#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
08/01/2013 08:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ιχνηλατώντας τον «ελλείποντα κρίκο» μαζί με τον Γιώργο ΚαραμπελιάΜε χαρά είδαμε στο τελευταίο άρθρο του Γιώργου Καραμπελιά ("Ο ελλείπων κρίκος" )  ότι συμφωνούμε με τις περισσότερες από τις διαπιστώσεις που παραθέτει, για τις οποίες είχε μαλλιάσει το πληκτρολόγιό μας - πλην δύο, καίριων αναρτήσεων στο antinews.

Γράφει ο Γ. Καραμπελιάς για «βαθύτατη πολιτική κρίση του συστήματος», από την οποία «δεν είναι δυνατόν να επιβιώσει το ούτως ή άλλως σαθρό πολιτικό και πνευματικό κατεστημένο της χώρας». Συμφωνούμε: η μέχρι πρότινος δεδομένη πολιτική γεωγραφία της Ελλάδας έχει εξαερωθεί, αφού η πολιτική πραγματικότητα μετά τα μέτρα είναι εντελώς καινούργια, γράφαμε σε πρόσφατες αναρτήσεις και όσοι νομίζουν ότι η μπίλια έχει κάτσει ή κάθεται οσονούπω, πλανώνται πλάνην οικτράν. Τα στοιχήματα είναι για το πόσα από τα σημερινά κόμματα θα υφίστανται καν στο κοινοβούλιο ή και γενικώς σε λίγα χρόνια (πολύ λίγα)... Η παρατήρηση του Γ. Καραμπελιά είναι εύστοχη, διότι πολλοί στο πολιτικό σύστημα δεν έχουν πάρει χαμπάρι αυτήν την θεμελιώδη αλήθεια – νομίζουν ότι με μερικά ανακατέματα της σούπας θα επέλθει η πολυπόθητη ηρεμία και νηνεμία, αλλά δυστυχώς δεν θα ξέρουν από πού τους ήρθε.

Βέβαια, όπως γράφει ο Γ. Καραμπελιάς, «η κρίση οδηγεί ή θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε αναδιάταξη και των οικονομικών πόλων ισχύος στο εσωτερικό της χώρας» και «ενδυνάμωση του γερμανικού και ευρωπαϊκού κεφαλαίου», κάτι που τονίσαμε σε άρθρο μας κατά την διάρκεια της επίσκεψης της καγκελαρίου Μέρκελ στην Αθήνα. Σημειώνει ο Καραμπελιάς τις «αλλαγές στην κοινωνική διάρθρωση της χώρας», οι οποίες εμείς θεωρούμε ότι θα οδηγήσουν σε μετασχηματισμούς όχι μόνον αρνητικούς, λαμβάνοντας ως κριτήριο ότι η ψευδεπίγραφη ευμάρεια των δανεικών κι αγύριστων ούτως ή άλλως θα τελείωνε κάποτε.

Την τοποθέτηση του Γ. Καραμπελιά ότι «πολλοί φαντάστηκαν πως, –με την συρρίκνωση του ΠΑΣΟΚ, την εκτίναξη του ΣΥΡΙΖΑ, την εμφάνιση των Ανεξάρτητων Ελλήνων και της Χρυσής Αυγής– έχει ήδη λάβει τελεσίδικο χαρακτήρα η ανασύνθεση του πολιτικού τοπίου, όμως πλανώνται πλάνη οικτρά. Η ανασύνθεση μόλις έχει αρχίσει. Νέες πολιτικές συσσωματώσεις και νέες ιδεολογικές προτάσεις θα αναδυθούν πολύ σύντομα στο πολιτικό προσκήνιο» την έχουμε... ήδη συνυπογράψει ενθουσιωδώς με πολλά άρθρα.

Έχουμε ήδη επισημάνει στο Antinews ότι ο κατακερματισμός που οδηγεί σε κομματογονία έχει αρχίσει και έχουμε μόλις παραγγείλει τα ορεκτικά, ενώ πολλοί σχηματισμοί δεν καταφέρνουν να αντιληφθούν τα διακυβεύματα και μάλλον θα επιστρέψουν στα εξ ων συνετέθησαν. Τα κόμματα που χρειάζεται να προκύψουν δεν θα εκπροσωπήσουν παλαιές γεωγραφίες και χώρους, αλλά νέες ανάγκες και κοινωνικές συμμαχίες. Το στελεχιακό δυναμικό και οι οργανωτικές δομές των σημερινών κομμάτων, όλων τους, απλώς δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για να γεννήσουν το νέο, είτε το αντιλαμβάνονται είτε όχι.

Μιλά ο Γ. Καραμπελιάς για το συνεχές πατριωτισμού-εθνομηδενισμού, που έχει ήδη αρχίσει να αλλάζει. Και σημειώνουμε ότι αυτό έχει και αρνητικές πλευρές (π.χ. κακοφόρμισε στην γέννηση μιας κοινοβουλευτικής Χρυσής Αυγής), παρατηρούμε όμως παράλληλα ότι φυσιολογικώτατες (συχνά ούτε καν δεξιές, απλώς κεντρώες) πολιτικές θέσεις που πριν από 12 χρόνια θεωρούνταν «αντιδραστικές», «εθνικιστικές», έως και «φασιστικές», σήμερα που καταλαγιάζει η ιδεολογική τρομοκρατία των μηχανισμών της μεταπολίτευσης θεωρούνται .... mainstream. Όπως και σε όλα τα υπόλοιπα κράτη.

