#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
14/01/2013 07:45
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Κέντρο της Αθήνας, Σάββατο απόγευμα: Φτώχια, άστεγοι, και άνθρωποι που ψάχνουν στα σκουπίδια

Πανεπιστημίου, Εδουάρδου Λώ, Σταδίου, Αμερικής. Οι φωτογραφίες που ακολουθούν είναι από το συγκεκριμένο οικοδομικό τετράγωνο (για την ακρίβεια, δύο οικοδομικά τετράγωνα) στην καρδιά της Αθήνας, το Σάββατο το απογευματάκι. Ο γύρος δεν κράτησε πάνω από μερικά λεπτά. Αυτή είναι η εικόνα του κέντρου της Αθήνας σήμερα, σε ένα από τα κεντρικότερα σημεία της: Φτώχια, άστεγοι, και άνθρωποι που ψάχνουν στα σκουπίδια. Και βέβαια, εδώ δεν συναντάται η χειρότερη εικόνα της πρωτεύουσας. Είναι γνωστό σε όλους, ότι λίγο παρακάτω, προς την Ομόνοια και τις γύρω περιοχές, είναι η επί γής κόλαση.

Οι τρείς φωτογραφίες

[caption id="attachment_199100" align="alignnone" width="600" caption="Στην Εδουάρδου Λω"][/caption]

Το οικοδομικό τετράγωνο που γύρισα όμως, παρουσιάζει και αυτό ενδιαφέρον. Είναι δίπλα στη Βουλή και στην πλατεία Συντάγματος, που είναι «τίγκα» στα υπουργεία, της Τράπεζες, και τα μεγάλα εμπορικά κέντρα της πλατείας, αλλά και της Πανεπιστημίου, καθώς και στα πολυάριθμα καταστήματα που υπάρχουν στην περιοχή. Είναι ουσιαστικά, το πολιτικό, διοικητικό και εμπορικό κέντρο της Αθήνας, όπου, εκτός των άλλων, είναι γεμάτο με μπαράκια. Απέναντι λοιπόν, από τη διασταύρωση της Σταδίου με τη Χρήστου Λαδά, όπου ακόμα χάσκει ο σκελετός του νεοκλασσικού κτηρίου που κάηκε κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων, και λίγο παρακάτω το κουφάρι του υποκαταστήματος της «Μαρφίν» με τους νεκρούς, επίσης κατά την περίοδο διαδηλώσεων, στην Εδουάρδου Λώ, η πρώτη εικόνα που συνάντησα, ήταν αυτή ενός νεαρού που έψαχνε στα σκουπίδια. Αν κρίνει όμως κανείς από το ότι εκινείτο με ποδήλατο, μάλλον το άτομο αυτό δεν συγκαταλέγεται στην καθεαυτό κατηγορία των «κλοσσάρ», που πλέον έχουν πλημμυρίσει το κέντρο της πόλης.

Στη συνέχεια, επί της Πανεπιστημίου, μπροστά από το κτήριο της Τράπεζας της Ελλάδος, η εικόνα μιλάει από μόνη της. Ο «κλοσσάρ» ξαπλωμένος στην είσοδο του «οικονομικού ναού» της Ελλάδας. Καμιά εκατοστή μέτρα παραπάνω, επί της Πανεπιστημίου, δίπλα στο βιβλιοπωλείο του Ελευθερουδάκη, σε μια μίνι στοά, έχει δημιουργηθεί μια ολόκληρη «αποικία» από «κλοσσάρ». Στη φώτο φαίνονται δύο από αυτούς, όπου ο ένας έχει βγάλει ένα χαρτόκουτο για ελεημοσύνη.

