23/08/2009 01:11
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Καίγεται ό,τι δεν κάλυψε το τσιμέντο (μαζί του και η πολιτική ατζέντα)Οι καταστροφικές φωτιές στην Ανατολική Αττική αλλάζουν την πολιτική ατζέντα. Εάν τα πράγματα δεν εξελιχθούν προς το χειρότερο –και άπαντες το απεύχονται- ώστε η Ελλάδα να βρεθεί μπροστά σε μια «νέα Ηλεία», οι πυρκαγιές είναι πολύ πιθανόν να απομακρύνουν τη συζήτηση για εκλογές ή ανασχηματισμό τουλάχιστον για μια- δυο εβδομάδες. Κι αν δεν την απομακρύνουν, θα την αλλάξουν, μετατοπίζοντάς την από τα θέματα διαφθοράς, του σκανδάλου της Siemens και της επιστροφής Χριστοφοράκου ή μη, που μέχρι τώρα κυριαρχούσαν στην αντιπαράθεση των πολιτικών κομμάτων.

 Το ερώτημα όμως, που τίθεται πλέον επί τάπητος μετά τις συνεχείς καταγγελίες περί ενδεχόμενων εμπρησμών, είναι εάν πράγματι κάποιοι έχουν καταστρώσει ένα σχέδιο αποσταθεροποίησης ενόψει της πιθανότητας των πρόωρων εκλογών, ή οι καταστροφές στην Ανατολική Αττική είναι το σύνηθες αποτέλεσμα της ελληνικής προβληματικής οργάνωσης στις μεγάλες κρίσεις. ‘Η, βέβαια, και τα δύο μαζί.

 Στην Ανατολική Αττική πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που εκδηλώνονται μεγάλες πυρκαγιές. Στην πραγματικότητα, η περιοχή έχει χιλιο-καεί, έχει οικοδομηθεί κατά κόρον, ενώ συστηματικά και βάσει σχεδίου τα τελευταία τριάντα χρόνια ο οικιστικός ιστός της Αθήνας μετατοπίζεται προς τα εκεί (βλέπε, π.χ., αεροδρόμιο, μεγάλες βιομηχανικές και άλλες εγκαταστάσεις, οικίες, κ.α.).

 Οι οικιστικές πιέσεις στην περιοχή αναμφισβήτητα εξακολουθούν να είναι μεγάλες. Άλλωστε, γενικότερα στη χώρα μας, το 40% των δασικών εκτάσεών της, το διεκδικούν χιλιάδες ιδιώτες και εκατοντάδες οικοδομικοί συνεταιρισμοί. Ωστόσο, ακριβώς επειδή η Ανατολική Αττική έχει οικοπεδοποιηθεί και κτιστεί σε δραματικό βαθμό, με αποτέλεσμα να καταστραφεί τεράστιο κομμάτι των δασικών εκτάσεων, είναι σίγουρο ότι οι πυρκαγιές τους μόνους που δεν ωφελούν είναι τους κατοίκους των πολλών και μεγάλων οικισμών που υπάρχουν εκεί. Αντίθετα, η οποιαδήποτε καταστροφή, υποβαθμίζει πλέον την περιοχή.

 Διαβάστε κι αυτό: Από το 1981 καίγεται η Ανατολική Αττική

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Θ.Τ. avatar
  Θ.Τ. 23/08/2009 01:16:18

  Μαίνεται η πυρκαγιά στη Βορειοανατολική Αττική

  Η φωτιά κινείται στην κορυφή της Πεντέλης, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η οποία θα επιχειρήσει στην περιοχή, ώστε να αποτρέψει το πύρινο μέτωπο που έχει κατεύθυνση προς το Ντράφι και το Γέρακα.

  Εφιαλτική νύχτα αναμένεται για τις περιοχές της βορειοανατολικής Αττικής που πλήττονται από τα πύρινα μέτωπα που εξακολουθούν να μαίνονται και, πλέον, φαίνεται να έχουν σχηματίσει ένα ενιαίο πύρινο μέτωπο δεκάδων χιλομέτρων μεταξύ Σταμάτας, Ροδόπολης και Διονύσου, το οποίο αγγίζοντας τις παρυφές του Πεντελικού Όρους κινείται στην κορυφή της Πεντέλης.

  Η πύρινη λαίλαπα έχει κάψει δασικές και αγροτικές εκτάσεις και έχει προκαλέσει μικρές και μεγαλύτερες φθορές σε κατοικίες, κυρίως στο Διόνυσο και το Διονυσοβούνι, τη Ροδόπολη, την Αμυγδαλέζα και τη Ραπεντόσα, ενώ οι φλόγες απειλούν πλέον και την περιοχή του Αγ. Στεφάνου.

  Οι εναέριες επιχειρήσεις πυρόσβεσης έχουν σταματήσει και σε όλα τα μέτωπα οι πυροσβεστικές δυνάμεις παλεύουν με τις φλόγες, με επίγεια μέσα. Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους υπάρχει μικρή εξασθένηση των ανέμων, ωστόσο το πρωί που θα σηκωθούν τα αεροσκάφη οι άνεμοι θα είναι πιο ισχυροί.

  Μεγάλο μέτωπο φωτιάς εξελίσσεται και στην περιοχή του Μαραθώνα, το οποίο ξεκίνησε από το Γραμαμτικό, πέρασε στον Προφήτη Ηλεία, και κατακαίει πυκνή βλάστηση και πευκόφυτη έκταση, στην περιοχή Βρανά απειλώντας τον οικισμό.

