης» να αξιοποιεί συνδυασμένα με δημοκρατική συνείδηση και ιστορική ευθύνη όλα τα διαθέσιμα υλικά-στοιχεία της ιστορίας, της επιστήμης και της πολιτικής. Σε αυτή την κατεύθυνση οι μαρτυρικοί τόποι αποτελούν αναντίρρητα ακρογωνιαίο λίθο στο νέο οικοδόμημα μιας ουσιαστικά αποκεντρωμένης δημοκρατίας, την οποία ελπίζουν ότι θα διασφαλίζει ο νέος αυτοδιοικητικός νόμος.

  «Δεν ζητάμε προνομιακές εξαιρέσεις», δήλωσε στα «Ρ.Ν.» ο πρόεδρος του δικτύου και δήμαρχος Καντάνου, κ. Ευτύχιος Δασκαλάκης, «δεν πηγαίνουμε ενάντια στη δημοκρατική εξέλιξη των θεσμών και την αναπτυξιακή πορεία του τόπου. Δεσμευόμαστε ότι θα αγωνιστούμε ώστε να ενταχθούν απρόσκοπτα οι μαρτυρικοί δήμοι στα νέα δεδομένα, αρκεί η νομοθετική και εκτελεστική εξουσία να θεσμοθετήσουν μία σύγχρονη αυτοδιοικητική δημοκρατία και όχι μία πιο αποτελεσματική αθηνοκεντρική αναδιοργάνωση του κράτους με διεκπεραιωτή, δηλαδή «φαμέγιο», την αυτοδιοίκηση. Επομένως, το αίτημά μας αντικειμενικά δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα ενόψει του νέου νόμου. Εμείς διεκδικούμε το αυτονόητο. Και έχουμε ιστορικό χρέος και ευθύνη να το πράξουμε. Όλοι μας. Μηδενός εξαιρουμένου».

  Το δίκτυο ζητά συγκεκριμένα να διατηρηθούν ως έχουν τα διοικητικά όρια, οι ονομασίες και οι έδρες που υφίστανται από τον «Καποδίστρια Ι» των δήμων Καλαβρύτων, Νικαίας, Διστόμου, Δράμας, Δοξάτου, Βιάννου, Τυμπακίου, Παραμυθιάς, Κλεισούρας, Σερβίων, Νέας Αγχιάλου, Ανωγείων, Υπάτης, Λιδωρικίου, Καντάνου», Αετού, Χορτιάτη και των τεσσάρων μαρτυρικών κοινοτήτων, Κομμένου, Λεχόβου, Τσαριτσάνης, Τυμφρηστού. Στους υπόλοιπους δήμους της χώρας, όπου αυτό δεν συνέβη κατά την εφαρμογή του Ν. 2539/1997, να αποτελέσουν έδρες και να επιλέγονται για την ονομασία των νέων δήμων μαρτυρικές πόλεις και χωριά με ολοκαυτώματα που υπάρχουν στην περιφέρειά τους.

  Η πρόταση αυτή που έγινε σε πρώτη φάση δεκτή και από την ΚΕΔΚΕ αποκτά βαρύνουσα σημασία ενόψει της εκδίκασης από ιταλικό δικαστήριο μέσα στο Φεβρουάριο της προσφυγής για την αποζημίωση των θυμάτων του Διστόμου. Πρόκειται για μια σημαντική ιστορική στιγμή μετά από αγώνες πολλών δεκαετιών που βρήκε δικαίωση από την ιταλική δικαιοσύνη. Η πεισματική αντίδραση της Γερμανίας που δίνει συνέχεια στη δικαστική διαμάχη καθιστά ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη να διατηρήσει το δίκτυο των πόλεων τη συνοχή του και τη σημερινή του μορφή ώστε να πετύχει το προσδοκώμενο αποτέλεσμα.

  http://www.rethnea.gr/news/index.php?mact=News,cntnt01,detail,0&cntnt01articleid=8580&cntnt01origid=15&cntnt01returnid=39

 5. Κρης avatar
  Κρης 09/02/2010 12:04:41

  «Βέβαιη, η αποτυχία του Καλλικράτη»

  http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=129336

  #@

 6. blue nile avatar
  blue nile 09/02/2010 12:17:47

  Όσο για τον αγώνα του καθηγητή Ζουράρι,ήταν εμπνευσμένος ωραίος και τίμιος.

