#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
29/04/2011 12:27
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Κάτω τα χέρια από την ΔΕΗΔηλώνω «φιλελεύθερος».  Γενικά κατά του Μεγάλου Κράτους, κατά των επιδοτήσεων, κατά των κρατικοδίαιτων, κατά των μη ανταποδοτικών φόρων, υπέρ της ελευθερίας της αγοράς, υπέρ των κερδοσκόπων, κατά των διοικητικών παρεμβάσεων, υπέρ μόνο ελάχιστων ρυθμιστικών αρχών, κατά των παροχών, κατά των επιδοτήσεων, κατά των μονοπωλίων, κατά του Κεντρικού Σχεδιασμού, κατά των συλλογικών συμβάσεων,  και υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων.  Είμαι τόσο υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων, που ο …Μάνος για μένα είναι ένας … ήπιος κρατιστής.  Αυτά τα λέω, επειδή, το επόμενο που θα πω θα φανεί αντιφατικό.

Είμαι κατά της σαλαμοποίησης και κατά της «ιδιωτικοποίησης» ή «μετοχοποίησης της ΔΕΗ.  Αυτή η θέση δεν έχει να κάνει ούτε με πατριωτικά συναισθήματα, ούτε από αίσθηση συμπαράστασης προς συντεχνίες, ούτε εκπροσωπώ κάποιον Έλληνα ή ξένο διαπλεκόμενο, ούτε επειδή θέλω φτηνό ή επιδοτούμενο ρεύμα.  Αυτή η θέση έχει να κάνει με το γεγονός ότι η ΔΕΗ είναι εταιρεία Κοινής Ωφέλειας.

Εάν δεν υπήρχε ΔΕΗ, και εάν προσγειωνόμαστε σε μια έρημη Ελλάδα από τον ουρανό, θα έπρεπε να την φτιάξουμε, ασχέτως κόστους.   Η ΔΕΗ είναι σαν την πηγή νερού σε ένα χωριό στην μέση του πουθενά. Χτίζεις το χωριό δίπλα στην πηγή για να έχεις νερό, και εφ’ όσον είσαι «Κοινότητα», η πηγή και το νερό της είναι Κοινή Ωφέλεια. Μπορείς σαν Κοινότητα να αναθέσεις σε κάποιον να φροντίζει την πηγή, μπορείς να αναθέσεις σε κάποιον να φροντίζει τον δίκτυο, μπορείς να ζητήσεις λεφτά για να πληρώνεις αυτούς που παρέχουν αυτή την φροντίδα (είναι πιο εύκολο από εθελοντική ή εκ περιτροπής εργασία), αλλά και η πηγή, και το δίκτυο, είναι Κοινή Ωφέλεια. «Δημόσιο Αγαθό» το λένε, αν και προτιμώ την έκφραση Κοινή Ωφέλεια, “public utility” για τους αγγλομαθείς.

Για έναν φιλελεύθερο σαν και μένα, η «Κοινή Ωφέλεια» είναι ένα φυσικό μονοπώλιο που εξυπηρετεί αυτή την ίδια την ύπαρξη της Κοινότητας, και η απώλεια αυτής της Κοινής Ωφέλειας  ισοδυναμεί με απώλεια της υπόστασης της Κοινότητας (και εδώ μπαίνουν λίγο οι πατριωτικές πτυχές:  «Είμαστε ή δεν είμαστε Κοινότητα»;

Μια εταιρεία Κοινής Ωφέλειας μπορεί να ανήκει στο Δημόσιο («Δημόσια» Εταιρεία Κοινής Ωφέλειας) ή μπορεί να ανήκει σε ιδιώτη ή ιδιώτες, και να είναι Ιδιωτική Εταιρεία Κοινής Ωφέλειας (ή investor owned public utility για τους αγγλομαθείς).

Με δύο όμως προϋποθέσεις:  (α) να μην ξεχαστεί ο βασικός και μοναδικός σκοπός της εξυπηρέτησης της κοινότητας και (β) να μην χρησιμοποιηθεί η ιδιωτική ιδιοκτησία για την διάλυση της κοινότητας.

Στο παράδειγμα της κοινοτικής πηγής, για τα τελευταία 4.000 χρόνια, ο έλεγχος και η ασφάλεια των πηγών ήταν ταυτόσημος με την ανεξαρτησία (μέχρι που ανακαλύψαμε το …Evian).  Η πρώτη προϋπόθεση καλύπτεται από την ύπαρξη ισχυρών, ανεξάρτητων και ελεγχόμενων από την Κοινότητα, «Ρυθμιστικών Αρχών».  Με κανέναν σεβασμό, η ΡΑΕ δεν είναι ούτε ανεξάρτητη ούτε ελεγχόμενη από την κοινότητα.  Η δεύτερη προϋπόθεση υπερβαίνει τις διανοητικές ικανότητες του γράφοντος και επαφίεται στον …πατριωτισμό των Ελλήνων.

Τα περί Ευρώπης και Ε.Ε. τα ακούω βερεσέ. Δεν υπάρχει Ευρώπη. 3-4 Γερμανικά και 1-2 Γαλλικά ολιγοπώλια είναι που θέλουν να γίνουν μονοπώλια.  Βλ. ΑΓΕΤ Ηρακλής, βλ.OTE.  Και στο παράδειγμα της πηγής, τα περί απελευθέρωσης είναι «Ευρωπαϊκή» κοροϊδία.  Θέλουν και την πηγή, και το δικαίωμα να πουλάνε νερό. Θα πάρουν την πηγή, και αυτό που είχαμε για δικό μας, θα μας το πουλάνε για εμφιαλωμένο.  Αν είμαστε ένα χωριό, και είχαμε μία πηγή, θα την πουλούσαμε;   Και ο νοών, νοείτω.

Archaeopteryx

ΥΓ. ΤΟ έχω ξαναπεί, και το ξαναλέω.  1000 φορές να πάρει την ΔΕΗ, τσάμπα, ο χειρότερος διαπλεκόμενος Έλληνας με τον χειρότερο Φωτόπουλο (χωρίς δικαίωμα μεταπώλησης) παρά ο καλύτερος ξένος. Και θα σας φτιάξω εγώ μία ΡΑΕ να φυσάει.

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Νίκος avatar
  Νίκος 29/04/2011 12:32:51

  Αρχαίε, δεν μπορούσε να διατυπωθεί καλύτερα. Συμφωνώ απολύτως. Με μία υποσημείωση: θα πρέπει να δεχτείς ότι ο στόχος της φθηνής ενέργειας, που θα αντανακλά κυρίως την φθηνη παραγωγή, δεν πρέπει να υποτιμάται. Δεν μπορώ να επεκταθώ εδώ στους λόγους.

  Χρόνια Πολλά

  • Kostas D avatar
   Kostas D @ Νίκος 29/04/2011 20:15:51

   Συμφωνω..!!!! ΟΧΙ στο ξεπουλημα με ολα αυτα τα γελοια ΠΡΟΣΧΗΜΑΤΑ που χρησιμοποιουν περι φωτοπουλους και τριχες....για να πεισουν τον κοσμακη..
   (ασφαλως και δεν συμπαθουμε το φωτοπουλο, αλλα ΔΕΝ συμπαθουμε πολυ περισσοτερο τις γερμανικες η και πολυεθνικες εταιρειες...."υποψηφιοι αγοραστες" ΕΞΩ..!!
   ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ!!!!

 2. zame avatar
  zame 29/04/2011 12:41:57

  ..& χωρις πολλες-πολλες κουβεντες..
  ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ.. γενικα δηλαδη..
  Αλλα και η ΕΚΛΟΓΙΚΕΥΜΕΝΗ ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΙΚΑ.. ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ τους ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ...με στοχο τον ΑΝΘΡΩΠΟ & ΟΧΙ το ΚΕΡΔΟΣ.
  ..ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΠΟΡΩΝ.δηλαδη.

 3. ο ξένος avatar
  ο ξένος 29/04/2011 12:42:34

  Αν πουληθεί το ρεύμα, πουληθεί και το νερό, καθόλου υπερβολικό δεν θα είναι να πουληθεί και ο αέρας. Παφ και τάληρο! Άσε που με την εκπνοή εκλύεται και διοξείδιο στην ατμόσφαιρα, (αέρια θερμοκηπίου και τα ρέστα..)

 4. ataktos avatar
  ataktos 29/04/2011 12:48:55

  Κάτω τα χέρια από την Δημόσια (!!!!) Ε.Η.

 5. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 29/04/2011 13:03:10

  Προσυπογράφω την εξαιρετική τοποθέτηση στο σκέλος της για όλες τις επιχειρήσεις Κοινής Ωφέλειας, ζωτικές για την επιβίωση και την επικοινωνία ανθρώπων και εμπορευμάτων μιας χώρας.
  Μια χώρα χωρίς εθνικό έλεγχο επί των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χάνει την υπόστασή της.

