10/07/2009 12:34
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Καζάνι που βράζει τα αεροδρόμιαΑναστέλλεται η εξαγγελθείσα για αύριο απεργία των Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας, καθώς το δικαστήριο στο οποίο προσέφυγε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, κήρυξε την απεργία παράνομη και καταχρηστική. Όλες οι πτήσεις θα πραγματοποιηθούν αύριο κανονικά.

Για το τι πραγματικά συμβαίνει στα αεροδρόμια, διαβάστε στη συνέχεια ανάλυση συνεργάτη μας:

Μεγάλη αναταραχή επικρατεί τον τελευταίο καιρό στα αεροδρόμια. Και οι απεργίες που εξαγγέλλονται δεν είναι σύμπτωση. Η κατάσταση θυμίζει καζάνι που βράζει. Τι συμβαίνει; Από την 1η Ιουλίου, η «Ολυμπιακή Αεροπορία» έπαψε να έχει αεροπορικό αντικείμενο καθώς οι δραστηριότητές της έχουν μοιρασθεί πλέον σε δυο νέα εταιρικά σχήματα όπως προέκυψαν από την αιφνιδιαστική επέμβαση της MIG του  Βγενόπουλου προ μηνών, που ουσιαστικά έλυσε τα χέρια της κυβέρνησης Καραμανλή σε σχέση με τον Γόρδιο δεσμό της ΟΑ.

Σήμερα λοιπόν έχει ξεκινήσει δραστηριότητες στα αεροδρόμια, το νέο σχήμα της MIG με την ονομασία «Olympic Handling AE» και με προσωπικό που προσλήφθηκε από μηδενικής βάσης. Οι υπόλοιποι όμως «μόνιμοι» της παλιάς ΟΑ συνεχίζουν να υπάρχουν χωρίς εργασιακό αντικείμενο αλλά αμειβόμενοι κανονικά. Περιφέρονται εδώ και εκεί στα γραφεία και στις πίστες των αεροδρομίων, έρμαια στις διάφορες αντικρουόμενες φημολογίες που θέλουν άλλους να απολύονται, άλλους να μετατάσσονται στην ΥΠΑ ή  στην Πολεοδομία ή και αλλού. Όλα αυτά βέβαια σε επίπεδο φημών που μέσα στην εύλογη αγωνία των εργαζομένων, συντελούν στο να υπάρχει εργασιακή αβεβαιότητα, σχέσεις αντιπαλότητας με το υπόλοιπο προσωπικό και μια γενικευμένη καχυποψία.

Οι κακές γλώσσες μιλάνε μέχρι και για σαμποτάζ του αεροπορικού έργου της νέας εταιρείας από κάποιους παλιούς που δεν την βλέπουν με καλό μάτι. Αν στα παραπάνω βάλουμε και τα πολιτικά παιχνίδια που ανέκαθεν ευδοκιμούσαν στην ΟΑ και που όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση κυριαρχούν, η εικόνα που βγαίνει είναι πως οι φίλα προσκείμενοι στη ΝΔ έχουν συνταχθεί με τη νέα εταιρεία και τον Βγενόπουλο ενώ ο μεγάλος κορμός των εργαζομένων της ΟΑ ήταν και είναι με το ΠΑΣΟΚ. Αυτοί προς το παρόν είναι επί ξύλου κρεμάμενοι. Και επειδή ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται, καταλαβαίνει κανείς τι πεδίο δράσης έχει ανοίξει αυτόν τον καιρό στα αεροδρόμια για τα παπαγαλάκια του ΠΑΣΟΚ που ειδικεύονται στη διάχυση φημών, εξοργίζοντας τους σε εκκρεμότητα ευρισκομένους υπαλλήλους και εν είδη λύκων ρίχνουν λάδι στη φωτιά της φημολογίας.

Μέσα στο φλέγον καζάνι μπήκαν και οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας της ΥΠΑ οι οποίοι μέσω του συνδικαλιστικού τους οργάνου καταγγέλλουν την (κάτω από το τραπέζι) συμφωνία της κυβέρνησης με περίπου 500 πιλότους και αεροσυνοδούς για μετάταξή τους στην ΥΠΑ σε προσωποπαγείς θέσεις με μισθολόγια ίδια με αυτά που ελάμβαναν επί ΟΑ, μονιμότητα δημοσίου αλλά όμως χωρίς κανένα αντικείμενο.

