07/05/2010 21:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ δεν πάνε στην σύσκεψη των αρχηγών

Ενώ η Προεδρία της Δημοκρατίας είχε ανακοινώσει τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών στις 12.00 το μεσημέρι της Δευτέρας, χωρίς τη συμμετοχή του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, η Αλέκα Παπαρήγα ανακοίνωσε προ ολίγου ότι δεν θα συμμετάσχει και το ΚΚΕ.

Η σύσκεψη είχε προγραμματιστεί με θέμα «Ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων για την πορεία της οικονομίας και την πορεία της χώρας».

Σε επιστολή του προς τον Κάρολο Παπούλια, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση "δεν άκουσε" καμμία από τις προτάσεις του κόμματός του και κάνει λόγο για θεσμική εκτροπή, στην οποία δεν μπορεί να συμμετάσχει.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής:

Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,

Εσείς ο ίδιος έχετε πει ότι ζούμε ιστορικές στιγμές και ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του.

Με απόλυτο αίσθημα ευθύνης όλο αυτό το κρίσιμο διάστημα ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς καταθέτει τις αναλυτικές προτάσεις του για όλα τα ζητήματα και ιδιαιτέρως για τα φλέγοντα ζητήματα της οικονομίας.

Η κυβέρνηση δεν άκουσε καμία από αυτές. Σε κάθε περίπτωση εμείς θα συνεχίσουμε να τις διατυπώνουμε.

Το σημερινό πρωτοφανές στα μεταπολιτευτικά χρονικά κοινοβουλευτικό πραξικόπημα γελοιοποιεί και απαξιώνει τη πολιτική ζωή, το κοινοβούλιο, τη δημοκρατία. Μετά την εκχώρηση μέρους της λαϊκής κυριαρχίας, η κυβέρνηση καταργεί και την κοινοβουλευτική διαδικασία, υποβιβάζοντάς την σε απλή «ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων».

Προσωπικά, αδυνατώ να παρακολουθήσω και αρνούμαι να γίνω μέρος αυτού του ευτελισμού θεσμών, αξιών και διαδικασιών.

Την ίδια στιγμή που περιφρονείται η κοινοβουλευτική διαδικασία, είναι προγραμματισμένη για τη προσεχή Δευτέρα συνάντηση των πολιτικών αρχηγών υπό τη προεδρεία σας, χωρίς όμως αποσαφηνισμένη ατζέντα και υπό το γενικό τίτλο «Ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων για την κατάσταση της οικονομίας και της χώρας».

Υπό αυτές τις συνθήκες η παρουσία μου στη σύσκεψη, το μόνο που θα σηματοδοτούσε είναι την αποδοχή και τη νομιμοποίηση της πρωτοφανούς αυτής θεσμικής εκτροπής αλλά και πολιτικών επιλογών που στερούνται στοιχειώδους δημοκρατικής νομιμοποίησης και υποθηκεύουν για τις επόμενες δεκαετίες τη κοινωνική συνοχή.

Αγαπητέ κ. Πρόεδρε,

Δεν μπορούμε να αναλάβουμε ευθύνες για καταστροφές μη αναστρέψιμες.

Με τιμή,
Αλέξης Τσίπρας

ΣΧΟΛΙΑ

 1. donaE avatar
  donaE 07/05/2010 20:25:11

  Δεν τα παει και ασχημα πρεπει να ομολογησω...

  • Ηλίας avatar
   Ηλίας @ donaE 07/05/2010 20:57:27

   Καθόλου άσχημα...

   • καινός avatar
    καινός @ Ηλίας 08/05/2010 02:31:47

    Μα καθόλου...

 2. aDyNaTon avatar
  aDyNaTon 07/05/2010 20:41:33

  Ο Τσίπρας έπραξε το αυτονόητο. Τίθεται πλέον ζήτημα υπεράσπισης του Συντάγματος από το υπέρτατο πολιτειακό όργανο, που είναι ο λαός. Παλιά ήταν το άρθρο 114, σήμερα το 120. Οι ώρες δεν σηκώνουν αστεία, η κατάσταση είναι σοβαρότερη από το '61-΄65. Πηγή της λαϊκής κυριαρχίας είναι ο λαός, μάθαμε στη Νομική το '80- και θα το τηρήσουμε.

