#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
11/07/2012 15:31
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

ΚΚΕ: Υποτιμήσαμε το ρόλο του ΔιαδικτύουΣε αυτοκριτική, πέραν των άλλων συμπερασμάτων, προχωρά το ΚΚΕ για τα αποτελέσματα της διπλής εκλογικής αναμέτρησης.

Σε κάποια σημεία η αυτοκριτική είναι αρκετά αυστηρή και συγκεκριμένη, με την ΚΕ να αναλαμβάνει ιδιαίτερο βάρος, όπως γίνεται σαφές.

Όπως αναφέρει το "ρεπορτάζ" είναι η πρώτη φορά που το ΚΚΕ μπαίνει σε μια λογική εσωτερικής κριτικής, στρέφοντας τα βέλη του κυρίως προς τα μεσαία και ανώτερα στελέχη για την ελλιπή δουλειά τους, και παρέμβασή τους κυρίως στους χώρους εργασίας.

Για πολλούς "φίλους του κόμματος" είναι η πρώτη ανακοίνωση που το ΚΚΕ χρησιμοποιεί και ιδεαλιστικές εκφράσεις (πνεύμα απογοήτευσης, πνεύμα επαγρύπνησης) ως αξιολογικά εργαλεία της κομματικής συμπεριφοράς των μελών του. Πράγμα που όπως οι παλαιότεροι θυμόμαστε, δεν ήταν μέσα στο οπλοστάσιο των κριτηρίων που έθετε.

Τέλος γίνεται για πρώτη φορά σαφής αναφορά στο ρόλο του διαδικτύου, η διεισδυτικότητα του οποίου υποτιμήθηκε, κυρίως στις νέες ηλικίες αλλά και στις πόλεις, εκεί που το ΚΚΕ απώλεσε μεγάλο μέρος των δυνάμεών του προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

Οι πληροφορίες μας κάνουν λόγο, για μια μερική στασιμότητα, στις εξελίξεις για αλλαγή της ηγεσίας, καθώς σε καμία περίπτωση αυτή δε θα πρέπει να γίνει αντιληπτή ως αποτέλεσμα εσωκομματικής δυσαρέσκειας και κρίσης.

 Όπως βέβαια λέει και ένας φίλος.."όταν ακούσεις πως στο ΚΚΕ υπάρχει κρίση...σημαίνει πως η διάσπαση είναι ήδη κοντά.."

 

Αρχικά στην ανακοίνωση του Περισσού γίνεται μία μικρή αναφορά στην προεκλογικές συνθήκες, στα ήδη υπάρχοντα προβλήματα και αρνητικούς συσχετισμούς για το κόμμα.

Στη συνέχεια, αναφέρεται η μεγάλη επιθετικότητα του κεφαλαίου, αλλά και η διόγκωση της ανεργίας, παράγοντες οι οποίοι επέδρασαν στην εκλογική συμπεριφορά, ενώ αναφέρονται και αγώνες των εργαζομένων οι οποίοι όμως ήταν εύκολοι στόχοι στην προβοκάτσια.

"Οι εργατικοί λαϊκοί αγώνες που ξέσπασαν και κλιμακώθηκαν στη διάρκεια της κρίσης καλλιέργησαν κύμα λαϊκής οργής και δυσαρέσκειας σε βάρος τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ, αλλά ταυτόχρονα παρέμβαινε το σύστημα με στόχο την κάμψη της λαϊκής αντίστασης, την εκτροπή από ριζοσπαστικούς στόχους, με την προβοκάτσια και τη σύγχυση".

Όσο για τη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, σημειώνεται ότι:

Τα πιο έκδηλα αρνητικά χαρακτηριστικά είναι η μεγάλη μείωση της εκλογικής δύναμης του ΚΚΕ, η ενδυνάμωση της ΝΔ, η ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ, η αντοχή της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ.

