#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
03/06/2010 22:43
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Καιρός να αντιληφθούν οι ΗΠΑ ότι οι σχέσεις τους με την Τουρκία άλλαξανΕίναι καιρός πια οι ΗΠΑ να αντιληφθούν πως οι σχέσεις τους με τη Τουρκία έχουν αλλάξει από τότε που υπήρχε ο κοινός εχθρός, δηλαδή η ΕΣΣΔ. Παρά την αρχική αισιοδοξία της κυβέρνησης Ομπάμα για μια «ιδανική συνεργασία», και μόλις ένα χρόνο μετά την φιλόδοξη ομιλία του Αμερικανικού προέδρου στη τουρκική Εθνοσυνέλευση, τα πράγματα μεταξύ των δυο χωρών έχουν δυσκολέψει. Πάντοτε υπήρχαν προβλήματα, όπως οι διαταραγμένες σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, η εισβολή στη Κύπρο, οι εκκλήσεις για αναγνώριση της αρμένικης γενοκτονίας κλπ. Σήμερα όμως τα όποια προβλήματα έχουν διογκωθεί, καθώς η Τουρκία «ενηλικιώθηκε» διαθέτοντας τη 16η μεγαλύτερη οικονομία στο κόσμο, και ανεξάρτητη διπλωματική φωνή.

Η διάθεση της Τουρκίας για κυριαρχία, φαίνεται καθαρά στη Μέση Ανατολή. Μέσα σε 8 μόλις χρόνια έχει μετατραπεί από παρατηρητής σε βασικό παίκτη. Και ενώ σε αφηρημένο επίπεδο οι Τούρκοι μοιράζονται τους ίδιους στόχους με την Αμερική, στη πραγματικότητα υπάρχουν και μεγάλες αντιθέσεις. Για πρώτη φορά, η Τουρκία έχει κάνει σαφή επιλογή στη διαμάχη μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων, ενώ ο Τούρκος πρωθυπουργός έχει συγκρίνει τους ισλαμιστές της χώρας του με τη Χαμάς. Ο εναγκαλισμός της Χαμάς από τη Τουρκία έχει αναστατώσει όχι μόνο τους Ισραηλινούς, αλλά και άλλους συμμάχους όπως την Αίγυπτο, τη Σαουδική Αραβία, και τη παλαιστινιακή αρχή. Στο δε Αφγανιστάν, όπου η Τουρκία διαθέτει 1,700 στρατιώτες, η άρνηση του Ερντογάν να τους εμπλέξει σε πολεμικές επιχειρήσεις έχει στενοχωρήσει τη Ουάσιγκτον.

Πέρα από τις διάφορες παραμέτρους όσον αφορά στη Συρία, τη Χεζμπολάχ  κλπ. το μεγαλύτερο πρόβλημα στις σχέσεις με την Αμερική είναι η τουρκική στάση αναφορικά με το Ιράν. Η πρόσφατη συμφωνία μεταξύ Ιράν και Τουρκίας- Βραζιλίας για την επεξεργασία ουρανίου, έχει αποδείξει την έλλειψη επικοινωνίας και συντονισμού μεταξύ δυο κατά τα άλλα στενών συμμάχων.

Η εύκολη εξήγηση για όλα τα παραπάνω είναι να τα αποδώσει κανείς στην ισλαμοποίηση της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής. Όμως ο υπουργός Εξωτερικών Davutoglu δεν είναι ισλαμιστής. Έχει όμως αντιληφτεί το ρόλο που θα μπορούσε να παίξει η χώρα του στο νέο σκηνικό που διαμόρφωσε το τέλος του ψυχρού πολέμου. Από τη πλευρά της, η Αμερική δεν δείχνει να έχει καταλάβει αυτή την αλλαγή στη τουρκική σκέψη. Και θα πρέπει επιτέλους να αντιληφτεί ότι οι δυο σύμμαχες χώρες μπορεί να μην είναι αντίπαλοι, αλλά σίγουρα είναι ανταγωνιστές. Και ενώ οι ΗΠΑ θέλουν να διατηρήσουν τον κυρίαρχο ρόλο τους στη Μέση Ανατολή, διατηρώντας τις ισορροπίες που τον εξασφαλίζουν, η Τουρκία σκέφτεται διαφορετικά. Οι Τούρκοι δείχνουν διατεθειμένοι να παρακάμπτουν τη διεθνή νομιμότητα προκειμένου να πετύχουν τους στόχους τους. Αν το αποτέλεσμα εξυπηρετεί και την Αμερική, έχει καλώς. Αν όχι, τότε κρίμα.

Η προσέγγιση αυτή της Άγκυρας είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στη Τουρκία, καθώς και μεταξύ των Αράβων. Και αυτό είναι που τονίζει συνεχώς ο Ερντογάν. Είναι φανερό πως ο πρωθυπουργός και το κόμμα του πιστεύουν πως έχουν πολλά να κερδίσουν σε πολιτικό επίπεδο αν συνεχίσουν τη νέα στάση που έχουν υιοθετήσει για τη Μέση Ανατολή. Η μυθολογία που επικρατεί αναφορικά με τις παραδοσιακά καλές σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας, κάνει δύσκολη την απαραίτητη πλέον αποδοχή πως οι σχέσεις αυτές έπαψαν να είναι καλές. Μόλις οι πολιτικοί των ΗΠΑ συνειδητοποιήσουν τη νέα κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, θα πρέπει να βρουν τρόπους διαχείρισής της έτσι ώστε οι νέες σχέσεις να προκαλέσουν τη λιγότερη δυνατή ζημιά. Ο σκοπός του Ομπάμα θα πρέπει να είναι η ανάπτυξη σχέσεων όπως αυτές που οι ΗΠΑ έχουν με τη Βραζιλία, τη Ταϊλάνδη και τη Μαλαισία. Δυνατές μεν αλλά σε καμία περίπτωση στρατηγικές. Η έννοια της «ιδανικής συνεργασίας» δεν έχει πια κανένα νόημα. Είναι καιρός οι ΗΠΑ να το καταλάβουν.
Foreign Policy
Απόδοση: S.A.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Aris lalidis avatar
  Aris lalidis 03/06/2010 22:55:43

  " Λαγος την πτερην εσειεν κακο της κεφαλης του. "
  ....και με κολλυβα στο ζωναρι.
  Μια χαρα το σαλαγαει το τουρανομογγολικο κοπαδι κατα το γκρεμο ο Νταβιντ ογλου.

 2. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 03/06/2010 22:59:27

  Το βασικό που πρέπει να καταλάβουν: Κάποτε ήταν μια χώρα που στρατιωτικά ήταν περίπου "αμερικανικό έδαφος". Το 2003 κατάλαβαν ότι δεν είναι πια, αλλά ο πονηρός ο Τούρκος τους άφηνε να εννοηθεί ότι μπορεί και να ξαναγίνει. Τώρα, εφτά χρόνια μετά την άρνηση διέλευσης του αμερικανικού στρατού προς το Ιράκ, ο Τούρκος αφήνει να εννοηθούν διάφορα, ότι κατά βάθος παραμένει φίλος με το Ισραήλ κλπ., αλλά κατά βάθος δεν θέλει να παραμείνει φίλος και αυτό είναι που πρέπει να καταλάβουν στην Αμερική.

  Αυτό είναι μια διαφορετική σταθερά, πλέον, στην αμερικανική οπτική του παγκόσμιου χάρτη. Η Τουρκία ποτέ δεν θα είναι Βραζιλία, Ταϊλάνδη ή Μαλαισία. Πολύ απλά γιατί εδώ είναι άλλου είδους γειτονιά. Πολύ σωστή η επισήμανση ότι η τουρκική πολιτική δεν θα αλλάξει, ακόμη και αν αλλάξει η κυβέρνηση και έρθει άλλο κόμμα στην εξουσία.

 3. ακτιβιστής avatar
  ακτιβιστής 03/06/2010 23:09:50

  Με την ΕΣΣΔ ανύπαρκτη (και την Ρωσία να συνεργάζεται με τους Γερμανούς, πουλάει ενέργεια και μέταλλα), την Γερμανία ενωμένη και σχεδόν Ράϊχ (αχ αυτοί οι Έλληνες και τα παλιοδημοσιονομικά τους), το μόνο που μένει είναι να δηλώσει η Μέρκελ μέγας Μουφτής των απανταχού Μουσουλμάνων (όπως ο Καϊζερ εκεί λίγο πρίν το 1910).

  Τα πετρέλαια της Μοσούλης δεν ήταν πάντα το μήλον της Έριδος?

 4. Hase avatar
  Hase 03/06/2010 23:14:54

  Οι Τουρκοι εχουν καλη εξ. πολιτικη. Δεν ειναι γεσμενακια και το δειχνουν κιολας. Αλοιμονο σε μας που κανουμε παντα οτι μας υποδεικνυουν. Το ευχαριστω του Σημιτακου (προς τους Αμερικανους) ηταν (και ειναι) δειγμα γραφης και υποτελειας της δικης μας εξ.πολιτικης.

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ Hase 03/06/2010 23:24:27

   Όσο έχουν την αλαζονική αυτοπεποίθηση του νικητή είναι έτσι. Μόλις νιώσουν ηττημένοι τα δίνουν όλα και παρακαλάνε. Εκπληκτικό. Όπως γινόταν δηλαδή μεταξύ 1699 και 1920. Και όπως θα ξαναγίνει μετά τις πρώτες καλές σφαλιάρες. Είτε από εμάς είτε από άλλους.

  • koreatis avatar
   koreatis @ Hase 04/06/2010 03:16:03

   Το αντιθετο. Οι τουρκοι παντα ηταν και θα ειναι γεσμενακια, οσφιακαμπτες των αμερικανων, αλλα εχουν τη νοοτροπια του μπαξισιου στην εξωτερικη τους πολιτικη. Ειναι διατεθιμενοι να πουλησουν και τη μανα τους, με ανταλλαγματα ομως.

   Εμεις απο την αλλη, στο τελος δινουμε γη και υδωρ αφου ξεκινησουμε με τσαμπουκαδες της πλακας, αλλα χωρις οφελη.

 5. Γιάννης Χριστόπουλος avatar
  Γιάννης Χριστόπουλος 03/06/2010 23:18:36

  Αν όντως η Τουρκία έχει αλλάξει τόσο ριζικά την πολιτική της στην Μέση Ανατολή, πότε να περιμένουμε πολεμική ανάφλεξη για δημιουργία ανεξάρτητου κουρδικού κράτους; Και πότε το Ισραήλ θα βομβαρδίσει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν; Δεν είναι μόνο οι ΗΠΑ και το Ισραήλ που θίγονται άμεσα λόγω της τουρκικής νεοθωμανικής πολιτικής, είναι και η Σαουδική Αραβία (στενή σύμμαχος των ΗΠΑ στην περιοχή). Δεν θέλω να φανώ κυνικός αλλά η ψυχρή λογική επιτάσσει να ταχθούμε, επί της ουσίας εννοώ, υπέρ του άξονα ΗΠΑ- Ισραήλ-Σαουδικής Αραβίας(-Κουρδιστάν). Αν δεν θέλουμε να είμαστε απόλυτα ρεαλιστές, τότε ίσως κάνουμε ζημιά στα εθνικά μας συμφέροντα.

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ Γιάννης Χριστόπουλος 03/06/2010 23:27:27

   Το καλυτερο ειναι καμμια αναμιξη.Δεν εχουμε τιποτα να κερδισουμε και μονο να χασουμε απο ολα αυτα.

   • Γιάννης Χριστόπουλος avatar
    Γιάννης Χριστόπουλος @ ψυχραιμια 03/06/2010 23:38:10

    Εννοώ ένα 60-65% (αν μπορώ να το σχηματοποιήσω έτσι) υποστήριξη του άξονα ΗΠΑ-Ισραήλ(-Κουρδιστάν), όχι απροκάλυπτα όμως, αλλά με επικοινωνιακές φιλοαραβικές γαρνιτούρες για ευνόητους λόγους. Είμαι 1000% σίγουρος ότι αυτή είναι η ορθή πολιτική για την χώρα μας. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να σιγοντάρουμε νεοθωμανικές επιδιώξεις στο όνομα μιας επίπλαστης ελληνοτουρκικής φιλίας, την ώρα που η Τουρκία δεν σέβεται απολύτως τίποτα και μας απειλεί σε όλα τα επίπεδα.

   • Επώνυμος avatar
    Επώνυμος @ ψυχραιμια 03/06/2010 23:39:34

    Ναι μωρέ. Να καθήσουμε στ' αβγά μας.

    Και την Κύπρο πώς θα την απελευθερώσουμε;

   • Hase avatar
    Hase @ ψυχραιμια 03/06/2010 23:55:06

    Αν καθομαστε παντα στα αυγα μας θα κανουμε πουλαδες και οχι σωστα παιδια. Δεν μπορει παντα να λειτουργουμε με το σκεπτικο οτι ειμαστε αδυναμοι και αρα δεν εχουμε γνωμη.

   • AegeanHawk avatar
    AegeanHawk @ ψυχραιμια 04/06/2010 03:49:16

    Καμία ανάμειξη σημαίνει και κανένα όφελος μετά το πέρας της φασαρίας όπου και θα μοιραστούν οι "ανταμοιβές" όμως.

    Από την Στρατηγική Ψυχραιμία ας περάσομε στην Στρατηγική Ευελιξία.

  • koreatis avatar
   koreatis @ Γιάννης Χριστόπουλος 04/06/2010 03:23:41

   Σαφεστατα και πρεπει να ταχθουμε υπερ αυτου του αξονα. Ειπαμε, ο εχθρος του εχθρου σου ειναι φιλος σου και δεν καταλαβαινω το ξεσπασμα της τουρκοφιλιας τελευταια...το γερμανικα υποδαυλιζομενο. Πρεπει ομως να σταθουμε εξυπνα υπερ αυτου του αξονα και να αποφυγουμε αμεση εμπλοκη, γιατι ποτε δεν ξερουμε πως θα καταληξει η ιστορια και ποτε μην ξεχναμε οτι οταν οι τουρκοι βρισκονται με την πλατη στον τοιχο, την κωλοτουμπα την εχουν στο τσεπακι και βρισκονται οφελημενοι εκει που φαινεται οτι τα εχουν χασει ολα (βλεπε το φιασκο μας του '22). Υπαρχουν χιλιαδες αλλοι τροποι βοηθειας. Αλλα σιγουρα πρεπει να ειμαστε απεναντι τους, και αυτη τη φορα να ειμαστε εξυπνοι και να απαιτησουμε οφελη (υφαλοκρηπιδα, πετρελαια, κλπ).

 6. Mαρινα avatar
  Mαρινα 03/06/2010 23:22:45

  Διαβασα προηγουμενως στο www.hnl.be οτι ο Τουρκος σωφερ του Μονσινιορ Luigi Padovese επισκοπου καθολικου διαμενοντος στο Iskenderum της Τουρκιας,εμαχαιρωσε τον επισκοπο μεσα στο σπιτι του.

