#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
27/09/2011 08:47
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ιωάννης Καποδίστριας - η ελληνική επανάσταση έχει μείνει εκκρεμής...

 Οι ένοχοι και το τέλοςΤους πρώτους μήνες του 1831 οι αντιδράσεις είχαν πάρει τη μορφή της θύελλας. Προασθανόταν ότι όδευε προς το τέλος. Όμως δεν υποχωρεί ούτε ένα βήμα από την εκπλήρωση του Χρέους. Η ψυχή του πλημμυρίζει από αγωνία. Όχι για τον εαυτό του. Μα για την Ελλάδα! Για το λαό της! Για τα παιδιά της. Για τα Ελληνόπουλα. Σε πολλές επιστολές αυτής της περιόδου είναι έντονα διάχυτη αυτή η αγωνία. Η αγωνία του Κυβερνήτη.

«Εγώ δε, όταν με υπευθυνότητα θα έχω εκπληρώσει το καθήκον μου...με τις δυνάμεις που μου απομένουν, θα σηκώσω το σταυρό μου...Και θα τον σηκώσω χωρίς κανένα γογγυσμό...» γράφει σ’ ένα ξέσπασμα πόνου στον Eynard. Και στον ίδιο λίγο αργότερα: «Σήμερα είμαστε περικυκλωμένοι από το σκοτάδι και μετράω τις μέρες για να γνωρίσω αν μέλλουμε σαν κράτος να ζήσουμε αύριο!..»

Ό,τι του προκαλεί θανάσιμη αγωνία δεν ο είναι κίνδυνος της ζωής του, που τον διαβλέπει. Όχι! Αγωνιά μήπως το σκοτάδι που τον κυκλώνει απειλητικά, οι άνθρωποι που αγωνίζονταν να σκοτεινιάσουν τον ορίζοντα της Ελλάδας με την «κατάρα του διχασμού», καταστρέψουν ό,τι καλό και δημιουργικό αγωνίστηκε να χτίσει, με το αίμα της καρδιάς του, για τον πολυβασανισμένο τόπο του, τον τόπο του τυραννισμένου ελληνικού λαού.

Σε μια επιστολή του προς τον Γάλλο ναύρχο Lalande, που υπηρετούσε στην Ελλάδα, με  θάρρος θα του αποκαλύψει ότι γνώριζε όλες τις δολοπλοκίες των Άγγλων και των Γάλλων, με τρόπο που καταπλήσσει: «Εγώ δε, και τις δολοπλοκίες όλων σας τις εγνώριζα, αλλά έκρινα ότι δεν έπρεπε με κανένα τρόπο να κόψω το νήμα της συνεργασίας μαζί σας, γιατί έδινα προτεραιότητα στην ανόρθωση και στην ανασυγκρότηση της Ελλάδος. Αν έκοβα τις σχέσεις με τις λεγόμενες «προστάτιδες» Δυνάμεις, τούτο θα ήταν εις βάρος της Ελλάδος και δεν ήθελα με κανένα τρόπο να προσθέσω βάρος και στη συνείδησή μου. Και άφησα τα πράγματα να λαλήσουν μόνα τους. Τώρα λοιπόν έχουν ήδη λαλήσει μεγαλοφώνως – με την αποκάλυψη όλης της σκευωρίας – οπότε επείγει ο καιρός της θεραπείας... Για να εμποδίσουμε τον θάνατο του αρρώστου, της Ελλάδος... Και η θεραπεία πρέπει να ξεκινήσει από το Λονδίνο...προκειμένου να αποδυναμώσουμε την πηγή και την ρίζα του κακού!..»

Και την ίδια ημέρα που έγραψε τη συγκλονιστική αυτή επιστολή στον Γάλλο ναύαρχο, στις 31 Ιουλίου 1831, έγραψε και στον Έλληνα πρίγκηπα Αλέξανδρο Σούτσο στο Παρίσι, - στη μακρότατη επιστολή του, όπου του εκθέτει τις καταχθόνιες ενέργειες των Άγγλων και των Γάλλων – μια αγωνιώδη ακροτελεύτια φράση: «Απέκαμα! Αλλ’ όμως θα παραμείνω στη χαλάστρα, μέχρι την τελευταία στιγμή της ζωής μου και ας κινδυνέυσω να χαθώ...».

Και λίγες ημέρες «προ του τέλους», στις 14 Σεπτεμβρίου, ακριβώς την ημέρα κατά την οποία η ορθόδοξη Εκκλησία τιμά την Ύψωση του Τμίου Σταυρού, έγραψε πάλι στο Σούτσο. Με εθνική αγανάκτηση διαμαρτύρεται και τον ενημερώνει, προκειμένου να προβεί σε σχετικά διαβήματα στη γαλλική κυβέρνηση, για την πρωτοφανή και ανεπίτρεπτη ανάμιξη των Γάλλων και των Άγγλων αξιωματικών στις φοβερές αντικυβερνητκές ενέργειες της Ύδρας , της Μάνης και της Σπάρτης και για την απροκάλυπτη σύμπραξη και τη βοήθειά τους προς τους ταραχοποιούς. Ο γαλλικός στρατός ετοιμαζόταν να καταλάβει πραξικοπηματικά την Καλαμάτα και εμπόδιζε με τα όπλα τα ελληνικά στρατεύματα στην υπεράσπισή της. Και πρόσθετε: «Όλοι οι Έλληνες είναι πεπεισμένοι ότι οι Μανιάτες κινούνται με ξένες προτροπές. Οι Μαυρομιχαλαίοι και οι Υδραίοι που μένουν στην Καλαμάτα είναι σήμερα υπό την σκέπη και την προστασία των γαλλικών στρατευμάτων... Το γεγονός αυτό δεν αποτελεί άραγε σκάνδαλο στο πνεύμα του ελληνικού έθνους, το οποίο τους αποδοκιμάζει, τους πολεμά και τους καταράται, επειδή ταράττουν την εσωτερική ησυχία, την οποία ενθαρρύνουν και παροτρύνουν και οι συμμαχικές Δυνάμεις;»

