#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
09/02/2008 02:03
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Και η Ενέργεια στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων

Η χθεσινή αντιπαράθεση Καραμανλή – Παπανδρέου στην Βουλή απέδειξε όχι μόνο αυτό για το οποίο επιμένουμε από καιρό, ότι δηλαδή η σύγκρουση για την Ζαχοπουλιάδα είναι στην πραγματικότητα μια ανελέητη σύγκρουση συμφερόντων. Εν μέσω Ζαχόπουλου και Siemens, Ο Γ. Παπανδρέου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι κάνει «κάτω από το τραπέζι» συμφωνίες με την γερμανική RWA προωθώντας μια τεχνολογία για την παραγωγή ενέργειας (λιθάνθρακα) που μολύνει το περιβάλλον. Ο Πρωθυπουργός απάντησε ότι δεν έχει υπάρξει ακόμη συμφωνία και υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση Σημίτη ήταν εκείνη που πίεζε τη ΝΔ να γίνουν μονάδες λιθάνθρακα .

Ποια είναι η πραγματικότητα, ανεξάρτητα από το θέμα του λιθάνθρακα στο οποίο έχουμε αναφερθεί επανειλημμένως;  Η κα Γιάννα Αγγελοπούλου μόνο που δεν έχει κατέβει στο Θριάσιο πεδίο με πλακάτ για να διαδηλώσει εναντίον της προοπτικής συνεργασίας της ΔΕΗ με την  RWE και την «Χαλυβουργική» για την κατασκευή εργοστασίου. Απανωτά το τελευταίο  διάστημα τα δημοσιεύματα του ΕΤ για τα «σχέδια συνεργασιών της ΔΕΗ». Λέτε άραγε να ενδιαφέρεται για την μόλυνση του περιβάλλοντος; Ή μήπως για το γεγονός ότι η Χαλυβουργική ανήκει στην αντίπαλη οικογένεια Αγγελοπούλου; Στο πλευρό όμως της κας Γιάννας φαίνεται πως είναι και ένας άλλος διαχρονικός πυλώνας της διαφάνειας, ο κ. Μυτιληναίος («Αλουμίνιον της Ελλάδος») που μέχρι πρόσφατα στήριζε κι αυτός τη ΝΔ.

Αυτά καθώς η αντιπαράθεση των ενδιαφερομένων για την κατασκευή ιδιωτικών μονάδων ενεργείας εντείνεται μέχρι … «σφαγής»,  με αφορμή τις πληροφορίες ότι η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) θα μετατρέψει την άδεια «αυτοπαραγωγού» της Endesa Ηellas (μονάδα που ανήκε στο Αλουμίνιον της Ελλάδος) σε συμπαραγωγό της ΔΕΗ. Σε αυτό εναντιώνεται η ΔΕΗ που θέλει η νέα μονάδα να λειτουργεί μόνο για την τροφοδοσία της Αλουμίνιον της Ελλάδος (αυτοπαραγωγή) και όχι για να πουλά ηλεκτρικό ρεύμα στο σύστημα (συμπαραγωγή). Η πλευρά Μυτιληναίου υποστηρίζει ότι η συμπαραγωγή θα υποκαταστήσει την εισαγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από το εξωτερικό, που γίνεται σε πολύ υψηλές τιμές, οπότε δημιουργείται οικονομικό όφελος για τη ΔΕΗ. Η τελευταία θεωρεί αντιθέτως, ότι ο κ. Μυτιληναίος θα αγοράζει ρεύμα από την κρατική επιχείρηση στις προνομιακές τιμές της παλαιάς σύμβασης του 1960, που σήμερα κυμαίνονται γύρω στα 38 ευρώ/Μwh και θα το πουλά στη χονδρική αγορά σε σχεδόν διπλάσιες τιμές γύρω στα 70-75 ευρώ/Μwh.