  Όπως εξήγησε ο αρχισυνδικαλιστής τα χρήματα που ελάμβανε το σωματείο ήταν ένα ποσοστό 1 κάτι του μισθού όλων των εργαζομένων στη ΔΕΗ και στο οποίο είχαν συμφωνήσει όλοι οι εργαζόμενοι.
  Κατά τα άλλα, οι διάφορες παθογένειες του συνδικαλισμού, δεν είναι ελληνική πρωτιά.
  Ίσως η IG Metall διαφέρει λίγο. Θα μπορούσε να αποτελέσει πρότυπο και χρηστής διαχείρισης -λέμε τώρα- των εισφορών των εργαζομένων, λειτουργίας προς όφελος της επιχείρησης κοινής ωφέλειας και συμμετοχής στη χάραξη στρατηγικών στόχων.

  Το θέμα στην Ελλάδα είναι, αν οι αρχισυνδικαλιστές μπορούν να κόψουν τον ομφάλιο λώρο τους με τη μήτρα που τους γέννησε.

  Διότι οι ανακοινώσεις και οι αφίσες τους είναι σχεδόν "παρακλητικές" για το κόμμα, τον πρόεδρο, τους συντρόφους και τα σχετικά.

  Είναι σε θέση να γίνουν μητροκτόνοι και πατροκτόνοι;
  Αυτό είναι το ερώτημα.

  • αλλενάκι avatar
   αλλενάκι @ αλλενάκι 29/04/2011 13:43:46

   η πρόσφατη ανακοίνωσή τους ήταν τύπου "έκκλησης" στις αρχές και στις αξίες του "κινήματος"...

   είναι φροϋδικό το θέμα...

   • Orestios avatar
    Orestios @ αλλενάκι 29/04/2011 21:33:01

    +1000

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ αλλενάκι 30/04/2011 11:28:40

    Μά ο "πατέρας" έχει πεθάνει (και όχι μόνον συμβολικά !), χρόνια τώρα, αλλενάκι!
    Μπήκαμε μάλλον σε ανεξερεύνητα βάθη της ψυχανάλυσης.
    Πολύ μπλεγμένα φρουδικά, μά τον Σιγισμούνδο!
    Με την ευκαιρία: Άν μπούν Έλληνες ιδιώτες επιχειρηματίες ως συμμέτοχοι στη ΔΕΗ, ποιοί συμφωνούν, ποιοί διαφωνούν;
    Μα ως φαίνεται πολλοί δεν έχουν πρόθεση (τώρα), και γιατί άραγε δεν μπαίνουν; Δεν έχουν (αφελές ή ρητορικόν ερώτημα); Μήπως τα 'βγαλαν έξω και περιμένουν τη "χρεωκοπία" για να μπούν "στο φτηνό" (άλλο αφελές ερώτημα);
    Κι άν τυχόν μπούν τώρα, κάποιοι γνωστοί και μη εξαιρετέοι του κλάδου - π.χ. ασχολούμενοι με μέταλλα, βαρειά βιομηχανία κτλ, και μάλιστα εξαγωγικοί, πού πάνε καλά - δεν θα φωνάζουμε όλοι μαζί εδώ μέσα "να, ορίστε, οι πάσοκες κλπ κλπ κλπ"; Λές και τέτοιοι επιχειρηματίες βάζουν όλα τ' αυγά σε ένα καλάθι;
    Όχι, όχι, μπάστα, όχι άλλο τουρλουμπούκι, αρκετά: Καλύτερα Γάλλοι, Ισπανοί, Ιταλοί, εν ανάγκη ακόμα και αχώνευτοι Γερμανοί!
    Πάντως όχι άλλοι εργατο-μανδαρίνοι "Φωτόπουλοι", όχι άλλοι διευθυντάδες - κομματόσκυλα μπλέ, πράσινα ή Κανελλί με βούλες, και όχι άλλο καυγά άν το πάπλωμα θα είναι μπλέ ή πράσινο. Σαφώς προτιμώ λευκό χιονένιο.
    Ας γίνουμε επιτέλους ειλικρινείς.

    • archaeopteryx avatar
     archaeopteryx @ Ο Θείος 30/04/2011 12:21:16

     Φυσικά και δεν τολμούν να πάρουν την ΔΕΗ (άσε που δεν ξέρουν πως να την μοιράσουν). Προτιμούν να παρασιτολογούν από την ΔΕΗ. Τι να κάνεις την Εθνική Τράπεζα όταν ανοίγεις παραμάγαζο και με 2/3 του κόστους βγάζεις κάτω από την ομπρελλα του εκάρ. Ίδιο και με την ΔΕΗ. Φτιάξε ΔΕΗ διασυνδέσεις, άνοιξε Δήμαρχε δρόμο, και η ταρίφα και τα δικαιώματα μαϊμού κέρδος μου.

     • Ο Θείος avatar
      Ο Θείος @ archaeopteryx 30/04/2011 17:15:34

      Έτσι, καθαρές κουβέντες, archaeopteryx !
      Καθαρή ιδιωτική πρωτοβουλία από τους γνωστούς δικούς μας μεγαλο-"επιχειρηματίες"; Με ανάληψη ρίσκου, αποδοχή ανταγωνισμού, "απεταξάμην το κρατικό κολλητηλίκι", υπαύθυνη δήλωση ότι δεν μεταμορφώνονται τη νύχτα σε βδέλλες και λοιπές "αθωότητες";
      Σαν να ζητάμε από της μαïμούς τον κώκο καλλιγραφίες!

     • archaeopteryx avatar
      archaeopteryx @ Ο Θείος 01/05/2011 09:36:24

      Εσύ πουλάκι μου προτιμάς βέλγικες πατάτες από ελληνικές. Προτιμώ τον Έλληνα μαυραγορίτη από τον Γερμανό. Εσύ προτιμάς τον Γερμανό. Κλασσικός Ευρωλιγούρης αν και στην Κατοχή θα είχες άλλο όνομα. Είμαι σίγουρος ότι σου αρέσει και το Μνημόνιο.

      Εάν η ΔΕΗ ανήκε στους Ελληνες μαυραγορίτες θα διαχειριζόταν την ΔΕΗ. Αν δεν έχουν τα κότσια, θα την πάρουν Τσέχοι, Σλοβένοι και τέτοια σοβαρά διεθνή ιδρύματα (α λα PPF στην Πειραίως).

      Τους Έλληνες, καλώς κακώς τους ψηφίζουμε εσύ και εγώ. Αλλά τα φασιστικά μυαλά προτιμούν την έξωθεν επιβολή.

     • archaeopteryx avatar
      archaeopteryx @ archaeopteryx 01/05/2011 09:37:01

      Αυτό για τον Θείο Φριτζ 5.15

     • Ο Θείος avatar
      Ο Θείος @ archaeopteryx 01/05/2011 12:05:25

      Πολύ αγαπητέ μου archaeopteryx Ρόναλντ, φυσικά και θα προτιμούσα όχι μόνον Βέλγικες πατάτες με σφραγίδα, άν είναι βιολογικής καλλιέργειας, από made in Egypt αλλά βαφτισμένες Ελληνικές, αλλά και τον ίδιο τον Χέρμαν Ρομπάι από ένα σωρό ρόμπες της Ελληνικής πολιτικής σκηνής - στην πραγματικότητα μεσανατολίτικης κοπής Μεσοπολέμου. Και άν είναι σαν στρουμφάκι, σίγουρα είναι προτιμότερος από τους ομόφυλους Δρακουμέλ.
      Μαυραγορίτη φυσικά δεν θέλω κανέναν, ιδιαίτερα άν έχει λογιστή στο Τρινιτάντ εντ Τομπάγκο ή στις Παρθένες Νήσους.
      Οι Τσέχοι (και τα συνεταιρικά με τους Φρίτσηδες Skoda τους) είναι μια χαρά (παρά τον στυλοκλέφτη πρόεδρο). Άς την πάρουν κι άς την ονομάσουν "Ντβόρζακ" ή "Νέτβεντ", το ίδιο μου κάνει, αρκεί να γλυτώσω από τους εργατομανδαρίνους, το βαρέλι τους δίχως πάτο και τους λοιπούς κομματικούς managers.
      Και δεν το κρύβω, εδώ και δεκαετίες κάθε φορά ψηφίζω κάποιον από όλους τούτους εδώ, αλλά βρίζοντας πολύ άσχημα. Όσο ζώ, θα είμαι μόνον πολίτης, όχι μέλος κοπαδιού αιγοπροβάτων και υπήκοος φυλάρχων - μαυραγοριτών.
      Σιγά μεν εξαρτήσω την εθνική μου ταυτότητα και τον πατριωτισμό μου από το τι διαβατήριο έχει το αφεντικό στη δουλειά μου ή αυτός που μου στέλνει το λογαριασμό ρεύματος!

     • Delta Lamda avatar
      Delta Lamda @ archaeopteryx 30/04/2011 22:28:50

      Delta Lamda είπε:
      30/04/2011 στις 12:33 am
      @ archaeopteryx
      Να και ενα θέμα στο οποίο συμφωνούμε!
      Και με την ευκαιρία, biomass or natural gas για CHP?

     • archaeopteryx avatar
      archaeopteryx @ Delta Lamda 01/05/2011 09:39:05

      Delta Lamda

      η βιομάζα είναι ενεργειακά ασήμντη για ηλεκτροπαραγωγή, αλλά μέχρι το 1950-60 τα 3-4 των Ελλήνων μαγείρευαν και ζεσταινόταν με ...βιομάζα. Το αέριο έχει πολτικό ρίσκο και είναι κομμάτι πανάκριβο για ισχύ βάσης.