Έπρεπε ο Σούτσος να προβεί στις σχετικές διπλωματικές ενέργειες το ταχύτερο. Για όσα του έγραφε είχε αποδείξεις, δεν είχε καθόλου απατηθεί στις προβλέψεις που είχε κάνει το Μάιο του 1831, όταν του επεσήμαινε τους κινδύνους που διέτρεχε η Ελλάς «από τις συνωμοτικές ενέργειες Γαλλίας και Αγγλίας». Και κατέληγε: «Σας παραγγέλλω να πληροφορήσετε τους πάντες ότι εγώ με κανένα τρόπο δεν θα αποστώ από την διαγεγραμμένην εθνική πορείαν μου, και ότι δεν θα προδώσω ποτέ κανένα από τα χρέη μου απέναντι στην Πατρίδα μας. Όλα θα τα εκπληρώσω μέχρι την τελαυταία μου στιγμή. Όταν δε, καταλάβω ότι δεν ημπορώ να σώσω τον δυστυχή αυτόν τόπο από τα δεινά του εμφυλίου πολέμου και της αναρχίας – που υποκινούνται από τους ξένους – τότε θα θέσω υπόψιν του ελληνικού Έθνους και όλου του άλλου κόσμου την αληθινή και ειλικρινή ιστορία των γεγονότων και των ανθρώπων και θα αποτραβηχτώ αμέσως, παίρνοντας μαζί μου το μεγαλύτερο αγαθό: συνείδηση καθαρή και ήσυχη!..» Και την ίδια ημέρα έγραφε μια ακόμα επιγραμματική φράση στον Eynard:

«Οι ναύαρχοι και οι πρέσβεις της γαλλίας και της Αγγλίας προσφέρουν ξεχωριστή φιλία στους Υδραίους επαναστάτες, ενώ απαξιούν να στηρίξουν ηθικώς την ελληνική κυβέρνηση... Είναι φανερό ότι τα ελληνικά κινήματα – Μανιατών και Υδραίων – είναι καρποί και αποτέλεσμα των αγώνων ξένων ανθρώπων, που τα δημιούργησαν για την εξυπηρέτηση των δικών τους συμφερόντων, και εναντίον της Ελλάδος!..»

 

 

Κουρασμένος και πικραμένος από το ασήκωτο βάρος τόσων πόνων και μόχθων, στις τελευταίες επιστολές του, πριν από την τραγική πτώση της αυλαίας,, ένιωθε την ανάγκη να ζητά τις προσευχές αγαπημένων προσώπων για να μη λυγίσει. Για να σηκώσει με γενναιότητα το σταυρό του ως την τελευταία στγμή: «Σας παρακαλώ, μη με ξεχνάτε στις προσευχές σας. Να με συντροφεύετε συνέχεια με τις ευλογίες σας...» έγραφε στον ιερέα πατέρα Οικονόμον στην Πετρούπολη...

«Αγαπητή μου Φίλη Ρωξάνδρα, μη με ξεχνάς ποτέ στις προσευχές σου...Τις έχω ανάγκη!... Θέρμαινε και ενίσχυε με αυτές την θέση που κατέχω στη σκέψη σου και στην καρδιά σου!.. Όπως κι εγώ θερμαίνω με τις δικές μου προσευχές τη θέση που κατέχεις και εσύ μέσα στη δική μου σκέψη και στη δική μου καρδιά!.. Αν ημπορούσα να σου ειπώ πόσο θα ήθελα να σε είχα κοντά μου!.. Πόσο νιώθω την απουσία σου, ιδιαίτερα τώρα που με κυκλώνουν τόσες αγωνίες!.. Σε χαιρετώ, αγαπητή μου φίλη. Άραγε πότε θα ξανασυναντηθούμε;..»

Ήταν η τελευταία φράση στο τελευταίο γράμμα του προς Εκείνη. Τη μοναδική γυναίκα που είχε αγαπήσει ως το θάνατό του!

 

 

Το πρωί της «αποφράδος εκείνης Κυριακής», της 27ης Σεπτεμβρίου 1831, ο Κυβερνήτης έφυγε από το «ταπεινόν Κυβερνείον όρθρου βαθέος», στις 6 το πρωί, για να πάει στο ναό του Αγίου Σπυρίδωνος στο Ναύπλιο, να παρακολουθήσει τη Θεία Λειτουργία, όπως έκανε πάντοτε και μάλιστα από τότε που ανέλαβε την προεδρία του ελληνικού κράτους.

Πριν από την αναχώρησή του κάθησε στο γραφείο του και έγραψε ιδιοχείρως ένα σύντομο σημείωμα «τω κυρίω Ν.Ν.», που μέχρι σήμερα μας μένει άγνωστος ο παραλήπτης του. Ήταν το τελευταίο σημείωμα ενός Μ ε γ ά λ ο υ, που δε θα έφτανε ποτέ στον προορισμό του. Τον ευχαριστούσε για τον γενναίο χαρακτήρα του «βάλσαμον τούτο εις την ψυχήν μου, την κατά πάσαν στιγμή πικρίας ποτιζομένην», έγραφε. Και έφυγε για να ζητήσει ανακούφιση και παρηγοριά στις πικρίες και στους πόνους και στις απογοητεύσεις από τον ουρανό. Δεν πρόφθασε όμως να την ζητήσει από τη γη, μέσα στη μισοσκότεινη εκκλησία. Θα έβρισκε ανακούφιση κατευθείαν στη χώρα της αιώνιας γαλήνης.