Το θέμα είναι τεράστιο και θα αναφερθούμε και στη συνέχεια. Προς το παρόν είναι προφανές ότι άλλα είναι τα μεγάλα και σοβαρά που καθορίζουν το παιχνίδι και όχι η Ζαχοπουλιάδα. Δείτε κι εδώ ποιοι ενδιαφέρονται για την Ενέργεια. 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. nikos avatar
  nikos 09/02/2008 13:08:50

  Η μεγαλύτερη απάτη είναι η δέσμευση του CO2.Για να δεσμεύσουμε ΜΟΝΟ το 10% του εκπεμπόμενου CO2 χρειαζόμαστε α) μία υποδομή τόση όση έχουν όλα τα διυλιστήρια πετρελαίου του κόσμου β) μια επένδυση της τάξης των 3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων και χρονική διάρκεια της επένδυσης........60 χρόνια. Υπάρχουν δεκάδες βιβλία που το γράφουν. Και εμείς ονειρευόμαστε και εμείς ονειρευόμαστε ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΚΑΙ ΚΑΘΗΛΩΣΗ ΤΟΥ CO2 ΣΕ ΓΕΩΛΟΓΙΚΑ ΣΤΡΩΜΑΤΑ. Και όμως πρέπει να ονειρευόμαστε τέτοια πράγματα. Πως θα δικαιολογήσουν οι ερευνητές τα χρήματα που ζητάνε απο τις κυβερνήσεις. Πως θα δικαιολογήσουμε την έρευνα για τα βιοκαύσιμα. Και πως θα δικαιολογήσουμε την εγκατάσταση των πυρηνικών σταθμών. Μόνο αυξάνοντας τον φόρο για τις εκπομπές του CO2. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΏΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ ΑΠΟ ΤΟ CO2 ΠΟΥ ΒΓΑΖΕΙ H............ΔΕΗ.

 2. Nassos avatar
  Nassos 09/02/2008 18:19:24

  Μήπως κάποιοι (RWE) θέλουν να εκμεταλλευθούν το Ουράνιο που βρίσκεται στη Ροδόπη;

  Και τα πετρέλαια στη Θάσο και το Κατάκολο; Αληθεύει ότι υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον από Royal Dutch/Shell, BP και Ρώσους;

  Τυχαία η επίσκεψη Καραμανλή στη Τουρκία;

  Πάμε για επέκταση χωρικών υδάτων κύριοι και κυρίες της κυβερνήσεως; Γιατί μας πιέζει η Ε.Ε;

 3. alexandra avatar
  alexandra 09/02/2008 20:02:08

  Δεν ξέρω αν στα σχεδια της Γερμανικής εταιρείας ειναι η εκμετάλλευση των ραδιενεργών υλών της Ροδόπης,ειναι πάντως κάτι το ανήκουστο οτι στα σχέδια εισόδου των κερδοσκόπων στην αγορά της ενέργειας, η Κυβέρνηση λέει οτι κάτι ακουσε αλλα αυτό αφορά την ΔΕΗ και τα επιχειρηματικά της σχέδια και δεν επεμβαίνει, και στην ερώτηση βουλευτή Καβάλας προς τον Φώλια (9.1.08) η Κυβέρνηση απάντησε μεταφέροντας την απάντηση του Αποστολοπουλου, που μίλησε για την δυνατότητα επιλογής ώς χώρο εγκατάστασης της μονάδας δυναμικότητας 1500 ΜW το εργοστάσιο ΒΦΛ της Νέας Καρβάλης, γιατί ο χρόνος θέσης σε εμπορική λειτουργία ειναι συμφέρων για την εταιρεία, γιατί το κόστος κατασκευής ειναι 20% μικρότερο,γιατί η ΕΕ θέλει να απεξαρτηθεί απο την μία και μονο καύσιμη ύλη. Ειπε και άλλα περι επενδύσεων της εταιρείας στην Γερμανία όπου όμως μαθαίνουμε, η Βουλή και η Γερουσία αποφάσισαν σε 16 ομόσπονδα κρατίδια έξοδο απο τον λιθάνθρακα και διακοπή επιχορηγήσεων το 2018 (οι μονάδες στην περιοχή μας θα λειτουργήσουν υποτίθεται το 2012). Λένε και άλλα για τις νέες τεχνολογίες καθαρού άνθρακα,δεν λένε τίποτε για την όξινη βροχή, για την έκλυση οξειδίων του νατρίου και του θείου, την αιωρούμενη τέφρα, την θέση του εργοστασίου, την κυκλοφορία των αερίων μαζών στην περιοχή και μέχρι που θα μεταφέρονται οι ρύποι( γιατι εκεί ολοι βλέπεουμε την μόλυνση να κάνει πανηγύρι), τις τεράστιες ποσότητες θαλασσινού νερού που θα χρειάζονται για την ψύξη των μηχανών και το οποίο θερμότερο κατα κάποιους βαθμούς θα ξαναπέφτει στην θάλασσα και τι σημαίνει αυτό για το θαλάσσιο οικοσύστημα δεδομένου οτι η αλιεία στη περιοχή ειναι ακμαία, για τον χαμηλής ποιότητας λιθάνθρακα που θα χρησιμοποιούν, για να έχουν περισσότερα κέρδη.Και για την επίδραση στην υγεία, δεδομένου οτι η περιοχή ειναι ιδιαίτερα επιβαρυμένη. Και επειδή τα λεφτά ειναι παρα πολλά, θα βρεθούν νοσηροί εγκέφαλοι να μας πούν οτι το μαύρο κάρβουνο με κατάλληλη τεχνολογία γίνεται κατάλευκο,και μετά οταν αυτό δεν περάσει,υποθέτω, οτι τα πυρηνικά ειναι πιο ασφαλή,και οι διάφορες χαβούζες των Βαλκανίων το τολμούν και τεχνογνωσία αποκτούν κλπ. κλπ, και η ΕΕ ζητάει... Πολλά μαύρα σύννεφα βλέπω να μαζεύονται στον ορίζοντα, μαύρα σαν το κάρβουνο,που μονο βροχή σαν και αυτές που ξέραμε δεν θα φέρουν.