Η ισχυροποίηση του ΣΥΡΙΖΑ συντελέσθηκε και ενώ αποκαλύφθηκε η διαχειριστική του λογική.

Το κυβερνητικό πρόγραμμα που παρουσίασε, απέβαλε τα όποια φραστικά ριζοσπαστικά συνθήματα είχε αναδείξει πριν τις εκλογές της 6ης Μαΐου.

Μέσα σ’ αυτές τις συνθήκες, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, έγινε συστηματική και μελετημένη ιδεολογική - πολιτική επίθεση στο Κόμμα, προσαρμοσμένη στις ανάγκες του συστήματος για την αναμόρφωση του αστικού πολιτικού συστήματος, εγκλωβισμού της λαϊκής δυσαρέσκειας σε ανώδυνες για το σύστημα επιλογές, την αναχαίτιση της δυναμικής που φέρνει η ταξική πάλη, το οργανωμένο εργατικό κίνημα".

Στο σημείο αυτό όμως η ανακοίνωση περνά στην αυτοκριτική και αναφέρεται ως πρώτο στοιχείο:

"Η ΚΕ εκτιμά ότι υπάρχει σοβαρή έλλειψη στη δουλειά του Κόμματος με τον περίγυρό του, τους φίλους και οπαδούς για την ανάδειξη των θέσεών μας σχετικά με το χαρακτήρα των εκλογών για το αστικό κοινοβούλιο και την ανάδειξη κυβέρνησης στα πλαίσια του συστήματος ευρύτερα".

Παράλληλα τονίζεται πως αυτό δεν έρχεται σε αντίθεση με την ανάγκη να γίνεται όλο και πιο ισχυρό το ΚΚΕ και στη Βουλή, "όμως δεν πρέπει να θεωρούνται οι εκλογές ως η μάχη των μαχών, αποσπασμένη από το επίπεδο ανάπτυξης της ταξικής πάλης".

Μετά γίνεται λόγος για μακροχρόνιες αδυναμίες και καθυστερήσεις στη δουλειά των μελών του κόμματος.

"Η εκλογική αναμέτρηση ανέδειξε τις μακροχρόνιες αδυναμίες και καθυστερήσεις στην δουλειά μας για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, την ενίσχυση της κοινωνικής συμμαχίας, την κομματική οικοδόμηση σε συνθήκες που υπάρχουν δυσκολίες στην οργάνωση των μαζών, ώστε να εξαντλούνται όλες οι δυνατότητες που απορρέουν από τις αντικειμενικές εξελίξεις.

Αυτά τα καθήκοντα βεβαίως απαιτούν χρόνο, επίμονη προσπάθεια, σταθερό και επεξεργασμένο προσανατολισμό".

Για να λεχθεί ξεκάθαρα:

"Σε τελευταία ανάλυση η ΚΕ έχει την πρώτη ευθύνη, επίσης όλα τα καθοδηγητικά όργανα, η κάθε ΚΟΒ, πώς τελικά δρούμε στις μάζες με τις θέσεις μας, με μαχητικότητα και ικανότητα συσπείρωσης δυνάμεων που έχουν διαφορετικές αντιλήψεις και διαφορετικό επίπεδο πείρας και θέλησης για δράση".

"Η ΚΕ δεν μπόρεσε, επίσης, με βάση το ύψος των αναγκών και των δικών της κατά καιρούς διαπιστώσεων, να προσανατολίσει πρακτικά όλο το Κόμμα να απευθύνεται κυρίως στις νεώτερες ηλικίες με κοινωνικοταξικά βέβαια κριτήρια.

Αυτές οι ηλικίες διαμορφώθηκαν σε συνθήκες παγκόσμιας ήττας του εργατικού κινήματος, βαθειάς κρίσης του κομμουνιστικού κινήματος, προσπάθειας να υποκατασταθεί το κομμουνιστικό κίνημα με ένα σοσιαλδημοκρατικό-οπορτουνιστικό αριστερό κίνημα που διεκδικεί συμμετοχή στην αστική διαχείριση.

