10/11/2011 21:58
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Και εγεννήθη ημίν νέος σωτήρας

Ο ήσυχος ακαδημαϊκός Παπαδήμος αναλαμβάνει τη χαοτική Ελλάδα.

Ο κατάλληλος άνθρωπος για τη δουλειά.

Ο άνθρωπος με τεράστιο κύρος.

Ο Λ. Παπαδήμος που έβαλε τη χώρα στο ευρώ, τώρα πρέπει να διαφυλάξει την παραμονή της.

Σεβαστός οικονομολόγος που θα ηγηθεί της κυβέρνησης ενότητας.

Ο εργατικός Παπαδήμος.

Αυτά και άλλα πολλά είναι τα σχόλια και πρωτοσέλιδα των ξένων μέσων ενημέρωσης για την επιλογή Παπαδήμου να αναλάβει πρωθυπουργός.

Μπορεί να έχουν δίκιο, μπορεί και όχι. Η ζωή και το αποτέλεσμα κρίνει αν κάποιος είναι επιτυχημένος ή αποτυχημένος και μακάρι ο νέος πρωθυπουργός να πετύχει.

Όμως, εμείς έχουμε ένα μεγάλο ερώτημα. Αφού τον είχαμε τόσο καιρό μπροστά μας γιατί δεν τον βάζαμε ώστε να σωθεί η χώρα; Διότι ούτε λίγο ούτε πολύ μας τον παρουσιάζουν και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό ως τον σωτήρα, τον μάγο Χάρι Πότερ που θα διαλύσει όλους τους άλλους που είναι ανίκανοι. Και από το ΠΑΣΟΚ και από τη ΝΔ δηλαδή εμφανίζονται πολύ... μικροί μπροστά στο νέο γίγαντα Παπαδήμο; Δηλαδή αν δεν τον είχαμε θα έπρεπε να τον εφεύρουμε;

Μα αφού τον είχαμε ως σύμβουλο του κ. Παπανδρέου γιατί έφτασε η χώρα στα πρόθυρα της οικονομικής διάλυσης;

Με τα παραπάνω δεν θέλουμε να αποδομήσουμε το νέο πρωθυπουργό, αλλά να καταδειχθεί πόσο εύκολα κάποιοι κάνουν γίγαντες ή νάνους ορισμένους, επειδή το θέλει το σύστημα και η διαπλοκή. Και τον Παπανδρέου, το έχουμε ξαναπεί, από Γιωργάκη τον έκαναν Γιώργο, Γιώργαρο και ξανά Γιωργάκη.

Καλές οι υψηλές προσδοκίες, αλλά ο Λουκάς είναι ο Παπαδήμος, όχι ο Χριστός που θα κάνει το νερό κρασί και θα γεμίσει το καλάθι με ψάρια.

Άλλωστε, από μάγους, προφήτες, Μεσσίες έχουμε χορτάσει. Κανένα κομμάτι ψωμί θέλουμε για να μη μείνουμε νηστικοί.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΕΥΑ avatar
  ΕΥΑ 10/11/2011 22:03:46

  Εξαιρετικό!

