#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
30/03/2010 11:28
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Κάποιος για τα δύσκολα

(Αφιερωμένο στον Πάνο και το Νίκο - πάρτε 50 αμφότεροι)

 

Είμαι τακτικός αναγνώστης σας. Σας παραθέτω ένα παλιό κείμενο του Διονύση Χαριτόπουλου που δημοσιεύτηκε στα ΝΕΑ, για να το δημοσιεύσετε αν θέλετε,
μήπως και καταλάβουν κάποιοι τι ακριβώς είναι οι Ειδικές Δυνάμεις

Η ευχή είναι είδος μαγείας.

Είναι ο πρωτόγονος ή αφελής τρόπος με τον οποίο επιχειρείται να επηρεαστεί η φορά των πραγ­μάτων υποκαθιστώντας την πράξη. Σε ευχολόγια καταφεύγουν τα κάθε λογής ιερατεία για να καθη­συχάσουν και εν ολίγοις να κοιμίσουν τον άνθρωπο.

Η μέθοδος επιβιώνει ατόφια στον καιρό της τηλοψίας.

Αν πεις απ’ το γυαλί τις κατάλληλες λέξεις, «ει­ρήνη», «φιλία», «καλή γειτονία», «αδελφοσύνη των λαών», νιώθεις ότι ξορκίζεις το κακό του πολέμου. Επιπλέον παρουσιάζεις  ο ίδιος ένα φιλειρηνικό πρόσωπο και καθιστάς αυτομάτως ύποπτο όποιον επιμένει να υπενθυμίζει και αυτό το ενδεχόμενο.

Όμως η ανθρώπινη ιστορία γράφεται με τη βία.

Δεν χρειάζεται να καταφύγει κανείς στα ιστορι­κά κείμενα για να το επιβεβαιώσει.

Στην Κατοχή μια ορισμένη αριστερή τάση ─που θάλλει έως σήμερα σε ορισμένα κρανία─ ήταν ενα­ντίον της ένοπλης Αντίστασης. Πρόβαλλαν το επι­χείρημα πως, αν βγει ο λαός και αγκαλιάσει τους Γερμανούς στρατιώτες, που είναι και αυτοί λαός, θα σταματήσει ο πόλεμος.

Η καλή θέληση δυστυχώς δεν φτάνει.

Την επεκτατική βουλιμία του πιο ισχυρού δεν μπορούν να τη συγκρατήσουν ούτε ευχές ούτε τε­μενάδες ούτε δέκα σύμφωνα φιλίας και μη επίθε­σης. Και οι Αγγλογάλλοι και οι πρώην Σοβιετικοί υπέγραφαν συμφωνίες με τη Γερμανία, αλλά τελι­κά δεν απέφυγαν το αιματοκύλισμα. Οι πόλεμοι και η βία θα εκλείψουν σε ένα μακρινό μέλλον, όταν γίνει πραγματικότητα η παγκόσμια μη ανταγωνιστική κοινωνία.

Έως τότε θα υπάρχει μια μορφή βίας ριζικά αντιμιλιταριστική και καθηγιασμένη΄ αυτή που δημιουργείται από την αντίδραση στη βία.



Και, παρότι λέγεται πως οι σύγχρονοι πόλεμοι είναι πλέον θέμα «δύναμης πυρός», η σημασία που έχει ο ανθρώπινος παράγοντας εξακολουθεί να εί­ναι ανυπολόγιστη. «Στην πραγματικότητα οι υλι­κές σχέσεις είναι πολύ απλές. Το δύσκολο είναι να κατανοηθούν οι ηθικές δυνάμεις που εμπλέκο­νται» (Κλαούζεβιτς).

Το ιερό μένος του ανθρώπου που υπερασπίζεται με νύχια και με δόντια τον τόπο του, την τιμή του και την ελευθερία του.

Όπως και να έχει, η χώρα μας πατάει σε αναμμένα κάρβουνα.

Ο λύκος υπάρχει, και μόνο το πρόβατο τρομάζει όταν τον δει μπροστά του. Όσο απευκταία και αν είναι μια πολεμική σύρραξη, αν κάποτε συμβεί, κά­ποιοι δικοί μας άνθρωποι ─ εκτός απ’ τους πιλότους μας, τους Αρχάγγελους του Αιγαίου─ είναι ταγμέ­νοι να βάλουν πρώτοι τα χέρια τους στη φωτιά.

Πριν ακόμη τα τηλεοπτικά κανάλια πάρουν μυ­ρωδιά, κάποιοι αποφασισμένοι άντρες θα έχουν φύγει μυστικά σε αποστολές στην εχθρική χώρα, από τις οποίες έχουν ελάχιστες πιθανότητες να επιστρέψουν΄ είτε πετύχουν τον στόχο τους είτε όχι. Και κάποιοι άλλοι θα παραμείνουν στα μετό­πισθεν του εχθρού, για όσο χρόνο απαιτείται, με συγκεκριμένο σχέδιο ενεργειών.

Είναι οι επίλεκτοι των Ειδικών Δυνάμεων.

Η εικόνα που έχει ο κόσμος για τις Ειδικές Δυ­νάμεις, κυρίως από τις στρατιωτικές παρελάσεις, είναι κάτι ντερέκια με εντυπωσιακές στολές που πατάνε και τρίζει ο τόπος.

Ο κόσμος βλέπει όσα επιτρέπεται να δει.

Η ψυχή των Ειδικών Δυνάμεων είναι λίγες εκα­τοντάδες επίλεκτοι μόνιμοι αξιωματικοί και υπαξιωματικοί με υψηλή νοημοσύνη, κρύο αίμα, χαμη­λό κέντρο βάρους, ύψος συν/πλην 1,70, σίγουρο πά­τημα, καλή μέση και μυϊκό σύστημα φιδιού. Αυτοί είναι οι δολιοφθορείς, εκτελεστές, κατάσκοποι και επικεφαλής των αποστολών αυτοκτονίας.

Ο αθόρυβος κύριος που κάθεται δίπλα σας στο εστιατόριο ή το μπαρ και δεν τον πιάνει το μάτι σας ίσως είναι ένας από αυτούς.



Οι σοβαρές ταινίες του Χόλιγουντ δεν στέλνουν σε επικίνδυνες αποστολές τα παιδοβούβαλα Σβαρτσενέγκερ και Σταλόνε. Ο μελετημένος Κόπολα στο Αποκάλυψη τώρα επιλέγει ως λοχαγό των Ει­δικών Δυνάμεων τον εμφανισιακά ελάσσονα Μάρτιν Σιν για να διασχίσει τη φλεγόμενη ζούγκλα του Βιετνάμ και να εξοντώσει τον τρελαμένο συνταγ­ματάρχη Μάρλον Μπράντο. Κι εκείνος, ως έμπει­ρος πολεμιστής, τον αναγνωρίζει αμέσως και μαντεύει την αποστολή του.

Η πρώτη καταδρομική επιχείρηση στον κόσμο εξελίχθηκε στον Πόλεμο της Τροίας με το ελληνι­κό εφεύρημα του Δούρειου Ίππου. Έκτοτε οι κα­νόνες δεν έχουν αλλάξει. Μια μικρή ομάδα τολμη­ρών αντρών με δόλο, παραπλάνηση και αιφνιδια­σμό μπορεί να πετύχει περισσότερα από ό,τι μια πολλαπλάσια δύναμη τακτικού στρατού και να πε­ριορίσει σημαντικά τις ανθρώπινες απώλειες.

Η βασική διαφορά ενός κομάντο από έναν απλό στρατιώτη είναι ότι ο πρώτος ενεργεί εντός μιας μι­κρής ομάδας ή μόνος, γι’ αυτό πρέπει να μπορεί να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, ενώ ο δεύτερος ενεργεί εντός ενός ευρύτερου στρατιωτικού σχηματι­σμού και πρέπει να εκτελεί επακριβώς τις διαταγές.