  • NEMESIS avatar
   NEMESIS @ aDyNaTon 08/05/2010 12:16:28

   Οι πραξικοπηματίες διαρκώς επιδιώκουν την εύρεση συνενόχων στις διαρκείς παραβιάσεις του συντάγματος .
   Όσον αφόρα στην στάση του γλοιώδους εμποράκου-κωλοτούμπα δεν θα κάνω κανένα σχόλιο, αυτό που με απασχολεί είναι η αμφιβόλου σταθερότητας πολιτική θέση του Σαμαρά.
   Θεωρό ότι ο Σαμαράς αναζητά απεγνωσμένα ερείσματα συνεργασίας εν μέσω της πρακτορικής δράσεως της "κουκούλας"…
   Είναι συμμετοχή σε συνταγματική εκτροπή η όποια συνάντηση υπό αυτές τις συνθήκες, είναι ΕΠΙΟΡΚΟΙ και με τους επιόρκους δεν συνομιλείς ,τους καταγγέλλεις και τους δικάζεις.

 3. Orestios avatar
  Orestios 07/05/2010 21:03:24

  Ηρωϊκή έξοδος.

  Τώρα να δούμε ποιός δικαστής θα τους κυρήξει παράνομους?

 4. ΒΡΑΧΟΣ avatar
  ΒΡΑΧΟΣ 07/05/2010 21:03:45

  Τι ατζέντα έχει η σύνοδος αρχηγών;
  Που κατάντησε το Κοινοβούλιο...Να το υπερασπίζεται το Τσίπρα...

  • nestoras avatar
   nestoras @ ΒΡΑΧΟΣ 07/05/2010 21:09:24

   ... ο οποίος, μέχρι στιγμής, αποδεικνύεται κατά πολύ καλύτερος από τους εκάστοτε γαλαζοπράσινους φλώρους που μας φτάσαν ως εδώ.

   • ΒΡΑΧΟΣ avatar
    ΒΡΑΧΟΣ @ nestoras 07/05/2010 21:23:41

    Καλύτερος που; Στα λόγια ή στις αγάπες με τους κορμοράνους;;;;;
    Να μας πει για την εταιρεία ΤΟΥ που παίρνει δημόσια έργα...

  • nestoras avatar
   nestoras @ ΒΡΑΧΟΣ 07/05/2010 22:05:20

   Ας απολογηθεί πρώτα η γαλαζοπράσινη στρατιά απατεώνων των τελευταίων δεκαετιών για τα κακουργήματά τους και μετά ας έρθει και η σειρά του τσίπρα.
   Το μερίδιο ευθύνης δεν είναι το ίδιο για όλους, όσο και να θέλουν κάποιοι να κρύψουν τις ευθύνες τους στη γενίκευση.

 5. ΣΟΦΙΑ avatar
  ΣΟΦΙΑ 07/05/2010 21:17:23

  Ο Αντώνης τι θα κάνει; Σκοτώνουν τη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ! Το σημερινό ήταν άλλο ένα χτύπημα κατά της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ! Πρέπει να τους σταματήσουμε!

 6. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 07/05/2010 21:26:45

  Να πάνε να κάνουν ΤΙ?
  Να συναινέσουν στο νεοκατοχικό καθεστώς ή στη σημερινή παρα-συνταγματική αυθαιρεσία και στις επόμενες που θα ακολουθήσουν?

  Η αντιπολίτευση τι θα κάνει?

 7. Misha avatar
  Misha 07/05/2010 21:26:49

  Τίθεται πλέον ζήτημα υπεράσπισης του Συντάγματος από το υπέρτατο πολιτειακό όργανο, που είναι ο λαός. Παλιά ήταν το άρθρο 114, σήμερα το 120. Οι ώρες δεν σηκώνουν αστεία, η κατάσταση είναι σοβαρότερη από το ‘61-΄65. Πηγή της λαϊκής κυριαρχίας είναι ο λαός.

  Aυτά που έγραψε άλλος φίλος είναι η αλήθεια.
  Βιώνουμε ώρες συνταγματικής εκτροπής και κατοχής της χώρας από ξένες δυνάμεις.
  Δεν αντιδράσαμε στη χούντα του 1967 και χάσαμε τη μισή Κύπρο.
  Ας μην επαναλάβουμε το ίδιο λάθος.

  • ΣΟΦΙΑ avatar
   ΣΟΦΙΑ @ Misha 07/05/2010 21:30:59

   Έτσι νιώθω κι εγώ!

  • αλλενάκι avatar
   αλλενάκι @ Misha 07/05/2010 21:35:53

   Το δήλωσε και ο Πάνος Καμένος επίσης

 8. peripeton avatar
  peripeton 07/05/2010 21:38:55

  Η συνταγματική εκτροπή έγινε και πρέπει να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Μας υποχρεώνει το σύνταγμα.

