#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
08/04/2011 07:45
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Κίνημα Συμμετοχής αντί Αποχήςτου Δημήτρη Πανοζάχου*

Ο θεμέλιος λίθος της δημοκρατίας είναι η συμμετοχή των πολιτών.

Τα τελευταία έτη παρουσιάστηκε το φαινόμενο αύξησης της αποχής των πολιτών από τις εκλογικές διαδικασίες.

Ενδεικτικό της αυξητικής αυτής τάσης, είναι ότι το ΠΑΣΟΚ αναδείχθηκε πρώτο κόμμα στις εκλογές του Οκτωβρίου 2009 με διαφορά περίπου 11 μονάδων από τη ΝΔ. Να σημειωθεί ότι ο αριθμός ψήφων ήταν σχεδόν απόλυτος με τον αριθμό ψήφων της εκλογικής αναμέτρησης του 2004 (Μάρτιος), όπου είχε χάσει με  περίπου 4,5 μονάδες διαφορά.

Πολλοί «αναλυτές» θεωρούν, ότι με την αποχή οι πολίτες δείχνουν  την αποστροφή τους στο σημερινό πολιτικό σύστημα.

Όπως θα αποτελούσε αστειότητα αν κάποιος δεν αποδεχόταν την ύπαρξη  «ενισχυμένης τάσης» αποστασιοποίησης των πολιτών από τα πολιτικά τεκταινόμενα στη χώρα, άλλο τόσο θα αποτελούσε παραποίηση της πραγματικότητας, αν δεν αναγνωρίσουμε ότι διάφοροι διαμορφωτές γνώμης (δημοσιογράφοι κλπ) προβαίνουν σε ενέργειες που μπορούν να ενισχύσουν αυτό το ρεύμα.

Αν εξετάσουμε τα στατιστικά στοιχεία θα οδηγηθούμε στο συμπέρασμα, ότι η πρώτη φορά που έγινε έντονη η παρουσία της   αυξητικής τάσης για αποχή,  ήταν οι  εθνικές εκλογές του 2007.

Στις εκλογικές διαδικασίες που ακολούθησαν, τα αυξημένα ποσοστά αποχής, ερμηνεύτηκαν ως επιβεβαίωση της αποστροφής των πολιτών στις εκλογικές διαδικασίες.

Εύλογα είναι τα ερωτήματα που ανακύπτουν:

Δεν γνωρίζουν όσοι επιλέγουν την  αποχή, ότι αυτή δεν προσμετράται;

Δεν γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει ειδική συνταγματική ρύθμιση στη χώρας μας, για  κατώτερη «ανεκτή» συμμετοχή εκτίμησης του εκλογικού αποτελέσματος;

Βεβαίως και γνωρίζουν όλα τα παραπάνω.

Η λογική όμως εξήγηση είναι ότι δεν είναι ικανοποιημένοι από την ακολουθούμενη πολιτική, αλλά θεωρούν ότι δεν μπορούν να εκφραστούν ούτε από τις άλλες υπαρκτές πολιτικές δυνάμεις.

Όταν καθημερινά οι διαμορφωτές γνώμης σε δικαιώνουν διθυραμβικά με όσα λένε, γράφουν και διαρρέουν, είναι ανθρώπινο να μη μπαίνεις στη διαδικασία δεύτερης σκέψης και να θεωρείς  την πράξη σου, σωστή.

Νοιώθεις δικαιωμένος, παρότι έχεις αποποιηθεί του πολυτιμότερου δικαιώματος σου και «άφησες τους άλλους να ρυθμίσουν τη ζωή σου».

Με το επικοινωνιακό περιβάλλον να ενισχύει την «τάση αποχής», είναι φυσιολογικό να εκτοξεύονται τα ποσοστά της.

Στις εκλογές του 2009 επέλεξαν την αποχή, όσοι δεν ήταν ικανοποιημένοι από την κυβέρνηση της ΝΔ,  αλλά δε θεωρούσαν και «καλή λύση» για τη χώρα το ΠΑΣΟΚ καθώς δεν είχαν ξεχάσει τι πραγματικά εκπροσωπούσε.

Είχαν ακόμη νωπές μνήμες από τις  διακυβερνήσεις του, το διάστημα 1981-2004.

Δεν πίστεψαν την τότε αντιπολίτευση  και οδηγήθηκαν στην αποχή.

Οι ίδιοι πολίτες σήμερα, έχοντας την εμπειρία της διακυβέρνησης της χώρας για 18 μήνες από το ΠΑΣΟΚ, νοιώθουν δικαιωμένοι για την επιλογή τους. Αποδείχθηκε ότι ορθά δεν πίστεψαν στο «ΠΑΣΟΚ του Γ. Παπανδρέου».

Το επόμενο όμως ερώτημα που ανακύπτει είναι, γιατί μέρος της  τέταρτης εξουσίας, επιλέγει να ενισχύσει την αποχή;

Μήπως κάποιοι εκμεταλλεύονται την αγνή πρόθεση των πολιτών να απομακρυνθούν από τα κόμματα και να εκφραστούν απέχοντας; Μήπως οι πικραμένοι πολίτες από το σημερινό πολιτικό σύστημα, γίνονται κύριο πολιτικό εργαλείο στα χέρια ορισμένων που προσβλέπουν στον έλεγχο της «εξουσίας»;

Μήπως ένα πρόσκαιρο κίνημα, με παράπλευρη δύναμη την επικοινωνιακή ενίσχυση, μετατρέπεται σκόπιμα σε μόνιμη πολιτική έκφραση, για να επιβάλλονται δυναμικές  μειοψηφίες  σε πραγματικές πλειοψηφίες;

Αν η καθαρή εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ το 2009 οφείλεται στην αυξημένη αποχή,  μήπως  η  καθημερινή ενίσχυση της «αποχής»,  επιτυγχάνει την παραμονή του στην εξουσία;

Όλοι γνωρίζουν, ότι στη σύγχρονη δημοκρατία δεν υπάρχει «κενό εξουσίας».