Όλη αυτή η εικόνα κατάθλιψης, σε μια γύρα μόλις μερικών λεπτών. Ευτυχώς, λίγο μετά, από τη Σταδίου, πίσω από το κτήριο της Τράπεζας της Ελλάδας, πέρασε η πορεία των Κούρδων, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη δολοφονία τριών ηγετικών στελεχών τους στη Γαλλία. Ήταν η μόνη αισιόδοξη νότα. Οι άνθρωποι αυτοί, ως επί το πλείστον ΡΚΚάδες, που ήρθαν σαν πρόσφυγες στη χώρα μας, και έχουν ριζώσει εδώ, ήταν πολύ καλά οργανωμένοι, και με πολύ καλή περιφρούρηση. Σπάνια στο παρελθόν τους έβλεπες έτσι. Αυτή τη φορά, ήταν σαν να έστελναν το μήνυμα ότι ο λαός τους είναι κοντά στο να αποκτήσει δικαιώματα στην Τουρκία και τη Μ.Ανατολή, και –γιατί όχι;- ακόμα και κράτος.

Εικόνες ντροπήςΑν κανείς κάνει μια βόλτα στο κέντρο της Αθήνας, σε αυτά τα τετράγωνα και σε γειτονικά, τη νύκτα, συναντά ακόμα πιο αποκαρδιωτικές εικόνες. Με εξαίρεση τις Παρασκευές και τα Σάββατα, και όχι πάντα, τη νύκτα πλέον έχουν μειωθεί όσοι κατεβαίνουν στο κέντρο για διασκέδαση. Που εκείνες οι «ένδοξες» εποχές, που έκαναν παρέλαση οι «νεοέλληνες» με τα κυριλάτα αμάξια τους και τις τζιπάρες τους. Τώρα λοιπόν, η γύμνια του κέντρου φαίνεται περισσότερο. Εκτός της βρωμιάς που υπάρχει παντού (κύριε Καμίνη, υπάρχει και κίνδυνος μολυσματικών ασθενειών), λες και η πόλη είναι εγκαταλειμμένη (ή μήπως πράγματι είναι;), σε πολλά πεζοδρόμια της Πανεπιστημίου, απέναντι μάλιστα από τη Βουλή, δίπλα στο «Μεγάλη Βρετανία», κοιμούνται «κλοσσάρ». Άνθρωποι αφημένοι στη μοίρα τους, στην πραγματικότητα ζωντανοί – νεκροί. Τα ίδια και πίσω από την παλαιά Βουλή, για να μην μιλήσει κανείς για τα τετράγωνα περί τη Σοφοκλέους, εκεί κοντά στο κεντρικό κτήριο της ΔΕΗ, όπου υπάρχουν ολόκληρες «αποικίες» με «κλοσσάρ». Εξίσου απογοητευτική είναι η εικόνα στο Μοναστηράκι (Αθηνάς), και ακόμα χειρότερη στο Σταθμό Λαρίσης, όπου σύντομα θα υπάρχει «χωριό» αστέγων. Μέχρι και στου Φιλοππάπου υπάρχει μια μικρή «αποικία».

Μια εικόνα που ανακουφίζει, είναι ότι συχνά βλέπεις κάποιους πολίτες να πλησιάζουν τους άστεγους και να τους δίνουν ένα πλαστικό πιάτο με φαγητό. Ας μην κοροϊδευόμαστε όμως. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι άνθρωποι, είτε περνούν αδιάφοροι δίπλα τους, είτε τους κοιτούν φοβισμένοι. Αναμφισβήτητα, η εικόνα των «κλοσσάρ» μπορεί να γίνει το τέλειο προπαγανδιστικό φόβητρο για να κάτσει καθένας πολίτης ήσυχος στα αυγά του. «Κοίτα τι μπορείς να πάθεις; Υπάρχουν και χειρότερα από αυτά που έχεις πάθει μέχρι τώρα». Κάπως έτσι λειτουργεί.

Πράξεις και όχι πυροτεχνήματα

[caption id="attachment_199102" align="alignnone" width="600" caption="Δίπλα από του Ελευθερουδάκη"][/caption]

Καλοί βέβαια οι ελεήμονες άνθρωποι, αλλά ουδέποτε μεμονωμένοι «καλοί Σαμαρείτες» έλυσαν τα προβλήματα. Σε μια κοινωνία που θέλει να λέγει ότι είναι οργανωμένη, η ευαισθησία της δεν μπορεί να εξαντλείται στην προσωπική πρωτοβουλία κάποιων καλών Σαμαρειτών. Αυτή αναμφισβήτητα χρειάζεται. Αλλοίμονο αν την χάσουμε κι’ αυτή. Όμως, επιβάλλεται πλέον η αντιμετώπιση του φαινομένου με οργανωμένο τρόπο σε κρατικό επίπεδο.

