08/07/2008 17:24
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Κίνημα Πολιτών κατά της ΔΕΗ

Εμείς, πολίτες αυτού του τόπου, θεωρούμε απαράδεκτες και παράνομες τις ενδεχόμενες και προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος, λόγω του καύσωνα. Το ίδιο, άλλωστε,  είχε συμβεί και κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου, τότε με τις μεγάλες χιονοπτώσεις. Είναι όμως δεδομένο ότι σε συνθήκες ζέστης ή κρύου (που δεν χαρακτηρίζονται δα και ακραίες) είναι απολύτως απαραίτητη η χρήση του ηλεκτρικού ρεύματος.  Ιδιαίτερα για τις ευπαθείς ομάδες που έχουν αυτονόητο δικαίωμα στη θέρμανση ή στη δροσιά. Πέραν αυτού, πέρσι με τις μεγάλες διακοπές ρεύματος, χιλιάδες επαγγελματίες καταστράφηκαν μην μπορώντας να διεκδικήσουν αποζημιώσεις. Κάτι ανάλογο συνέβη και με τις διακοπές κατά την διάρκεια των πρόσφατων κινητοποιήσεων για το Ασφαλιστικό. Νομίζουμε λοιπόν ότι έχουν ωριμάσει πλέον οι συνθήκες για να προσφύγουμε σε πρώτη φάση στους Συνηγόρους Πολίτη και Καταναλωτή. Κι αν κι αυτοί δεν κάνουν τίποτα να καταθέσουμε αγωγές στα αστικά δικαστήρια και αν χρειαστεί και στα αντίστοιχα Ευρωπαϊκά  Όργανα, οι οποίες θα κινούνται στο εξής πλαίσιο:

 Πρώτον: Οι Έλληνες καταναλωτές αρνούνται να πληρώνουν το πάγιο της ΔΕΗ το οποίο θα έπρεπε να διατίθεται για τις απαραίτητες επενδύσεις σε έργα υποδομής.  Το πάγιο αποτελεί εγγύηση μόνιμης και καλής παροχής υπηρεσιών κάτι που ποτέ δεν συμβαίνει.

Δεύτερον: Σε περίπτωση διακοπών απαιτούν την αναλογική μείωση του παγίου από τους λογαριασμούς τους (ποτέ δεν έχει συμβεί κάτι τέτοιο στη Ελλάδα, παρά μόνο αυξήσεις τιμολογίων).

Τρίτον: Αποζημιώσεις σε περιπτώσεις καταστροφής ηλεκτρικών συσκευών, ή προϊόντων.

Τέταρτον: Αναλογική μείωση του τιμήματος για την ΕΡΤ,  αφού κατά τις ώρες των διακοπών του ρεύματος δεν μπορούμε να την παρακολουθούμε. 

Αυτοοργάνωση λοιπόν για να διεκδικήσουμε τα αυτονόητα δικαιώματά μας,  αφού ποτέ και κανείς και ποτέ δεν νοιάζεται γι αυτά, παρά μόνο για τις  αυξήσεις τιμολογίων. Περιμένουμε και τις δικές σας προτάσεις προκειμένου να διαμορφωθεί ένα τελικό κείμενο που θα ανατεθεί σε δικηγόρους για τα περαιτέρω.  

ΣΧΟΛΙΑ

 1. αλεπού avatar
  αλεπού 08/07/2008 17:29:01

  Καύσωνας με διακοπές ρεύματος

  Χωρίς ρεύμα τις ζεστές ώρες τις ημέρας κινδυνεύουν να μείνουν πολλές περιοχές, κυρίως στην Αττική, καθώς η ΔΕΗ έχει προαναγγείλει διακοπές στην περίπτωση αυξημένης ζήτησης.

  Οι προγραμματισμένες διακοπές της ΔΕΗ με στόχο να κρατήσει την ημερήσια κατανάλωση κάτω από τις 11.000 μεγαβατώρες, γυρίζουν τη χώρα στη δεκαετία του 1950.

  Αντί να αυξήσει την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος με τις απαιτούμενες επενδύσεις, προχωρά σε διακοπές, επιλέγοντας πόσο ρεύμα θα καταναλώνουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά, όπως ακριβώς γινόταν τη δεκαετία του 1980 στη Ρουμανία του Τσαουσέσκου! Οι ευθύνες είναι μεγάλες, καθώς από το 2004 είχε προγραμματιστεί να μπαίνει στο σύστημα κάθε χρόνο μια νέα μονάδα παραγωγής ρεύματος. Αντ' αυτού μέχρι σήμερα έχει εγκαινιαστεί μόνο μια νέα μονάδα. Οι άλλες τρεις λείπουν βεβαίως από το σύστημα, που δεν είναι καθόλου σταθερό.

  Με πρόσχημα, λοιπόν, τον ευρύτερο κίνδυνο στη σταθερότητα του συστήματος ηλεκτροδότησης της χώρας λόγω της ζήτησης-ρεκόρ, που αναμένεται κατά τον επερχόμενο καύσωνα έχει ήδη προγραμματίσει περικοπές ρεύματος, κυρίως στην Αττική, τις ώρες αιχμής από τις 11 το πρωί έως τις 3 μετά το μεσημέρι
  Εκτιμήσεις παραγόντων της ΔΕΗ κάνουν λόγο για νέο ρεκόρ στην κατανάλωση ρεύματος, αύριο. Έτσι, αν επαληθευτούν οι προβλέψεις, η ζήτηση ρεύματος κατά τις ώρες αιχμής (δηλαδή το μεσημέρι) αναμένεται να φτάσει και ίσως να ξεπεράσει τις 10.900 μεγαβατώρες, καταρρίπτοντας το περσινό ρεκόρ που ήταν 10.600 μεγαβατώρες.

