10/12/2011 23:05
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Κέρδισε ή έχασε ο Σαμαράς από την κυβέρνηση Παπαδήμου;

Κέρδισε ή έχασε ο Σαμαράς από την συναίνεση που έδωσε στην συγκρότηση της κυβέρνησης Παπαδήμου; Ισχύει αυτό που λέει, ότι η ΝΔ με τις επιλογές του κατέστη «ο ρυθμιστικός παράγοντας των πολιτικών εξελίξεων»;

Τις τελευταίες μέρες δημοσιεύθηκε μία «ομάδα» δημοσκοπήσεων από εταιρείες «συστημικές» και μη – το σημειώνουμε γιατί όλοι γνωρίζουμε ότι εκτός από τα ΜΜΕ και οι δημοσκοπήσεις χρησιμοποιούνται για την χειραγώγηση της κοινής γνώμης. Υπάρχουν δύο τρόποι να απαντήσουμε στα ερωτήματα. Ο ένας είναι να δούμε την πρόθεση ψήφου ή την εκτίμηση εκλογικής σε σύγκριση με την προηγούμενη έρευνα της ίδιας εταιρείας. Ο δεύτερος τρόπος είναι να ρωτήσουμε απευθείας τους πολίτες που συμμετέχουν στην έρευνα.

Οι δημοσιοποιημένες έρευνες που έχουμε στα χέρια μας είναι τρεις: Public Issue, Metron Analysis, V-PRC.

-Η εκτίμηση εκλογικής επιρροής στην Public Issue δίνει στη ΝΔ 30%, δηλαδή 1,5% πάνω σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

-Η πρόθεση ψήφου στην Metron Analysis δίνει στη ΝΔ 18,8% (από 19%) και εκτίμηση ψήφου 29,3% , ενώ φέρνει πλέον τον Σαμαρά και ως καταλληλότερο πρωθυπουργό με 15,6%. Επίσης η παράσταση νίκης της ΝΔ αυξάνεται από το 38% στο 54%. Σημείωση: η έρευνα είναι τετραμηνιαία και η προηγούμενη είχε γίνει τον Ιούλιο.

-Η εκτίμηση εκλογικής επιρροής στην V-PRC δίνει στη ΝΔ 32%, δηλαδή 1% πάνω σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα (πάντως να συμπληρώσουμε ότι υπάρχει και η προγενέστερης περιόδου\ έρευνα της GPO που δείχνει μείωση 1,8%).

Συμπέρασμα: ως προς την ψήφο με όσα έγιναν η ΝΔ σίγουρα δεν έχασε και πιθανότατα «τσίμπησε» 1%-2% με την πολιτική του Σαμαρά τον τελευταίο μήνα.

Η μόνη εταιρεία που ρώτησε ευθέως τους πολίτες την γνώμη τους για τις κινήσεις Σαμαρά είναι η V-PRC. Σύμφωνα με αυτή το 75% συμφωνεί με την απόφαση του Α. Σαμαρά να συναινέσει στην κυβέρνηση Παπαδήμου και το 15% την θεωρεί λάθος. Επισημαίνεται ότι το 83% των ψηφοφόρων της ΝΔ την θεωρεί σωστή και μόλις το 8% λάθος. Επίσης η ΝΔ θεωρείται ως το κόμμα με την καλύτερη πολιτική στάση στη χώρα (ποσοστό 13,2%).

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Leonidas avatar
  Leonidas 11/12/2011 00:49:41

  Μάλλον αίολο το ερώτημα αν ''κερδισε ή έχασε ο Σαμαράς''.

  Το πραγματικό ερώτημα είναι :
  ''καταλαβαίνει ο λαός ποιός ακριβώς είναι ο σκοπός της κυβέρνησης Παπαδήμου , την οποία στηρίζει ο Σαμαράς?''

