#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
28/01/2013 10:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Κάν´το όπως η Θάτσερ!

To me, consensus seems to be the process of abandoning all beliefs, principles, values and policies. So it is something in which no one believes and to which no one objects. 

There are still people in my party who believe in consensus politics. I regard them as Quislings, as traitors... I mean it. 

Margaret ThatcherΗ κυβέρνηση έδειξε αντανακλαστικά αποτελεσματικότητας στο θέμα με τους απεργούς του μετρό, μα αυτό ήταν μόλις η αρχή των προκλήσεων που αναπόφευκτα θα συναντήσει στον τομέα της οργανωμένης αντίδρασης μειοψηφιών, συντεχνιών και επαγγελματιών επαναστατών (ειδικά της... συνδικαλιστικής επανάστασης). Τα πράγματα δεν μπορεί παρά να αγριέψουν, ακόμα και αν εξαιρετικά πολλοί πήραν για τα καλά το μήνυμα πως η κυβέρνηση δεν θα κάτσει να βλέπει τα τρένα να (μην) περνούν. Η "αλλαγή παραδείγματος" στην κυβερνητική πρακτική δεκαετιών είναι σαφές ότι δεν εμπεδώνεται εν μιά νυκτί. Οι διάφοροι συνδικαλιστοφεουδάρχες όμως νά´ναι καλά, από νύχτες άλλο τίποτα...

Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η συμμαχία της κυβέρνησης με την κοινωνία σε αυτά τα θέματα είναι απολύτως συνδεδεμένη με το γενικότερο αίσθημα κοινωνικής δικαιοσύνης και το αμιγώς φιλελεύθερο αίτημα για μείωση των φόρων. Αν η κοινωνία αντιληφθεί ότι όντως πασχίζεις για την κοινωνική ειρήνη και δικαιοσύνη, και όχι για την διατήρηση των προνομίων της μέχρι τούδε κυβερνώσας φαυλότητας σε βάρος του λαού, θα σε εμπιστευθεί στο αιτούμενο της τήρησης της νομιμότητας, της τάξης που υπηρετεί την λειτουργία της συλλογικότητας και της καθημερινής ζωής, της εφαρμογής της θέλησης της πλειοψηφίας και όχι των οργανωμένων μειοψηφιών. Απαραίτητη προϋπόθεση όμως είναι το κυβερνητικό "τεκμήριο της αθωότητας", ή έστω των αποτυπωμένων στην φορολογική και διοικητική πράξη καλών προθέσεων/κατευθύνσεων. Μην ξεχνάμε ότι οι συνδικαλιστικές "επαναστάσεις" εν τέλει ζημιώνουν κυρίως τον απλό πολίτη: λαμπρό το παράδειγμα των απεργιών των ΜΜΜ, όπου ο κυρίως ζημιούμενος είναι ο μεροκαματιάρης και μισθωτός που πασχίζει να φτάσει εγκαίρως στην εργασία του και υποχρεώνεται ως και στην χρήση ταξί, και όχι φυσικά ο διαθέτων την επί πτερύγων ανέμων αυτοκινητάρα "κεφαλαιοκράτης".

Αφ´ ής στιγμής διασφαλιστεί το ότι η κοινωνία αναγνωρίζει το δίκιο της νόμιμα εκλεγμένης κυβερνήσεως στην επιβολή του νόμου που εγγυάται την λειτουργία της κοινής μας ζωής (π.χ. την λειτουργία των δημοσίων συγκοινωνιών), δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος κωλυσιεργίας στην επιβολή της νομιμότητας. Ακόμα και τώρα, στην επιτυχημένη αντιμετώπιση του πρόσφατου επεισοδίου, η κυβέρνηση δεν άργησε μια μέρα, αλλά αρκετές περισσότερες: όπως ευφυώς γράφτηκε στο διαδίκτυο, οι Αθηναίοι είχαν τόσο καιρό να δουν το μετρό που άρχισαν να προφέρουν παχύ το λάμδα!

Ήρθε η ώρα για τον νόμο της λογικής και την λογική του νόμου, για το δίκιο της συντεταγμένης πολιτείας και της νομίμως εκλεγμένης κυβερνήσεως και όχι το "δίκιο του εργάτη" των 3.000 και 4.000 Ευρώ. Οι καιροί είναι δύσκολοι, η κοινωνική συνοχή κρέμεται από μια κλωστή που όμως αφορά την μέση οικογένεια που δύσκολα τα βγάζει πέρα και όχι τον κάθε "μαχητικό συνδικαλιστή", και το τελευταίο που χρειαζόμαστε είναι η στα όρια (ή και πέρα από τα όρια) της νομιμότητας ταραχοποιΐα του κάθε νοσταλγού των "αναδιανεμητικών" δωρημάτων μιας εγκληματικά ελλειμματικής οικονομίας. Αν συγκεκριμένες απεργίες κρίνονται βασίμως παράνομες, καταχρηστικές, έμπρακτα βασανιστικές για τον πολίτη, δεν υπάρχει κανένας λόγος και περιθώριο ανοχής.

Εν ολίγοις, "κάν´ το όπως η Θάτσερ": η κυβέρνηση και η Πολιτεία, η εξουσία των οποίων πηγάζει από το λαό και η εντολή της οποίας ανανεώνεται ή αναθεωρείται συχνότατα, επιβάλλει τον νόμο της απέναντι στις μειοψηφίες που αντιστρατεύονται την οργανωμένη κοινωνία και την εντολή της για την διαχείριση των κοινών αναγκών. Ακριβώς γι' αυτό δαιμονοποιείται η Θάτσερ από την Αριστερά: οι αριστεροί είναι αδύνατον να χωνέψουν ότι εκείνη αντιστρατεύθηκε εμπράκτως όσα θεωρεί η Αριστερά ταυτόσημα με τον λαό (π.χ. τα συνδικάτα, τις απεργίες) και αντί να καταποντιστεί από την λαϊκή ψήφο, εκλεγόταν συνεχώς πρωθυπουργός - τρεις φορές, εντεκάμισι χρόνια! Αποδεικνύοντας ότι ο λαός είχε άλλη γνώμη... Είναι αδύνατο να χωνέψουν ότι η Θάτσερ τους νίκησε, όχι μόνο εκλογικά αλλά κυρίως αποδεικνύοντας το τι γνώμη έχει ο πραγματικός λαός για τα θέσφατά τους. Οπότε, ό,τι δεν μπορείς να το νικήσεις, το δαιμονοποιείς - πές, πές, κάτι θα μείνει...

"Κάν´το όπως η Θάτσερ", λοιπόν. Υπηρέτησε την λογική της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας: την λογική ότι η εξουσία βγαίνει από την κάλπη, και όχι από την θολή σκέψη του κάθε Σκουρλέτη, και την λογική ότι η εξουσία διέπεται από τους νόμους - και όχι από τα θέσφατα των συνθημάτων. Μην κάνεις πίσω, γιατί έχεις το δίκιο με το μέρος σου. Κάνε conviction politics, όχι consensus politics. Έχεις το δίκιο μιάς κοινωνίας που εκφράζεται και αντιπροσωπεύεται μέσω της κάλπης, και όχι μέσω όποιων νομίζουν ότι "ενσαρκώνουν τον λαό". Και κυρίως, το δίκιο μιας κοινωνίας που θέλει αλλαγή πρακτικής και νοοτροπιών. Αυτός ο δρόμος, παρεμπιπτόντως, υπόσχεται ενδεκαετή πρωθυπουργία...

Σωτήρης Μητραλέξης

ΥΓ: Και μια που μιλάμε για Θάτσερ, σημειώνουμε ότι οποιαδήποτε έννοια "φιλελεύθερης" πολιτικής δεν συνδυάζεται ή συμβιβάζεται με... αύξηση των φόρων, αλλά με μείωσή τους, "όπως έκανε η Θάτσερ". Η οποία, υπενθυμίζουμε, "έπεσε" μετά από 11,5 χρόνια συνεχούς πρωθυπουργίας όταν περιέργως έκανε κάτι σαφώς αντίθετο με την φύση της: προσπάθησε να εισαγάγει έναν πρόσθετο, δυσβάστακτο, παράλογο φόρο (Poll tax/ Community charge). Τότε έπεσε: όχι όταν τα έβαλε κατά αιματηρό τρόπο με ανθρακωρύχους, συνδικαλιστές, απεργούς, όχι όταν ιδιωτικοποίησε, όχι όταν επιτίθετο στην Αριστερά, αλλά όταν πήγε να εισαγάγει νέο, δυσβάστακτο, απολύτως "αφιλελεύθερο" φόρο... Αυτή, η φύσει φοροκτόνος! Τα "ηθικά διδάγματα" είναι πασιφανή...

 

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. βαγόνι avatar
  βαγόνι 28/01/2013 11:45:07

  Βρίσκω εξαιρετικά αποτελεσματική τήν παρότρυνση σας...πράγματι,
  διασχίζοντας τη Μάγχη,με μιά χρονική απόσταση 30 χρόνων,μπορεί
  να ξαναβρεί μια φιλελεύθερη δεξιά τα ιδεολογικά και πολιτικά της
  αρχέτυπα....συντρίψτε τους 'Αρθουρ Σκάργκιλ,χαμηλώστε τους φόρους
  των επίδοξων επενδυτών και αναμείνατε την "επανεκκίνηση"....long live
  the middle class conservative revolution!
  Κι'άν κάποιος κακόβουλος "κρατιστής" σας προσάψει καταστροφικό
  ετεροχρονισμό, μή του δίνετε σημασία...γυρίστε του την πλάτη...κάτι
  κακό θά'χει στο μυαλό του!