Σήμερα, που ο τζιτζιφιογκισμός είναι στιλ και η αποφυγή της στράτευσης αντί ντροπή είναι μαγκιά, υπάρχουν ακόμη νεαροί που φιλοδοξούν να υπη­ρετήσουν ─ μόνο εθελοντικά πλέον ─ στις Ειδικές Δυνάμεις.

Είναι οι δικοί μας Σαμουράι.

Όποιος γνωρίσει από κοντά αυτά τα παιδιά θα διαπιστώσει πως στην πλειονότητά τους χαρακτη­ρίζονται από φυσική συστολή για τις ικανότητές τους, ρομαντισμό και γνήσια διάθεση προσφοράς.

Ο νεαρός υποψήφιος κομάντο δεν πρέπει να υπολογίζει στις περιορισμένες, έστω, ανέσεις που προσφέρει η σύγχρονη κοινωνία στους υπόλοιπους στρατεύσιμους. Πρέπει να γυρίσει το ρολόι της ζω­ής πολλά χρόνια πίσω και να γίνει ένα με τη φύση, όπως ένας Ινδιάνος ή ένας ακόμη πιο πρωτόγονος άνθρωπος.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι πριν χρόνια πρώτοι κομάντο στον κόσμο αναδείχτηκαν οι Βιετκόνγκ. Με απλά, πρωτόγονα μέσα, αλλά απολύτως αποφασισμένοι, κατόρθωσαν να νικήσουν τον ισχυρό­τερο στρατό του κόσμου.

Ο σύγχρονος κομάντο επιβιώνει το ίδιο καλά σε βουνοκορφές και σε βραχονησίδες, με χιόνια, ζέστη και βροχές. Ξέρει να προσανατολίζεται με τ’ αστέ­ρια, να μάχεται σώμα με σώμα και να δραπετεύει αν συλληφθεί αιχμάλωτος. Για να επιβιώσει, τρώει ρίζες, φύλλα, άγρια ζώα και φίδια. (Το φίδι δεν είναι και τόσο άσχημο έδεσμα).

Πριν αρκετά χρόνια, κατά τη διάρκεια της θητείας μου, συμπεριλήφθηκα σε μια αποστολή έφεδρων και μόνιμων ανθυπολοχαγών που εστάλησαν να φοιτήσουν στο γνωστό ΚΕΑΠ (Κέντρο Εκπαιδεύσεως Ανορθόδο­ξου Πολέμου) της Ρεντίνας. Όχι βέβαια με τα υψηλά στάνταρ εκπαίδευσης των τε­λευταίων ετών, αλλά με το ίδιο πάντα πνεύμα.

Ένα σούρουπο, στην εξέλιξη μιας άσκησης, πριν πέσει η νύχτα στη βουνοπλαγιά, για να επιχειρή­σουμε πάλι, το δείπνο της τετραμελούς ομάδας μας ήταν μια πελώρια νεροφίδα ψητή στην πρόχειρη σούβλα που στήσαμε.]

Η εκπαίδευση των κομάντο είναι σκληρή.



Πέρα από τον τέλειο χειρισμό όπλων, εκρηκτι­κών και ποικίλων μέσων διαβιβάσεων δίνεται με­γάλη σημασία στη σωματική αντοχή και την άριστη φυσική κατάσταση. Οι ασκήσεις είναι καθημερινές, συνεχείς και περιλαμβάνουν αρκετά χιλιόμετρα τροχάδην με φόρτο μάχης ή όχι.

Από όσους παρουσιάζονται με τη φιλοδοξία να γίνουν κομάντο, συνήθως μένουν οι μισοί. Στις πρώ­τες κιόλα μέρες φεύγουν αυτοί που δεν αντέχουν, άλλοι κόβονται για λόγους υγείας, πραγματικούς ή προσχηματικούς, και κάποιοι θα αποχωρήσουν από τραυματισμούς κατά τη διάρκεια των ασκήσεων.

Εκτός των σωματικών ικανοτήτων απαιτούνται μεγάλα ψυχικά αποθέματα. Όταν έρπεις πάνω στο σχοινί, για να περάσεις ένα ποτάμι, ή κάνεις νυ­χτερινή αναρρίχηση σε βράχο ύψους 40-50 μέτρων με αρνητική κλίση, είναι ταυτόχρονα και μια ψυ­χική δοκιμασία.

Πρέπει να πιστέψεις ότι μπορείς να τα κάνεις όλα και να τα κάνεις.

Οι Ειδικές Δυνάμεις τυπικά μόνο έχουν έδρα στην ουσία επιχειρούν παντού και σε χρόνους αντί­δρασης απλησίαστους για μονάδα του τακτικού στρατού.

Τις κρύες νύχτες της ατέλειωτης τηλοψίας, όταν ορισμένοι φαφλατάδες τα λύνουν όλα με συνταρα­κτική ευκολία, κάποιοι σοβαροί άντρες εκπαιδεύ­ονται σκληρά στα βουνά της ηπειρωτικής χώρας και στις ακτές του Αιγαίου.

Γιατί στο δικό τους μερτικό πέφτουν τα δύσκολα.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Pikis avatar
  Pikis 30/03/2010 11:41:17

  Και γιατί μας τα λες αυτά; Έχετε ανάγκη την αναγνώριση; Δηλαδή οι άλλοι που πήγαμε φαντάροι και μας πήξανε στη φασολάδα, στη βρώμα και στο χάσιμο χρόνου είμαστε άλλη περίπτωση; Ξέρεις πόσα φεσώνονται οι φαντάροι για να υπηρετήσουν; Τους ρώτησε κανείς αν έχει η οικογένεια να στείλει λεφτά; Μέχρι και τα δικριτικά των μονάδων τα πληρώναμε από την τσέπη μας. Μην πω για πλυντήρια. Ο στρατός είναι απάτη και δεν έχει κανένα νόημα. Ας γίνει τελείως επαγγελματικός να τελειώνουμε με το ανέκδοτο. Το μόνο θετικό είναι οι ιστορίες που διηγούμαστε όταν απολυθούμε.

  • Factorx avatar
   Factorx @ Pikis 30/03/2010 12:00:28

   Ναι έχουν ανάγκη την αναγνώριση με την καφρίλα που κυκλοφορεί - κι αυτά περει των απλών φανταρων σρε κανέναν που δεν υπηρετησε.

   Όσο για τον επαγγελματικό στρατό, ναι αλλά στην Δανία του Βορρά που δεν κινδυνεύει απο τους Φιλανδούς

   • Ανανεωτικός avatar
    Ανανεωτικός @ Factorx 30/03/2010 12:08:32

    Η υποχρεωτική στρατιωτική θητεία καθιερώθηκε μετά τη γαλλική επανάσταση, αν δεν απατώμαι. Μέχρι τότε οι στρατοί ήταν μισθοφορικοί. Στην αρχαία Ελλάδα υπηρετούσαν βέβαια όλοι.
    Στράτευση στα 18 (όπως στην Κύπρο), σκληρή εκπαίδευση και υπηρεσία σε μάχιμες μονάδες για όλους, γραφειοκρατική δουλειά αποκλειστικά από μόνιμους, αυτή είναι η απλή λύση για λειτουργικό και αξιόμαχιο στρατό. Γιατί δεν εφαρμόζεται; Εδώ περιμένουν τα "κορόϊδα" να υπηρετήσουν (κάτι μηνάκια, βέβαια), όταν οι μισοί λουφάρουν...

   • Μάρκο Τ avatar
    Μάρκο Τ @ Factorx 30/03/2010 13:47:16

    Ο Τάκης Καμπύλης είχε δημοσιεύσει προ ολίγων εβδομάδων στην "Κ" της Κυριακής άρθρο, συναισθηματικό και δακρύβρεχτο πάντοτε, για μία αυτοκτονία στον κυπριακό στρατό και αναρωτιόταν πότε επιτέλους ο στρατός της Κύπρου θα ακολουθήσει τα...προοδευτικά βήματα του στρατού της Ελλάδας.
    Η ροζ γλίτσα δεν ησυχάζει ποτέ, ψάχνει πάντα για νέα θύματα να τα "αγκαλιάσει"...