1.Πρέπει να γίνει ουσιαστική –και όχι επικοινωνιακή, κύριε Καμίνη και κύριοι της κυβέρνησης- προσπάθεια για να μπούν όσο το δυνατόν περισσότεροι άστεγοι σε κρατικούς και δημοτικούς ξενώνες. Απαραίτητη προϋπόθεση βέβαια, είναι να υπάρχουν τέτοιοι και να χρηματοδοτούνται επαρκώς. Σίγουρο βέβαια είναι ότι αρκετοί από τους «κλοσσάρ», όπως έχει δείξει η διεθνής εμπειρία, δεν θα δεχτούν να πάνε εκεί.

2.Οργανωμένες προσπάθειες για ένταξή τους στην κοινωνία. Οι «κλοσσάρ» κατανέμονται σε διάφορες κατηγορίες. Σίγουρα, οι αιτίες που τους οδήγησαν στο δρόμο είναι «πακέτο». Κοινωνικές, οικογενειακές, και προσωπικές, ενώ σε συγκυρίες κρίσης, καταλυτικό ρόλο, παίζει ο οικονομικός παράγων. Αυτοί λοιπόν, που σπρώχτηκαν στο δρόμο, και είναι για λίγο καιρό άστεγοι, με τους κατάλληλους χειρισμούς, όπως την ψυχολογική υποστήριξη, αλλά και την ένταξη σε κάποια εργασία, μπορούν να σωθούν. Εάν όμως, μείνουν για καιρό στο δρόμο, σύντομα η πορεία τους θα είναι δίχως επιστροφή. Οι περισσότεροι παραιτούνται της προσπάθειάς τους να επιβιώσουν, μετατρέπονται σε ζωντανούς – νεκρούς, πέφτουν στο αλκοόλ, και αποκτούν σοβαρότατα ψυχολογικά προβλήματα.

3.Το γαλλικό παράδειγμα, και ειδικά αυτό του Παρισιού, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μπούσουλας. Η «πόλη του φωτός» δυστυχώς κατέχει εδώ και τουλάχιστον τέσσερις δεκαετίες τα ευρωπαϊκά πρωτεία στους «κλοσσάρ». Αποτελεί ντροπή, αλλά σε πολλές περιπτώσεις οι άστεγοι εκεί πέθαιναν όταν το θερμόμετρο έπεφτε κάτω από το μηδέν. Όπως και να’ χει πάντως, οι δημοτικές αρχές είχαν λάβει ορισμένα μέτρα. Εκτός των αρκετών και καλά οργανωμένων ξενώνων, συνεργεία του Δήμου μοίραζαν συστηματικά φαγητό (την ονομαζόμενη «σουπ ντε καιρ» (σούπα της καρδιάς) ), ενώ σε πολλές συνοικίες της πόλης είχαν δώσει τη δυνατότητα στους «κλοσσάρ» να έχουν πρόσβαση σε δημόσια μπάνια, ώστε τουλάχιστον να είναι καθαροί. Επίσης, σε συνθήκες ψύχους, οι αρχές κρατούσαν τις στάσεις του Μετρό στο κέντρο του Παρισιού ανοικτές, για να βρούν καταφύγιο οι άστεγοι.

Η διεθνής εμπειρία για τους «κλοσσάρ» είναι τεράστια. Οι επιστήμονες μπορούν να προτείνουν συγκεκριμένα μέτρα για την ελάφρυνση του πόνου αυτών των ανθρώπων. Πρώτιστο μέλημα βέβαια, δεν είναι να δώσουμε ασπιρίνη για τον καρκίνο, αλλά να τον σταματήσουμε. Δηλαδή, να πάψει αυτό το απαράδεκτο φαινόμενο κοινωνικού αποκλεισμού και σπρωξίματος ανθρώπων στο περιθώριο, και τελικά

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΣΤ. avatar
  ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΣΤ. 14/01/2013 08:28:39

  Η Κατάντια τις Ελλάδος χωρίς σχόλια.