  Τα προηγουμενα χρονια ειχαν μαχαιρωσει αλλον ενα ιταλο καθολικο ιερεα και ειχαν σφαξει σαν κατσικια αργα και τυρανικα κατι ευαγγελικους παστορες τεσσερις τον αριθμο.

  • koreatis avatar
   koreatis @ Mαρινα 04/06/2010 03:25:20

   Οι "ανθρωπιστες". Αι σιχτιρ που τους μπασαμε και στη ελλαδα μετα βαιων και κλαδων.

 7. Κ.Τ. avatar
  Κ.Τ. 04/06/2010 00:02:58

  Η κοσμοθεωρια Νταβουτογλου ειναι η επεμβασι της Τουρκιας απο την Ευρωπη και δη απο την Γερμανια, οπου επιρεαζονται τα εκλογικα αποτελεσματα απο τις τουρκικες ψηφους,απο την Βοσνια, την Αλβανια, τα Σκοπια και δια μεσου Τσετσενιας και των τουρκοφωνων στην κεντρικη Ασια μεχρι την δυτικη Κινα. Εκει η προσφατη εξεγερση των μουσουλμανων ενοχλησε ιδιαιτερα το καθεστως, που την κατεπνιξε, αλλα χαρισε στιγμες ευφοριας στους δυτικους που παρακολουθουν με ενδιαφερον το ψαλιδισμα της Κινας με αναλογες εξεγερσεις στο Θιβετ. Ειναι οι ιδιοι που καλλιεργησαν τον ισλαμισμο σαν αντιδοτο στον κομμουνισμο παλαιοτερα.
  Τα τσιρακια εγιναν φαινεται υπερφυαλα και το παιζουν αφεντικα λογω της αμερικανικης αδυναμιας, των καλων σχεσεων και των αγωγων με την Ρωσσια και τα οφελη σε βαρος μας με την ΕΕ.

  • koreatis avatar
   koreatis @ Κ.Τ. 04/06/2010 03:26:40

   Με τους κινεζους δε θα τα βγαλουν περα. Οι κινεζοι σε θεματα εδαφικης τους ακεραιοτητας δεν παιζουν. Εκει βρωμαει μπαρουτι, δεν πλησιαζει ο σουλτανος.

   • Mαρινα avatar
    Mαρινα @ koreatis 04/06/2010 15:08:59

    Τελικα εκει θα παω να ζησω,μπουχτισα πια στην μ.....α της Ευρωπης.

 8. Αγανάκτηση avatar
  Αγανάκτηση 04/06/2010 00:57:39

  Οι τουρκαλάδες ηγέτες έχουν υπερεκτιμήσει τις δυνάμεις της χώρας τους και οσονούπω θα αρχίσουν να τρώνε τις καρπαζιές τη μία πίσω από την άλλη. Καλό για μας βέβαια.

  • Greco avatar
   Greco @ Αγανάκτηση 04/06/2010 03:21:07

   το θεμα ειναι να φανε μια και καλη.Μερικες ατομικες βομβες θα ηταν μια ωραια ανταμοιβη για τα εγκληματα τους

   • AegeanHawk avatar
    AegeanHawk @ Greco 04/06/2010 03:39:13

    Ελπίζω η "πρότασή σου" να είναι ρητορική και με τεράστια δόση σαρκασμού, αλλοιώς......

 9. koreatis avatar
  koreatis 04/06/2010 03:32:37

  Ο μονος κινδυνος που ελοχευει για μας (για τα συμφεροντα μας δηλαδη) ειναι η ανατροπη του ερντογαν με πραξικοπημα και η αναβιωση του στρατιωτικου κρατους, του πειθηνιου και του βολικου προς τους αμερικανους...αλλα ισως αυτη τη φορα με πιο ισλαμο-φιλικες τασεις για να διατηρηθει το καπελωμα των μουσουλμανων της μεσης ανατολης. Και μετα, τι εχεις γιαννη τι ειχα παντα...παραβιασεις, υφαλοκρηπιδα, κλπ στο φουλ. Αυτο δυστυχως φαινεται πιο πιθανο, γιατι οσο κι αν εχει εκλειψει ο σοβιετικος "κινδυνος", τη χρειαζονται την τουρκια για να ελεγξουν τη μεση ανατολη.

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ koreatis 04/06/2010 08:41:24

   Eχω γραψει υπερ του Ισραηλ και των ΗΠΑ μεχρι παρεξηγησεως-μεχρι και πρακτορα με εχουν βγαλει.Επιμενω ομως στη μη αναμιξη.
   Η Ελλαδα δεν ειναι σε θεση να αντιμπετωπισει την ισλαμικη τρομοκρατια και τη δυσαρεσκεια της Ρωσιας,του αραβικου κοσμου ταυτοχρονα με την Τουρκια απεναντι ενω θα υπαρχει εσωτερικο μετωπο καθως η αριστερα θα ξεσηκωσει θυελλα κατα της συμμαχιας με το Ισραηλ.
   Η ορθη σταση ειναι η ουδετεροτητα και η πολυδιαστατη πολιτικη.

   • anonymous avatar
    anonymous @ ψυχραιμια 04/06/2010 10:01:18

    Επώνυμε σε αυτό το σημείο θα συμφωνήσω με τον Ψυχραιμία.
    Για να γίνουν αυτά που λες πρέπει η κάθε οικογένεια να κάνει 5 παιδιά. Εσύ πόσα έχεις αν είσαι παντρεμένος; Γιατί μπορεί και να μην έχεις καν οικογένεια. Εγώ δεν έχω, μακάρι να κάνω αλλά δεν έχω. Θα μπορούσα να μιλήσω εκ του ασφαλούς αφού το παιδί του άλλου θα πάει να σκοτωθεί.

    Έτσι όπως έχουν τα πράγματα, αν πολεμήσουμε φανατισμένα θα χάσουμε μεν, θα επιφέρουμε ένα σοβαρό πλήγμα δε. Μέχρι εκεί μας παίρνει. Αξίζει να θυσιάσει κάποιος το ίσως μοναδικό του παιδί για μια υπόθεση τόσο προβληματική;

    Το 19ο αι με τη μεγάλη ιδέα στο φόρτε της υπήρχαν 2 τάσεις η μία έλεγε, φτιάχνουμε κράτος κι επιτιθέμεθα και η άλλη έλεγε επιτιθέμεθα αμέσως. Είχαμε το 1897 γιατί δεν υπήρχε κράτος.

   • Επώνυμος avatar
    Επώνυμος @ ψυχραιμια 04/06/2010 11:14:27

    Α, τελικά το μάνιουαλ έχει και καινούργιες οδηγίες: την ευθεία διαστρέβλωση γεγονότων.

    Ο Αρσένης αγαπητέ ήταν εντελώς χεσμένος απάνω του, όταν ξεκίνησε η κρίση στα Ίμια. Όταν έμαθε ότι πήγαμε και στήσαμε σημαία επέπληξε τους πάντες που αντέδρασαν και δεν το έθαψαν.

    Το ζήτημα δεν είναι η "κατά λάθος" κατάρριψη ενός αεροσκάφους (αν έγινε έτσι), το ζήτημα είναι η κατάρριψη ως επίσημη πολιτική. Να βγούμε και να πούμε δηλαδή "στην επόμενη παραβίαση θα καταρρίψουμε" και πράγματι να καταρρίψουμε. Όχι η φοβική αντίδραση που έχουμε τώρα. Που π.χ. αρνιόταν το ελληνικό κράτος να χαρακτηρίσει τους βετεράνους της Κύπρου ως αναπήρους πολέμου μην τυχόν και το κάνει ντα η μαμα-Δύση αν παραδεχθεί ότι πολέμησε ελληνικός στρατός στην Κύπρο.

    Καμία σχέση λοιπόν με αυτά που λες.

    Αλλά δεν σταματάς εκεί, πας παραπέρα τις ψυχολογικές σου επιχειρήσεις.

    Παρουσιάζεις έντεχνα και ύπουλα την κρίση των Ιμίων ως δήθεν εκ των προτέρων χαμένη. ΑΠΟ ΠΟΥ ΚΙ ΩΣ ΠΟΥ;;; Είχαμε εξασφαλίσει τοπική υπεροπλία, είχαμε καλύτερη κινητοποίηση και, αν δινόταν η εντολή για πυρ, οι Τούρκοι τοπικά, στο "θερμό επεισόδιο", δεν είχαν ελπίδα. Δεν θα χρειαζόταν ούτε καν αυτό, αρκεί να επιμέναμε στο Χόλμπρουκ να μείνει η ελληνική σημαία - αλλιώς "πυρ". Για να γίνει αυτό θέλεις βεβαίως ανεξάρτητο κράτος και όχι προτεκτοράτο. Θέλεις πρωτίστως φρόνημα σε λαό (που υπάρχει, δεν μπορείτε να το εξολοθρεύσετε όσο και αν το υπονομεύετε) και κυβέρνηση (που θα το αποκτήσουμε, όταν γίνουμε πραγματικά ελληνικό κράτος). Ένα "όχι" να έλεγε εκεί ο λογιστάκος, δεν θα είχε γκριζοποιηθεί το Αιγαίο χωρίς να ρίξουμε ούτε μια ντουφεκιά. Ίσως να χρειαζόταν να ανακαταλάβουμε βέβαια τη μικρή Ίμια, σκοτώνοντας ή αιχμαλωτίζοντας τους Τούρκους στρατιώτες που είχαν αποβιβαστεί. Κάτι αντίστοιχο με αυτά που έκανε το Ισραήλ δηλαδή στο τουκρικό πλοίο που πήγαινε κατά Γάζα. Θα ξεσήκωναν τον κόσμο οι Τούρκοι στις διαμαρτυρίες για μερικές μέρες, αλλά η ελληνική σημαία θα έμενε εκεί.

    Τελικά, προτείναμε δια του Υπουργού Εξωτερικών να την πάρει τη σημαία ο αέρας, αλλά ούτε αυτό έγινε δεκτό και την κατεβάσαμε μόνοι μας.

    Τώρα εσύ μας παρουσιάζεις όλη αυτή την προδοτική ιστορία ως δήθεν "αναπόφευκτη". Πάλι καλά που λες να είμαστε "αμυντικό κράτος". Ούτε καν να αμυνθούμε του ελληνικού εδάφους δε μας αφήνεις ρε Ψυχραιμία!

    Αλλά έννοια σου και τα ψωμιά σας είναι λίγα. Πολύ λίγα.

   • ψυχραιμια avatar
    ψυχραιμια @ ψυχραιμια 04/06/2010 12:00:26

    Παραδεχεσαι λοιπον οτι για να βγει νικητρια η ομαδα απο τα Ιμια επρεπε να πυροβολησουμε πρωτοι.
    Αυτο ομως υποτιθεται οτι θελαμε να αποφυγουμε -να ειναι υποχρεωμενοι οι Τουρκοι να πυροβολησουν πρωτοι και να εκτεθουν.
    Και αυτο δεν αποφευγοταν απο τη στιγμη που περασαν οι Τουρκοι τον κλοιο ειρηνικα και κατελαβαν τα δευτερα Ιμια.
    Επομενως θα πηγαιναμε σε μαχη που αρχισαμε πρωτοι.Και τι θα γινοταν στη Κυπρο;
    Στην Κυπρο δεν υπαρχει ειρηνη αλλα απλως καταπαυση του πυρος.
    Καταπαυση του πυρος μεταξυ Τουρκιας και ενος κρατους που ηταν σε ενιαιο αμυντικο δογμα επισημα με το κρατος που αρχισε πυροβολωντας πρωτο πολεμο με την Τουρκια.Αρα ετοιμο και το νομικο επιχειρημα για νεα προελαση οπως το 1974.
    Το φιασκο των Ιμιων ειναι φιασκο για αλλους λογους απο αυτους που νομιζεις -οχι γιατι δεν πυροβολησαμε αλλα γιατι πυροδοτησαμε μια κριση με τον πολεμο των σημαιων χωρις σχεδιο.

   • anonymous avatar
    anonymous @ ψυχραιμια 04/06/2010 12:03:29

    Κατ αρχάς εγώ δεν είμαι ο ψυχραιμία. Διαφωνώ σε πολλά μαζί του αλλά σε 2-3 θέματα συμφωνώ.
    Πρώτον. Δεν υπάρχει καμιά διαστρέβλωση. Ο ψυχραιμία σου απαντάει μια χαρά.
    Δεύτερον. Στρατό και πληθυσμό δεν έχεις.
    Τρίτον. Συμμάχους δεν έχεις.

    Τέταρτον. Η θέση μου είναι ότι φτιάχνεις πληθυσμό, μετά έχεις και στρατό και μετά δε χρειάζεσαι τους Συμμάχους. Αν δε γίνει αυτό τα υπόλοιπα είναι αναλύσεις επί χάρτου και συνεπώς άχρηστες.

    ΥΓ. Πόσα παιδιά έχεις για να στείλεις να πολεμήσουν; Ή μιλάς εκ του ασφαλούς γιατί θα πάει το παιδί του άλλου;

   • Επώνυμος avatar
    Επώνυμος @ ψυχραιμια 04/06/2010 15:46:20

    Μπορεί να μην είσαι ο Ψυχραιμία, αλλά έχετε τον ίδιο εργοδότη, οπότε δεν έχει σημασία. Διάλεξε καταρχάς ένα ψευδώνυμο για να ξέρουμε με ποιον μιλάμε. Από κει και πέρα, αυτά τα έχεις - δεν έχεις παιδιά είναι παπαριές για να υπονομεύουμε το ηθικό μας και, κατά Πάγκαλο, "δεν θα θυσιάσουμε τα παιδιά μας για μερικά βράχια". Να σου υπενθυμίσω ότι στην αρχαία Σπάρτη απαγορευόταν να πας στο στρατό αν δεν είχες παιδιά. Και όσο περισσότερα, τόσο καλύτερα. Κι εγώ και τα παιδιά μου θα πάμε πολύ ευχαρίστως. Εσείς οι ριψάσπιδες να πάτε στην πραγματική σας πατρίδα, δεν υπάρχει λόγος να μένετε σε αυτά τα ιερά χώματα, στα οποία οι πρόγονοί μας θυσίασαν και τους εαυτούς τους και τα παιδιά τους για να μπορείτε εσείς σήμερα να κηρύττετε ελεύθεροι τη ΔΕΙΛΙΑ και την ΑΝΑΝΔΡΙΑ.

    Από κει και πέρα, Ψυχραιμιάκο, το θέμα είναι ότι οι Τούρκοι χρησιμοποίησαν για μια ακόμη φορά (όπως και με τους Ισραηλινούς τώρα, τα ανέλυσα εκτενώς στην αλλενάκι σε άλλο ποστ) την κλασική τακτική τους "πυροβολήστε πρώτοι". Και στην εισβολή στην Κύπρο είχαν πει "δεν θα πυροβολήσουμε αν δεν μας πυροβολήσει ο ελληνικός στρατός". Εξυπναδίστικες τακτικές. Όταν στο "αλτ τις ει" δεν σταματάει αυτός που έρχεται, στο τέλος πυροβολείς (έχει κανόνες εμπλοκής για αυτά τα θέματα, αν έχεις πάει στρατό).