  • περαστικός avatar
   περαστικός @ Pikis 30/03/2010 12:13:24

   Ήθελα να ήξερα όλοι εσείς που υποστηρίζετε αυστηρά έναν "επαγγελματικό στρατό" (ΠΡΟΦΑΝΩΣ από ωφελιμιστικά κριτήρια, είτε ατομικά για να μην πάτε δηλαδή εσείς ή τα παιδιά σας στο στρατό, είτε συλλογικά επειδή νομίζετε ότι θα γλυτώσουμε ως χώρα κανένα δίφραγκο από τις αμυντικές δαπάνες), ποια θα ήταν η άποψή σας αν έχοντας αυστηρά επαγγελματικό στρατό επέλεγε μία μελλοντική ηγεσία να λάβει ενεργό μέρος σε πόλεμο πχ στο Ιράκ. Με ποιο επιχείρημα θα το αρνιόσασταν; Θα σας έφτανε ότι είστε ψηφοφόροι και μόνο;

   Ναι κύριε. Η υποχρεωτική στράτευση οδηγεί στον εκδημοκρατισμό του στρατεύματος και στον έλεγχο της κοινωνίας επί των δραστηριοτήτων του.

  • Αγανάκτηση avatar
   Αγανάκτηση @ Pikis 30/03/2010 14:50:20

   piki ζεις, όπως δυστυχώς και αρκετοί άλλοι σ'αυτή τη χώρα, στην καρακοσμάρα σου.

 2. eiraman avatar
  eiraman 30/03/2010 12:10:23

  Βεβαίως και έχουν ανάγκη την ανγνώριση!
  Άκου ερώτηση. Γεμάτη εγωϊσμό και έπαρση. Φίλε piki πάντα από τον καθένα μας υπάρχει κάποιος καλύτερος (σε κάποιο τομέα). Δεν πρέπει να το αναγνωρίσουμε;Μα ο συντάκτης δεν μείωσε τη προσφορά και την αποστολή του απλού φαντάρου!Τι να κάνουμε; Έτσι είναι! Οι άνθρωποι αυτοί χρειάζονται την αναγνώριση και προπάντων δεν πρέπει να αδικούνται. Όλα αυτά με αφορμή ένα βίντεο κατασκευασμένο ή μη από μια παρέλαση που σε δύσκολους καιρούς πέρασε μόνο ένα μήνυμα: "ΝΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΠΑΡΕΛΑΣΕΙΣ ΓΙΑΤΙ Ο ΛΑΟΣ ΜΑΣ ΤΟ ΘΕΛΕΙ, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΙΝΗΣΟΥΜΕ ΜΕΡΙΚΑ ΑΡΜΑΤΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΡΕΙΣ ΔΙΕΛΕΥΣΕΙΣ ΑΕΡΟΣΚΦΩΝ!ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΡΙΑΚΑ ΚΑΙ ΟΠΟΙΟΣ ΜΑΣ ΣΤΡΙΜΩΞΕΙ ΔΕΝ ΘΑ ΑΝΤΕΞΟΥΜΕ ΠΟΛΥ"
  Αυτό κάναμε στις 25-3-2010!Και κανένας Πολιτικός δεν μας ρώτησε!Κανένας δεν ζήτησε τον οβολό μας ώστε να πραγματοποιηθεί η παρέλαση όπως προβλέπεται! Ξέρεις πόσοι ΕΛΛΗΝΕΣ δεν θα έψηναν αρνί, αν ήταν ανάγκη, και θα έδιναν ότι μπορούσαν ώστε να καμαρώσουν τον Ελληνικό Στρατό, Ισχυρό και με Ηθικό αυτές τις μέρες που όπως είπε και ο Πρωθυπουργός μας, είμαστε σε πόλεμο; Ας έβγαζαν έναν τραπεζικό λογαριασμό για την παρέλαση και θα σου' λεγα εγώ τι ΜΗΝΥΜΑ θα περνάγαμε...!!!
  ΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΕΥΟΜΑΣΤΕ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΤΑ ΤΟΚΟΓΛΥΦΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ ΣΑΣ. ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΜΑΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΔΕΝ ΥΠΟΛΟΓΙΖΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΑ!ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΣΟ ΘΕΛΕΤΕ ΠΑΡΑΝΟΪΚΟΙ ΠΟΥ ΕΝΩ ΧΡΩΣΤΑΜΕ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΠΑΡΕΛΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ ΝΑ ΕΠΙΒΙΩΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΤΙΤΑΧΤΟΥΜΕ ΣΕ ΚΑΘΕ ΣΧΕΔΙΟ ΣΑΣ...
  Και τι έπρεπε λοιπόν να γίνει; Να αφήσουμε τους Πολιτικούς μας να κάνουν γαργάρα τις δήθεν Τσαμουριές, Τα Σκοπιανά, τη Θράκη και ότι άλλο έχουν ξεπουλήσει χωρίς ΚΙΧ;
  Μπράβο στους ΑΝΤΡΕΣ των Ο.Υ.Κ! Και εάν αυτά που "κατηγορούνται" ότι φώναξαν στην παρέλαση αποδειχτούν ότι δεν τα φώναξαν μπορούν να "επανορθώσουν" στις 28 Οκτ 2010 στην ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΜΑΣ!!!!!
  ΑΣ ΑΦΗΣΟΥΝ ΝΑ ΔΙΑΡΕΥΣΕΙ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ ΚΑΙ ΘΑ ΔΕΙΣ ΠΟΣΟΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙ ΝΑ ΦΩΝΑΞΟΥΝ ΤΙΣ ΙΑΧΕΣ ΑΥΤΕΣ!!!
  ΚΑΙ ΣΕ ΟΠΟΙΟΥΣ ΑΡΕΣΕΙ!
  ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΦΩΝΑΖΟΥΜΕ ΟΤΙ ΓΟΥΣΤΑΡΟΥΜΕ!!!
  ΑΝΤΕ ΠΙΑ ΓΙΑΤΙ Ο ΝΕΟΡΑΓΙΑΔΙΣΜΟΣ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΟΡΙΑ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 3. chalkion avatar
  chalkion 30/03/2010 12:26:26

  Προσκυνώ λοιπόν δίνοντάς σας όση αναγνώριση ζητάτε και ακόμη παραπάνω.
  Πάμε τώρα και ένα σύνθημα για να ανέβει το ηθικό.
  Έλληνας γεννιέσαι, δεν γίνεσαι ποτέ κτλ κτλ κτλ.

  • ΜΗΤΣΟΣ avatar
   ΜΗΤΣΟΣ @ chalkion 30/03/2010 12:43:39

   Στο καλύτερο σταμάτησες.Γιατί δεν το τελειώνεις το σύνθημα;
   Μήπως φοβάσαι να εκφραστείς μέσα στην ίδια σου την πατρίδα;
   Συγνώμη αν σε πρόσβαλα με τον όρο πατρίδα .Τόπο διαβίωσης σου;

 4. Πλούταρχος Λευκαδίτης avatar
  Πλούταρχος Λευκαδίτης 30/03/2010 13:35:43

  Καταπληκτικό άρθρο, από αυτά που μόνο ο Χαριτόπουλος μπορεί να γράφει και το οποίο σημειωτέο μού διέφευγε μέχρι σήμερα. Σημειώστε δε ότι ο Χαριτόπουλος, ως Αριστερός, έχει υπάρξει ο μεγαλύτερος επικριτής της αυτοαποκαλούμενης Ελληνικής 'Αριστεράς'.
  Μπράβο για την ανάρτηση, θα συμφωνήσω με τον προλαλήσαντα/προλαλήσασα 'έλεος', στο ότι χρειάζονται τέτοια άρθρα για την ανόρθωση του ηθικού.
  Κλείνοντας, θέλω να συμπληρώσω τη γνωστή φράση του Ηράκλειτου 'πατήρ πάντων πόλεμος', για να καταλάβουν ορισμένοι άνθρωποι ότι τα πάντα στη ζωή είναι σύγκρουση. Ποτέ μια κοινωνία δεν προχώρησε συναινετικά, πάντα προχωρούσε με σύγκρουση.