Παρά τα όσα λέγονται, η ΥΠΑ είναι η ρυθμιστική υπηρεσία στο θέμα των αερομεταφορών που θεσπίζει και εφαρμόζει την διεθνή  νομοθεσία που αφορά στην πολιτική αεροπορία της χώρας μας. Παράλληλα λειτουργεί, συντηρεί και διοικεί τα 40 Κρατικά αεροδρόμια της Ελλάδας (με εξαίρεση το ιδιωτικό Ελ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ). Δεν είναι αεροπορική εταιρία . Συνεπώς δεν υπάρχει εργασιακό αντικείμενο στην ΥΠΑ για χειριστές αεροσκαφών ή για αεροσυνοδούς. Μερικοί αμφιβάλλουν αν υπάρχουν και αρκετά γραφεία ή καρέκλες για τόσους μεταταγέντες στην εν λόγω υπηρεσία.

Οι φήμες λοιπόν οργιάζουν και μια από αυτές είναι πως η όλη κίνηση της πρόθυμης διάσωσης (εξαγοράς) της ΟΑ εκ μέρους της MIG, ήταν απλά μια βιαστική επικοινωνιακή φούσκα  με ποιος ξέρει τι ανταλλάγματα, προκειμένου να φύγει κατ αρχάς η καυτή πατάτα από τα χέρια της κυβέρνησης και τον χειμώνα να έχουμε τις πραγματικές εξελίξεις. Δηλαδή ξεπούλημα, συρρίκνωση, μαζικές απολύσεις κλπ. 

Είναι έτσι; Κανένας δεν φαίνεται να ξέρει. Ούτε η ίδια η κυβέρνηση η οποία άγεται και φέρεται προκειμένου να βγάλει το καλοκαίρι και την τουριστική σεζόν. Τις όποιες εξελίξεις θα τις λουστεί  ο λύκος που τώρα χαίρεται και δεν είναι άλλος από το ΠΑΣΟΚ που μάλλον θα προκύψει ως νέα κυβέρνηση στις ερχόμενες εκλογές. Τι θα κάνει με την ΟΑ; Ότι  έκανε το `93 και με τα λεωφορεία των νοικοκυραίων του Μητσοτάκη;  Θα δούμε.

 Αεροπορικός

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ασεβής avatar
  Ασεβής 10/07/2009 12:43:54

  Έτσι ακριβώς είναι και ίσως και χειρότερα.
  Τα 2 κόμματα εξουσίας παίζουν παιχνίδια εις βαρος των εργαζομένων, το καθένα για τους μικροκομματικούς λόγους του. Ψηφαλάκια. Αλλά θα την πατήσει το πασοκ όταν θα κληθει να αναλαβει την πληγη που αυτό άνοιξε και που τωρα συντηρεί πονταροντας στις ψήφους των χαμένων εργασιακά εργαζομένων της ΟΑ.

 2. Αρχίδαμος avatar
  Αρχίδαμος 10/07/2009 12:47:15

  Eτσι ακριβως ειναι . Οι πασοκοι τωρα χαιρονται. Οταν θα κληθουν να αναλαβουν τι θα γινει;

 3. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 10/07/2009 12:51:53

  Απεργία για το Σάββατο εξήγγειλαν σήμερα και οι υπόλοιποι κλάδοι της ΥΠΑ μέσω της συνδικαλιστικής τους οργάνωσης ΟΣΥΠΑ.

 4. leon avatar
  leon 10/07/2009 13:09:51

  Ανακοινωση της ΠΑΣΕΤΙΜ


  ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ 9 ΙΟΥΛΙΟΥ

  Στη Γενική Συνέλευση του Σωματείου μας στις 9/7, συζητήσαμε διεξοδικά και αποφασίσαμε:

  => Να μην επιτρέψουμε την πώληση οποιουδήποτε τμήματος της WIND. Πιο συγκεκριμένα δεν δεχόμαστε να υποθηκεύσουμε το εργασιακό μας μέλλον στην εταιρία «ΜΕΛΛΟΝ ΓΚΡΟΥΠ» ή σε όποια άλλη τρίτη εταιρία επιχειρηθεί να πωληθεί η Υπηρεσία Καταλόγου, είτε άλλο τμήμα της WIND. Είδαμε τα αρνητικά αποτελέσματα της πώλησης τμημάτων της εταιρίας τα προηγούμενα χρόνια. Βλέπουμε τα αποτελέσματα της πώλησης του τμήματος NM (Συντήρησης Δικτύου) της Vodafone στην KINTEC: εργάζονται 12ωρο και αμείβονται για 8ωρο κι όσο για την ποιότητα υπηρεσιών... Οι πωλήσεις των τμημάτων σε εργολαβικές εταιρίες δεν γίνονται για την βελτίωση των υπηρεσιών αλλά για την χειροτέρευση των μισθών και των εργασιακών δικαιωμάτων.