Πριν από την είσοδό του στο ναό συναπαντήθηκε με τον πιο τραγικό θάνατο. Εκεί, στα σκαλοπάτια, σωριάστηκε νεκρός από τα δολοφονικά χτυπήματα – από σφαίρες και μαχαίρι – των δυο Μαυρομιχαλαίων, του Γεωργίου και του Κωνσταντίνου. Τα τελευταία βλέμματα της ζωής του δεν έσβησαν ειρηνικά επάνω στις πράσινες φυλλωσιές της πατρίδας του, της Κέρκυρας. Έσβησαν ματωμένα επάνω στη σπασμένη παραστάδα της πύλης του Αγίου Σπυρίδωνος, στο Ναύπλιο...

 

(Το απόσπασμα είναι από το βιβλίο της αειμνήστου καθηγήτριας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημιίου Αθηνών, ιστορικού Ελένης Ε. Κούκκου, Ιωάννης Καποδίστριας – Ρωξάνδρα Στούρτζα. Μια ανεκπλήρωτη αγάπη. Ιστορική Βιογραφία)

Για την αντιγραφή, Γιάννης Φαίλτωρ

(Αιωνία η μνήμη του. Η ελληνική επανάσταση έχει μείνει εκκρεμής...)

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΝΙΚΟΛΑΣ avatar
  ΝΙΚΟΛΑΣ 27/09/2011 09:11:55

  Άντε ρε Φαίλτωρ, με έκανες και βούρκωσα..
  Άντε να δούμε, τώρα που πάει να ολοκληρωθεί ότι ξεκίνησε ο Όθωνας, αν θα καταρρεύσουν τα άτιμα σχέδια των φίλων και συμμάχων και ντόπιων συνεργατών, να πιάσουμε το νήμα πάλι από κει που το άφησε ο Καποδίστριας

 2. Κώστας Ροδινός avatar
  Κώστας Ροδινός 27/09/2011 09:17:29

  Εξοχο Φαίλτωρα!

  • Γιάννης Φαίλτωρ avatar
   Γιάννης Φαίλτωρ @ Κώστας Ροδινός 27/09/2011 12:32:29

   Τα εύσημα ανήκουν στη συγγραφέα. Εγώ, απλός αντιγραφεύς...

 3. Νίκος Αργεάδης avatar
  Νίκος Αργεάδης 27/09/2011 09:22:17

  Υπέροχο Κε. Φαίλτωρα. Καλημέρα.

  • Γιάννης Φαίλτωρ avatar
   Γιάννης Φαίλτωρ @ Νίκος Αργεάδης 27/09/2011 12:30:57

   Καλημέρα κι από μένα αγαπητέ φίλε.

 4. reformfront avatar
  reformfront 27/09/2011 09:51:27

  Ωραία αυτά που γράφεις αλλά δεν μας είπες οτι ο Κυβερνήτης, τοποτηρητής των ξένων συμφερόντων στην Ελλάδα, ήταν αυτός που κατάργησε το προοδευτικό Σύνταγμα της Επανάστασης και τις συνταγματικές ελευθερίες που απέρρεαν απ'αυτό και εγκαθίδρυσε συγκεντρωτικό καθεστώς, ακυρώνοντας τους αγώνες των επαναστατών. Κάθε τοποτηρητής αγωνιά όταν έρχεται το τελος.......

  • Γιάννης Φαίλτωρ avatar
   Γιάννης Φαίλτωρ @ reformfront 27/09/2011 12:29:14

   Τοποτηρητής ποίων αγαπητέ? Των δολοφόνων του?

   Σε ότι αφορά το σύνταγμα της επανάστασης ενώ ήταν πρωτοποριακό για την εποχή του, ήταν παντελώς ανεφάρμοστο. Η πολιτική παιδεία των επαναστατών -σε αντίθεση με τη στρατιωτική -φάνηκε κατά τη διάρκεια της επανάστασης μετά τα 1823, όταν αλληλοσφάζονταν συνεχώς.

   • reformfront avatar
    reformfront @ Γιάννης Φαίλτωρ 27/09/2011 14:41:29

    Των Ρώσων αγαπητέ μου τους οποίους έστειλε και στον Πόρο τον Αύγουστο του 1831 για να καταστείλουν την εξέγερση των Ελλήνων που διαφωνούσαν με την αυταρχική πολιτική του. Όσες καινοτομίες και αν εισήγαγε στην Ελλάδα δεν μπορούμε να διαγράψουμε από την ιστορία την απέχθειά του για τη δημοκρατία που προήλθε από το γεγονός οτι αντράφηκε πολιτικά στο απολυταρχικό καθεστώς των τσάρων της Ρωσίας.

    • ΝΙΚΟΛΑΣ avatar
     ΝΙΚΟΛΑΣ @ reformfront 27/09/2011 15:21:36

     Γι' αυτό και έφτιαξε ένα θαυμάσιο σύνταγμα για τους Ελβετούς; Επειδή του άρεσε η τυραννία;

     • reformfront avatar
      reformfront @ ΝΙΚΟΛΑΣ 27/09/2011 16:32:48

      Αντί απάντησης παραπέμπω στο επίσημο site http://history-switzerland.geschichte-schweiz.ch/switzerland-federal-constitution-1848. όπου αναφέρεται οτι με το πρωτο σύνταγμα των καντονίων επικράτησαν οι συντηρητικοί και παρέμειναν τα αιτήματα των φιλελεύθερων για δημοκρατικές ελευθερίες που άρχισαν να ικανοποιούνται μετά ΄την επανάσταση του 1830 στη Γαλλία από την οποία επηρεάσθηκαν οι Ελβετοί φιλελεύθεροι. Conservative forces won for the moment and managed to restore a lot of old laws. The cities again dominated their rural vicinity, but not as absolutely as before: they had to grant them a reduced representation in parliaments. (for example Basel city had 90 representatives, the Basel Country only 64 members in Basel's cantonal parliament, while the countryside counted more than twice as many inhabitants compared to the city; Lucerne countryside 10 of 36 seats, Zurich coutryside 82 of 212 seats etc) Certain revolutionary achievements as the abolition of bondage, individual rights and general education remained in force.