 5. ΠΑΝΑΓΟΣ avatar
  ΠΑΝΑΓΟΣ 30/03/2010 13:44:44

  ΕΛΛΗΝΑΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗΣ...ΚΑΝΤΕ ΤΟ ΠΡΑΞΗ ......

  ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΚΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΔΟΞΑΣΑΝ ΚΑΙ ΤΑ ΑΠΛΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ,ΦΑΝΤΑΡΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ.ΑΓΡΟΤΕΣ,ΔΑΣΚΑΛΟΙ ΚΛΠ ΕΝΩ ΠΟΛΛΟΙ ΦΛΩΡΟΙ ΤΗΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ ΛΟΥΦΑΖΑΝ....ΑΙ ΣΙΧΤΙΡ ΕΘΝΟΚΑΠΗΛΟΙ ΤΥΦΛΟΠΟΝΤΙΚΕΣ..
  ΦΕΤΙΧΙΣΤΕΣ...

  • boanerges avatar
   boanerges @ ΠΑΝΑΓΟΣ 30/03/2010 14:23:40

   Πανάγο: μπορεί κανείς να είναι «απλό παιδί του λαού, φαντάρος, εργάτης, αγρότης, δάσκαλος κ.λ.π.», χωρίς να είναι κομμουνιστής. Υποθέτω ότι αν ένας συνειδητός κομμουνιστής είναι και διεθνιστής –όπως ιδεολογικά οφείλει να είναι- δεν μπορεί να είναι πατριώτης, άρα Έλληνας όπως μάλλον εννοεί ο Πλούταρχος Λευκαδίτης.
   Πλούταρχε Λευκαδίτη: εδώ όμως μπορούν να μπουν και μερικές ενστάσεις υπήρξαν Έλληνες κομμουνιστές που ήταν πατριώτες, άρα Έλληνες όπως νομίζω ότι εννοείς στο σχόλιό σου. Πολλοί κομμουνιστές προβάλουν τον διεθνισμό, ο οποίος πια στις μέρες μας μεταφράζεται ως παγκοσμιοποίηση, ως απάντηση -και κόντρα-στον πατριωτισμό, αλλά –απ’ όσους τουλάχιστον έχω ρωτήσει- κανείς δεν μου έχει δώσει επαρκώς πειστική απάντηση γιατί οι τελευταίες λέξεις του Τσε Γκεβάρα στην τελευταία επιστολή του προς τον Φιντέλ Κάστρο ήταν «Ζήτω η Πατρίδα»!;
   Τι θα πρέπει να βάζει πιο πάνω ένας κομμουνιστής την συνέπεια στην ιδεολογία του ή την καταγωγή του; Αν βάζει το πρώτο μπορεί να παραμένει Έλληνας; Αν βάζει το δεύτερο μπορεί να παραμένει κομμουνιστής; Να ένα ενδιαφέρον ερώτημα.

 6. Γιαννης avatar
  Γιαννης 30/03/2010 13:46:19

  Το αρθρο προφανως αναφερεται στις Ειδικες Δυναμεις του Στρατου και δεν εχει καμια σχεση με το Λιμενικο Σωμα,εχει δικιο δε αυτα που λεει πρωτα μπαινουν αυτοι και μετα ερχομαστε εμεις(ΤΕΘΩΡΑΚΙΣΜΕΝΟΙ) για να γινει χαλασμος.

 7. andreas avatar
  andreas 30/03/2010 13:59:48

  ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΠΩΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΟΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΣΑΣ ΤΙΜΑΝΕ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΝ ΟΤΙ ΚΑΝΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΑΣΧΕΤΑ ΑΝ ΔΕΝ ΚΑΘΟΝΤΑΙ ΝΑ ΤΟ ΣΥΖΗΤΗΣΟΥΝ ΜΕ ΚΑΤΙ ΜΑΛΑΚΕΣ ΠΟΥ ΖΟΥΝΕ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΝ.ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΜΗΝ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ, ΑΛΛΑ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ ΕΓΩ ΘΑ ΕΙΜΑΙ ΣΤΟ ΠΛΑΙ ΣΑΣ, ΣΑΝ ΑΠΛΟΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ, ΘΕΛΩ ΚΑΙ ΕΓΩ ΛΙΓΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΟΞΑ ΤΟΥ ΝΑ ΠΟΛΕΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ, ΕΣΕΙΣ ΤΟ ΚΑΝΕΤΕ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΕΞΑΛΟΥ.ΘΑ ΕΙΣΑΣΤΕ ΠΑΝΤΑ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΜΑΣ!!

 8. mara avatar
  mara 30/03/2010 14:27:55

  Έγραψες... πάλι με αυτή την ανάρτηση!!! Έτσι για να μην ξεχνιόμαστε....
  ΜΠΡΑΒΟ!!!!

 9. αλφα2012 avatar
  αλφα2012 30/03/2010 14:41:39

  Σχετικα με την στρατευση
  Οι γυναικες ειναι ικανες για επαγγελαμτικο στρατο αλλα οχι για υποχρεωτικη θητεια (ισονομια και ισοπολιτεια)?

  Το θεμα ειναι απλο, υποχρεωτικη στρατευση ολων των ικανων ανδρων και γυναικων σε επιχειρισιακες θεσεις, με αμοιβες, για χρονικο διαστημα που θα οριζει το υπουργειο αμυνας και ανα τακτα χρονικα διαστηματα π.χ. 15 ημερες το χρονο, εκπαιδευση και φρεσκαρισμα, με αμοιβες.

  Ενα παραδειγμα προς αποφυγη απο το παρελθον: μοναδα με 120 εφεδρους ειχε τουλαχιστον 30 για να εξυπηρετουν τις αναγκες των μονιμων (γκαρσονια, μαγειρες στις λεσχες τους, δασκαλοι στα παιδια τους και επιβητορες στις γυναικες τους, τεχνιτες για τα σπιτια τους κλπ), αυτο σιγουρα δεν ειναι στρατος, ειναι εξυπηρετηση προσωπικων αναγκων των μονιμων και το τσατσιλικι για τα φλωρακια

 10. καθρέφτης avatar
  καθρέφτης 30/03/2010 14:55:07

  Κρίμα που απαιτεί πλέον ιδιαίτερο εύρος ψυχικής γαλαντομίας
  η αναγνώριση του αυτονόητου. Για ευγνωμοσύνη να μιλούμε τώρα...
  θυμήθηκα τον ποιητή.

 11. Σαος avatar
  Σαος 30/03/2010 15:09:51

  Ναι όντως "φίλε" ατομικιστή-παρτάκια piki (αλήθεια μήπως εννοείς pico)! Και οι παππούδες μας (δεν ξέρω για τον δικό σου) έπρεπε να μην πάνε στο αλβανικό μέτωπο το '40 γιατί έτσι και αλλιώς θα χάναμε και έτσι έχασαν χρήσιμο χρόνο από την μικρή ατομική τους ζωούλα, τι και αν πέθαιναν από ασιτία τα παιδιά τους πιο νωρίς, αρκεί οι ίδιοι να έσωναν τον κωλαράκο τους! Τι κρίμα, δεν είχε ανακαλυφθεί ο φραπές ρε γμτ!!! Και βέβαια μην ουρλιάζεις για φασιστικό στρατό αν αύριο-μεθαύριο η τότε κυβέρνηση σου φέρει τίποτα Σομαλούς μισθοφόρους στρατιώτες (ναι αυτούς που σφάζουν με τις ματσέτες) και τους στήσει απέναντί σου...

 12. αλφα2012 avatar
  αλφα2012 30/03/2010 15:15:32

  Τι εννοεις?