    Όταν ο εχθρός μπαίνει σε δικό σου έδαφος, όταν ΕΙΣΒΑΛΛΕΙ, τότε πυροβολείς. Και ας σου κάνουν "ντα" μετά τα διεθνή ΜΜΕ. Δεν θα πάθεις τίποτε αν σου ρίξει μερικά μπινελίκια ο διαπλεκόμενος τύπος του διεθνούς παρακράτους.

    Το "φιάσκο", κατ' εσέ, ήταν στημένο. Μπορώ να σου δείξω σε βιβλίο του 1983 να περιγράφεται ακριβώς το σκηνικό των Ιμίων ως πιθανή τουρκική πρόκληση. Περίμεναν την κατάλληλη στιγμή. Με τον Ανδρέα στο Ωνάσειο ξεκίνησαν, στις 25 Δεκεμβρίου 1995, αν θυμάμαι καλά. Μετά τέσταραν για τα καλά τη νέα κυβέρνηση Σημίτη, για την οποία ασφαλώς είχαν πληροφορίες για το "εκσυγχρονιστικό" ποιόν της. Από κει και πέρα, το θέμα ήταν κανονική προδοσία διότι υποτίθεται ότι είμαστε ανά πάσα στιγμή έτοιμοι να υπερασπιστούμε το εθνικό έδαφος (όπως και ήμασταν, στρατιωτικά). Δεν θα μας ζητήσει την άδεια ο εχθρός για να προσβάλλει το έδαφός μας! Θα μας ρωτήσουνε μήπως για το πότε θα εισβάλλουν; Πλάκα έχεις.

    Α, ώστε τυχόν προέλαση στην Κύπρο θα ήταν νόμιμη. Μπράβο ρε! Πού σε είχαν κρυμμένο τέτοιο ταλέντο τόσον καιρό; Μάθαμε όμως τώρα ένα από τα γελοία επιχειρήματα που έχουν έτοιμα τα αφεντικά σου σε περίπτωση που γίνει κανένα μπαμ στην Κύπρο.

    Από τη στάση σου πάντως καταλαβαίνω ότι θα αργήσει να γυρίσουν υπέρ μας οι ΗΠΑ στο θέμα της Τουρκίας, παρά τις παραφωνίες της τελευταίας με το Ισραήλ. Τέλος πάντων, υπομονή. Θα γίνει μια μέρα κι αυτό και δεν θα είναι μακριά.

   • Επώνυμος avatar
    Επώνυμος @ ψυχραιμια 04/06/2010 15:50:57

    Και όσο για τα παιδιά, δειλέ και άνανδρε ανώνυμε, να σου θυμίσω την Κύπρια μάνα του 1955-59 που όταν της έφεραν νεκρό το γιο της είπε "έχω έτοιμον κι άλλον". Να θυσιάσει κι άλλον για την πατρίδα!

    Δε λέω, βαρύ πυροβολικό είναι να χρησιμοποιείς ως επιχείρημα τα παιδιά του κόσμου, είναι σίγουρα από τα στοιχεία του μάνιουαλ, αλλά εμείς εδώ στο Ελλάντα ριψάσπιδες που αλλάξατε πατρίδα, ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΤΗ ΒΑΖΟΥΜΕ ΠΙΟ ΠΑΝΩ! Κι αυτό, αν δεν το καταλάβατε στο διάβα της ελληνικής ιστορίας, το 21 και το 40 και το 1955-59, θα το καταλάβετε μια και καλή όταν γίνει το επόμενο μεγάλο μπαμ.

   • Επώνυμος avatar
    Επώνυμος @ ψυχραιμια 04/06/2010 15:55:14

    Βρήκα και τους στίχους που έγραψε η μάνα του Αυξεντίου, η Αντωνού Πιερή Αυξεντίου, μετά το θάνατο του γιού της:

    "Κάθε σαράντα τζι ένα γιόν διώ εις την πατρίδα
    Τζαι εύκομαι εις τον Πλάστην μου
    Νάρτει η ελευθερία".

    Πού να καταλάβετε εσείς όμως από αυτά...

   • ΒΡΑΧΟΣ avatar
    ΒΡΑΧΟΣ @ ψυχραιμια 04/06/2010 15:56:41

    Επώνυμε, χαλάς τα λόγια σου σε ραγιάδες...

   • anonymous avatar
    anonymous @ ψυχραιμια 04/06/2010 16:11:50

    Κατ αρχάς να σε ευχαριστήσω που επιβεβαιώνεις ότι ο Σπαρτιάτης απαγορευόταν να πολεμήσει αν δεν είχε παιδιά.

    Εγώ δεν είμαι ούτε δειλός ούτε άνανδρος. Εσύ είσαι ανεγκέφαλος. Σου λέω ότι για να γίνει οποιαδήποτε κίνηση πρέπει να έχουμε κάποιες προϋποθέσεις για να έχουμε και το επιθυμητό αποτέλεσμα. Εσύ λες θα πάμε να ελευθερώσουμε την Κύπρο κλπ.
    Αυτά φίλε μου χωρίς σχέδιο δε γίνονται. Ευτυχώς που δεν είσαι στα πράγματα γιατί θα μας κατέστρεφες.

    ΥΓ. Εγώ δεν έχω παιδιά. Τι πιο εύκολο να ταυτιστώ με την απόψή σου αφού για μένα είναι ανέξοδη; Απλά την άποψή σου τη θεωρώ επιπόλαιη.

   • Επώνυμος avatar
    Επώνυμος @ ψυχραιμια 04/06/2010 16:45:15

    Μια ζωή διαστρεβλώνετε τα λεγόμενα του άλλου. Εμ, έτσι λέει το μάνιουαλ. Το ερώτημα δεν είναι ο πληθυσμός μας, το ερώτημα είναι η λογική "να μη θυσιάσουμε τα παιδιά μας", την οποία προπαγάνδιζες αναίσχυντα μέσα από τα λεγόμενά σου και τώρα πας να τα γυρίσεις.

    Το ζήτημα δεν είναι να πάμε να πολεμήσουμε ΤΩΡΑ, το ζήτημα είναι να το πάρουμε απόφαση ΚΑΠΟΤΕ να πάμε σε αυτή τη ρημάδα την απελευθέρωση. Αν δεν το αποφασίσουμε, πώς θα γίνει το σχέδιο; Έχουμε αποφασίσει να μην απελευθερώσουμε ποτέ; Πότε έγινε αυτό και δεν το πήρα χαμπάρι; Αν λοιπόν είναι ελληνικό έδαφος (που είναι) κατεχόμενο (που είναι), τότε πρέπει κάποια στιγμή να πάμε να απελευθερώσουμε. Είμαι βέβαιος ότι αν το πάρουμε απόφαση μπορούμε να τα καταφέρουμε και χωρίς να πέσει ούτε μια ντουφεκιά. Το θέμα είναι να το πάρουμε απόφαση.

    Αλλά για να το πάρεις απόφαση σημαίνει να είσαι και προετοιμασμένος για πόλεμο. Εσείς, χεσμένοι απάνω σας όπως είστε μην τυχόν και γίνει ποτέ πόλεμος, έχετε ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ ότι δεν θα γίνει πόλεμος, και μετά κάθεστε και παρακαλάτε να μην σας πονέσει πολύ ο Τούρκος. Ε, ρε ξεφτίλες, και έχετε το θράσος και μας το παίζεται και ειδήμονς και ψύχραιμοι και όλα τα σχετικά. Εσείς είστε η ρίζα της κακοδαιμονίας αυτής της χώρας, οι ριψάσπιδες.

  • ΒΡΑΧΟΣ avatar
   ΒΡΑΧΟΣ @ koreatis 04/06/2010 11:43:38

   +132.000
   Επώνυμε.
   Λίγα τα ψωμιά τους γενικώς...

   • δρόμος avatar
    δρόμος @ ΒΡΑΧΟΣ 04/06/2010 15:30:57

    αν είχαμε έναν Επώνυμο αρχιστράτηγο, εγώ με ενθουσιασμό θα τόπαιζα φαντάρος, κι ας φτάνω τα 60

 10. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 04/06/2010 09:23:47

  Και επίσης, η υποχώρηση σε όλα, δεν είναι αυτή ορθή στάση;

  Δεν σε είπε κανείς πράκτορα, αυτό που λέω εγώ είναι ότι κάνεις ψυχολογικές επιχειρήσεις εις βάρος μας, σπέρνοντας ηττοπάθεια, προκειμένου να εξυπηρετήσεις τους αμερικανούς εργοδότες σου.

  Από κει και πέρα, το ότι κρατάς την ίδια στάση και τώρα, που τα συμφέροντα των ΗΠΑ ενδέχεται να επιτάσσουν στο κοντινό ελληνικό μέλλον ελληνική ανάμιξη κατά της Τουρκίας, σημαίνει πολύ απλά ότι τώρα πια λειτουργείς έτσι για ξεκάρφωμα, για να μπορείς δηλαδή να επικαλεστείς υπέρ σου δήθεν "συνέπεια απόψεων". Είναι όμως πολλά αυτά που έχουν προδόσει το ρόλο σου κατά καιρούς. Ας σου θυμίσω, ας πούμε, εκείνη η ατάκα "να καταργηθεί ο αναχρονιστικός ισλαμικός νόμος στη Θράκη για τη μειονότητα", που θα σημαίνει κατάργηση του ρόλου του νόμιμου μουφτή και de facto νομιμοποίηση των ψευτομουφτήδων.

  Αλλά και τώρα προδίδεσαι που μια ζωή ήσουν κατά της Ρωσίας και μας λες να μην ανακατευτούμε για να μην προκαλέσουμε τη... Ρωσία! Τι το βασανίζεις άνθρωπέ μου, δεν σου βγαίνει, το ψέμα έχει κοντά ποδάρια. Είσαι πανέξυπνος, αλλά αυτό δεν φτάνει από μόνο του. Η υπόθεση που υπερασπίζεσαι είναι χαμένη από χέρι.

  Διακριτικά-διακριτικά, βέβαια, όταν έρθει η ώρα και συγκρουστεί η Τουρκία με το Ισραήλ, θα μας αφήσεις να είμαστε όσο πατριώτες θέλουμε και τέρμα (ξαφνικά) η διασπορά ηττοπάθειας. Εδώ θα είμαστε, πρώτα ο Θεός, και θα το δούμε.

 11. Νίκος avatar
  Νίκος 04/06/2010 09:43:01

  "Ειναι διατεθιμενοι να πουλησουν και τη μανα τους, με ανταλλαγματα ομως".

  Κορεάτη, μπορει, αλλα δεν πουλανε τον πατριδα τους οπως οι δικοι μας Εφιαλτες που οταν δεν φορουν στρατιωτικες στολες τωρα φορουν μανδυες "προοδευτικοτηατς" και "οικουμενισμου".

  Κ. Ροδινε, πρεπει να γραψετε κατι για την ιδεολογικη συγγενεια των δικων μας χουνταιων Παπαδοπουλου και ΣΙΑ με τον σημερινο συρφετο. Τι εννοω: Οτι ο παπαδοπουλος πιστευε σε Ελληνοτουρκικη συνομοσπονδια, κατι που ειναι παραλληλο με τις τασεις και πραξεις της διοικησεως ΓΚΑΠ. Γκουρου των ιδεων αυτων ο γνωστος φιλοτουρκος Κ. Κιτσικης. Τι λετε;

 12. Νίκος avatar
  Νίκος 04/06/2010 09:53:49

  "Ο μονος κινδυνος που ελοχευει για μας (για τα συμφεροντα μας δηλαδη) ειναι η ανατροπη του ερντογαν με πραξικοπημα και η αναβιωση του στρατιωτικου κρατους, του πειθηνιου και του βολικου προς τους αμερικανους…"

  Διαφωνω και παλι Κορεάτη. Εμεις πρεπει να "ενισχυουμε" τις ισλαμιστικες τασεις του Ερντογαν, της Τουρκιας γενικα, με ταυτοχρονη στηριξη του ΠΚΚ.
  1) Εντεινουμε την εσωτερικη ασταθεια
  2) Εντεινουμε την αντιπαλοτητα Τουρκιας-Ισραηλ και Τουρκιας-ΗΠΑ.
  3) Δεν εντεινουμε την ισλαμιστικη δραση εναντιον μας εφ' οσον ενδυναμωνουμε τις σχεσεις μας με ολα ανεξαιρετως τα ισλαμικα κρατη, και με το Ιραν. Ειναι αυτο που ειπε ο Ψυχραιμιας. Πραγματικα πολυδιαστατη πολιτικη.
  4) Παρ' ολη την απεναντιωση μου για πολλες πολιτικες του, διακριτικη συσφιξη σχεσεων με Ισραηλ, κθ' οτι, μας ενδιαφερει αμεσα ο ελεγχος της ΝΑ Μεσογειου (Κυπρος), ΑΟΖ κλπ. Εχουμε να μαθουμε πολλα απο το Ισραηλ. Πιστευω οτι ο προσεταιρισμος της Ελλαδας απο το Ισραηλ του ειναι πιο αποτελεσματικος και σημαντικος απο αυτον της Τουρκιας, κυριως διοτι η ισλαμικη Τουρκια θα παιζει διπλο ρολο, οπως και κατα το 2ο ΠΠ (διαβαστε το βιβλιο "ο επιτηδειος ουδετερος" και θα καταλαβετε). Το Ισραηλ ξερει οτι η "φιλια" της Ελλαδας με τους Αραβες ειναι αποκλειστικα για οικονομικους λογους. Η Ελλαδα ειναι φυσικος συμμαχος του Ισραηλ.

 13. Νίκος avatar
  Νίκος 04/06/2010 09:55:07

  Εννοουσα "Παρ’ ολη την εναντιωση μου" και οχι "Παρ’ ολη την απεναντιωση μου".

 14. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 04/06/2010 10:19:05

  Ρε Επωνυμε η Ελλαδα εχει δημογραφικη μειωση και καταρρεοντα πληθυσμο.Να επιτεθουμε για να κανουμε τι;
  Τα 132.000 τχ. εκταση που εχουμε ειναι υπεραρκετα.Ακομη ονειρευεσαι αυτοκρατοριες;Ο Μεχμετ Μπιραντ ειπε οτι αν οι Τουρκοι πολιτικοι ειχαν χιουμορ θα εδιναν τη Κωνσταντινουπολη στην Ελλαδα και θα ειχαμε δυο Τουρκιες,μια ασιατικη με 70 εκατ. και μια ευρωπαικη με 24 εκατ δηλαδη 14 εκατ Τουρκους της Πολης και 10 εκατ Ελληνες μειονοτητα.
  Εκτος αν ονειρευεσαι να κανεις εθνοκαθαρση στην Πολη που θα ειναι η μητερα ολων των εθνοκαθαρσεων αφου μιλαμε για 14 εκατ.
  Η Ελλαδα απο τη φυση της πια ειναι αμυντικη χωρα.Αν καποιος για δικους του λογους καταστρεψει τον τουρκικο στολο θα του πουμε ενα ευχαριστω και τελος.
  Καλυτερα να κοιταξουμε τα οικονομικα.