  • Ασπροποταμίτης avatar
   Ασπροποταμίτης @ ΕΥΑ 11/11/2011 11:44:22

   Συμφωνώ μαζί σου Εύα. Εξαιρετικό το άρθρο και προειδοποιητικώς αποκαλυπτικό του τι μέλλει να συμβούν στη συνέχεια.
   Επισημαίνει με ευγένεια και έντεχνα τους κινδύνους που μας περιμένουν από την τάση των νεοελλήνων να δέχονται αμάσητα ότι τους σερβίρει η προπαγάνδα των ημεδαπών και αλλοδαπών συστημάτων, "ως καλόν και απαραίτητον δια την διαπαιδαγώγησίν μας και την αλλαγήν συνηθειών και στάσεων προκειμένου να ανορθωθώμεν εκ του βαράθρου όπου (πάντα) ευρισκόμεθα". Με ευθύνη ποιών όμως; Ημών των ιδίων, δηλ. ο "ευκολόπιστος" λαός πάντοτε ο φταίχτης;
   Πέρα από τα εύστοχα ερωτήματα που ετέθησαν στο κύριο άρθρο και στα οποία πρέπει να απαντήσουν αμέσως και ευθέως οι ηγεσίες των τριων αστικών κομμάτων, θα ήθελα να καταθέσω ένα διαπόρημά μου. Ο κος Παπαδήμος δεν υπήρξε μέχρι τελευταίας στιγμής άμισθος σύμβουλος του Γιωργάκη; Δεν ήξερε με ποιον είχε να κάνει; δεν ρώταγε, όπως λέει ο σοφός λαός; Άντε και να δεχθούμε ότι ήθελε να υπηρετήσει την πατρίδα και αυτός μαζί με τον Γιωργάκη. Τι τον συμβούλευε, δυο χρόνια, για τους απαραίτητους οικονομικούς χειρισμούς για να μην επιδεινωθεί η κρίση; Να βγει και να το πει δημόσια ο κος Παπαδήμος, να μας ξεκαθαρίσει τη στάση του και τις θέσεις του ως συμβούλου του Γιωργάκη; Αλλά μάλλον δεν υπήρξαν αντιθέσεις σ' αυτή την περίοδο. Κάτι τέτοιο δεν συνάγεται από πουθενά και δεν έχει πιστοποιηθεί. Συνεπώς, ο Παπακωσταντίνου ενεργούσε στα πλαίσια των αποφάσεων της κυβερνητικής πολιτικής που ενσωμάτωνε τις απόψεις του Γιωργάκη, που υιοθετούσε (ως μη γνωρίζων οικονομικά), σε ένα βαθμό και τις νουθεσίες του κου Παπαδήμου. Άρα ο κος Παπαδήμος συνδιαμόρφωνε με την προηγούμενη κυβέρνηση την τακτική της αντιμετώπισης του χρέους μας. Αυτή, όμως, ομολογείται ότι απέτυχε γι αυτό και φθάσαμε στη μεταβατική (όντως μεταβατική;) σημερινή κυβέρνηση. Άρα και ο κος Παπαδήμος έχει μερίδιο ευθύνης στην αρνητική πορεία της οικονομίας μας και το σημερινό αδιέξοδο (όπως το παρουσιάζουν), αφού δεν έπαψε να είναι σύμβουλος και δεν διαβάσαμε στον τύπο τυχόν αντιθέσεις του και αντιδράσεις του στη χαραχθείσα πολιτική μνημονίων, μεσοπροθέσμων κλπ.,πλην εκείνης της χλιαρής περί "κουρέματος του χρέους στο 50%". Τώρα πως οι καταστροφείς του χθες μπορεί να είναι σήμερα σωτήρες, εγώ δεν το καταλαβαίνω. Και οι εμπειρίες μου από τη ζωή με κάνουν να είμαι επιφυλακτικός, αφού όσοι πολιτικοί (και μη) προβλήθηκαν στο παρελθόν ως σωτήρες έβαλαν το δαχτυλάκι τους στη συνέχιση της υποδούλωσής μας και της υποτέλειας μας έναντι, μάλιστα, συμμάχων που παράλληλα ήταν και αισχροκερδείς δανειστές μας.
   Καθώς έχω μεγαλώσει δίνω όλο και λιγότερη προσοχή στα λόγια και προ πάντων στα διαγγέλματα των πολιτικών και των εκάστοτε σωτήρων. Περιμένω τις πράξεις τους για να πεισθώ για το ειλικρινές των λεγομένων τους. Ο κος Παπαδήμος οφείλει, πρωτίστως, να μας πείσει γιατί πρέπει να τον εμπιστευόμαστε αν θέλει να πετύχει στο πατριωτικό έργο της σωτηρίας που ανέλαβε.

 2. Aris avatar
  Aris 10/11/2011 22:08:16

  Ο Αυτονόητος

  Έ - Έ - Έρχεται.

  Τις τελευταίες πέντε ημέρες γίναμε μάρτυρες της παπατζήδικης δημοκρατίας, τώρα είμαστε έτοιμοι να περάσουμε στο επόμενο εξελικτικό στάδιο, την παπαδημοκρατία. Όπως διαπραγματεύονταν πέντε ημέρες τώρα, έτσι ακριβώς κυβερνούσαν δεκαετίες τώρα, με αυτό ακριβώς το πνεύμα, με αυτό ακριβώς το ήθος, και αν υπήρξαν σε κάτι ωφέλιμες αυτές οι πέντε ημέρες είναι επειδή έπαιζαν ολομόναχοι και όσο καλή θέληση και να είχες κι όσο πλουμιστά κι αν ήταν τα φτερά σου, δεν μπορούσες να ερμηνεύσεις αυτό που γινόταν με θεωρίες περί συλλογικής κοινωνικής ευθύνης, κουλτούρας βίας και ανομίας, αριστερής ιδεολογικής ηγεμονίας ή κρατισμού. Το βασίλειο των δύο μεγαλομάγαζων περιέφερε επί πενθήμερο την εντελώς γυμνή από προσχήματα πραγμάτεια του μεταξύ Μαξίμου και Συγγρού. Χορτάσαμε γύμνια, καιρός να μπει ένας Παπαδήμος να τη σκεπάσει. Και ίσως ταυτόχρονα καιρός να αρχίσουν να διαλύονται τα μεγαλομάγαζα για να αντικατασταθούν από άλλα, τι χωρίζει άλλωστε τον Γιάννη Ραγκούση απ' τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τι χωρίζει άλλωστε τον Ανδρέα Λοβέρδο απ' τον Άρη Σπηλιωτόπουλο και λοιπά και λοιπά. Μέχρι τότε όμως Παπαδήμος.