  Και γιά να το εξειδικεύσουμε, καταλαβαίνει ο λαός ότι:

  -Η κυβέρνηση Παπαδήμου πρέπει να φέρει σε πέρας το PSI, το οποίο είναι στον αέρα ακόμα, και στην καλύτερη περίπτωση δεν θα φέρει παρά μικρή ελάφρυνση στο χρέος ?
  -Η κυβέρνηση αυτή θα συνεχίσει την βαρύτατη φορολογία, που θα την αντιληφθούν ακόμα περισσότερο οι Ελλληνες από 1ης Ιανουαρίου 2012?
  -Τα μέτρα λιτότητας θα φέρουν βαρύτερη ύφεση, φτάνοντας τη χώρα σε σημείο '' μη επιστροφής''
  -Η κυβέρνηση αυτή δέχτηκε ''με ικανοποίηση'' τις αποφάσεις της τελευτάιας Συνόδου κορυφής-όπως είπε ο κ. Παπαδήμος- ενώ η απόφαση αυτή ΔΕΝ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΜΟ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΡΙΣΗ, που θα ήταν και το ζητούμενο, αλλά θα είναι ακόμα πιό καταστροφικές για την Ελλάδα.
  -Η κυβέρνηση αυτή σκοπεύει να συμφωνήσει όλα τα μέτρα για την Ελλάδα για τα έτη 2013-2015, ΔΕΝΟΝΤΑΣ ΕΤΣΙ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΕ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΕΚΛΕΓΜΕΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΜΙΑ ΠΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ.
  -Τέλος , η κυβέρνηση αυτή ΔΕΝ θα κάνει εκλογές στις 19 Φεβρουαρίου, ούτε στις 19 Μαρτίου, αλλά θα το τραβήξει για ΜΕΤΑ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ-ϊσως , τότε, να έχει ολοκληρώσει το ( ισοπεδωτικό) της έργο.

  Στο ερώτημα αυτό, αν ο λαός καταλαβαίνει τα παραπάνω, δυστυχώς απαντώ ''ΟΧΙ''- δεν καταλαβαίνει τίποτα - γι' αυτό και δίνει 75% θετική απάντηση στη στήριξη της κυβέρνησης από τον Σαμαρά.
  ( Αλλωστε αυτή την άποψη τους περάσανε πολύ έντεχνα, και με μεγάλη επιτυχία, ο Μέγας οικονομολόγος κύριος Μπάμπης, με τα ''Ουράνια'' και τα ''Μεγάλα'' κανάλια)

  - Ο λαός ίσως αρχίσει να καταλαβαίνει όταν η φτώχεια και η εξαθλίωση θα ρίξει παντού τη σκιά της σε βαθμό που να μην μπορούν πιά να την κρύψουν ούτε τα ανωτέρω κανάλια.

  Τότε, θα μπορείτε να θέτετε και το ερώτημα ''αν κέρδισε ή έχασε ο Σαμαράς''.

  Και εδώ, δεν χρειάζεται να πούμε ποιά θα είναι η απάντηση.

  • factorx avatar
   factorx @ Leonidas 11/12/2011 01:34:45

   Κλασσική αριστερή (και ακροδεξιά) αντίληψη: "ο λαός δεν καταλαβαίνει"

   • antiMME avatar
    antiMME @ factorx 12/12/2011 13:49:27

    Ο λαός καταλαβαίνει και πολύ μάλιστα Και θα δείτε εκπλήξεις στις εκλογές που δεν τις περιμένετε!

  • Kostas avatar
   Kostas @ Leonidas 11/12/2011 09:27:10

   Ποιος απάντησε στις δημοσκοπίσεις; Ξένοι; Άρα, ο λαός που ρωτήθηκε, γνώριζε. Γεγονός είναι οτι ο λαός αρχίζει να καταλαβαίνει πολλά πράγματα κι είναι επικίνδυνο για τη καρεκλοκένταυρη εξουσία. Αλλά θα έπρεπε να αξιολογηθεί και η στάση των αριστερών κομμάτων, για να έχουμε σφαιρική εικόνα.
   Φίλε μου (μου επιτρέπεις) μην υποτιμάς τόσο πολύ το λαό που δεν συμφωνεί με τις απόψεις σου, γιατί δεν εκτιμάς τη δημοκρατία.

  • ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. avatar
   ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. @ Leonidas 12/12/2011 00:08:09

   έωλο

 2. Τιγράνης avatar
  Τιγράνης 11/12/2011 02:31:28

  «Στο ερώτημα αυτό, αν ο λαός καταλαβαίνει τα παραπάνω, δυστυχώς απαντώ ”ΟΧΙ”».

  Αυτή νομίζω ότι ήταν και η αφετηρία των προβληματισμών που μοιράστηκαν οι συστηματίες (κατά το αισθηματίες) της μεταπολίτευσης: Ο λαός δεν έχει την ωριμότητα να πάρει τις σωστές αποφάσεις για το μέλλον της χώρας (όπου σωστές βλ. διαπλοκή), άρα ας παρακάμψουμε τους ρομαντισμούς περί εκλογών και παρόμοιες σαχλαμάρες, που τα βλέπει ο κόσμος στο Χόλυγουντ και φουσκώνουν τα μυαλά του, και ας διορίσουμε την κατάλληλη κυβέρνηση (όπου κατάλληλη βλ. διαπλοκή) να εφαρμόσει τα δέοντα για τη σωτηρία της χώρας (όπου σωτηρία βλ. διαπλοκή).

  Ε λοιπόν, ο λαός ακόμα και εν τη αντιληπτική του βραδύνοια, ακόμα και ως δακτυλοδεικτούμενο κατακάθι στις οθόνες της υφηλίου, έχει καθήκον ιερό να αποφασίζει για την τύχη του, καθήκον ιερό να αποφασίσει ακόμα και για την ιστορική του αυτοχειρία. Όχι άλλες δημοσκοπήσεις, όχι άλλες ερμηνείες της βούλησης των πολιτών. Οι επερχόμενες εκλογές δεν θα αποδώσουν απλώς και μόνον τη λαϊκή ετυμηγορία, θα αποτελέσουν και το terminus post quem της Νέας Μεταπολίτευσης.

 3. Ιωαννης Τ avatar
  Ιωαννης Τ 11/12/2011 02:54:38

  πιστευω αυτο θα το μαθουμε οταν γινουν οι εκλογες. μακαρι συντομα!!!

 4. samarikos avatar
  samarikos 11/12/2011 05:37:45

  Το θέμα δεν είναι αν έχασε η όχι ο πρόεδρος η η ΝΔ,το θέμα είναι αν μας αρκεί πλέον το να μη χάνουμε και όχι το να κερδίζουμε και μη ξεχνάμε οτι μεγάλη μερίδα του κόσμου αν αντιληφθεί τη πρόκειται να συμβεί στους επόμενους 3 μήνες με Παπαδήμο και τους άλλους τότε τα πράγματα θα είναι δύσκολα γιατί θα δουν ποιοί στηρίξαν αυτό το έκτρωμα-κυβέρνηση και όλα θα μπουν στο ίδιο τσουβάλι.Άλλη μια πτυχή του προβλήματος είναι αν είμαστε ευχαριστημένοι με 125-130 έδρες και με πόσες συνεργασίες θα σχηματιστεί κυβέρνηση που να αντέχει στα δύσκολα και να μπορεί να πάρει αποφάσεις σοβαρές χωρίς να σχοινοβατεί.Τέλος τα ποσοστά των αριστερών κομμάτων που στο κάτω κάτω δεν έχουν να χάσουν τίποτα αφού δε θα κύβερνήσουν δε μας λένε τίποτα?Ο δρόμος έχει μεγάλες φουρτούνες και για να αντέξουμε δεν αρκούν οι δημοσκοπίσεις αλλά οι προτάσεις και οι λύσεις και στο φινάλε τη καυτή πατάτα θα τη πάρουμε ας τη πάρουμε νωρίς για να προσφέρουμε κάτι διαφορετικό από τις μη εκλεγμένη κυβερνήση Παπαδήμου.