 2. anonymous avatar
  anonymous 14/01/2013 08:45:08

  Όταν ήρθα ως φοιτητής στην Αθήνα, η Αθήνα ήταν μια λαμπερή πόλη. Τώρα έχει μετατραπεί σε χαβούζα. Οι άστεγοι υπάρχουν παντού στο κέντρο σε κάθε γωνία. Τουλάχιστον υπάρχουν εσοχές στα κτίρια και δε βρέχονται.

  Το θέμα είναι που θα πάει αυτή η κατάσταση, διότι πλανάται πλάνην οικτράν όποιος νομίζει ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί. Θα πάρει τουλάχιστον 15 χρόνια για να συνέλθουμε υπό τον όρο ότι θα μπούμε σε μιας μορφής ανάπτυξη, για την οποία δυστυχώς δεν υπάρχουν ούτε καν σχέδια.

 3. Κυθήριος avatar
  Κυθήριος 14/01/2013 08:48:43

  Πολύ σωστά τά συμπεράσματα τοῦ ἄρθρου.Πρέπει ἡ πολιτεία νά ἐνδιαφερθεῖ γιά τούς ἄστεγους πιό συστηματικά.Πρώτιστα ὅμως πρέπει νά μήν σπρώχνει τούς ἀνθρώπους στό νά μένουν ἄστεγοι.

  • Ρηνα avatar
   Ρηνα @ Κυθήριος 14/01/2013 11:16:48

   Πολυ σωστα Κυθηριε γιατι απο τον πατο ανεβαινεις πιο δυσκολα απ οτι αν σε προλαβει στη μεση της κατεβασιας....
   Και ειναι πολλοι αυτοι που εχουν μπει στο ασανσερ για τους κατω οροφους...

   • Κυθήριος avatar
    Κυθήριος @ Ρηνα 14/01/2013 11:40:04

    Ὅλοι μας εἴμαστε ὑποψήφιοι γιά τό ἀσανσέρ ἀγαπητή Ρήνα!
    Κι αὐτό γιατί πολλοί ἀπό μᾶς εἴχαμε ξεχάσει τό ρητό πού λέει: Σέ ψηλό βουνό σάν ἀνεβεῖς,ἀργά ἀργά ἀνέβα,τό δρόμο γιά νά μπορεῖς νά βρεῖς ὅταν σοῦ ποῦν κατέβα...