Μήπως με την αποχή  καθίστανται πραγματικοί «κυβερνήτες» οι ρυθμιστές της «λαϊκής γνώμης»;

Μήπως με την αυξημένη αποχή στις έρευνες γνώμης, περιορίζεται η πολιτική πίεση στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ;

Θεωρώ ότι η ενίσχυση του κινήματος της αποχής από τους διαμορφωτές της κοινής γνώμης, έγινε στο πλαίσιο «να αυξηθεί η ακροαματικότητα» των ΜΜΕ και αφού «ο λαός θέλει αποχή και εμείς με την αποχή».

Ήρθε η ώρα να απαντήσουμε υπεύθυνα. Μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα νέο κίνημα συμμετοχής.

Συμμετέχοντας,  δεν επιλέγουμε μόνο την  πολιτική που πιστεύουμε ότι πρέπει να εφαρμοστεί, αλλά και πρόσωπα που εκτιμούμε ότι μπορούν πραγματικά να την εφαρμόσουν.

Η δημιουργία «κινήματος συμμετοχής στις επόμενες εκλογές», αποτελεί πραγματική διέξοδο για όσους νοιώθουν ότι «κάτι πρέπει να αλλάξει».

Μπορεί να θεωρηθεί,  ότι  το άρθρο μου αποτυπώνει το «άγχος» των πολιτικών, όμως στην πραγματικότητα οι «πολιτικοί» μπορεί και να «βολεύονται» με την αποχή.

Ειδικά οι αποτυχημένοι πολιτικοί.

Όταν ένας πολιτικός αποτυγχάνει, η λύτρωσή του μπορεί εύκολα να έρθει από τον περιορισμό της συμμετοχής του λαού, γιατί έτσι θα απολογείται για τις πράξεις του σε λιγότερους πολίτες.

Αν καταφέρει ένας αποτυχημένος πολιτικός να «πείσει» τους διαφωνούντες με αυτόν, να επιλέξουν την «αποχή» ως πολιτική έκφραση, τότε μπορεί να  οδηγηθεί σε νέα εκλογική νίκη.

Πραγματική αλλαγή πολιτικής θα  έρθει ΜΟΝΟ με συμμετοχή στις εκλογικές διαδικασίες. Η συμμετοχή μας δίνει τη δυνατότητα να τιμωρήσουμε ή να επιβραβεύσουμε μια πολιτική και έναν πολιτικό.

Ένα ισχυρό «κίνημα συμμετοχής στις εκλογές» μπορεί να  αποτελέσει μέσο πίεσης στους πολιτικούς. Αντίθετα το «κίνημα της αποχής»  τους απαλλάσσει από την υποχρέωση της απολογίας.

Δίνοντας το παρόν στις εκλογές δεν αφήνουμε μειοψηφίες να αποφασίζουν για την τύχη των παιδιών μας και της ζωής μας.

*Οικονομολόγος, Μέλος Εκτελεστικής Γραμματείας  της Ν.Δ

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Orestios avatar
  Orestios 08/04/2011 07:51:55

  Θέλεις η πολιτική σου άποψη να γίνει κυρίαρχη?
  Ψήφισε.
  Μην δίνεις χώρο στα λαμόγια απέχοντας.

  • zackii avatar
   zackii @ Orestios 08/04/2011 11:31:29

   Η αποχή βολεύει το ΠΑΣΟΚ. Ποιός αμφιβάλλει ότι από αυτούς που δεν ψηφίζουν , αν ψήφιζαν θα καταψήφιζαν το ΓΑΠ? Άρα με τη συνδρομή των γνωστών ΜΜΕ, προσπαθούν να περάσουν το μήνυμα ότι όλοι ίδιοι είναι, δεν αξίζει να ασχολείσαι, και ο Σαμαράς τα ίδια θα έκανε. Στόχος να πάνε όσο το δυνατόν λιγότεροι στις κάλπες. Έτσι κι αλλιώς τα γνωστά Πασοκοκομματόσκυλα, οι βολεμένοι και οι κομματικοί όμηροι- βλέπε συμβασιούχοι που αθρόα προσλαμβάνονται σήμερα-θα δώσουν το παρόν. Αυτό τους φτάνει γιά να σχηματίσουν με εξαπτέρυγα κλπ κυβέρνηση.

 2. ekxba avatar
  ekxba 08/04/2011 07:54:29

  Εγκρίνω και επαυξάνω. Αλωστε μειοψηφικά βγήκαν Μπουτάρης και Καμίνης.

  • Μακεδόνας Θεσσαλονικιός avatar
   Μακεδόνας Θεσσαλονικιός @ ekxba 08/04/2011 12:35:13

   Ξεκολλήστε επιτέλους με τον Μπουτάρη και τον Καμίνη.
   Η αποχή δεν έχει χρώματα!
   Για κάθε χαμένο δήμο,ή περιφέρεια ως κύρια αιτία ήταν η αποχή,
   ενώ ότι κερδίσατε,ήταν λόγω του "έργου"που είχε επιτελεσθεί!
   Και θέλετε έπειτα να σας παίρνουμε και στα σοβαρά.....

 3. kakofonix avatar
  kakofonix 08/04/2011 08:03:28

  Απόπειρα ανάλυσης της τελευταίας δημοσκόπησης στη Real.

  Αφύσικο: Ενώ στην Ισπανία, για παράδειγμα, η δεξιά αντιπολίτευση έχει εκτοξευθεί και προβάρει την ορκωμοσία, στην Ελλάδα κάτω από καλύτερες συνθήκες, με μια ανύπαρκτη και λαομίσητη κυβέρνηση, βρίσκεται πίσω, κολλημένη κοντά στο 20%.

  Κακώς, κατά τη γνώμη μου, αναζητείτε τα αίτια της καθίζησης του κόμματος στην αποχή.

  Αντιλαμβάνομαι φυσικά ότι είναι μια βολικότατη εξήγηση, που σας εφησυχάζει και σας ανακουφίζει ταυτόχρονα.