 13. Σαος avatar
  Σαος 30/03/2010 15:15:40

  Πανάγο κάνεις πολλές απλοποιήσεις όπως έκανε και ο παραπάνω σχολιαστής
  Οι εξισώσεις
  Κομμουνιστής=Εργάτης,Αγρότης,Δάσκαλος κτλ κτλ
  όπως και
  Εθνοκάπηλοι=Αστική τάξη κτλ κτλ
  ΔΕΝ ισχύει. Θέλω να πω πως μιλάς ακριβώς ο προηγούμενος που έκανε την απλοποίηση
  Κομμουνιστής!=Έλληνας
  Δεν μιλάμε με μαθηματικά σε τέτοιες περιπτώσεις γιατί απλά δεν ισχύουν σε τέτοια θέματα.

  • boanerges avatar
   boanerges @ Σαος 31/03/2010 14:30:00

   Φίλε Καπσούλη: δεν τις έμπλεξα εγώ. Πάνω στο Διεθνισμό «πάτησε» η Παγκοσμιοποίηση και μπερδευτήκαν έτσι τα πράγματα. Απόδειξη αυτού η αδυναμία πολλών αριστερών να τα ξεμπερδέψουν με αποτέλεσμα να καταλήγουν στην πράξη θιασώτες και νεροκουβαλητές της Παγκοσμιοποίησης.
   Φίλε Σάο: δεν προκύπτει καμιά τέτοια απλοποίηση στο κείμενό μου, απεναντίας. Διάβασε το πιο προσεκτικά. Συμμερίζομαι δε, σε μεγάλο βαθμό –αλλά όχι απόλυτα-τις ενστάσεις του Πλούταρχου Λευκαδίτη για το τι πράττουν τα διάφορα Πολιτικά Γραφεία της Αριστεράς -είτε στο παρελθόν είτε- σήμερα. Μήπως όμως αυτό είναι επί του πρακτέου και ένα σαφές δείγμα σύγκρουσης αντιθέτων πραγμάτων, δηλαδή, επιμένω, Διεθνισμού- Παγκοσμιοποίησης- και αγάπης προς την πατρίδα; Το παράδειγμα με τον Τσε το έφερα για να αποδείξω πως δεν γίνεται ο –αγνός- αγωνιστής να ζει χωρίς πατρίδα. Ο συγκεκριμένος δε, μάλλον είχε καταλάβει καλά τον «Διεθνισμό» του ΚΚΣΕ, γι’ αυτό και δεν ήταν αρεστός (sic!).

 14. αλφα2012 avatar
  αλφα2012 30/03/2010 15:22:26

  οτι δεν μπορουν να κανουν το κατηγορουν
  δεν μπορουν να ειναι πατριωτες (θελει θυσιες)
  δεν μπορουν να ειναι στρατιωτες (πρεπει να εισαι αρσενικοι)
  δεν μπορουν να παλαιψουν στη ζωη (πρεπει να βρεξουν το κωλαρακι τους)
  δεν μπορουν να ειναι ελληνες (πρεπει να εχουν παιδεια)
  να πω και αλλα?

 15. Σαος avatar
  Σαος 30/03/2010 15:24:37

  Υπάρχει εξήγηση

  http://en.wikipedia.org/wiki/Godwin%27s_law

  Απλά όταν δεν έχουν κανένα άλλο επιχείρημα πετάνε ένα "φασίστας", "γκέμπελς" κτλ κτλ. Τακτική για υποχώρηση από την συζήτηση.

 16. καθρέφτης avatar
  καθρέφτης 30/03/2010 15:24:50

  @ αλφα2012
  αν απευθύνεστε σε εμένα, ένα γενικό σχόλιο έκανα για όσους δεν έχουν μάθει να αναγνωρίζουν ούτε την προσφορά, ούτε τα αυτονόητα σε αυτήν τη χώρα. Πολλή ψυχική μιζέρια.

 17. αλφα2012 avatar
  αλφα2012 30/03/2010 15:31:50

  σωστα τα λετε

 18. Crash&Burn avatar
  Crash&Burn 30/03/2010 15:32:29

  ευγε στα παλικαρια και μακαρι να ειχαμε πολλους τετοιους

 19. Αυριανιστής avatar
  Αυριανιστής 30/03/2010 15:33:15

  Με την ευκαιρία, και μια και αναφέρετε τους άντρες των Ειδικών Δυνάμεων, σκεφτείτε και τους πιλότους των μαχητικών μας, που κάθε δευτερόλεπτο παίζουν κορώνα γράμματα τη ζωή τους στο Αιγαίο για να μπορούμε εμείς να κοιμόμαστε (πιο) ήσυχοι. Δεν σας τρελαίνει όταν ξέρετε ότι -ακόμα και με τα γλίσχρα πτητικά επιδόματα που παίρνουν- έχουν ΥΠΟΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑ εισοδήματα σε σχέση με κάτι διαπλεκόμενα λαμόγια, που το μόνο που ξέρουν είναι να κοπροσκυλιάζουν κάνοντας lobbying με τους "ισχυρούς" στις καφετέριες της Βαλαωρίτου;

 20. Mαρινα avatar
  Mαρινα 30/03/2010 15:33:30

  Συγχαρητηρια κι απο μενα!!!

  Σχετικα με τους κουμουνιστες(ελληνες) που εδω στην Ολλανδια γνωρισα:
  Διαθετουν ενα τρελλο μισος για την Ελλαδα και οτι ελληνικο,ειναι ισλαμολατρεις και τουρκολατρεις επισης,συμπεριφερονται με δουλοπρεπεια απεναντι σε βουλγαρους,αλβανους κι απογονους των πρωην κομουνιστικων χωρων που συναντουν,μισουν μεχρι θανατου τον χριστιανισμο,ενω με μεγαλη χαρα αποδεχονται τις παραδοσεις και τις μυθολογιες του Μωαμεθ!!!!!!!

  Μου εχει κανει αυτο τρομερη εντυπωση.

 21. Πλούταρχος Λευκαδίτης avatar
  Πλούταρχος Λευκαδίτης 30/03/2010 15:38:48

  Αγαπητέ μου,
  μάλλον παρεξήγησες τα λεγόμενά μου! Σαφέστατα όταν μιλάω για Ελληνική 'Αριστερά' (εντός εισαγωγικών δηλαδή), εννοώ αυτό το μόρφωμα που υπάρχει σήμερα και το οποίο με τον όρο 'ιδεολογία', προβάλλει οτιδήποτε πλήρως υποταγμένο στην παγκοσμιοποίηση και την πολυπολιτισμική σαβούρα.
  Άλλωστε, οφείλω να σε ενημερώσω ότι ο προπάππους μου σφαγιάστηκε από τους Γερμανούς στο Δεύτερο Παγκόσμιο, όντας ο ίδιος Αριστερος, αλλά πάνω από όλα πατριώτης, όπως άλλωστε και πάρα πολλοί άλλοι Έλληνες. Επομένως μακριά από μένα η οποιαδήποτε απλοποίηση σε αυτά τα ζητήματα. Σαφέστατα ένας Αριστερός είναι πρώτα Έλληνας και μετά οτιδήποτε άλλο.
  Οι ενστάσεις μου όμως εστιάζουν στην επίσημη Αριστερά, δηλαδή στα κόμματα και πιο συγκεκριμένα στο επίσημο ΚΚΕ, το οποίο στην ουσία "πούλησε" κατά τη γνώμη μου τον Άρη Βελουχιώτη, οδηγώντας τον στην αυτοκτονία, καθώς και στο ρόλο του ως κομματικού μηχανισμού σε όλη τη διάρκεια από το Β' Π.Π. μέχρι και σήμερα.

 22. Σαος avatar
  Σαος 30/03/2010 15:39:11

  @Ελεος

  LOL, ναι!

 23. Κάποιος. avatar
  Κάποιος. 30/03/2010 15:40:01

  Δεν πιστεύω ότι υπάρχουν πολλοί που θεωρούν ότι τα παιδιά που υπηρετούν στις ειδικές δυνάμεις δεν προσφέρουν σημαντικές υπηρεσίες στον τόπο.
  Η κριτική που αναπτύχθηκε το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει να κάνει με το γεγονός ότι μια μονάδα κάνοντας παρέλαση στο κέντρο της Αθήνας τραγούδησε κάποια συνθήματα που δεν θα έπρεπε για πολλούς λόγους, που έχουν εκτενώς ήδη συζητηθεί, να ακουστούν.