 15. Dimi avatar
  Dimi 04/06/2010 10:22:23

  Gerald Celente: η πιό αξιόπιστη φωνή επιστημονικής ανάλυσης
  των Παγκοσμίων Πολιτικών Τάσεων (προέβλεψε έγκαιρα τις
  οικονομικές συμφορές 2008 και 2009), προβλέπει γιά το
  2010 και τη νέα 10ετία:

  Το συγκλονιστικό 2010, θα είναι έτος καμπής γιά τις σύγχρονες
  κοινωνίες, καθώς θα συμβεί η χειρότερη οικονομική κατάρρευση,
  παγκοσμίως. Θα έχουμε μείωση εισοδημάτων και αύξηση της
  εγκληματικότητας. Και το χειρότερο, δεν θα τα έχουμε δει όλα..

  Γιά τη νέα 10ετία, προβλέπει: Διαδυκτιακή Επανάσταση. Και
  σαρωτικές αλλαγές αλλά και χρεωκοπία των ΜΜΕ. Επειδή σκοτώνουν
  με σκουπίδια τη ποιοτική ενημέρωση προς όφελος της ποσότητας.

  Επειδή οι νοήμονες πολίτες, που αξιώνουν ποιοτικό περιεχόμενο
  ειδησεογραφίας, θα στραφούν σε νεοσύστατα Δίκτυα Πληροφόρησης,
  τα οποία και θ’αποσπάσουν τεράστια μερίδια αγορών από τα
  καθεστωτικά ΜΜΕ.

  Η κρίση και η τρομοκρατία, θα προκαλέσουν Αντιμεταναστευτικά
  κινήματα και πολέμους, οι οποίοι θα επηρεάσουν και τις ΗΠΑ αλλά
  και Ολες τις χώρες του κόσμου.

  Οπλα μαζικής καταστροφής. Βιολογικοί πόλεμοι. Κύμματα
  Τρομοκρατίας και συμμορίες «λύκων-τρομοκρατών», καθώς η
  Aμερική θεωρείται ως «το λίπασμα στα θεμέλια της τρομοκρατίας».

  Κάθε χώρα/μέλος του ΝΑΤΟ, είναι εν δυνάμει στόχος τρομοκρατικής
  επίθεσης.

  Δήθεν «χειρουργικό κτύπημα» στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν,
  θα σημάνει την έναρξη του 3ου Παγκοσμίου Πολέμου.

  Με κατάλληλη προπαγάνδα, όπως επί των ημερών G.W. Bush, μία
  μεγάλης έκτασης τρομοκρατική επίθεση τύπου 9/11, θα συσπείρωνε
  τον λαό περί τον Αρχηγό, και θα έδινε τεράστια πολιτική ισχύ
  στον Πρόεδρο Οbama!..

  Ο οποίος, με τα σημερινά δεδομένα, όχι μόνο θά χάσει την Προεδρία
  στις επόμενες εκλογές, αλλά, θα γίνει αιτία, γιά πρώτη φορά στην
  ιστορία, να δημιουργηθεί και τρίτο Πολιτικό Κόμμα στις ΗΠΑ!
  http://bit.ly/aYmGYY

 16. Ψυλλιασμένος avatar
  Ψυλλιασμένος 04/06/2010 10:28:58

  Πιστεύεις ότι ο Παπαδόπουλος είχε ιδεολογία; Απλοϊκή σκέψη είχε. Δεν νομίζω ότι έφτανε μέχρι του σημείου να έχει μέντορα τον Κιτσίκη.

  Ο Ντεμιρέλ είχε πει σε συνέντευξή του σε έλληνα δημοσιογράφο πριν λίγα χρόνια ότι εξεπλάγη με την αφέλεια των Χουνταίων, όταν στη συνάντηση στον Έβρο το 1967 ο Κόλλιας του είπε "μα εσείς ολόκληρη χώρα, τί να την κάνετε την Κύπρο;". Ο Ντεμιρέλ δεν πίστευε στα αυτιά του! Αυτά δείχνουν απουσία στοιχειώδους πολιτικής σκέψης, γιατί δεν νομίζω ότι ο Κόλλιας να τα είπε χωρίς να έχει προηγηθεί συνεννόηση με Παπαδόπουλο.

 17. Ψυλλιασμένος avatar
  Ψυλλιασμένος 04/06/2010 10:32:33

  Είναι δυνατό να κρατήσουμε καλές σχέσεις με τον αραβικό κόσμο και ταυτόχρονα να κάνουμε στρατηγικής σημασίας ανοίγματα στο Ισραήλ. Καλό είναι η Ελλάδα να φαίνεται ότι ενδιαφέρεται (διακριτικά) για το Παλαιστινιακό και από την άλλη να μην ενθαρρύνει βλακώδεις πρωτοβουλίες τύπου Free Gaza, που κάτι ανόητοι δικοί μας συμπλέουν με ισλαμιστές.

  • koreatis avatar
   koreatis @ Ψυλλιασμένος 04/06/2010 12:14:15

   @Νικος

   Το αντιθετο ειπα. Οτι ΔΕΝ μας συμφερει ανατροπη του ερντογαν, πολυ απλα γιατι η τουρκια θα επιστρεψει στον "ισιο" δρομο του αμερικανικου δογματος. Βεβαια, ποτε κανεις δεν ξερει αν εχει ποτε φυγει απ'αυτο. Ισως δηλαδη τα πραγματα να μην ειναι οπως φαινονται. Αλλα αν ειναι, τοτε μας συμφερει ο μεμετης να συνεχισει τις βλακειες του και να προκαλεσει τελικα ολικη αποδυναμωση της χωρας του.

   @Ψυλλιασμενος
   Σωστος. Διακριτικη αλλα ουσιαστικη συμμαχια με τους ισραηλινους. ΔΕΝ ξεχνανε και ανταμοιβουν. και χρειαζομαστε τετοιες πλατες αυτη τη στιγμη που κινδευουμε να χασουμε και το μισο αιγαιο (που λεει ο λογος). ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ συμμετοχη σε βλακωδεις προβοκατορικες κινητοποιησεις τυπου Free Gaza. Ξαναειπα, θελουν καποιοι να στειλουν ανθρωπιστικη βοηθεια.Μεσω της διπλωματικης οδου κυριοι. Τα υπολοιπα ειναι υποπτα, δεν μας αφορουν και δεν τα υποστηριζουμε.

  • Ψυλλιασμένος avatar
   Ψυλλιασμένος @ Ψυλλιασμένος 04/06/2010 12:56:52

   Αφού τα Free Gaza και κουραφέξαλα οι ίδιοι οι Εμίρηδες τα έχουν γραμμένα στις...οπλές της καμήλας. Μόνο κάτι πονηροί ισλαμιστές και ηλίθιοι συνοδοιπόροι τους δίνουν αξία.

 18. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 04/06/2010 10:32:49

  Τσ, τς, τς, όλο παλιά κόλπα Ψυχραιμία, δεν έχει άλλα το μάνιουαλ, φαίνεται. Η διαστρέβλωση των λεγομένων του συνομιλητή είναι κλασική τακτική.

  Πρώτον, ποτέ δεν είπα "να επιτεθούμε". Κεντρική διαστρέβλωση. Ούτε είπα τίποτε για αυτοκρατορίες! Είπα για τη χαμένη αυτοκρατορική συνείδηση που δημιουργεί κόμπλεξ στο σύγχρονο Έλληνα, και δες πώς το παρουσιάζεις εσύ τώρα! Ούτε φυσικά είπα να πάρουμε την Πόλη. Αυτά είναι ΔΙΚΕΣ σου κουβέντες για να απαξιώσεις τα λεγόμενα του άλλου. Παρουσιάζεις τον άλλον για πολεμοχαρή, γραφικό κλπ., να τον κάψεις. ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΙΠΑ ούτε υπονόησα αυτά που λες. Αυτό που είπα είναι ότι στόχος πρέπει να είναι η απελευθέρωση της Κύπρου, η χρήση όλων των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στο Αιγαίο κλπ. Αλλά φυσικά και δεν είπα "να επιτεθούμε". Στη δεδομένη στιγμή, φυσικά και υπάρχουν εναντίον μας συσχετισμοί. Και ούτε φυσικά μπορούμε ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΉ να οργανώσουμε στρατιωτική επίθεση απελευθέρωσης της Κύπρου. Αυτό πρέπει να γίνει μετά από πολύ σοβαρή προετοιμασία, διπλωματική και στρατιωτική. Πρώτα από όλα όμως ψυχολογική.

  Αν όμως θες να είμαστε "μια αμυντική χώρα", Ψυχραιμία μου, πρέπει οπωσδήποτε να καταρρίψεις ένα-δυο-τρία αεροπλάνα των Τούρκων, όταν κάνουν παραβιάσεις. Σαφέστατα αμυντική κίνηση απέναντι σε εχθρική εισβολή. Δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα, διότι με τους Τούρκους παίρνουμε εννιά στις δέκα αερομαχίες (και παραπάνω) και αν τολμήσουν να κάνουν κάτι παραπάνω για "αντίποινα" ή οτιδήποτε άλλο, απλώς σε δυο-τρεις μέρες δεν θα έχουν αεροπορία.

  Αν κάνεις αυτό, φέρνεις την ισορροπία στο Αιγαίο, οι Τούρκοι κλείνονται στο καβούκι τους, μετά από μερικές ημέρες ή ώρες διαμαρτυριών στη "διεθνή κοινότητα" και μετά επεκτείνουμε τα χωρικά ύδατα στα 12 μίλια και στέλνουμε ερευνητικά σκάφη για να ψάξουν για πετρέλαιο με τη βεβαιότητα ότι δεν θα τολμήσουν να κάνουν πια τίποτα.

  Έχοντας κόψει τα πόδια των Τούρκων στο Αιγαίο, διακόπτεις τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία μέχρι να αναγνωρίσει ΠΛΗΡΩΣ την Κυπριακή δημοκρατία και να ανταλλάξουν πρεσβευτές. Μετά τα άλλα θα έρθουν μόνα τους στο Κυπριακό, διότι η κατοχή δεν μπορεί τότε να κρατηθεί πολιτικά πλέον, αφού θα έχει αναγνωρίσει η Τουρκία την Κύπρο.

  Όλα αυτά δεν θέλουν πάνω από μερικά τουρκικά αεροπλανάκια κατεριμμένα. Με μηδενικό στρατιωτικό ρίσκο, στην ουσία, με δεδομένη την απόλυτη υπεροχή μας στις αερομαχίες. Το μόνο που θέλει είναι να ξεπεραστούν οι φοβίες που μας ενσπείρεις μαζί με τους συναδέλφους σου, που τόσο καλή δουλειά έχουν κάνει σε αυτή τη δύσμοιρη χώρα από το 1974 μέχρι σήμερα.

  Από κει και πέρα, συμμαχία με το νέο εχθρό της Τουρκίας στην περιοχή, κάνει τα πράγματα πολύ πιο απλά και στην Κύπρο και στο Αιγαίο. Και, βέβαια, σε πολιτικό επίπεδο. Ας μην μιλήσουμε καν για το Κουρδικό, που μετά βεβαιότητας θα ανοιχθεί ως θέμα κι αυτό.

 19. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 04/06/2010 10:53:18

  Το σχεδιο σου το εβαλε σε εφαρμογη ο πολεμαρχος Αρσενης το 1995.
  Πρωτα καταρριφθηκε ενα τουρκικο αεροπλανο εκει κατα το φθινοπωρο και μετα αρχισε η κριση των Ιμιων.
  Κατα τη διαρκεια της κρισης ομως ο Κληριδης πηρε τηλεφωνο το Σημιτη για να μαθει τι προβλεπει το Ενιαιο Αμυντικο Δογμα για την Κυπρο και εμαθε οτι δεν προβλεπε τιποτα.
  Ετσι ζητησε τη μεσολαβηση των Αμερικανων τους οποιους και ευχαριστησε αποδοκιμαζομενος και επαψε να ασχολειται.
  Τωρα βεβαια εσυ περιμενεις νεες συμμαχιες αλλα φοβουμαι οτι δεν θα τις βρεις.Το Ισραηλ αποφευγει να μπει στο ΝΑΤΟ ή να υπογραψει επισημη συμμαχια και με τις ΗΠΑ ακομη γιατι θελει να μην εχει καμμια δεσμευση και να δρα μονο του χωρις καμμια υποχρεωση σε κανενα.
  Το καλυτερο ειναι η στρατιωτικη συνεργασια και οι ασκησεις και πιο περα δεν παει.

 20. Kὀριννα avatar
  Kὀριννα 04/06/2010 11:07:15

  Κορεάτη,
  δέν καταλαβαίνεις τό ξέσπασμα τῆς τουρκοφιλίας τελευταῖα;
  Ἡ λέξις payroll σοῦ λέει τίποτα;

  • koreatis avatar
   koreatis @ Kὀριννα 04/06/2010 12:15:35

   Δυστυχως. Αυτη η γ..... η λεξη εχει φτασει την ελλαδα εδω που ειναι. και στα εθνικα και στα εσωτερικα θεματα.

  • ΒΡΑΧΟΣ avatar
   ΒΡΑΧΟΣ @ Kὀριννα 04/06/2010 12:45:06

   Ορισμένοι αγαπητή μου είναι απλοί εραστές της "οθωμανικής" φιλίας.
   Δεν πληρώνονται. Το κάνουν από ευχαρίστηση...

   • Mαρινα avatar
    Mαρινα @ ΒΡΑΧΟΣ 04/06/2010 15:11:45

    Δηλαδη μιλας για το συνδρομο της Στοκχολμης, οπου το θυμα ερωτευεται τον βιαστη του?

   • ΒΡΑΧΟΣ avatar
    ΒΡΑΧΟΣ @ ΒΡΑΧΟΣ 04/06/2010 15:13:34

    Μπορείτε να το πείτε και έτσι.
    Εγώ μιλαώ για καθαρές "οθωμανικές" προτιμήσεις...

   • Mαρινα avatar
    Mαρινα @ ΒΡΑΧΟΣ 04/06/2010 15:25:52

    Το υποπτευτηκα οτι θα τολεγες.

    Ξερεις πως θυμωνω? Θυμωνω πολυ και δεν ξερω τι να κανω,πως να συμβαλλω στην ανατροπη αυτης της καταστασης και με ποιους...Αισθανομαι ενα μερος της υπευθυνοτητας απανω μου γιατι εχω πληρη συνειδηση οτι οπως ολοι συμμετεχω στην ιστορια που γραφεται αυτη την χρονικη στιγμη.
    Αρνουμαι με την ψυχη και το σωμα μου να παραδεχτω οτι η Ελλαδα εφθασε πλεον στο τελος της ιστοριας της κι εγω απλα παρακολουθω.

   • ΒΡΑΧΟΣ avatar
    ΒΡΑΧΟΣ @ ΒΡΑΧΟΣ 04/06/2010 15:31:12

    Τα νεύρα είναι δείγμα υγείας.
    Μην σκιάζεσαι. Το τέλος της ιστορίας της Ελλάδας, δεν υπάρχει καμμία περίπτωση να το γράψει το ΓΑΠ και τα ΓΑΠημένα του.Αυτό δα έλειπε. Να μας κάνει καλά ο γιος της Μαργαρίτας.Χα, χα ,χα, χα.