      The supporters of liberalism did not disappear altogether, however. Their principal claims were:
      •equal right to vote and democratically elected councils
      •court hearings held in public (against arbitrary jurisdiction)
      •freedom of trade (abolishment of the restrictions, which permitted only the practice of certain handicrafts to the members of certain guilds)
      •more central laws expense of the canton sovereignty (uniform regulations of whole Switzerland)

     • ΝΙΚΟΛΑΣ avatar
      ΝΙΚΟΛΑΣ @ reformfront 27/09/2011 23:22:27

      Ειλικρινά, θεωρείς ότι απάντησες; Το ότι δόθηκε ευκαιρία να επικρατήσουν με συντεταγμένες διαδικασίες κάποιοι - όποιοι κι αν είναι αυτοί - δείχνει ότι οι θεσμοί που έχτισε ο Καποδίστριας ήταν γεροί. Διόλου άσχετο ότι οι Ελβετοί τον ευγνωμονούσαν. Αν δε σου αρέσει πως ξεκίνησαν και προχώρησαν οι Ελβετοί είναι δικό σου πρόβλημα..

     • Γιώργος ξενιτεμένος avatar
      Γιώργος ξενιτεμένος @ reformfront 29/09/2012 22:52:59

      Το Σύνταγμα του 1848 δεν το έφτιαξε ο Καποδίστριας -πώς θα μπορούσε άλλωστε; :-)
      Δεν φταίει εκείνος αν τελικά επικράτησαν συντηρητικές δυνάμεις. Εκείνος γι΄αλλού το πήγαινε το 1813-15 που του ανατέθηκε η ελβετική υπόθεση από τον Τσάρο Αλέξανδρο Α'.
      Ο ρόλος του Καποδίστρια στα της Ελβετίας σταματά λοιπόν το 1815 με το συνέδριο της Βιέννης. Στη Λωζάννη του έχουν κάνει άγαλμα και στη Γενεύη τιμητική πλακέτα στην οικία του και οδό στ' όνομά του...

   • Serafim Galatas avatar
    Serafim Galatas @ Γιάννης Φαίλτωρ 01/10/2011 09:33:51

    κ. Φαίλτωρ, σίγουρα η πολιτική παιδεία των Ελλήνων επαναστατών ήταν από ελάχιστη έως ανύπαρκτη σύμφωνα με τα λεγόμενά σας. Σίγουρα σφάζονταν στη συνέχεια. Μήπως όμως ξεχάσατε ότι οι μεγάλοι 'πολιτικοί' της εποχής, Μαυροκορδάτος, Κωλέττης και σία, ως δημιουργοί των τότε Αγγλικού και Γαλλικού κόμματος αντίστοιχα, ήσαν εκείνοι οι οποίοι υπερχρέωσαν την Ελλάδα με τα τότε δάνεια για να την οδηγήσουν στους τότε εμφυλίους πολέμους θέλοντας να αποκομίσουν προσωπικά οφέλη, δάνεια τα οποία επί της ουσίας ακόμα και σήμερα εξοφλούμε;

 5. mhtsos karditsa avatar
  mhtsos karditsa 27/09/2011 10:00:22

  τι να πει κανεις. ηξερε ποιο θανε το τελος του αλλα ουτε για μια στιγμη δε λυγισε. δεν εκανε πισω,για την ΕΛΛΑΔΑ και μονο για την ΕΛΛΑΔΑ.

 6. χρηστος α avatar
  χρηστος α 27/09/2011 10:02:21

  η χωρα μας επαψε να βλεπει το μελλον πριν 180 χρονια.... ας μας πει ενας πολιτικαντης... γιατι δεν απαιτουμε το ανοιγμα των αρχειων αγγλογαλλων για τον Κυβερνητη?

  • alakran avatar
   alakran @ χρηστος α 28/09/2011 14:31:42

   Γιατί θα ανακαλύψουμε με αμηχανία ότι τον Καποδίστρια ΔΕΝ τον σκότωσαν οι Μαυρομιχαλαίοι.

 7. Γιάννης Καλαματιανός avatar
  Γιάννης Καλαματιανός 27/09/2011 10:43:39

  Οι ξένοι, ο διχασμός, η πικρία των εντίμων Ελλήνων, η ιστορία επαναλαμβάνεται.
  Μόνο πολλοί μικροί Καποδίστριες μπορούν να αλλάξουν την προδιαγεγραμμένη πορεία της πατρίδας μας προς την καταστροφή.
  Υπάρχουν;
  Ή μάλλον, υπάρχουμε;
  Ή απλώς επιβιώνουμε;

 8. jkr avatar
  jkr 27/09/2011 10:53:25

  Ο πρώτος και τελευταίος πατριώτης Έλλην κυβερνήτης, ουσιαστικός αρχηγός της Φιλικής Εταιρείας. Η πολιτεία του αποτελεί φωτεινό φάρο για εμάς! Δεν θα πτοηθούμε, θα αντισταθούμε! Μην μας υποτιμάτε.