  Ένας Παπαδήμος που ήταν λέει απ' την αρχή η «αυτονόητη» επιλογή. Η δική μου νόηση κινείται εκτός του μιντιακού αυτονοήτου, θα προσπαθήσω να την φιξάρω, θα καταβάλλω κάθε δυνατή προσπάθεια να δω τα πράγματα υπό αυτό το πρίσμα, θα καταβάλλω κάθε δυνατή προσπάθεια να νομιμοποιήσω εντός μου τον εντολοδόχο πρωθυπουργό - για να είναι αυτονόητος κάτι ριζικό πρέπει να μου έχει διαφύγει στο όλο θέμα.

  Και επειδή σε έχουν κουράσει οι υστερίες μου περί εκπροσώπου του τραπεζικού συστήματος στην εξουσία κλπ, μόλις απαλλαγώ από αυτές θα προσπαθήσω να δω το ριζικό που μου διέφυγε στα εξής δύο σημεία:

  1) Πώς η αυτονόητη λύση για «την υλοποίηση των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης της 26ης Οκτωβρίου 2011» -που είναι το αποκλειστικό υποτίθεται έργο της μεταβατικής κυβέρνησης- είναι ο άνθρωπος εκείνος που με βαρυσήμαντο άρθρο του τρεις ημέρες πριν την απόφαση, στις 23 Οκτώβριου, αντιτάχθηκε απερίφραστα στην προοπτική της.

  2) Πώς γίνεται ενώ επανήλθε στη διεθνή συζήτηση ο τρόπος με τον οποίο μπήκε η Ελλάδα στο ευρώ και ξανακούστηκαν κατηγορίες για χάλκευμα των δημοσιονομικών στοιχείων της, να εμφανίζεται ως ο πλέον αξιόπιστος συνομιλητής με το διεθνές σύστημα ο τότε κεντρικός τραπεζίτης της χώρας, ένας δηλαδή εκ των μεγάλων πρωταγωνιστών της εισόδου μας στο ευρώ. Δηλαδή εάν δεν ανήκαμε από την αρχή στο ευρώ, δεν ανήκαμε επειδή ο Παπαδήμος μαγείρευε νούμερα. Όχι ο Φωτόπουλος, όχι ο Λυμπερόπουλος. Ο Παπαδήμος.

  Ήταν η εκπομπή «Πείτε στο αυτονόητο πως οι δρόμοι μας έχουν χωρίσει οριστικά».
  http://old-boy.blogspot.com/

 3. dsv avatar
  dsv 10/11/2011 22:10:25

  Παπαδημος χωρις ορους και απο τα δυο μεγαλα κομματα. Το λαθος, ιδιαιτερα απο τη ΝΔ, ειναι πως δεν συνεδεσε αυτη την εξελιξη με την διαπραγματευση των μετρων που συνεπαγεται η υιοθετηση της συμφωνιας της 27ης Οκτωβριου.

  Παντως το συγκεκριμενο κομματι της διαπραγματεθσης των μετρων δεν εχει χαθει ακομα. Θα δουμε τις επομενες ημερες.

  • dsv avatar
   dsv @ dsv 10/11/2011 22:13:01

   Το λαθος ειναι της ΝΔ διοτι το ΠΑΣΟΚ σαν συνομιλητης ειναι τελειωμενο λογω δημοψηφισματος και μονιμης αναποτελεσματικοτητας.

 4. Παύλος avatar
  Παύλος 10/11/2011 22:13:45

  Οι διεθνείς μεγαλοκαρχαρίες του χρήματος, κοιτάζουν να σωθούν, προβάλλοντας τα δικά τους ελεγχόμενα είδωλα στο λαό.
  Για κάποιο χρονικό διάστημα ακόμα, οι διεθνείς μεγαλοκαρχαρίες, θα καταφέρνουν να εξαπατούν το λαό και να σώζονται. Δεν θα το καταφέρνουν όμως για πάντα.