   • Επώνυμος avatar
    Επώνυμος @ ΒΡΑΧΟΣ 04/06/2010 15:58:06

    Μπα, Βράχε, οι περισσότεορι πληρώνονται. Σχεδόν όλοι.

  • Mαρινα avatar
   Mαρινα @ Kὀριννα 04/06/2010 15:27:24

   Πες περισσοτερα....

   • Mαρινα avatar
    Mαρινα @ Mαρινα 04/06/2010 15:52:54

    Πολυ καλα,βραχε.

    Αλλα που ειναι το φως στο τουνελ?

   • ΒΡΑΧΟΣ avatar
    ΒΡΑΧΟΣ @ Mαρινα 04/06/2010 16:02:50

    Μαρίνα μου, το φως στο τούνελ θα το δεις όταν σηκώσεις το κεφάλι σου, ως άνθρωπος που είσαι.
    Και όταν αποφασίσεις ότι πλέον είσαι χαμένος. Τότε και μόνον τότε. Η θυσία , αγαπητή μου, δεν μαθαίνεται και δεν διδάσκεται. Γίνεται...

   • Mαρινα avatar
    Mαρινα @ Mαρινα 04/06/2010 16:56:01

    Βραχε φιλε μου, η θυσια και μαθαινεται και διδασκεται,οπως και η ηττοπαθεια.
    Εγω δεν πιστευω στο χασιμο.Τιποτα και κανεις δεν ειναι χαμενος εαν δεν θελει να ειναι χαμενος.

    Ο Χρηστος Γιανναρας τα λεει καλα:Αναμορφωση στην παιδεια,απο τα νηπιαγωγια.
    Αναζωπυρωση του ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΥ κι οχι της καρικατουρας του που εμφανιζεται σημερα σαν τετοιος.

    ΜΟΝΟ Ο ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ(οχι η θρησκοληψια που ξερουμε) μπορει να δωσει ΦΩΣ στην ακρη του τουνελ για να σηκωθουν οι νεκροι απο τον ταφο και να περασουν στην αθανασια.

    Ολα τ'αλλα ειναι προσκερες δοκιμες που απετυχαν.

    Κι επειδη υποψιαζομαι τι ισως θ'ακουσω,διευκρυνιζω οτι μιλαω για τον Χριστο του Ευαγγελιου κι οχι για τα κερακια με η χωρις ποτηρα κι και τα ταματα (ρουσφετια)στους αγιους.

   • ΒΡΑΧΟΣ avatar
    ΒΡΑΧΟΣ @ Mαρινα 04/06/2010 17:28:46

    Να διευκρινίσω και εγώ ότι, όταν εννοώ χαμένος, εννοώ ότι έχεις πάρει την απόφαση ότι έχεις "τελειώσει", ότι είσαι νεκρός.Οποιος συμβιβάζεται με την ιδέα του θανάτου, είναι πραγματικά ελεύθερος. Πόσο μάλλον ο χριστιανός που αναμένει και την ανάσταση.Και διαφωνούμε, ότι η θυσία μαθαίνεται. Δεν μαθαίνεται, δεν διδάσκεται, συμβαίνει με ελευθερη βούληση, ελεύθερων ανθρώπων.
    Η παιδεία είναι ο θεμέλιος λίθος της ελευθερίας του πνεύματος.Όταν απελευθερώσεις την σκέψη σου κανένας άνθρωπος δεν μπορεί να σε υποδουλώσει.Η γνώση ΕΙΝΑΙ δύναμη.
    Θα παραφράσω τον μέγα Καζαντζάκη, με κίνδυνο να διαπράξω ύβρι, αλλά αυτό πιστεύω:
    Δεν φοβάμαι τίποτα. Ελπίζω πάντα.Είμαι λέυτερος.

   • Mαρινα avatar
    Mαρινα @ Mαρινα 04/06/2010 20:26:06

    Δεν διαφωνω με τον Καζαντζακη σε ολα.

    Εγω ελπιζω.

    Σχετικα με την θυσια:" Αληθεια σαν λεω,οποιος αγαπαει την ζωη του θα την χασει κι οποιος την χασει αυτος θα την βρει.
    Τι οφελει τον ανθρωπο τον κοσμο ολον να κερδισει αλλα να χασει την ψυχη του".

    Ελευθερη μεταφραση δικη μου.

    Μαθαινεις με τα παραδειγματα παρα με τα λογια.

    Διδασκεις αξιες και τις ζεις κιολας.Και τοτε αναμορφωνεις εκεινη την γενια που θα ειναι ηρωες κι οχι ραγιαδες και δοσιλογοι...

 21. Γιάννης avatar
  Γιάννης 04/06/2010 11:07:46

  Για όνομα, μην αναπαράγετε τους κομπογιανίτες και τα μέντιουμ. Ο οποιοσδήποτε μπορεί να προβλέψει κάτι γενικό και αόριστο.

  • Dimi avatar
   Dimi @ Γιάννης 04/06/2010 14:21:08

   @ Τιάννης

   Θα σάς συμβούλευα να μελετήσετε τις παγκόσμια
   αναγνωρισμένες περγαμινές Gerald Celente.

 22. Αγανάκτηση avatar
  Αγανάκτηση 04/06/2010 12:02:48

  Τελικά η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας είναι ανύπαρκτη, μιλάμε για καθαρή μαριονέτα. Με το που τα "τσούγκρισαν" λίγο ΗΠΑ και Τουρκία αμέσως ως εκ θαύματος "σκλήρυνε" και η στάση της Ελλάδας προς τη Τουρκία, από το infognomonpolitics:

  "Η Ελλάδα έχει στόχο να προβεί σε μείωση των εξοπλιστικών δαπανών, αλλά αυτό θα συμβεί μόνο στην περίπτωση που η Τουρκία προχωρήσει ταυτόχρονα προς αυτή την κατεύθυνση, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής της πορείας» επισημαίνει ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα La Croix.
  Όσο θα ενισχύεται η αλληλεγγύη μεταξύ των χωρών μελών της Ευρώπης, τόσο λιγότερο θα έχουν νόημα οι τεράστιες στρατιωτικές δαπάνες. Όσο η γειτονική μας Τουρκία θα πλησιάζει στην Ευρώπη, όλο και περισσότερο θα μπορούμε μαζί να εργαστούμε για τη μείωση των εξοπλιστικών δαπανών", δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός."

  Τελικά η περήφανη εξωτερική μας πολιτική εξαντλείται σε καμμιά πορεία μερικών "γραφικών" έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία... κατά τα άλλα γιουσουφάκια.

  • ΒΡΑΧΟΣ avatar
   ΒΡΑΧΟΣ @ Αγανάκτηση 04/06/2010 12:43:34

   Ναι σκλήρυνε η στάση του ΓΑΠ. Από γιαούρτι, έγινε βούτυρο...
   Α, ρε αγανάκτηση, την αγανάκτηση μου μέσα...

  • ποσα απιδια βανει ο σακος avatar
   ποσα απιδια βανει ο σακος @ Αγανάκτηση 04/06/2010 12:49:52

   Ποιά Ελληνική εξωτερική πολιτική?

   ΜΠΗΚΑΜΕ ΣΤΗ ΚΑΤΑΨΥΞΗ ΩΣ ΧΩΡΑ μετά τη κρίση.

   Σκόπια Αλβανία εξελίξεις.
   Τουρκία Ισραήλ εξελίξεις.
   Βατικανό, Ισλάμ, Εβραϊσμός Κύπρος, εξελίξεις.

   Εμείς δεν μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τίποτα.

   Ο "δεν με ενδιαφέρει" "δε με νοιάζει" "ωχ αδερφε" φτάνει να με ταΐζουν και να διορίζομαι Ελληνάρας έστειλε τη χώρα του στο ψυγείο με τη τελευταία του ψήφο.
   Αλήθεια ποιός περίμενε τίποτα περισσότερο απο αυτό το ανίκανο λαο?

   • Mαρινα avatar
    Mαρινα @ ποσα απιδια βανει ο σακος 04/06/2010 15:15:32

    Δηλαδη ρε παιδια ολο πανω στο πτωμα θα κλαιμε?

    Δεν γινεται να σταματησουμε την αυτολυπηση και να προχωρησουμε? Τοση μα τοση ηττοπαθεια?

    Οτι εγινε , εγινε.Σημερα ειναι μια αλλη μερα....