 4. ΒΙΣ avatar
  ΒΙΣ 14/01/2013 12:36:03

  Τώρα είδατε ότι η Αθήνα έχει μετατραπεί σε χαβούζα; Ρωτήστε εμάς που εργαζόμαστε και κινούμαστε στο Κέντρο. Δεν θέλω ούτε για Κυριακή να πηγαίνω για βόλτα, όπως έκανα παλιότερα.
  Να συμπληρώσω την εικόνα, εργάσιμες ημέρες και ώρες (και όχι βράδυα μόνο):
  1. Μεταξύ Πανεπιστημίου και Ακαδημίας. Η Ακαδημία βανδαλισμένη, αγνώριστη από τα γκράφιτι. Οι Νιγηριανοί προσωρινά έχουν φύγει, αλλά τα παρτέρια είναι γεμάτα ανθρώπινα περιττώματα, που βρωμάνε αφόρητα.
  2. Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων και Νομική: Μία απίστευτη χαβούζα όλο το τετράγωνο, επίσης με ανθρώπινα περιττώματα, κουβέρτες και κουρελούδες κλοσάρ πάνω σε θάμνους και δέντρα. Το εκκλησάκι των Αγίων Αναργύρων, η μόνη πραγματικά πνευματική όαση, βανδαλισμένο, αγνώριστο από τα γκράφιτι (αν ήταν τζαμί, θα σας έλεγα πόσο θα το σέβονταν οι αριστερο-ισλαμοφασίστες...).
  3. Δρόμοι μεταξύ Πανεπιστημίου και Σταδίου: Βρωμιά, άστεγοι, πρεζόνια.
  4. Στην πίσω πόρτα του κτιρίου του Πανεπιστημίου, επί της οδού Ακαδημίας, μόνιμο καταφύγιο άστεγου με όλο τον σχετικό εξοπλισμό....
  5. Αν προχωρήσετε στις περιοχές Πλατείας Βάθη, Λιοσίων, εκεί η κατάσταση αγριεύει, είσαι σε ένα είδος γκρίζου γκέτο με σκηνογραφία 1960-1970, από την εποχή που έγιναν οι περισσότερες πολυκατοικίες εκεί, και από την εποχή που έχουν να βαφτούν οι προσόψεις τους. Με ελάχιστες σκηνογραφικές προσαρμογές, γυρίζεις την "Απόδραση από τη Νέα Υόρκη" του Τζων Κάρπεντερ. Η κρυμμένη πλατεία του Αγίου Παύλου, με τον υπέροχο εκλεκτιστικό ναό του Αγίου Παύλου (θα έπρεπε να είναι στις τουριστικές διαδρομές της Αθήνας, ως μνημείο) είναι μία μικρή όαση μέσα στην κατάθλιψη. Συνήθως μόνο τα ρετιρέ κατοικούνται από Έλληνες ή, τουλάχιστον, όπου υπάρχουν μπαλκόνια με λουλούδια (ίσως και μερικές αλβανικές οικογένειες επίσης). Διάφοροι αγνώστου προέλευσης, πραγματικού ονόματος, ηλικίας και λοιπών στοιχείων μαυριδεροί Αφροασιάτες βγαίνουν από πολυκατοικίες ή κυκλοφορούν στον δρόμο σε άσχετες ώρες. Οι πιο φοβιστικοί είναι οι Μαροκινοί και Αλγερινοί, αλητείες σκέτες και όλοι τους μαχαιροβγάλτες, καλύτερα να αλλάξεις πεζοδρόμιο διακριτικά....

  • γελωτοποιος avatar
   γελωτοποιος @ ΒΙΣ 14/01/2013 14:30:12

   ο κοσμος καιγεται και το μ.... χτενιζεται... κοσμος πειναει, υποφερει κι εσυ κλαψουριζεις για την ασχημια ,τη βρωμα και για το οτι δε μπορεις να κανεις βολτα τις Κυριακες...παιδια εξαφανειστε τους αστεγους να βολταρει ο ΒΙΣ..

   • JE NE REGRETTE RIEN avatar
    JE NE REGRETTE RIEN @ γελωτοποιος 14/01/2013 15:16:20

    @ γελωτοποιέ : λυπάμαι πού θα στο πώ χοντρά, αλλά επέλεξες τέλειο ψευδώνυμο...
    Φίλε, ξέρεις να διαβάζεις; ή μάλλον ,καταλαβαίνεις αυτά πού διαβάζεις;; Αυτό είπε ο @ ΒΙΣ ;;;
    Και μη χειρότερα...
    @ ΒΙΣ : Καί λίγα είπες... κατάντησαν την "Διαμαντόπετρα στης γής το δαχτυλίδι"...σκουπιδοτενεκέ της Ευρώπης...
    Αλλά, δεν πειράζει ! Φέρτε μερικά εκατομμύρια ακόμη εγκληματικών εισβολέων, γιά να ικανοποιηθεί ο @ γελωτοποιός...

    • γελωτοποιος avatar
     γελωτοποιος @ JE NE REGRETTE RIEN 14/01/2013 17:48:28

     μη λυπασαι καθολου φιλε μου..παλι καλα που εσυ καταλαβαινεις..la vie en rose...

   • Γιώργος Αχαιός avatar
    Γιώργος Αχαιός @ γελωτοποιος 14/01/2013 23:39:50

    Και για να βολτάρει κι ο Γιώργος Αχαιός....

    • Κυθήριος avatar
     Κυθήριος @ Γιώργος Αχαιός 15/01/2013 07:05:17

     Γιώργο ἀραίωσες τίς βόλτες σου ἀπό ἐδῶ ὅμως...