  Πάντως, καλύτερα είναι τα πράγματα σε Γραμματικό και Βαρνάβα, καθώς τα σπίτια δεν φαίνεται να διατρέχουν κίνδυνο αφού η φωτιά έχει απομακρυνθεί από τους οικισμούς.

  Όπως έγινε γνωστό από τη Γενική Γραμματεία της Πολιτικής Προστασίας, έχει δοθεί εντολή για εκκένωση του Αναρρωτηρίου Πεντέλης (παλιό ΠΙΚΠΑ). Τα 28 παιδιά του Αναρρωτηρίου θα μεταφερθούν με λεωφορείο της ΕΘΕΛ σε ασφαλή χώρο, με τη μέριμνα της ΜΚΟ της Εκκλησίας της Ελλάδας, "Αλληλεγγύη".

  Επιπλεον, για προληπτικούς λόγους, εξαιτίας του καπνού, αποφασίστηκε και η εκκένωση του Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης, (Παλιό Νταού) με τη μεταφορά, με ασθενοφόρα, των 15 από τα 16 συνολικά παιδιά που φιλοξενούσε, στο Αγλαΐα Κυριακού, και το άλλο παιδί στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Σισμανόγλειου.


  ΑΠΕ

 2. ΓιαννηςΚ avatar
  ΓιαννηςΚ 23/08/2009 09:44:27

  Τελικά σε αυτό το μλογκ μαζεύτηκαν πολλά αυγά φιδιού και τώρα σκάνε μύτη. Ο Εξέχων κύριως mareli μας χαρακτηρίζει αδερφές και μας λέει "ουστ απο την Ελλάδα' όλους εμάς που δεν εμφορουμαστε με τις ίδιες απόψεις περί το Μεγάλου Βούδα και του πολέμου πο δέχεται.Μανιάτικο λέει,ο εν λόγω, στον Μπούλη κρατάνε τα Σκόπια και τον αγωγό με Πούτιν.Τον ποιό;;;Αυτόν που ο ¨Πούτιν θα κάνει με Τουρκία που θεωρεί τον σημαντικότερο παίχτη της περιοχής;;;;Τον Καϋμένο Μπούλη... που τον ΄παγιδεύσαν και με ομόλογα,υποκλοπές,Βατοπέδι........Μη δουν ένα πρωθυπουργό χαλαρό και ψιλοανίδεο κατευθείαν αυτές οι ξένες δυνάμεις...
  Όσο για την ελεεινή επιμονή σας να ισχυρίζεστε πως οι φωτιές μπήκαν από το ΠΑΣΟΚ,εκτός του ότι μου θυμίζετε τους τρισάθλιους εκείνους αρνητές του Πολυτεχνείου ,κατά τα άλλα βολεύει γιατί συνεχίζεται να βλέπετε φαντάσματα και όχι την αλήθεια κατάματα.....ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΕΙΣ ΤΗΝ ΝΙΟΣΤΗ

  • occultist avatar
   occultist @ ΓιαννηςΚ 23/08/2009 12:03:51

   Τα Ελληνικά σου είναι τσαπα-πατρα. ΕΓΩ έγραψα όσα αποδίδεις στον mareli. Αυτό συμβαίνει όταν αλλοδαποί μαθαίνουν Ελληνικά. Ολα ανακατεμένα μέσα στο μυαλό τους. Πρόχειρο παράδειγμα ο ΓΑΠ.

   • Le canard avatar
    Le canard @ occultist 23/08/2009 16:54:59

    occultist κάνουμε συζήτηση, αντιπαράθεση απόψεων και δίνουμε απαντήσεις με επιχειρήματα, όχι με μηδενισμούς και ύβρεις.

   • occultist avatar
    occultist @ occultist 23/08/2009 17:32:30

    @Le canard
    Σε ευχαριστώ για την υπενθύμιση του πώς γίνεται η συζήτηση. Στο μέλλον θα ακολουθώ κόσμιους τύπους εκφράσεων οπως: ""Τελικά σε αυτό το μλογκ μαζεύτηκαν πολλά ΑΥΓΑ ΦΙΔΙΟΥ και τώρα σκάνε μύτη."" και "" Όσο για την ΕΛΕΕΙΝΗ επιμονή σας να ισχυρίζεστε πως οι φωτιές μπήκαν από το ΠΑΣΟΚ,εκτός του ότι μου θυμίζετε τους ΤΡΙΣΑΘΛΙΟΥΣ εκείνους αρνητές του Πολυτεχνείου... "" ΄Ερρωσο!!!

 3. bgt avatar
  bgt 23/08/2009 11:27:37

  Ποιο σχεδιο μωρε? χρειαζεται σχεδιο? αφου δεν υπαρχει ΚΑΝΕΝΑ συστημα προστασιας και η πυροσβεστικη μας ειναι παντελως ανικανη. Στη Μεσογειο ειμαστε, τα δαση καιγονται πολυ ευκολα το καλοκαιρι και σεις μιλατε για σχεδιο?
  Ωραια και σχεδιο να υπηρχε εμεις τι κανουμε? Απλα περιμενουμε ποτε θα μας καψουν??

  Ο Καραμανλης ειχε 5 χρονια για να φτιαξει την πυροσβεστικη. ή αν προτιματε 2 απο το 2007 για να την ξαναοργανωσει ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΚΑΝΕ ΤΙΠΟΤΕ. Οταν καηκε η Παρνηθα τι λεγαμε??? Σχεδιο? Αφου απο τα καλωδια της ΔΕΗ ξεκινησε η φωτια και την κοιταγανε μεχρι να καψει το βουνο.
  Ολο δικαιολογιες για τους αχρηστους πολιτικους μας....

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.