  • Χρ.Δ avatar
   Χρ.Δ @ αλλενάκι 29/04/2011 14:56:46

   @ αλλενακι λεει:
   ''τα χρήματα που ελάμβανε το σωματείο ήταν ένα ποσοστό 1 κάτι του μισθού όλων των εργαζομένων στη ΔΕΗ και στο οποίο είχαν συμφωνήσει όλοι οι εργαζόμενοι.''
   Δεν ξερω ακριβως τι συνεβαινε με αυτες τις εισφορες,αλλα πιστευω οτι ειχαν αλλου ειδους προνομια και επιδοματα που τα επαιρναν πισω και με το παραπανω!!.

 6. enianos avatar
  enianos 29/04/2011 13:04:38

  Πως είναι δυνατόν να είναι εταιρία κοινής ωφελείας όταν δεν υπάρχει ενιαίο τιμολόγιο για όλους ? Η ενέργεια είναι κοινωνικό αγαθό. Σύμφωνοι! Ποιος την διαχειρίζεται είναι το θέμα !

 7. ataktos avatar
  ataktos 29/04/2011 13:13:41

  δυστυχώς Στελα ... είναι πολύ αργά για..... δάκρυα

 8. zame avatar
  zame 29/04/2011 13:42:00

  τα ΚΟΙΝΗΣ ΩΦΕΛΕΙΑΣ κοινωνικά αγαθά είναι ΙΣΟΠΟΣΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑΚΑ διαχειρισημα...&
  όχι για εξυπηρετήσεις "διαφόρων σκοπιμοτήτων"...
  πολλών δεν μάλλον ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ.

 9. Aris. A avatar
  Aris. A 29/04/2011 13:44:33

  Συμφωνώ

  Προτιμώ το μικρό και γραφικό ψιλολιγούρικο πιράνχας Φωτόπουλο παρά τον λευκό καρχαρία που έρχεται από πίσω.

  Το πρώτο σου τρώει κανά δαχτυλάκι με το δεύτερο πας αμάσητος.

 10. Professor Moriarty avatar
  Professor Moriarty 29/04/2011 14:03:09

  Και αν αυτή την πηγή του χωριού μία συμμορία (που ονομάζεται π.χ. ΓΕΝΟΠ) έρχεται όποτε γουστάρει και την κλείνει και σε αφήνει διψασμένο, και αν οι “ιθαγενείς” διαχειριστές της πηγής νέμονται εξουσία και κέρδη με την συμμορία αυτή, τότε τι πρέπει να κάνουμε;

  Ναι, είμαι υπέρ μιας δημόσιας ΔΕΗ από άποψη αρχής, αλλά η τωρινή “Δ”ΕΗ έπαψε προ πολλού να είναι “δημόσια”, όπως και “επιχείρηση” με την έννοια που είναι οι κανονικές επιχειρήσεις. Είναι ένα κρατικό μονοπώλιο με αδιαφανή τρόπο διοίκησης και νομής των εσόδων του, με σκιώδη συν-διαχειριστή μία συνδικαλιστική μαφία.

  Αν μπορεί το κράτος να μου εγγυηθεί ότι θα ξηλώσει την ΓΕΝΟΠ, έτσι όπως είναι, και θα απαγορεύσει κινητοποιήσεις που προκαλούν διακοπές στην παροχή ενέργειας (κοινωνικό αγαθό) οι οποίες προκαλούν ζημιές σε άλλες επιχειρήσεις, κίνδυνο ζωής, ή και εθνικής ασφάλειας ακόμη, συμφωνώ να παραμείνει δημόσια. Και με την προϋπόθεση επίσης να νομοθετηθεί ότι παρακώλυση της παραγωγής ενέργειας είναι αδίκημα που στρέφεται κατά του κοινωνού συνόλου και της εθνικής ασφάλειας και να απαγορεύεται ρητώς. Καταλήψεις εργοστασίων παραγωγής από “συνδικαλιστές” να θεωρούνται ενέργειες ισοδύναμες με καταλήψεις στρατοπέδων, ή αστυνομικών σταθμών, και να αντιμετωπίζονται ανάλογα. Τότε, ναι, συμφωνώ, να παραμείνει δημόσια, ή μάλλον, να γίνει ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ δημόσια επιχείρηση η ηλεκτρική ενέργεια.

  Διαφορετικά, δεν μου κάνει ούτε κρύο, ούτε ζέστη. Και όσες φορές βλέπω τον τύπο της ΓΕΝΟΠ να υπαγορεύει όρους και να απειλεί σαν Χεζμπολλάχ, ή σαν Γκαντάφης, ή δεν ξέρω και γω τι άλλο, η αντίθεσή μου με αυτή την “Δ”ΕΗ είναι δεδομένη.

  • Αυριανιστής avatar
   Αυριανιστής @ Professor Moriarty 29/04/2011 14:15:39

   Πες μας όμως και ποια απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων της ΔΕΗ δεν επιφέρει διακοπές στην ηλεκτροδότηση. Μήπως η συμμετοχή στις δενδροφυτεύσεις του Σκάι; Η καθιστική διαμαρτυρία με αναμμένα κεράκια; Η ανάρτηση περιβραχιονίων ίσως; Ή γιλέκων, που αναγράφουν "απεργώ" (ενώ εργάζονται φυσικά, α λα Ιαπωνία);

   • ΣΚΑΘΑΡΙ avatar
    ΣΚΑΘΑΡΙ @ Αυριανιστής 01/05/2011 02:19:54

    και η 17Ν το θάνατο του Αξαρλιάν τον θεώρησε παράπλευρη απώλεια...τώρα γαι να ρίξουμε το ΠΑΣΟΚ να γίνει η Ελλάδα και Αλβανία δεν τρέχει κάτι ο ΓΑΠ να φύγει ε και να παθάνουν μερικοί δεν τρέχει κάτι...Και ο Στάλιν τα ίδια έλεγε για τα εκατομμύρια που σκότωσε στα γκουλάγκ αλλά τι αξάι είχαν αρκεί να εδραιωνόταν ο κουμμουνισμός...

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ Professor Moriarty 29/04/2011 15:21:15

   απόλυτα κατανοητή η αντίδρασή σου. Ο συνδικαλισμός που σου δημιουργεί αλλεργία, προκαλεί τις ίδιες αντιδράσεις στον περισσότερο κόσμο, και είναι δημιούργημα του ιδίου συστήματος που μας έχει φέρει εδώ που είμαστε. Είναι ο ίδιος συνδικαλισμός που διέλυσε την ΟΑ και ο ίδιος που έκανε τον ΟΤΕ από δυνητικά Βαλκανική εταιρεία, εισπράκτορα στην Ελλαδική αγορά. Αλλά αυτή είναι η κατάσταση και εάν η ΔΕΗ ακολουθήσει την προδιαγεγραμμένη από το 1997-2002 τροχιά της απλά θα πάει χαμένη. Και σε αντίθεση με την ΟΑ, δεν υπάρχει σχεδόν τίποτα λάθος με την επιχειρησιακή της στρατηγική. Με εξαίρεση ίσως το μπλοκάρισμα του Αθανασόπουλου (από συνδικαλιστές βαλτούς από "επιχειρηματία" αερίου) και τα παρδαλά του Αρθούρου υπό την Μπιρμπίλη (δεν μπορεί να είναι τόσο στόκος ο Αρθούρος). Αυτό είναι φοβάμαι το σκηνικό...

   • Professor Moriarty avatar
    Professor Moriarty @ archaeopteryx 29/04/2011 19:51:07

    Σε καταλαβαίνω από άποψη αρχής. Αλλά υπάρχει ένα πρακτικό πρόβλημα με τα νούμερα. Είναι αλήθεια ότι το συνολικό κόστος των εργαζομένων της ΔΕΗ φτάνει κοντά στο 1.8 δις ανά έτος με πρόσθετες επιδοτήσεις 600 εκατομ. του ταμείου τους από το κράτος; (Και φυσικά υπάρχουν και διάφορες άλλες επιδοτήσεις.) Αν αυτό είναι αλήθεια, πώς ενσωματώνεται αυτό το κόστος των επιδοτήσεων στο κόστος της, κατά τα άλλα, “φτηνής” κιλοβατώρας;

    • archaeopteryx avatar
     archaeopteryx @ Professor Moriarty 29/04/2011 20:11:55

     Δεν έχω τόσες λεπτομέρειες, αλλά ενστικτωδώς, νομίζω ότι εάν δεν ύπήρχαν πολλά έξοδα και εάν δεν υπήρχε και λίγη ιστορική διαφθορά στις προμήθειες καζανιών, η ΔΕΗ με το ίδιο κόστος θα ήταν τζιτζί περιβαλλοντικά. Ωστόσο έχουμε (είχαμε) από τα φθηνότερα ρεύματα στην ΕΕ με λιγνίτη για ισχύ βάσης και Υ/Η για αιχμής.

     Παρ' όλα αυτά προτιμώ να ταϊζω 1,000 οριακούς εργαζόμενους ή "εργαζόμενους" παρανα στελνω τα ίδια λεφτά σε μερίσματα έξω. Το ότι είναι (αν είναι) "προνομιούχοι" με ενοχλέι λιγότερο από το να στέλνω τα ίδια λεφτά σε Γερμανούς ή Τσεχους ή Βέλγους, ή Αυστριακούς μετόχους.