Δεν μπόρεσε να συντονίσει την δουλειά όλου του κόμματος με την στήριξη και βοήθεια της ΚΝΕ, ιδιαίτερα σε χώρους της μάθησης στους οποίους η ιδεολογική επίθεση είναι επεξεργασμένη καλά και ασκεί σοβαρή επίδραση".

Πολύ σημαντικό επίσης είναι πως αναγνωρίζεται ότι υπάρχει έλλειψη στη γνώση για τα πολιτικά τεκταινόμενα σε μέλη του κόμματος. ενώ γίνεται λόγος και για την ανάγκη σύσφιγξης των σχέσεων ανάμεσα στο ΚΚΕ και τους φίλους και οπαδούς του.

"Αποδείχθηκε ότι απαιτείται να οικοδομούνται πιο στενοί ιδεολογικοπολιτικοί δεσμοί με τους φίλους και οπαδούς, ως μόνιμο στοιχείο στη δουλειά μας και όχι μόνο σε περιόδους έξαρσης των αγώνων και των εξελίξεων.

Δεν αρκεί η ιδεολογικοπολιτική συζήτηση σε θέματα της επικαιρότητας. Ένα σημαντικό μέρος των οπαδών δεν γνωρίζει τις θέσεις του κόμματος π.χ. για κυβερνήσεις στα πλαίσια του καπιταλιστικού συστήματος, για εξελίξεις στην ΕΕ, για θέματα σχέσης οικονομίας και πολιτικής, τον χαρακτήρα της οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης, για το περιεχόμενο της λαϊκής εξουσίας. Αυτό προϋποθέτει το κομματικό δυναμικό να βοηθιέται και να προσανατολίζεται στην ανάπτυξη μεγαλύτερης ικανότητας στην εκλαΐκευση των θέσεων του Κόμματος, της στρατηγικής του".

Βαριές ευθύνες καταλογίζονται και για τον τρόπο που έγινε η κομματική προπαγάνδα, σε ΚΕ αλλά και ΠΓ:

"Η ΚΕ και ιδιαίτερα το ΠΓ, αδύνατα και πίσω από τις απαιτήσεις αντιμετώπισε τις ανάγκες της προπαγάνδας με συνεχείς επεξεργασίες, ώστε η ταξική συνείδηση να μην εκτρέπεται σε ανώδυνους δρόμους σε συνθήκες που οι μηχανισμοί χειραγώγησης και επηρεασμού είναι πολλοί, πολυπλόκαμοι.

Η προπαγάνδα του Κόμματος δεν είναι ζωντανή και εμπλουτισμένη με παραδείγματα και στοιχεία που βγαίνουν μέσα από τις εξελίξεις στο κίνημα, αλλά και τον κάθε κλάδο, δεν έχει αποκτήσει η προπαγάνδα μας ζωντανό εκλαϊκευτικό χαρακτήρα.

Τονίζεται ωστόσο πως αυτό δεν είναι θέμα επικοινωνιακής πολιτικής και μόνο, αν και γίνεται αποδεκτό πως υποβαθμίστηκε ο ρόλος του διαδικτύου.

"Το θέμα της προπαγάνδας δεν είναι ζήτημα γενικά "επικοινωνιακής πολιτικής" και μάλιστα με κριτήριο το πώς διεξάγεται ο τηλεοπτικός διάλογος.

Η αυτοκριτική της ΚΕ στο επίπεδο της προπαγάνδας αναφέρεται στις μορφές ζωντανής προπαγάνδας, που διευκολύνει το διάλογο, τη συμμετοχή, και όχι την παθητική παρακολούθηση των λεγόμενων τηλεοπτικών εκπομπών που δεν μπορούν να δώσουν τον πλούτο των θέσεών μας, την τεκμηρίωση, τα κριτήρια.