  • Σωτ Μητραλ avatar
   Σωτ Μητραλ @ βαγόνι 28/01/2013 16:17:34

   Παντως απο εγχωριους Αρθουρ Σκαργκιλ αλλο τιποτα.

   Ως προς τον "ετεροχρονισμο", ξερετε εχουν γραφτει κι αλλα αρθρα στο Antinews σχετικα με το τι θα θελαμε να γινει...

 2. ΣΤΕΛΙΟΣ avatar
  ΣΤΕΛΙΟΣ 28/01/2013 11:54:38

  Πολύ σωστά.

  Για να υλοποιηθεί όμως αυτή η προθεση προστασίας της κοινωνίας απο οργανωμένες μειοψηφίες χρειάζεται κάτι παραπάνω απο την κατα περίπτωση αντίδραση.

  Θα είναι μάταιο αν η κυβέρνηση παρασυρθεί σε ένα αδιάκοπο στακαμάν, μιά με τους απεργούς στις συγκοινωνίες , μιά με τους αγρότες που στήνουν μπλόκα , αυριο με τη ΔΕΗ , με τους ναυτεργάτες ,κλπ ,κλπ.

  Είναι απαραίτητο να ψηφιστεί ένας ριζοσπαστικός νόμος περί "προστασίας του κοινωνικού συνόλου", που αφ'ενός να περιορίζει τα δικαιωματα σε απεργίες όταν αυτές έχουν επαχθείς συνέπειες για το λαό , τη χώρα και την οικονομία, και αφ'ετέρου να προβλέπει παραδειγματική τιμωρία ενεργειών όπως το κλείσιμο δρόμων, την κατάληψη δημοσίων κτηρίων και υποδομών , κλπ.

  • Μακεδόνας avatar
   Μακεδόνας @ ΣΤΕΛΙΟΣ 28/01/2013 12:42:32

   "Είναι απαραίτητο να ψηφιστεί ένας ριζοσπαστικός νόμος περί “προστασίας του κοινωνικού συνόλου”". Αμετανόητος απριλιανός; Αφελής; Σίγουρα επικίνδυνος!

   • ΣΤΕΛΙΟΣ avatar
    ΣΤΕΛΙΟΣ @ Μακεδόνας 28/01/2013 14:55:46

    Aπριλιανος!!! να'σαι καλά μ'εκανες και γέλασα ,αν διαβάζες τα σχόλιά μου (και τις ...αναμνήσεις μου) στις συζητήσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου θα καταλάβαινες!

    Αλλα απορώ , που είναι το προβλημά σου, δε θέλεις να προστατεύεται το κοινωνικό σύνολο???? Πχ απο τον κάθε μεγαλοαγρότη που κόβει την Ελλάδα στα δυό με το πανάκριβο τρακτέρ του, για να πάρει επιδοτήσεις...για να μεγαλώσει την πισίνα του? (για να θυμηθούμε τις καλές εποχές...)

 3. blue nile avatar
  blue nile 28/01/2013 11:59:09

  Η Θάτσερ κατάφερε να υποτάξει τα συδικάτα (που κάποιες φορές είχαν όντως παράλογες απαιτήσεις) αλλά για να το πετύχει διέλυσε και της βρετανική παραγωγή που όταν τελείωσε τη θητεία της είχε μειωθεί σημαντικά.
  Έκανε δηλαδή ότι και οι Αμερικανοί στο Βιετνάμ.
  Για να νικήσουν τους Βιετκόνγκ κατέστρεφαν την ζούγκλα.
  Ο τραυματισμός που δέχτηκε η βρετανική παραγωγή ήταν τεράστια.
  Όμως μ'αυτό τον τρόπο οι πρώην βιομήχανοι αναγκάστηκαν να επενδύσουν τις αποταμιεύσεις τους στο City και τα χρηματοπιστωτικά του προιόντα.
  Μάλλον αυτός ήταν και αρχικός προσανατολισμός...
  Αποδόμησε και το κράτος πρόνοιας που με κόπο είχε οικοδομηθεί τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια.
  Λίγο πριν το τέλος της θητείας της έφτασε τον αριθμό των ανέργων
  στα 4 εκατομμύρια και μετά για να περισώσει την κατάσταση προέβη σε νεοκευνσιανά μέτρα που έκανε τους υποστηρικτές της να τρίβουν τα μάτια τους από απορία.
  Ο λόγος της δεκαετούς κυριαρχία της δεν είχε να κάνει με τα αποτελέσματα της πολιτικής της.
  Πιο πολύ είχε να κάνει με την τεράστια υποστήριξη που της χαρίζαν τα ΜΜΕ αλλά και με το ότι αντίθετα με όσα υποστήριζε αύξησε τους μισθούς και χάρισε μεγάλο ποσοστό των στεγαστικών δανείων .
  Από τη μία δηλαδή έστελνε κόσμο στην ανεργία και την απόγνωση και από την άλλη αύξανε τα εισοδήματα των όσων είχαν ακόμα δουλειά.
  Αλλά ας απαντήσουν οι νοσταλγοί της Θάτσερ.
  Τι είδος κοινωνία θέλουν;
  Γιατί όταν ανέλαβε η σιδηρά κυρία το 1% του βρετανικού πληθυσμού κατείχε το 18% του βρετανικού πλούτου.
  Και όταν τελείωσε το έργο της αυτό το ίδιο 1% κατείχε το 34% ...
  Νot bad...

  • Σωτ Μητραλ avatar
   Σωτ Μητραλ @ blue nile 28/01/2013 14:28:48

   "Ο λόγος της δεκαετούς κυριαρχία της δεν είχε να κάνει με τα αποτελέσματα της πολιτικής της.
   Πιο πολύ είχε να κάνει με την τεράστια υποστήριξη που της χαρίζαν τα ΜΜΕ "

   Συγγνώμη, τὸ πιστεύετε εἰλικρινὰ αὐτό; «Ἀνασκολόπιζε τὸν λαό, ἀλλὰ τὴν ὑπερψήφιζαν φρενιασμένα ἐπειδὴ τὴν στήριζε ὁ... βρεττανὸς Πρετεντέρης»;;; Γιὰ ὄνομα

   • ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ avatar
    ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ @ Σωτ Μητραλ 28/01/2013 14:54:41

    Σιγά τα ωά!!!
    Και ο Αντρέας «Ἀνασκολόπιζε τὸν λαό, ἀλλὰ τον ὑπερψήφιζαν φρενιασμένα", αυτόν και το γιό του για πολύ περισσότερα χρόνια απο την Θάτσερ...Και έμεινε και στη λαική συνείδηση ως Μεγάλος εν αντιθέσει με την Θάτσερ...
    Ξέρεις κ. Μητραλέξη μου κανέναν πολιτικό που να είχε την τύχη να βρίσκεται καβάλα στο κύμα όταν η Ιστορία το ανεβάζει και να μην ψηφίζεται φρενιασμένα?
    Οταν ο σοσιαλισμός ανέβαινε οι Μιττεράν και οι Γκονζέλεθ και Κόλ κόντευαν να γίνουν ισόβιοι Πρωθυπουργοί...Απλά η Θάτσερ και ο Ρήγκαν (Τί ξεφτίλα!!) είχαν την τύχη να πέσει "το τείχος" και να γίνει μόδα ο Νεοφιλελευθερισμός...

    • Σωτ Μητραλ avatar
     Σωτ Μητραλ @ ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ 28/01/2013 16:18:53

     Καθολου δεν ανασκολιζε τον λαο: ανασκολοπιζε τις επομενες γενεες λαου. Η διαφορα χαωδης.

     • ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ avatar
      ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ @ Σωτ Μητραλ 28/01/2013 17:47:43

      To αποτέλεσμα όμως το ίδιο. Και το σκόρ ακόμα καλύτερο Αντρέας-Θάτσερ 12-11...
      Ομοίως Γκονζάλεθ-Θάτσερ κλπ...

  • ΣΤΕΛΙΟΣ avatar
   ΣΤΕΛΙΟΣ @ blue nile 28/01/2013 15:03:48

   Γαλάζιε Νείλε , σκύλα και αχώνευτη ,δε λέω ,αλλα εγώ ξέρω πως η εικόνα της Αγγλίας πριν και μετά την εποχή της Θάτσερ είναι η νύχτα με τη μέρα. Πρίν το '80 πήγαινες και νόμιζες πως είσαι σε χώρα υπο κατεδάφιση, σε'πιανε ψυχοπλάκωμα. Σήμερα , είναι πάλι μιά μεγάλη δύναμη.

   • Σωτ Μητραλ avatar
    Σωτ Μητραλ @ ΣΤΕΛΙΟΣ 28/01/2013 16:20:19

    ΠΕΣ ΤΑ

   • Afroditi P. avatar
    Afroditi P. @ ΣΤΕΛΙΟΣ 28/01/2013 19:21:49

    Στέλιο,
    ΠΟΣΟ συχνά ''πηγαινες και σε έπιανε κατάθλιψη'' στην Αγγλία πρίν το 1980?