     Και οπωσδήποτε οι "εργαζόμενοι" είναι η εύκολη δικαιολογία για την πώληση. Θυμάσαι υπαλλήλους του ΟΤΕ πριν 10 χρόνια. Μερικοί είναι οι ίδιοι σήμερα, απλά τους έχουν ξυρισμ΄νους και με ομοιόφορφες μπλούζες σε καθαρότερα γραφεία και τους λένε να λένε "ευχαριστώ". Ο εργαζόμενος φταίει ή ο διορισμένος μάνατζερ; Ή το κομματικό κράτος. Αλλά προτιμώ να φτιάξω αυτά που φταίνε (κοινώς να αλάξω το Σύνταγμα) παρά να δώσω την ΔΕΗ. Δίνουμε την ΔΕΗ εξαιτίας της αποτυχίας του πολιτικού και κομματικού μας συστήματος.

     • Professor Moriarty avatar
      Professor Moriarty @ archaeopteryx 29/04/2011 23:03:49

      Ναι, αλλά τώρα οι υπηρεσίες του ΟΤΕ είναι πολύ καλύτερες, και κάποιοι, όπως λες, παλιοί αξύριστοι που περιφερόταν με ύφος κατσαπλιά μανδαρίνου έχουν συμμαζευτεί. Και οι τιμές δεν έχουν αυξηθεί όπως εκφόβιζαν κάποιοι συνδικαλιστές πριν μερικά χρόνια. Βέβαια το ερώτημα είναι γιατί δεν τους “ξύριζε” το ελληνικό κράτος τόσα χρόνια. Το απαντάς βέβαια, και συμφωνώ, θα επανέλθω πιο κάτω όμως. Όπως συμφωνώ και για τα μερίσματα και τα κέρδη. Αν ήταν για την συντήρηση, όπως λες, 1000 πλεοναζόντων εργαζομένων, έναντι πώλησης ενός asset που θα απέφερε πολλαπλάσια, δεν θα είχα αντίρρηση. Νομίζω όμως ότι τα πράγματα δεν είναι έτσι, αν τουλάχιστον αληθεύουν τα νούμερα που είδα και άκουσα (δεν τα έχω όμως διασταυρώσει, αλλά έχω την εντύπωση ότι κανείς δεν τα αμφισβήτησε σοβαρά – αναφέρονται σε στοιχεία του 2009). Και είναι και πολλά άλλα. Επιδόματα, εικονικά οδοιπορικά & και εκτός έδρας, και δεν συμμαζεύεται. Για τον ΟΣΕ τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα. Τεράστια ελλείμματα και ανύπαρκτες υπηρεσίες. Παλιότερα για χρόνια αναρωτιόμουν γιατί οι ελεγκτές εισιτηρίων στα τρένα είχαν ύφος καρδιναλίου, μέχρι που έμαθα ότι απόφοιτοι εξαταξίου γυμνασίου έπαιρναν σχεδόν 2.5 φορές μεγαλύτερο μισθό από εμένα με ελάχιστες ώρες δουλειάς και κατάλαβα. Βέβαια, έχω πάνω από δέκα χρόνια να ανέβω σε ελληνικό τρένο. Έχω ανέβει όμως σε Γερμανικό.

      Σε αυτά που έγραψα δεν αναφέρω πουθενά ότι είμαι υπέρ της εκποίησης και επανέρχομαι τώρα και λέω ότι συμφωνώ απολύτως με την πρότασή σου. Αλλά, το θέμα είναι ότι όποιος προσπαθήσει να την υλοποιήσει και να φτάσει στην ΔΕΗ ή τον ΟΣΕ, θα πρέπει να αντιμετωπίσει, συν τοις άλλοις, και την συνδικαλιστική τους μαφία. Θέτεις θέμα πολιτικής αρχής που με βρίσκει σύμφωνο. Το θέμα είναι ότι είμαστε λίγο πριν το ... τέλος.

      Πάντως ο κυνικός εκβιασμός της ΓΕΝΟΠ που λέει, είμαστε κακοί, αλλά οι άλλοι είναι χειρότεροι, και αν δεν συμφωνείτε θα σας συσκοτίσω, με αηδιάζει. Δεν τίθεται έτσι το θέμα και αυτοί, ούτως ή άλλως, πρέπει να μαζευτούν.

      Υπάρχουν και άλλα πολλά θέματα, όπως η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, οι στρατηγικές επενδύσεις στην ενέργεια κλπ, που είναι πολύ σημαντικά. Όσον αφορά τους προσανατολισμούς της ΔΕΗ στις ΑΠΕ, λένε τώρα τελευταία ότι θα συνεργαστούν με τους Κινέζους στα αιολικά και μάλιστα θα κάνουν και συμπαραγωγή ανεμογεννητριών.....

     • ΕΛΛΗΝ avatar
      ΕΛΛΗΝ @ Professor Moriarty 30/04/2011 03:41:30

      Οι 265 εισηγμένες στο ΧΑΑ είχαν ζημιές 3,4 δις

      Απο αυτές οι 164 είχα ζημιές 6,5 δις και

      Οι 101 κέρδη 3,1 δις . Απο αυτά το 1,1 δις το είχαν 2 εταιρείες

      Ο ΟΠΑΠ & η ΔΕΗ .!!!!!!

      Για να ξέρουμε τί θέλουμε να πουλήσουμε .

      Βρείτε μου έστω και έναν Ιδιώτη που θα πουλούσε κάτω απο αυτές τις συνθήκες μία τέτοια επιχείρηση........

     • Χρ.Δ avatar
      Χρ.Δ @ ΕΛΛΗΝ 30/04/2011 17:35:14

      @ ΕΛΛΗΝ
      Κοντοφθαλμη η παρατηρηση σου...
      Ετσι οπως λειτουργει η ΔΕΗ-με τους συνδικαλι(η)στες να κανουν ουσιαστικα κουμαντο-ειναι καλλιτερα να ιδιωτικοποιηθει,αρκει αυτο να γινει στο σωστο timing και προγραμματισμενα.

     • ΕΛΛΗΝ avatar
      ΕΛΛΗΝ @ ΕΛΛΗΝ 01/05/2011 02:30:31

      @ Χρ.Δ

      Επειδή τελείωσα το πρακτικό τμήμα 6 ταξίου γυμνασίου
      Δεν είμαι καλός στις γενικόλογες και αόριστες παρατηρήσεις
      Παρα μόνον στούς αριθμούς.

      Όσο για την όρασή μου πρόσφατα επισκέφθηκα τον οφθαλμίατρό μου χωρίς ιδιαίτερα ευρήματα.

 11. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 29/04/2011 14:22:26

  (χωρίς δικαίωμα μεταπώλησης).... αυτο ειναι το κλειδι !! εχουμε δει πολλα εργα επενδυτων τροχονομων buy/sell !!!

  Ο Φωτοπουλος και Η Κερατεα εχω πολυγραψει θα ριξουν το ΓΑΠ.

  Το Πρασινο Λουσιμο ειναι της μοδος. Λουστητε αλλα μην τους πιειτε. Ρουφιανοι.
  Στο καναβατσο και submission.

  H ΔΕΗ ΔΕΝ ΠΩΛΕΙΤΑΙ !! ΟΥΤΕ ΤΑ ΝΕΡΑ !! ΟΥΤΕ Ο ΟΡΥΚΤΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ.

  ΠΠ

 12. kiki avatar
  kiki 29/04/2011 15:15:00

  Μαζι σου Αρχαιε, και προσωπικα σε ευχαριστω για τις τοσες πληροφοριες γνωσεις που μου εχεις δωσει.
  διαφωνω με τους Φωτοπουλους, αλλα ειπαμε αει σιχτιρ μαζι τους,

 13. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 29/04/2011 15:23:43

  Ήδη στην Αμερική το 40% των φυλακών είναι ιδιωτικές. Ποια δημόσια ΔΕΗ και πράσινα άλογα; Κατά εκεί οδεύουμε.
  Είναι μια ιστορική φάση που θα κρατήσει 30-60 χρόνια μέχρι να αναστραφεί και πάλι με άνοδο του σοσιαλισμού, και μετά ξανά τα ίδια.
  Αέναος κύκλος.

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ Strange Attractor 29/04/2011 16:21:50

   μα νομίζω διαχώρισα την "ιδιοκτησία" από την "Κοινή Ωφέλεια".

   Οι φυλακές δεν είναι utility. Το ρεύμα και το νερό είναι utilities.

   Το ότι χαλάρωσαν αυτές οι έννοιες σε μιερικές πολτιείες όπως η Καλιφόρνια απλά δημιουργήθηκαν έκτροπα (π.χ. πράσινες εταιρίες ηλεκτρισμού, πολλά blackouts, και νυν μαζική επιχειρηματική έξοδος από την συγκεκριμένη Πολιτεία.

