12/01/2012 10:24
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Κάνει πίσω ο Παπαδήμος μετά τις αντιδράσεις

Δεν ξέρουμε αν μέχρι το τέλος των διαπραγματεύσεων δεν θα δούμε πλήρη καταβαράθρωση των εργασιακών και μισθολογικών που ισχύουν μέχρι σήμερα, αλλά φαίνεται ότι ο ίδιος ο κ. Παπαδήμος κατάλαβε ότι είναι μεγάλος… γκαφατζής και ανακρούει πρύμναν.

Ο λόγος για τη συζήτηση που γίνεται για τον 13ο και 14ο μισθό και τις άλλες περικοπές στον ιδιωτικό τομέα καθώς και για το πώς η Ελλάδα θα γίνει πιο ανταγωνιστική.

Μέχρι χθες ξέραμε και γράφαμε ότι ο κ. Παπαδήμος βάζει το θέμα στο τραπέζι, εκβιάζει τους κοινωνικούς εταίρους να συναινέσουν στο βιασμό και όλα αυτά τα δικαιολογεί με την έκφραση: «το ζήτησε η τρόικα».

Επίσης, ξέραμε ότι όλος ο κόσμος του έλεγε ότι η συνταγή είναι λάθος διότι η οικονομία δε γίνεται έτσι ανταγωνιστική ενώ η ύφεση θα ξεπεράσει και το 10% αν κοπούν κι άλλο οι μισθοί.

Μάλιστα ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς έλεγε ότι είναι αντίθετος σε μειώσεις οι οποίες ουσιαστικά θα βουλιάξουν ακόμη περισσότερο την κατανάλωση και τα δημόσια έσοδα. Εντάξει, κανείς δεν είπε για αυξήσεις, αλλά το μεγάλο μαχαίρι στον ιδιωτικό τομέα θα διαλύσει ότι απέμεινε από την ελληνική οικονομία.

Μόλις τα συνδικαλιστικά σωματεία έβαλαν τις κόκκινες γραμμές και είπαν ότι θα πάνε σε απεργίες και μόλις από τη ΝΔ κατ’ αρχάς και από τα κόμματα της Αριστεράς από την άλλη (το ΠΑΣΟΚ ζει σε άλλο αστερισμό) η αντίδραση ήταν έντονη, ο κ. πρωθυπουργός τα είδε όλα. Και αποφάσισε να βγάλει στη δημοσιότητα του διαλόγους με τους δημοσιογράφους στην καλύβα του μπάρμπα Λουκά. Από τις κουβέντες αυτές λοιπόν αποδεικνύεται ότι ο κ. Παπαδήμος κάνει ένα βήμα πίσω, ειδικά στο θέμα της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου η οποία είναι πράγματι δημοκρατική εκτροπή.

Ουσιαστικά ο πρωθυπουργός λέει ότι μόλις ολοκληρωθεί ο διάλογος η απόφαση θα τεθεί υπόψη των τροικάνων για την τελική απόφαση. Μάλιστα οι παπαγάλοι του Μαξίμου διέψευδαν ότι είπε ο πρωθυπουργός ότι αν δεν κοπούν δώρα και επιδόματα δε θα υπογραφεί η δανειακή σύμβαση. Αρα, εκβιασμός δεν υφίσταται τουλάχιστον σ’ αυτό το σημείο. Το είχαμε επισημάνει κι εμείς ότι η τρόικα ποτέ δεν έθεσε επίσημα κάτι τέτοιο ενώ ειδικά το ΔΝΤ είναι εναντίον οποιασδήποτε παρέμβασης στον ιδιωτικό τομέα.