  Στη ΔΕΗ έχουν ετοιμάσει σχέδιο έκτακτης ανάγκης, το οποίο πρόκειται να εφαρμόσουν σε περίπτωση κατά την οποία απειληθεί η σταθερότητα του συστήματος.

  Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει όπως και τα προηγούμενα καλοκαίρια περικοπές στην ηλεκτροδότηση ορισμένων περιοχών με προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος, μέχρι η ζήτηση να αρχίσει να μειώνεται.

  Πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι τις ώρες αιχμής δεν θα έχουν ρεύμα μεγάλες βιομηχανίες (περίπου 40) και ακολούθως τα αρδευτικά συστήματα των αγροτών και οι ταινιόδρομοι των λιγνιτωρυχείων.

  Την περασμένη εβδομάδα σημειώθηκε το ρεκόρ κατανάλωσης του φετινού καλοκαιριού, 10.165 μεγαβατώρες, με κατά πολύ χαμηλότερες θερμοκρασίες από αυτές που αναμένονται τις επόμενες ημέρες.

 2. nas(komenos) avatar
  nas(komenos) 08/07/2008 17:47:33

  Aγαπητέ Factorx(α) έκανα 150 πατερημά, 200 μετάνοιες και 300 ολονυχτίες, ενώ έβαλα χοντρό πιπέρι στη γλώσσα μου, μετανοημένος για την κριτική που σου άσκησα λόγω Τρεπεκλή (που τον κόλησες δίπλα στο Γιώργο, βάσει στοιχείων απο τον Λυκουρέζο...) και που σε ανάγκασα να φερθείς όπως τα αστικά ΜουΜουΕ και να με απειλήσεις με κόψιμο απο τον χώρο διαλόγου που ελέγχεις. Εντάξει αντιλαμβάνομαι επαρκώς πώς ήμουν σαν τον "χωριάτη που... πήρε θάρος". Θεωρώ πως εάν έκτισα την ποινή μου να αιτηθώ ευπειθώς την μεγαλοψυχία σου και να αναρτώ σχόλια στην φιλόξενη γωνιά σου στο διαδίκτυο. Αναμένω απάντηση...

  factorx: βρε Nas δεν βαριέσαι να ανεβάζεις άσχετα θέματα με το post; Σε έκοψε κανένας;

 3. Lara avatar
  Lara 08/07/2008 17:48:59

  Η φωνη μου βρκε ανταποκριση και δικαιωνεται.
  Αδικα δεν φωναζα μεσα στον Παθ;
  Λαρα

 4. Σπίθας avatar
  Σπίθας 08/07/2008 17:49:26

  Οταν σε άλλες χώρες της Ευρώπης επιδοτούν τους πολίτες για την εγκατάσταση φωτοβολταικών συλλεκτών εδώ στην Ελλάδα χώρα του ήλιου κωλυσιεργούν επικινδύνως

 5. Alkimos avatar
  Alkimos 08/07/2008 17:51:01

  Η πρωτοβουλία είναι καλή και θα μπορέσει να φέρει αποτέλεσμα.
  Η προϋπόθεση είναι, να υπάρξει αξιόλογη συμμετοχή και ένας πραγματικά καλός δικηγόρος, που δεν θα φοβηθεί τις όποιες «παρεμβολές». Θα πρέπει να καταγραφούν οι συνεχείς, διαχρονικές, αυθαιρεσίες, με αποκορύφωμα τα περυσινά έκτροπα (διακοπές) και τις προβλεπόμενες ανατιμήσεις. Η καταγγελία θα πρέπει να στραφεί εκτός από την ΔΕΗ και κατά οποιουδήποτε άλλου κρατικού φορέα, ο οποίος έχει την ευθύνη προστασίας του πολίτη.
  Και ας μη ξεχνάμε και το Ευρωπαϊκό δικαστήριο, το οποίο έχει εκδικάσει σωρεία σχετικών υποθέσεων, με θετικό αποτέλεσμα, τις περισσότερες φορές, για τους καταγγέλλοντες.

 6. PORTA PORTA avatar
  PORTA PORTA 08/07/2008 18:02:07

  σπιθα,
  μην παμε μακρια. Κυπρο ! αντιγραφη. σε 1 μηνα αν θελουν το κανουν. δεν θελουν ομως και δεν υποστιριζει και το ΤΑΧΙΣ ( τινος ) φορολογικα τις συναλλαγες ιδιωτη με κρατος. Πωλητης - Αγοραστης Ηλ ΕΝεργειας.
  εχουν 80.000 αιτησεις Φωτ/ων και τις κοιτανε ! Ποιος θα φυγει για ν ασχοληθει ο επομενος. αστα.

  Ειναι και ο αδερφος της χειρουργου σε θεση κλειδι! Ο σχετικοτερος ΟΛΩΝ !!!

  κανουν το παν μα μην σε χασουν απο πελατη - παθητικο. Να πληρωνεις και να μην εχεις υπηρεσιες και να μην αντιδρας. Ολο το συστημα ειναι στημενο ετσι.

  ΠΠ

 7. Σπίθας avatar
  Σπίθας 08/07/2008 18:10:25

  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ δεν είναι το σύστημα έτσι στημένο. Απλώς ο έλληνας ζει στο ραχάτι. Αλλοι να φροντίζουν γι'αυτόν. Η ελλάδα είναι τελευταία στον τομέα των καινοτομιών και πρώτη στην κατανάλωση καπνού και αυτοκινιστικών δυστυχημάτων

 8. PORTA PORTA avatar
  PORTA PORTA 08/07/2008 18:30:36

  δεν γνωριζω πολλους να καθονται παντως. τι κλιμα ναι επηρεαζει. και τα γονιδια. σκεφτομαστε πολυ και δρουμε λιγο. αλλα δεν καθεται και κανενας. πλεον.
  καινοτομιες εχουμε και ιδεεςμ τα $$ ομως πανε σε ΜΚΟ και οφσορ και στον ΚΑισαρρη που εργαψα πριν.