  Ο Τσίπρας όσο κι αν διαφωνούμε με πολλά μαζί του φαίνεται να είναι πολύ πιο υπεύθυνος και νηφάλιος από τους περισσότερους. Ίσως μόλις τώρα άρχισε να ωριμάζει πολιτικά. Αυτές τις στιγμές οι διαφορές μας πρέπει να αφεθούν πίσω και να μας ενώσει η διάσωση της ελευθερίας μας. Μαζι θα αγωνιστούμε

 9. ωχαδελφέ avatar
  ωχαδελφέ 07/05/2010 21:44:42

  βρε ΒΡΑΧΕ και ογκόλιθε της σκέψης, σε δημόσια θέα βρίσκονται τα πόθεν έσχες αρχηγών και βουλευτών, μπες δες και ξεστραβώσου, ο μικρός -τον οποίο δεν έχω ψηφίσει-, έχει ένα τεχνικό γραφείο με παθητικό και όχι εταιρεία. Έχετε καταντήσει θύματα του Ταρζάν και του τρωκτικού ή του φανατισμού σας. Βωβέ ΒΡΑΧΕ...

  • ΒΡΑΧΟΣ avatar
   ΒΡΑΧΟΣ @ ωχαδελφέ 08/05/2010 00:12:10

   Όχι δα. Τα πόθεν έσχες τα πιστεύετε;
   Εγώ όχι. Όσο για το τρωκτικό και το όνειδος της τηλεοπτικής δημοσιογραφίας απαξιώ και να απαντήσω. Μπορεί να είμαι και λίγο άδικος με τον Τσίπρα αλλά όχι και ενεργούμενο, εγώ ,του αίσχους των κατασκευαστών. Όχι δα.
   Και ογκόλιθος της σκέψης ποτέ δεν ισχυρίστηκα ότι είμαι. Ποτέ. Την γνώμη μου λέω, τίμια και ειλικρινά.Αν δεν αρέσει σε ορισμένους δεν μπορώ να κάνω κάτι.Την τελευταία φορά που κοίταξα είχαμε δημοκρατία...
   Σημείωση: Δεν μπορώ να ξεστραβωθώ. Είμαι στραβός. Μύωψ από 4 ετών. Πολύ μύωψ.Τα γυαλιά μου τα φοράω ακόμα και στον ύπνο...
   Αν θέλετε την επόμενη φορά να αποφύγετε προσωπικούς χαρακτηρισμούς. Εγώ προσπαθώ...

 10. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 07/05/2010 21:45:05

  λυπάμαι που το λέω γιατί πάντα είχα σαν αρχή το διάλογο, αλλά μετά το σημερινό να μιλάς με ποιον και γιατί;
  Η Βουλή κατάντησε σε τηλεοπτικό παράθυρο "ενημέρωσης" θα ακούει τι έχει υπογράψει ο Υπουργός Οικονομικών δεσμεύοντας τη χώρα.
  Ο Σαμαράς θα πρέπει να πάει στη συνάντηση μόνο για ένα λόγο, να απαιτήσει πριν από οτιδήποτε άλλο την κατάργηση της ...."εξουσιοδότησης" καταγγέλλοντας ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας την "εξουσιοδότηση"

  ΥΓ

  ...βέβαια δεν θα ήθελα να είμαι στη θέση του κυρίου Παπακωνσταντίνου, αρκεί να θυμίσω ότι αρκεί με την πρώτη υπογραφή μια απλή μήνυση, δεν έχει και Βουλευτική ασυλία...

  • diasapollon avatar
   diasapollon @ Ο Ιθαγενής 07/05/2010 21:59:32

   Έχει ασυλία είναι Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ

   • Ο Ιθαγενής avatar
    Ο Ιθαγενής @ diasapollon 07/05/2010 22:08:05

    χμμμ η ασυλία ως ευρωβουλευτής καλύπτει πράξεις άσκησης καθηκόντων στην Ελλάδα που δεν έχουν σχέση με την έδρα του στην Ευρωβουλή; ...δεν το νομίζω...

 11. ΝΑΟΥΣΑΙΟΣ avatar
  ΝΑΟΥΣΑΙΟΣ 07/05/2010 22:09:13

  Τι κρίμα, σιγά σιγά ο Γκώγκος τους πηγαίνει όλους καρότσι και έχει και προγόνους αντιστασιακούς αλλά χωρίς να έχουν φάει το ξύλο της αρκούδας.
  Ο ένας με την συμφωνία της Βάρκιζας ο άλλος με τον Ασπίδα ο τρίτος με το λεφτά υπάρχουν.
  Εμείς όμως μυαλό δεν βάζουμε.