 5. Gerry avatar
  Gerry 14/01/2013 16:38:47

  Γιατί δεν παραχωρεί ο δήμος οικήματα όπως η Βίλλα Αμαλίας για να στεγάσει, έστω προσωρινά, άστεγους πολίτες. Από το να χρησιμοποιούνται ως κέντρα διερχομένων θα είχαν ουσιαστικό νόημα.

 6. Φοιτητης avatar
  Φοιτητης 14/01/2013 16:59:09

  Τουλαχιστον ζητιανευουν δεχομενοι κερματα του ευρωπαϊκου νομισματος, στο οποιο οι μειωσεις μισθων 40% που εγιναν ηταν απαραιτητες, καθως η αξια του νομισματος διπλασιαστηκε μεσα σε 10 χρονια. Ετσι, οι Ελληνες παιρνουν και 10% υψηλοτερους μισθους απο οσο θα επρεπε. Υπομονη, θα κοπει και αυτο το 10%. Η προσαρμογη της Ελλαδος στην αξια του μαρκου θα γινει, ο κοσμος να χαλασει και οσες να ειναι οι απωλειες. Το διαμηνυσε και ο Σοϊμπλε σημερα στον Alexis...

  Αλλωστε, ο πανμεγιστος Παπαδημος που σημερα θα παρει και το αριστειο ΙΟΒΕ του σημερινου Υπ.Οικονομικων Στουρναρα κλειδωσε το χρεος της Ελλαδος στο ευρω, προφανως ως παγιδα θανατου αν αποφασισει η Ελλαδα το αυτονοητο. Οτι δεν θα προσαρμοστει αυτη στο νομισμα, αλλα το νομισμα σε αυτη.

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ Φοιτητης 14/01/2013 18:09:32

   Επειδή όμως τα νομίσματα έχουν 2 όψεις και η ΟΝΕ έχει ημερομηνία λήξης, αν διαλυθεί πριν από την έξοδό μας τα χρέη ΜΗΔΕΝΙΖΟΝΤΑΙ! Και τότε ΜΑΤ!

   • Φοιτητης avatar
    Φοιτητης @ Γεώργιος Τ. 14/01/2013 21:23:17

    Υπαρχει κι αλλο σεναριο:

    Το ευρω θα το διατηρησει η Γερμανια, ακομη κι αν ειναι η μονη που θα μεινει σε αυτο (μαζι με τους δορυφορους της βεβαια.

    Τοτε το ευρω θα παει στα 2 με 3 δολλαρια ΗΠΑ, θα κανουν μεγαλες μειωσεις μισθων που οι Γερμανοι θα δεχθουν με ευχαριστηση γιατι θα τους το προσφερουν οτι κανουν καλο στην πατριδα και αποτρεπουν τον μεγαλυτερο εφιαλτη του Γερμανου (τον πληθωρισμο) και το δημοσιο χρεος της Ελλαδος θα τριπλασιαστει.

 7. popaia avatar
  popaia 14/01/2013 23:06:40

  Το χειρότερο στην εικόνα της Αθήνας είναι τα νήπια και τα βρέφη σε κάθε γωνιά, σε "αγκαλιές μανάδων" υποτίθεται, λόγω κρίσης και φτώχειας υποτίθεται, ποτισμένα ουσίες για να κοιμούνται συνέχεια. Και τώρα πια δεν ενδιαφέρεται κανείς για την πάταξη των κυκλωμάτων επαιτείας και του τράφικιγκ.
  Να μου πεις μήπως ενδιαφέρθηκε ποτέ; Εδώ υπάρχουν ψυχανώμαλοι που γουστάρουν την αφόρητη, εξωπραγματική βρώμα της Αθήνας, την εκτρωματική ασκήμια των κτιρίων της, τον κανιβαλισμό των ελάχιστων διατηρητέων, τα ψυχεδελικά γκράφιτυ, την εγκληματικότητα, τα γκέτο, την κακοποίηση των κατοίκων, όλη αυτή τη φρίκη. Κι η ψυχανωμαλία τους αποτελεί την κυρίαρχη ιδεολογία!!! Τόσο κακότυχη αυτή η χώρα. Επομένως τί τύχη να έχουν τα παιδάκια;...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.