  3 πραγματα θελει η Ελλαδα ο Ελληνας να "φυγει".

  1. Νομικη και αμεση Προστασια απο το Δημοσιο.
  2. Εκπαιδευτικα Ιδρυματα. Καθηγητες εχουμε καλους.
  3. Φορολογικη Ισονομια.

  αλλα κοροιδα ειναι οι Πολιτικοι και το συστημα να τα δωσουν?? χαθηκε ο ρολος τους πλεον. παει ο σταυρος, πανε τα προνομια πανε οι υποκλισεις. και ναι απο το ραχατι ουτε την ψηφο τους δεν θα βρισκουν.

  ΠΠ

 9. ΑΤΑΚΤΟΣ avatar
  ΑΤΑΚΤΟΣ 08/07/2008 18:50:48

  Προσυπογραφω

 10. ΑΤΑΚΤΟΣ avatar
  ΑΤΑΚΤΟΣ 08/07/2008 19:13:00

  - Να προστεθεί και η παράγραφο «Παρά την καταδικαστική απόφαση της Επιτροπής των Υπουργών του Συμβούλιου της Ευρώπης (Resolucion CM/ResChS (2008/1Complaint No.30/2005 by the Marangopoulos Fountation for Human Rigt against Greece,adopted by the Committee Of Ministers on 16 January 2008 at the 1015 meeting of the Ministers Deputies) καταδικαστική για την Ελλάδα και την ΔΕΗ δεν έχει συμμορφωθεί με αυτήν και συνεχίζει την αυθαίρετη αύξηση τιμών 1.7.08 πάνω από το πληθωρισμό 0,12% (βλέπε ανακοίνωση ΔΕΗ ) δημιουργώντας σε επίπεδο Ε.Ε. πληθωριστικές τάσεις .

 11. makis avatar
  makis 08/07/2008 20:12:08

  Συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία. Πώς μπορούμε να οργανωθούμε;

 12. nikos avatar
  nikos 08/07/2008 20:16:22

  http://www.dei.gr/ecPage.aspx?id=4569&nt=18&lang=1

 13. ataktos avatar
  ataktos 08/07/2008 20:30:36

  Την παραπάνω καταγγελία με το ίδιο περιεχόμενο είχε κάνει δημόσια σε ακροατήριο 300 μηχανικών παρουσία του Τάκη και Κίμωνα πέρση στο αμφιθέατρο ΛΚΔΜ υψηλόβαθμο στέλεχος της ΔΕΗ .Όταν ο Τάκης μας μιλούσε για νέα κουλτούρα

 14. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 08/07/2008 20:34:23

  Για όλους τους λάτρεις των ΑΠΕ, ταπεινά σας λέω ότι άσχετα από τις επιλογές των Γερμανών και της Ζήμενς (κατασκευαστή φ/β), στην Ελλάδα όλα είναι υπέρ της επιδότητησης και της μίζας του Γενικού Γραμματέα που τις προωθεί. Συγνώμη αν σας συενοχωρώ.

 15. ataktos avatar
  ataktos 08/07/2008 21:03:58

  kanis den ine iper ton monopoliakon domon tis paragogis dil. mono fisiko aerio i mono APE
  to pan ine to metro .

 16. Factorx avatar
  Factorx 08/07/2008 21:07:28

  @ataktos, επειδή μας κουράζεις τακτικά με τις αναφορές στου στην ΔΕΗ κι εμείς τις βάζουμε συνεχώς, ασε τα σάπια και τις αμπελοφιλοσοφίες. Υπογράφεις ή οχι το κείμενο να το προωθήσουμε; Για να μην λες οτι δεν παιρνουμε πρωτοβουλίες

 17. Factorx avatar
  Factorx 08/07/2008 21:08:53

  @makis Says: "Συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία. Πώς μπορούμε να οργανωθούμε".

  Απλώς στέλνετ σχόλια οτι συμφωνείτε, να δούμε πόσοι μαζευόμαστε κι έπειτα βρίσκουμε ένα τρόπο υπογραφών για να κατατεθεί αρμοδίως

 18. Vass avatar
  Vass 08/07/2008 22:20:02

  Συμφωνώ κι επαυξάνω.

 19. "νήπιος γέρων" avatar
  "νήπιος γέρων" 08/07/2008 22:29:33

  Κι εγώ.

 20. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 08/07/2008 22:31:48

  +1

 21. ataktos avatar
  ataktos 08/07/2008 22:32:11

  factorx-ataktos 6.50

 22. Lara avatar
  Lara 08/07/2008 23:32:00

  Ki egw fusika mazi sas.


  Lara

 23. korelis avatar
  korelis 08/07/2008 23:40:39

  KI EGW MAZI SAS!

  KAI MHN ΞΕΧΝΑΤΕ

  ΔΕΗ - ΜΕΤΚΑ όπως OTE SIEMENS!!!!!

  ΑΥΤΟ ΠΟΤΕ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ?