Υποτιμήθηκε επίσης ο ρόλος του Διαδικτύου στην πληροφόρηση της νεολαίας αλλά και ως όργανο επίθεσης στο Κόμμα".

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και η παραδοχή πως η Κεντρική Επιτροπή άφησε χρόνο να κυλήσει, αυτό λέει η ανακοίνωση επί της ουσίας, χωρίς να μπορέσει ταυτόχρονα να συνειδητοποιήσει έγκαιρα τη στροφή του εκλογικού σώματος προς το ΣΥΡΙΖΑ αλλά και την επίθεση που θα δεχόταν το κόμμα:

"Το πρόβλημα είναι ότι η ΚΕ δεν εντόπισε έγκαιρα το βάθος της συνολικής μείωσης των δύο κομμάτων και ιδιαίτερα την κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ, καθώς και την ισχυροποίηση-στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, το σχέδιο επίθεσης στο Κόμμα.

Αρχικά είχε εντοπισθεί η μείωση της επιρροής του ΠΑΣΟΚ υπέρ της ΔΗΜΑΡ που όμως δεν ασκούσε επίδραση στο χώρο των ψηφοφόρων του ΚΚΕ, πράγμα που επιβεβαιωνόταν από τις δημοσκοπήσεις.

Δεκαπέντε μέρες πριν την εκλογική αναμέτρηση εντοπίσθηκε η απότομη στροφή προς το ΣΥΡΙΖΑ σε συνδυασμό με την αποδυνάμωση του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ αλλά και του Κόμματος. Παρά τις προσπάθειες που τότε έγιναν για να εντοπισθούν οι απώλειες, δεν επιβεβαιώνονταν η έκτασή τους από τις εκτιμήσεις τοπικά των κομματικών οργανώσεων".

 

Θ.

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Παρατηρητής avatar
  Παρατηρητής 11/07/2012 15:38:41

  Ας μη είχατε την κρατική επιχορήγηση να κάνετε τόσα χρόνια μπίζνες και θα βλέπατε τα ποσοστά σας.

 2. firiki2010 avatar
  firiki2010 11/07/2012 15:53:47

  Νομίζω ότι τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά. Οι μισοί σχεδόν ψηφοέροι του ΚΚΕ αισθάνθηκαν ότι ….. ένα κομμα που λέει, υπονοεί ή έστω εχει στο πίσω μέρος του μυαλού του αυτά που λέει και το ΚΚΕ… ένα κόμμα που τα περισσότερα στελέχη του είναι πρώην Κνίτες…. ένα κόμμα που που με τις πρακτικές και τις δηλώσεις του αναδεικνύει ως πλέον συγγενές κόμμα του το ΚΚΕ…. είναι προ των πυλών της εξουσίας. Η συμπεριφορά τους ήταν απόλυτα ορθολογική ιδίως από τη στιγμή που το ΚΚΕ αρνείται οποιαδήποτε συμμετοχή στην εξουσία αν αυτό δεν συνεπάγεται την …κατάργηση του καπιταλισμού.
  Δεν φταίει η δουλειά που δεν έγινε , δεν φταίει το διαδίκτυο, δεν φταίει η επίθεση που έγινε στο κόμμα (ποια επίθεση;;;), ΦΤΑΙΕΙ Η ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ που έχει πάρει εδώ και χρόνια το ΚΚΕ από την οποία δεν λέει να ξεκολλήσει. Κάποιοι (αρκετοί) ψηφοφόροι του αποφάσισαν να αναζητήσουν κατι πιο χειροπιαστό.

 3. Γιωργος avatar
  Γιωργος 11/07/2012 16:24:07

  Να μας πεις εσύ τι ποσοστά θα είχε η ΝΔ χωρίς την κρατική χρηματοδότηση και τα δανεικά. Αλήθεια, θα περίμενα από όλα τα κόμματα μια αντίστοιχη εκτίμηση. Τουλάχιστον το ΚΚΕ το πάλεψε...