  => Να μην επιτρέψουμε την απώλεια θέσεων εργασίας. Δεν θα αφήσουμε να συμβεί απόλυση συναδέλφου. Θα εναντιωθούμε στο αυθαίρετο, άδικο και απαξιωτικό εφεύρημα της «αρνητικής αξιολόγησης», που χρησιμοποιείται σαν πρόσχημα για κάθε απόλυση.

  => Να μετατραπούν όλες οι συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου σε αορίστου. Είναι ο μόνος τρόπος για:

  - Να πάψουν οι συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου να είναι εργαζόμενοι με ημερομηνία λήξης.

  - Να μην μειώνεται το προσωπικό των τμημάτων, να ελέγχεται η αύξηση του όγκου εργασιών, να μην εντατικοποιείται η εργασία μας.


  => Να διεκδικήσουμε 100€ αύξηση για όλες τις μισθολογικές κατηγορίες, για την Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση του 2009, σαν ελάχιστο ποσό που θα καλύψει στοιχειωδώς τις αυξημένες ανάγκες μας.

  => Να επιστραφούν οι διατακτικές (κουπόνια) με αναδρομικότητα από τον Απρίλιο.

  Για να διεκδικήσουμε τα δίκαια αιτήματά μας, αποφασίσαμε η πρώτη μας κίνηση να είναι:

  Ø 4ωρη Πανελλαδική Απεργία για όλα τα τμήματα και όλους τους εργαζόμενους την ΤΡΙΤΗ 14 Ιουλίου 2009.

  Ø Απεργιακή Συγκέντρωση την ημέρα της απεργίας στις 8:00 το πρωί στο κτήριο της Λ. ΑΘΗΝΩΝ.

  - Δημιουργία Απεργιακής Επιτροπής που μαζί με το ΔΣ θα συντονίσει τις πρακτικές εργασίες (την κόλληση των αφισών, των πανό, το στήσιμο μικροφωνικής κ.ά.).

  - Περιφρούρηση του κτηρίου της Λ. Αθηνών, που πρέπει να γίνει υπόθεση όλων μας.

  - Περιοδείες στους χώρους εργασίας της WIND.

  - Κάλεσμα για αλληλεγγύη στα σωματεία του κλάδου, σε σωματεία, επιτροπές και συλλογικότητες με τα οποία έχουμε κοινές δράσεις.  Με ενότητα, δύναμη και αποφασιστικότητα, μπορούμε να αποτρέψουμε τα σχέδια της πώλησης τμημάτων που επιχειρεί η διοίκηση της WIND και να διεκδικήσουμε καλύτερους μισθούς και όρους εργασίας.

  ΠΑΣΕΤΙΜ

 5. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 10/07/2009 13:17:10

  Δεν βλεπω κανενα παιγνιδι.Το 1992 ο Μητσοτακης ειχε απολυσει τους οδηγους της ΕΑΣ και υπηρξε τεραστια αντιδραση.Αντιθετα τωρα οι υπαλληλοι της ΟΑ πληρωνονται κανονικα και θα μεταταγουν μαλλον στην Υπηρεσια με το πλησιεστερο σχετικο αντικειμενο,την ΥΠΑ.Γιατι μπορει να μη συμπιπτουν τα καθηκοντα ενος πιλοτου και ενος ελεγκτη ή αλλα υπαλληλου της ΥΠΑ αλλα με ποιον συμπιπτουν;
  Με τους εφοριακους ή τους δασκαλους;
  Απο τη στιγμη που αποφασισθηκε να σταματησει η ζημιογονα λειτουργια της ΟΑ χωρις απολυσεις δεν υπηρχε καλυτερος τροπος.Φυσικα οποιος ενοχλειται και στο ελαχιστο θα κανει φασαρια.