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 14 ΜΑΡΤΙΟΥ 2006
  «Διαχρονική η διαπλοκή στην ενέργεια»
  Aποκαλυπτικό υπόμνημα του κ. I. Παλαιοκρασσά
  «To σχέδιο της διαπλοκής στην ηλεκτρική ενέργεια» αποκαλύπτει ο πρώην πρόεδρος της ΔEH σε υπόμνημα που κατέθεσε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Aθηνών. Tα στοιχεία αποτελούν ουσιαστικά την πολιτική απάντηση του κ. Παλαιοκρασσά στην αμήχανη αντίδραση των υπουργών Oικονομίας Γ. Aλογοσκούφη και Aναπτυξης Δ. Σιούφα, ως προς το περιεχόμενο της επιστολής παραίτησής του από τη θέση του προέδρου της ΔEH στις 2/12/2005, την οποία είχαν αποστείλει στον εισαγγελέα του Aρείου Πάγου. Tο υπόμνημα του κ. Παλαιοκρασσά υποβλήθηκε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Aθηνών στις 30 Mαρτίου 2006, συονδευόμενο από 43 σχετικά έγγραφα με τα όσα περί διαπλοκής καταγγέλλει.
  «H διαπλοκή στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας ενεργεί ως άτυπος και αφανής μηχανισμός προώθησης οικονομικών συμφερόντων ορισμένων επιχειρηματιών, με τη συνεργασία κρατικών παραγόντων και μέσων μαζικής ενημέρωσης (MME), που τη στηρίζουν είτε με δημοσιεύματα είτε με συγκάλυψη και σιωπή», αρχίζει το υπόμνημα. Περιγράφοντας με αυτό τον τρόπο το πλαίσιο δράσης μιας «διαχρονικής όπως αποκαλύπτεται διαπλοκής» με επίκεντρο τη ΔEH, ο κ. Παλαιοκρασσάς προχωράει σε πιο συγκεκριμένες καταγγελίες, κατανομάζοντας αυτήν τη φορά πρόσωπα: από πλευράς του κράτους, η διαπλοκή αποδίδεται στο υπουργείο Aνάπτυξης (και σε όλες τις ηγεσίες από το 1999 και μετά) και δευτερευόντως στο υπουργείο Oικονομίας και Oικονομικών, τη Pυθμιστική Aρχή Eνέργειας, τον Διαχειριστή του Eλληνικού Συστήματος Mεταφοράς Hλεκτρικής Eνέργειας (ΔEΣMHE) και τη ΔEH.
  «Tο φαινόμενο της διαπλοκής στη ΔEH», σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλει ο κ. Παλαιοκρασσάς, αποδεικνύεται με στοιχεία που παραθέτει από το 2000 και μετά με την ανάληψη της διοίκησης από τον κ. Στέργιο Nέζη. Tην περίοδο αυτή, εμφανίζεται η METKA του Oμίλου Mυτιληναίου ως βασικός προμηθευτής της επιχείρησης, συγκεντρώνοντας ποσοστό 63,5% των συνολικών προμηθειών της επιχείρησης έναντι 24% του αμέσως επόμενου (AΘHNA -FOSTER) και 12,5% του τρίτου (AEΓEK). Στο υπόμνημα παρουσιάζονται στοιχεία μεθοδευμένων διαγωνισμών για την κατάληξη των έργων στη METKA. Στις μεθοδεύσεις αυτές, φέρονται να συμμετείχαν εκτός του κ. Nέζη, ο γενικός διευθυντής παραγωγής K. Πανέτας και ο διευθυντής ΔMKΘ Aβραάμ Mιζάν. H διοίκηση των κ. Σ. Nέζη και Δ. Παπούλια κατηγορείται για την τοποθέτηση γενικών διευθυντών και διευθυντών σε θέσεις-κλειδιά για την ανάθεση και κατασκευή θερμοηλεκτρικών σταθμών, προσώπων που συνδέονται με τη METKA. Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι από μία ομάδα 10-12 στελεχών, 7 έχουν διασυνδέσεις με τη METKA, καθώς συγγενείς πρώτου βαθμού και συγγενείς εξ αγχιστείας, τους οποίους ο κ. Παλαιοκρασσάς κατανομάζει, εργάζονται στη METKA.
  Tη διαπλοκή αυτή φέρονται να στήριξαν, ο υπουργός Aνάπτυξης Δ. Σιούφας και ο γ.γ. του υπουργείου κ. Nίκος Στεφάνου. O κ. Παλαιοκρασσάς, εμφανίζει τη διοίκηση του YΠAN να παρεμβαίνει σε καθημερινή βάση σε καίρια θέματα για την ανάπτυξη της ΔEH, στην κατεύθυνση της εδραίωσης του παγιωμένου καθεστώτος της διαπλοκής, καθώς και για παρέμβαση στον Tύπο: «Eνδεικτική των διασυνδέσεων που υπάρχουν είναι η συνιδιοκτησία της εταιρείας επικοινωνίας PREMIUM A.E. από τους κυρίους Γρηγόρη Nικολόπουλο, διευθυντή Σύνταξης στο "Bήμα", Eυάγγελο Mυτιληναίο, πρόεδρο του Oμίλου MYTIΛHNAIOΣ και Παναγιώτη Ψυχάρη, υιό του Σταύρου Ψυχάρη, εκδότη του "Bήματος". Προκειμένου να διατηρηθεί ανέπαφο το σύστημα της διαπλοκής, το YΠAN χρησιμοποιούσε επιλεκτικώς μερικούς δημοσιογράφους, ως επί το πλείστον του αντιπολιτευόμενου της κυβέρνησης Tύπου, προκειμένου να προωθούν, με το αζημίωτο, τις θέσεις του YΠAN και να προβάλλουν τα "επιτεύγματα" της πολιτικής ηγεσίας του».
  O κ. Παλαιοκρασσάς κάνει εκτενή αναφορά στο πλαίσιο της σχεδιαζόμενης απελευθέρωσης της αγοράς, το οποίο, όπως σημειώνει, συνιστά «απιστία κατά της ΔEH», αφού καλείται να επιδοτήσει τους ιδιώτες ανταγωνιστές της. Aναφέρεται σε πρωτοφανή «τέρατα και σημεία, τεκταινόμενα υπό την αιγίδα του σημαίνοντος υπουργού, από επιστήμονες διεθνούς εμβέλειας, όπως ο πρόεδρος της PAE, δεν επιδέχονται καμία λογική εξήγηση, άλλη από το ότι γίνονται υπό την πίεση των ισχυρών συμφερόντων της διαπλοκής». H ηγεσία του YΠAN κατηγορείται για μεθοδεύσεις, νομικές αλλά και απροκάλυπτες παραμβάσεις στη ΔEH. «O κ. Mανιατάκης, που επέλεξε ως διάδοχο του κ. Nέζη, είναι πρώην εργοδότης, κουμπάρος και προσωπικός φίλος του γ.γ. κ. Nίκου Στεφάνου, ενώ ο κ. Kυριακόπουλος που επελέγη ως αντικαταστάτης μου, είναι συνταξιούχος στέλεχος της ALPHA BANK και στενός φίλος του κ. Mανιατάκη», αναφέρει σχετικά ο κ. Παλαιοκρασσάς στο υπόμνημα και υπογραμμίζει τις σχέσεις της ALPHA BANK με τον Oμιλο Mυτιληναίου (χρηματοδότησε την εξαγορά της «Aλουμίνιον της Eλλάδας»).
  «Eίμαι πεπεισμένος, ότι ο βασικός λόγος της αντίθεσης του υπουργού, προς το πρόσωπό μου, ήταν ότι δεν ήμουν πειθήνιο όργανο της πολιτικής συμβιβασμού, με τα συμφέροντα της διαπλοκής. O ίδιος μού είχε πει χαρακτηριστικά, ότι η ΔEH δεν θα ησυχάσει, αν δεν τα βρουν μεταξύ τους οι Mυτιληναίος και Kοπελούζος», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