 23. Γιάννης avatar
  Γιάννης 04/06/2010 12:12:49

  Περί άμυνας και επίθεσης από τον Π. Κονδύλη

  Η έκταση της τουρκικής επικράτειας είναι εξαπλάσια από την ελληνική και συνιστά σχεδόν εξ ολοκλήρου (δηλαδή με εξαίρεση το μικρό ευρωπαϊκό τμήμα της Τουρκίας) χώρο συμπαγή και ολότμητο, ενώ ο ελληνικός χώρος (και μάλιστα η κρίσιμη ως θέατρο πολέμου περιοχή ολόκληρου του Αιγαίου καθώς και η βόρεια Ελλάδα από τον Εβρο μέχρι τη Θεσσαλονίκη) αποτελείται από κατεσπαρμένα και μεμονωμένα εδάφη (νησιά) ή στενές λωρίδες. Το στρατηγικό πλεονέκτημα που δίνει η τέτοια κατανομή του χώρου στην τουρκική πλευρά είναι προφανές. Ο κατακερματισμένος ελληνικός χώρος μπορεί να καταληφθεί και να κρατηθεί κατά τμήματα, ακόμα και πολύ μικρά• ο εχθρός δεν είναι υποχρεωμένος να εμπλακεί στην πολεμική περιπέτεια κατάληψης ολόκληρης της ελληνικής επικράτειας προκειμένου ν’ αποσπάσει ένα τμήμα της, όποιο θέλει ή εν πάση περιπτώσει όποιο μπορεί• αφού καταλάβει ένα τμήμα, έχει τη δυνατότητα, εφ’ όσον υπερέχει στρατιωτικά, να εδραιώσει την καινούργια κατάσταση, δημιουργώντας σε σχετικά σύντομο διάστημα τετελεσμένα γεγονότα. Αντίθετα, η ελληνική πλευρά δεν έχει τη δυνατότητα (με ελάχιστες παρήγορες εξαιρέσεις) να αποσπάσει από τον μεγάλο και συμπαγή τουρκικό γεωγραφικό όγκο ένα μικρότερο ή μεγαλύτερο κομμάτι χωρίς να περιπλακεί, mutatis mutandis, στο τραγικό δίλημμα του 1922.
  Πώς μπορεί η Ελλάδα να εξουδετερώσει, σε περίπτωση πολέμου, τα σοβαρά γεωγραφικά της μειονεκτήματα; Θα επισημάνουμε τέσσερα σημεία. Ας αρχίσουμε από το ζήτημα των πιθανών εδαφικών απωλειών και κερδών, καθώς μου φαίνεται προφανές ότι η τουρκική πλευρά θα συνδέσει την αιτιολόγηση και τη διεξαγωγή του πολέμου εκ μέρους της με εδαφικές διεκδικήσεις. Αν αυτό ευσταθεί, τότε η ελληνική πλευρά θα έκανε πολύ άσχημα να περιορισθεί στην υπεράσπιση των προσβαλλομένων εδαφών της. Αν αυτά ήσαν περισσότερα του ενός και αν δεν ήταν δυνατή η επιτυχής υπεράσπιση όλων τους, τότε οι Τούρκοι θα είχαν στο τέλος ένα καθαρό κέρδος, έστω και αν αυτό ήταν μικρό ή εκ των υστέρων φαινόταν «δυσανάλογο» (η έννοια είναι βέβαια σχετική) προς τις αντίστοιχες θυσίες. Γι’ αυτόν τον λόγο η ελληνική πλευρά πρέπει κατά το δυνατόν να επιδιώξει αυτοτελή εδαφικά κέρδη, είτε ως αντιστάθμισμα για μόνιμες δικές της απώλειες είτε ως πιθανό αντάλλαγμα σε μεταγενέστερες διαπραγματεύσεις. Το πού πρέπει να αναζητηθούν τα κέρδη αυτά, με δεδομένο τον κατά βάση συμπαγή και ολότμητο χαρακτήρα του τουρκικού εθνικού χώρου, μας το δείχνει μια γρήγορη επισκόπηση των τριών πιθανών θεάτρων του πολέμου: της Θράκης, του Αιγαίου και της Κύπρου. Στη Θράκη, ή μάλλον στον Εβρο, η πυκνή συγκέντρωση στρατευμάτων και από τις δύο πλευρές σημαίνει ότι όποιος καταφέρει να διασπάσει πρώτος τις αντίπαλες γραμμές θα έχει τη δυνατότητα να αποκόψει αμέσως, μ’ έναν κυκλωτικό ελιγμό σχεδόν επί τόπου, μεγάλες εχθρικές μονάδες. Όμως αυτός δεν είναι ο μόνος λόγος, για τον οποίο οι ελληνικές δυνάμεις θα πρέπει εξ αρχής να επιδιώξουν με κάθε θυσία (και η πυκνή συγκέντρωση θα απαιτήσει κατά πάσα πιθανότητα σοβαρές θυσίες) τη διάσπαση του εχθρικού μετώπου και να μην αρκεσθούν σε μιαν παθητική άμυνα. Μια γρήγορη προέλαση τεθωρακισμένων μονάδων στην Ανατολική Θράκη, την οποία ευνοεί το πεδινό έδαφος και οι περιορισμένες αποστάσεις, θα μπορούσε να αποφέρει στην Ελλάδα το σημαντικότερο πιθανό αντίβαρο απέναντι σε οποιεσδήποτε εδαφικές απώλειες σε άλλες περιοχές. Πράγματι, πουθενά αλλού εκτός από τη Θράκη η ελληνική πλευρά δεν έχει τη δυνατότητα αξιόλογης κατάκτησης εδαφών, οσοδήποτε περιορισμένη κι αν κρίνει κανείς αυτή τη δυνατότητα• πάντως υπάρχει, κι αφού είναι η μόνη πρέπει να αξιοποιηθεί στο έπακρο και με συνέπεια. Στο θέατρο του Αιγαίου, καθώς είπαμε, δεν έχει κανένα νόημα η προσπάθεια δημιουργίας προγεφυρωμάτων στη μικρασιατική ακτή, έστω κι αν τα προγεφυρώματα αυτά θα μπορούσαν να κρατηθούν για λίγο• η μόνη ενέργεια, η οποία θα μπορούσε ν’ αποφέρει εδώ εδαφικά οφέλη, θα ήταν μια κατάληψη της Ίμβρου και της Τενέδου, υπό την προϋπόθεση ότι το ελληνικό ναυτικό θα ήταν σε θέση να την καλύψει (την αεροπορική κάλυψη τη θεωρούμε θεμελιώδη και αυτονόητη τόσο σε μιαν απόβαση στα νησιά όσο και σε μιαν προέλαση στη Θράκη• όμως το πρόβλημα της κυριαρχίας στον εναέριο χώρο είναι τόσο κρίσιμο, ώστε θα μιλήσουμε γι’ αυτό χωριστά). Τέλος, στην Κύπρο η ελληνική πλευρά πολύ λίγα πράγματα έχει να περιμένει. Και αν μπορέσει να υπερασπίσει κάτι, αυτό θα είναι δυνατόν μονάχα εάν ο κυπριακός πληθυσμός στο σύνολό του φανεί διατεθειμένος να πολεμήσει, αν χρειαστεί, με νύχια και με δόντια. Αυτό δυστυχώς, δεν έγινε το 1974, όταν είδαμε βέβαια την τραγωδία των Κυπρίων, αλλά δεν είδαμε μιαν επίμονη παλλαϊκή αντίσταση μέχρις εσχάτων. Ομως τούτη τη φορά δεν υπάρχει νότος για να καταφύγει κανείς. Υπάρχει μόνον η θάλασσα.
  Το δεύτερο σημείο, που επιθυμούμε να υπογραμμίσουμε, είναι η ανάγκη συγκέντρωσης των δυνάμεων. Ο γεωγραφικός κατακερματισμός του ελληνικού χώρου γεννά εύκολα τον πειρασμό αντίστοιχου κατακερματισμού των ενόπλων δυνάμεων, έτσι ώστε να επιτευχθεί η κατά το δυνατόν πληρέστερη κάλυψή του. Ο πειρασμός αυτός μπορεί να αποβεί θανάσιμος, άλλωστε και ο σκοπός είναι καθ’ εαυτόν ουτοπικός. Η αριθμητική υπεροχή της τουρκικής πλευράς και το πλήθος των πιθανών στόχων της τής δίνει εξ αντικειμένου ορισμένα περιθώρια επιλογής και εκτέλεσης παραπλανητικών αποβατικών και άλλων κινήσεων με σκοπό να ενταθεί ο έτσι κι αλλιώς υπαρκτός ελληνικός πειρασμός του κατακερματισμού των δυνάμεων. Αντίστοιχα μεγάλη επαγρύπνηση και διαίσθηση απαιτείται από την πλευρά της ελληνικής ηγεσίας, η οποία θα πρέπει να ξεκόψει εξ αρχής από την αντίληψη ότι είναι δυνατή η ίση προστασία των πάντων, θα πρέπει επίσης, λόγω της αριθμητικής μειονεξίας και της απόλυτης αναγκαιότητας αεροπορικής παρουσίας σε όλα τα καίρια επιχειρησιακά σημεία, να θέσει σε δευτερεύουσα και τριτεύουσα μοίρα την προάσπιση πόλεων και αμάχων πληθυσμών και να επικεντρώσει τα διαθέσιμά της όχι στην κάλυψη χώρου, αλλά αποκλειστικά στη συντριβή του κύριου όγκου των εχθρικών ενόπλων δυνάμεων, εκεί όπου αυτές θα ρίξουν το βάρος τους και ει δυνατόν πριν προλάβουν να αναπτυχθούν πλήρως. Προκειμένου να εκπληρωθεί ο υπέρτατος αυτός σκοπός ίσως χρειασθεί να διακινδυνεύσει ο αριθμητικά υποδεέστερος την απώλεια εδαφών ή και τη διεξαγωγή επιχειρήσεων με ανοιχτά τα πλευρά του, πράγμα που θα πρέπει ν’ αναπληρώνει με ευελιξία και ταχύτητα. Όμως η τελική έκβαση θα κριθεί με βάση τα όσα θα γίνουν στο επίπεδο εκείνο που άπτεται της ίδιας της ουσίας του πολέμου. Πόλεμος σημαίνει πρωταρχικά επιδίωξη συντριβής των εχθρικών ενόπλων δυνάμεων, απ’ αυτήν εξαρτώνται κι απ’ αυτήν απορρέουν όλα τα άλλα. Και εάν αυτή επιτευχθεί, τότε αναπληρώνονται αργά ή γρήγορα όλα, όσα θυσίασε κανείς θέλοντας να συγκεντρώσει τις δυνάμεις του την αποφασιστική στιγμή στο αποφασιστικό σημείο.
  Κατά τρίτον λόγο, η ελληνική πλευρά δεν θα μπορέσει να αντισταθμίσει τα γεωγραφικά της μειονεκτήματα έναντι της τουρκικής αν δεν καλύπτει με ικανή δύναμη πυρός το σύνολο της τουρκικής επικράτειας και όχι απλώς τα θέατρα του πολέμου και περιορισμένο βάθος του χώρου γύρω τους. Δεν είναι δύσκολο να κατανοήσουμε γιατί. Το μικρό βάθος του ελληνικού χώρου δίνει στην τουρκική πλευρά τη δυνατότητα να πλήξει ολόκληρη την επιφάνειά του με όπλα μικρότερου βεληνεκούς (ήδη η Τουρκία αποκτά αμερικανικούς πυραύλους ATACMS με βεληνεκές 120-300 χλμ.) καθώς και με αεροπλάνα που διαθέτουν μικρότερη ωφέλιμη ακτίνα δράσεως από τα ελληνικά. Αλλά και αντίστροφα: το συγκριτικά μεγάλο βάθος του τουρκικού χώρου επιτρέπει να αποσυρθούν στο εσωτερικό του, δηλαδή πέρα από την εμβέλεια της ελληνικής δύναμης πυρός, όπλα μεγαλυτέρου βεληνεκούς (η Τουρκία έφτασε να συζητεί ακόμα και με την Κίνα την αγορά πυραύλων εδάφους – εδάφους μεγάλου βεληνεκούς) καθώς και αεροπλάνα με μεγαλύτερη ωφέλιμη ακτίνα δράσεως• ας σημειωθεί ότι τα τουρκικά αεροπλάνα μπορούν, ξεκινώντας από τα μακρινότερα ως προς εμάς αεροδρόμια της Ανατολίας (Μπάτμαν, Ερζουρούμ), να ανεφοδιάζονται στον αέρα όσο ακόμα βρίσκονται μέσα στον τουρκικό εναέριο χώρο και να εκτελούν έτσι αποστολές μέσα στην ελληνική επικράτεια σα να είχαν απογειωθεί από αεροδρόμια των μικρασιατικών παραλίων. Ετσι, σε περίπτωση σύρραξης, η ελληνική πλευρά, ακόμα κι αν θα επιθυμούσε να αιφνιδιάσει τον αντίπαλο με ένα προληπτικό χτύπημα, δεν είναι διόλου βέβαιο ότι θα έβρισκε τον κορμό των αεροπορικών δυνάμεων στα πλησιέστερα αεροδρόμια. Το κρίσιμο τούτο πρόβλημα λύνεται μόνον με πυραυλικά συστήματα κατάλληλου βεληνεκούς και με ουσιώδεις δυνατότητες ανεφοδιασμού των ελληνικών αεροπλάνων στον αέρα (π.χ. μεταξύ Κρήτης και Κύπρου). Τα πράγματα θα ήσαν πολύ απλούστερα, εννοείται, αν η Ελλάδα και η Κύπρος δεν ήσαν κράτη με de facto μειωμένα κυριαρχικά δικαιώματα, αν δηλαδή οι αποφάσεις τους δεν εξαρτιούνταν ούτε άμεσα ούτε έμμεσα από το τι ανέχονται οι Ηνωμένες Πολιτείες και το τι θεωρεί ως casus belli η Τουρκία. Στην περίπτωση αυτή, η κυρίαρχη κυπριακή κυβέρνηση θα καλούσε την κυρίαρχη ελληνική κυβέρνηση να εγκαταστήσει αεροπορικές δυνάμεις στο έδαφός της, οι οποίες θα μπορούσαν να πλήξουν άμεσα την καρδιά και τα νώτα της τουρκικής επικράτειας. Στο κάτω – κάτω η Ελλάδα είναι εξ ίσου εγγυήτρια Δύναμη του κυπριακού κράτους και επομένως έχει τουλάχιστον τα ίδια δικαιώματα με την Τουρκία να εγκαταστήσει εκεί τις ένοπλες δυνάμεις της. Αλλά τέτοιες παλικαριές ούτε καν να τις ονειρευθεί δεν τολμά όποιος είναι υποχρεωμένος να επαιτήσει το τελευταίο ανταλλακτικό και την τελευταία βίδα.
  Τέταρτο και τελευταίο, μπροστά στη γενικότερη πλεονεκτική θέση της Τουρκίας η ελληνική πλευρά δεν θα είχε σοβαρές πιθανότητες στρατιωτικής νίκης αν δεν έβρισκε τη δύναμη και την αποφασιστικότητα να καταφέρει το πρώτο (μαζικό) πλήγμα, αιφνιδιάζοντας τον εχθρό. Το πρώτο πλήγμα το επιβάλλει σήμερα όχι κάποια «πολεμοχαρής» διάθεση, αλλά η λογική των σύγχρονων οπλικών συστημάτων: η λογική του μέσου αυτονομείται, όπως αναφέραμε στις εισαγωγικές μας παρατηρήσεις, και προσδιορίζει ουσιωδώς τον προσανατολισμό της πολεμικής στρατηγικής. Αν η ελληνική πλευρά, λέγοντας «αμυντικό δόγμα», εννοεί ότι, φοβούμενη μήπως εκτεθεί στα μάτια της διεθνούς κοινής γνώμης και των συμμάχων, προτίθεται σε οποιαδήποτε περίπτωση (γενικού) πολέμου να αφήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων και το πλεονέκτημα του πρώτου (μαζικού) πλήγματος στον εχθρό, τότε έχει κατά πάσα πιθανότητα υπογράψει μόνη της και εκ προοιμίου την καταδίκη της. Με δεδομένη την τουρκική υπεροπλία και τη γενικότερη τουρκική γεωπολιτική υπεροχή ένα (μαζικό) πρώτο πλήγμα εξ ανατολών θα παραλύσει τεχνικά, αλλά και ψυχολογικά την ελληνική πλευρά. Σε παλαιότερους πολέμους, διεξαγόμενους στην ξηρά, μπορούσε ενδεχομένως να αφεθεί στον εχθρό η επιθετική πρωτοβουλία ως ότου εξαντλήσει τις δυνάμεις του. Όμως αυτό προϋπέθετε ότι ο αμυνόμενος κατείχε θέσεις φυσικά ή τεχνητά οχυρές που του επέτρεπαν να κρατήσει τις δικές του δυνάμεις σχετικά αλώβητες ώσπου να περάσει στην αντεπίθεση. Σήμερα, η δύναμη και το βεληνεκές του πυρός από κάθε κατεύθυνση προς κάθε κατεύθυνση και η μετάθεση του πολεμικού κέντρου βάρους από την ξηρά στον αέρα ακυρώνει αυτήν την προϋπόθεση• δεν υπάρχουν πια κρυψώνες για τις ένοπλες δυνάμεις, και το (μαζικό) πρώτο πλήγμα αποσκοπεί ακριβώς στην εξουδετέρωση των μέσων μιας αντεπίθεσης σε ευρεία κλίμακα. Οι ίδιοι αυτοί τεχνικοί παράγοντες καθιστούν τον χρόνο αποφασιστικό μέγεθος, με άλλα λόγια προσδίδουν στην εναρκτήρια φάση του πολέμου καθοριστική σημασία• ό,τι δεν κερδίζεται ή ό,τι χάνεται στη φάση αυτή είναι δυσκολότατο ν’ αποκτηθεί ή να αναπληρωθεί κατόπιν. Γι’ αυτό και το πρώτο πλήγμα, το οποίο εγκαινιάζει την καθοριστική εναρκτήρια φάση του πολέμου, πρέπει να είναι όσο το δυνατόν μαζικότερο και καιριότερο. Πρώτο πλήγμα, με τη στρατηγική σημασία του όρου, δεν είναι ο πρώτος τυχόν πυροβολισμός που πέφτει κατά το πρώτο «θερμό επεισόδιο» μιας πολεμικής αντιπαράθεσης• είναι μια συντονισμένη και ακαριαία ενέργεια όλων των κλάδων των ενόπλων δυνάμεων προς εκμηδένιση των ζωτικών σημείων του εχθρικού πολεμικού δυναμικού, ιδίως όσων εμφανίζονται κρίσιμα μέσα στη δεδομένη συγκυρία. Μπορεί να καταφερθεί στο πλαίσιο της κλιμάκωσης ενός τοπικού «θερμού επεισοδίου», αλλά και πολύ νωρίτερα ακόμα, όταν δηλαδή διαπιστωθεί ότι επίκειται έτσι κι αλλιώς εχθρική επίθεση• το επιτελικό σχέδιο του πρώτου πλήγματος πρέπει λοιπόν να βρίσκεται στο συρτάρι ήδη από καιρό ειρήνης, χωρίς αυτό να σημαίνει καθόλου ότι όποιος το έχει καταστρώσει και όποιος θα το εφαρμόσει είναι αναγκαία ο επιτιθέμενος με την ιστορική και πολιτική έννοια του όρου. Καθώς το γεωπολιτικό δυναμικό της Τουρκίας μακροπρόθεσμα ενισχύεται, ενώ της Ελλάδας μακροπρόθεσμα συρρικνώνεται, ο επιτιθέμενος με την ιστορική και την πολιτική έννοια δεν μπορεί να είναι άλλος από την Τουρκία• ανεξάρτητα από εθνικές μυθολογίες, το γεγονός τούτο δεν έχει καμμία σχέση με ηθικές ή φυλετικές ιδιότητες, αλλά οφείλεται στη διαμόρφωση του συσχετισμού των δυνάμεων, και τα πράγματα θα αντιστρέφονταν αν αντιστρεφόταν και ο συσχετισμός των δυνάμεων. Αλλά όποιος, θέλοντας και μη, υιοθετεί αμυντική στρατηγική στο ιστορικό και στο πολιτικό επίπεδο, δεν είναι γι’ αυτόν και μόνον τον λόγο υποχρεωμένος να υιοθετήσει αμυντική στρατηγική στο στρατιωτικό επίπεδο. Τα δύο επίπεδα δεν πρέπει να συγχέονται κατά κανένα τρόπο. Άλλο είναι η άμυνα ως ιστορικοπολιτικός σκοπός και άλλο η άμυνα ως στρατιωτικό μέσο, άλλο ο αμυντικός χαρακτήρας ενός πολέμου και άλλο η αμυντική διεξαγωγή ενός πολέμου. Άλλωστε από στρατιωτική άποψη η καθαρά αμυντική διεξαγωγή πολέμου στερείται νοήματος και είναι πρακτικά αδύνατη. Αν την παίρναμε στα σοβαρά, θα σήμαινε ότι ο επιτιθέμενος μπορεί να κάνει ό,τι θέλει ατιμώρητα, διατρέχοντας απλώς τον κίνδυνο να επανέλθει στην αρχική του θέση και να προετοιμασθεί για να ξαναδοκιμάσει. Καμμιά άμυνα δεν είναι τελεσφόρα, αν δεν εμπεριέχει μια δραστική τιμωρία του επιτιθέμενου, όμως η τιμωρία αυτή δεν μπορεί παρά να συνίσταται σε πράξεις, οι οποίες, αν ιδωθούν μεμονωμένα, χαρακτηρίζονται από την ισχυρή παρουσία επιθετικών στοιχείων: ο αμυνόμενος πυροβολεί με τον ίδιο τρόπο και για τον ίδιον σκοπό όπως και ο επιτιθέμενος.

