11/10/2010 12:32
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Κάλπες στο 2011 βλέπουν στο ΔΝΤ

Σε τροχιά εκλογών θα εισέλθει η χώρα το δεύτερο εξάμηνο του 2011, συνεκτιμούν αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης και του ΔΝΤ, αν η Ελλάδα, εν τω μεταξύ, έχει καταφέρει να πείσει τις αγορές με την εφαρμογή των μέτρων του Μνημονίου και οι δημοσκοπήσεις βρίσκονται σε ικανοποιητικά για την κυβέρνηση επίπεδα.

Αν δεν είναι βαριές οι απώλειες για το κυβερνών κόμμα στις δημοτικές εκλογές του Νοεμβρίου και εφόσον οι δημοσκοπήσεις του προσεχούς Ιουνίου θα εμπεριέχουν αισιόδοξα ευρήματα για το ΠΑΣΟΚ και θα υπάρχει «σχετική» εργασιακή ειρήνη, τότε θεωρείται εξαιρετικά πιθανό ότι θα προκηρυχθούν εκλογές για το φθινόπωρο του 2011. «Αλλιώς θα είναι σαν να θέλουν να αυτοκτονήσουν», είπε χαρακτηριστικά στην «Ε» ανώτατος αξιωματούχος του ΔΝΤ, λόγω του τι έπεται στα χρόνια που θα ακολουθήσουν.

Ο ίδιος σημείωσε ταυτόχρονα την εξαφάνιση από τον πολιτικό χάρτη όλων των μεγάλων κομμάτων σε χώρες όπου έχει πάει το ΔΝΤ (Αργεντινή, Τουρκία κ.ά.) τις τελευταίες 10ετίες, και αυτό λέγεται πως το γνωρίζουν καλά στο κυβερνών κόμμα. Κατά τη σχετική ερμηνεία των εν λόγω κύκλων, ενδεικτικός και ενδιαφέρων ήταν, συνεπώς, ο γρίφος του Γ. Παπακωνσταντίνου απαντώντας σε σχετική ερώτηση «για το αν πιστεύουν ότι με αυτά τα σκληρά μέτρα θα τιμωρηθούν εκλογικά», κατά τη διάρκεια ημερίδας που διοργάνωσε το BBC στην έδρα του ΔΝΤ: «Τα αποτελέσματα της πολιτικής μας φαίνονται, γι' αυτό και ο κόσμος θα μας ξαναψηφίσει».

Επιπλέον, αξιοσημείωτες ήταν το προηγούμενο 48ωρο στην Ουάσιγκτον οι σωρηδόν δηλώσεις στήριξης και ενθάρρυνσης της κυβέρνησης Παπανδρέου (positive reinforcement), που εκτιμάται ότι αποτελούν ενορχηστρωμένη προσπάθεια για την αναγκαία πολιτική της επιβίωσης, με σκοπό να φέρει εις πέρας το πρόγραμμα σταθεροποίησης.

Τα εύσημα που απονεμήθηκαν στην Αθήνα αποτελούν αντικείμενο συζήτησης στα ενδότερα της αμερικανικής κυβέρνησης αλλά και στην έδρα του ΔΝΤ, δεδομένου ότι θεωρούν πως πέραν των πολιτικών σκοπιμοτήτων αποτελούν μια ψυχολογική ώθηση (psychological premium) σε ό,τι αφορά την οικονομική διάσταση των πραγμάτων, αλλά και προσωπικά μια πολιτική στήριξη στον Γιώργο Παπανδρέου.

Δηλώσεις - στήριγμα

Η δήλωση του γενικού διευθυντή του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν στην ίδια ημερίδα του BBC, την περασμένη Παρασκευή, ήταν ενδεικτική: «Η Ελλαδα έχει κάνει σπουδαίο έργο και έχει έναν πρωθυπουργό που δεν υπολογίζει το πολιτικό κόστος». Βέβαια όλα αυτά διαδραματίζονται εν όψει των δημοτικών εκλογών του Νοεμβρίου αλλά και θέτουν την πλατφόρμα για τις -με τις παραπάνω συνθήκες- εικαζόμενες εκλογές του προσεχούς έτους.

Περαιτέρω δεν θα πρέπει να παραγνωρίζεται και το γεγονός ότι το ΔΝΤ θέλει «να πάρει τα λεφτά του πίσω και με το παραπάνω», όπως έχει συμβεί και σε άλλες περιπτώσεις, αλλά και σε προσωπικό επίπεδο ο Ντομινίκ Στρος-Καν επιθυμεί να δικαιωθεί για την προσωπική του παρέμβαση και έγκριση στο ελληνικό πρόγραμμα στήριξης, είτε λόγω των προσωπικών του φιλοδοξιών για τον προεδρικό θώκο της Γαλλίας είτε για την επανεκλογή του στο Ταμείο (σ.σ: η θητεία του λήγει τον Απρίλιο του 2011).