 24. PORTA PORTA avatar
  PORTA PORTA 09/07/2008 00:09:08

  κι εγω μαζι !
  να οργανωθουμε.

  ΠΠ

 25. georgek avatar
  georgek 09/07/2008 00:24:51

  04/12/2005
  ΜΙΖΕΣ ΑΛΑ ΜΙΖΑΝ ΣΤΗ ΔΕΗ ΚΑΙ Ο Μυτιληναίος στη θέση της ΔΕΗ!
  Αποκαλύπτει εμπιστευτική έκθεση του ελβετικού τραπεζικού κολοσσού UBS, που προβλέπει διάλυση της ΔΕΗ και υποκατάστασή της από τη ΜΕΤΚΑ!


  Ποιος εξαφάνισε την προσφορά της Τζένεραλ Ελέκτρικ και πήρε τη δουλειά του Λαυρίου με 30% καπέλο η εταιρεία του Μυτιληναίου;


  Ο χορός των κουμπάρων...
  Σελίδες: 1 2 Επόμενη σελίδα


  Όλοι έπεσαν να… φάνε τον Παλαιοκρασσά. Και τελικά τα κατάφεραν… Και ασφαλώς είναι περίεργο αυτό που ίσως για πρώτη φορά συμβαίνει, κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση να έχουν τον ίδιο στόχο! Δεν ήταν μόνο οι ενδοκυβερνητικές κόντρες, σχεδόν από την πρώτη στιγμή που ο κυκλαδίτης πολιτικός αποδέχτηκε την πρόταση του πρωθυπουργού να αναλάβει τη διοίκηση της ΔΕΗ, με κόστος την παραίτηση από το βουλευτικό αξίωμα, ενώ δεν είχε προλάβει καλά-καλά να ζεστάνει το έδρανό του στη Βουλή!

  Ήταν οι μέχρι και υβριστικές προσωπικές αναφορές βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, πρώην συνδικαλιστών της ΔΕΗ, εναντίον του Παλαιοκρασσά. Και το ερώτημα που ζητάει μια λογική απάντηση είναι πώς ήταν δυνατόν οι δύο αντίπαλοι να συμφωνούν όταν σε άλλα θέματα σφάζονται;…

  Φυσικά κανείς δεν μπορεί να ισχυρισθεί ότι η αντιπαράθεση είχε ως αιτία την εξυπηρέτηση ανταγωνιστικών επιχειρήσεων, που έχουν δουλειές με τη ΔΕΗ. Αυτό όμως κάνει πιο μυστήριο την εξήγηση της κόντρας.

  Κάποιοι λένε, καλά, τι έπαθε ο Παλαιοκρασσάς, τρελάθηκε; Ξέρουμε ότι είναι ιδιόρρυθμος και ότι δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί του, αλλά πού το πάει η κυβέρνησή του θα πληρώσει το κόστος της σύγκρουσης, εμφανιζόμενη ότι σπαράσσεται εσωτερικά...

  Μια εξήγηση, που ίσως αποδίδει και την πραγματικότητα είναι ότι η κυβέρνηση έχει κάνει στροφή ως προς εκείνα που κατήγγελλε ως αντιπολίτευση και έχει εγκαταλείψει τις παραπομπές των σκανδάλων στη Δικαιοσύνη. Ο Παλαιοκρασσάς όμως αρνείται να αλλάξει γραμμή και επιμένει στην εκκαθάριση του χθες, στην εξυγίανση και στο χτύπημα της διαπλοκής, που κακά τα ψέματα είχε δίκιο ο μέχρι την Πέμπτη πρόεδρος της ΔΕΗ όταν έλεγε ότι η διαπλοκή στη ΔΕΗ είναι υπερκομματική, εξ ου και η σύμπλευση κυβέρνησης και ΠΑΣΟΚ στην επίθεση εναντίον του.