  Αν όμως ανατρέξετε δύο χρόνια πριν, αν φέρετε στο νου κάτι απίθανες ομιλούσες γραβάτες τύπου Land Cruiser, Πάκη, Κωστή, ενός ανεκδιήγητου υπουργού οικονομικών και ενός κοιμισμένου πρωθυπουργού, θα καταλάβετε που ακριβώς υφίσταται η αστοχία. Είναι πολύ φρέσκες οι μνήμες και,

  1. Δεν έγινε ακόμα κανένα σοβαρό ξεκαθάρισμα, πλην κάποιων ασαφών αναφορών του Προέδρου και κάποιων εξωθεσμικών τοποθετήσεων του κ. Κρανιδιώτη,

  2. Ο πατριωτικός κόσμος, εν δυνάμει ψηφοφόρος μιας αναγεννημένης Ν.Δ., πονάει σε δύο καίρια ζητήματα. Τη διαχείριση της κρίσης και την παράνομη μετανάστευση.

  Αντί να ψάχνετε στους επαγγελματίες απέχοντες για σκόρπιες ψήφους, παρουσιάστε μια σοβαρή πρόταση - λύση (εφικτή, όχι πάλι εκθέσεις ιδεών) για τα δύο ζητήματα που έχουν αποβλακώσει την καθημερινότητά μας. Κάντε καλού κακού και ένα καλό ξεσκαρτάρισμα από φάτσες που δε θέλουμε να βλέπουμε ούτε σε γελοιογραφίες. Ξέρετε εσείς.

  Τότε θα δείτε τα ποσοστά σας να προσεγγίζουν τα Ισπανικά (καθ' οδόν προς το 40%) και την αυτοδυναμία στο πιάτο.

  Αλήθεια, πρόβαλε κανείς εκεί στην εκτελεστική τη ''Χρεοκρατία'';

  Καλό θα είναι να προγραμματίσετε μια προβολή, για να προσεγγίσετε κάπως τις επιθυμίες του εν δυνάμει ψηφοφόρου.

  • kiki avatar
   kiki @ kakofonix 08/04/2011 08:35:37

   @ kakofonix,
   πεστα παιδι μου.
   ενα χρονο φωναζω κουφοι ειναι, αλουθε,
   και να δουνε την χρεωκρατια πολλες φορες, για να καταλαβουν τι θελει ο κοσμος.
   Διοτι θα τους παρει ολους με τις πετρες, με σχολια τυπου θα τιμησουμε την υπογραφη μας, την ωρα που ξερουμε ολοι οτι ειναι παρανομη η συμβαση δανεισμου, και αντισυνταγματικη.
   Ποτε θα καταλαβουν εκει μεσα οτι το χρεος ειναι απεχθες επαχθες και ακυρο.
   και να μαθουμε ποιοι τα τσεπωσαν, να δημευθουν οι περιουσιες τους και εδω και στο εξωτερικο.
   Ελεγε ο Φαηλος για το φοβερο Φωτεινο Μονοπατι, στην Αμερικα Λατινα, εχουν ομως εκτος απο αυτο και προεδρους με κοτσια, που δεν βλεπουμε κατα δω μερια.
   Και επι προσθετως το Φ Μ η κυβερνηση Γκαρσια το δημιουργησε, ο κολητος του Αντρεα, μεγας σοσιαλιστης και αυτος.

   • kakofonix avatar
    kakofonix @ kiki 08/04/2011 08:46:41

    Είναι να απορεί κανείς, μα δε βλέπουνε το προφανές;

    • neotera avatar
     neotera @ kakofonix 08/04/2011 08:56:34

     Το βλέπουν, αλλά βαριούνται ! Είναι πιό βολικό να μοιάζει η ΝΔ το Πασόκ στα θεσμικά ζητήματα που συμφωνούν κι οι "σύμμαχοι"...

  • ΝΑΥΤΗΣ avatar
   ΝΑΥΤΗΣ @ kakofonix 08/04/2011 10:00:28

   @kakofonix
   Συμφωνώ.Πραγματικά είναι να απορεί κανείς με τέτοιες αναλύσεις ! Δηλαδή οι "συμμετέχοντες" πολίτες που Ψήφισαν ΠΑΣΟΚ περίμεναν αυτήν την πολιτική ? Και τι κέρδισαν οι δυσαρεστημένοι από το ΠΑΣΟΚ 94-04, που κατέφυγαν στην Ν.Δ το 2004 ?
   Αλλωστε αυτή είναι η θεμελιώδης αντίφαση του καπιταλιστικού συστήματος: σε καλεί σε συμμετοχή , γιά να νομιμοποιείται, και μετά σε γράφει στα ... παλιά του τα παπούτσια. Μέχρι να καταλάβουν οι κομματικοί παράγοντες ότι πρέπει να μιλούν με ειλικρίνεια στον λαό, και με ξεκάθαρα προγράμματα, η αποχή θα στέλνει μήνυμα απαξίωσης του συστήματος.
   Ολοι είμαστε πατριώτες, αλλά δεν δέχομαι να με εκβιάζουν με τέτοια διλήμματα. Αυτοί που μας προτρέπουν να δείξουμε πατριωτισμό, ας αποδείξουν τον δικό τους πρώτα, γιατί μέχρι τώρα πράττουν το αντίθετο.

   • kakofonix avatar
    kakofonix @ ΝΑΥΤΗΣ 08/04/2011 10:11:20

    Είναι περίπου αυτονόητο πως σε ενδεχόμενες πρόωρες εκλογές, αν δεν υπάρξει σαφής πατριωτική στροφή σε οικονομική και μεταναστευτική πολιτική (όχι ευρωομόλογα, πράσινα άλογα και φράχτες) και αν δεν απομακρυνθούν διακριτικά τα μπουμπούκια, δεν υπάρχει άλλος δρόμος πλην της αποχής. Καλύτερα ένα σαφές πολιτικό μήνυμα, έστω και άσφαιρο, παρά νέα κοροϊδία σε γαλάζιο φόντο.

  • Misha avatar
   Misha @ kakofonix 08/04/2011 10:52:49

   Κakofonix

   Eύγε!!!
   Με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο τα φωνάζουμε αυτά, η συντριπτική πλειοψηφία των επισκεπτών του θαρραλέου ΑΝΤΙ εδώ και 1,5 χρόνο. Τα λένε και οι διαχειριστές κατά καιρούς, ξεκάθαρα ή πιο συγκεκαλυμμένα.