Όταν ο δημοσιογράφος τον ρώτησε: Αυτά δεν είναι προαπαιτούμενα από την τρόικα, είναι προς συζήτηση ο κ. Παπαδήμος του απάντησε:
Αυτό είπα, αυτό λέω σε σας, αυτό είπα και στους κοινωνικούς εταίρους. Υπάρχει ένα πλαίσιο διαβούλευσης μεταξύ των κοινωνικών εταίρων - ο κοινωνικός διάλογος - και τα εργασιακά θέματα συζητούνται πρωτίστως και επιδιώκεται μία συμφωνία στο πλαίσιο αυτού του διαλόγου. Από τη δική μας την πλευρά έπρεπε να θέσουμε τα θέματα τα οποία μας ζητούν οι εταίροι να συζητηθούν και να ζητήσουμε να ξεκινήσει αυτός ο κοινωνικός διάλογος, ώστε οι εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων να σκεφτούν και να δουν, πρώτα απ’ όλα, πώς θα αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της ανταγωνιστικότητας και σε ποιο βαθμό ορισμένα από τα μέτρα τα οποία ανέφερα μπορεί να συμβάλλουν στη αντιμετώπιση του προβλήματος. Έως ότου ολοκληρωθεί ο κοινωνικός διάλογος η Κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει με προτάσεις, αλλιώς δεν έχουμε κοινωνικό διάλογο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτή η συμφωνία των κοινωνικών εταίρων μπορεί να περάσει από την τρόικα;

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Πρέπει να δούμε την συμφωνία.

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θέλουμε να ξεκινήσει και ξεκίνησε αυτός ο διάλογος. Όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να δούμε με ποιον τρόπο μπορεί να αντιμετωπιστεί το διπλό πρόβλημα που έχουμε. Επαναλαμβάνω, πρέπει, πρώτα απ’ όλα, να κατανοήσουμε ότι υπάρχει ένα πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι ότι έχουμε ένα πολύ χαμηλό επίπεδο ανταγωνιστικότητας. Όπως τόνισα και στους κοινωνικούς εταίρους η ανταγωνιστικότητα είναι μία ευρεία έννοια, δεν προσδιορίζεται μόνο από το κόστος εργασίας ή από το κόστος παραγωγής. Προσδιορίζεται από την παραγωγικότητα, από την ποιότητα προϊόντων, από το γενικότερο επιχειρηματικό πλαίσιο- περιβάλλον, μέσα στο οποίο λειτουργούν οι επιχειρήσεις και η αγορά εργασίας. Και η Κυβέρνηση κάνει προσπάθεια για να προωθήσει αλλαγές, μεταρρυθμίσεις και μέτρα, ώστε να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα και με άλλους τρόπους. Όπως και οι επιχειρήσεις πρέπει να κάνουν προσπάθεια, προκειμένου να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα μέσα από καλύτερα προϊόντα, καλύτερης ποιότητας, καλύτερο σχεδιασμό και με την αύξηση της αποτελεσματικής λειτουργίας των επιχειρήσεων…..

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέλω να ρωτήσω αν η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να νομοθετήσει σε περίπτωση που οι κοινωνικοί εταίροι δεν καταλήξουν σε συμφωνία για το μισθολογικό κόστος, ή θα το αφήσει αυτό στα χέρια της επόμενης Κυβέρνησης;

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όταν ολοκληρωθεί ο κοινωνικός διάλογος θα το απαντήσω αυτό. Αυτή είναι η σωστή ακολουθία των γεγονότων.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι προϋπόθεση για τη δανειακή σύμβαση αυτό;

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Έχει ξεκινήσει ένας κοινωνικός διάλογος, περιμένουμε να ολοκληρωθούν οι σχετικές διαπραγματεύσεις. Όταν ολοκληρωθούν η Κυβέρνηση θα αποφασίσει τι θα κάνει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν οι κοινωνικοί εταίροι καταλήξουν ότι δεν χρειάζεται η μείωση του κατώτατου μισθού, θα γίνει αποδεκτό;

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Με αναγκάζετε να επαναλαμβάνω αυτά που είπα. Συναρτάται με το αποτέλεσμα του κοινωνικού διαλόγου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν θα γίνει σε κάθε περίπτωση αποδεκτό το αποτέλεσμα του κοινωνικού διαλόγου από τους εταίρους, αυτό λέμε.

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Προφανώς θα εξετάσουν το αποτέλεσμα και θα αποφασίσουν αν θα γίνει αποδεκτό ή όχι.