Στο ΔΝΤ, παραδόξως, φτάνουν στο σημείο να «ανέχονται» τον διάσημο οικονομολόγο Τζόζεφ Στίγκλιτς, σύμβουλο του Γ. Παπανδρέου, τον οποίο θεωρούν κόκκινο πανί, μιας κι ενώ «ρίχνει βιτριόλι» για τον ρόλο εν γένει του Ταμείου και επιθυμεί τη διάλυσή του, ταυτόχρονα στηρίζει το ελληνικό πρόγραμμα, λέγοντας με υπεκφυγές πως «η Ελλάδα δεν είχε άλλη επιλογή από το συμμάζεμα... ενώ οι ΗΠΑ έχουν...».

Σαρκαστικά υποστηρίζουν αξιωματούχοι του ΔΝΤ πως πρόκειται για μισθοφόρους (hired guns), που δεν μπορείς να τους έχεις εμπιστοσύνη. Κατά τον ίδιο τρόπο, σημειωτέον, μιλούσαν στο παρελθόν και για τον καθηγητή Τζέφρι Σακς, σύμβουλο τότε των Ρώσων, τον οποίο ο πρώην γενικός διευθυντής του Ταμείου, Μισέλ Καμντεσί, είχε αποκλείσει τότε από τις συναντήσεις της Ρωσίας με το ΔΝΤ.

http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=212172

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Θραξ Αναρμόδιος avatar
  Θραξ Αναρμόδιος 11/10/2010 12:43:02

  Γιατί δεν πετάνε κάνα κοκκαλάκι, από τα "τεράστια ποσά" που κέρδισαν από την ελλάδα αυτοί του ΔΝΤ και στον επιφανή επιστήμονα και σοφό καθηγητή κ. Στίγκλιτς. Υποπτεύομαι πως αν το κάνουν, θα τους αφήσει ήσυχους. Συνάδει εξάλλου ως στάση και με την εντιμότητα της δυτικής επιστήμης και ότι νεφελωδέστερου έχουν ποτέ εφεύρει τα δυτικά πανεπιστήμια: την επιστήμη της οικονομίας.

  Αντε ρε hired guns αφήστε μας στον πόνο μας κι εσείς και οι προϊσταμένοι σας. Που θα μας πείτε και πότε θα κάνουμε εκλογές! Α, φευγάτε από δω.

  Θραξ Αναρμόδιος

 2. Chris avatar
  Chris 11/10/2010 13:27:09

  Η ευκαιρία που ζητάει σύσσωμος ο λαός της Ελλαδας μας!
  Κοντός ψαλμός, Αλληλούια.
  Δεν συνεχίζω με άλλη παροιμία του λαού μας, θα ξαναγραψω όταν με το καλό έρθει ο Σαμαρας στη θέση του ΓΑΠ.
  Καλή σας μέρα και Καλή εβδομάδα.

 3. Σοσιαληστής avatar
  Σοσιαληστής 11/10/2010 13:28:27

  ΠΑΣΟΚ στην αντιπολίτευση και ΝΔ να λάβει αποφάσεις; Ενδιαφέρον.

  • Minnie avatar
   Minnie @ Σοσιαληστής 11/10/2010 13:41:14

   Και οι μισθοφοροι ξανα εν δρασει, να σπανε και να καινε οτι εχει μεινει ορθιο.

   • Orestios avatar
    Orestios @ Minnie 11/10/2010 16:21:00

    Κλασικά. Γιατί το GAP μόνο νοιάζεται για την Ελλάδα.
    χο! χο! χο!

 4. ataktos avatar
  ataktos 11/10/2010 15:18:25

  και αυτό το δυνατό χαρτί με όνομα και ιστορία ήταν τελικά ..μιας χρήσεως

 5. δημητρης avatar
  δημητρης 11/10/2010 17:55:45

  ΑΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ Η Ν.Δ ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΔΕΚΕΜΒΡΗ ΤΟΥ 2011 ΤΟΤΕ ΚΑΛΑ ΚΡΑΣΙΑ.
  ΤΗΝ ΕΧΕΙ ΒΑΨΕΙ. ΘΑ ΔΙΑΛΥΘΕΙ ΕΙΣ ΤΑ ΤΕΣΕΡΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΟΡΙΖΟΝΤΑ.
  ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΥΠΟΦΕΡΕΙ ΜΕΧΡΙ ΤΟΤΕ;
  ΕΚΤΟΣ ΚΑΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ ΣΥΝΕΝΝΟΗΜΕΝΑ.
  ΟΠΩΣ ΑΝΕΚΑΘΕΝ.

  • δρόμος avatar
   δρόμος @ δημητρης 11/10/2010 17:56:53

   Δημήτρη, αν έχεις την καλωσύνη γράφε με πεζά - τα κεφαλαία δεν διαβάζονται

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.