   Αυτή είναι και η ωμή πραγματικότητα.

   Ωστόσο, υπάρχει και μια μερίδα οπαδών και κυρίως, στελεχών της ΝΔ σαν κι αυτούς που απαριθμείς που ομνύουν «εις την Δύσιν » , και θεωρούν δόγματα τις αποφάσεις του ευρωφασιστικού διευθυντηρίου.

   Όπως έχω ξαναγράψει, δεν μου καίγεται καρφί για τη ΝΔ. Με τον απήγανο να πάει κι ακόμα παραπέρα. Για τον Σαμαρά όμως και τους δικούς του ανθρώπους ,σαν τον Χρύσανθο και τον Φαήλο έχω μια συμπάθεια, επειδή τους έχω δει να λειτουργούν αντισυστημικά κατά καιρούς, στα έργα κι όχι στα λόγια.

   Αν αυτοί κατανοήσουν πως ένας τεράστιος αριθμός ελληνων που αγαπούν την πατρίδα, προσβλέπουν στις κινήσεις τους (ενδεικτικές και οι τελευταίες αναφορές Τσίπρα για την ανάγκη σύμπηξης μεγάλου αντιμνημονιακού μετώπου) και πράξουν αναλόγως , τότε ο Σαμαράς θα γράψει με χρυσά γράμματα στην μετανεωτερική ιστορία της Ελλάδας.

   Αλλιώς αν το πάει «λάου λάου», «και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ», και με την κοινωνία και με τους τραπεζίτες , και με τη Μέρκελ ή τον Βαν Ρομπέι και με την Ψωροκώσταινα, κλάφτα Χαράλαμπε...

 4. Y. avatar
  Y. 08/04/2011 08:08:03

  Τι έγινε ρε παιδιά? Παραιτήθηκε ο ΓΑΠ, πάμε σε εκλογές και δεν το πήρα χαμπάρι?
  Τσ, τσ, τσ! Τι γίνεται όταν υπάρχει κενό (4ης) εξουσίας

 5. ΓΙΆΝΝΗΣ ΔΙΑΤΙΚΟΣ avatar
  ΓΙΆΝΝΗΣ ΔΙΑΤΙΚΟΣ 08/04/2011 08:28:10

  κ. Δημήτρη

  Καλημέρα από την Ηγουμενίτσα

 6. o βουνίσιος avatar
  o βουνίσιος 08/04/2011 08:31:46

  Βασικό χαρακτηριστικό των περιφερειακών εκλογών του Οκτωβρίου που πέρασε ήταν η μεγάλη αποχή, μέσω της οποίας εκφράστηκε η κοινωνική δυσαρέσκεια για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και τους δύσκολους καιρούς που βιώνουμε .
  Ένα μεγάλο τμήμα του εκλογικού σώματος, το μεγαλύτερο στη μεταπολιτευτική εκλογική ιστορία της χώρας επηρεασμένο σε μεγάλο βαθμό από την πολιτική συγκυρία, τα μμε και τα γεγονότα της χρονιάς που πέρασε έκρινε σκόπιμο να δηλώσει με την επιφυλακτική στάση του ότι όλα αυτά που συμβαίνουν στην κοινωνία, στην οικονομία και στην πολιτική είναι ζητήματα που δεν τον αφορούν, αν και καθορίζουν το αύριο όλων μας .
  Οι πολίτες που δεν πήγαν να ψηφίσουν, σε ένα μεγάλο ποσοστό θεώρησαν ότι δεν έπρεπε η ψήφος τους να μετατραπεί σε ανάχωμα που θα οδηγούσε σε τροποποίηση ή ακόμη και σε ανατροπή την αδιέξοδη οικονομική πολιτική που επιβάλει στη χώρα η τρόικα, μέσω της κυβέρνησης Παπανδρέου
  . Έκριναν ότι δεν χρειάζεται να αναπτύξουν ουσιαστική δράση ενάντια στα συμφέροντα που συρρικνώνουν το κοινωνικό δικαίωμα, έκριναν ότι έπρεπε να διευκολύνουν με τη στάση τους την επιβολή της βούλησης των μηχανισμών του ΔΝΤ επί της λαϊκής βάσης..
  Η τάση του ελληνικού λαού να απέχει από την εκλογική διαδικασία είχε ως επακόλουθο να αρχίσει τους πανηγυρισμούς ο διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος Καν. Όλοι θυμόμαστε ότι σε δηλώσεις του για το εκλογικό αποτέλεσμα είπε μεταξύ άλλων, «αποδείχθηκε ότι το πρόγραμμα του ΔΝΤ έγινε κατανοητό από τον ελληνικό λαό».
  Συνεπώς, ο χαρακτήρας και η επίδραση του εκλογικού αποτελέσματος δημιουργεί το γίγνεσθαι της κοινωνίας δλδη αναδεικνύει, δομεί, εγκαθιδρύει και επικυρώνει ανεπίλυτες αντιφάσεις και όπως φαίνεται από τις εξελίξεις βαθαίνουν την κρίση, μια κρίση που βιώνεται από μια κατακερματισμένη κοινωνία και ως κρίση νοήματος, προτύπων και προσανατολισμών.