    Επειδή εγώ την ξέρω από ΠΡΩΤΟ ΧΕΡΙ - ΖΟΥΣΑ εκεί, δεν πήγαινα - ξέρω ότι π.χ. είχε ένα τέλειο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και ιατρικής περίθαλψης ( τζάμπα), και βεβαίως καλό σιδηροδρομικό δίκτυο.
    Βεβαίως, είχαν γίνει πολλές απεργίες π.χ. ανθρακωρύχων, και είχαμε ξυλιάσει από το κρύο, αλλά πέραν αυτού, τα περισσότερα λειτουργούσαν καλά.

    Ειδικά για τους σιδηροδρόμους, μετά την ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ επί Θάτσερ, υπήρχε ένα μπάχαλο, με δυστυχήματα κτλ, τόσο που αναγκάστηκαν οι κυβερνήσεις να παρουν πίσω μέρος των ιδιωτικοποιήσεων.

    Τι καλύτερο βλέπεις τώρα στην Αγγλία?

    Την αθλιότητα στις φτωχογειτονιές? Την εγκληματικότητα?

    Η ότι κατέστρεψε την βιομηχανία της και βασίζεται κυρίως σε χρηματοοικονομικά προϊόντα ?

    Αλλά, πέραν αυτού, η νεοφιλελεύθερη πολιτική της Θάτσερ, εφαρμόστηκε σε ομαλή οικονομική περίοδο - και ΟΧΙ σε περίοδο βαθιάς ύφεσης ( όπως στην Ελλάδα), και βεβαίως όχι με ακραίες φορομπηχτικές πολιτικές !

    Ενα στοιχείο πάντως που εξακολουθεί να διατηρεί η Αγγλία , είναι η πίστη στις δημοκρατικές διαδικασίες - κάτι που εδώ φαίνεται ότι έχει χαθεί πρό πολλού.

    • EΠΙΚΟΥΡΟΣ avatar
     EΠΙΚΟΥΡΟΣ @ Afroditi P. 28/01/2013 20:27:54

     Aγαπητή Αφροδίτη έχεις απόλυτο δίκιο!!! ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ...Και οι Αγγλοι την ξέρουν καλύτερα απο εμάς γιατί την ζουν στο πετσί τους. Αλλωστε η κρίση απο την Αγγλία άρχισε το 2007 και έκτοτε δεν την εγκατέλειψε αλλά απεναντίας επιδεινώνεται διαρκώς.

     • Afroditi P. avatar
      Afroditi P. @ EΠΙΚΟΥΡΟΣ 28/01/2013 21:11:46

      Ακριβώς, Επίκουρε!
      Η κρίση συνεχίζεται ,παρά το γεγονός ότι, μεταξύ άλλων, πέρισυ ΑΠΕΛΥΣΑΝ χωρίς περιστροφές το 10% των δημοσίων υπαλλήλων.
      H φοροδιαφυγή βεβαίως , είναι κάτι που και στη Βρετανία κυνηγάνε...
      Αλλά τουλάχιστον εκεί μιλούν και για την φοροδιαφυγή των πολυεθνικών ( το transfer pricing ), ενώ στην Ελλάδα.... τσιμουδιά!
      http://www.telegraph.co.uk/finance/personalfinance/consumertips/tax/9814320/Middle-classes-to-be-targeted-in-tax-evasion-clampdown.html#

     • ΣΤΕΛΙΟΣ avatar
      ΣΤΕΛΙΟΣ @ EΠΙΚΟΥΡΟΣ 28/01/2013 21:23:54

      Κρίμα που δε ζεί ο Χάρολντ Ουίλσον...να την ξανασώσει!

    • ΣΤΕΛΙΟΣ avatar
     ΣΤΕΛΙΟΣ @ Afroditi P. 28/01/2013 21:08:43

     Τώρα φιγούρα θα κάνουμε ,ποιός πήγαινε πιό συχνά στην Αγγλία? ΄(θα μπορούσαν να σου πώ πως σαν παιδί ήμουν "αιχμάλωτος" - εσωτερικός σε Αγγλικο σχολείο) ,αλλα σαν ενηλικος πήγαινα δυστυχώς λόγω δουλειάς!

     Αφού λοιπόν την ξέρεις τόσο καλά την Αγγλία δε με παίρνει να συζητήσω μαζί σου!!! Να πώ μόνο πως παλιά στους σταθμούς του μετρο (του Tube που λέτε εσείς!!) παλιά , φοβόμουνα να ακουμπήσω μη λερωθώ: τώρα φοβάμαι να ακουμπήσω μη λερώσω...

     Αλλα όσο για την εγκληματικότητα ,οι λόγοι είναι άλλοι ,πχ μετανάστευση. Μήπως για το γεγονός πως έχει φουντώσει η εγγληματικότητα στην Ελλάδα φταίει ο Α.Παπανδρέου που κυβερνούσε το '80?

  • Μπαρμπαθωμας avatar
   Μπαρμπαθωμας @ blue nile 28/01/2013 15:33:09

   Μηπως και ο νικηφορος πολεμος των φωκλαντς της χαρισε τουλαχιστων μια τετραετια;

  • βαγόνι avatar
   βαγόνι @ blue nile 28/01/2013 15:54:01

   +++++1οοοοοο blue nile
   Η "σιδηρά κυρία", αυτό τό είδωλο του κοντόθωρου συντηρητισμού,
   στην πραγματικότητα άνοιξε το δρόμο στη σημερινή περιπέτεια....
   όλη η ρηγκανο-θατσερική περίοδος,επειδή συνέπεσε με την
   κατάρρευση των σταλινικών, θεωρήθηκε ό,τι νίκησε δια παντός...!
   έτσι άνοιξε ο δρόμος στην αυθαιρεσία των money holders...το περίεργο
   είναι ό,τι,ως ένα βαθμό,η πολιτική αυτή συνεχίστηκε επι Μπλαίρ και
   Κλίντον με κάποια προσχηματικά άλλοθι...και φτάνουμε σήμερα στο μή
   περαιτέρω....ο John Maynard μουγκρίζει στον τάφο του!

   • blue nile avatar
    blue nile @ βαγόνι 28/01/2013 17:02:36

    @ Σωτ Μητραλ
    Η Θατσερική περίοδος συνδυάστηκε με το χτίσιμο της αυτοκρατορίας του Μέρντοχ, τόσο στην Αγγλία, όσο και στην Αμερική. Το 1969 μονάχα η εφημερίδα Sun άνηκε στον Αυστραλοαμερικάνο. Το 1986 ο όμιλος Μέρντοχ είχε πλέον στην κατοχή του τους βρετανικούς Times και Sunday Times, ενώ στην Αμερική του άνηκαν η New York Post, αλλά και τα 6 κανάλια που θα μετεξελίσσονταν σ’ αυτό που τώρα γνωρίζουμε ως FOX. Θάτσερ και Μέρντοχ συνέχισαν την άρρηκτη αλληλοϋποστήριξη τους μέχρι την πτώση της Σιδηράς Κυρίας με τον Μέρντοχ να εξυμνεί την Θάτσερ ως την πολιτικό που εκσυγχρόνισε την Βρετανία. Έπαιξαν κι αυτό τον σημαντικό τους ρόλο σε μια χώρα που το εκλογικό σύστημα είναι πλειοψηφικό και επιτρέπει συντριπτικές πλειοψηφίες στη Βουλή των Κοινοτήτων στα κόμματα, ακόμα και αν συγκεντρώνουν λιγότερο από το 40% των ψήφων.

    Βέβαια από μόνη της η υποστήριξη των διαμορφωτών της κοινής γνώμης δεν έφτανε.
    Η εκλογική κυριαρχία της Θάτσερ οφείλει πάρα πολλά στη διαίρεση της εργατικής τάξης που πέτυχε η πολιτική της.
    Από τη μία η Βρετανία έχασε εκατομμύρια θέσεις εργασίας από τα λουκέτα στα ανθρακωρυχεία, στη μεταλλοβιομηχανία και στη χαλυβουργία μειώνοντας δραματικά το ποσοστό του ΑΕΠ που αντιστοιχούσε στην εργατική τάξη. Η φτώχεια έφτασε σε ντικενσιανά επίπεδα ενώ το εμπορικό έλλειμμα της χώρας έσπασε όλα τα ρεκόρ.

    Από την άλλη όμως οι μισθοί όσων κατάφερναν να διατηρήσουν την δουλειά τους αυξάνονταν πιο γρήγορα από τον πληθωρισμό γιατί αντίθετα με το ότι πιστεύεται το μοναδιαίο κόστος εργασίας αυξήθηκε στα θατσερικά χρόνια. Κάτι που δεν συνέβαινε στις ΗΠΑ επί Ρήγκαν
    Παράλληλα μεγάλη μερίδα των εργαζομένων μπόρεσε και αγόρασε σπίτια της εργατικής εστίας στο 1/4 της αξίας τους.
    Εκεί κάπου ξεκίνησε μια τεράστια φούσκα στα ακίνητα που ανεβάζοντας τις τιμές τους ώθησε πολλούς Βρετανούς να παρουσιάζουν επαρκή εχέγγυα για να υπερδανείζονται από τις αποχαλινωμένες τράπεζες που πλέον είχαν καταφέρει την τέλεια απορύθμιση και την ανεξέλεγκτη ασυδοσία του χρηματοπιστωτικού τομέα.