  Κι αυτή η διαφορά πάνω σε μια κυρίαρχη στρατηγική φάνηκε σε πολλές περιπτώσεις, όπως όταν ο κ. Παλαιοκρασσάς πήρε στην τσάντα του δέκα φακέλους σκανδάλων και τους πήγε στον Εισαγγελέα, χωρίς να έχει ενημερώσει τον προϊστάμενό του υπουργό, τον Δημήτρη Σιούφα.

  Την ίδια βάση είχε και η διαφωνία του με την επιλογή από το Διοικητικό Συμβούλιο, χωρίς τη συμμετοχή του, ατόμων για θέσεις γενικών διευθυντών σε βάρος των οποίων εκκρεμούν βαρύτατες κατηγορίες για ατασθαλίες και ασχολείται μ' αυτές η Δικαιοσύνη.

  Αλλά και η μη υποστήριξη από την κυβέρνηση της πρόσφατης εκδίκασης της μήνυσης για το σκάνδαλο της Μονάδας του Λαυρίου, όπου την υπερτιμολόγηση όπως η ΝΔ ως αντιπολίτευση είχε καταγγείλει, ανερχόταν σε 60 δισ. δρχ. (!), επιβεβαιώνει την αλλαγή πολιτικής, με το επιχείρημα ότι δεν μπορεί η κυβέρνηση να οδηγήσει τη ΔΕΗ σε περιπέτειες! Μόνο που αυτή η επιλογή σημαίνει επιβράβευση της συναλλαγής…

  Βέβαια υπάρχουν και άλλα δευτερεύουσας σημασίας γεγονότα, που όμως αποκαλύπτουν το χάσμα που υπάρχει. Συγκεκριμένα ο κ. Παλαιοκρασσάς ζήτησε να βάλει δύο συμβούλους στο Διοικητικό Συμβούλιο και δεν του το επέτρεψαν. Τη γραμματέα του Νέζη ένα μήνα δεν μπορούσε να τη βγάλει, ενώ το κύκλωμα Νέζη εξακολουθεί να είναι παρόν παντού…

  Στην απάντηση του υπουργού Δημ. Σιούφα να καταθέσει κρούσματα διαπλοκής που έχουν γίνει επί κυβέρνησης Καραμανλή, ο Παλαιοκρασσάς απαντάει, αναφέροντας την πιο… χοντρή περίπτωση, του γενικού διευθυντή κ. Μιζάν, που είναι κατηγορούμενος για τους ταινιοδρόμους Μεγαλόπολης!

  Μιλάει ο κ. Παλαιοκρασσάς ακόμα για πιέσεις που δεχόταν για να διασωθεί το κύκλωμα Νέζη.  Ποιος εξαφάνισε την προσφορά
  Ακόμη ο τέως πλέον πρόεδρος της ΔΕΗ αναφέρεται, επειδή το… ξεχνάει η κυβέρνηση, στην υπόθεση-σκάνδαλο της συντήρησης της Μονάδας του Λαυρίου. Η προσφορά της κατασκευάστριας εταιρείας, της αμερικανικής Τζένεραλ Ελέκτρικ, έχει εξαφανισθεί από τον φάκελο, κάποιο χέρι εσκεμμένα την αφαίρεσε… Όχι χωρίς λόγο βέβαια… Η μακροχρόνια σύμβαση που υπέγραψε η ΔΕΗ με τη ΜΕΤΚΑ (Μυτιληναίος), ως αντιπρόσωπο της Τζένεραλ, για τη συντήρηση της Μονάδας του Λαυρίου, έγινε υποτίθεται με βάση την προσφορά της αμερικανικής εταιρείας, και υπολογίζεται ότι η τιμή είναι με καπέλο, κατά 30% πάνω από την προσφορά της Τζένεραλ.

  Πρόκειται για μέγα σκάνδαλο, που οδήγησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παραπέμψει τον φάκελο στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο!

  Μ' αυτή και μόνο την ιστορία η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει την ανήξερη ή τον Πόντιο Πιλάτο και να ισχυρίζεται ότι δεν ενημερώθηκε από τον Παλαιοκρασσά. Κανονικά θα έπρεπε ο Καραμανλής με… ντουντούκες να δημοσιοποιήσει την εξαφάνιση κρίσιμων εγγράφων από τον φάκελο! Αλλά, είπαμε, κάποιοι στην κυβέρνηση δεν θέλουν αντιπαράθεση με τους χθεσινούς. Για να μην έχουν αύριο μπλεξίματα με αυτούς που θα τους διαδεχθούν…  Η ΔΜΚΘ το κέντρο…
  Σύμφωνα με πληροφορίες, κέντρο της διαπλοκής απoτελεί η ΔΜΚΘ, η Διεύθυνση Μεγάλων Θερμικών Κατασκευών, όπου γενικός διευθυντής είναι ο γνώριμός μας κ. Μιζάν (!), που λέγεται ότι πάει να βάλει στη θέση του τον Γεωργούλη! Εκεί είναι όλα τα έργα… Και γίνεται χαμός. Η διαπλοκή δεν κρύβεται. Όπως είναι γνωστό ο Μυτιληναίος φαίνεται να είναι το… αφεντικό με την κατασκευαστική εταιρεία του, τη ΜΕΤΚΑ!  Οι κουμπάροι
  Παιδιά υψηλόβαθμων στελεχών της ΔΕΗ εργάζονται στη ΜΕΤΚΑ. Ο διευθύνων σύμβουλος της ΜΕΤΚΑ κ. Πάλλας έχει βαφτίσει το παιδί του Λαμπρόπουλου, που είναι στη ΔΜΘΚ. Η κόρη του Γεωργούλη, Λώρα, είναι υπάλληλος της ΜΕΤΚΑ! Είχαν ως σύμβουλο για τα έργα του Προγράμματος Ανάπτυξης τον κ. Κακαρά, καθηγητή Πολυτεχνείου που ήταν ταυτόχρονα και μέλος του ΔΣ της ΜΕΤΚΑ. Ο Μαυρογόνατος έχει μια κόρη που δουλεύει στη ΜΕΤΚΑ.
  Το μεγάλο κόλπο
  Όμως το μεγάλο κόλπο, που σχεδιάζει ο Μυτιληναίος είναι να βάλει στο χέρι τη ΔΕΗ! Να την υποκαταστήσει η δική του εταιρεία, η ΜΕΤΚΑ! Πότε; Όταν κάποια στιγμή, με την απελευθέρωση της ηλεκτρικής αγοράς, η ΔΕΗ διαλυθεί! Κι αυτό δεν το λέμε εμείς. Το διοχετεύει ο ίδιος ο κ. Μυτιληναίος με τους σχεδιασμούς των επόμενων κινήσεων των εταιρειών του. Η εμπιστευτική έκθεση έρευνα που έκανε ο ελβετικός τραπεζικός κολοσσός UBS, με ημερομηνία 2 Νοεμβρίου 2005, δηλαδή πριν από έναν μήνα ακριβώς, αναφερόταν σε 19 εταιρείες χαρτοφυλακίου από την Ιταλία, την Ιβηρική χερσόνησο, την περιοχή της Σκανδιναβίας, τη Γαλλία, την Ελβετία και την Ελλάδα. Οι εταιρείες αυτές είναι στην Ιβηρική χερσόνησο (Alba, Altri, Semapa), δύο στη Σκανδιναβία (Industrinarden, Kinnevik), δύο στην Ιταλία (Cofide, Cremina) και μία στην Ελλάδα (Mytilineos).