  Από κι και πέρα, προκύπτουν αρκετά ερωτήματα, τα οποία παραμένουν αναπάντητα:

  α. Είναι ποτέ δυνατόν να επέλθει αλλαγή προς το καλύτερο χωρίς να αλλάξουν, μέσω εκλογών, τα συμφέροντα και οι συντεχνίες, που ελέγχουν για ίδιο όφελος τους μηχανισμούς εξουσίας.
  β. Η άσφαιρη ουδετερότητα του ποσοστού που δεν πήγε τότε να ψηφίσει και δεν συμμετέχει σήμερα, δεν αναπαράγει τα ίδια πρόσωπα, τις ίδιες πολιτικές νοοτροπίες, τις ίδιες και χειρότερες καταστάσεις και τα ίδια πολιτικά αποτελέσματα; Ο σιωπών δοκεί συναινείν . .
  γ. Μπορούμε να αρνιόμαστε κάτι που λειτουργεί ανταγωνιστικά έναντι των δικών μας συμφερόντων;
  Επειδή όμως τα γεγονότα τρέχουν και η επιβλαβής δύναμη των αποτελεσμάτων που παράγει η πολιτική του μνημονίου παρασύρει και αφορά ολόκληρη την κοινωνία χρειάζεται να στηρίξουμε εμπράκτως την –αντι- επιλογή μας και να αλλάξουμε αρκετές πτυχές της γενικότερης λειτουργίας μας.
  Για να μπορέσουμε όμως να πείσουμε, θα πρέπει να προβληματίσουμε με την καθημερινή στάση μας απέναντι στα πράγματα και την ψήφο μας στις επόμενες εκλογές.

 7. anonymous avatar
  anonymous 08/04/2011 08:49:49

  Μπράβο ρε Πανοζάχο, Εφυγες από την Ηπειρο και σε διαδέχτηκαν Νανοι.

 8. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 08/04/2011 09:17:00

  Το κίνημα συμμετοχής είναι αυτό που έβγαλε τον Σαμαρά. Συμμετοχή προϋποθέτει πραγματικές επιλογές. Συμμετοχή για να διαλέξω ανάμεσα στον Γιάννη ή τον Γιάννη, φέρνει αποχή.

  Πραγματικές επιλογές!

 9. drider avatar
  drider 08/04/2011 09:23:21

  Τεράστιες ευθύνες για τη γιγάντωση της αποχής έχει και η ΝΔ, με πράξεις όπως το κλείσιμο της βουλής, για να ακυρωθεί η δυνατότητα διερεύνησης ευθυνών των υπουργών της. Τέτοιου είδους πράξεις απαξιώνουν το κοινοβουλευτικό μας σύστημα και κάνουν τους πολίτες να νιώθουν δίκαια ότι δεν αντιπροσωπεύονται από κανένα.

  Αλλά τι λέω, πάντα πρόθεση του συστήματος ήταν η αλλοίωση της γνήσιας λαϊκής βούλησης, μέσω της προπαγάνδας των καθεστωτικών μέσων και των στρεβλώσεων του εκλογικού συστήματος.

  Γιατί αναγνωρίζουν ότι όταν αυτή η βούληση επέρχεται στο προσκήνιο, στη πιο γνήσια έκφραση της, υπάρχει πάντα η πιθανότητα να ανατραπεί το σύστημα εξουσίας και οι πολιτικές που απορρέουν από αυτό.

  • kakofonix avatar
   kakofonix @ drider 08/04/2011 09:47:39

   Σωστός. Θυμήθηκα τώρα το κλείσιμο της Βουλής. Τι ντροπή που ένιωσα και πώς μου ήταν αδύνατο να δικαιολογήσω την πράξη στα παιδιά μου.

   Όμως ο Σαμαράς εξελέγη ενάντια στο κομματικό σύστημα, από τη βάση. Και όταν το ίδιο αυτό σύστημα προσπάθησε να αυτονομηθεί, κόλλησε στο στατιστικό λάθος, παρά το σπρώξιμο από τους παπαγάλους.

   Γι αυτό φωνάζουμε και λέμε ''κάθαρση τώρα'', ''έξω τα λαμόγια'' και καθαρές θέσεις στα καίρια, τουλάχιστον, ζητήματα.

   Κάθε φορά που ο Πάκης θα αρθογραφεί χρησιμοποιώντας την κομματική του ιδιότητα, θα χάνονται και μερικές χιλιάδες ψήφοι. Κάθε φορά που η ηγεσία θα κάνει ''ανοίγματα'' στον βραχύ και στους νεοφιλελεύθερους, το ίδιο.

   • drider avatar
    drider @ kakofonix 08/04/2011 11:58:51

    Το σημαντικότερο από αυτά που λες είναι οι "καθαρές" θέσεις. Και όχι - να μου συγχωρηθεί η έκφραση - τεχνοκρατισμοί τύπου "bridge financing" που φαίνονται να απευθύνονται σε ειδικό κοινό (τραπεζίτες, χρηματοοικονομικός τομέας) και που, όπως είναι αναμενόμενο, κάνουν τον κόσμο καχύποπτο ως προς τις προθέσεις του Σαμαρά.

    Πρέπει να αφήσει τα "ειδικά μηνύματα" προς τους "ειδικούς αποδέκτες" και να απευθυνθεί ξεκάθαρα στον ελληνικό λαό για όλα τα σχετικά με το χρέος θέματα. Ο νοών νοείτω.

 10. ΠΡΟΣΛΑΛΙΑ avatar
  ΠΡΟΣΛΑΛΙΑ 08/04/2011 09:29:27

  Αν με ψήφο στον Καραμανλή για καταπολέμιση της διαπλοκής παίρνω Αλογοσκούφη, Σουγλιά και Ντόρα και κατάργηση του ασυμβίβαστου και με Γιωργάκη και λεφτά υπάρχουν παίρνω μνημόνιο, γιατί θα πρέπει να πιστέψω ότι ο επόμενος θα είναι διαφορετικός.
  Για να δώσω την ψήφο σε οποιονδήποτε θα πρέπει πρώτα να δώσει τα δέιγματα γραφής και μετά θα πάρει την επιβράβευση. Προεξοφλημένα γραμμάτια τέλος.
  "Δημοκρατία" και αποχή (http://proslalia.blogspot.com/2010/12/blog-post_7728.html)
  ΑΠΟΧΗ ναι, αλλά πρόταση; (http://proslalia.blogspot.com/2010/12/blog-post_5352.html)

 11. kanapes avatar
  kanapes 08/04/2011 09:38:06

  Επειδη ξερω οτι διαβαζουν και πολλοι βουλευτες αυτο το site αλλα και τα σχολια να πω οτι ετσι οπως ειναι τα πραγματα σημερα αυτο που εκφραζει εμενα σημερα ειναι η ΨΗΦΟΣ ΣΤΟ ΚΚΕ γιατι:

  1. Ριχνω μια και κλωτσια σε ολο το πολιτικο συστημα των 2 κομματων που κυβερνησαν τοσα χρονια γιατι καρεκλες που ειχαν τα 2 κομματα στη βουλη θα τις βλεπουν να ειναι πιασμενες απο αριστερους...!!!
  2. Παιζω το παιχνιδι των εκλογων με τους ορους τους. Φτιαξαν ενα εκλογικο νομο που η λευκη ψηφος ΔΕΝ εχει κανενα νοημα. Αρα με το παιχνιδι τους εκφραζομαι με μια κλωτσια στα α@@@α τους.....!
  2. ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ και δεν απεχω στην εκλογικη διαδικασια
  3. Ειναι ψηφος αντιμνημονιακη.