 12. Ikaros avatar
  Ikaros 07/05/2010 22:22:16

  Το ελληνικό προτεκτοράτο δημιουργήθηκε!

  Η πραγματικότητα είναι ότι αυτό που γίνεται σήμερα στην Ελλάδα, δεν έγινε ούτε το 1893. Είναι ένα καθαρό πολιτικοκοινωνικό πραξικόπημα νέου τύπου - δεν εννοώ μόνο το σημερινό του Παπακωσταντίνου, εννοώ συνολικά τον νόμο που ψήφισαν χτες το ΠΑΣΟΚ (πλην 3 Λακεδαιμονίων), το ξεπουλημένο ΛΑΟΣ και η ανεκδιήγητη Μητσοτάκη, ο οποίος - μαζί με τους άλλους νόμους που έρχονται - θα αλλάξουν μιά για πάντα το τοπίο της πατρίδας μας.

  Ενα πράγμα να σημειώσω μόνον, που λίγοι το αναφέρουν, ότι στην πραγματικότητα αυτό που έγινε ήταν ότι με αντάλλαγμα την πλήρη και απόλυτη πολιτική και οικονομική υποταγή της ελληνικής άρχουσας τάξης και των πολιτικών υπαλλήλων της στους ευρωπαίους αντίστοιχούς τους, η ευρωπαϊκή άρχουσα τάξη διασώζει την δική μας ως τοπική εντολοδόχο της αναλαμβάνοντας αφ' ενός να παίξει τον ρόλο του κακού τρίτου ώστε να υλοποιηθούν - με το λιγότερο δυνατόν πολιτικό κόστος για τους εδω - οι πάγιες (τα τελευταία 30 χρόνια)ταξικές επιδιώξεις των δικών μας και αφετέρου να αποκτήσουν το ελεύθερο (με τις "δομικές" ΄μεταρρυθμίσεις που ετοιμάζουν) να απομυζήσουν και να ελέγξουν πλήρως οι εταιρίες τους ότι μπορουν από την Ελλάδα.

  Σαφώς και τίποτα δεν θα φτιάξει. ΟΛΑ θα γίνουν χειρότερα για τον ελληνικό λαό. Η διαφθορά θα αγγίξει νέα πρωτοφανή επίπεδα και θα διαχυθεί και όπου δεν έφτασε μέχρι σήμερα. Όλες οι δημόσιες και κοινωνικές υπηρεσίες θα καταρρεύσουν σε επίπεδα Ινδονησίας και Περού.
  Ο δημόσιος πλούτος θα πλιατσικολογηθεί με εξωφρενικούς ρυθμούς από δυτικές πολυεθνικές και κάποιους ντόπιους συνεργάτες τους.

  Ζούμε ιστορικές στιγμές από την ανάποδη βέβαια. Να θυμίσω ότι στην εποχή μας το παγκόσμιο κεφάλαιο ελέγχει τις εξαρτημένες χώρες πάντα μεσω μιας τοπικής άρχουσας ελίτ η οποία έχει συνδέσει απολύτως τα υλικά συμφέροντά της με το κεφάλαιο αυτό και τις κάθε φορά πολιτικές του εκφράσεις.

  Δυστυχώς και μακάρι να βγω εντελώς ψεύτης, αυτές οι αισχρές αλλαγές για να αναταχθούν κάποια στιγμή στο μέλλον θα πρέπει να χυθεί αρκετό αίμα...

  Ο Θεός (ή ο Μαρξ) ας βάλει το χέρι του!

 13. εναςάσχετος avatar
  εναςάσχετος 07/05/2010 22:22:22

  Αν το ΓΑΠ τους καλεί ενώπιον του κηδεμόνος τους για να τους πειθαρχήσει, είναι βαθειά νυχτωμένο.
  Οι συζητήσεις γίνονται στη Βουλή και όχι chez le President.
  Ο ρόλος του κου.Προέδρου είναι να προστατεύει τους θεσμούς και όχι να γίνεται συνεργός σε συνταγματικές εκτροπές.

  • εναςάσχετος avatar
   εναςάσχετος @ εναςάσχετος 07/05/2010 22:38:21

   Συγνώμη,
   .......άντισυνταγματικές εκτροπές.