 7. Γιωργος Χ avatar
  Γιωργος Χ 09/02/2010 12:24:32

  Ρε Φάκτορα, ποιος κΑΛΛΙΚΡΆΤΗς:
  Εναν διορίσανε στο υπουργείο Υγείας μετά από μηνες ανοιχτης διαβούλευσης και βγήκε...σκάρτος

  http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=103381&cid=4

  • Γιωργος Χ avatar
   Γιωργος Χ @ Γιωργος Χ 09/02/2010 20:10:36

   Και φυσικά το τέλος....

   Παραιτήθηκε ο διοικητής του ΕΚΕΠΥ μετά το δημοσίευμα της zougla.gr

   Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 9 Φεβρουαρίου 2010, 18:09

   Με επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας απέσυρε την υποψηφιότητά του για τη θέση του Διοικητή του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας ο κ. Δημήτρης Πύρρος.

   Ο κ. Πύρρος, πρώην διευθυντής της ιατρικής υπηρεσίας του ΕΚΑΒ, στις 2 Φεβρουαρίου του 2010, είχε οριστεί από την υπουργό Υγείας ως διοικητής του ΕΚΕΠΥ, αλλά δεν είχε ακόμη αναλάβει τα καθήκοντά του.

   Την ίδια ώρα που ορίστηκε διοικητής, όμως, κατηγορείται για ανθρωποκτονία εξ αμελείας και για παράβαση καθήκοντος για τον θάνατο ενός νεογέννητου.

   Ο ίδιος, σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου του Υπουργείου, είπε πως οι λόγοι της παραίτησή του είναι προσωπικοί.

  • Γιωργος Χ avatar
   Γιωργος Χ @ Γιωργος Χ 09/02/2010 20:13:07

   Α ρε, ανοιχτή διαβούλευση που σας χρειάζεται...

 8. Δημήτρης avatar
  Δημήτρης 09/02/2010 14:04:21

  Δεν ξέρω τι έλεγε ο Ζουράρις και γιατί αλλά έχετε υπόψη ότι ο θεσμός της κοινότητας έχει ρίζες μέχρι την αρχαιότητα και είναι από τα στοιχεία που θεμελιώνουν την ύπαρξη και τη συνέχεια του ελληνικού έθνους εδώ και χιλιάδες χρόνια. Η κατάργησή τους θα έχει ανάλογα αποτελέσματα με τον αφελληνισμό της γλώσσας μας. Αν βέβαια δε μας πειράζει π.χ. που οι Σκοπιανοί παρουσιάζονται ως απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου και συνακόλουθα διεκδικούν ελληνική Μακεδονία και Θεσσαλονίκη κι εμείς τους διευκολύνουμε επειδή δεν ξέρουμε και δε θέλουμε την ίδια μας την ιστορία τότε δεν πειράζει, ας πετάξουμε στα σκουπίδια και τις κοινότητες και όλα. Τότε όμως ποια Ελλάδα προσπαθούμε να διαφυλάξουμε από τους μουσουλμάνους; Θα έχει μείνει τίποτα ελληνικό σε αυτήν;
  Με τα παραπάνω δεν εννοώ ότι πρέπει να διατηρηθούν όλοι οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης ανεξαρτήτως λειτουργικότητας ή αποδοτικότητας. Όμως είναι λάθος να βλέπουμε τα πράγματα μόνο από οικονομική άποψη.
  Υ.Γ. ένας από τους λόγους που μας υποστήριζε σημαντικό τμήμα της δυτικής κοινής γνώμης στην Επανάσταση του 1821 έναντι των Τούρκων ήταν πως τους πείσαμε ότι πράγματι ήμασταν πολύ παλιότεροι από τους Οθωμανούς σε αυτή τη χώρα επομένως δικαιούμασταν να αυτοκυβερνηθούμε. Πέρα από το ότι χωρίς ιστορική παράδοση δεν υπάρχει κοινωνική συνοχή (μετά μην παραπονιόμαστε που όλοι παλεύουν εναντίον όλων στην Ελλάδα, οι άλλες χώρες σέβονται το παρελθόν τους και δημιουργούν συνοχή μέσα από τη συμμετοχή σε κοινωνικά/πολιτισμικά γεγονότα) η ιστορία κάθε άλλο παρά είναι μόνο για τους λάτρεις των μουσείων και των εγκυκλοπαιδικών γνώσεων. Έχει τεράστια πολιτική σημασία και επιρροή. Αλλά δυστυχώς για να το καταλάβει αυτό κάποιος πρέπει πρώτα να τη διαβάσει (δεν το λέω ως υπονοούμενο, απλά επισημαίνω μια έλλειψη στην Ελλάδα).