 9. Μανιάτης avatar
  Μανιάτης 27/09/2011 11:05:00

  Η ελληνική επανάσταση ήταν σε κάποιο βαθμό ιρεντεντιστικός πόλεμος του ανεξάρτητου Μανιατικού κράτους ενάντια στην Οθωμανική Αυτοκρατορία με σκοπό την απελευθέρωση των υπόδουλων υπολοίπων Ελλήνων. Πόλεμος τον οποίον ολοκλήρωσαν επιτυχώς οι Μανιάτες, με βοήθεια φυσικά και από τους υπόλοιπους Έλληνες που ξεσηκώθηκαν ενάντια στον κατακτητή τους και για πάνω από 4 αιώνες κύριό τους. Άσχετα με τις προπαρασκευαστικές / συντονιστικού τύπου "ενέργειες" της Φιλικής Εταιρείας, αν ο Πετρόμπεης δεν έμπαινε επικεφαλής 2,000 Μανιατών στην Καλαμάτα στις 23 του Μάρτη (ημερομηνία κατά την οποία κανονικά θα έπρεπε να εορτάζεται η έναρξη του πολέμου) μπορεί και να υπήρχε ακόμα Πασάς στην Τριπολιτσά αλλά εμείς οι Μανιάτες θα ήμασταν, όπως και τότε, ελεύθεροι και ανεξάρτητοι. Και πως εξεπλήρωσε η υπόλοιπη Ελλάδα την ελευθερία που της χάρισε σε μεγάλο βαθμό η Μάνη? Καθιστώντας την ως τότε ανεξάρτητη και αδούλωτη Μάνη απλή επαρχία του ελληνικού κράτους, χωρίς κανένα προνόμιο έναντι των υπολοίπων επαρχιών, μη αναγνωρίζοντας νομικά την πρότερη ανεξαρτησία της (ενώ αναγνωρίζει την πρότερη ανεξαρτησία της Κρήτης !!!), και μάλιστα εκδικητικώς διαιρώντας την σε λακωνική και μεσσηνιακή (εκδικητικότητα που συνεχίζεται και σήμερα με τον "Καποδίστρια" - τυχαίο? δεν νομίζω!).

  • jkr avatar
   jkr @ Μανιάτης 27/09/2011 11:31:00

   Ο Πετρόμπεης ακολούθησε καλέ μου φίλε, οι εχθροπραξίες και οι καταλήψεις φρουρίων στο Αίγιο (21/5) και αλλού προηγήθηκαν. Οι δε Σουλιώτες με τον Αλή και οι επαναστατικές δυνάμεις στη Βλαχία, παρά την ήττα τους κράτησαν πίσω χιλιάδες Τούρκων. Μην τα παραλέμε και μην ξεχνάμε την συμμετοχή τους στον εμφύλιο, την φυλάκιση Κολοκοτρώνη, την δολοφονία Καποδίστρια σε συνεργασία με τον αγγλικό παράγοντα κ.λπ. Δηλ. έπρεπε να είχαν προνόμια έναντι των λοιπών αγωνιζομένων επίσης Ελλήνων;; Πόθεν;;
   Και ανεξάρτητη η Μάνη, δεν ήταν, απλώς είχε εξασφαλίσει φόρου υποτελής πάντα μια σχετική αυτονομία.
   Δηλ. αυτό θα προτιμούσες και ας έμενε η Ελλάδα υπόδουλη; Και από πότε το εθνικό χρέος ανταμοίβεται με προνόμια;;

  • SOTPAP avatar
   SOTPAP @ Μανιάτης 27/09/2011 11:38:46

   Παντελώς ανιστόρητη η προσέγγιση αυτή. Και φυσικά υποτιμητική της προσφοράς όλων των υπολοίπων Ελλήνων, κυρίως των Ελλήνων της διασποράς, στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα. Γιατί δεν μας λές ποιοι ήταν οι πραγματικοί λόγοι που ξεσηκώθηκαν οι ανεξάρτητοι όπως λες Μανιάτες σε βάρος των Οθωμανών κατακτητών; Ποια προνόμια έχασαν οικοτσαμπάσηδες, που τόσο απλόχερα τους είχαν παραχωρήσει οι κατακτητές;

  • anonymous avatar
   anonymous @ Μανιάτης 28/09/2011 19:53:58

   Εγώ θα συμφωνήσω εν μέρει με το Μανιάτη. Βασικά οι Μανιάτες ήταν ο κύριος μοχλός σε όλους τους απελευθερωτικούς αγώνες.

  • Ευεργετικός avatar
   Ευεργετικός @ Μανιάτης 23/10/2011 03:25:33

   Αγαπητέ, σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφερθεί ένα γεγονός, όχι ιδιαίτερα γνωστό: Συνέδρειο του Λάυμπαχ, 1821. Σου παραθέτω κομμάτι της διακύρηξης των συνέδρων (12 Μαΐου 1821): "Οι Ηγεμόνες διαδήλωσαν ότι θεωρούν νομικώς άκυρον και αποκηρυκτέαν παρά των αρχών του Δημοσίου Δικαίου της Ευρώπης, πάσαν υποτιθέμενην μεταρρύθμισιν πραγματοποιουμένην δια κινήματος ή ανοικτής βίας."

   Και θα γίνω πιο συγκεκριμένη, παραθέτοντας τα λόγια του Μέτερνιχ(πριν την λήξη του συνεδρείου): "Μέσα σε έξι εβδομάδες τελειώσαμε δύο πολέμους και καταπνίξαμε δύο επαναστάσεις. Ας ελπίσουμε ότι και η τρίτη, αυτή που ξέσπασε στην Ανατολή (η Ελληνική), δεν θα έχει καλύτερη τύχη".