 5. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 10/11/2011 22:14:59

  Αν είχαμε κάποιο άλλο πολίτευμα, και ο Πρωθυπουργός υπό παραίτηση μετά από πιρουέτες, αποδοχή της τάξεως του 10%, με ανόχή της αντιπολίτευσης που είχε ανέβει στο 20 ή 30% (μάλλον λόγω αντιμνημονιακού ή εθνικού προφίλ)μπορούσε να ορίσει νέο Πρωθυπουργό, για να διαχειριστεί πρωτοφανή, θα είμαστε μια χαρά.

  Τον Θεό να βάλουμε Πρωθυπουργό, εάν δεν είναι εκλεγμένος είναι άλλος ένα Κωνσταντίνος Κόλλιας, κι ας είναι ο Θεός. Και το καλάθι να γεμίσει, δεν είναι εκλεγμένος. Κι αν διορίστηκε για να υπογράψει και να εκχωρήσει γιατί οι εκελγμένοι ντρέπονται, αίσχος (για την Δημοκρατία). Κι αν κάνει αυτός, αυτα που δεν μπορούν άλλοι , υπάρχουν και χειρότερες δικτατορίες, αλλά:

  Να παραιτηθούν πάραυτα ΟΛΟΙ οι βουλευτές σαν περιττά κομματάκια ακριβής σκωληκοειδίτιδας. Δεν χρειαζόμαστε ακριβές σφραγίδες, ούτε ρήτορες του τίποτα. Θα τα βλέπουμε στον Σκάϊ.

 6. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 10/11/2011 22:15:49

  Έρχεται τον Δεκέμβριο στις οθόνες σας το νέο μπλοκμπάστερ: "Ο ήρεμος τραπεζίτης".
  Στον ρόλο του ήρεμου τραπεζίτη ο Λουκάς Παπαδήμ(ι)ος.
  Πάντως, νύχτα θα φύγει.

  • Τιγράνης avatar
   Τιγράνης @ Strange Attractor 10/11/2011 22:22:02

   Μα αυτό είναι και το ζητούμενο, το συμφωνηθέν... Μια νύχτα του Φλεβάρη.

  • Γιάννης Φαίλτωρ avatar
   Γιάννης Φαίλτωρ @ Strange Attractor 10/11/2011 22:24:17

   Δηλαδή από τώρα και κάθε χρόνο τέτοια μέρα θα γιορτάζουμε τα Παπαδημούγεννα?

   • ΕΥΑ avatar
    ΕΥΑ @ Γιάννης Φαίλτωρ 10/11/2011 22:54:53

    χαχαχα! με Λουκ-ούλεια γεύματα....

  • dsv avatar
   dsv @ Strange Attractor 10/11/2011 22:26:16

   Πραγματι αναμενεται να φυγει νυχτα εφοσον ο επιθανατιος ρογχος της διαπλοκης εξακολουθησει να ειναι ισχυρος. Ασταθμητος παραγοντας ειναι το βαρος των μετρων και η κοινωνικη αντιδραση προς το παρον.

   Ευχομαι και ελπιζω ο ρογχος της διαπλοκης να ειναι αδυναμος και συντομα εκλογες να αναδειξουν την οικονομικη και κοινωνικη δυναμικη που θα επαναδιαρθρωσει την κατασταση.

   Ο λαος, οσο και να διαπραγματευτουν τα μετρα, θα υποφερει για χρονια. Ποια και ποσο ισχυρη θα ειναι η κοινωνικη αντιδραση, δεν το ξερουμε (μπορει και στην περιπτωση αυτη να φυγει νυχτα).

 7. moriarty avatar
  moriarty 10/11/2011 22:29:34

  Ισχυρότεροι διθύραμβοι έχουν γραφεί εδώ και για τον κο Σαμαρά, χωρίς να προκληθεί ενόχληση.. Ας μην υπερβάλλουμε λοιπόν. Υπάρχει μια ανακούφιση και διεθνώς και στο εσωτερικό γιατί στη θέση του αναξιόπιστου ΓΑΠ ανέρχεται κάποιος κατά τεκμήριο πιό αξιόπιστος του ΓΑΠ, με άριστη κατανόηση και γνώση των οικονομικών, με διεθνή εμπειρία και επαφές, και με διακομματική υποστήριξη. Μπορεί φυσικά να υπονομευθεί, ώστε οι εκλογές να γίνουν μετά βεβαιότητος σε συνθήκες ανωμαλίας και οικονομικής κατάρρευσης. Ο κος Σαμαράς θα μπορούσε να τα τινάξει στον αέρα, αλλά θα τίναζε και την δική του προοπτική, και την προοπτική της Ελλάδας. Προφανώς (και ορθά) λειτούργησε με υπευθυνότητα και σωφροσύνη.