    Το City μεγαλούργησε και έπρεπε να περάσουν δυο δεκαετίες και κάτι ώστε το 2008 να δουν όλοι ότι ο βασιλιάς είναι γυμνός.
    Η Ιρλανδία που ακολουθούσε αυτές τις χρηματοπιστωτικές δράσεις αναγκάστηκε να εγγυηθεί 750 δις τραπεζικού χρέους όταν το κρατικό της χρέος δεν ξεπερνούσε τα 150 ενώ η Βρετανία με μεγαλύτερα τραπεζικά χρέη ασθμαίνει επικίνδυνα με το μόνο που την σώζει είναι το ότι έχει δικό της εθνικό νόμισμα που υποτίμησε.
    Τουλάχιστον εκεί οι διάδοχοι της Θάτσερ δεν ήταν ευρωαφελείς εκσυγχρονιστές τύπου Σημίτη και είχαν την προνοητικότητα να αντιληφθούν ότι η οικονομική τους μεγέθυνση οφείλεται στη φούσκα της αγοράς ακινήτων και στη φούσκα της χρηματαγοράς.
    Και κρατήσαν τη λίρα τους ... για να μην μπουν στο ευρώ δηλαδή να μην πηδήξουν μέσα στον ίδιο λάκκο με τα παραγωγικά φίδια , τον γερμανικό πύθωνα και τους ολλανδοαυστριακούς βόες...

 4. George avatar
  George 28/01/2013 12:07:48

  But the Lady had BALLs!!!! It's insane to even joke that Greek politicians can think to emulate HER. AND she was not voted out. We would have vote for her again and again. Grey suites in the party forced her to step down. It's blasphemy to ask Samaras to do things the way she did. SHE WAS A ONCE IN A LIFETIME LEADER not a petty politician.

  • βαγόνι avatar
   βαγόνι @ George 28/01/2013 16:16:41

   Yeah..The lady was..stubborn!...she was indeed a once in a lifetime
   nightmare for english workers!

 5. Μ.Γ avatar
  Μ.Γ 28/01/2013 12:10:05

  Oταν μια νομιμα εκλεγμενη κυβερνηση παραβιαζει συστηματικα και καταφορα τις εξαγγελιες και τις υποσχεσεις βασει των οποιων εξελεγη, τοτε μετατρεπεται σε παρανομη. Η νομιμοτητα της εκλογικης διαδικασιας πρεπει να συνοδευεται κι απο την τηρηση των συμφωνηθεντων. Εαν καλεσω ενα γιατρο να με θεραπευσει απο πονοκεφαλο κι αυτος μου κοψει το ποδι, τοτε εχω ολο το δικαιωμα να του σπασω το κεφαλι.

  • ΣΤΕΛΙΟΣ avatar
   ΣΤΕΛΙΟΣ @ Μ.Γ 28/01/2013 15:09:33

   Οταν μια Αξιωματική Αντιπολίτευση "παραβιαζει συστηματικα και καταφορα τις εξαγγελιες και τις υποσχεσεις βασει των οποιων ψηφίστηκε" (πχ ,για να γίνει αρεστή στον Σόιμπλε και στους Αμερικάνους...) τί γίνεται?

 6. άγρυπνη avatar
  άγρυπνη 28/01/2013 12:16:04

  Εδώ,τα πράγματα είναι ιδιόρρυθμα,εφαρμόζεται σοσιαλιστική πολιτική,όσον αφορά την προστασία των δημοσίων υπαλλήλων και την διάλυση του μεσαίου ιδιωτικού τομέα,ενώ συγχρόνως,μια νεοφιλελεύθερη πολιτική προστασίαςτωνπρονομίων των κροίσων του τόπου.Η χρόνια παθογένεια των παρελθόντων ετών εμπεριέχει μεγάλη αδράνεια και η αντιμετώπισή της απαιτεί πολλαπλάσια ενέργεια για εκκίνηση,κάτι που γίνεται όταν έχεις μαζί σου την πλειοψηφία των πολιτών.Και αυτό θα γίνει με τομές δικαίου και εφαρμογής του σε όλους τους Ελληνες.Θέλω να πιστεύω ότι είναι ακόμη νωρίς για συμπεράσματα και ότι έχουν γνώση οι φύλακες.Αναμένουμε...

  • Μ.Γ avatar
   Μ.Γ @ άγρυπνη 28/01/2013 12:51:03

   Ειναι νωρις για συμπερασματα ; Για καντε μια βολτα στην πολη να δειτε τις χιλιαδες αστεγους που κοιμουνται στα πεζοδρομια. Για παρατηρειστε λιγακι τις χιλιαδες κλειστων μαγαζιων. Για πληροφορηθειτε για τα παιδακια που λιποθυμουν στα σχολεια λογω ασιτιας. Για δειτε επισης αξιοπρεπεις ανθρωπους που ψαχνουν για τροφη στα σκουπιδια. Τελος, θυμηθειτε μερικες χιλιαδες αυτοκτονιες. Τι αλλο πρεπει να δειτε για να βγαλετε ασφαλη συμπερασματα ;

   • άγρυπνη avatar
    άγρυπνη @ Μ.Γ 28/01/2013 14:40:33

    Πιστεύετε ότι η δανεισμένη ευδαιμονία του παρελθόντος,η στηριγμένη σε πήλινα πόδια,δεν είχε ήδη υπογράψει την υποθήκευση και καταδίκη των αφελών κατοίκων αυτής της χώρας και δεν θα ερχόταν ο λογαριασμός στο τέλος;τότε,που έβρεχε δάνειο, είχατε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου;οτι με μηδενισμένο,για δεκαετίες,το κοντερ της ανάπτυξης θα καταρρεύσουμε;οχι βέβαια.Τώρα,εγώ απλώς διαπιστώνω τις συνέπειες.σε τόσο σοβαρά προβλήματα,δίνω πίστωση χρόνου,αλλά απαιτώ σταθερή πρόοδο και άμεση δικαιοσύνη.Οπως ήδη το ανέφερα.Τι άλλο;

 7. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 28/01/2013 13:09:23

  H Θατσερ ηταν ανεξαρτητη.Εδω εφαρμοζονται οι νομοι μιας αλλης γυναικας,της Μερκελ που λεει κατι πολυ καθαρα : ΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ ΣΑΣ.
  Οποιος νομιζει οτι θα κοπουν μονο οι μισθοι των συντεχνιων αλλα οι ελευθεροι επαγγελματιες θα συνεχισουν το ιδιο βιολι με διαφορες φιλελευθερες αιτιολογιες απαταται.
  Το Δημοσιονομικο Συμφωνο του ευρω απαιτει ισοσκελισμενο προυπολογισμο δια παντος.Αρα και μικροι μισθοι στους δημοσιους υπαλληλους και αγρια φορολογια στους εμποροβιοτεχνες τοσο ωστε να ειναι το ελλειμμα μηδενικο.Αν θελετε το ευρω.

  • Σωτ Μητραλ avatar
   Σωτ Μητραλ @ ψυχραιμια 28/01/2013 14:30:22

   «Εδω εφαρμοζονται οι νομοι μιας αλλης γυναικας,της Μερκελ που λεει κατι πολυ καθαρα : ΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ ΣΑΣ.» Ἅμα (ἅμα!) εἶναι ὄντως ἔτσι... ζήτω ἡ Μέρκελ!

  • ΣΤΕΛΙΟΣ avatar
   ΣΤΕΛΙΟΣ @ ψυχραιμια 28/01/2013 15:13:08

   Τώρα τι σχέση έχει η Ανατολικογερμανίδα Κατίνα με μια δύναμη της φύσης όπως η Θάτσερ?

 8. Bob ο μάστορας avatar
  Bob ο μάστορας 28/01/2013 14:12:11

  Το άρθρο παραβλέπει τη σημασία του κεφαλικού φόρου και το ιστορικό ρόλο της έμμεσης φορολόγησης και του χρέους, από την εποχή του Σόλωνα ακόμα.

  «Στα ποιήματά του έκανε τη διαπίστωση ότι η κακοδαιμονία της πόλης και οι φιλονικίες οφείλονται στον αγώνα των τάξεων, λόγω και του ότι οι Αθηναίοι πολίτες έχαναν την ελευθερία τους εξαιτίας χρεών, και υποσχόταν τη θεραπεία του κακού.»
  Η λύση ήταν η «ευνομία».
  http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A3%CF%8C%CE%BB%CF%89%CE%BD_%CE%BF_%CE%91%CE%B8%CE%B7%CE%BD%CE%B1%CE%AF%CE%BF%CF%82

 9. ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ avatar
  ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ 28/01/2013 14:41:43

  "Απαραίτητη προϋπόθεση όμως είναι το κυβερνητικό “τεκμήριο της αθωότητας”"
  Αυτή είναι και Η ΟΥΣΙΑ του άρθρου.
  Οταν η ίδια η κυβέρνησή σου είναι ενα consensus politics πως να φτάσεις σε αποτέλεσμα...Οταν ο υπ' αρ. 2 της κυβέρνησης είναι ένοχος στη συνείδηση του κόσμου και στη δικαιοσύνη ύποπτος ποινικού αδικήματος με αποχρώσες ενδείξεις, πως να μην φαντάζουν όλα τα άλλα σαν κακόγουστο θέατρο σε βάρος του λαού?