  Από τη Θεωρία του Πολέμου το 1997.

  • ποσα απιδια βανει ο σακος avatar
   ποσα απιδια βανει ο σακος @ Γιάννης 04/06/2010 12:54:51

   Μπράβο.
   Είναι φαίνεται θαύμα που ολα αυτά τα χρόνια κρατάμε ολο αυτό το Θηρίο που λέγεται Τουρκία χωρίς θάλασσα, στο Αιγαίο.
   Εμείς τα 9 εκατομμύρια εναντίων των 70 εκατομμυρίων της Τουρκίας.
   Λίγο μυαλό να είχαμε ως και μεγάλα τμήματα στο Βόσπορο θα είχαμε πάρει για συνεκμετάλλευση μετά τη δεκαετία του 60.
   Ποτέ δεν είχαμε μυαλό και σκάρτες οι επιλογές μας επι του συνόλου.

   • ΒΡΑΧΟΣ avatar
    ΒΡΑΧΟΣ @ ποσα απιδια βανει ο σακος 04/06/2010 13:06:43

    θαύμα δεν είναι. Οφείλεται στις θυσίες των ανδρών και γυναικών των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, που δεν έχουν αφήσει "χώρο" να περάσουν οι μεμέτηδες. Κατανοητόν;
    Έχεις την παραμικρή εντύπωση, ότι αν δεν υπήρχαν αυτοί οι άνθρωποι, κληρωτοί και δημόσιοι υπάλληλοι, για τους οποίους έχετε "φαγωθεί", τα μογγολοειδή δεν θα είχαν εκμεταλευτεί τις ευκαιρίες που τους έχουν δοθεί; Μην έχεις τέτοια εντύπωση. Αυτά τα τέρατα, έχουν εκμεταλευθεί ΟΛΕΣ τις ευκαιρίες που έχουν βρει μπροστά τους. Για την ώρα δεν μπορούν. Για το μέλλον δεν γνωρίζω, γιατί οι προδότες κάνουν ότι μπορούν να τους δώσουν και άλλες ευκαιρίες...

   • Mαρινα avatar
    Mαρινα @ ποσα απιδια βανει ο σακος 04/06/2010 15:17:23

    Καλα τα λες,ετσι ειναι.Αλλα φερε ιδεες τωρα,φτανει πια με τις διαπιστωσεις, πως βγαινουμε τωρα!!!

 24. Νίκος avatar
  Νίκος 04/06/2010 13:50:56

  "Ο κατακερματισμένος ελληνικός χώρος μπορεί να καταληφθεί και να κρατηθεί κατά τμήματα, ακόμα και πολύ μικρά...".

  Αγαπητε Γιαννη, θαυμαζω την αναλυτικη δεινοτητα του Π. Κονδυλη και συμφωνω με τις διαπιστωσεις του εν γενει, αλλα, υποπτευομαι οτι τα διατυπωνει καπως απολυτα. Τι θελω να πω: Η ισορροπια ή ανισρορροπια ισχυος παιζει τον κυριοτερο ρολο εδω. Δλδ, ναι, ειναι ευκολο για την Τουρκια να καταλαβει ενα Ελληνικο νησι, αλλα δεν θα ειναι ευκολο να το κρατησει, οπως δεν ειναι τωρα για την Ελλαδα, ακριβως εξ' αιτιας του γεωγραφικου κατακερματισμου. Το μεγαλο ατου της Ελλαδας, που δεν το χρησιμοποιει ως ωφειλε, ειναι η πολεμικη αεροπορια. Η Τουρκια θα επιχειρησει να το κανει, και να το χηρισιμοποιησει εκβιαστικα ΜΟΝΟ αν γωνριζει οτι η Ελλαδα δεν θα πραξει τιποτα. Ξερει ομως οτι μεσα σε λιγες ωρες η αεροπορια της θα διαλυσθει εις τα εξ ων συνετεθει. Επομενως, ας παρει οσα νησια θελει, σημασια εχει η Ελλαδα να μην πτοηθει και να πραξει τα δεοντα. Οχι μονο θα υποχωρησει η Τουρκια αλλα, για τα πομενα 100 χρονια, δεν θα διανοηθει ουτε να το σκεφτει. Αντιστοιχως, η σημερινη αλλοπροσαλλη συμπεριφορα της Ελλαδας με τον απυθμενο ενδοτισμο παρεχει καυσιμο στον τυχοδιωκτισμο των Τουρκων. Ξερουν ομως τι τους περιμενει ετσι και κανουν κατι τετοιο. Διοτι, η εποχη των Σημιτοπαγκακων εχει περασει ανεπιστρεπτι.

  • Γιάννης avatar
   Γιάννης @ Νίκος 04/06/2010 14:03:48

   Αγαπητέ Νίκο,
   Δε διαφωνώ με το σκεπτικό σου, ούτε πιστέυω ότι οι απόψεις του Κονδύλη πρέπει να αντιμετωπίζονται με θεολογικούς όρους. ΌΟύτε θεωρώ ότι η Τουρκία
   Ανέβασα το συγκεκριμένο απόσπασμα ως αφορμή μιας συζήτησης με γεωπολιτικούς όρους.
   Για να μπορέσει να υπάρξει αποτρεπτική στρατηγική ή οποιαδήποτε στρατηγική πρέπει να το έχουμε αποφασίσει και να έχουμε τα κότσια να την εφαρμόσουμε. Αυτό που με απογοητεύει είναι ότι το πολιτικό προσωπικό της χώρας, καθώς και μεγάλο τμήμα του συλλογικού υποκειμένου που αποκαλούμε ελληνική κοινωνία δεν έχει ούτε την υποδομή, ούτε τη διάθεση να αντιμετωπίσει αυτά τα ζητήματα.

   • Mαρινα avatar
    Mαρινα @ Γιάννης 04/06/2010 15:19:13

    Πως μπορει ομως να ανατραπει αυτο το τελευταιο?

    Εχεις καμμια ιδεα?

 25. Kὀριννα avatar
  Kὀριννα 04/06/2010 16:38:28

  Ἐπώνυμε,
  Ἡ μάνα τοῦ Αὐξεντίου εἶπε καί κάτι ἄλλο,
  Κάλλιο νεκρός ὁ γυιόκας μου παρά προσκυνημένος.

  • Strange Attractor avatar
   Strange Attractor @ Kὀριννα 04/06/2010 16:43:45

   Ναι αλλά και η μάνα του φεύγα δεν έκλαψε ποτέ!

 26. Kὀριννα avatar
  Kὀριννα 04/06/2010 16:43:20

  Αὐτοί πού μιλᾶνε γιά μέγεθος στρατοῦ,ἄς μετρήσουν πόσοι εἶναι στό Ἰσραήλ καί πόσοι στίς Ἀραβικές χῶρες.
  Ὁ πόλεμος πλέον εἶναι ὅπλα σύγχρονα,μυαλό,πού ὁ Ἕλληνας διαθέτει καί κυρίως
  ΨΥΧΗ,καί οἱ αἰῶνες ἔχουν δείξει πώς ἐδῶ ἔχουμε πλεόνασμα.
  Ἄς κρατήσουν λοιπόν τίς ἡττοπάθειες γιά ἐαυτούς.

 27. Aris lalidis avatar
  Aris lalidis 04/06/2010 21:59:22

  Για να μην ξεχνιόμαστε: Το Ισραήλ ήταν στο πλευρό του Αττίλα το 1974
  Bookmark and Share

  [Ο Ιλκέρ Μπασμπούγ, αρχηγός του Τουρκικού Γενικού Επιτελείου Στρατού, είναι εβραϊκής καταγωγής(!).]

  Ο Ιλκέρ Μπασμπούγ, στη φωτογραφία, αρχηγός του Τουρκικού Γενικού Επιτελείου Στρατού, είναι εβραϊκής καταγωγής(!).

  Του Μ. Μιχαήλ
  Αυτές τις μαύρες μέρες του Ιουλίου, οι Ελληνοκύπριοι θυμούνται τον δραματικό εφιάλτη που έζησαν τον Ιούλιο του 1974, το δίδυμο έγκλημα σε βάρος του νησιού μας, το προδοτικό πραξικόπημα και την βάρβαρη εισβολή. Αλλά κανένας δεν καταγγέλλει τον ρόλο του Ισραήλ εκείνες τις μέρες.
  Όμως, γεγονότα, που ήλθαν στο φως της δημοσιότητος, μαρτυρούν ότι το Ισραήλ, όχι μόνο γνώριζε για το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, αλλά συμμετείχε ενεργά και στην τουρκική εισβολή.
  Το γερμανικό περιοδικό «DER SPIEGEL» της 19ης Αυγούστου 1974, απεκάλυψε ότι «… πίσω από την υπόθεση αυτή (δηλ. την τουρκική εισβολή) κρύβεται το Ισραήλ» και ότι «… το τηλεφωνικό κύκλωμα Λευκωσίας – Τελ-Αβίβ είχε δεσμευθεί δύο ημέρες πριν από το πραξικόπημα και μόνο η πρεσβεία του Ισραήλ ή οι Ισραηλινοί δημοσιογράφοι μπορούσαν να το χρησιμοποιήσουν» (εφημ. ‘Η Καθημερινή’, 20-4-1975).
  Πράγμα, που σημαίνει, ότι το Ισραήλ και η εδώ πρεσβεία του, ήταν ενήμεροι για το πραξικόπημα εναντίον του Μακαρίου.
  Οι Εβραίοι με μια σειρά «λαθών» και «συμπτώσεων» βρίσκονταν συνεχώς, κατά την τουρκική εισβολή, παρά το πλευρό του ΑΤΤΙΛΑ.
  Η αθηναϊκή εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» (27-2-1975) δημοσίευσε ότι, ισραηλινά αναγνωριστικά αεροπλάνα, στις αρχές του Ιουλίου 1975, παραβίασαν «κατά λάθος» τον ελληνικό εναέριο χώρο της Κύπρου, καθώς και δύο φορές κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής του Ιουλίου 1974.
  Εξωφρενιστικό, όμως, μπορεί να θεωρηθεί το εξής γεγονός που προβλήθηκε ως «συμπτωματικό»: Σκάφος του ισραηλινού πολεμικού ναυτικού συνέπεσε (!) να βρεθεί σχεδόν μέσα στην τουρκική αρμάδα εισβολής. Και, μάλιστα, συνέλεξε τους ναυαγούς τουρκικού αντιτορπιλικού, που βομβάρδισε κατά λάθος η τουρκική αεροπορία. (Εφημ. «Ελληνικό Θάρρος», 15-12-1979).
  Οι 42 διασωθέντες ναυαγοί του τουρκικού αντιτορπιλικού «Κοτζάτεπε», το οποίο προηγουμένως ανήκε στο Αμερικανικό Ναυτικό, μεταφέρθηκαν με το ισραηλινό σκάφος στη Χάϊφα!
  Κατά το τέλος του 1972, οι Μυστικές Υπηρεσίες του Ισραήλ πούλησαν στην ΕΟΚΑ Β΄ «καλασνίκωφ» «κατ΄ εντολήν της C.I.A.». Γράφει σχετικά, ο Κύπριος δημοσιογράφος Σπύρος Παπαγεωργίου στο βιβλίο του «Ο Αττίλας πλήττει την Κύπρο», στη σελ. 27: «Εν σχέσει με την αγοράν των ‘καλασνίκωφ’, εγράφη ότι ταύτα παρεχωρήθησαν υπό των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών, ενεργουσών κατ΄ εντολήν της CIA. Πάντως, δύναται να λεχθή μετά βεβαιότητος, ότι ο διαπραγματευθείς την αγοράν των όπλων της Βηρυτού, ηγετικός παράγων της ΕΟΚΑ Β΄, Κίκης Κωνσταντίνου, είχε την εντύπωσιν ότι συνηλλάττετο με λαθρεμπόρους όπλων. Ουδείς δύναται μετά βεβαιότητος να είπη εάν, ενδεχομένως, εκρύπτετο οιαδήποτε κατάστασις όπισθεν των λαθρεμπόρων…».
  Βέβαια, ο αναγνώστης της εφημερίδος μας είναι σε θέση να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα, γιατί, νομίζουμε, ότι, μετά από τόσα χρόνια, δεν τρώει «κουτόχορτο»!
  Η στάση του Ισραήλ κατά την τουρκική εισβολή του 1974, δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί ως «κεραυνός εν αιθρία», γιατί ήταν η αναμενόμενη. Την ίδια «συμπτωματική» στάση τήρησε και κατά την εισβολή της Τουρκίας το 1963-64

  Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/06/1974.html#ixzz0puaNYIhM

  ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΚΑΛΟΠΡΟΑΙΡΕΤΟΥΣ ΑΦΕΛΕΙΣ ΒΛΕΠΟΥΝ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΤΟΝ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΟ ΣΥΜΜΑΧΟ Κ ΦΙΛΟ,ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΕΒΡΑΙΟΛΑΓΝΟΥΣ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΑΝ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΟΥΝ ΩΣ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΜΕΤΑΞΥ ΣΙΩΝΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΟΜΟΓΓΟΛΩΝ,ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΕΔΩΣΑΝ ΜΑΧΗ ΕΔΩ ΜΕΣΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΞΕΣΚΕΠΑΣΤΗΚΑΝ,ΣΕ ΟΣΟΥΣ "ΕΝΟΧΛΗΘΗΚΑΝ" ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΜΟΝΗ ΚΑΠΟΙΩΝ ΝΑ ΜΗ ΜΑΣΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΑΠΟΔΕΧΘΟΥΝ ΤΕΤΟΙΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΒΡΩΜΙΚΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ,ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΘΕΩΡΟΥΝ ΟΤΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ.