  • Παρατηρητής avatar
   Παρατηρητής @ Γιωργος 11/07/2012 17:15:06

   Η ΝΔ αγαπητέ έχει "υπαλλήλους" άλλά έχει και κάποιο σοβαρό ποσοστό ψηφοφόρων. Το ΚΚΕ στην συντριπτική του πλειοψηφία απαρτίζεται από "υπαλλήλους". Εαν σταματήσει να τους πληρώνει θα φύγουν. Τόσο απλά είναι τα πράγματα.

   Προτού εξοργιστείς, πήγαινε πρώτα στον καθρέφτη σου και πες ότι λέω ψέμματα...

 4. anonymous avatar
  anonymous 11/07/2012 16:24:57

  Το ΚΚΕ μοιάζει με τη μετοχή της αγροτικής τράπεζας. Κάποτε είχε 7 Ευρώ και δεν ανέβαινε. Μετά άρχισε να πέφτει και σήμερα έχει 0,02 λεπτά. 0,20 γράφει το ταμπλό αλλά έχουν κάνει τις 10 μία.

  Έτσι και το ΚΚΕ είχε 7% και έσπασε προς τα κάτω. Τώρα δε μαζεύεται. Σε 2-3 εκλογικές αναμετρήσεις θα κάνει παρέα στον Καρατζαφέρη. Έτσι επιβεβαιώνεται και η θεωρία μου ότι στην Ελλάδα συμβαίνει ότι έχει συμβεί πριν 30 χρόνια στην Ευρώπη.

  • Άδης avatar
   Άδης @ anonymous 11/07/2012 16:52:59

   Μια ζωή με χρονοκαθυστέρηση λειτουργούμε. Άντε να πηγαίνει και το επάρατον ΚΚΕ στο χρονοντούλαπο σιγά-σιγά μαζί με Λένιν, Μάο, Στάλιν, κ.ο.κ....

  • ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
   ΚΥΘΗΡΙΟΣ @ anonymous 11/07/2012 23:20:02

   Γιά τήν Ἐθνική Ἀντίσταση καί γιά τόν ἐμφύλιο ὑπάρχει ἡ ἱστορία πού τά καταγράφει,ὑπάρχει καί ἡ ἱστορία πού τό ΚΚΕ εὐαγγελίζεται.
   Ὃσο ὑπάρχουν ἂνθρωποι πού ἐπιμερίζονται στίς δυό αὐτές ἱστορίες καί δή αὐτήν τοῦ ΚΚΕ,τό κόμμα αὐτό δέν θά ἐξαφανιστεῖ,ἀλλά οὒτε θά πέσει καί παρακάτω.

 5. anonymous avatar
  anonymous 11/07/2012 16:27:58

  Το ΚΚΕ δε θέλει να ξεκολλήσει διότι ξέρει ότι αν ξεκολλήσει από την άρνηση και μπει στο παιχνίδι θα εξαφανιστεί. Σωστά πράττει.

  • firiki2010 avatar
   firiki2010 @ anonymous 11/07/2012 16:53:26

   Tι λιγότερο από εξαφάνιση είναι αυτό το 4,...%;;; (και έπεται συνέχεια) Θα μπορούσε, αν είχε δεχθεί να εξελιχθεί, να είναι χαλίφης στη θέση του χαλίφη (όχι βέβαια με 27%)

 6. Aggelos avatar
  Aggelos 11/07/2012 16:35:41

  η αληθεια περι κκε θα φανει σε λιγο

  μη βιαζομαστε για διασπασεις
  να δουμε αν νεο υπερφουσκωμενο συριζα θα αντεξει,,
  ενω μια νεα κεντροαριστερα θελει να δημιουργηθει

  γελαει καλυτερα οποιος γελαει τελευταιος

 7. εξωκοινοβουλευτική αριστερά avatar
  εξωκοινοβουλευτική αριστερά 11/07/2012 16:56:23