   Δεν έχω κανένα πρόβλημα τα πάντα να ανήκουν σε ιδιώτες. Θα τα χάριζα σε ιδιώτες γιατί κάθε εύρώ που μου δώσουν μπροστά, θα μου το πάρουν πίσω στην τιμή του ρεύματος με τόκους επί δύο. Αλλά προτιμώ 1) σε Έλληνες ιδιώτες και 2) με πραγματική Ρυθμιστική Αρχή. Το αδύνατο σημείο της πρότασής μου είναι η ανυπαρξία της Βουλής. Σε μία σοβαρή χώρα, οι Βουλευτές εκπροσωπούν τα συμφέροντα των ψηφοφόρων τουλάχιστον σε ίδια μοιρα με τα συμφέροντα του κάθε τυχάρπαστου.

   • Φακ Κωστας avatar
    Φακ Κωστας @ archaeopteryx 29/04/2011 23:27:25

    Επιμένεις στα σχόλιά σου "προτιμώ Έλληνες ιδιώτες"..
    Το κεφάλαιο νομίζω δεν έχει σημαία..επιδιώκει το κέρδος και καλά κάνει..περιμένεις όμως "πατριωτικές αποφάσεις" εις βάρος του ιδιωτικού του κέρδους από Έλληνα ιδιώτη?..

    Έχουμε και Έλληνα(?) πρωθυπουργό..τι καταλάβαμε?

 14. victoria (true) avatar
  victoria (true) 29/04/2011 15:42:42

  Ποια απελευθέρωση θέλω.
  Συμφωνούμε, δίκτυα ηλεκτρισμού υπό δημόσιο έλεγχο και ΔΕΗ με υποχρέωση 'τελευταίου καταφυγίου' και υπηρεσιών κοινής ωφέλειας όπως τώρα.
  Δηλαδή να υπάρχει δυνατότητα (νόμιμης και ελεγμένης) κρατικής επιδότησης, όσο και όταν η ΔΕΗ εξυπηρετεί κοινωνικές ανάγκες όπως το να συνδέσει υποχρεωτικά και το τελευταίο σπίτι τέρμα στο βουνό συμφέρει-δεν συμφέρει (τελευταίο καταφύγιο), και να πληρώνουμε όλοι για τους νησιώτες να έχουν ρεύμα.
  Αν κάποιος άλλος θέλει να κάνει πχ παραγωγή ρεύματος κλπ, δεν με απασχολεί, ας το κάνει.
  Και ΡΑΕ δυνατή, ναι.
  Προτίμηση σε έλληνες επιχειρηματίες, ναι.
  Φωτόπουλοι και νοοτροπίες Φωτόπουλων όχι, σόρρυ. Θα βρεθείς πάλι στα ίδια. Σε καμιά περίπτωση.

  Σε σύνοψη, όλα αυτά δεν στα αποκλείει η ευρωπαϊκή 'απελευθέρωση', αρκεί να ξέρει -όπως το λες- να υπερασπίζεται κανείς τα πάτρια, γιατί ΟΚ, φιλανθρωπία δεν είναι, αλλά υπάρχει ελπίδα να, μόνος σου τα λες τα επιχειρήματα, Κοινότητα κλπ. Αν δεν, ζητάμε να εξαιρεθούμε κι από τη Συνθήκη, δεν με νοιάζει.

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ victoria (true) 29/04/2011 16:24:46

   Η ευρωπαϊκή απελευθέρωση είναι μία μονομερής έννοια υπερ Γερμανικών και Γαλλικών εταιριών.

   • victoria (true) avatar
    victoria (true) @ archaeopteryx 29/04/2011 16:34:24

    Όχι αν το ξεμπροστιάσεις.
    Δεν γράφει έτσι στις συνθήκες, αν τολμούν ας το πουν και τότε καθορίζουμε την πορεία μας. Μέχρι τότε δεν έχεις μόνο υποχρεώσεις, έχεις και δικαιώματα να ασκήσεις σαν χώρα.
    Ακριβώς αυτό είναι το αντεπιχείρημά σου "κόπτεσθε συνάδελφοι και εταίροι Ευρωπαίοι για την ολοκλήρωση της εσωτερικής αγοράς για έναν καλύτερο κόσμο, ή για να πάρετε κανένα κομμάτι από το ξεπούλημα;"

    Θέλει ανάλυση πέρα από ιδεολοηψία. Η απελευθέρωση μπήκε στο κάδρο για να βελτιώσει την αναποτελεσματικότητα και εφησυχασμό (λόγω έλλειψης ανταγωνισμού) του δημοσίου στις υπηρεσίες αυτές, και ακριβώς να προσφέρει καλύτερες (και φθηνότερες) στους πολίτες. Γιαυτό είμαστε φιλελεύθεροι, όχι για τα αρπακτικά ιδιωτικά συμφέροντα (που και τέτοια παίζουν).
    Ας δούμε πού η απελέυθέρωση πέτυχε, πού δεν το έκανε, ποιοι τομείς έχει νόημα να είναι απελευθερωμένοι και σε ποιο βαθμό, ποιοι έχουν άλλη στρατηγική σημασία (ενέργεια ας πούμε). Και η απελευθέρωση είναι μια έννοια, η οποία πρόκειται να γίνει λίγο γαργάρα κατά τη γνώμη μου και της χρειαζόταν γιατί αναπτύχθηκαν εμμονές. Δεν χρειάζονται εμμονές ούτε υπέρ, ούτε κατά. Είναι θέμα βέλτιστου μίγματος κι εδώ. Δεν είναι πανάκεια η απελευθέρωση, ούτε πανάκεια ο κρατισμός.

    • archaeopteryx avatar
     archaeopteryx @ victoria (true) 29/04/2011 17:09:01

     και με συγχωρείς.. Το έχω ξεμπροστιάσει εγώ και δεν ξέρω πόσοι άλλοι, το θέμα του τι και ποιός περί Πρασινης Ανάπτυξης; Siemens και Deutsche Bank. Ποιός το ακουμπάει; Όχι μόνο δεν το ακουμπάει κανείς αλλά δεν τολμάμε καν να δούμε τα προφανή τόσα χρόνια. Μέχρι και στην Νιγηρία καταδικάστηκε η εν λόγω εταιρία... Εδώ; Λύνει και δένει και με συγχωρείς, κυβερνάει.

 15. kopritis avatar
  kopritis 29/04/2011 16:02:44

  ειμαι αντι φιλελευθερος οσο δεν γινεται
  ολες μα ολες οι δεκο ειναι περιουσια του λαου.
  και ο λαος τις δουλευει και ο λαος της χρηματοδοτει.θες καλες θες κακες ανηκουν σε αυτον
  οταν εστησε το τσαντιρι ο γυφτος (πασοκ) μεταξυ δεξιας και αριστερας εκανε καταληψη στις λαικες επιχειρησεις για να διατηρησει το αυθαιρετο τσαντιρι του.
  μετα αρχισε να σαλαμιαζει τις δεκο και να φερνει συμμετοχες ιδιωτων,μανατζερ γιατι ηξεραν καλυτερα τι θελει ο λαος απο τον ιδιο τον λαο,που αρχισαν την αποδυναμωση τους και την εξαλειψη καθε ιχνους ανταγωνιστικοτητας
  ποιος μπορει να συναγωνιστει την δεη στο δικο της γηπεδο?την ευδαπ?τον οτε?τον οπαπ?ουτε καν τις συγκοινωνιες δεν μπορουσαν
  ετσι βρηκαν την απαξιωση για να ικανοποιησουν τους χρηματοδοτες τους που βοηθουσαν στην εκλογη τους και την δωροδοκια των εργαζομενων για να στηριζουν τις επιλογες.
  κυριολεκτικα 2 καρπουζια σε μια μασχαλη που τους κραταει 30 χρονια ζωνανους.πως το καταφεραν αυτο ομως?
  μα με απατη και γραφειοκρατια.
  στην δεη μειωναν το προγραμμα επενδυσεων και την αφηναν επιτηδες στον λιγνιτη
  στηνευδαπ ακυρωναν διαγωνισμους εκσυγχρονισμου δικτυου
  στον οσε εκλεβαν χρηματα απο τα εργα και τα εσοδα του και τον εβαζαν να δανειζεται ακομα και με δανεια σε ελβετικο φραγκο με κυμαινομενο επιτοκιο απο τραπεζα φιλου τραπεζιτη χρηματοδοτη
  την ολυμπιακη την εκαναν μια πανακριβη εταιρεια και την χρεωσαν δις απο μετακινησεις κομματων πολιτικων και αγονων γραμμων που δεν πληρωσαν ποτε,σημερα ποσα δρομολογια γινονται αραγε
  τον οτε τον χρεωσαν απο τελη εταιρειων ιδιωτων που δεν πληρωναν ποτε τον οτε για την χρησιμοποιηση του δικτυου,λανετ,ον,κλπ κλπ που παρουσιαζουν τεραστια ελλειμματα,η ειναι πανα κριβες κατι που ισως δεν εχετε εξετασει ακομα και με μεγαλο δεικτη βλαβων
  τον πουλησαν οσο τα κερδη μιας χρονιας?την μεγαλυτερη βαλκανικη εταιρεια
  την αγροτικη την εβαλαν μεσα απο δανεια κομματων και αγυριστα μιλαμε για τεραστια τρυπα που εκαναν την τραπεζα να δινει λεφτα σε κομματα με εντολη κυβερνησεων.επισης εκοβαν λεφτα απο αγροτες και τα εκαναν επιδοτησεις σε καλλιεργειες φαντασματα που ηταν εξαρχης καταδικασμενες
  πουλησαν την εμπορικη, γονατισαν την εθνικη
  επισης το σημαντικοτερο χαρισαν τα καυσιμα.στην κυριολεξια τα χα ρισαν στον λατση
  και μαλιστα με δικη του απαιτηση.
  σκοτωσαν τα ναυπηγεια οταν αρχισαν να δημιουργουν κατεστημενο εκπληκτικης ποιοτητας σε δουλεια που δεν μπορουσε κανενας να χτυπησει και τα εκτελεσαν εν ψυχρω
  για ολα αυτα αυτοι επικαλουνται την πολιτικη ευθυνη λες και η μη επανεκλογη ειναι τιμωρια.οχι φιλοι η φυλακη ειναι τιμωρια και οχι η απωλεια κομματικης ιδιοτητας
  για αυτο λοιπον πιστευω στον κρατισμο και την τιμωρια της αγορας,στον κρατικο παρεμβατισμο και στον ελεγχο της αγορας
  να επιστραφουν οι δεκο στον λαο και αυτος να αποφασισει πως θελει να δουλευουν και οχι οι αρεστοι χρηματοδοτες κορακια.τι θελει να πληρωνει ο λαος τον λαο που δουλευει εκει τι να παραγεται τι να επιστρεφεται
  πισω απο το παραπετασμα των φιλελευθερων κρυβεται το ισχυρο λομπυ που θελει να βαλει χερι σε μια σιγουρη αγορα,ολοι πινουμε νερο και αναβουμε το φως.
  ετσι λοιπον οι σαλτσες περι γενοπ και καθε γενοπ ειναι τριχες.αυτα μπορουν να καθαριστουν σε λιγες ωρες διχως να εκποιηθει ουτε χιλιοστο αποτην επιχειρηση