   Και όμως, είχε καλύτερη τύχη. Και όμως τα στρατεύματα της Ιεράς Συμμαχίας δεν επενέβησαν ποτέ, όπως έκαναν στις επαναστάσεις στη Νεάπολη και το Πεδεμόντιο, η οποίες πνίγηκαν στο αίμα έπειτα απο τις αποφάσεις του Συνεδρείου. Μα πώς γλυτώσαμε απο τις πεποιθήσεις του Μέτερνιχ και της Ιεράς Συμμαχίας?

   Ο Καποδίστριας, συμμετέχον στο συνέδρειο του Λάυμπαχ και μέσα απο σκληρό διπλωματικό αγώνα κατάφερε να μην συμπεριληφθεί η Ελληνική Επανάσταση στη διακήρυξη των συνέδρων.

   Για πόσο λοιπόν (αν είχε συμβέι το αντίθετο) θα άντεχαν οι Έλληνες να πολεμούν ταυτόχρονα Τούρκους και Ιερά Συμμαχία? Και μην ξεχνάμε βέβαια την απέραντη στρατιωτική δύναμη της δεύτερης... Γι'αυτό, μην αποδίδεις την "απελευθέρωση" του γένους, μονάχα στη Μάνη... Επίσης, η Κρήτη πάντα φώναζε "ΕΝΩΣΗ", ακόμη και αν ήταν κάτι που δεν κατάφερε γρήγορα...

   Δεν αμφισβητώ την γενναιότητα και τον αγώνα τον Μανιατών (τον οποίο άλλωστε αναγνωρίζει και ο ίδιος ο Καποδίστριας o, οποίος απεθυνόμενος στον Γιώργη Μαυρομιχάλη, είχε πει: ...εἶσαι ἀπὸ οἰκογένεια δοξασμένη, ποὺ τόσο ἔχυσε αἷμα ἀνδρειωμένο διὰ τὴν ἀναγέννησιν καὶ τὴν ἐλευθερίαν τῆς Πατρίδος) αλλά είναι τρομακτικά αφελές να ρίχνεις τόσο βάρος, στον δικό τους αγώνα μόνο... Αγωνίστικαν πολλοί Έλληνες, με πολλούς διαφορετικούς τρόπους (ο Καποδίστριας π.χ σε διπλωματικό επίπεδο, όπως είδαμε).

   Και θα συμφωνήσω με τον jkr... Nα την βράσω την βοήθεια εκείνων που βοήθησαν με απώτερο σκοπό, το προσωπικό όφελος και την απόκτηση προνομίων...

   Θα κλείσω με ένα μικρό απόσπασμα του Όρκου των φιλικών (μιας και ο Πετρόμπεης, ήταν φιλικός): "Το όνομά σου (Πατρίδα) ο οδηγός των πράξεών μου, και η ΕΥΤΥΧΙΑ Σου, η ΑΝΤΑΜΟΙΒΗ ΤΩΝ ΚΟΠΩΝ ΜΟΥ"...

 10. μεταρρυθμιστής avatar
  μεταρρυθμιστής 27/09/2011 11:09:18

  Η δολοφονία του εθνάρχη Καποδίστρια ακόμα στοιχειώνει το Έθνος και τη χώρα. Μπορεί να μην το αντιλαμβανόμαστε άμεσα, αλλά πολλές απο τις αιτίες της σύγχρονης κακοδαιμονίας της Ελλάδας έχουν τις ρίζες τους σ'εκείνη την εποχή. Ο Καποδίστριας ίσως πήγε να κάνει τεράστιες μεταρρυθμίσεις σ'ελάχιστο χρόνο. Έθιξε ισχυρότατα κατεστημένα συμφέροντα .Βρήκε απέναντι του τις πιο ισχυρές στρατιωτικά περιοχές του νέου κράτους. Όταν έχεις πολέμιους τους Μανιάτες και τους Υδραίους είναι προαποφασισμένο ότι θα χάσεις. Λίγο ο υπερβάλλων ζήλος του Κυβερνήτη, λίγο η αμορφωσιά των πολλών, πολύ τα ξένα και ντόπια συμφέροντα ( πρώην κοτσαμπάσηδες) οδήγησαν στο αποτρόπαιο γεγονός της 27ης Σεπτεμβρίου 1831.Ένας Έλληνας πατριώτης ( ανιδιοτελής) έπεφτε νεκρός από τα χέρια επίσης Ελλήνων πατριωτών ( ιδιοτελών όμως). Η αιώνια ελληνική τραγωδία.Πάντα θα μείνουμε με την απορία πώς θα ήταν η Ελλάς αν ο Κυβερνήτης είχε ολοκληρώσει το έργο του. Ένα πικρό "αν" που πάντα θα μας στοιχειώνει...

  • Γιώργος Μεσσηνία avatar
   Γιώργος Μεσσηνία @ μεταρρυθμιστής 27/09/2011 13:52:36

   Μελαγχολική η αποτίμηση αλλά και εξαιρετικά διδακτική...
   Σε κάθε περίπτωση ο Καποδίστριας υπήρξε ο κορυφαίος έλληνας κυβερνήτης από πολλές απόψεις

 11. Lewnidas avatar
  Lewnidas 27/09/2011 11:14:44

  h dolofonia kata pi8anotata den egine apo tous mauromixalaious! yparxei ereuna maniati istorikou pou to tekmhriwnei

  • Γιάννης Φαίλτωρ avatar
   Γιάννης Φαίλτωρ @ Lewnidas 27/09/2011 12:35:20

   Νομίζω αγαπητέ ότι πρέπει να αναφέρεσαι στο δίτομο έργο του Δημήτρη Κοκκινάκη, Ποιοι σκότωσαν τον Καποδίστρα.