  • gynner avatar
   gynner @ moriarty 10/11/2011 22:38:17

   Δηλαδή ο Παπαδήμος είναι αξιόπιστος και για τον Σαρκοζί;Προχτές ο Γάλλος δεν έλεγε οτι μπήκαμε με "μαγειρεμένα" στοιχεία στην ΟΝΕ;Ποιός τα μαγείρεψε;Η θεία μου η Βάσω;Εναν ΕΛΛΗΝΑ ρε γαμώτο απο την εποχή του Οθωνα και μετά...ΕΝΑΝ!!!!!!!!!

   • GeorgeG avatar
    GeorgeG @ gynner 10/11/2011 22:53:03

    pws ame! ESENA!

   • taxidriver avatar
    taxidriver @ gynner 11/11/2011 02:27:23

    Το μαγείρεμα των στοιχείων ήταν άπατη του Παπαδημου η πολιτική απόφαση της κυβέρνησης Σημίτη;
    Εδώ μάλλον βαράμε το σαμάρι ενώ φταίει ο γάιδαρος

   • Moriarty avatar
    Moriarty @ gynner 11/11/2011 10:28:28

    Εσύ δηλαδή θεωρείς ότι ο Σαρκοζύ ομιλεί ανιδιοτελώς τη γλώσσα της αλήθειας; Ή ότι ό,τι πει ο Σαρκοζύ (κι ο κάθε Σαρκοζύ) είναι εκ προϊμίου ορθό; Προφανώς δεν είναι έτσι. Επίσης, είναι αφελές να πιστεύουμε ότι η Ελλάδα «κορόιδεψε» τους Ευρωπαίους και μπήκε στο Ευρώ.. Όπως έχει γραφεί στον τύπο, πολλές χώρες έκαναν διάφορα λογιστικά κόλπα για να μπουν στο Ευρώ. Όχι μόνο η Ελλάδα.

 8. StarPowerNone avatar
  StarPowerNone 10/11/2011 22:31:46

  Ευρο...
  Ευροβίζιον...
  Παπαδήμος !!!

 9. Μουτράκλα avatar
  Μουτράκλα 10/11/2011 23:09:17

  Διερωτάσθε γιατί αφού είχαμε τόσο καιρό μπροστά μας τον Παπαδήμο, δεν τον βάζαμε πρωθυπουργό ώστε να μην αναγκαστεί να φτάσει η χώρα στα πρόθυρα της οικονομικής διάλυσης.

  Η απάντηση έχει να κάνει με τα εσωκομματικά μαχαιρώματα του ΠΑΣΟΚ: Σύμφωνα με το καταστατικό του, αύριο 11 Νοεμβρίου λήγει η θητεία του Παπανδρέου ως πρόεδρου του κόμματος. Υπάρχει όμως μια υποσημείωση που λέει ότι η θητεία του προέδρου παρατείνεται για 6 ακόμα μήνες, εφόσον είναι εν ενεργεία πρωθυπουργός. Ε! λοιπόν αύριο το πρωί και μέχρι να ορκιστεί ο Παπαδήμος, ο Παπανδρέου θα είναι εν ενεργεία πρωθυπουργός.

  Η Ελλάδα έζησε τώρα και 10 ημέρες έναν εφιάλτη απλά και μόνο για να διατηρήσει την προεδρία ο Παπανδρέου στο κόμμα του και να έχει το πάνω χέρι στις αναπόφευκτες εσωκομματικές διεργασίες.

  • vardarskian avatar
   vardarskian @ Μουτράκλα 10/11/2011 23:43:38

   Μα αυτό είναι από τα θετικά των εξελίξεων: θα έχει έξι επιπλέον μήνες για να διαλύσει το καρκινικό "Κίνημα" που μετάλλαξε την Ελλάδα!
   Άλλο ένα πλην στην τακτική του Σαμαρά.
   Τώρα αρχίζουν τα ωραία...

   • vardarskian avatar
    vardarskian @ vardarskian 11/11/2011 00:59:12

    συν εννοούσα...το πλην προέκυψε από την πολλή μιζέρια...

 10. rocco avatar
  rocco 10/11/2011 23:12:46

  Παπα - δήμος
  Παπα - νδρέου

 11. Y. avatar
  Y. 10/11/2011 23:18:46

  Για 100 μέρες ήρθε. Μπας και με τα κονέ του (...και όποιες ικανότητες), βοηθήσει το σχέδιο του Σαμαρά και της παράταξης, για τις 20/2 και μετά

 12. ΙΑΣΩΝ ΜΑΓΝΗΣ avatar
  ΙΑΣΩΝ ΜΑΓΝΗΣ 10/11/2011 23:19:42

  ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΣΤΟ "ΠΟΝΤΙΚΙ":

  Η 6η δόση στους τοκογλύφους και το μεγάλο ψέμα
  Γραφει ο Δημήτρης Καζάκης

  Για την 6η δόση θα πρέπει να διευκρινίσουμε τα εξής: δεν υπάρχει μεγαλύτερο ψέμα από τον ισχυρισμό ότι χρειαζόμαστε την 6η δόση για να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις. Η αλήθεια είναι ότι η 6η δόση χρειάζεται για να πληρωθούν αποκλειστικά τοκοχρεολύσια και έντοκα γραμμάτια.

  Τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο πρέπει να πληρωθούν 15,5 δισ. ευρώ σε τοκοχρεολύσια και έντονα γραμμάτια (3,3 δισ. για τον Νοέμβριο και 12,2 ευρώ για το Δεκέμβριο). Γι’ αυτά νοιάζονται. Μην τυχόν και αναγκαστεί το ελληνικό κράτος και προβεί σε αναστολή ή παύση πληρωμών προς τους τοκογλύφους επενδυτές, από τους οποίους ορισμένοι ανήκουν και στο επίσημο πολιτικό προσωπικό της χώρας.

  Δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι τα περισσότερα νυν και πρώην πρωτοκλασάτα στελέχη των κομμάτων της «εθνικής συνεννόησης» έχουν χαρτοφυλάκια γεμάτα με κρατικά ομόλογα και έντοκα γραμμάτια. Τους κόβετε για τύπους που δίνουν .. του αγγέλου νερό; Λέτε να μην κόπτονται να εισπράξουν πάση θυσία τα κουπονάκια από τα ομόλογα ή να εξοφλήσουν στο άρτιο τα έντοκα γραμμάτια που έχουν αγοράσει οι ίδιοι ως «επένδυση» ή κάποιοι άλλοι γι’ αυτούς;
  Όλα μπορούν να τα ανεχθούν, όλα μπορούν να τα υπομείνουν (αρκεί τα βάρη να φορτώνονται στα γνωστά υποζύγια), αλλά να χάσουν τα λεφτά τους οι τοκογλύφοι, ποτέ. Γι’ αυτό κόπτονται για την 6η δόση, η οποία ισούται με 8 δισ. ευρώ. Πρόκειται για 8 δισ. ώστε να πληρωθούν 15,5 δις ευρώ στους τοκογλύφους ντόπιους και ξένους έως τις 31/12 του 2011.


  Κράτος-μεσάζοντας

  Αντιλαμβάνεσθε την απάτη; Κατανοείτε το ψέμα; Η 6η δόση δεν έχει καμιά σχέση με πληρωμή μισθών και συντάξεων, αλλά με την πληρωμή των δανειστών της χώρας. Καταλαβαίνετε γιατί δεν πρόκειται να «μας» την στερήσουν; Διότι πολύ απλά γυρίζουν μέσω ημών σ’ αυτούς και στα συμφέροντα που τους στηρίζουν.

  Το ελληνικό κράτος απλώς εκτελεί χρέη μεσάζοντα ανάμεσα σε πολιτικούς και τοκογλύφους, που συχνά είναι τα ίδια πρόσωπα. Και πάλι όμως δεν φτάνει η 6η δόση για το σύνολο των δανειακών υποχρεώσεων. Δεν είναι αρκετή. Πού θα βρεθούν τα υπόλοιπα; Κάποια απ’ τα επιπλέον 7,5 δισ. ευρώ θα πρέπει να βρεθούν με έκδοση έντοκων γραμματίων του ελληνικού Δημοσίου, σαν τη δημοπρασία που έγινε στις 8/10 για πώληση εντόκων γραμματίων 26 εβδομάδων αντί 1,3 δισ. ευρώ με επιτόκιο 4,89%. Για να μαζέψουν όσα χρειάζονται για τους τοκογλύφους έως το τέλος του έτους, θα πρέπει κάθε εβδομάδα από εδώ και μπρος να κάνουν τέτοιες δημοπρασίες. Κι αν δεν μπορούν, τι άλλη λύση έχουν; Να πάρουν τα υπόλοιπα από τους μισθούς και τις συντάξεις των Ελλήνων εργαζομένων.

  Καταλαβαίνετε τώρα γιατί ο κ. Βενιζέλος αναζητά εναγωνίως 5 δισ. ευρώ από τους επιπλέον φόρους και το χαράτσι ακίνητης περιουσίας μέσω της ΔΕΗ; Δεν πρόκειται να πάνε σε τακτικές δαπάνες του κράτους, αλλά να συμπληρώσουν όσα λείπουν για να πληρωθούν οι τοκογλύφοι. Ακόμη κι αν χρειαστεί να κοπούν κι άλλοι μισθοί και συντάξεις. Ακόμη κι αν οδηγηθούν στην ανέχεια και στην εξαθλίωση μερικές ακόμη εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες.