 5. Αγνωστου του Ελληνος avatar
  Αγνωστου του Ελληνος 11/12/2011 05:50:18

  μα τι συζηταμε τωρα?
  exit poll κανουμε ή gallup

  και βεβαια εχασε γιατι η σταση του δεν στηριζει τους ασθενεστερους οικονομικα,
  απλα επιβεβαιωσε οτι στηριζει την αγορα της Proton Bank και ολα τα μετρα Βενιζελου,

  Ο Σαμαρας εδωσε σκηπτρα στον εγκαθετο Σημητικο Παπατραπεζα,
  ωστε ο ΓΑΠ να ανασυνταχθει και κανει ανοιγμα σε αγανακτησμενους Occupy και καθε λογης πικραμενο και πολεμιο των τραπεζων,

 6. JOHN avatar
  JOHN 11/12/2011 10:41:26

  Εχασε ο Σαμαρας απο τη συμμετοχη του στη κυβερνηση Παπαδημου και αυτο θα το πληρωσει στις επομενες εκλογες! Η κυβερνηση Παπαδημου εχει πολυ σκοτεινους στοχους και οι υπογραφες της θα ειναι καθοριστικες για τα επομενα χρονια.Πρωτογνωρο πραγμα για μια μη εκλεγμενη κυβερνηση!! Ο Σαμαρας θα φθαρει και αυτος μαζυ της.Οσο δε περισσπτερο παραμενει στην εξουσια τοσο η φθορα θα ειναι μεγαλυτερη.Και η αλλη παραμετρος ειναι οτι η κυβερνηση αυτη γλυτωσε το ΓΑΠ και τη μαφια του απο αροβλαιπτες περιπετειες ως υπολογο για τα δεινα που εφερε στη χωρα.Η ιστορια θα τους κρινει ολους αλλα και ο Σαμαρας στον οποιο πολλοι επενδυσαν καθε μερα βαζει ολο και περισσοτερο νερο στο κρασι του! Και κατι τελευταιο,οσοι πιστευουν στη δυναμικη της 6ης δωσης για την οποια υποτιθεται οτι εγινε αυτη η κυβερνηση ας μας πουν αφου φυσικα πιστωθηκαμε σαν χωρα τι πηγε στους διεθνης τοκογλυφους και τι τελικα ηλθε στη χωρα.Κατι λιγοτερο απο 90% πηγε εξω και τα υπολοιπα 10% για τις αναγκες της χωρας!!!! Ετσι μας υποθηκευουν.

 7. hdgr avatar
  hdgr 11/12/2011 13:50:05

  Σε κάθε εκλογική διαδικασία μια κρίσιμη "μάζα" ψηφοφόρων , που μετακινείται από το ένα κόμμα εξουσίας στο άλλο , δίνει κυβερνήσεις και μάλιστα αυτοδύναμες.
  Οι αναλυτές έλεγαν ότι , το μεγάλο κομμάτι των ψηφοφόρων αυτών, τελικά το κέρδιζε το κόμμα εκείνο που θεωρούνταν ως ο νικητής των εκλογών.
  Αυτά "υπό κανονικές συνθήκες" .

  Οι επερχόμενες εκλογές , οποτεδήποτε και αν γίνουν, θα διεξαχθούν εν τω μέσω (;)
  γενικευμένης κρίσης ,όχι μόνο οικονομικής, που όμοια της δεν έχουμε ζήσει τις τελευταίες δεκαετίες.