   • Ο Ιθαγενής avatar
    Ο Ιθαγενής @ εναςάσχετος 07/05/2010 22:41:20

    μπα σωστά το είχες ή μάλλον συνταγματικές εεε ντροπές

  • Ο Ιθαγενής avatar
   Ο Ιθαγενής @ εναςάσχετος 07/05/2010 22:39:27

   μετά το σημερινό τι συζητήσεις θα γίνονται στη Βουλή; ενημερωτικές ή ψυχαγωγικές;

 14. πολίτης avatar
  πολίτης 07/05/2010 23:27:17

  Συνεχίζετε να μιλάτε και να κρίνετε σα να έχουμε δημοκρατία. Από χθές στην Ελλάδα έχουμε χούντα. Καταλάβετέ το.
  Όταν αποκατασταθεί η δημοκρατία, ο λαός δε θα αναγνωρίσει καμία πράξη και συμφωνία των παρανόμων οργάνων διοίκησης του ΔΝΤ και της ΕΕ.

 15. ωχαδελφέ avatar
  ωχαδελφέ 08/05/2010 00:23:11

  λοιπόν ΒΡΑΧΕ, επειδή απάντησες ευγενικά, παίρνω πίσω τις παρεκτροπές μου. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και το ΠΑΣΟΚ να δούμε πότε θα πάρουν τις δικές τους πισω.

 16. Γιάννης_Άλιμος avatar
  Γιάννης_Άλιμος 08/05/2010 01:18:25

  Να πάει μόνος του ο Γεώργιος στην συνάντηση. Καλύτερα έτσι, μήπως βρει και το θάρρος να επιστρέψει έστω ένα μέρος από τα δανεικά που πήρε ο μπαμπάς, για να χτίσει εκείνη την άβολη τρύπα στην Εκάλη...

  • εναςάσχετος avatar
   εναςάσχετος @ Γιάννης_Άλιμος 08/05/2010 01:30:25

   Σωστά. Το ΓΑΠ χρωστάει στον Παπούλια εκείνο το δάνειο που πήρε ο μπαμπάς του. Αλλά δυστυχώς για όλους μας, χρωστάει και της Μιχαλούς!

 17. Γιάννης_Άλιμος avatar
  Γιάννης_Άλιμος 08/05/2010 01:33:08

  Συγγνώμη που επανέρχομαι και σας ξαναενοχλώ, αλλά επειδή διάβασα κάτι για τα πόθεν έσχες, έχω να σημειώσω κάτι επ' αυτού. Αυτά που ονομάζονται "τα πόθεν έσχες" δεν είναι ούτε πόθεν ούτε έσχες. Εγώ νομίζω ότι είναι μια εκτύπωση του κλασσικού Ε9 που συμπληρώνουμε ΟΛΟΙ. Δεν υπάρχει ΚΑΜΜΙΑ πληροφόρηση περί του τρόπου με τον οποίο βρέθηκαν στην κατοχή των πολιτικών, όσα ακίνητα κατέχουν. Και κάτι άλλο. Άκουσε κάποιος σε...κάποιο ΜΜΕ να γίνεται σύγκριση του σημερινού Ε9 του ίδιου πολιτικού, με το Ε9 που είχε δηλώσει πριν 5, 10, 15 ή 20 έτη; Πως είπατε; Δεν άκουσα;

 18. mar avatar
  mar 08/05/2010 01:35:59

  Διάβάστε εδώ ένα ενδιαφέρον άρθρο για ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ
  http://taairetika.blogspot.com/2010/05/blog-post_07.html

 19. ωχαδελφέ avatar
  ωχαδελφέ 08/05/2010 12:58:53

  πρόκειται για άθλια συκοφαντία. Κατέβαινα την πορεία από Σύνταγμα προς Πλατεία Βικτωρίας, έπεσα πάνω στην δολοφονική επίθεση, φοβήθηκα και συνέχισα την πορεία μου. Προς την Πατησίων αργότερα, στο ύψος του ΟΓΑ, είδα το μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ. Έχει και η αντιπαράθεση τα όρια της, έχει και η "συκοφάντηση" ένα όριο...

 20. eliot avatar
  eliot 09/05/2010 08:55:40

  an doume thn dysareskeia pou yparxei gia tis dyo megales symories (komata) kai thn anikanothta tou KKE kai SYPIZA na empneysoun h estw na dixoun oti kati mporoun na kanoun s ayton ton amoiro topo, ta pososta tous olo meionontai poios o logos yparxhs tous..lew twra..opote eite pane eite oxi den exoun ta cohones na prosferoun tipota ma tipota..

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.