Όλα αυτά επιβεβαιώνουν ότι ο κ. Παπαδήμος πάει σε ένα κρίσιμο διάλογο χωρίς κανένα σχέδιο και κάνει πίσω με την πρώτη… σφαλιάρα που τρώει. Αλλά αν είναι να κάνει τις ίδιες γκάφες με το Γιώργο, γιατί τον αλλάξαμε και χάσαμε και το γέλιο μας;

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Silence t. avatar
  Silence t. 12/01/2012 10:43:23

  Λοιπόν έχουμε και λέμε , πρωθυπουργός ο οποίος είναι ''φυτευτός'' , κανένας δεν τον ψήφισε , κανένας δεν τον ζήτησε , κανένας δεν τον έκλεξε , έρχεται και λέει σε μία δημοκρατική!!!! χώρα , ότι αν δεν συμφωνήσουν τα συνδικάτα και οι ομοσπονδίες των εργαζομένων να μειώσουν τους μισθούς τους και να κόψουν τα δώρα τους (τι πιό λογικό) , τότε θα έρθει αυτός με την μέθοδο αποφασίζω και διατάζω - άντρας είμαι και το κέφι μου θα κάνω - του αγοριού απέναντι πείτε του πως το θέλω και θα τά κόψει μόνος του .
  Σήμερα λοιπόν αυτός ο τύπος , ο οποίος βέβαια χαίρει της εκτίμησης του 99% του Ελληνικού λαού , (και μετά μου λένε ''οι καημένοι οι δημοσιογράφοι που κλείνουν οι εφημερίδες και χάνουν τις δουλειές τους'') , παραμένει στην θέση του , κανένας δεν τον σβήνει (είπαμε είναι ρομπότ) και όλοι εμείς , οι υπουργοί , οι εργάτες , οι ταξιτζήδες , οι φορτηγατζήδες , οι γιατροί , οι δικηγόροι , οι γάτες , οι σκύλοι , δεν έχουμε πάει να τον δαγκώσουμε !!!
  Και παρακαλώ τους δημοσιογράφους , όχι πολλές ερωτήσεις στον πρωθυπουργό , θα πάθει βραχυκύκλωμα και θα κάνει καμία τρέλα.

  • ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
   ΚΥΘΗΡΙΟΣ @ Silence t. 12/01/2012 12:46:45

   Δέν ξέρω ποιός τόν ''ἒκλεξε'', ἀλλά σίγουρα πολλοί τόν ἒ@!#$@ν.

 2. Σταράτα avatar
  Σταράτα 12/01/2012 11:04:02

  ΤΑ ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ ΠΟΤΕ ΠΙΣΩ ΓΙΑΤΙ ΕΧΟΥΝ ΜΑΘΕΙ ΝΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΚΑΙ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΡΙΤΩΝ.ΕΛΙΓΜΟΥΣ ΚΑΝΟΥΝ .ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΣΚΛΗΡΗ Η ΣΤΑΣΗ ΤΟΥΣ ΘΑ ΤΟ ΔΟΥΜΕ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ

 3. Σταράτα avatar
  Σταράτα 12/01/2012 11:12:00

  Ο Παπαδημος ειναι σκληρος τραπεζιτης δεν κανει πισω μονο ελιγμους.θα το δουμε τις επομενες μερες,και μην ξεχναμε οτι η τακτικη των τραπεζων εχει φερει σε πολλυ δυσκολη θεσει πολλα νοικοκυρια με την τακτικη τους ισως εχουν και μεριδιο και στην αυξηση των αυτοκτονιων

 4. Ραβινος avatar
  Ραβινος 12/01/2012 12:53:52

  Μπουρδες ενος πρωθυπουργου της πλακας !Το προβλημα ειναι οτι αυτος μας εκπροσωπει ολους !Αμαν να γινουν οι εκλογες να παρει δρομο !

 5. Silence t. avatar
  Silence t. 12/01/2012 13:46:34

  Μπαμπινιώτη , το εξέλεξε δεν έκανε ρίμα!

  • ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
   ΚΥΘΗΡΙΟΣ @ Silence t. 12/01/2012 14:05:37

   Ἢθελα νά κάνω ἐγώ ρίμα μέ τό δεύτερο ρῆμα τῆς πρότασής μου.

   • Silence t. avatar
    Silence t. @ ΚΥΘΗΡΙΟΣ 12/01/2012 14:23:09

    Τα βλέπω...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.