 6. Αρχίδαμος avatar
  Αρχίδαμος 10/07/2009 13:35:08

  Τοτε τι ειδους νοικοκυρεμα γινεται αν ειναι να πληρωνονται πλουσιπαροχα καποιοι χωρις αντικειμενο; Απο το κρατος. Και ξερουμε ολοι για τι μισθους μιλαμε οταν μιλαμε για πιλοτους και αεροσυνοδους της ολυμπιακης. Τετοιο νοικοκυρεμα το εκανα και γω χωρις να ειμαι ο καταλληλοτερος.

 7. Marios avatar
  Marios 10/07/2009 13:40:12

  Ακούγεται πως έχει μόλις κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία των υπαλλήλων της ΥΠΑ (όπως άλλωστε συμβαίνει πάντα επί ΝΔ για σχεδόν όλες τις απεργίες. Ευτυχώς δηλαδή που η δικαιοσύνη μας είναι ανεξάρτητη ως θεσμός.)

 8. Lavazza avatar
  Lavazza 10/07/2009 13:52:13

  Είναι φυσικό οτι κάποια "κηφηναριά" κρατικοδίαιτα θέλουν να δημιουργήσουν πρόβλημα στον νέο Ιδιοκτήτη καθότι δεν βλέπουν με καλό μάτι την προοπτική οτι πρέπει να δουλέψουν επιτέλους...

  Μα δεν καταλαβαίνω τι δέσμευση ήταν αυτή του νέου Ιδιοκτήτη.

  Διώξιμο όποιος δεν δουλεύει και πρόσληψη νέων ανθρώπων με όρεξη για δουλειά!

 9. Ανώνυμος avatar
  Ανώνυμος 10/07/2009 14:10:26

  Μετά την απόλυση των οδηγών της ΕΑΣ δεν ξαναέκαναν απεργία. Είχαν φέρει τότε τον κόσμο στο Αμήν. Άλλο μετά ότι βγήκε το ΠΑΣΟΚ και τους ξαναβόλεψε. Όχι πως το σύστημα Μητσοτάκη ήταν καλό. Όπως δεν είναι καλό και το σύστημα με τα ΚΤΕΛ. Ταλαιπωρείται ο κόσμος.

  Βασικά είμαι της άποψης ότι το ίδιο πρέπει να γίνει και με τους αληταράδες των αεροδρομίων που απεργούν. Να πάνε σπίτια τους και να αναλάβουν άλλοι να κάνουν τη δουλειά.

 10. Αρχίδαμος avatar
  Αρχίδαμος 10/07/2009 15:01:14

  Μαλλον δεν καταλαβες λαβαζζα. Ο ιδιοκτητης πηρε καινουργιους με συμβασεις 4 μηνες και 800 Ευρο μισθο. Καλα εκανε Το δημοσιο ομως, δηλαδη ολοι μας, θα συνεχισουμε να πληρωνουμε αυτους που δεν πηγαν στον Βγενοπουλο και που θα μεταταγουν σε αλλες υπερεσιες χωρις ομως να εχουν αντικειμενο. Θα τους πληρωνει ομως το δημοσιο τους μισθους που επαιρναν ως ολυμπιακαριοι 5-15 000 ευροπουλα το μηνα. Εγω αυτο καταλαβα. Και μαλλον αυτο ισχυει.

 11. Limokontoros avatar
  Limokontoros 10/07/2009 23:38:32

  Τα παπαγαλάκια του ΠΑΣΟΚ διαδίδουν πως όταν γίνουν κυβέρνηση θα ξανααγοράσουν την εταιρεία. Έτσι πολλοί παλιοί της ΟΑ δεν πήγανε στη νέα ΟΑ και ελπίζουν να έρθει το ΠΑΣΟΚ για να ξαναφάνε με χρυσά κουτάλια. Τι κάνουνε για μερικά ψηφαλάκια οι ασύδοτοι πασοκοι που έβαλαν μέσα την ΟΑ τόσα χρόνια δεν λέγεται.

 12. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 10/07/2009 23:46:01

  ...όπως και ο αείμνηστος υποστήριζε ότι το Ελληνικό Κράτος θα είχε την μία και μοναδική μετοχή του ΟΤΕ
  Τελικά είναι κατάρα να θυμάσαι σε αυτή τη χώρα...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.