  • Σωτ Μητραλ avatar
   Σωτ Μητραλ @ ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ 28/01/2013 16:26:29

   ...τα λεμε, τι κανουμε, καθομαστε;;; ορα σημερινη κεντρικη αναρτηση

 10. Zugzwang avatar
  Zugzwang 28/01/2013 15:35:08

  Πρωτος διδαξας ηταν ο Ρηγκαν με τον τροπο που συνετριψε τους ελεγκτες εναεριου κυκλοφοριας. Η Θατσερ ακολουθησε. Ατυχες το παραδειγμα της Θατσερ, (της φιλης του Pinochet), γιατι η ασπλαχνη κυρια και ο καουμποης προεδρος των ΗΠΑ διελυσαν με τις πολιτικες τους (που ωφελησαν τελικα μονο τους μεγαλοτραπεζιτες και τους κερδοσκοπους) την δυτικη οικονομια και την εφεραν στο σημειο που βρισκεται σημερα. Ετοιμη να καταρρευσει μολις ανοιξει καποιο πλακαρ τραπεζας και φανουν οι σκελετοι που κρυβουν πισω απο τις σκουπες. Οσο για τις ιδιωτικοποιησεις της Θατσερ, τα ειδαμε με την καταντια των βρεταννικων σιδηροδρομων...
  Το παραδειγμα της ειναι, ειδικα για την Ελλαδα, ακομα πιο ατυχες. Η Θατσερ δεν ειχε κληρονομησει χρεη, ελλειματα και σκανδαλα του μεγεθους αυτων που εχει κληρονομησει ο Σαμαρας. Ουτε την πολεμουσαν συμπατριωτες της εθνομηδενιστες. Καλο ειναι να επιδεικνυει την πυγμη της η Πολιτεια, οταν αυτο επιβαλλεται. Να μην ξεχναμε ομως οτι το καλλιστον ειναι ο πολιτικος και κοινωνικος συμβιβασμος (οπως συμβαινει, ευτυχως, ακομα στις πιο σοβαρες χωρες της Ευρωπης).
  Δεν θελω να υποστηριξω τον Σταματοπουλο (ο πολιτικος χωρος στον οποιον ανηκει μοιαζει να ειναι εξωτερικη συνιστωσα του ΣΥΡΙΖΑ, επιφορτισμενη με διαφορες δυσαρεστες εργασιες) αλλα δεν νομιζω οτι στο Μετρο υπαρχουν εργατες που αμοιβονται με 3-4 χιλιαδες τον μηνα. Συγκοινωνιολογος του ΕΜΠ αμοιβεται με 1.600 ευρω.

  • Geros avatar
   Geros @ Zugzwang 28/01/2013 17:43:52

   Είπες ότι ο Reagan ήταν ο πρώτος διδάξας και η Thatcher ακολούθησε . Λάθος , ο Reagan εξελέγη το 1981 και η Thatcher το 1979 και την πυγμή της την έδειξε από την πρώτη μέρα που πάτησε πόδι στο πρωθυπουργικό γραφείο. Για να πάρεις μια γεύση , όταν πέθανε λόγω της απεργίας πείνας ο Bobby Sands αυτή δήλωσε. "Ο Bobby Sands ήταν ένας εγκληματίας που επέλεξε να αφαιρέσει την ζωή του , ήταν μια επιλογή που τα θύματα της οργάνωσης στην οποία ανήκε δεν την είχαν".

   Είπες ότι η Thatcher ήταν φίλη του Pinochet. Σωστό. Από την άλλη αν φτιάξουμε μια λίστα με φωτογραφίες πολιτικών δίπλα σε δικτάτορες νομίζω ότι θα χρειαστούμε .... 10.000 σελίδες , γιατί μόνο η Thatcher σε πείραξε? Ο Σαμαράς θα πάει σε λίγες μέρες στο Κατάρ και προφανώς θα φωτογραφηθεί και με τον Εμίρη του Κατάρ, την εξουσία την πήρε ο πατέρας του μετά από πραξικόπημα , από ελευθερίες δε εκεί έχουν μαύρα μεσάνυχτα. Σε ενοχλεί? Την δουλειά του θα κάνει. Θα λες μετά "Ο Σαμαράς , ο φίλος του δικτάτορα Εμίρη"? Όχι βέβαια. Γιατί το λες όμως για την Thatcher?

   Είπες ότι οι δυο τους κατέστρεψαν την δυτική οικονομία. Λάθος. Απλά αστήρικτο από γεγονότα , είναι δήλωση επιπέδου "τις πυραμίδες τις φτιάξανε οι εξωγήινοι" , ούτε εσύ μπορείς να μου αποδείξεις ότι έγινε ούτε εγώ ότι δεν έγινε. Αυτό που ξέρουμε είναι ότι είναι ακόμα και τώρα πολύ δημοφιλείς στις χώρες τους και την προεδρία τους της σημάδεψε Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ και όχι η καταστροφή.Τώρα αν φύτεψαν τον σπόρο που έφερε την καταστροφή δεν ξέρω , είναι συνωμοσιολογία και τίποτα άλλο.

   Είπες ότι η ιδιωτικοποίηση των σιδηροδρόμων ήταν μια κατάντια. Σωστό. Από την άλλη υπήρχαν δεκάδες άλλες ιδιωτικοποιήσεις που δεν ήταν κατάντια , γιατί μιλάς μόνο για το αρνητικό παράδειγμα?

   Είπες ότι η Thatcher δεν είχε κληρονομήσει χρέη. Λάθος. Η Thatcher κληρονόμησε μια οικονομία σε μαύρα χάλια , τεράστια ελλείμματα , ανεργία , πληθωρισμό. Ακόμα μέχρι σήμερα οι Βρετανοί θυμούνται την προ Thatcher περίοδο ως την χειρότερη οικονομικά , αυτό είναι και ο λόγος της μεγάλης της δημοφιλίας μέχρι σήμερα ( Σε γκάλοπ που έγινε πρόσφατα ανακηρύχθηκε η καλύτερη πρωθυπουργός της Βρετανίας τα τελευταία 40 χρόνια), της χρεώνουν ότι πήρε μαύρα χάλια και δημιούργησε ανάπτυξη. Το σχόλιο ότι κατέστρεψε την οικονομία το έχω ακούσει ΜΟΝΟ στην Ελλάδα , αν πας στην Βρετανία και τους πεις ότι η Thatcher κατέστρεψε την οικονομία θα σε κοιτάνε σαν εξωγήινο.

   Για την Ελληνική αριστερά αλλά και για αριστερούς σε άλλα μέρη του κόσμου η Thatcher έγινε ένας μπαμπούλας , οι ιστορίες λοιπόν για μπαμπούλες σπανίως έχουν επαφή με την πραγματικότητα , δες μην έχεις πέσει θύμα τέτοιων ιστοριών.

   • Afroditi P. avatar
    Afroditi P. @ Geros 28/01/2013 19:36:09

    Οποιος θέλει να δεί, και να αξιολογήσει μόνος του τα ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ της Βρετανικής οικονομίας από εποχής Θάτσερ ως σήμερα, με στατιστικές και γραφικές παραστάσεις, εδώ:

    http://www.guardian.co.uk/news/datablog/2012/jan/06/iron-lady-margaret-thatcher-data

   • βαγόνι avatar
    βαγόνι @ Geros 28/01/2013 20:40:22

    "...η καλύτερη πρωθυπουργός" για τους πλούσιους και
    ένα σημαντικό μέρος των μεσοστρωμάτων...το τελικό σκόρ του γκάλοπ αυτό περιγράφει. Το ότι είχε πυγμή και
    θέληση επιβολής μιάς μονοκόματης πολιτικής δεν σημαίνει
    ότι μπορεί να προβάλλεται ώς οραματικό ηγετικό πρότυπο.
    Σήμερα η Βρεττανία δεν παράγει...κατέλυσε το κοινωνικό
    της κράτος,διεύρυνε τίς κοινωνικές αντιθέσεις σε βαθμό
    απαράδεκτο για μιά χώρα αυτής της πολιτισμικής
    παράδοσης....τελικά, η αποτίμηση του καθενός συνδέεται
    με τον κόσμο των αξιών που ενστερνίζεται....π.χ, για μένα
    ο καλύτερος βρεττανός πρωθυπουργός μεταπολεμικά...
    (60-70 χρόνια κι΄όχι 40) είναι ο Ηarold Wilson..λειτούργησε σαν θαυμάσιο αμορτισέρ των
    πολιτικο-κοινωνικών πιέσεων, ενώ η χώρα συνέχισε να
    "παράγει"....η εν λόγω κυρία διαιρούσε και προετοίμαζε
    ισχυρό "τριτογενή" τομέα....services και City...και πού;
    στην πατρίδα της Βιομηχανικής Επανάστασης!