 16. kopritis avatar
  kopritis 29/04/2011 16:07:49

  α ξεχασα
  για πειτε μου τα οικονομικα στοιχεια που εφεραν βελτιωση σε τιμολογια απο ιδιωτικοποιηση
  δεστε και το even the rain που σκοτωθηκε κοσμος και τα ξαναλεμε

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ kopritis 29/04/2011 16:29:20

   Η ΔΕΗ είχε το φτηνότερο ρεύμα στην ΕΕ, και εντός προδιαγραφών Κυότο μέχρι που ανέλαβαν τα σούργελα. Η "απελευθέρωση" θα είναι να ακριβύνει 60% κατά Μπιρμπίλη. Τώρα τσακώνονται ποιός θα ροκανίσει το 60%. Η πλάκα είναι ότι οι λεγόμενοι βαρώνοι της ενεργειας εδώ, που στόμα έχουν και λαλιά δεν έχουν, θα ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΟΥΝ με το που θα φύγει η ΔΕΗ. (αν πάει σε ξένο)

 17. τηλέμαχος αναγνώστου avatar
  τηλέμαχος αναγνώστου 29/04/2011 16:16:13

  Επιτυχημένα και σχεδόν αυτονόητα τα επιχειρήματα του άρθρου. Όχι μόνο ο Α. Σμιθ έλεγε τα ίδια, αλλά και αρκετοί σύγχρονοι όχι τρελαμένοι νεοφιλελεύθεροι. Η θέση της ΝΔ ποιά είναι επί του θέματος;

 18. ΑποΜηχανηςΦτωχος avatar
  ΑποΜηχανηςΦτωχος 29/04/2011 16:19:09

  Ν' αγιάσει το στόμα σου Αρχαίε.

 19. Χανιώτης avatar
  Χανιώτης 29/04/2011 16:28:45

  Αρχαιοπτέρυγα το δίκτυο είναι φυσικό μονοπώλιο (και ως εκ τούτου είναι καλύτερα να παραμείνει δημόσιο), η "πηγή" όμως δεν είναι . Έχει βέβαια και η "πηγή" χαρακτηριστικά που αφορούν την κοινότητα, τα οποία πρέπει να τα πούμε συγκεκριμένα: δυνατότητα επιδότησης κόστους για λόγους κοινωνικής και γεωγραφικής συνοχής, καθώς και για τη δυνατότητα στήριξης εθνικής βιομηχανίας. Αυτά είναι όντως όπλα που θέλουμε να έχει στα χέρια της η πολιτεία. Φοβάμαι όμως ότι σήμερα η διαπλοκή και ο νεαντερντάλειος συνδικαλιστικός φορέας οδηγούν σε μη βέλτιστη (για να το πω κομψά και να παραπέμψω και στην οικονομική θεωρία) αξιοποίηση της "πηγής" για κοινωφελείς σκοπούς. Ας κρατήσουμε λοιπόν το δίκτυο, ας πωλήσουμε ποσοστά παραγωγικών μονάδων, και ασφαλώς - όπως λες - ας αποκτήσουμε πραγματική ΡΑΕ που θα λειτουργεί με διαφάνεια και μαζί με τον κυριο του δικτύου (κράτος) θα διασφαλίζει όλα αυτά τα ωραία κοινοτικά που λέγαμε.

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ Χανιώτης 29/04/2011 16:36:49

   Κοίτα να δεις θέμα: Πες ότι κρατάς το δίκτυο και δίνεις παραγωγή. Όπως καλή ώρα με τους αιολικούς και τους φ/β. Τι γίνεται; Επιδοτεί ο φορολογούμενος (το δίκτυο) τους τύπους αυτούς. Θα πληρώνουμε εμείς (οι φορολογούμενοι) τις διασυνδέσεις για το δικαίωμα του κάθε "επιχειρηματία" να πουλάει το ρεύμα σε τριπλή και δεκαπλή τιμή στον καταναλωτή. Θεωρητικά δεν έχεις άδικο, στην πράξη όμως , στην Ελλάδα, όποιος έχει το δίκτυο καλύτερα να έχει και την παραγωγή. Θα ζήσουμε καταστάσεις προ του 1960 με την σαλαμοποίηση που βαφτίστηκε απελευθέρωση. Θέλουν απελεύθέρωση; Να απελευθέρωση: Να διαλέγω ΕΓΩ από ποιά πηγή θα ψωνίζω (όχι μόνο ποια εταιρία, αλλά και ποιο καύσιμο), να πάνε στην ευχη του θεού όλα τα τσιμπουρια. Τι σόϊ απελευθέρωση τσαμπουνάνε; H απελευθέρωση του κατεργάρη που είναι αλυσοδεμένος στο κάτεργο;!

   • victoria (true) avatar
    victoria (true) @ archaeopteryx 29/04/2011 16:55:08

    Αρχαίε αν έχεις το δίκτυο, δεν σημαίνει (yet) πως είσαι υποχρεωμένος να συνδέσεις όλους τους αιολικούς κλπ, βλ. Εύβοια!
    Το τελευταίο καταφύγιο δεν ισχύει εκεί, ίσα-ίσα ένα κομμάτι του δικτύου πρέπει να το χρηματοδοτήσουν οι ίδιοι για να συνδεθούν αν δεν απατώμαι. Ή βάζεις εσύ τη ρήτρα και το λύσαμε κι αυτό.

    Επίσης το άλλο που λες για την απελευθέρωση και την επιλογή καυσίμου, θα σου πω πως, στη θεωρία, (κι επαναλαμβάνω στη θεωρία), είναι εντελώς το I have a dream της Κομισιόν. Δηλαδή όλοι, και ο Έλληνας να επιλέγει από μενού το ρεύμα που θέλει, που μπορεί να προέρχεται από πυρηνικό στη Γαλλία, από φωτοβολταϊκό στο Αιγαίο, από όπου θέλει κι όπου σηκώνει η τσέπη και η προτίμησή του. Σε γνώση του θα είναι ίσως πως το 'καθαρό' καύσιμο μπορεί να είναι πιο ακριβό (λέμε), αλλά θα είναι επιλογή του να το πληρώσει, σε γνώση του θα απολαμβάνει μια ενιαία αγορά με γενικά καλύτερες τιμές γιατί θα μπαίνουν όλοι μέσα κ όταν είναι φτηνά τα υδροηλεκτρικά της κεντρικής ευρώπης θα παίρνουμε από εκεί, όταν έχει ήλιο θα παίρνουμε από εκεί κ.ο.κ. Αυτή ήταν η ιδέα.
    Τώρα στράβωσε σε μερικά και δικαίως τα λες. Πρέπει να βρούμε τι θέλουμε, πώς το θέλουμε και πόσο είμαστε διατεθειμένοι να πληρώνουμε. Ενεργειακός σχεδιασμός.

    • archaeopteryx avatar
     archaeopteryx @ victoria (true) 29/04/2011 17:02:43

     Γιατί δεν έφτιαξε ο Αθανασόπουλος τους δύο λιθανθρακικούς; Θα είχαμε λύσει κάθε θέμα...

     • victoria (true) avatar
      victoria (true) @ archaeopteryx 29/04/2011 17:07:14

      Γιατί αμέσως ιδρύθηκαν 'Επιτροπές Αγώνα'.
      Κατά το Βύρωνας αποπυρηνικοποιημένη ζώνη...

     • archaeopteryx avatar
      archaeopteryx @ victoria (true) 29/04/2011 17:10:01

      Μπα... εγώ ακούω ότι κάποιος αεριάς τους έβαλε... μόνος η με παρέα...