  Στη σελίδα 147, στην τέταρτη παράγραφο, φωτοτυπία της οποίας δημοσιεύουμε, διαβάζουμε:

  «Έκθεση στην ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας: απελευθέρωση της ελληνικής αγοράς μπορεί να οδηγήσει τον Μυτιληναίο στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω εγκαταστάσεων που αναπτύσσει τώρα για την εκμετάλλευση αιολικής ενέργειας και φυσικού αερίου. Η διάλυση της ΔΕΗ θα έκανε τη ΜΕΤΚΑ, θυγατρική της Μυτιληναίος, ιδιαίτερα ελκυστική, καθώς είναι μοναδική σε θέση να διαχειριστεί αυτές τις εγκαταστάσεις, πολλές από τις οποίες δημιουργήθηκαν από την ίδια».

  Και στην επόμενη παράγραφο σημειώνονται τα εξής:

  «Ενισχύοντας τη θέση της στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας με τη ΜΕΤΚΑ: Καθώς η αγορά σταδιακά ανοίγει, η Μυτιληναίος μπορεί να γίνει παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας, είτε μέσω ανάπτυξης είτε μέσω αγορών (σενάριο διάλυσης της ΔΕΗ)».  Η κυβέρνηση τι ξέρει περί διάλυσης;
  Μετά τα παραπάνω, εύλογο το ερώτημα προς την κυβέρνηση: Δεν μπορεί ο Μυτιληναίος να μιλάει τυχαία για… διάλυση της ΔΕΗ. Κάτι θα ξέρει, κάτι θα έχει ακούσει. Το θέμα είναι τι γνωρίζει η κυβέρνηση ή τι σχεδιάζει; Πράγματι η ΔΕΗ μπορεί να βρεθεί μπροστά στο δίλημμα της διάλυσης; Και έχει τέτοια υποδομή ο Μυτιληναίος ώστε να μπορεί να υποκαταστήσει στην παραγωγή ρεύματος τη ΔΕΗ;

  Να περιμένουμε απάντηση; Είτε, πάντως, η κυβέρνηση δώσει εξήγηση ή όχι, θα πλανιέται η αίσθηση ότι κάτι μαγειρεύεται στη ΔΕΗ, για να ευεργετηθούν οι επιχειρηματίες. Ίσως και το ξεπούλημα!  Θα τα πει έξω από τα δόντια
  Όπως φαίνεται ο κ. Παλαιοκρασσάς έχει πολλά στοιχεία στη φαρέτρα του. Και το κυριότερο, δεν έχει πλέον τίποτε να χάσει… Γι' αυτό και είναι αποφασισμένος αύριο το μεσημέρι, στη συνέντευξη που ανακοίνωσε ότι θα δώσει, να πει πάρα πολλά. Και να αποκαλύψει περισσότερα.

  Δικαιολογημένα η κυβέρνηση ανησυχεί, ότι θα μπει σε νέο κύκλο εσωτερικής κρίσης.

 26. Ο Χαζος του χωριου avatar
  Ο Χαζος του χωριου 09/07/2008 00:31:14

  Εξυπακουεται μαζι σας

 27. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 09/07/2008 01:05:27

  Λυπάμαι αλλά δεν μπορώ να συμφωνήσω με το Κίνημα Πολιτών κατά της ΔΕΗ, και θα πω γιατί. Η ΔΕΗ, το νομικό πρόσωπο, είναι όσο θύμα, όσο και οι καταναλωτές, αν και φυσικά οι ζημιές των καταναλωτών είναι πραγματικές. Εδώ και χρόνια, η ΔΕΗ είναι δέσμια της ανικανότητας, της ατολμίας και της φαυλότητας των εκάστοτε Υπουργών Ανάπτυξης, των διορισμένων Διοικήσεων και των στελεχών που ξεκίνησαν σαν αξιόλογοι επιστήμονες και εκμαυλίστηκαν στην πορεία. Η ΔΕΗ εδώ και χρόνια δεν επενδύει σε ισχύ βάσης, ενώ θα έπρεπε, προκειμένου δυο τρεις επιχειρηματίες της πλάκας να γίνουν «ηλεκτροβιομήχανοι» της συμφοράς.. Ακόμα, επί σειρά ετών, οι επενδύσεις ήταν καθοδηγούμενες, και μερικές σαφώς β’ κατηγορίας. Και εδώ Γερμανοί. Ρωτήστε τον κύριο Σημίτη, ξέρει, αλλά μην νομίσετε ότι μόνον αυτός ξέρει…

