#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
22/12/2009 07:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Κίνα: Η μεγαλύτερη οικονομική δύναμη του πλανήτη;Ένα σημαντικό ποσοστό των Αμερικανών (44%),  πιστεύει πως η Κίνα σήμερα αποτελεί τη κυρίαρχη οικονομική δύναμη του πλανήτη, ενώ ανάλογη άποψη για τις ΗΠΑ έχει μόλις το 27%. Αυτά τα ποσοστά προέκυψαν από μια πρόσφατη δημοσκόπηση εκ μέρους του Pew Center, και ανάγκασαν τον δημοσιογράφο James Fallows, του Atlantic Monthly,  να αναρωτηθεί «αν οι Αμερικανοί τα έχουν χαμένα». Όπως υποστηρίζει, δεν είναι δυνατόν η Κίνα να θεωρείται ως η κυρίαρχη οικονομική δύναμη.  Και αυτό διότι πάρα πολλοί Κινέζοι ζουν  σε πρωτόγονες συνθήκες,  και χωρίς υδραυλικές εγκαταστάσεις, ενώ κανένας Κινέζος επιστήμονας δεν έχει κερδίσει ποτέ βραβείο Νόμπελ, και εν πάση περιπτώσει,  η Κίνα δεν διαθέτει καμία επώνυμη βιομηχανική μάρκα διεθνούς επιπέδου. Πως λοιπόν μπορεί να θεωρηθεί ως υπερδύναμη;

Παρ`όλες όμως  τις απορίες του δημοσιογράφου, η Κίνα είναι ήδη μια παγκόσμια οικονομική υπερδύναμη. Παρά τη φτώχια της, οπουδήποτε στο κόσμο επιχειρεί κάποιος, σε οποιονδήποτε τομέα, δεν μπορεί να συνεχίσει να επιχειρεί, αν τυχόν αγνοήσει την οικονομική ευρωστία της Κίνας. Και αυτό ακριβώς είναι η ουσία της κινεζικής κυριαρχίας.

Πρώτον, η Κίνα ασκεί πλέον επιρροή, σε μέρη όπου δεν  είχε καμία παρουσία έως πρόσφατα. Στη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών, η Κίνα αποτέλεσε τον ιδεολογικό αντίποδα της Αμερικής, συναλλασσόμενη στη προσπάθεια της να αποκτήσει πετρέλαιο, με αντιπαθητικά καθεστώτα όπως αυτά του Ιράν και του Σουδάν, και με τα οποία οι δημοκρατίες αρνούνται παραδοσιακά να συνεργαστούν. Τελευταία, η Κίνα ξεκίνησε την άσκηση επιρροής ακόμη και σε στενούς συμμάχους των ΗΠΑ. Στη διάρκεια της μεγάλης οικονομικής κρίσης, υπέγραψε συμβόλαια αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων τόσο με τη Βρετανία όσο και με τη Γαλλία. Φέτος ξεπέρασε ακόμη και την Αμερική, έχοντας πετύχει να γίνει ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ιαπωνίας και της Βραζιλίας. Οι  εμπορικές συναλλαγές της με τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, ανέρχονται σε ύψος $100 δισ. κάθε χρόνο. Στην Αφρική, όπου έχουν ήδη μεταφερθεί περισσότεροι από 750.000 Κινέζοι, κινεζικές εταιρίες κατασκευάζουν αυτοκινητόδρομους και άλλες βασικές υποδομές. Ο πρωθυπουργός Wen Jiabao συζητά με τη Παγκόσμια Τράπεζα, τρόπους μεταφοράς υφαντουργείων από τη Νότια Κίνα στην Αφρική. Κάτι τέτοιο μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη της μαύρης ηπείρου, πολύ περισσότερο από οποιαδήποτε οικονομική βοήθεια εκ μέρους της Δύσης. Σε λίγο καιρό, οι κινεζικές επιχειρήσεις δεν θα περιορίζονται απλά και μόνο στην αγορά πρόσβασης σε προϊόντα, αλλά θα αγοράζουν Δυτικές φίρμες όπως τη Volvo και τη  Hummer. Το χτίσιμο επώνυμων φιρμών απαιτεί δεκαετίες. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν υπάρχουν αντίστοιχες κινεζικές, σε παγκόσμιο επίπεδο. Μέχρι σήμερα, το βάρος των κινεζικών επιχειρήσεων έπεφτε κυρίως στην ανταγωνιστικότητα σε θέματα κόστους και τιμών. Αυτό όμως όλο και αλλάζει, καθώς οι Κινέζοι μαθαίνουν πλέον περισσότερα γύρω από το μάρκετιγκ. Οι ανυπόμονες και επιθετικές κινεζικές εταιρίες δεν θέλουν να περιμένουν δεκαετίες προκειμένου να φτιάξουν όνομα, όπως έκαναν η Toyota ή η Sony, προτιμούν λοιπόν να τις αγοράzουν έτοιμες.