    • Σωτ Μητραλ avatar
     Σωτ Μητραλ @ βαγόνι 28/01/2013 23:12:00

     Δεῖτε τὸ σχόλιο http://www.antinews.gr/2013/01/28/201374/#comment-1117865

   • Φοιτητης avatar
    Φοιτητης @ Geros 29/01/2013 02:56:52

    Οταν ο Zugzwang λεει για καταστροφη οικονομιας εννοει της παραγωγικης. Δεν εμεινε φουγαρο στην Βρετανια μετα την Θατσερ και αυτο το αναγνωριζουν οι Βρετανοι, παροτι ασφαλως και την θεωρουν πολυ καλη πρωην πρωθυπουργο. Ενας συνδυασμος αγριας κοντρας με ολα τα συνδικατα και ιδιωτικοποιησεων βιομηχανιων κερδοφορων μεν αλλα χαμηλης τεχνολογιας δε (με την ελπιδα οτι ο ιδιωτης θα επενδυσει σε R&D) ηταν κολοσσιαια καταστροφη της Βρετανικης παραγωγικης οικονομιας. Ασφαλως υπηρξε αναπτυξη και τιθασευση του πληθωρισμου, αλλα μπορεις αυτο να το πεις οικονομικο θαυμα της Θατσερ που πηρε και καλα οικονομια στα μαυρα χαλια και την εκανε κουκλα; Τον υπερδιπλασιασμο της ανεργιας, τα εμπορικα ελλειμματα ρεκορ, την πληρη αποβιομηχανοποιηση; Αυτα τα θεωρω πιο σημαντικα απο μια μειωση του πληθωρισμου. Οι περισσοτερες βιομηχανιες ηταν κρατικες και πουληθηκαν επι Θατσερ. Ομως, οι αγοραστες δεν ηθελαν να το παιξουν βιομηχανοι. Ηθελαν απλα τα οικοπεδα. Το real estate ηταν πιο κερδοφορο απο εργοστασια που ηθελαν εκτακτες δαπανες δις στερλινων για R&D, υψηλη τεχνολογια, διαφοροποιηση προϊοντων, κτλ για να αποκτησουν μεγαλη κερδοφορια και πανω απ' ολα βιωσιμοτητα. Ετσι, το αορατο χερι της παντα σωστης αγορας και του αγιου ιδιωτη αποβιομηχανοποιησε την Βρετανια και την κατεστησε παρασιτικη οικονομια που ζει απο το real estate και τα χρηματοπιστωτικα προϊοντα του City (οπως ακριβως και οι ΗΠΑ). Δεν το θεωρω επιτυχια αυτο.

 11. ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ avatar
  ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ 28/01/2013 17:50:59

  "ΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ ΣΑΣ κορόιδα" αφου δεν έχετε offshore λέει. Δεν ακούς τα υπόλοιπα, μόνο αυτά που σου αρέσουν φαίνεται...

 12. Γιώργος Π. και ... avatar
  Γιώργος Π. και ... 28/01/2013 17:54:18

  Σου βγάζω το καπέλο!

  • EΠΙΚΟΥΡΟΣ avatar
   EΠΙΚΟΥΡΟΣ @ Γιώργος Π. και ... 28/01/2013 20:45:38

   Kι εγώ αγαπητέ Blue Nile!!!1000++++

 13. Σωτ Μητραλ avatar
  Σωτ Μητραλ 28/01/2013 17:59:31

  Συνυπογραφω καθε λεξη

  • Zugzwang avatar
   Zugzwang @ Σωτ Μητραλ 28/01/2013 18:41:45

   Δεν ηξερα οτι υποστηριζετε και εσεις το ουλτραφιλελευθερο μοντελλο.

   • Σωτ Μητραλ avatar
    Σωτ Μητραλ @ Zugzwang 28/01/2013 23:10:55

    Μὰ δὲν τὸ ὑποστηρίζω. Στὴν περίπτωση τῆς Θάτσερ μὲ γοητεύουν δύο πράγματα: ἡ πολιτικὴ βούληση χωρὶς ὑποσημειώσεις καὶ ἡ ἀντίληψη τοῦ conviction politics, δηλαδὴ ἐκλέγομαι γιὰ νὰ μετουσιώσω κάποιες ἀρχὲς σὲ πολιτική, ΚΑΙ ΘΑ ΤΟ ΚΑΝΩ. Αὐτὰ μὲ γοητεύουν, ὄχι «ὅλο τὸ πακέτο», καὶ τὸ ἔχω ἐξηγήσει σὲ ἄλλο ἄρθρο (Μέρκελ-Θάτσερ: βίοι οὐδόλως παράλληλοι).

    Δὲν καταλαβαίνω αὐτὸ ποὺ κάνουν πολλοὶ σχολιαστές, ἀντιλαβάνονται διάφορα θέματα ὅπως αὐτὸ ἐδῶ μὲ τὴν Θάτσερ ὡς take it or leave it: ἢ θὰ πάρεις ὅλο τὸ πακέτο καὶ θὰ δεχθεῖς π.χ. τὴν Θάτσερ στὸ 100%, σὲ κάθε παραμικρὴ πολιτικὴ ἐπιλογή, ἢ θὰ τὴν στείλεις στὰ τάρταρα. Ἡ ἔννοια τῶν συγκεκριμένων ἐκλεκτικῶν ἐπιρροῶν ἔχει ἐκλείψει. ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ἀδυνατῶ νὰ καταλάβω πῶς τὸ κάνουν αὐτό.

    • Zugzwang avatar
     Zugzwang @ Σωτ Μητραλ 28/01/2013 23:59:58

     Το να θαυμαζει καποιος σ'εναν πολιτικο ηγετη
     την "πολιτικὴ βούληση χωρὶς ὑποσημειώσεις καὶ τἡν ἀντίληψη τοῦ conviction politics" σημαινει οτι, αν θελει να ειναι συνεπης, θαυμαζει και αλλους ηγετες που διεθεταν αυτα τα προσοντα, ισως σε μεγαλυτερο βαθμο απο την Θατσερ, αλλα αφησαν στην ιστορια χειροτερη η πολυ χειροτερη φημη.
     Το "take it or leave it" στην περιπτωση της Θατσερ εξηγειται απο το οτι στερειτο "ανθρωπιας" και σαν ανθρωπος και σαν πολιτικος. Το ιδιο δεν συνεβαινε με τον Ρηγκαν, στον οποιο, πισω απο τη μασκα του ηθοποιου και του πολιτικου, διεκρινες τον ανθρωπο. Τηρουμενων των αναλογιων, σε εμας τα ιδια μπορει να πει κανεις αν συγκρινει τον Σημιτη με τον Κωστα Καραμανλη.

  • blue nile avatar
   blue nile @ Σωτ Μητραλ 28/01/2013 19:23:10

   Επιμένω να λέω ότι η Θάτσερ δεν ήταν μόνο μπαμπούλας για τους αριστερούς.
   Ήταν ένας μπαμπούλας για κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο.
   Επαναλαμβάνω αυτό που έγραψα και παραπάνω.
   Πριν αναλάβει η Θάτσερ το 1% του βρετανικού πληθυσμού κατείχε το 18% του βρετανικού πλούτου.
   Μόλις τελείωσε η Θάτσερ το 1% κατείχε το 36%.
   Eχουν καταλάβει άραγε οι υποστηρικτές της ότι κάθε φορά που το κράτος αποσύρεται από το οικονομικό γίγνεσθαι, αφήνεται ελεύθερο έδαφος ώστε να γίνονται οι πλούσιοι πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι;
   Εδώ και τριάντα χρόνια έχουμε κουραστεί να ακούμε για την ανωτερότητα του νεοφιλελευθερισμού (ή μάλλον για την ανωτερότητα ενός φαλκιδευμένου νεοφιλευθερισμού που έχει τόση σχέση με τον Χάγιεκ και τον Φρίντμαν όσο ο
   Μαρξισμός-Λενινισμός με την ΕΣΣΔ).
   Ποιο το αποτέλεσμα;
   Μια διαρκής πτώση της αγοραστικής δύναμης των χαμηλομεσαίων στρωμάτων που δεν προσπαθεί να αντιμετωπιστεί με αυξήσεις των κατώτατων μισθών αλλά με χαμήλωμα των επιτοκίων για να μπορούν οι φτωχότεροι να συμμετέχουν στην κατανάλωση που απαιτεί ο καπιταλισμός με πιστωτικές κάρτες.
   Ακόμα και ο Χάγιεκ υποστήριξε σθεναρά ένα κατώτατο εγγυημένο εισόδημα.
   Που είναι το περιβόητο Trickle-Down Effect στην οικονομία που βαρεθήκαμε τόσα και τόσα χρόνια να ακούμε;
   Ότι δηλαδή αν αφήσουμε την αγορά χωρίς κρατικές παρεμβάσεις και μπορέσουν οι πλούσιοι να αυξήσουν τα κέρδη τους τότε μέρος αυτών των κερδών θα διαχυθούν προς τα κατώτερα στρώματα.
   Είδατε τίποτα τέτοιο σε ΗΠΑ, Βρετανία και Ιρλανδία;
   Οι ίδιοι βέβαια που είναι πολέμιοι των κρατικών παρεμβάσεων όταν παρουσιαστεί μια Κρίση όπως αυτή του 2008 που οι ίδιοι με τις φούσκες τους δημιούργησαν, τρέχουν με την παλάμη ανοικτή και ζητούν ζεστό χρήμα από το κράτος, χρήμα που το πληρώνουν οι φορολογούμενοι , για να διασώσουν τα κολλητάρια τους τους τραπεζίτες.
   Και μετά εκφωνούν πύρινους λόγους ότι η οικονομία δεν αντέχει αυξήσεις στους μισθούς ή πόρους για το κοινωνικό κράτος