  κανει αυτοκριτικη το κκε ; χεστηκε η φατμε στο γενι τζαμι ... εδω η ανεργια εχει κανει tilt , εδω οσοι δουλευουνε δεν ξερουν ποτε θα πληρωθουνε , εδω εχει βαρεσει διαλυση η υγεια και η Αλεκα κανει αυτοκριτικη ...
  αλλα ετσι ειναι , οταν το προλεταριατο πειναει , οι ιδεολογιες και οι θεωρίες δε γινονται γιουβετσι για να χορτασει ..

 8. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 11/07/2012 17:06:38

  Μια ζωή αυτοκριτική κάνει το ΚΚΕ, και μια ζωή επαναλαμβάνει τα ίδια και τα ίδια λάθη.

 9. theo1611 avatar
  theo1611 11/07/2012 17:31:20

  Από την ανάλυση και την αυτοκριτική του ΚΚΕ δεν μπορώ να βγάλω συμπέρασμα. Περιμένω τις συγκρίσεις των δύο τελευταίων αναμετρήσεων με το 2009 για να καταλάβω ποιά είναι τα δεδομένα των μετακινήσεων.

  Τελικά πως μετακινήθηκαν οι ψηφοφόροι του ΚΚΕ του 2009 προς όλα τα υπόλοιπα κόμματα?

  ΥΓ: Το μόνο σίγουρο στην ανάλυση είναι ότι το ΚΚΕ δεν γνώριζε τους ψηφοφόρους του και νόμιζε ότι ήταν κάτι άλλο από αυτό που ήταν πραγματικά!!!

 10. GreekInLux avatar
  GreekInLux 11/07/2012 17:44:11

  Το ότι το ΚΚ μπήκε στη διαδικασία να κάνει αυτοκριτική και μάλιστα με στοιχεία αυτής να φτάνουν και πέρα των τειχών του άβατου του Περισσού λέει πολλά...τα οποία με κάνουν να συμφωνώ με το σχόλιο του Άγγελου παραπάνω...

  • theo1611 avatar
   theo1611 @ GreekInLux 11/07/2012 18:11:00

   Θα προσυπέγραφα, αν δεν είχα την υποψία ότι υπήρξε σημαντική διαρροή από το ΚΚΕ όχι προς το ΣΥΡΙΖΑ, αλλά προς τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού!!!

   Αλλά αυτό είναι μόνο μία διαίσθηση, δεν έχω τα δεδομένα να την υποστηρίξουν ή μη, γι' αυτό και σε προηγούμενο σχόλιο ανέφερα ότι χρειαζόμαστε τις συγκρίσεις 2009 με τις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις (3 συγκρίσεις), για να καταλάβουμε τι έγινε (για όλους, όχι μόνο για το ΚΚΕ)

   • GreekInLux avatar
    GreekInLux @ theo1611 11/07/2012 19:26:35

    Aν θυμάμαι καλά, τα λεγόμενα "ποιοτικά στοιχεία" των δημοσκόπων (τα οποία πρέπει να σημειώσω πως δεν εμπιστεύομαι και απόλυτα), έκαναν λόγο για σαφή μετακίνηση ψηφοφόρων από ΚΚΕ σε ΣΥΡΙΖΑ. Ως εξήγηση δινόταν η έως και αρτηριοσκληρωτική ρητορική του, αλλά και το πολύ ελκυστικό ενδεχόμενο της "κυβερνώσας αριστεράς". Γεγονός πάντως είναι ότι η άλλοτε κραταιά θέση του ΚΚ σε ότι αφορά τη διεισδυτικότητα του στη νεολαία έχει τρωθεί... αυτό πιστεύω πως έχει να κάνει κατά πολύ, εκτός των υπολοίπων, με την ηγεσία του (έλεος 20 και πλέον χρόνια στο θρόνο η τσαρίνα!). Πάντως αυτό που αναφέρετε σε σχέση με τις εκλογές του 2009 θα είχε πράγματι μεγάλο ενδιαφέρον.