     • victoria (true) avatar
      victoria (true) @ archaeopteryx 29/04/2011 17:20:05

      Δεν το 'χω...
      (και δεν θα 'θελα)

     • archaeopteryx avatar
      archaeopteryx @ victoria (true) 29/04/2011 17:11:24

      Ξέρω και για τις Επιτροπές Αγώνα... Εάν θέλουν το Μέγκα και τα Νέα μέχρι και πάνω στην Ακρόπολη βάζουν λιθανθρακικό...

 20. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 29/04/2011 16:46:00

  Η απάντηση στο τι τους νοιάζει είναι, με συγχωρείς, δεδομένη. Τους νοιάζει o τζίρος τους και η απασχόληση στις χώρες τους και το έχουν αποδείξει έμπρακτα. Η απειλή του φόρου άνθρακα το 2013 δεν είναι τίποτε άλλο παρά σημερινό τζίρος Siemens, Areva, Schneider, EDF και ABB (συγγνώμη εάν ξεχνάω κάποιον). Το λάδωμα για να πουλάνε αποδείχθηκε μπελαλίδικο. Βρήκαν κομψότερο τρόπο.

  • victoria (true) avatar
   victoria (true) @ archaeopteryx 29/04/2011 17:04:52

   Ίσως, αλλά δεν μπορούν αυτό να το επικαλούνται φάτσα φόρα, αυτό λέω.

   Και μάλλον είναι λίγο πιο περίπλοκο το θέμα, ή έχουμε μπλέξει τα λόμπυ..., γιατί δεν μου κολλάει για έναν εξίσου "πρακτικό" και οικονομικό επιχείρημα, ίδιο με το δικό σου: πως έτσι πρόκειται να θιχτούν και άπειρες, μεγάλες, δικές τους εταιρείες, βαριάς βιομηχανίας, που εκπέμπουν τρελά CO2 και άρα θα υποφέρουν από φόρο άνθρακα. Εμείς μια ηλεκτροπαραγωγή έχουμε. Αυτοί έχουν (και) βιομηχανία. Δεν μπορεί να προμοτάρει η Γερμανία την RWE και τη Siemens-φωτοβολταϊκά (ούτε καν όλη τη Siemens, γιατί πχ η Siemens-ψυγεία θα έχει φόρο άνθρακα), και να μη λαμβάνεις υπόψη αντίστοιχα τη Mercedes κ χίλιες άλλες βιομηχανίες τους. Αυτό πώς το εξηγείς...

   • archaeopteryx avatar
    archaeopteryx @ victoria (true) 29/04/2011 17:28:39

    Υπάρχει μία διάσταση απόψεων και στην Γερμανία (αλλά ο Θείος τα ξέρει πιο καλά). Τα ισχυρότερα επιχειρήματα υπέρ της Πράσινης Μυθολογίας τα έχει η Siemens τα ισχυρότερα κατά, η RWE και η Ε.ΟΝ. Το ίδιο, σε μικρότερη κλίμακα και στις ΗΠΑ, με την GE σε ρόλο Ζήμενς. Δεν ξέρω λεπτομέρεις για αυτοκινητοβιομηχανία, αλλά ξέρω ένα πράγμα. Μετά την Fukushima, τα καλά παιδιά έπεσαν στην Πράσινη Παγίδα τους. Ο φόρος άνθρακα είναι σχεδιασμένος από πυρηνικές χώρες, και το πλάνο της ΕΕ ήταν πυρηνικό (δες το h++p://archaeopteryxgr.blogspot.com/2011/03/2_23.html). ΟΙ ΑΠΕ είναι σάλτσα για να παραμυθιάζουν τους οικολόγους και να πουλάνε φτερωτές σε ηλιθίους. Και αυτό το ξέρουν και δεν το κρύβουν οι Γερμανοί. 22000 αιολικά μεγαβάτ, έχουν πήξει στη φτερωτή και την διασύνδεση, 6,3% της ηλεκτρικής ζήτησης! (17% διαθεσιμότητα, επίσημα στοιχεία)

    Η Fukushima τους χάλασε τώρα τα σχέδια, και ειλικρινά, περιμένω εξελίξεις. Κλείνουν πυρηνικές μονάδες. Μία πυρηνική των 1000, δεν υποκαθίσταται από 10.000 αιολικά (εκτός εάν η Νορβηγία τους χαρίσει τα Υ/Η της και πληρώσει και την διασύνδεση...). Η Fukushima...

    Για αυτό γκρινιάζω: "Ζητήστε εξαίρεση ΤΩΡΑ από τον φόρο άνθρακα". 1) Τα δημοσιονομικά μας, 2) ο φόβος που ΑΥΤΟΙ έχουν από τυχόν ανδιάρθρωση, και 3) η Fukushima και ο αντίκτυπος στην Γερμανία.

    Ο ενεργειακός σχεδιασμός είναι απλός. Δεν πληρώνουμε πάνω από 50-60 ευρώ για ρεύμα τιμή στον ΔΕΣΜΗΕ. Power to the people

 21. Χανιώτης avatar
  Χανιώτης 29/04/2011 16:48:28

  Μα το να μην πουλάνε στην τριπλή και δεκαπλή τιμή όπως λες στον καταναλωτή θα το διασφαλίζει η (ιδανική - ιδεατή) ΡΑΕ ! Θα μου πεις δεν υπάρχει. Μα όσο δεν υπάρχει δε στέκει και το δικό σου μοντέλο. Σάμπως τώρα δεν επιδοτεί ο φορολογούμενος τα πράσινα άλογα, αλλά και κάτι περίεργες άδειες τάχα μου συμπαραγωγής ; Και επιπλέον έχει και την ψευδαίσθηση ότι έχει δημόσιο έλεγχο ! Άσε που πληρώνει και τους Φωτόπουλους και τις βλαβερές συνέπειές τους. Άσε που όπως ξέρεις καλύτερα από μένα έτσι κι αλλιώς δίκτυο από παραγωγή πρέπει να διαχωρισθεί στη βάση της νομοθεσίας της ΕΕ. Αν θεωρητικά έχω δίκιο, δεν πρέπει να μας πάει σε άλλες λογικές το ότι "στην Ελλάδα τα πράγματα λειτουργούν αλλιώς", γιατί αυτό το "αλλιώς" επιβαρύνει εξίσου και την άλλη άποψη, που είναι θεωρητικά λάθος (ή άδικη).

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ Χανιώτης 29/04/2011 16:59:08

   Αυτή είναι πονεμένη ιστορία... Με τον Νόμο για τις ΑΠΕ και με αυτή την ΡΑΕ πουλάνε το αιολικό σε 90-100 και το φ/β σε 400. Το αντίστοιχο αιολικό στην Τουρκία κάνει 50 και το αντίστοιχο φ/β 100. Ο ακριβός ελληνικός αέρας και ο ακριβός ελληνικό ήλιος.

   Όσο για την ΡΑΕ, δες πως τελείωσα το κομματάκι μου: Θα σας φτιάξω ΡΑΕ να φυσάει (και δεν είμαι υποψήφιος για την θέση χαχαχάαα)

   Εχω αρχίσει εδώ και 12-18 μήνες και έχω σοβαρά θέματα με τις "νομοθεσίες" της ΕΕ. Τις θεωρώ 100% μονομερείς υπέρ των εμπορικών συμφερόντων 2-3 χωρών. Νομοθεσίες που σεν ψηφίζω εγώ οι Βουλευτές μου, λέγονται κάτι άλλο. Ξέρω ότι η ΝΔ (και ο Σαμαράς) είναι ταγμένοι στο ευρωπαϊλίκι, αλλά εγώ είμαι ολίγον τι ευρωσκεπτικιστής.

 22. Χανιώτης avatar
  Χανιώτης 29/04/2011 17:08:25

  Εγώ Αρχαίοπτέρυγα είμαι εντελώς Ευρωσκεπτικιστής : θα ήθελα μια Ευρώπη - απλή τελωνειακή ένωση. Οι νομοθετικές πρωτοβουλίες κάθε είδους της ΕΕ, όχι απλώς υπηρετούν συμφέροντα άλλα από το δημόσιο, αλλά και κινούνται πλέον προς την κατεύθυνση ουσιαστικού περιορισμού της δημοκρατίας και της αρχής "ένας πολίτης - μια ψήφος". Το κατάπτυστο Σύμφωνο για το Ευρώ, μας δίνει ευκαιρία να προβάλλουμε αντίσταση στο γραφειοκρατικό πολτό που υπηρετεί τα lobbys που πληρώνουν, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα : μέχρι να καταφέρουμε - αν καταφέρουμε...- να αλλάξουμε μια κεραία σε αυτά, θα εναρμονίζουμε οδηγίες, θα εφαρμόζουμε κανονισμούς, κλπ. Έτσι και με το δίκτυο και την παραγωγή. Άρα να φτιάξουμε μια καλή θέση για το θέμα ΔΕΗ, ανεξάρτητα από τα άλλα, λαμβάνοντας υπ' όψιν και την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ Χανιώτης 29/04/2011 17:12:33

   Κουμπάρε, αν ποτέ πολιτευτείς, σε ψηφίζω!!!