  Αυτα σημερα.....!
  Αν αυριο ομως δω τον Αντωνη Σαμαρα να μιλαει να απαιτει και να πολεμαει για την πρωθυπουργια. Αν δω να μιλαει για τους λαθρομεταναστες , αν δω και ακουσω φωνες για μια διακυβερνηση η οποια θα βασιζετε σε οικονομολογους οι οοποιου γνωριζουν πραγματα και θαματα ειναι επαγγελματιες στα οικονομικα και ειναι ορκισμενοι να τα δωσουν ολα με καθε λυση που βασιζετε στην ανακαμψη της ΕΛΛΑΔΑΣ και οχι στην ανακαμψη των τραπεζιτων τοκογλυφων ΤΟΤΕ ΘΑ ΠΑΡΕΙ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΜΟΥ.

  Αν βλεπω θεσεις κομματοσκυλων πανω σε θεματα εξωτερικης πολιτικης , οικονομιας και παιδειας τοτε θα τρωτε κλωτσια στα α@@α με την ψηφο μου στο ΚΚΕ.

  Δεν μπορει να ζητας την ψηφο του λαου και να εισαι διπρωσοπος. Εσυ να πετας λαικιστικες κουβεντες αυθερετα και οι ειδικοι για τα θεματα οικονομιας στο κομμα της ΝΔ να μιλανε για σωστες κινησεις του πρωθυπουργου. Αισχος. Εκεινη την ωρα επρεπε να τον πεταξει εξω..... Τι ειμαστε αμερικανακια ;

  Αυτα απο εναν απλο ενεργο πολιτι που θα συμμετεχει στις εκλογες....!!!!!

 12. bill avatar
  bill 08/04/2011 10:26:18

  Δημητρη σε προσωπικη κουβεντα που ειχαμε πριν μερικους μηνες οι θεσεις που υποστηρικες στην κουβεντα μας ηταν υπερ του να πληρωσουμε το χρεος . Το θεμα στις επομενες εκλογες θα ειναι υπερ η κατα του λαου . Οσο ολο το σκηνικο ειναι στημενο θα υπαρχει αποχη αν αλλαξει τοτε θα υπαρξει συμμμετοχη .

 13. A.M. avatar
  A.M. 08/04/2011 10:35:57

  Η αποχή είναι πράξη πολιτική.
  Η αποχή αποτελεί πολιτικό μήνυμα προς όλο το πολιτικό σύστημα.
  Για όποιον δεν το καταλαβαίνει η αποχή λέει χωρίς λόγια προς όλους τους πολιτικούς και τα πολιτικά κόμματα το εξής:

  «Ότι και να ψηφίσω με έχετε γραμμένον εκεί που δεν πιάνει μελάνι και τελικά θα κάνετε αυτό που εσείς και τα συμφέροντα που εξυπηρετείτε θέλετε και σας συμφέρει. Η συμμετοχή μου στις εκλογές σημαίνει πως σας εξουσιοδοτώ να πάρετε αποφάσεις τις οποίες ΠΟΤΈ δεν μου τις παρουσιάσατε προεκλογικά ή και αν ακόμα μου παρουσιάσατε προτάσεις διακυβέρνησης ΌΛΕΣ οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα τις προεκλογικές προτάσεις και δεσμεύσεις σας ΔΈΝ τις κάνατε πράξη, ΔΈΝ τις τηρήσατε, φανήκατε ΑΣΥΝΕΠΕΊΣ.
  Αφού λοιπόν έτσι και αλλοιώς είτε σας ψηφίσω - τον οποιονδήποτε πολιτικό ή κόμμα - είτε δεν σας ψηφίσω εσείς τελικά θα κάνετε ότι γουστάρετε, γιατί να σας ψηφίσω;
  Γιατί να σας εξουσιοδοτήσω για κάτι το οποίο ΔΈΝ γνωρίζω;
  ΔΈΝ ψηφίζω!
  ΔΈΝ σας εξουσιοδοτώ για ΤΊΠΟΤΕ ΑΠΟΛΎΤΩΣ!
  Ότιδήποτε και αν ψηφίσετε ΔΈΝ έχετε την έγκρισή μου!
  Οποιαδήποτε κυβέρνηση και αν αναδειχτεί απ τις εκλογές ΔΈΝ έχει την έγκρισή μου.
  ΔΈΝ με ενδιαφέρει ποιό κόμμα θα κυβερνήσει, ΌΛΟΙ ΊΔΙΟΙ ΕΊΣΤΕ και ΌΛΟΙ τα ίδια κάνετε.»

  Αυτό λέει χωρίς λόγια ο ενσυνείδητα απέχων απ τις εκλογές.
  Και μέσες άκρες αυτά λέει και ο ασυνείδητα απέχων πίνοντας φραπεδούμπες και γκομενίζοντας στις παραλίες.

  Ο γράφων ΠΆΝΤΑ ψηφίζει και ουδέποτε απείχε από εκλογικές διαδικασίες απ' το 1981 μέχρι σήμερα.

  Και για την ΝΔ και τον Αντώνη Σαμαρά.

  Πρίν ζητήσετε απ τον κόσμο να κατεβεί να ΣΑΣ ψηφίσει (και όχι απλώς να ψηφίσει) πάρτε ΞΕΚΆΘΑΡΗ και ΑΠΌΛΥΤΗ ΘΈΣΗ για το μεταναστευτικό!
  Είναι θέμα μείζον!
  Ο Έλληνας αισθάνεται ΞΈΝΟΣ στον τόπο του!