 12. SOTPAP avatar
  SOTPAP 27/09/2011 11:24:45

  Η ιστορία επαναλαμβάνεται ως φάρσα:
  Βάλτε στη θέση των Άγγλων και των Γάλλων της τότε εποχής τη σημερινή υπερδύναμη.
  Βάλτε στις ταραχές των Μανιατών και Υδραίων της τότε εποχής τις φωτιές του 2007 , τις υποκλοπές του 2004-2005, τα Δεκεμβριανά του 2008, το δήθεν σκάνδαλο του Βατοπεδίου και τα εγχώρια τσιράκια που μας οδήγησαν στα δόντια του ΔΝΤ.
  Η μόνη διαφορά είναι ότι το 2009 δεν χρειάστηκε να βγάλουν απο τη μέση τον Καραμανλή, όπως έγινε με τον Καποδίστρια.
  Η δουλειά έγινε αναίμακτα, αλλά τώρα πληρώνουμε τις συνέπειες όλοι οι Έλληνες, με το αίμα μας. Και δεν θα ησυχάσουν αν δεν μας το πιουν όλο.

  • jkr avatar
   jkr @ SOTPAP 27/09/2011 11:39:26

   Δεν ήθελα να τα αναπαράγω εγώ, τα χω ξανγράψει πολλάκις. αλλά συμφωνώ ΑΠΟΛΥΤΩΣ! Η Ιστορία επαναλαμβάνεται. Βλέπεις το Σύστημα δεν πρωτοπορεί, δεν έχει έμπνευση. Σημειώνω ότι και τότε η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα με έδρα την Ύδρα ο "Απόλλων" εκτόξευε λίβελους, κατηγορούσε για δήθεν σκάνδαλα, προπαγάνδιζε για την ανατροπή του Κυβερνήτη, διότι δεν εξυπηρετούσε τα φέουδα και τους Κουντουριώτηδες και ενεργούσε υπέρ του δημοσίου συμφέροντος και εναντίον των ξένων δυναστών και των εγχώριων συνεργατών τους.
   Σας θυμίζει τίποτε;

 13. Γρηγόρης Καραολίδης avatar
  Γρηγόρης Καραολίδης 27/09/2011 11:42:43

  Ευχαριστίες ιδιαίτερες για την αναφορά στον κορυφαίο Έλληνα Κυβερνήτη .
  Ανιδιοτελής μέχρις αυτοθυσίας , ο συντάκτης τού Ελβετικού Συντάγματος και
  το μόνον αντίπαλον δέος τού Μέτερνιχ , αυτός που έκανε εφικτό και λειτουργική πραγματικότητα το Νεοελληνικό Κράτος , διδάσκει και θα διαδάσκει πάντοτε ποικιλοτρόπως .
  Μεταξύ άλλων και με αυτές τις φράσεις πράξεις του :
  «…εφ´ όσον τα ιδιαίτερα εισοδήματά μου αρκούν διά να ζήσω, αρνούμαι να εγγίσω μέχρι και του οβολού τα δημόσια χρήματα, ενώ ευρισκόμεθα εις το μέσον ερειπίων και ανθρώπων βυθισμένων εις εσχάτην πενίαν».

  Αιωνία η ανάπαυση και η μνήμη του .

 14. Γρηγόρης Καραολίδης avatar
  Γρηγόρης Καραολίδης 27/09/2011 11:52:34

  Η φράση πράξη αυτή είναι ανηρτημένη και στο
  h-tp://www.antinews.gr/2010/03/09/36787/

 15. Γιάννης Φαίλτωρ avatar
  Γιάννης Φαίλτωρ 27/09/2011 12:17:40

  Pas de quoi, φίλε μου.

 16. ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
  ΚΥΘΗΡΙΟΣ 27/09/2011 14:08:51

  Kύριε Φαίλτωρ συγχαρητήρια! Εὐχαριστοῦμε πού μᾶς θυμίζετε τήν ἱστορία μας. Ἀπό τήν ἂλλη πλευρά βέβαια, δέν μποροῦμε γιά ἂλλη μιά φορά νά μή μελαγχολήσουμε γιά τήν κατάρα πού κατατρώει τό Ἐλληνικό γένος διαχρονικά: τήν διχόνοια.

 17. ΓΙΑΔΙΚΙΑΡΟΓΛΟΥ avatar
  ΓΙΑΔΙΚΙΑΡΟΓΛΟΥ 27/09/2011 14:15:28

  @Φαίλτωρ. Εμένα πάλι με το εξαιρετικό αυτό κομμάτι ιστορικής σημασίας που
  ανέσυρες, σφίχτηκε η καρδιά μου στην σύγκριση του Κυβερνήτη Καποδιστρια με τον σημερινό αγύρτη της πολιτικής που οι Ελληνες κάλεσαν να τους διοικήσει.

  Πάντως ευχαριστούμε για το φιλολογικό μνημόσυνο του Καποδίστρια που επεχείρησες.

 18. ΕΥΑ avatar
  ΕΥΑ 27/09/2011 14:17:43

  Είναι περισσότερο από ελπιδοφόρα η απήχηση του συγκεκριμένου κομματιού στην ψυχή μας...δεν έχουν καταφέρει να την αλώσουν, άρα η χώρα μας, η Ελλάδα έχει και παρόν και μέλλον!

 19. victoria (true) avatar
  victoria (true) 27/09/2011 14:22:17

  Γιάννη Φ, ευχαριστούμε για την υπενθύμιση. Τον έχουμε θυμηθεί συχνά αυτές τις στιγμές τον Καποδίστρια.
  Το έργο του ήταν η απόδειξη του πώς φέρνεις μεν τεχνογνωσία και φτιάχνεις ένα σύγχρονο κράτος (ή τουλάχιστον προσπαθείς...), χωρίς αυτό να σημαίνει πως απενδύεσαι την εθνική σου ταυτότητα και την προτεραιότητα στο ηθικό και πρακτικό συμφέρον της Ελλάδας και όχι άλλων κέντρων, όπου, εντός ή εκτός, βρίσκονται αυτά.