  Ποιος πιστεύει , ότι οι ως άνω ψηφοφόροι -και όχι μόνο- θα λειτουργήσουν κατά τα ειωθότα;

  Επομένως τίθενται τα ερωτήματα

  Τα δημοσκοπικά ευρήματα μπορούν να ικανοποιούν την, στάσιμη , ΝΔ όταν τα ποσοστά του Πασοκ καταβαραθρώνονται;

  Το κυριότερο , για να μην μένουμε μόνο στο σήμερα , βάζοντας μόνο ένα στοιχείο από τα όσα μέλλουν να συμβούν τους επόμενους μήνες.

  Αν ψηφιστούν τα νέα μέτρα, που παρουσιάζονται σε άλλα άρθρα του ιστότοπου , και με την στήριξη της ΝΔ , τότε θα κερδίσει ή θα χάσει ο Σαμαράς από την κυβέρνηση Παπαδήμου;

 8. ER avatar
  ER 11/12/2011 13:55:12

  Την απαντηση σας την δινει η απλη ερωτηση κερδισε ο λαος απο την
  κυβερνηση Παπαδημου?

  Αν κερδισε γιατι να γινουν εκλογες ??

  Αν εχασε μεριδιο ευθυνης εχει και ο Σαμαρας.

  Αρα και στις δυο περιπτωσεις εχει χασει και αφηστε τα στημενα γκαλοπ.

 9. Wraia ta leme avatar
  Wraia ta leme 11/12/2011 14:44:26

  Mα τι καθόμαστε και συζηταμε; Μετά την φαεινή επινόηση του δημοψηφίσματος και την αποχώρηση-αποπομπή του Γιωργάκη, η Νέα Δημοκρατία έπρεπε να έχει κερδίσει δέκα μονάδες και άλλες τόσες να έχει χάσει το ΠΑΣΟΚ! Στην ουσία όμως υπάρχει...αβάστακτη στασιμότητα. Δεν σας λέει κάτι αυτό;

 10. Μανιάτης avatar
  Μανιάτης 11/12/2011 20:40:33

  Το ερώτημα καθ΄ εαυτό είναι έκφραση της πολιτικάντικης αντίληψης για την πολιτική.
  Ο Α. Σαμαράς δεν είχε άλλη δυνατότητα από το να δεχτεί την κυβέρνηση Παπαδήμα.
  Πρέπει, πάντως, να καταλάβουμε ότι οι πολιτικές ηγεσίες της χώρας παραμένουν ανεύθυνες και αναπαραγάγουν στους οπαδούς τους την απάτη των εύκολων λύσεων που μεταπολεμικά πιπιλίζουν οι Παπανδρέιδες.
  Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν. Χωρίς συναίνεση σε επίπεδο πολιτικών ηγεσιών και πρώτιστα μέσα στην κοινωνία και τις παραγωγικές δυνάμεις δεν ανοίγονται προοπτικές διεξόδου από τη σημερινή κατάσταση.
  Η συναίνεση, όμως, για να λειτουργήσει πρέπει να έχει νομιμότητα στη συνείδηση των πολιτών και ηθική υπόσταση. Αυτό δεν μπορεί και δεν πρόκειται να γίνει με του ίδιους πρωταγωνιστές του θλιβερού θιάσου που οδήγησαν τη χώρα μας στην εξαθλίωση και στην παγκόσμια απαξίωση.
  Οι πολίτες γνωρίζουν και ξέρουν. Αν κάποιοι νομίζουν ότι είναι πνευτική πρωτοπορεία είναι γραφικοί.

 11. lornion avatar
  lornion 12/12/2011 00:55:23

  δεν ζω στην χώρα για να ξέρω ,όμως η εντύπωσή μου είναι ότι δεν έπρεπε να υποκύψει στον εκβιασμό των παραγόντων της ΕΕ. Ηταν η εναλλακτική λύση που πίστευε ο κόσμος.Μετά λέγανε πως είχαν λεφτά μέχρι τα μισά του Δεκεμβρίου, σα να μη σκέφτηκαν ποτέ, τι θα ήταν η σύνοδος του μηνός με απούσα την Ελλάδα.Ιδού που ο εκβιασμός έπρεπε να απορριφθεί.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.