   • Χανιώτης avatar
    Χανιώτης @ archaeopteryx 29/04/2011 17:14:29

    Μεταδημότευση κάνεις ;

    • archaeopteryx avatar
     archaeopteryx @ Χανιώτης 29/04/2011 17:29:56

     Όποτε θες!

    • Ο Θείος avatar
     Ο Θείος @ Χανιώτης 29/04/2011 19:09:24

     Του δικού μου κουμπάρου του ξέμεινε ένα εισιτήριο τσάρτερ για Τορτούγκα μεριά. Καλής εταιρίας. Ήθελε να πάει για ηλιοθεραπεία και μετάνοιωσε. Το δίνει και με έκπτωση;
     Κανείς ενδιαφερόμενος;

 23. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 29/04/2011 19:07:04

  Ευοί ευάν, τι θα γινούμε άνευ Ταλιμπάν;
  h**p://www.antinews.gr/2011/04/29/98498/#comment-694641
  Οι βάρβαροι ήταν μια κάποια λύσις.

 24. theo1611 avatar
  theo1611 29/04/2011 19:19:36

  Το θεμελιώδες ερώτημα κατά τη γνώμη μου είναι πόσες εταιρείες ηλεκτρισμού αντέχει αυτή η μικρή χώρα των 11.000.000 κατοίκων ώστε να αξιοποιεί τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της για παραγωγή ενέργειας με βέλτιστο τρόπο για τους καταναλωτές της, οικιακούς, βιομηχανικούς και λοιπούς?

  Που είναι to master plan?

  ΥΓ: Όπου το σημερινό μονοπώλιο έχει ξεφύγει από το σκοπό, θέλει ανελέητο χτύπημα, ώστε αν η απάντηση στο ερώτημα που έθεσα είναι μονοπώλιο ή έστω ολιγοπώλιο, να ξέρουμε τι η ρυθμιστική αρχή καλείται να ρυθμίσει και ελέγξει ώστε να διασφαλίσει την επίτευξη του σκοπού και στόχου: Όση ενέργεια χρειάζεται, μόνον αυτή που χρειάζεται (εξοικονόμηση), όποτε χρειάζεται, στο μικρότερο δυνατό κόστος που επιτρέπει η βέλτιστη αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών πόρων της χώρας.

 25. o βουνίσιος avatar
  o βουνίσιος 29/04/2011 19:31:22

  Οι οικονομικές συνέπειες της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση Παπανδρέου είναι πλέον ορατές σε κάθε γωνιά της χώρας, σε κάθε σπίτι, παντού στον πραγματικό κόσμο.
  Από την άλλη πλευρά η κυβέρνηση φαίνεται ότι κούρασε και κουράστηκε. Η εικόνα και η αίσθηση που προκαλούν θυμίζει βάλτο. Παγιδεύτηκαν στο μνημόνιο και καθηλώνουν την κοινωνία για την διατήρηση των κεκτημένων.
  Ο μεγαλύτερος κίνδυνος όμως δεν είναι η αποφυγή της οικονομικής χρεοκοπίας. Φαίνεται πια ξεκάθαρα ότι η οικονομική πολιτική είναι το όχημα του ΔΝΤ και όσων βρίσκονται πίσω από την πολιτική του για να δημιουργήσουν μια κοινωνία των 2/3 στον νότο της Ευρώπης. Η επέκταση της φτώχειας και η αύξηση της ανεργίας είναι αδιάψευστοι μάρτυρες αυτής της πραγματικότητας. Δεν θα ήταν μάλιστα υπερβολή να πούμε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην αρχή μιας ιδιαίτερα δύσκολης δεκαετίας.
  Ποια σημαντικά προβλήματα, για παράδειγμα, αντιμετωπίζει ο οδικός χάρτης που παρουσίασε πριν το Πάσχα ο πρωθυπουργός της χώρας;
  Αντιμετωπίζει τα λουκέτα και την ανεργία ή πουλά σε ξένα συμφέροντα κερδοφόρες δημόσιες επιχειρήσεις σε ιδιαίτερα χαμηλή τιμή, χωρίς μάλιστα να διατηρεί το κόστος εργασίας στα επίπεδα που ήταν πριν την κρίση!,
  ποιος είναι στο κάτω - κάτω ο κ. Παπανδρέου που αποφασίζει "ετσι-θέλικα" να πουλήσει εν μέσω κρίσης την δική μας περιουσία! ή οι επιπλέον φόροι και περικοπές που θα φέρει το νέο πακέτο μέτρων υπάρχει περίπτωση να φέρουν ανάπτυξη;

 26. theo1611 avatar
  theo1611 29/04/2011 19:39:30

  Και κάτι ακόμη:

  Να τιμολογηθούν και ο λιγνίτης και ο αέρας και το νερό και ο ήλιος και "τα πάντα όλα" με real (market) or shadow prices. There is no free lunch.

  Μέλλον δόξης λαμπρόν για τη ρυθμιστική αρχή για να φτιάξει την αντικειμενική συνάρτηση βελτιστοποίησης και να βρει τη λύση του master plan!!!

 27. πατρινος avatar
  πατρινος 29/04/2011 19:42:33

  παντως το ρευμα ειναι και πρεπει να παραμεινει κοινωνικο αγαθο.και πραγματικα οι εργαζομενοι της δεη στην πατρα βοηθουν τους παντες.με ιδιωτη επι κεφαλης δεν θα προλαβαινουμε τις διακοπες ρευματος.

 28. Orestios avatar
  Orestios 29/04/2011 21:36:33

  +100000000000000000000000000000000
  Αρχαίε, το θέμα της Ενέργειας είναι Στρατηγικό για την Εθνική Κυριαρχία.

 29. Delta Lamda avatar
  Delta Lamda 30/04/2011 00:33:50

  @ archaeopteryx
  Να και ενα θέμα στο οποίο συμφωνούμε!
  Και με την ευκαιρία, biomass or natural gas για CHP?

 30. ορυχο-Φωτοπουλος avatar
  ορυχο-Φωτοπουλος 30/04/2011 10:19:31

  Ο ΜΥΘΟΣ ΤΟΥ ΔΙΑΚΟΠΤΗ ΠΟΥ ΚΑΛΙΕΡΓΗΣΑΝ ΤΑ ΦΙΛΙΚΑ ΜΜΕ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΝΑ ΤΙΣ ΧΕΙΡΑΓΩΓΟΥΝ ή ΝΑ ΤΙΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΟΝΤΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΗ. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΑΚΟΠΤΗΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΤΕΒΑΣΩ ειναι μια σειρα διαδικασιας που πρεπει να γινει ωστε να σταματηση την λειτουργια η μοναδα....διακοπτης-ες υπαρχη στο κεντρο κατανομης φορτιου που ελεγχει ολοι την ελλαδα και ελεγχεται απ΄ευθειας απο την δεη που εχει την ευθυνη ασφαλους ηλεκτροδοτησης της χωρας....ως εργαζομενοι εχοντας εκ του συνταγματος το δικαιωμα να απεργησουμε (εργαζομενος ειμαι οχι σκλαβος) οταν λοιπον απεργουμε συμβαινει αυτο που συμβαινει με καθε κλαδο οταν απεχει απο την εργασια του. υποχρεωση μας ειναι αν κριθουμε πρωσοπικο ασφαλειας θελουμε δεν θελουμε να παμε για δουλεια..υποχρεωση της δεη ειναι και κτ΄επεκταση της εκαστοτε κυβερνησης να καλυπτη με ρευμα τους ελληνες πολιτες...εν ετη 2011 ειναι πανευκολο εχει μοναδες ιδιωτων Φ/Α-Φ/Β-ΑΝΕΜΟΓΕΝΗΤΡΙΕΣ και μετα την διασυνδεση με βαλκανια και ιταλια ΤΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΩΝ και τα 4 συμμετεχουν καθημερινα στην ηλεκτροδοτηση της χωρας... αν δειτε τις τιμες εναντι των υδροηλεκτρικων και λιγνιτικων θα φριξετε εκει ειναι η μαρμιτα κι οχι στους συνδικαλιστες βλεπωντας τις τιμες θα καταλαβετε και γιατι τοσο πολυ θελουν τη ΔΕΗ τους λιγνιτες και τα νερα

 31. ataktos avatar
  ataktos 30/04/2011 12:07:34

  βούλιαξε και ο Τ/Δ Σ-17 της Καρδιάς ....

 32. ataktos avatar
  ataktos 30/04/2011 18:40:25

  quiz- τι έπαθε και τι επίπτωσης στην τροφοδοσία του ΑΗΣ-Καρδιάς έχει η ζημιά στην κεφαλή S-17 του Ορυχείου Τομέα -6

 33. mitsosms avatar
  mitsosms 02/05/2011 13:36:16

  Καλησπέρα,

  διαβάστε εδώ μια ανάλυση για τα αποθέματα του λιγνίτη της Ελλάδας μέσα από γράφημα. Η κορυφή έχει επιτευχθεί και πλέον βρισκόμαστε στην πτώση.
  Πιστεύω θα την βρείτε ενδιαφέρουσα συνδυαζόμενη και με το ζήτημα της παραχώρησης λιγνιτορυχείων σε ιδιώτες.

  http://center24.blogspot.com/2011/05/blog-post_02.html#axzz1KjDSTcnO

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.