#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
05/01/2010 07:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Και η Ιορδανία στο παιχνίδι εναντίον της «τρομοκρατίας»Ο   Ιορδανός πράκτορας Sharif Ali bin Zeid, συγγενής του βασιλιά της χώρας, που σκοτώθηκε  μαζί με αρκετούς συναδέλφους του  της CIΑ  κατά τη πρόσφατη βομβιστική επίθεση εναντίον του σταθμού της αμερικανικής υπηρεσίας στο Αφγανιστάν, αναδεικνύει τον σημαντικό ρόλο που παίζει πλέον η Ιορδανία ως σύμμαχος χαμηλού προφίλ των ΗΠΑ, στη μάχη που δίνουν εναντίον της «τρομοκρατίας». Από την εποχή της 11/9, η μεσανατολική αυτή χώρα έχει να επιδείξει μια σιωπηλή αλλά σταθερά αυξανόμενη παρουσία στο πόλεμο εναντίον του ισλαμικού τρομοκρατικού φονταμενταλισμού, κερδίζοντας επαίνους από την Αμερικανική  πλευρά, αλλά και σκληρή  κριτική από την πλευρά των οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η Ιορδανία έχει παράσχει σημαντικές πληροφορίες στους Αμερικανούς, βοηθώντας στην αποτροπή βομβιστικών επιθέσεων το 2000, και προειδοποιώντας για μια επικείμενη επίθεση στο εσωτερικό των ΗΠΑ το καλοκαίρι του 2001. Όπως αναφέρει ένας πρώην υπάλληλος της CIA, «Οι Ιορδανοί γνωρίζουν καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο, τις διασυνδέσεις αλλά και τη κουλτούρα των δικτύων που χρησιμοποιούν οι κακοί…». Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούν οι Ιορδανοί προκειμένου να ανακρίνουν υπόπτους τρομοκρατίας, έχουν υιοθετηθεί από τη CIA, και οδήγησαν μάλιστα σε κατηγορίες εναντίον της για βασανιστήρια. Και οι δυο πλευρές επιθυμούν οι σχέσεις τους να μείνουν όσο το δυνατό πιο κρυφές, προκειμένου να μη χαλάσει η φιλική σχέση που διατηρεί η Ιορδανία με τους μουσουλμάνους γείτονές της. Ο λόγος για τη συνεργασία αυτή εμπεριέχεται και στα λόγια ενός Ιορδανού πράκτορα ο οποίος λέει πως «Αν η Αλ Κάϊντα χτυπήσει την Αμερική, τότε στοχοποιεί την ειρήνη και τη σταθερότητα της δικής μας περιοχής. Με αυτή  τη φιλοσοφία, έχουμε πετύχει πολλά στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας».

Εν τω μεταξύ,  σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, ο βομβιστής που έφερε σε πέρας την δολοφονική επίθεση εναντίον του σταθμού της CIA, ήταν ένας διπλός πράκτορας, που η αμερικανική υπηρεσία πίστευε πως δούλευε για λογαριασμό της. Ο Humam Khalil Abu-Mulal al-Balawi, ήταν γιατρός που υποστήριζε την Αλ Κάϊντα, και που οι Ιορδανοί είχαν συλλάβει πέρυσι. Πιστεύοντας ότι τον έχουν μεταπείσει και πάρει με το μέρος τους, τον έστειλαν σε αποστολή διείσδυσης της οργάνωσης με σκοπό να μάθει ότι μπορεί για τον καταζητούμενο Ayman al-Zawahiri, που είναι και αυτός γιατρός στο επάγγελμα. Τη περασμένη εβδομάδα ο Balawi ενημέρωσε τους χειριστές του ότι θα πρέπει να γίνει μια κοινή συνάντηση με τα στελέχη της CIA στο Αφγανιστάν, προκειμένου να τους μεταφέρει σημαντικές πληροφορίες για τον Zawahiri. Έτσι και έγινε με αποτέλεσμα να ακολουθήσει η επίθεση αυτοκτονίας που είχε σαν αποτέλεσμα το θάνατο τόσο των πρακτόρων της CIA  όσο   και του Ιορδανού.

Washington Post, MSNBC

ΣΧΟΛΙΑ

  1. marcuze avatar
    marcuze 05/01/2010 12:25:42

    Περιπλέκονται πολύ τα πράγματα. Πάμε για πολέμους και βομβαρδισμούς στο όνομα της αντιτρομοκρατίας. Αφού βάζουν και τη Ιορδανία στο παιχνίδι, μετά την Υεμένη, ποιός έχει σειρά; Το Ιράν τι έγινε αλήθεια; Ξεχάστηκε ή κάνουν αντιπερισπασμό οι αμερικάνοι;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.