  Και ΞΕΚΆΘΑΡΗ θέση ΔΈΝ είναι τα μισόλογα.
  Ξεκάθαρη θέση είναι:

  «Κάθε μή νόμιμα ευρισκόμενος στην χώρα αλλοδαπός εντός 3 μηνών απ την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας απ την ΝΔ θα βρίσκεται ΕΚΤΌΣ της Ελληνικής επικράτειας!»

  Αυτό ΜΌΝΟΝ είναι ξεκάθαρη θέση, ότι λιγότερο απ αυτό είναι μισόλογα.

  Και αν και εγώ θα σας ψηφίσω - ακόμα και ως το μή χείρον βέλτιστον» - ΔΈΝ θα σας ψηφίσει απέχοντας και πάλι απ τις εκλογές μεγάλο κομμάτι πατριωτών Ελλήνων.

  ΜΉΝ ζητάτε συμμετοχή στις εκλογές όταν αποδεικνύεστε κατ' επανάληψιν ΑΣΥΝΕΠΕΊΣ στις δεσμεύσεις σας!

  Γίνεται πρώτα ΞΕΚΆΘΑΡΟΙ και ΣΥΝΕΠΕΊΣ και μετά ο λαός χωρίς να του το ζητήσετε θα κατεβεί να ψηφίσει και να ΣΑΣ ψηφίσει.

  Η ΕΥΘΎΝΗ για το ότι ο λαός ΑΠΑΞΊΩΣΕ την πολιτική και τους πολιτικούς βαραίνει ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΆ ΚΑΙ ΜΌΝΟΝ τους πολιτικούς και τα πολιτικά κόμματα και σε καμμία περίπτωση τον λαό!

 14. unfair avatar
  unfair 08/04/2011 12:27:48

  Όταν γίνει [αν γίνει] η συνταγματική αναθεώρηση με τα "καλά" που προτείνει ο κ. Σαμαράς, τότε θα ξαναψηφίσω [έχω κοντά 20 χρόνια να ψηφίσω / συνειδητά!].

  Θέλω κάποιον να βαράει το χέρι του πάνω στο τραπέζι κ να λέει "εδώ είναι σπίτι μου! η οικογενειά μου!" [η χώρα μου!] κ θα κάνω ΠΑΝΤΑ το καλύτερο γι'αυτήν!

  ...κ όποιος δεν ακολουθεί αυτή την σκέψη ...να πάει αλλού!

 15. Misha avatar
  Misha 08/04/2011 13:00:44

  Σωστός -once again- Θράκα

  Κληρονομικό ολιγαρχικό κυνοβολευτισμό έχουμε ...Και έχει σχέση με τη δημοκρατία όση έχουν οι βομβαρδισμοί του ΝΑΤΟ με τον ανθρωπισμό.

 16. Θραξ Αναρμόδιος avatar
  Θραξ Αναρμόδιος 08/04/2011 15:19:30

  Πόσα δις ευρώ έχει δώσει αυτή και η προηγούμενη κυβέρνηση στις τράπεζες ως εγγυήσεις; 100; 110;

  Τι πήρε πίσω η ελληνική κοινωνία, ως ανταπόδοση, για τις εγγυήσεις αυτές;

  Τι πήρε πίσω η ελληνική επιχείρηση, η ελληνική οικονομία, για τις εγγυήσεις αυτές;

  Οι ολιγαρχικοί κυβερνούν χωρίς να μας ρωτήσουν για τίποτε.

  Και μας περιγελούν ανοιχτά κιόλας πως αν δεν πάμε να ψηφίσουμε "θα αφήσουμε άλλους να παίρνουν τις αποφάσεις που ρυθμίζουν τις ζωές μας".

  Γιατί τώρα ποιος τις παίρνει τις "αποφάσεις που ρυθμίζουν τις ζωές μας";

  Μήπως τις παίρνουμε εμείς; Ο λαός;

  Πριν λίγο μίλησα τηλεφωνικά με στέλεχος μεγάλης ελληνικής επιχείρησης στην βόρειο ελλάδα. Κατά την πάγιά μου συνήθεια τον τελευταίο χρόνο τον ρώτησα πως πάει η επιχείρηση, αν κάναν μειώσεις στους μισθούς, απολύσεις, κι αν έχουν παραγγελίες.

  Ιδού τι μου μετέφερε:

  "Μειώσεις στους μισθούς όχι. Απολύσεις πολλές. Και είμαστε όλοι ψυχολογικά τσακισμένοι γι' αυτό.

  Παραγγελίες έχουμε πολλές. Αλλά δεν μπορούμε να τις δουλέψουμε. Διότι για να τις ετοιμάσουμε πρέπει να προμηθευτούμε πρώτες ύλες. Οι οποίες έρχονται από το εξωτερικό. Και οι προμηθευτές μας θέλουν μετρητό.

  Οτι κεφάλαιο κινήσεως είχαμε το εξαντλήσαμε. Πάμε στις τράπεζες για δανεικά για να πληρώσουμε τους προμηθευτές για να δουλέψουμε τις παραγγελίες και οι τράπεζες δεν μας δανείζουν.

  Αν αντέξουμε άλλο ένα τρίμηνο έτσι, θα είναι θαύμα".

  Αυτά μου είπε ο άνθρωπος.

  Ποιος παίρνει αποφάσεις λοιπόν για τις ζωές μας, κύριοι κύριοι ολιγαρχικοί;
  Εμείς ή εσείς;

  Που μας φεσώσατε τον κάθε έλληνα με 11.000 ευρώ, στο κεφάλι, εγγυήσεις στις τράπεζες, που αφήνουν την ελληνική επιχείρηση να πεθάνει. Μας ρωτήσατε ποτέ; Θα σας αφήναμε εμείς να δώσετε τέτοιες εγγυήσεις, αν πρώτα δεν εγγυόνταν οι τράπεζες πως θα κάνουν πίστωση; Οχι φυσικά. Εσείς γιατί το κάνατε; Μας ρωτήσατε; Οχι φυσικά.