  Κάθε φορά που ακούτε για την 6η δόση, θυμηθείτε ότι σας εξαπατούν βάναυσα. Ούτε ευρώ από τις δόσεις δεν πάει σε μισθούς και συντάξεις. Όλα πάνε σε τοκοχρεολύσια, και πάλι δεν φτάνουν. Γι’ αυτό και επιβάλλονται τα μέτρα άγριας λιτότητας και περικοπών, για να βρεθούν τα υπόλοιπα για τους τοκογλύφους. Κι επειδή πάλι δεν φτάνουν, το ελληνικό Δημόσιο συνεχίζει να δανείζεται με επαχθέστατους όρους μέσω έντοκων γραμματίων 3μήνου και 6μήνου.

 13. Y. avatar
  Y. 10/11/2011 23:35:45

  Προς τα κουμάντα της Συγγρού
  Τη Δευτέρα, να έχουν αλλάξει στη ΝΕΤ, απαρέγκλιτα
  Βάλανε τους δημοσιογράφους που κάνουν για ΝΔ και Πασόκ, να πουν τα ρεπορτάζ τους δίπλα-δίπλα
  ΞΥΠΝΗΣΤΕ.......θέλουν να περάσουν τη φάση ως συγκυβέρνηση

 14. AegeanHawk avatar
  AegeanHawk 11/11/2011 00:28:38

  Ασχετη ερώτηση:

  Ποιός θα είναι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης...από αύριο ?....

  • Papadimos avatar
   Papadimos @ AegeanHawk 11/11/2011 00:56:17

   O Tsipras h mapws h Aleka;

 15. Τσάρλς Ντέξτερ avatar
  Τσάρλς Ντέξτερ 11/11/2011 01:28:16

  Κάποτε τα κυβερνητικά προγράμματα και τις προγραμματικές δηλώσεις για τις πρώτες 100 ημέρες της διακυβέρνησης της χώρας, τα έκαναν οι πολιτικοί που είχαν εκλεγεί από τους πολίτες της χώρας. Aπό σήμερα, με τον διορισμό στην ηγεσία της χώρας ενός τραπεζίτη εκπροσώπου του ευγενούς τραπεζικού κατεστημένου της χώρας που μας έφερε στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα (με την ανοχή και αρωγή των πολιτικών φυσικά), πλέον τις προγραμματικές διακηρύξεις θα τις κάνουν απ'έυθείας οι τράπεζες για να μην χάνουμε και χρόνο: Έτσι η Alpha Bank εξέδωσε ανακοίνωση στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων με τις κατευθυντήριες γραμμές που πρέπει να έχει η νέα κυβέρνηση! Στην ανακοίνωση (στην ηλεκτρονική σελίδα tovima.gr τιτλοφορείται η ανακοίνωση με την φράση "Alpha Bank: Οι αναγκαίες ενέργειες στις επόμενες 100 ημέρες") τόνίζεται ότι είναι: "Μεγάλης σημασίας η απόφαση τριών πολιτικών κομμάτων της χώρας για τη δημιουργία νέας κυβέρνησης με σκοπό την υλοποίηση και την επικύρωση από την Ελληνική Βουλή, με αυξημένη πλειοψηφία, των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής των χωρών της Ζώνης του Ευρώ της 27ης Οκτωβρίου 2011 για το 2ο Πακέτο Χρηματοδοτικής Στήριξης της Ελλάδος (2o ΠΧΣ) και την διενέργεια βουλευτικών εκλογών στις αρχές του 2012 και ζητείται άμεσα ... επέκταση του χρόνου ζωής της: «Ευχής έργον θα ήταν να μην επηρεάσει ο χρόνος των εκλογών το έργον της κυβέρνησης αυτής ώστε να της δοθεί άπλετος χρόνος για την επιτέλεσή του. Επομένως, οι προγραμματιζόμενες βουλευτικές εκλογές στη χώρα θα πρέπει να προκηρυχθούν όταν θα έχει ολοκληρωθεί και εγκριθεί από τη Βουλή η συμφωνία της 27ης Οκτωβρίου 2011» υπογραμμίζουν οι αναλυτές της τράπεζας στις "προγραμματικές" τους. Ακολούθως περιγράφουν με ακρίβεια τις πρέπει να γίνει στο κάθε τομέα της οικονομίας λέγοντας ότι «Η Alpha Bank επισημαίνει ότι η νέα κυβέρνηση, με πρωθυπουργό τον Λουκά Παπαδήμο, που χαίρει πλήρους αποδοχής από την ελληνική κοινωνία, είναι σε θέση να ενεργοποιηθεί άμεσα και αποτελεσματικά στους ακόλουθους τομείς: κλπ κλπ». Επειδή η ανακοίνωση του προγράμματος διακυβέρνησης της χώρας από την Alpha Bank είναι μακροσκελής όποιος θέλει μπορεί να την αναζητήσει στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων της τράπεζας. Δεν θα πούμε τίποτα άλλο για την ώρα, τα πράγματα μιλάνε μόνα τους. Απλά, αναφορικά με τον χρόνο των εκλογών, που ζητεί να δοθεί "άπλετος χρόνος πριν γίνουν εκλογές" στην κυβέρνησή (της), εμείς προτείνουμε κάτι πιο δραστικό: Να μην γίνουν καθόλου εκλογές. Ή κάθε τέσσερα χρόνια η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών με εσωτερική ψηφοφορία να αποφασίζει αυτή για το νέο πρωθυπουργό. Γιατί να χάνουμε χρόνο και χρήμα με "ανώριμες" διαδικασίες; Σκεφθείτε μόνο τι έχει στοιχίσει μέχρι τώρα στις τράπεζες ο διορισμός Παπαδήμου με τόσα κανάλια και "μεγάλες" εφημερίδες...