 24. Καπσουλης avatar
  Καπσουλης 30/03/2010 15:57:30

  Φιλε Boanerges εχεις μπλεξει τον διεθνισμο με την παγκοσμιοποιηση.Διεθνισμος ειναι να προαγης την επανασταση των λαων στις χωρες τους για να απαλλαγουν απο τις κυβερνωσες κλικες.Διεθνιστης ειναι και ενας ορθοδοξος Χριστιανος που προαγη την ορθοδοξια σε αλλες χωρες.Η παγκοσμιοποιηση φροντιζει να διαφθειρει να νοθεψη και να μετατρεψει σε εναν χυλο τους λαους ωστε να τους κοψη τον δρομο προς την επανασταση η προς τον πραγματικο Χριστιανισμο (του Ιησου Χριστου και οχι των διαφορων χριστεμπορων).

 25. Νικόλας avatar
  Νικόλας 30/03/2010 16:09:02

  Τον Μάιο θα υπηρετήσω και εγώ με τη σειρά μου στο στρατό.
  Δεν μπορώ να πω ότι το περιμένω πως και πως φυσικά γιατί από ότι μου λένε παιδιά που είναι ήδη εκεί θα είναι το πιο χαζό πράγμα που θα έχω κάνει στη ζωή μου (τη λέξη χαζό την θεωρώ κάπως υπερβολική) και πως είναι τελείως χάσιμο χρόνου. Η αλήθεια για μένα είναι αυτή θα τέλειωνα πιο πριν το μεταπτυχιακό και με πάει πίσω, αλλά τι να κάνουμε; Να κάτσω να βρίζω και να νευριάζω όπως κάνουν πολλοί; Για ποιο λόγο; Τούλαχιστον μου χουν πει πως στο στρατό κάνεις τις καλύτερες φιλίες, μακάρι να ισχύει.

  Για την ιστορία και σε άλλες χώρες η Δανία πχ που αναφέρθηκε από τον Φάκτορα σε ένα του σχόλιο έχει ακόμα υπωχρεωτικό στρατό, η Φιλανδία, η Νορβηγία, η Εσθονία, η Γερμανία, η Αυστρία και η Ελβετία είναι και αυτές χώρες που ακόμα έχουν υποχρεωτική στράτευση. Στις πιο πολλές από αυτές μπορέις φυσικά να κάνεις και εναλλακτική θητεία με τη μόνη διαφορά όμως ότι θα κάνεις όσο και οι άλλοι που κάνουν κανονική ή το πολύ 2 μήνες πιο πολύ στην Ελλάδα (όπως και στην Ελβετία) είναι σχεδόν το διπλάσιο αν θες να το κάνεις αυτό.

  Και πρέπει να συμφωνήσω με το κείμενο πως ναι το φίδι είναι πολύ καλό σαν γεύση.

 26. Νίκος avatar
  Νίκος 30/03/2010 16:28:45

  Κατ'αρχας, ευχαριστω για την αφιερωση, αν με τον Νίκο εννοειτε εμενα.

  Προτροπη για μερικους εδω μεσα:
  Μελετηστε προσεκτικα την Βυζαντινη ιστορια (π.χ. το τριτομο εργο του Βασιλιεφ). Οσο πιο "επαγγελματικος" γινοταν ο στρατος τοσο πιο πολυ επιταχυνε η πτωση της. Ειδικα ενα αυτοκρατορας, ενας εκ των Καντακουζηνων, αν θυμαμαι καλα, ειχε και Τουρκους, και Αβαρους κ.α. "επαγγελαματιες" και πολιορκησε!!!Ελληνικη πολη της Μικρας Ασιας (δεν θυμαμαι το ονομα της τωρα). Να γιατι ειμαστε απογονοι των μεσαιωνικων βληματων.

  ΟΛΟΙ μας, ολοι οι ανδρες απο 25-55 ετων, δυο-τρεις φορες το χρονο να συνεκπαιδευομαστε με τον τακτικο στρατο και, ναι, να μπορουμε να παιρνουμε το οπλο μας στο σπιτι για να μπορεσουμε να ανταποκριθουμε ΑΜΕΣΑ σε ο,τι δηποτε, οχι οπως το 74 που ειχαν χασει και τα αυγα και τα πασχαλια τους οι ελεεινοι δικατορισκοι που μονο για δολοπλοκιες ηταν ικανοι.

  Μα τι λεω, εχουμε ΧΟΥΝΤΑ τωρα, πολυπολιτισμικη και νεοταξιτικη.

 27. Κάποιος. avatar
  Κάποιος. 30/03/2010 16:33:11

  Αν έμπαιναν ρεπόρτερ σ' ένα στρατόπεδο και κατέγραφαν τα συγκεκριμένα συνθήματα θα είχε βάση ο ισχυρισμός σου.
  Το θέμα είναι ότι ακούστηκαν δημοσίως στο κέντρο της Αθήνας στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου.
  Κι εγώ έχω υπηρετήσει στον ελληνικό στρατό σε μηχανοκίνητες μονάδες εκστρατείας ως δόκιμος έφεδρος αξιωματικός και ξέρω αρκετά παρόμοια τραγουδάκια αλλά ποτέ δεν είχα διανοηθεί να τα τραγουδήσω σε παρελάσεις στις οποίες συμμετείχα ακόμα και σε ακριτικές περιοχές.
  Αυτό που έγινε ήταν μεγάλη χοντράδα και ο επικεφαλής της συγκεκριμένης μονάδας θα έπρεπε να σκεφθεί καλύτερα τις συνέπειες της πράξης του πριν αποφασίσει να δώσει τα συγκεκριμένα συνθήματα.

 28. Κάποιος. avatar
  Κάποιος. 30/03/2010 16:47:29

  Λίγα 24ωρα μετά το συμβάν με τα συνθήματα που σχολιάζουμε έγιναν 26 ένοπλες ληστείες με νεκρούς σε διάστημα 24 ωρών.
  Δηλαδή χέστηκε η φοράδα στ΄αλώνι...
  Εγώ δεν κοιμάμαι καθόλου πιο ήσυχος.

 29. Dimi avatar
  Dimi 30/03/2010 17:00:23

  Μόνον οι άνθρωποι που ρισκάρουν γενναία γιά να πάνε μακρυά, μπορούν ν’ανακαλύψουν πόσο μακρυά μπορούν να πάνε. Οι άνθρωποι που ρισκάρουν γενναία, είναι οι άνθρωποι από τους οποίους χάνεις όταν συγκρούεσαι.
  By Default..

 30. Κάποιος. avatar
  Κάποιος. 30/03/2010 17:16:01

  Γιατί ξέρεις εσύ ποιοι τα έκαναν ;
  Δηλαδή αν σου φυτέψει κάποιος μια σφαίρα στο κεφάλι έχει σημασία αν είναι αλβανός, ρώσος, βούλγαρος,ρουμάνος ή έλληνας ;

  Με τα συνθήματα και την πόρωση δεν διασφαλίζεται κανενός είδους ασφάλεια, εξωτερική ή εσωτερική.

 31. Κάποιος. avatar
  Κάποιος. 30/03/2010 17:30:22

  Ο στρατός στο Βυζάντιο έτεινε στο πέρασμα του χρόνου να γίνει "μισθοφορικός" και όχι "επαγγελματικός" με την σύγχρονη έννοια του όρου.
  Το πρόβλημα ξεκινάει από το γεγονός ότι οι μισθοφόροι ήταν γότθοι, τούρκοι ή λατίνοι και όχι επειδή ήταν επαγγελματίες.

 32. Ελεος avatar
  Ελεος 30/03/2010 17:32:33

  Ασε, κατάλαβα!

  Θα πας μπροστά εσυ! Καμμία άλλη συζήτηση!

 33. nancy avatar
  nancy 30/03/2010 17:42:39

  Γι αυτό δεν ξεκολάνε απ το 8%. Εάν είναι φοιτητές δικαιολογούναι.