  Εμ, αυτό είναι η ολιγαρχία. Που γυρεύετε να νομιμοποιήσετε με την ψήφο μας πάλι.

  Σιγά μην έχετε κάψα εσείς, αν θα ασκήσουμε τα δικαιώματά μας εμείς.
  Αντε κοροϊδέψτε κανέναν άλλον κύριοι.

  Θραξ Αναρμόδιος

  ΥΓ. Νωρίτερα πληροφορήθηκα πάλι τηλεφωνικά, πως μια άλλη επιχείρηση, με καμμιά 20-ρια εργαζομένους, με την οποία είχα συνεργαστεί στο παρελθόν, έκλεισε. Από τις 15 Μαρτίου. Βάλτε τα τώρα με την αποχή. Για να λύσετε το πρόβλημα της χώρας. Η αποχή σας φταίει...

  • Kennan avatar
   Kennan @ Θραξ Αναρμόδιος 08/04/2011 16:18:53

   Θράκα είσαι παντελώς αναρμόδιος, να μην πω άσχετος. Έχεις καβαλήσει το καλάμι και γραφεις κοινοτυπίες τις οποίες περνάς για μεταξωτες κορδέλλες. Μόνο μίσος δείχνεις με την στάση σου και λυπάμαι γι αυτό που έγινες τελικά. Ποιος είσαι ρε μεγάλε που πληροφορείσαι κιόλας τηλεφωνικά και μιλάς και με μεγαλοστελέχη; Και για εξηγησέ μας αν μπορείς: Ποιά ολιγαρχία θα στηριξει ο σαμαράς όταν όλο το σύστημα τον κτυπάει;

 17. factorx avatar
  factorx 08/04/2011 16:30:45

  Παρακαλώ πολύ μην πειράζετε τον Θράκα. Εχει υποστεί μια σύγχιση και μπέρδεψε την Αριστερά με την Δεξιά, αλλά είναι καλό παιδί κατά βάθος, να μην έχουμε και πολλές απαιτήσεις

  • Θραξ Αναρμόδιος avatar
   Θραξ Αναρμόδιος @ factorx 08/04/2011 17:09:19

   Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια πατριώτες

   Θραξ Αναρμόδιος

 18. diavgasi avatar
  diavgasi 08/04/2011 19:03:34

  Αγαπητέ Κε Πανοζάχε,
  Κατ' αρχήν, εάν πιστεύετε ότι αυτό το πολίτευμα που υπάρχει σήμερα στην Ελλάδα είναι δημοκρατία, ή προσεγγίζει τη δημοκρατία, τότε μας χωρίζει άβυσσος ως προς την οπτική και την τελική διαπίστωση των πραγμάτων. Ως απάντηση στο άρθρο σας, σας παραθέτω την προσωπική μου άποψη την οποία και διατύπωσα λίγο πριν τις τελευταίες δημοτικές εκλογές.
  http://diavgasi.blogspot.com/2010/11/blog-post.html

  Φιλικά

 19. Καρανικολας Χρήστος avatar
  Καρανικολας Χρήστος 08/04/2011 22:44:18

  Ένας φίλος απ' τα παλιά.
  Κάποτε, πριν πολλά πολλά χρόνια θα συμφωνούσα απόλυτα μαζί σου. Σήμερα φοβάμαι ότι έχω σοβαρές επιφυλάξεις. Θυμάμαι ότι και συ κάποτε διάλεξες έναν άλλο δρόμο, που ήταν αδιέξοδο. Τελικά όμως παλιέ μου φίλε, κοιτώντας πίσω στο παρελθόν, τι μας έμεινε; Που είναι όλα αυτά για τα οποία παλέψαμε;

 20. Πανοζάχος Δημήτρης avatar
  Πανοζάχος Δημήτρης 09/04/2011 00:19:57

  Λοιπόν :Τό άρθρο το έγραψα για στην συμμετοχή των πολιτών στις εκλογικές διαδικασίες του πολιτελυματος μας . Η αποχή διασαλεύει το ίδιο το πολίτευμα και καθιστά ανεύθυσους τους πολίτες για τα τεκτενόμενα μια και "αφήνουν" του άλλους να αναλάβουν την ευθύνη που "θα παέι το τόπος". Μήπως με την αποχή εμποδίζει κανείς κάποιον να διοικήσει τον τόπο;;; όχι βέβαια. Τι είναι ποιό υπεύθυνο απέναντι στη πατρίδα : η ανάληψη ευθύνης με την συμμετοχή στην επιλογή της επόμενης κυβέρνησης ή η ατέρμωνη κριτική χωρίς όμως ουσία αφού την κρίσιμη στιγμή δεν κάνεις την κριτική στάση ;;; Και για να απαντήσω στα γενικόλογα ότι όλοι είναι ίδιοι....1

 21. Πανοζάχος Δημήτρης avatar
  Πανοζάχος Δημήτρης 09/04/2011 00:32:18

  1.Έχει η Ελλάδα το ίδιο βιοτικό επίπεδο με τις πρώην Κομμουνιστικές Χώρες;;; (Ας σκεφτούμε λίγο βαθύτερα) Πως ανέβηκε το βιοτικό επίπεδο από το 1950 και μετά;;;; Ποιός δεν βοήθησε σε αυτό και ήθελε να μοιάσουμε τις Κομμουνιστικές χώρες ή άλλες Σοσιαλιστικές;;; 2. Με συμμετοχή η με αποχή πετύχαμε όσα πετύχαμε ως χώρα;;;; Φταίει κανείς άλλος αν δεν χρησιμοποιούμε εμείς σωστά την δύμανη της ψήφου και στου σταυρού;;;; Πάντα οι άλλοι φταίνε;;; Ποτέ εμείς;;; Πράτουμε σαν την σημερινή κυβέρνηση που περιμένει τα πάντα από τους άλλους....Αν ΜΑΣ επιμηκύνουν το δάνειο.... Αν ΜΑΣ μειώσουν το επιτόκιο!!!!! Θα κάνουμε επιτέλους εμείς κάτι για την πατρίδα μας ;;;;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.