Η δεύτερη τάση που αποδεικνύει πως η Κίνα αποτελεί ήδη υπερδύναμη, και όχι απλά αναδύεται ως τέτοια, είναι το γεγονός ότι «βράζει» από καινοτομίες. Πολλοί αναλυτές πίστευαν και πιστεύουν, πως οι Κινέζοι είναι καλοί στην αντιγραφή και μόνο. Αυτό πλέον δεν ισχύει. Η χώρα έχει γίνει ο βασικός αποδέκτης  επενδυτικού χρήματος επάνω σε τομείς που άπτονται θεμάτων καθαρής τεχνολογίας. Η κυβέρνηση προσπαθεί να ελέγξει τα αυξημένα κόστη στη υγεία, μειώνοντας τη περιβαλλοντική μόλυνση και ενθαρρύνοντας επ` αυτού τους ξένους επενδυτές. Ξοδεύονται περίπου $9 δισ. μηνιαίως σε έρευνες καθαρής ενέργειας, ενώ προβλέπεται πως μέσα στα επόμενα 5 χρόνια, η Κίνα θα είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός ηλιακής και αιολικής ενέργειας. Τα περισσότερα κτίρια εκμεταλλεύονται ήδη τον ήλιο μέσω ηλιακών θερμοσιφώνων, ενώ η Κίνα εξάγει αιολική τεχνολογία ακόμη και στις ΗΠΑ. Σήμερα, η κινεζική τεχνολογία χρησιμοποιείται στη κατασκευή μιας αιολικής φάρμας στο Τέξας, μεγέθους 36.000 στρεμμάτων. Την ίδια ώρα, παρατηρείται το φαινόμενο πολλοί Κινέζοι της Αμερικής να επαναπατρίζονται στη χώρα τους, τόσο εξαιτίας της άσχημης κατάστασης της αμερικανικής οικονομίας όσο και εξαιτίας των γραφειοκρατικών εμποδίων σχετικά με τη βίζα τους, που προέκυψαν επί προεδρίας Μπους. Περίπου 1.5 εκατομμύρια Κινέζοι πήγαν στο εξωτερικό προκειμένου να σπουδάσουν, Όσοι απ`αυτούς επέλεξαν τις ΗΠΑ στη δεκαετία του `80 και `90, αποφάσισαν να παραμείνουν, και βοήθησαν σημαντικά στην ανάπτυξη της Silicon Valley. Οι περισσότεροι όμως επιστρέφουν σήμερα στη πατρίδα τους, ενώ πολλοί εισάγουν τις εταιρίες τους στη NASDAQ.  Ο Robin Li, ιδρυτής της  Baidu, και οι  James Jianzhang Liang και  Neil Shen, συνιδρυτές της Ctrip, που είναι ήδη εγγεγραμμένες στη NASDAQ  έχουν όλοι σπουδάσει αλλού, πριν επιστρέψουν στη Κίνα.

Η Τρίτη τάση: Η Κίνα δεν έχει μόνο οικονομική δύναμη, αλλά έχει αρχίσει προ πολλού να ασκεί και μεγάλη, υπεύθυνη πολιτική επιρροή. Αν και φάνηκε ολίγον τι επιθετική σε θέματα εκπομπών ρύπων στη διάρκεια της συνάντησης της Κοπεγχάγης, εν τούτοις απολαμβάνει ενός ισχυρού ρόλου ανάμεσα στα κράτη του G-20, στη προσπάθειά τους να αντιμετωπιστεί η παγκόσμια οικονομική κρίση. Αυτό οφείλεται κυρίως, στο ότι η Κίνα αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για τη διεθνή οικονομία. Επίσης θα πρέπει να θυμόμαστε πως η Κίνα έχει καταστεί βασικός μεσολαβητής στη προσπάθεια να βελτιωθεί η διεθνής θέση της Βόρειας Κορέας, και θα παίξει ακόμη μεγαλύτερο ρόλο στις πολιτικές διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν τα επόμενα χρόνια.

Σίγουρα η Κίνα δεν είναι τόσο πλούσια όσο οι ΗΠΑ ή η Ιαπωνία. Βγαίνει όμως από την οικονομική  κρίση που προέκυψε, σαφώς πιο σίγουρη, και με πολύ λίγα σημάδια στο κορμί της. Το 80% των Κινέζων δηλώνουν αισιόδοξοι για το μέλλον τους. Την ίδια ώρα που οι δείκτες ανεργίας της Αμερικής παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, ενώ η ζάπλουτη Ιαπωνία έχει ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά αυτοκτονιών του πλανήτη με 30.000 αυτόχειρες κάθε χρόνο, τα τελευταία δέκα χρόνια. Οι παλιές παραδοσιακά ισχυρές  χώρες δεν είναι πια  κυρίαρχες σε οικονομικό ή άλλο επίπεδο. Για πολλά χρόνια τώρα, ο κόσμος αναφερόμενος στη Κίνα τη χαρακτήριζε ως αναδυόμενη υπερδύναμη. Στη πραγματικότητα, είναι ήδη μια υπερδύναμη. Η αυξημένη οικονομική ισχύς σημαίνει και πραγματική δύναμη.