 20. trooper avatar
  trooper 27/09/2011 18:41:54

  ακόμα ένα έξοχο άρθρο! σας ευχαριστώ πολύ!

 21. Προφήτης avatar
  Προφήτης 27/09/2011 19:47:45

  Γιάννη, όσο υπάρχουν Έλληνες που ψάχνουν, που μιλάνε, που μεταδίδουν για την ιστορία της η πατρίδα δεν χάνεται.
  Διατηρείς φάρο της Αλεξανδρείας που δίνει κατεύθυνση σε ναυτιλλομένους σε σκοτεινά νερά.
  Σ' ευχαριστώ.
  (Διαβάζω το "διακύβευμα του 22", τώρα)

  • Γάννης Φαίλτωρ avatar
   Γάννης Φαίλτωρ @ Προφήτης 27/09/2011 19:52:53

   Να είσαι καλά Προφήτη. (Έχω κάτι και για αύριο...)

 22. FEAX avatar
  FEAX 27/09/2011 21:13:24

  Ωραία τα σχόλια σας κε Φαίλτωρα στα αποσπάσματα του βιβλίου της κας Κούκκου. Διάβασα επίσης όλα τα σχόλια των αναγνωστών σας παραπάνω. Δυστυχώς, όπως διαφαίνεται, λείπει κάτι από όλα τα σχόλια. Ο μακαριστός πατέρας μου και συγχωριανός του Καποδίστρια έλεγε με λύπη: "αυτό που μας χωρίζει από τους άλλους Έλληνες είναι 20 μίλια νερό και μία Αναγέννηση". Υπήρχε λοιπόν τεράστια διαφορά κουλτούρας, πολιτικής αντίληψης και πολιτισμού από τους "Έλληνες" που προσπαθούσε να κυβερνήσει. Επίσης παράκληση να μην τον συγκρίνουμε με τον προηγούμενο πρωθυπουργό της Νέας Δημοκρατίας ( ο οποίος στην τελευταία προεκλογική του ομιλία στην Κέρκυρα, πριν τις εκλογές του 2004, είπε το αμίμητο "θα φέρουμε τον πολιτισμό στην Κέρκυρα"). Η προσπάθειά του Καποδίστρια να φτιάξει κράτος, ήταν καταδικασμένη εκ των προτέρων αν και ήταν ο φυσικός αρχηγός της Επανάστασης του 21 (μελετήσατε τα αρχεία της Φιλόμουσου Εταιρείας της Βιέννης).
  Τιμή μας, των Κερκυραίων και συγχωριανών του, που τον τιμά όλη η Ελλάδα, επιτρέψτε μας, αψεγάδιαστο.

  • Γιάννης Φαίλτωρ avatar
   Γιάννης Φαίλτωρ @ FEAX 27/09/2011 21:30:40

   Αγαπητέ Φαίακα ευχαριστώ για το σχόλιο.

   Πεποίθησή μου είναι ότι αυτός ήταν ο φυσικός αρχηγός της Επανάστασης και συνεργάτες το μητροπολίτη Ιγνάτιο και τους Υψηλάντηδες. Πνευματικός πατέρας ο Ρήγας και επαναστατική διακήρυξη την Ελληνική Νομαρχία. Δυστυχώς πολλά τεκμήρια έχουν χαθεί και πολλοί συνεργάτες του σιώπησαν μετά το θάνατό του. Σίγουρα θα θλιβόταν με την κατάληξη που είχε το όραμά τους

 23. ΣΠΟΡΟΣ avatar
  ΣΠΟΡΟΣ 30/09/2012 00:34:49

  Ο ΠΛΗΡΗΣ αξιωμάτων,επιτυχιών, αναγνώρισης,εξουσίας , σε ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ χώρο, ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ-μεγάλος ΕΥΕΡΓΕΤΗΣ Γαλλίας προστατεύοντάς την από Διαμελισμο,αλλά πιό σημαντικό ΕΥΕΡΓΕΤΗΣ της ΕΛΒΕΤΙΑΣ γιατί ήταν ο κυριότερος Διαπραγματετής του Δύσκολου εγχειρήματος συγκυβέρνησης αλλά και συν-σχεδιαστής των Καντονίων-έρχεται στην ΕΛΛΑΔΑ των Ηρώων και των Θεών με τους οποίους μεγάλωσε και προσπαθεί να ζωντανέψει το όνειρο του ΡΗΓΑ των ΦΙΛΙΚΩΝ αλλά και πολλών άλλων,φίλων και μη.ΕΙΧΕ ΟΡΑΜΑ-ΕΜΠΕΙΡΙΑ-ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΠΑΦΕΣ ,όλα όσα χρειαζότανε από έναν Ηγέτη η ΕΛΛΑΔΑ και κάτι παραπάνω,την Διάθεση να υπηρετήσει την ΙΔΕΑ μέχρι ΘΥΣΙΑΣ.Να λοιπόν ΠΡΟΤΥΠΟ ΕΛΛΗΝΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ...ΟΙ σύγχρονοι ΕΛΛΗΝΕΣ πολιτικοί είμαι σίγουρος ότι δεν γνωρίζουν καν την Ιστορία του ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ,γιατί διαφορετικά θα ντρέπονταν μετρώντας έστω και ασυναίσθητα το ελάχιστο δέμας τους μπροστά σε Αυτόν τον ΦΑΡΟ Πολιτικής-Διπλωματίας-Ανθρωπισμού και Χρι[η]στότητας.ΑΙΩΝΙΑ ΤΟΥ Η ΜΝΗΜΗ ...και ''ΜΙΜΗΣΗ''

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.