 34. Νίκος avatar
  Νίκος 30/03/2010 17:56:12

  Κάποιε, Οι τοτε μισθοφοροι ηταν σαν "επαγγελματιες", απλα ηταν ξενοι, οπως θα ειναι και οι Πακιστανοσομαλοιρακινοι "Ελληνες" του Παπανδρεικου κρατους-αχταρμα. Πιστευω οτι ενας στρατος, καλοεκπαιδευμενος αποτελουμενος απο πολιτες-στρατιωτες ειναι καλυτερος. Αφ' ης στιγμης ο επαγγελαμτιας, ακομα και ο Ελληνας, ειδικα ο σημερινος ελληνας, συνδεσει το ζειν του με την καρριερα και δεν εμφορειται απο πατριωτισμο αλλα ΜΟΝΟ απο επαγγελατισμο, τοτε θα εχει και κινητρα να μην πολεμησει. Ο πολιτης-στρατιωτης ομως, οπως ηταν οι ρωμαιοι στα χρονια της πρωϊμης αρχαιοτητας, ειναι παντα ο πιο καλος. Ειναι μια εξηγηση γιατι την Ελβετια την αφησαν ησυχη τον 2Οστο αιωνα.

 35. Kὀριννα avatar
  Kὀριννα 30/03/2010 18:07:38

  Πρέπει νά ἀντιγράψουμε τούς Σπαρτιάτες κάποια στιγμή,καί θά σοῦ πῶ ποιός Τοῦρκος μπουνταλᾶς θά ξανακουνηθῆ.
  Γ..ῶ τήν ἀτυχία μου,πού ἔλεγε καί ἡ Μαλβίνα,γεννήθηκα γυναῖκα!

  @ eiraman,
  μαζί σου εἶμαι μέ αὐτά πού γράφεις.

 36. ν γεωργιοπουλος avatar
  ν γεωργιοπουλος 30/03/2010 18:55:09

  Εαν τα εθνικα συμφεροντα επιβαλλουν να παμε στο Ιρακ,θα παμε.

 37. ν γεωργιοπουλος avatar
  ν γεωργιοπουλος 30/03/2010 19:17:32

  Προσω ολοταχως να ανοιξουμε παλι την Μακρονησο, να επαναφερουμε τα πιστοποιητικα κοινωνικων φρονηματων. Ειναι φοβερο εν ετει 2010 να ακουγονται αποψεις του στυλ, κομμουνιστης και ελληνας δεν μπορεις να εισαι, λες και καποιοι εχουν copyright στον Ελληνισμο και μοιραζουν ελληνοφροσυνες. Και υστερα βριζουμε την Ρεπουση, τα ιδια σκατα ειναι και οι δυο.
  Λυπαμαι που στην Ελλαδα ισχυει οτι ο πατριωτισμος εχει γινει καταφυγιο καθε απατεωνα, με πολλα μα παρα πολλα παραδειγματα.

 38. Θραξ Αναρμόδιος avatar
  Θραξ Αναρμόδιος 30/03/2010 21:43:24

  Ξέρω ότι θα πάρω ένα ρίσκο τώρα...κι ότι θα τ' ακούσω... αλλά...

  Μπορεί κάποιος να δηλώσει, αν θέλει, τι είναι, αυτός για τον εαυτό του. Αλλά πως μπορεί να δηλώσει τι δεν είναι κάποιος άλλος; Με τόση σιγουριά και συλλήβδην; Και για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα. Την ελληνικότητά του.

  Είναι δυνατόν να εκστομίζεται ένας αφορισμός του τύπου "Ελληνας ΔΕΝ μπορεί να είναι ένας κομμουνιστης!"; Που τον βλέπω και επαναλαμβάνεται τελευταία.

  Μήπως συνεπάγεται και το αντίθετο: Οποιος δεν είναι κομμουνιστής είναι Ελληνας;
  Αρα, εγώ που δεν είμαι κομμουνιστής, μου επιτρέπεται να δηλώνω ότι είμαι Ελληνας;
  Μήπως δεν είναι Ελληνες και οι πόντιοι εκ Γεωργίας; (που φαντάζομαι η αστυνομία στις στατιστικές της τους συγκαταλέγει στους ημεδαπούς, κι απόσο ξέρω...).

  Παράλογα πράγματα. Για μια σειρά από λόγους. Αλλά κυρίως για τον απλό βιασμό της λογικής.

  Ο Ελληνας το πρώτο που πρέπει να ασκεί είναι το "ορθώς νοείν". Κι εδώ έχουμε λογικά χάσματα τεραστίων διαστάσεων. Εν θερμώ. Που τρέφουν παλιές και δημιουργούν νέες διχόνοιες. Κι ο, πάσης φύσεως, εχθρός χαίρεται.

  Οχι τέτοιους φανατισμούς λοιπόν. Ο φανατικός είναι η χαρά των μυστικών υπηρεσιών. Των προβοκατόρων. Ο σκεπτόμενος είναι το μεγάλο τους ζόρι. Ο, με κριτική σκέψη, Ελληνας. Ελληνας γμτ μου.

  Δεν μας περισσεύουν οι Ελληνες. Και οι μέρες που ζούμε είναι πονηρές. Ολοι οι Ελληνες είναι χρειαζούμενοι. Και κανένας Ελληνας δεν είναι για πέταμα. Τέτοιοι αφορισμοί ταμπουρώνουν τον αποδέκτη. Δεν βοηθάνε τον σχηματισμό καμμιάς αναγκαίας συναίνεσης. Που είναι απαιτούμενη για να λυθούν τα μεγάλα μας τωρινά προβλήματα.

  Κι αν κάποιος θέλει με ιδεολογικά προσχήματα, και ιστορικές αποδείξεις ακόμη, να μην συγκαταλέγει κάποιον στους Ελληνες εγώ θα συνεχίσω να το κάνω. Μόνο όταν ο άμεσα ενδιαφερόμενος από μόνος του αποκυρήξει την ελληνικότητά του...

  Εξάλλου η ιστορία μας, μας διδάσκει το εξής απλό. Οτι και ο χειρότερος των χειρίστων Ελληνας είναι ικανός να κάνει θαυμαστά πράγματα. Για τους άλλους και την πατρίδα του. Και ηρωϊσμούς. Και παλληκαριές. Και αυτοθυσίες. Και του πουγκί του θυσία. Κι ενώ πριν λήστευε τον οποιονδήποτε, τώρα να προασπίζεται πολιορκημένες ελληνικές πόλεις. Και να δίνει το αίμα του.

  Υπάρχουν ήρωες. Αλλά δεν υπάρχουν άγιοι. Ιστορία λοιπόν. Κι όχι μονόπαντη. "Ολβιος όστις της ιστορίης έσχεν μάθησιν".

  Να πω κι εγώ λοιπόν έναν παρόμοια ανόητο αφορισμό πατριώτες: Τέτοιες σκέψεις δεν είναι και δεν πρέπει να είναι ελληνικές.

  Μακριά από μας. Μόνο κακό κάνουν.

  Θραξ Αναρμόδιος

  ΥΓ. Ξέρω τι είναι ΚΕΑΠ από πρώτο χέρι. Εύγε στα παλληκάρια.