  • (Α)θανάσης avatar
   (Α)θανάσης @ Δημήτρης 09/02/2010 14:35:10

   Η ουσία είναι ότι με την μόνιμη πιπίλα του πλασματικού ή όχι αριθμού των υπαλλήλων που επιθυμούμε να ονομάζουμε "δημοσίους", τορπιλίζεται κάθε προσπάθεια ορθολογικοποίησης του Καλλικράτη.

   Δηλαδή, κάθε "ΟΤΑ", έχει ανάγκη από έναν ελάχιστο αριθμό υπηρεσιών, υπαλλήλων κλπ. Όσο μικρότερος είναι, τόσο δυσανάλογο θα φαίνεται το ποσοστό υπαλλήλων/κατοίκων στους καραδοκούντες.

   ΄Ομως, εν έτει 2010, για να έχεις μια Κοινότητα 250 κατοίκων με ικανότητα και δυνατότητα λειτουργίας, θα πρέπει να έχεις τουλάχιστον 10 άτομα (πχ) μόνιμο προσωπικό (εννοώ όχι συμβασιούχους, stage κλπ.)

   Παραδίπλα, ο δήμος των 20.000 θα μπορεί να λειτουργεί με 20 (πχ) άτομα.

   Στην περίπτωση μάλιστα που αυτονομηθούν/αυτοδιατεθούν περισσότερο από σήμερα οι ΟΤΑ, πως θα πληρώνονται οι υπάλληλοι της μικρής Κοινότητας? Η αυτονομία, λοιπόν, κοστίζει.

   Η αυτονομία κοστίζει λοιπόν...

 9. ataktos avatar
  ataktos 09/02/2010 17:11:52

  Eπειδή όλα αυτά δεν φτάνουν για να ικανοποιήσουν τις ορέξεις των διεθνών κερδοσκόπων, η κυβέρνηση έχει βάλει στο τραπέζι τους φυσικούς και οικονομικούς πόρους της χώρας. Η κυβέρνηση προετοιμάζει ήδη τον δρόμο για την ιδιωτικοποίηση ολόκληρων περιφερειών της χώρας. Όπως ακριβώς συμβαίνει εδώ και χρόνια σε μια σειρά χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Αφρικής, όπου εκχωρείται σε πολυεθνικές ή σε διεθνείς οίκους η διαχείριση και εκμετάλλευση περιοχών ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για την παγκόσμια αγορά. Αυτός είναι κι ένας από τους λόγους που η κυβέρνηση βιάζεται να προωθήσει το σχέδιο «Καλλικράτης», μιας και η επιβολή καθεστώτος περιφερειακής αυτονομίας ή ημιαυτονομίας – «τοπικών κυβερνήσεων» – υπήρξε πάντα το πρώτο βήμα για αυτού του είδους τις ιδιωτικοποιήσεις.

 10. nik avatar
  nik 09/02/2010 19:08:04

  Ο Καλλικρατης πρέπει να προχωρησει και κανέναν δεν ενδιαφέρει η γνωμη του υιού Γιαννόπουλου ή του καθε κατοίκου του πάνω ή του κάτω Μαχαλά.

  Η αλήθεια είναι οτι αν κατι θελεις να πεις για να αρνηθεις θα το βρεις. Εδω δεν επικαλουνται μόνο τηην ιστορία, αλλα και την προιστορία!

  Δεν κανω πλάκα. Η κοινότητα Πικερμίου Αττικής ζηταει να ειναι η εδρα του νεου δημου λόγω της προιστορίας. Δικαιούται κατα την γνωμη του κοινοταρχη να εχει ιδιατερη μεταχειριση επειδη στην περιοχη κατοικούσαν μαμούθ πριν δεν ξερω και εγω ποσες χιλιαδες χρόνια.

  Το πραγματικό προβλημα για μια κυβερνηση που ειναι αποφασισμενη να προχωρησει σε αλλαγες δεν ειναι οι αντιδρασεις.

  Είναι οι πόροι.


  Αν πραγματικά υπαρχουν γυρω στα 5 δις που αυτη τη στιγμη χρειάζονται θα είναι ευχη για την Ελλάδα

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.