 4. Nassos avatar
  Nassos 09/02/2008 22:03:38

  Στην "Ισοτιμια" προ 2 εβδομάδων υπήρχε άρθρο με τίτλο

  "Πυρηνικό εργοστάσιο της ΔΕΗ στη Θράκη"

  Η RWE έχει στο ενεργητικό της και πυρηνικά εργοστάσια.

  Εδώ ένα ρεπορτάζ που αφορούσε αποτελέσματα ερευνών του ΙΓΜΕ

  http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=530528

 5. nikos avatar
  nikos 10/02/2008 05:00:11

  Τιμές Ενεργειακών Πρώτων Υλών

  Αργο Το 2000 $ 11/βαρέλι το 2008 $ 90/βαρέλι το.2020 $ 250/βαρελι ;
  Φυσικο Αέριο Το 1998 $ 45/1000μ3 το 2008 $ 325/1000μ3 το.2020 $ 700/1000μ3 ;
  Λιθάνθρακας
  Κωκ Το 2005 $. 70/τόνος το 2008 $ 200/τόνος το 2020 $ 400/τόνος ;
  Thermal Coal To 2005 $ 55/τόνος το 2008 $ 110/τόνος το 2020 $ 300/τόνος ;
  Ελληνικός
  Λιγνίτης Το 2005 $ 13/τόνος το 2008 $ 20/τόνος το 2020 $30/τόνος ;

 6. anonimous 2.43 avatar
  anonimous 2.43 10/02/2008 10:28:34

  Τις ανεμογεννήτριες δεν τις θέλουμε, το λιθάνθρακα δεν τον θέλουμε, το φυσικό αέριο καλό μεν αλλά δημιουργεί επικίνδυνες εξαρτήσεις, η πυρηνική ενέργεια δεν προσφέρεται για τις ελληνικές συνθήκες (σεισμικότητα, ανοργανωσιά), το πετρέλαιο είναι ασύμφορο, η αγορά ηλ. ενέργειας από γειτονικές χώρες πιο ασύμφορη και, ξαφνικά, αναγάγαμε τον φτωχό σε θερμογόνο δύναμη, πεπερασμένο σε αποθέματα οικονομικά εκμεταλλεύσιμα και προβληματικό από πλευράς φυσικών χαρακτηριστικών και χημικής σύστασης ελληνικό λιγνίτη ως την ορθοτερη λύση, ως σωτηρία!

  ΕΛΛΑΣ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΣΟΥ!

 7. Nassos avatar
  Nassos 10/02/2008 17:34:45

  Και η Ιαπωνία έχει πυρηνικά εργοστάσια...

  Πετρέλαιο έχουμε, αλλά πρέπει να κάμψουμε το τουρκικό casus belli για να μπορούμε να εκμεταλλεθτούμε τα κοιτάσματα μεταξύ Καστελορίζου και Θάσου.

  Τον λιθάνθρακα δεν τον θέλουν κάποιοι γιατί μάλλον δεν τον έχουν στη κατοχή τους.

  Τη διαπλοκή μου γαμώ!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.