 16. Αυριανιστής avatar
  Αυριανιστής 11/11/2011 01:37:41

  Όσοι έτυχε να δείτε το "δελτίο" του Mega, δεν ξέρω αν προσέξατε μια "τυχαία" φράση που ξεστόμισε η Τρέμη.

  Συγκεκριμένα, μόλις έπαιξε το θέμα για τις εξελίξεις στην Ιταλία, την αναμενόμενη και εκεί "παραίτηση" του Μπερλουσκόνι και την αντικατάστασή του (και εκεί) από εκλεκτό των ευρωναζί, η Τρέμη είπε "το ίδιο θα γίνει πολύ σύντομα και στην Πορτογαλία".

  Αν δεν κάνω λάθος, στην Πορτογαλία είχαν πολύ πρόσφατα εκλογές και βγήκε ο Κοέλιο, ιδεολογικά ομογάλακτος του Σαμαρά, με "σημαία" μάλιστα την επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου. Πώς, λοιπόν, θα έχουμε κι εκεί "τα ίδια, πολύ σύντομα";

  Μήπως εν τη ρύμη του λόγου, ξέφυγε εμμέσως από την Τρέμη ότι βρίσκεται σε εξέλιξη και επίσημα ένα πανευρωπαϊκής κλίμακας κοινοβουλευτικό πραξικόπημα, με στόχο την άμεση αντικατάσταση εκλεγμένων πρωθυπουργών από μαριονέτες των ευρωναζί και των "αγορών";

 17. Alex avatar
  Alex 11/11/2011 02:36:21

  Αυτό που δε παρατήρησε κανείς, είναι πόσο ωραία τη ξεγλυστρισε ο προηγούμενος ¨σωτηρας¨ μας! Ηρωική έξοδος για τους προδότες... Η προσοχή όλων αποσπάστηκε όπως -σίγουρα- είχε σχεδιάσει ο παμπονηρος ΓΑΠ και όπου νά´ναι θα του πούμε κι ευχαριστώ για τον φανταστικό αυτό πρωθυπουργό που μας επέβαλε. Στην υγεια μας!

 18. EPICOUROS avatar
  EPICOUROS 11/11/2011 08:25:55

  Ο ηρεμος τραπεζίτης νύχτα θα φυγει. Το θεμα είναι μην παρει μαζι του και κατι αλλους αγαθους.

 19. S.τ.γ.θ. avatar
  S.τ.γ.θ. 11/11/2011 08:53:45

  Το νερό κρασί σίγουρα δεν θα το κάνει ,
  Σίγουρα όμως μπορεί άνετα να κάνει το ΚΡΑΣΙ ΝΕΡΟ !!!

 20. EPICOUROS avatar
  EPICOUROS 11/11/2011 10:10:52

  Αντιγράφω απο την σημερινή ελευθεροτυπία .Τρια ερωτήματα για τον νεο σωτήρα Παπαδήμο.
  Είχε αντιληφθεί το 1999-2001 τι συνέβαινε στο χρηματιστήριο? Ποια είναι η άποψη του για την δημιουργικη λογιστική και την είσοδο Της Ελλάδας στο ευρώ ?
  Ποια είναι η γνωμη του για το ρόλο της Goldman Sachs ?

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.