  Ασχέτως αν σας αρέσει η σημερινή Διοίκηση, υπάρχουν ενδείξεις ότι οι πρόσφατες αντιδράσεις των δήθεν γνησίων και πατριωτικών συνδικαλιστών ήταν …μάλλον πληρωμένες από την ίδια κλάση επιχειρηματιών της πλάκας. Ξέρω, ξέρω, θα ωρύονται «αίσχος» και θα με βρίζουν, αλλά …η νεκροψία θα δείξει, όπως και στην ΟΑ. Ωστόσο, η διαχείριση του δικτύου, όταν η ζήτηση υπερβαίνει την παραγωγή και τις εισαγωγές, δεν επιδέχεται πολιτικής, ή φιλολογίας. Ή έχεις μερικά ελεγχόμενα blackouts, ή έχεις μερική πτώση τάσης, ή έχεις ολικό και πιθανά καταστροφικό blackout. Κοινώς ή σβήνεις διακόπτες, ή πέφτει ο γενικός.

  Θα υπέγραφα κίνηση πολιτών κατά των «Υπουργών Ανάπτυξης» και αρμοδίων «Γενικών Γραμματέων» και διορισμένων «Διοικητών», τουλάχιστον από το ’89, εκτός αν πρέπει να εξαιρεθεί κάποιος σπάνιος.. Αυτοί είναι οι επίορκοι απατεώνες. Φυσικά και αυτοί που τους μεθόδευαν, οι γνωστοί άγνωστοι, αλλά δεν τολμάω να τους πω, τζιζ. Φυσικά θα υπέγραφα Κίνηση Πολιτών να ξεφορτωθώ την ΕΡΤ, γενικώς, από τον λογαριασμό, ΚΑΙ τις επιδοτήσεις για τις ΑΕΠ γιατί και αυτές είναι βιοτεχνία διαφθοράς.

 28. ataktos avatar
  ataktos 09/07/2008 08:20:14

  arxeopterisx -avta pou les gia ta sindikata ine alithes ,ke bebaia gia tin terastia prospathia tou k.Lekatsa monadiku Sinadelfu .Tha ides hthes ke to kseftelisma tou Abraam itan aparadekto.

 29. ataktos avatar
  ataktos 09/07/2008 08:34:17

  arxeopterix-sou ipenhimizo ke tin televtea apofasi tis E.E.A.D. meta tin prosfigi sinadelfou Laki M.opou se akroamatiki diadikasia o ekprosopos tis DEH paradehtike ta magiremata ke tin drasi Kokinis Probias kata tou KKP/DEH .
  Ara ergalia ke apofasis iparhun ke dinates .
  Ftani kapii na theloun .
  Ke emis theloume tin DEH perisotero apo ta korakia .

 30. gianakis avatar
  gianakis 09/07/2008 11:30:29

  Είναι δεδομένο ότι είμαι μέσα και εγώ. Καλό θα ήταν αυτή η πρωτοβουλία να γίνει σε συνεννόηση και με άλλα blogs για να έχει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα

 31. ataktos avatar
  ataktos 09/07/2008 11:44:49

  ke gia tous sindikalistes na poume mias ke ta MME tous probaloun kathe mera o rolos tou P.Pizou me to aspro tou gialaki den sas thimizi ta pio skotina pedia tou Don Corleone .To fonazi i piatsa edo ke hronia .

 32. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 09/07/2008 11:49:25

  atakte, να σου πω χαιρετισμούς και καλή δύναμη;

 33. ataktos avatar
  ataktos 09/07/2008 11:53:31

  και μια διορθωσει στο τιτλο σας οχι Κίνημα Πολιτών κατά της ΔΕΗ αλλα ΔΕΗ α.ε.

 34. ataktos avatar
  ataktos 09/07/2008 12:09:05

  kai arxeopterix -ti na ksehasoume ton Antonopoulo pou paraplanouse ton Prothipourgo ,kai Bouli ke o Takis ton estile aron aron stis Brikseles gia anabathmisi?
  Profanos ke emena sta estelne sta dikastiria .
  Den ihe enimerothi ke epignosi tin katadikastiki apofasi ton E.D.A.D.6.6.2006 kai tin apofasi Ypourgon pou ksanadimosievsame ke edo .
  Se pia alla dikastiria na pao .
  Otan akoma perimeno dikeosi apo to D.S.K. EDO ke 2 xronia tis enstasis mou apo 6.12.2006 .
  prokite gia kseftila anotatou epipedou !!!!!

 35. ataktos avatar
  ataktos 09/07/2008 12:17:33

  ke ton rolo tou Gianaki Tsarouha melos D.S.DEH .a.e.
  pou me tis ntountoukies ebgaze ekso apo ta dikastiria nomizo oti ligi to ksehasame .GAP esena afora to minima ,to ihes akousi ke sti Bouli!!!

 36. ataktos avatar
  ataktos 09/07/2008 13:57:31

  avta patheno ke thimame ton bouli .Ti kseftila thalege ke o periklis .

 37. foititakos avatar
  foititakos 09/07/2008 14:41:44

  Και εγώ μαζί σας, όσο μπορώ να βοηθήσω...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.