  • koreatis avatar
   koreatis @ Aris lalidis 05/06/2010 06:10:53

   Αυτα αγαπητε μου φιλε συνεβησαν γιατι η ιδιοφυης ελληνικη εξωτερικη πολιτικη, ειτε φοβουμενη εσωτερικες αντιδρασεις ειτε λογω του payroll οπως ειπαν καποιοι παραπανω, ΠΟΤΕ μα ΠΟΤΕ δεν προσπαθησε να εκμεταλλευτει προς εθνικο οφελος τις καταστασεις στην περιοχη και αρνηθηκε πεισματικα να "εξυπηρετησει" με τα αντιστοιχα ανταλλαγματα, αυτους που ΟΥΤΩΣ ή ΑΛΛΩΣ θα επαιρναν με τον τσαμπουκα. Που θα ηταν το κακο λοιπον να εκμεταλλευτουμε καταστασεις και να βγουμε οφελημενοι? Καταληξαμε και να γινει το δικο τους (που ειπαμε οτι θα γινοταν ουτως ή αλλως) ΚΑΙ ΝΑ ΧΑΣΟΥΜΕ ΚΥΡΙΑΡΧΙΚΑ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ. Το κενο το συμπληρωσαν οι σελτζουκοι (ως συνηθως πειθηνιοι και εξυπηρετικοι) αλλα το μπαξισι τους αγαπητε ειναι το μισο αιγαιο και τα πετρελαια του (βασικα αυτα γιατι τα ιμια τι σ@@@@ να τα κανουν), η κυπρος, η θρακη, κλπ. Εμεις που ειμασταν οταν συνεβαιναν ολα αυτα? κραυγαζαμε περι ανεξαρτησιας απο τους "ιμπεριαλιστες", "ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ιδιο συνδικατο" και αλλα τετοια κουραφεξαλα. Προσφατα δε, με παρομοιες "εκδηλωσης υπερηφανιας" αρχισαν να μας σφαλιαρωνουν και οι ξεβρακωτοι (Σκοπιανοι). Κανεις νομιζω δεν ειπε οτι οι εβραιοι ειναι αγιοι. Εμποροι ειναι και το συμφερον τους θα κοιταξουν ισοπεδωνοντας οτιδηποτε μπει στο δρομο τους. Αλλα αυτοι δε σφαξαν τους προγονους μας...ετσι? και αν πρεπει (που δυστυχως πρεπει) να επιλεξω ενα στρατηγικο συμμαχο, τους προτιμω (με προσοχη βεβαια), γιατι σου ειπα...δεν ξεχνανε και ανταμοιβουν. Κανεις λοιπον δεν ειναι εβραιολαγνος. Το συμφερον μας ειπαμε να κοιταξουμε και το συμφερον μας δεν ειναι οι αλλαλαγμοι, ειναι η λογικη η οποια εχει λειψει κραυγαλεα απο την ελληνικη εξωτερικη πολιτικη απο σειρα δεκαετιων.

 28. Dimi avatar
  Dimi 04/06/2010 23:55:49

  2010 Λέσχη Bilderberg και η Λίστα Ελλήνων Συμμετεχόντων (GRC)
  http://bit.ly/dnJVLG


  04-6-2010: O επί 20 χρόνια «ερευνητής» της λέσχης Bilderberg, και
  παρά την απόπειρα δολοφονίας του και της οικογενείας του, διάσημος
  Δημοσιογράφος Daniel Estulin (Ρωσσικής καταγωγής), χθές, 03/6/2010
  κατέθεσε στο Ευρωκοινοβούλιο τη κρυφή Agenda Bilderberg.
  http://bit.ly/c6gsTr

  Σε συνέντευξή του, μεταξύ διαφόρων αποκαλυπτικών, βεβαιώνει ότι:

  «Οι άνθρωποι έχουν πάψει πλέον να φοβούνται κι αυτό, τρομοκρατεί
  τη Bilderberg, περισσότερο απ’ό,τιδήποτε άλλο! Δεν είναι ότι η
  Ευρώπη και το Εuro καταρρέoυν. Είναι ότι οι άνθρωποι είναι
  απηυδισμένοι και αηδιασμένοι και έχουν πάψει πλέον να φοβούνται
  τη Bilderberg». Λένε Οχι! Στη Παγκόσμια Νέα Τάξη http://bit.ly/c77zvm

  Αναφέρεται επίσης και στο Ελληνικό χρέος ΔΝΤ, του οποίου οι τόκοι
  θα επιστρέψουν στους Τραπεζίτες, χωρίς κανένα ουσιαστικό όφελος
  γιά την Ελλάδα http://bit.ly/9T4u2k

  Ελληνες, να Αισιοδοξούμε! Υπάρχει Ελπίδα!

  Τα γυάλινα πόδια της «αυτοκρατορίας» σύντομα γίνονται θρύψαλλα.

  Επειδή οι άφοβοι πλέον Πολίτες, αντιδρούν δυναμικά στη νεοταξική
  φονική δράση εναντίον τους.

  Επειδή αυτή θα είναι η Νέα Αποκατάσταση Ευταξίας των Πολιτών.

  Γιά να επέλθει η χαμένη Ισορροπία.

  Γιά να επέλθει το νομοτελειακά τραγικό τέλος της Υβρεως.

 29. laz avatar
  laz 05/06/2010 01:10:45

  το προβλημα με την τουρκια ειναι πως συμπεριφερεται ως υπερδυναμη καταλοιπο του αυτοκρατορικου παρελθοντος της αλλα δεν ειναι υπερδυναμη..οικονομικα ειναι μολις 2.5 φορες πανω απο το ΑΕΠ μας ενω και η πολεμικη της βιομηχανια παγκοσμιως ειναι μαλλον ανυπαρκτη και δεν παιζει στην διεθνη αγορα οπλων σοβαρα...συνεπως εξαρταται πολυ απο τους ξενους...ειναι λαθος η πολιτικη ερντογαν...θα πρεπε να ναι πιο ηπιος..οπως π.χ ο γιωργακης ο δικος μας...με τοσα εκατομμυρια κουρδους που εχουν αν ειχαμε εμεις φανταστειτε την σταση γιωργακη...κιχ δεν θα εβγαζε

 30. Aris lalidis avatar
  Aris lalidis 05/06/2010 08:48:41

  @koreatis " Αλλα αυτοι δε σφαξαν τους προγονους μας…"
  Ολοι εχουν δικαιωμα να κανουν τις εκτιμησεις τους για το μελλον και το συμφερον της χωρας.
  Κανεις ομως δεν εχει δικαιωμα να παραχαρασσει την ιστορια και να αποσιωπα τα εγκληματα καιτις σφαγες των εβραιων σε βαρος των Ελληνων.
  Θα βρεθει χρονος να σου υπενθυμισω ΙΣΤΟΡΙΚΑ γεγονοτα που τα ξεχασες,για να αποδειχθει οτι διαχρονικα η ευγενης αυτη "φυλη" δρουσε ως δημιος του ελληνισμου στο πλευρο του εκαστοτε κατοχικου στρατου.
  Θα ακουστει η αληθεια σ αυτον τον τοπο οσο και να σκουζουν οι εβραιοι...
  " γιατι σου ειπα…δεν ξεχνανε και ανταμοιβουν."
  Αυτο πως το ξερεις;

 31. koreatis avatar
  koreatis 05/06/2010 12:14:07

  @Aris Lalidis

  Επειδη προφανως οι γνωσεις μου περι ιστοριας ειναι ελλειπεις, θυμισε μου κε.Λαλιδη ποτε ειχαμε πολεμικη διενεξη με το κρατος του ισραηλ. Καλο ειναι να μαθαινουμε. εγω δεν τους αγιοποιησα. το αντιθετο. ειπα οτι ειναι αδιστακτοι και κοιτανε πρωτιστως το συμφερον τους. απλα ειπα οτι καλο ειναι να εκμεταλλευτουμε τη διενεξη τους με τους τουρκους και το κενο που ενδεχομενως να αφησουν οι τουρκοι στην περιοχη εαν παψουν να λειτουργουν ως αξιοπιστος και συνεπης συμμαχος του αμερικανο-ισραηλινου αξονα.

  "Θα ακουστει η αληθεια σ αυτον τον τοπο οσο και να σκουζουν οι εβραιοι…" ποιος ειπε το αντιθετο? και τι σχεση εχει αυτο με αυτα που συζηταμε? και για να μην σκουζουν οι εβραιοι...ας γινουμε δεκανικια των μεμετηδων που μας σφαζαν στο γονατο 450 χρονια ή ας ακολουθουμε κατα ποδας τους γερμανους που μας αιμοκυλησαν πριν 60 χρονια και τα τελευεταια 30(οικονομικα).

  Ας μαθουμε σ'αυτον τον τοπο να υποστηριζουμε το συμφερον μας...ΜΙΑ ΦΟΡΑ...ΜΙΑ ΦΟΡΑ. και ας αφησουμε τις κραυγες που ειπαμε που μας εχουν φερει.

  Απλα ειναι τα πραγματα:
  1. Εχουμε αναγκη ισχυρων συμμαχων? ναι
  2. ποιους θα επιλεξουμε? μα βεβαιως καποιους οι οποιοι εχουν αναγκη σταθερου στρατηγικου εταιρου στην περιοχη και που εχουν τη δυναμη να τον υποστηριξουν?
  3. πρεπει οταν μπουμε σε μια συμμαχια να τη σεβαστουμε και να δωσουμε ΑΛΛΑ ΕΠΙΣΗΣ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ? αναμφισβητητα και με συνεπεια.
  4. πρεπει να εχουμε τα ματια μας ανοιχτα και χωρις συμπλεγματα και κομματικα τσιτατα να κοιταμε το συμφερον μας? ναι

  ε, ας σκεφτουμε ποιοι ειναι οι υποψηφιοι και ας αποφασισουμε. παντως σιγουρα ουτε οι αραβες (ανισχυροι), ουτε οι ρωσο-κινεζοι (χωρις στρατηγικα συμφεροντα στην περιοχη και ενδιαφερον να μπλεχτουν), ουτε οι ευρωπαιοι (μας εχουν πουλησει πολλακις).

  και ας ξυπνησουμε λιγο, γιατι "μεμετηδες", "σελτζουκοι", κλπ αλλα μας εχουνε παρει φαλαγγι γιατι κοιμομαστε ορθιοι.

 32. Aris lalidis avatar
  Aris lalidis 05/06/2010 14:33:30

  @koreatis
  " Επειδη προφανως οι γνωσεις μου περι ιστοριας ειναι ελλειπεις.."
  Αγαπητε δεν γνωριζω αν το εννοεις η ειρωνευεσαι,οπως και ναχει και η αφεντια μου δεν διεκδικει δαφνες ιστορικου,αλλα πεντε πραγματα μπορω να στα θυμισω.
  " ποτε ειχαμε πολεμικη διενεξη με το κρατος του Ισραηλ;"
  Ειναι ερωτηση αυτη;Ποτε δημιουργηθηκε απο τους γνωστους κυκλους το Ισραηλ;Το γνωριζουμε κι οι δυο χωρις να ειμαστε ιστορικοι.
  Στο περασμα των αιωνων η εβραικη διασπορα δεν ηταν παντα το δεκανικι του εκαστοτε κατακτητη,πλουτιζοντας με το αιμα των καταδυναστευομενων;
  Δεν αποτελουσαν την αφροκρεμα των αστυνομων,των βασανιστων,των γδαρτων του καθε δογη ,του καθε σουλτανου,του καθε κερατα που μολυνε αυτον τον τοπο;
  Eυκαιρια να ανατρεξουμε στον Σπυριδωνα Ζαμπελιο για να δουμε ποσο μανιακοι διωκτες του Ελληνισμου υπηρξαν επι ενετοκρατιας στην Κρητη και ολο το Αιγαιο.
  Να ανατρεξουμε στον Ρανσιμαν,στον Βασιλιεφ,στον Οστρογκορσκυ για να δουμε πως δρουσαν εναντιον των Ελληνων και του χριστιανισμου γενικοτερα.
  Επι μογγολοτουρκοκρατιας βασανιζαν επισημα,ηταν το δεξι χερι του καθε πασα,ΑΓΟΡΑΖΑΝ αιχμαλωτους για να βγαλουν το αχτι τους,ΑΓΟΡΑΣΑΝ μεχρι και το πτωμα του Κατσαντωνη για να το μαγαρισουν στα Γιαννενα ( Ο Ηλιας Μαμαλακης που τολμησε και το θυμισε αυτο στην ΕΤ3 ειχε προβληματα).
  Στις πολιορκιες των φρουριων κατα την επανασταση του 21 ηταν στη πρωτη γραμμη της τουρκιας σαν βασανιστες.
  Στη σφαγη της Ναουσας ΑΓΟΡΑΣΑΝ ολους τους Ελληνες αιχμαλωτους και τους σκοτωσαν με ροπαλα.
  Στο ξεσπασμα της επαναστασης τι τραβηξαν οι Ελληνες της Πολης και ο Πατριαρχης;
  Στο πεντατομο εργο του ΠΩΣ ΕΙΔΑΝ ΟΙ ΞΕΝΟΙ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821 ο Κυριακος Σιμοπουλος παραθετει πληθωρα στοιχειων για τη δραση τους και για του πως λεηλατουσαν και εμποδιζαν καθε εφοδιοπομπη Ελληνων κα φιλλεληνων να φτασει στην Ελλαδα.
  Στην πολιορκια της Τριπολιτσας γιατι λες οι Κολοκοτρωνεοι και οι υπολοιποι ηρωες μας τους εκαναν να πουν το δεσποτη παναγιωτη;
  Ατελειωτη η σειρα των εγκληματων τους εναντιον των Ελληνων.Βαλκανικοι πολεμοι,Θεσσαλονικη,Μικρασιατικη καταστροφη,μηχανοραφιες,συνομωσιες κι αγιος ο Θεος.
  Κυπρος..
  Ιμια..
  Αγαιο..
  Προβοκατσιες στην Κρητη..
  Η δραση του Εβραικου λομπυ στην Αμερικη..
  Η ΔΡΑΣΗ ΤΟΥΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.
  Χρειαζεται χωρος και χρονος για να τα απαριθμησουμε ολα..
  Γραφεις: " καλο ειναι να εκμεταλευτουμε τη διενεξη τους"
  Μαζι σου.Ποιος ειπε το αντιθετο;Οι δικοι μας(;) εθελοδουλοι φταινε.
  Γραφεις:" ας γινουμε δεκανικι των μεμετηδων"
  Σοβαρα;Το καναμε δηλαδη μονοδρομο;Πρεπει οπωσδηποτε να διαλεξουμε μεταξυ βαμμενων ανθελληνων;Δεν μας τα λες καθολου καλα.....
  Αυτα εντελως προχειρα για τους καλοπροαιρετους.
  ΓΙΑ ΤΟ "ΟΤΙ ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΝΕ ΚΑΙ ΑΝΤΑΜΟΙΒΟΥΝ" ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΣ..

 33. koreatis avatar
  koreatis 05/06/2010 15:45:26

  Αγαπητε, υπερθεματιζω στο οτι οι γνωσεις ιστοριας που διαθετεις ειναι απειρως περισσοτερες των δικων μου. δεν ειρωνευομαι. ολα αυτα που απαριθμεις ειτε δεν τα γνωριζα ειτε τα ειχα ξεχασει. και δεν μου κανει εντυπωση η δραση τους, αν οντως ειναι ετσι. αδιστακτοι ειναι και για την παρτη τους δουλευουν.

  "το να γινουμε δεκανικι των μεμετηδων" το εγραψα για τους ηλιθιους που τραβηξαν μαζι με τους "γκριζους λυκους" για να σπασουν το εμπαργκο και τους πανηλιθιους των ΜΜΕ που λιγο ακομα και θα τους απενειμαν μεταλλιο ανδρειας και ηρωισμου.

  "το δεν ξεχνανε και ανταμοιβουν" το εγραψα απο ακουσματα απο ανθρωπους που εχουν συνεργαστει μαζι τους. δεν ειναι γενικευση. αλλα δεν απεχει πιστευω και απο την αληθεια. ουτως ή αλλως συμμαχους ζητανε κι αυτοι σε μια περιοχη που τους την πεφτουν ολοι. γιατι να μην το/τους εκμεταλλευτουμε?

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.