   • Geros avatar
    Geros @ blue nile 29/01/2013 01:43:31

    blue nile ,
    Κατά την περίοδο της διακυβέρνησης Thatcher το χάσμα μεταξύ φτωχών Βρετανών και πλουσίων όντως μεγάλωσε , δεν έγιναν οι φτωχοί φτωχότεροι όμως. Να μην σας τα λέω εγώ όμως , ακούστε την ίδια την Thatcher να το λέει:
    http://www.youtube.com/watch?v=rv5t6rC6yvg

 14. Zugzwang avatar
  Zugzwang 28/01/2013 18:37:39

  Η συντριβη των ελεγκτων εναεριου κυκλοφοριας απο τον Ρηγκαν ηταν το καιριο πληγμα εναντιον του μοντελλου που εβγαλε την αμερικανικη (και επομενως και την δυτικη) οικονομια απο την κριση του 1929, του μοντελλου που της επετρεψε να νικησει στο Β' Παγκοσμιο Πολεμο και να ξεπερασει της καταστροφες του. Αλλαξε το μοντελλο εκεινο λοιπον και επανηλθαμε στο 1929 και χειροτερα.
  Η κατασταση του Ηνωμενου Βασιλειου, την στιγμη που ανελαβε η Θατσερ, δεν μπορει καθολου να συγκριθει με τη κατασταση που ανελαβε ο Σαμαρας. Ουτε στο εξωτερικο χρεος, ουτε στο ελλειμα, ουτε στην ανεργια αλλα, κυριως, ουτε στην διαφθορα. Η Θατσερ δεν κληρονομησε συνεπειες μεγαλοσκανδαλων τυπου χρηματιστηριου, Γκολντμαν Σαχς, δομημενων ομολογων, swaps, cds, Siemens, υποβρυχιων, μιζων, λιστων και αρχιληστων οπως κληρονομησε ο Σαμαρας. Περιεργη η προσπαθεια σου να υποτιμησεις το μεγεθος της καταστροφης της χωρας που καλειται ο σημερινος πρωθυπουργος ν'αντιμετωπισει.
  Και αλλοι ηγετες φωτογραφηθηκαν και φωτογραφιζονται με δικτατωρες. Ναι. Αλλα οι πολιτικεW και κοινωνικες σχεσεις Θατσερ-Πινοσε υπερεβαιναν κατα πολυ τα της απλης φωτογραφιας.
  Φαινεται οτι δεν παρακολουθησες τι ελεχθη στο Νταβος. Ολοι πλεον εχουν συνειδητοποιησει οτι το οικονομικο μοντελλο Ρηγκαν-Θατσερ-Πινοσε ειναι καλο πλεον μονο για τα μουσεια. Και τρεμουν γιατι δεν ξερουν αν προλαβαινουν να το αλλαξουν πριν σκασει η φουσκα του παγκοσμιου χρεους και θα τρεχουμε ολοι να βρουμε καταφυγιο...
  Καλο θα ηταν να ανοιγουμε καμμια φορα το παραθυρο για να βλεπουμε τι καιρο κανει εξω.

 15. Απορών avatar
  Απορών 28/01/2013 21:39:46

  Αγαπητέ κ. Μητραλέξη,
  για άλλη μια φορά τα θερμά μου συγχαρητήρια!
  Φιλελεύθερος και συνάμα όχι ευρωλιγούρης (παρεπιπτόντως έπεσα επάνω στην παρουσίασή σας περί "νεοορθοδοξίας" (sic) στο youtube: ήταν εξαιρετική!).
  Άντε να εξηγήσεις ότι από όλην άμεσα προσφερόμενη "γκάμα" οργάνωσης ενός δυτικού κράτους, ο φιλελευθερισμός μας ταιριάζει γιατί δεν τα πηγαίναμε ποτέ καλά με τους θεσμούς και με το κράτος. Φυσικά, ενδεχομένως να προτιμούσα πιο κοινοτικές προσεγγίσεις αλλά δεν κάνω το λάθος να τις ταυτίζω με τον κρατικιστικό σοσιαλισμό ο οποίος βρίσκεται στους αντίποδες!
  Για άλλη μια φορά συγχαρητήρια!

  • EΠΙΚΟΥΡΟΣ avatar
   EΠΙΚΟΥΡΟΣ @ Απορών 28/01/2013 22:08:24

   Kαλός είναι ο φιλελευθερισμός όταν είσαι golden boy, αρκεί να έχεις πρόθυμους πολιτικούς πλιατσικολόγους να σου κρατικοποιούν την επιχείρηση μόλις αρχίζεις να χρεωκοπείς. Κρατικός καπιταλισμός λέγεται η νέα μορφή Φιλελευθερισμού. Γιατί όχι, αφου οι φτωχοί πάντα κορόιδα θα είναι...Αλλωστε,"τον μακάκα κανένας νόμος δεν σου απαγορεύει να τον εκμεταλλεύεσαι" ...

   • Απορών avatar
    Απορών @ EΠΙΚΟΥΡΟΣ 29/01/2013 13:41:10

    Επίκουρε δεν μιλούμε για την εφαρμογή: δεν αντιλαμβάνομαι ακριβώς για ποιο λόγο θα πρέπει να αποκαλούμε φιλελευθερισμό ή "νεοφιλελευθερισμό" (sic) κρατικές παρεμβατικές πολιτικές... επειδή είναι η κυρίαρχη προπαγάνδα των αριστερών;

  • Σωτ Μητραλ avatar
   Σωτ Μητραλ @ Απορών 28/01/2013 23:19:18

   Θερμὰ εὐχαριστῶ, μὰ νὰ σημειώσω γιὰ χάρη τῆς συζήτησης ὅτι δὲν νιώθω καθόλου φιλελεύθερος, παρὰ μόνο ἂν πρέπει νὰ διαλέξω ἀνάμεσα σὲ φιλελευθερισμὸ καὶ... ΣΥΡΙΖΑ. Δὲ μοῦ λέει κάτι αὐτὴ ἡ ἰδεολογία βρὲ παιδί μου, δὲν ἀπαντᾶ στὰ πολιτικὰ ἐρωτήματά μου. Ἡ δὲ παράταξη δεξιώτερα τοῦ κέντρου στὴν Ἑλλάδα εἶναι σαφέστατα πρωτίστως Συντηρητική καὶ μετὰ ὁτιδήποτε ἄλλο: εἶναι αὐτοχειρία ὁ μητσοτακικὸς αὐτοπροσδιορισμός "(μεγάλη) φιλελεύθερη παράταξη".

   Ὡς πρὸς αὐτὸ ποὺ εἴπατε γιὰ φιλελευθερισμὸ καὶ κοινοτισμό, ἐπιτρέψτε μου νὰ σᾶς παραπέμψω ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ στὰ κάτωθι κείμενα:
   τοῦ φιλελεύθερου Νίκου Γεωργιόπουλου καὶ τῆς κοινοτιστικῆς ἐμῆς ταπεινότητος:
   Από το κρατικό στο δημόσιο: κριτική στην προοπτική ενός φιλελεύθερου κοινοτισμού / του Σωτήρη Μητραλέξη
   http://www.ppol.gr/cm/index.php?Datain=6223&LID=1
   Ελληνικός κοινοτισμός και φιλελευθερισμός/του Νίκου Γεωργιόπουλου
   http://www.blemilo.com/2011/04/blog-post_6284.html


   Ἄχ, μοῦ θυμήσατε ὁμιλία ἀπ' ὅταν ἤμουν ἀκόμη.... νέος! (sic)