 39. ΠΑΝΑΓΟΣ avatar
  ΠΑΝΑΓΟΣ 30/03/2010 21:50:25

  ΜΙΑ AKOMH ΑΠΛΟΠΟΙΗΣΗ..
  “… Οι μάρτυρες φτάσανε μέχρι του σημείου να λένε πως κάθε Κομμουνιστής είναι κατάσκοπος και πως οι Κομμουνιστές δεν είναι Ελληνες και πως το ΚΚΕ δεν είναι ελληνικό Κόμμα. Τι άτιμο ψέμα! Ο πατριωτισμός κάθε κόμματος μετριέται μόνο τότε που η λευτεριά και η εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας διατρέχει κίνδυνο. Απ’ αυτό και μόνο αν βγάζατε συμπέρασμα, θα σχηματίζατε τη σωστή εντύπωση για το χαρακτήρα του ΚΚΕ, που χωρίς καμία αμφιβολία πρόκειται για καθαρό πατριωτικό Ελληνικό Κόμμα …”

  Σαν σήμερα πριν από 57χρόνια (30 Μαρτίου 1952) εκτελέστηκε ο Νίκος Μπελογιάννης.
  ΥΓ.
  Ρε παδιά δεν είπα ότι οι απλοί άνθρωποι είναι Αριστεροί,εννοούσα ότι στα δύσκολα δίνουν και αυτοί το αίμα τους και μάλιστα όχι επαγγελματικά.
  ΔΕν έχω τίποτα με τις ειδικές δυνάμεις αντίθετα δουλεύουν σκληρά και είναι έτοιμοι να υπερασπιστούν την ακεραιότητα και την ελευθερία ,αρκεί να μην τους στέλνουν οι επικεφαλείς τους να κτυπούν απεργούς ναυτεργάτες

 40. tomcat00 avatar
  tomcat00 30/03/2010 22:38:54

  ολες οι ασκησεις λυμενες, ευκολες φαινονται

  υπηρετησα σε ακριτικη μοναδα - παιδικη κατασκηνωση 8α ειχε καλυτερη οργανωση

  για τους στρατοκ@@λους και λοιπα παπαδοπαιδια της Δεξιας, Call of Duty

 41. Δημήτρης avatar
  Δημήτρης 31/03/2010 15:48:16

  Να διαβάσετε το Ημών των Ιδίων του Χαριτόπουλου, εκδόσεις Τόπος. Όλοι και όλο. Μπας και συντονιστούμε και πάρουμε μπρος. Τα είπε εδώ και χρόνια ο άνθρωπος. Άντε και καλή μας Ανάσταση, από κάθε είδους θάνατο....

 42. αχα avatar
  αχα 31/03/2010 23:47:38

  ναι, να θυμηθούμε και τις σφαλιάρες που έριχνε στην Μαλβίνα, ο άντρας που γουστάρει και ειδικές δυνάμεισ.

 43. klip avatar
  klip 10/05/2010 10:50:21

  Γιατί κύριε Παπανδρέου διατηρείτε σε ισχύ το επαίσχυντο άρθρο 38 του Υπαλληλικού Κώδικα που καθιερώνει στην ουσία την ατιμωρησία των δημοσίων υπαλλήλων/ κρατικών λειτουργών που με την παράνομη συμπεριφορά τους προς τους πολίτες, ζημιώνουν τελικά – λόγω των αποζημιωτικών αποφάσεων που εκδίδονται – την περιουσία του δημοσίου την οποία εμείς καλούμαστε, σαν μαλάκες να αναπληρώσουμε, μέσω της επαχθούς φορολογίας μας; Warum Herr Papandreou gepflegt schändliche Artikel 38 der offiziellen Code enthält im Wesentlichen die Straflosigkeit von Amtsträgern / Beamte des rechtswidrigen Verhaltens der Menschen, letztlich zu beschädigen - denn der förderfähigen Entscheidungen - im Eigentum der öffentlichen die wir als, wie Arschlöcher machen, durch die umständliche steuerliche uns?

  Γιατί ποτέ δεν στρέφεται το δημόσιο έναντι των παραπάνω δημοσίων υπαλλήλων/ κρατικών λειτουργών, να κάνει κατάσχεση και αναγκαστική εκτέλεση στις ιδιωτικές περιουσίες τους, π.χ. Warum ich nie wandte sich der Öffentlichkeit gegen diese Beamten / Amtsträger zu machen Durchsetzung und Beschlagnahme von privatem Eigentum, zB σε ένα εξοχικό τους στο Μάτι, όταν οι εν λόγω δημόσιοι υπάλληλοι/λειτουργοί ενεργούν εκ συστήματος, παραβιάζοντας τα δικαιώματα των πολιτών, σκεπτόμενοι ότι οι ίδιοι δεν διακινδυνεύουν τίποτα, αφού όλα τα σπασμένα θα τα πληρώσει το κράτος, με την έγερση αγωγής αστικής ευθύνης κατά του Δημοσίου ενώπιον του Διοικητικού Πρωτοδικείου; einem Ferienhaus in Mati, wo die Beamten / handelnde Beamte auf dem System, die Verletzung der Rechte der Bürger, denken, dass sie nicht riskieren nichts, weil alle die Rechnung bezahlen würde der Staat gegen eine Klage auf Schadensersatz Regierung vor dem Verwaltungsgericht;

  Δείτε την Απόφαση 2304/2009 του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών. Siehe auch den Beschluss 2304/2009 des Verwaltungsgerichtshofes von Athen. Γιατί ο μισθοσυντήρητος ή ο χαμηλοσυνταξιούχος Έλληνας πολίτης θα πρέπει να επιμερισθεί, μέσω της φορολογίας που του επιβάλλει η κυβέρνηση, να πληρώσει το επιδικαζόμενο ποσό των 60.000 Ευρώ για τις παρανομίες της Διοίκησης (μη εφαρμογή ακυρωτικών αποφάσεων – αποσιώπηση από τον Εισηγητή μέσα στο Ανώτατο Υπηρεσιακό Συμβούλιο του Υπουργείου Εξωτερικών του γεγονότος ότι για τον κρινόμενο είχαν εκδοθεί ήδη δύο ακυρωτικές αποφάσεις για το επίδικο υπό κρίση θέμα); Warum misthosyntiritos oder chamilosyntaxiouchos griechischen Bürger sollte für die Nichtigerklärung variiert werden durch die Besteuerung von verhängte die Regierung gelten die Kosten des Verfahrens vergeben Höhe von 60.000 Euro für die Unregelmäßigkeiten des Schiedsgerichts (Entscheidungen nicht - Offenlegung durch die Berichterstatter in den Obersten Rat Staff Ministerium der Tatsache, dass die beklagte schon Angelegenheit herausgegeben zwei Entscheidungen über die Ungültigkeit Frage in diesem)?

  Καιρός δεν είναι να καταργηθεί ο νόμος περί ευθύνης Υπουργών και να παραπεμφθεί η πρώην Υπουργός Εξωτερικών σε δίκη για παράβαση άρθρων του Ποινικού Κώδικα σχετικά με την υποχρέωση εφαρμογής δικαστικών (και μάλιστα ακυρωτικών) αποφάσεων; Das Wetter ist nicht an die Minister die Aufhebung des Gesetzes über die Haftung von und zu den Artikeln beziehen sich die ehemalige Ministerin für auswärtige Angelegenheiten vor Gericht wegen Verletzung des Strafgesetzbuches über die gerichtliche Verpflichtung zur Umsetzung (und sogar Court) Entscheidung?

  Πότε επιτέλους θα σταματήσετε, κύριε Παπανδρέου, να καλύπτετε τα μέλη του Ανώτατου Υπηρεσιακού Συμβουλίου του Υπουργείου Εξωτερικών, και να τα αφήσετε έκθετα στις αγωγές αποζημίωσης που θα εγείρονται έναντι των ιδιωτικών περιουσιών τους, ώστε ούτε ο Δημόσιος Τομέας να επιβαρύνεται από τις συνέπειες της παράνομης συμπεριφοράς τους και ούτε φυσικά και εμείς οι μαλάκες οι Έλληνες φορολογούμενοι, αλλά και να μάθουν αυτοί οι κύριοι να προσέχουν και να σέβονται τα δικαιώματα του πολίτη; Wann wirst du aufhören, Herr Papandreou, für den Obersten Rat Beamter im Ministerium für Auswärtige Angelegenheiten, und lassen Sie sie in einer Ausstellung, die Ansprüche auf Schadensersatz gegen den privaten Besitz gebracht, um noch das Verhalten des öffentlichen Sektors leiden unter den Folgen der illegalen und / oder wir natürlich Arschlöcher griechischen Steuerzahler, sondern auch für Herren lernen diese vorsichtig zu sein und die Achtung der Rechte der Bürger?

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.