 Forbes

ΣΧΟΛΙΑ

 1. o aristos avatar
  o aristos 22/12/2009 08:08:56

  Ένας κινέζικος δράκος στα ελληνικά δίκτυα τηλεπικοινωνιών

  Έρχεται από την Κίνα, αποτελεί έναν εκ των κολοσσών για τη δημιουργία τηλεπικοινωνιακών δικτύων, πιστεύει στην πράσινη ανάπτυξη και «ήρθε στην Ελλάδα για να μείνει». Πρόκειται για την Huawei, η οποία δραστηριοποιείται στην παροχή προηγμένων λύσεων δικτύου για εταιρείες τηλεφωνίας και κατέχει τη δεύτερη θέση στην παγκόσμια αγορά τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού.
  Ο Alan Guo, Διευθύνων Σύμβουλος της Huawei Ελλάδος, μίλησε στο Capital.gr για τα σχέδια της εταιρείας στη χώρα μας και την μέχρι σήμερα παρουσία της. “Ήρθαμε στην ελληνική αγορά πριν από περίπου 5 χρόνια. Από τότε έχουμε αναπτύξει πολύ στενές σχέσεις με τους Έλληνες παρόχους, τους οποίους πλέον δεν θεωρούμε απλούς πελάτες αλλά στενούς μας συνεργάτες”, ανέφερε ο κ. Guo. Στο ελληνικό χαρτοφυλάκιό των πελατών της περιλαμβάνονται οι τέσσερις μεγαλύτεροι πάροχοι OTE, Cosmote, Vodafone και Wind.

  Ο κινέζικος κολοσσός των τηλεπικοινωνιακών δικτύων δηλώνει ότι “η Huawei ήρθε στην Ελλάδα για να μείνει”....


  http://exomatiakaivlepo.blogspot.com/2009/12/blog-post_9748.html

 2. Y. avatar
  Y. 22/12/2009 12:21:21

  Τα ερωτήματα που βάζει ο αξιότιμος fellow Fallows, δείχνει το νεποτισμό και σοβινισμό (ως κατέχοντες την μοναδική αλήθεια, στα παγκόσμια γεωπολιτικά ζητούμενα), που χαρακτηρίζει τους διαμορφωτές γνώμης, που επικυριαρχούν στο αμερικάνικο συντηρητικό πολιτικό σύστημα (με κάποιες, αρκετές ευτυχώς φωτεινές εξαιρέσεις).
  Και κάτι ακόμη. Αυτή τη στιγμή η Κίνα, είναι η χώρα (sovereign) που διακατέχει το μεγαλύτερο κομμάτι του αμερικάνικου χρέους (εκφρασμένο σε US bonds).

 3. αχαβαχ avatar
  αχαβαχ 22/12/2009 12:31:14

  Για δες, παρασύρθηκε και η Κίνα και αναπτύσει μονάδες ηλιακής και αιολικής ενέργειας. Καλά δεν τους έχει πει κανείς ότι παραβιάζουν το δεύτερο νόμο της θερμοδυναμικής;

  • Y. avatar
   Y. @ αχαβαχ 22/12/2009 12:42:16

   Δύσκολα τα ....μένα τα θερμοδυναμικά, φίλε αχαβαχ

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ αχαβαχ 22/12/2009 12:52:38

   οι κινέζοι κάνουν και πνευματικές ασκήσεις και πολλά περίεργα. Απλά πάνε να κλείσουν κατι Vestas και κάτι Siemens προμηθευτές αιολικών και φωτοβολταϊκών σε κορόϊδα σαν και εμάς. Βλέπουν λεφτά και έρχονται. Οι ίδιοι οι κινέζοι, αν δεν έχουν ρεύμα, δεν θα το μάθεις ποτέ.

 4. chgian avatar
  chgian 22/12/2009 15:54:19

  Για να υπολογιστεί κάποια χώρα υπερδύναμη θα πρέπει να διαθέτει

  1. οικονομική ευρωστία (που η Κίνα την έχει σε μεγάλο βαθμό)
  2. Τεχνολογική πρωτοπορία (που δεν την έχει, ακόμα τουλάχιστον)
  3. Στρατιωτική ισχύ (δεν την έχει)
  4. Ένα κοινωνικό σύστημα ελκυστικό από τις άλλες κοινωνίες (δεν το έχει
  ούτε θα το αποκτήσει).

  Οι ΗΠΑ για 50 χρόνια διέθεταν όλα τα παραπάνω με μεγάλη διαφορά από
  τον δεύτερο. Η Σοβιετική Ένωση για παράδειγμα δεν είχε το πρώτο
  και βαθμιαία έχασε και το δεύτερο.
  Μην έχουμε αυταπάτες, Η Κίνα είναι ο μύθος της, όχι η
  πραγματικότητά της. Δεν θα καταφέρει ποτέ να γίνει υπερδύναμη,
  τουλάχιστον όχι με τον τρόπο που ήταν οι ΗΠΑ ή οι δυτικοευρωπαϊκές
  χώρες.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.