   • Απορών avatar
    Απορών @ Σωτ Μητραλ 29/01/2013 10:45:16

    Αγαπητέ κ. Μητραλέξη,
    εξαιρετικοί και οι δύο σύνδεσμοι... το θέμα το οποίο θέτει ο κ. Γεωργιόπουλος είναι καίριο, αλλά ακόμη περισσότερο η απάντησή σας! Σας είπα τη γνώμη μου για το Ράμφο, οπότε σαφώς και θα αντιλαμβάνεστε ότι τασσόμενος υπέρ του φιλελευθερισμού δεν εννοώ ότι αποτελεί ικανή συνθήκη ή το απολύτως ευκταίον. Τον θεωρώ όμως αναγκαία συνθήκη δεδομένων των συνθηκών της νεωτερικότητας... Με άλλα λόγια τι θα πρέπει να κάνουμε εντός 2-3 ετών ώστε να έχουμε τη δυνατότητα να φτάσουμε στο παρελθόν μας.
    Γνωρίζοντας το έργο του Ζιάκα θεωρώ πως είναι πιο εύκολο να συνεννοηθούμε: το νεοελληνικό κράτος υπήρξε ένα περίεργο μόρφωμα επιβολής ενός ξένου προς την παράδοσή μας κρατισμού ιδιαίτερα μετά τη μεταπολίτευση (κολλεκτιβισμού κατά Ζιάκα) ενώ η παράδοσή μας είχε περάσει προ πολλού τη φάση εξατομίκευσής (ατομικισμού) και όχι μόνο αυτό αλλά συγκρότησε και προσωποκεντρικό πολιτισμό! Αυτός είναι και ο λόγος που δεν παίρνουμε στα σοβαρά το κράτος και όχι επειδή είμαστε ακόμα σε κολλεκτιβιστικό στάδιο λόγω της φιλοκαλίας κτλ. (βλ. Ράμφος). Άρα όταν μιλάω για φιλελευθερισμό, δεν υποστηρίζω τη "ράμφεια" εξατομίκευση του ατομικού υποκειμένου αλλά την αντίστοιχη πορεία την οποία θα πρέπει γοργά να ακολουθήσει το συλλογικό υποκείμενο προκειμένου να φτάσει πιο κοντά στην παράδοσή του, η οποία φυσικά είναι το επόμενο βήμα του προσωποκεντρικού κοινοτισμού. Με άλλα λόγια θεωρώ ότι μας λείπει ακόμα σε συλλογικό επίπεδο η αναγκαία συνθήκη (η ικανή όντας αμετανόητα αφελής(;) θεωρώ ότι υπάρχει εγγεγραμμένη στο συλλογικό μας ασυνείδητο (να το πω έτσι)) άρα με ενδιαφέρει περισσότερο η άμεση πρακτική αντιμετώπιση του προβλήματος. Θεωρώ λοιπόν, ότι βραχυπρόθεσμα οι προτάσεις του κ. Γεωργιόπουλου είναι πολύ σημαντικές αλλά κάπως πιο μακροπρόθεσμα συντάσσομαι ανεπιφύλακτα μαζί σας! Σαφώς και δεν θεωρώ ότι μας πηγαίνει ο προτεσταντικός καπιταλισμός (βλ. Weber) ως μοντέλο...
    Ίσως σας φανεί περίεργο αλλά ο διάλογος σας με τον κ. Γεωργιόπουλο μου θύμισε εν πολλοίς τη διαμάχη αναρχοκομμουνισμού / αναρχοκαπιταλισμού: ξεχνώντας αμφότεροι ότι η υπέρβαση του νεωτερικού κράτους είναι το πρωτεύον, υπερασπίζονται με σθένος το 2ο συνθετικό με αποτέλεσμα η μια τάση να φαίνεται πως τείνει προς εξάλειψη του ατομικού και η άλλη προς την εξάλειψη του συλλογικού, ενώ το πρόσωπο δεν εξαλείφει τίποτα από τα δύο αλλά τα μεταμορφώνει διατηρώντας τα καλύτερα στοιχεία τους, και αυτό που στις ιδεολογίες αυτές της νεωτερικότητας είναι μελλοντικός στόχος σε εμάς είναι ήδη παράδοση!
    Βεβαίως, έχετε πολύ δίκιο ως προς τις οντολογικές προϋποθέσεις του φιλελευθερισμού, ωστόσο δεν θα πρέπει να μας διαφεύγει ότι δεν νοείται κοινοτισμός ο οποίος δεν ενσωματώνει τις θετικές πτυχές τόσο του κολλεκτιβισμού όσο και του ατομοκεντρισμού: πρόκειται για την ηρακλείτεια σύνθεση τους και συνάμα μεταμόρφωσή τους σε προσωποκεντρισμό.
    Όπως και να έχει πρόκειται για μια τεράστια συζήτηση η οποία δεν είναι δυνατόν να γίνει στο πλαίσιο ενός blog και η οφείλω να ομολογήσω ότι πολλές φορές δηλώνω φιλελεύθερος γιατί μου αρέσει να αντιμετωπίζω τη μήνην των κρατιστών (οι οποίοι τελικά διαπιστώνω ότι στην Ελλάδα βρίσκονται τόσο δεξιά όσο και αριστερά του πολιτικού φάσματος).
    Σε κάθε περίπτωση, από τα γραπτά σας διαπιστώνω πολλές συγγένειες ως προς τον τρόπο σκέψης μας, άλλο αν φαίνεται πως διαφωνούμε.
    Υ.Γ.: Δεν κατάλαβα πως αντιμετωπίζετε το "συντηρητισμό" στον οποίον αναφέρεστε. Μαζί με το φιλελευθερισμό είναι από τις πιο αμφίσημες έννοιες ιδιαιτέρως στην Ελλάδα όπου δεν υπήρχε καν Ancien Régime, οπότε δεν αναφέρθηκαν καν σε αυτόν.

 16. George avatar
  George 28/01/2013 22:53:37

  How UK was when Thatcher came to power can be seen in Monty Python's Ministry of Silly Walks. Any similarities with the Greek public sector is, needless to say, pure coincidence :-)
  http://www.youtube.com/watch?v=oYlzTdSZeI4

 17. Γιάννης Φαίλτωρ avatar
  Γιάννης Φαίλτωρ 29/01/2013 03:49:34

  Δεν μπορεί να γίνει μια σοβαρή συζήτηση χωρίς υπερβολές;

  Ας δουμε λοιπόν τι δεν παράγει η Βρετανία όπου δεν έχει μείνει φουγάρο.
  h--p://www.gkn.com/aerospace/Pages/default.aspx
  h--p://www.baesystems.com/home
  h--p://www.rolls-royce.com/civil/products/largeaircraft/index.jsp
  h--p://www.agustawestland.com/
  h--p://www.magellan.aero/
  h--p://www.nissan.co.uk/#,psyma
  h--p://www.bentleymotors.com/
  h--p://www.jaguar.com/gb/en/
  h--p://www.astonmartin.com/
  h--p://lotusf1team.com/#
  h--p://www.redbullracing.com/cs/Satellite/en_INT/Red-Bull-Racing/001242807156063
  h--p://www.caldergroup.eu/
  h--p://www.bakerhughes.com/

  Αυτά είναι μερικά μικρά παραδείγματα για το ότι δεν υπάρχει παραγωγή στη Βρετανία. Φυσικά η ανισορροπία μεταξύ του χρηματοπιστωτικού τομέα και της υπόλοιπης οικονομικής δραστηριότητας είναι μεγάλη. Αλλά τα θεμέλια της αποβιομηχάνισης είχαν ήδη μπει από τα τέλη της δεκαετίας του 60 για διάφορους λόγους, όπως η μειωμένη ανταγωνιστικότητα των κρατικών εταιρειών, η ελλειπής τεχνική εκπαίδευση, το κλίμα ανατροπών και αμφισβήτησης εκείνης της εποχής, ο ουτοπικός αριστερισμός κλπ. Η σύγκρουση με τα πανίσχυρα συνδικάτα είχε ήδη ξεκινήσει με την κυβέρνηση Χιθ. Την ίδια εποχή ξεσπά τραπεζική κρίση από, τι άλλο!, μια τεράστια φούσκα στις τιμές των ακινήτων, κάτι που ανάγκασε την Τράπεζα της Αγγλίας να διασώσει δεκάδες μικρές τράπεζες.Μην ξεχνάμε ότι συνεπεία όλων αυτών το 1976 η κυβέρνηση Κάλαχαν έφερε το ΔΝΤ στο νησί. Φυσικά ο τραπεζικός κλάδος, εκμεταλλευόμενος τις συνθήκες κατόρθωσε να επιτύχει την εδραίωσή του στο Citi, εκτοξεύοντας το ποσοστό συμμετοχής του στο ΑΕΠ της χώρας. Αυτή τη στιγμή γίνεται μεγάλη προσπάθεια ενίσχυσης του παραγωγικού τομέα αλλά υπάρχει τρομερή έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού αφού την τελευταία 25ετία το μεγαλύτερο τμήμα της νεολαίας επέλεξε να στραφεί προς τον τριτογενή τομέα. Γι αυτό και παρατηρείται εισαγωγή εξειδικευμένων τεχνικών και επιστημόνων για τη στήριξη της μεταποίησης.
  Η Θάτσερ θα παραμείνει ένα αμφιλεγόμενο πρόσωπο και δεν είναι σωστό να της φορτώνουμε όλα τα κακά ούτε και να τη θεωρούμε υπεύθυνη για όλα τα καλά (αυτά που θεωρεί ο καθένας τουλάχιστον ως τέτοια σύμφωνα με τον αξιακό του κώδικα!)
  Κοινωνικό κράτος υπάρχει (όχι βέβαια σαν το δικό μας το καμάρι!) ακόμα αλλά συρρικώνεται, όπως παντού γιατί δεν υπάρχουν οι πόροι για να συντηρηθεί. Και η αλήθεια είναι ότι πολλοί Άγγλοι αλλά και μετανάστες έκαναν κακή χρήση όλων των δικαιωμάτων που τους παρείχε το βρετανικό κράτος στερώντας πολύτιμους πόρους από τους υπόλοιπους που τους είχαν πραγματικά ανάγκη. Το θέμα είναι ανεξάντλητο...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.