 11. roadrunner avatar
  roadrunner 11/07/2012 20:38:57

  Αν ήμουν η κ.Παπαρήγα η πρώτη και μόνη κίνηση ανανέωσης που θα έκανα, θα ήταν η παραίτηση από την αρχηγία.

 12. Costas the Barbarian avatar
  Costas the Barbarian 11/07/2012 22:21:36

  Σαν να διάβαζα κείμενο γραμμένο προ 70-ετίας και βάλε... Πάντα την ίδια ξύλινη γλώσσα χρησιμοποιούν.

 13. εναςάσχετος avatar
  εναςάσχετος 11/07/2012 22:26:21

  Πληροφοριακά και μόνο, η κα. Παπαρήγα έχει ζητήσει την αποδέσμευσή της εδώ και τουλάχιστον τρία χρόνια.

 14. ΝΕΚΚ avatar
  ΝΕΚΚ 11/07/2012 23:35:39

  Το ΚΚΕ χρειαζεται νεα στελεχη να συνεχισουν την πεπαλαιωμενη πολιτικη του.

 15. Nik avatar
  Nik 11/07/2012 23:45:48

  Υποτίμησαν λέει το..... Διαδίκτυο! Ας μπούνε τώρα μέσα να δούμε πως θα τα βγάλει πέρα ο μεταφραστής της Google με την ξύλινη γλώσσα.

  Και σοβαρά τώρα, υπάρχει άνθρωπος στην Ελλάδα που όντως πιστεύει στην δικτατορία του προλεταριάτου; Υπάρχει έστω ένας κάτω των 40 που έχει διαβάσει Das Kapital; Είναι εκτός τόπου και χρόνου η υπόθεση, μόνοι τους βγήκαν νόκ άουτ.

 16. Iωάννης34 avatar
  Iωάννης34 12/07/2012 00:10:58

  Μην φοβάσαι συντρόφισα,μετά απο αρκετά χρόνια θα σε δικαιώσει κάποιο συνέδριο.Οπως έκανες εσύ με τον Ζαχαριάδη

 17. Ειλωτας avatar
  Ειλωτας 12/07/2012 09:50:26

  Εκει που τρωτε και πινεται εκει ψηφιζεται
  Και μεις στην απεξω, δεν πειραζει

 18. Περικλής avatar
  Περικλής 12/07/2012 12:27:18

  Τι αυτοκριτική να κάνει το ΚΚΕ , αν ήταν άλλες εποχές θα βρίσκαν εξιλαστήρια θύματα και θα τους χαρακτήριζαν πράκτορες της Ασφάλειας και του Ιμπεριαλισμού.
  Τι πολιτική να χαράξει η Παπαρήγα και ο Μαίλης που κοιμούνται όρθιοι και νομίζουν ότι ακόμα είμαστε στην δεκαετία του ¨50.
  Υπάρχει και η απλούστερη εκδοχή , αφού τόσα χρόνια και χωρίς καμία προσπάθεια ο μισθουλάκος έβγαινε πλουσιοπάροχα για όλη την ηγεσία, η λογική ήταν , τι να ψάχνουμε τώρα και καρμπόν τα ίδια και τα ίδια (Λαϊκή εξουσία , αντεπίθεση και άλλες τρίχες).
  Στον σημερινό κόσμο δεν μπορούν να επιβιώσουν κόμματα που στηρίζονται σε θεωρίες που εδώ και 20 χρόνια πήγαν στα σκουπίδια αφήνοντας πίσω εκατομμύρια νεκρούς και δυστυχία απ' όπου πέρασαν.

  Καιρός είναι και το ΚΚΕ να διαλυθεί , πάρα πολύ κράτησε.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.