Κάπου εδώ όμως εμφανίζονται οι βασικές μας διαφορές με το άρθρο του Γιώργου Καραμπελιά, που κωδικοποιούνται στις λέξεις «Ευρώπη» και «Αριστερά»:

Αναγγέλλει, για παράδειγμα, την περιθωριοποίηση του εθνομηδενισμού, εναποθέτει όμως ελπίδες σε κάποια αναγέννηση της Αριστεράς: όμως, ο εθνομηδενισμός «κατάπιε» την Αριστερά κατά την διάρκεια της (ύστερης) Μεταπολίτευσης, υπό την επίρροια του ρόλου που της ανέθεσε το φαινόμενο ΠΑΣΟΚ, αφού κατέληξε η Αριστερά να σημαίνει στην ουσία και όχι στους τύπους την βασική της πολιτική ταυτότητα, εκθρονίζοντας ακόμα και το αίτημα για κοινωνική δικαιοσύνη (οι νεανικοί αριστεροί πληθυσμοί εξίστανται περισσότερο και βιαιότερα όταν... θίγεται η Ρεπούση ή ο Τατσόπουλος παρά όταν μειώνονται οι συντάξεις).

Με όλη την εκτίμηση που του έχουμε, αν ο Γ. Καραμπελιάς επιζητεί ένα κίνημα «κοινωνικού πατριωτισμού», ας μην χάνει τον χρόνο του κοιτώντας ΜΟΝΟ προς την Αριστερά, διότι αυτό δεν θα γεννηθεί στα εδάφη της.Γράψαμε ότι «με τον ίδιο τρόπο που ο «γερμανικός πατριωτισμός» ως έννοια ήταν για δεκαετίες ποινικοποιημένος στην μεταπολεμική Γερμανία -σίγουρα καίγοντας και κάποια χλωρά μαζί με τα ξερά- έτσι στην μετα-μεταπολιτευτική Ελλάδα θα είναι ανέφικτο να μιλάς με αξιώσεις πραγματικής γονιμότητας για «αριστερά»», «σοσιαλισμό», «σοσιαλδημοκρατία» ή το contradictio in terminis ενός «σοσιαλφιλελευθερισμού». Οι έννοιες αυτές «κάηκαν», πώς το λένε!». Η ένωση Αριστεράς και εθνομηδενισμού έχει τελεστεί αδιαιρέτως και αχωρίστως, αλλά ουδόλως ασυγχύτως και ατρέπτως... Αν όμως υπάρχει χώρος με ετοιμότητα να υποστεί ριζικές μεταλλάξεις για να μπορέσει να απαντήσει στα διλήμματα και ερωτήματα της νέας πολιτικής (ή να λέγαμε ιστορικής;) περιόδου, αυτός εντοπίζεται δεξιότερα του κέντρου.

Όσον αφορά δε την Ευρώπη και την πληθωρική χρήση της λέξης «κατοχή», ας μας επιτραπεί η εκτίμηση ότι κατά τα τελευταία δύο χρόνια τεκμαίρεται μια περίπου ταύτιση των πολιτικών δυνάμεων που εκφράζουν αποστροφή προς την Ευρώπη με αυτές που, είτε το αντιλαμβάνονται είτε όχι, επιδιώκουν την επιστροφή στο παλιό και την παλινόρθωση της ελλειμματικής Ελλάδας των υπερήφανων δανειοληπτών. Φυσικά, ουδείς υποστηρίζει ότι το... Μνημόνιο από μόνο του οδηγεί στην έξοδο από αυτόν τον δρόμο- προς Θεού. Η απελευθέρωση από το Μνημόνιο αποτελεί πάντοτε τον άξονα κάθε γόνιμης πολιτικής στην Ελλάδα του σήμερα, το θέμα είναι για τί είδους απελευθέρωση μιλάμε. Σίγουρα ο Γιώργος Καραμπελιάς έχει διαπιστώσει και ο ίδιος αυτό το αδιέξοδο, την τάση πολλών εκ των οργανωμένα αντιδρώντων να «νοσταλγούν μέρες Ανδρέα» ή του επερχομένου... γενόσημου Ανδρέα. Το θερμοκήπιο της ιδεολογικής, πολιτικής και κοινωνικής αναγέννησης της Ελλάδας, το γήπεδο της αλλαγής, δεν θα είναι το νομισματοκοπείο όπου ο κάθε φαυλοκράτης θα μπορεί να κόβει χρήμα για την αναστύλωση του πελατειακού κράτους, αλλά η Ευρώπη – η παρουσία μας στην οποία θα έπρεπε ίσως να απασχολεί τον Γιώργο Καραμπελιά και σε άλλα επίπεδα, αφού όπως ορθότατα σημειώνει στο άρθρο του «η ελληνική κρίση πραγματοποιείται σε συνθήκες γεωπολιτικής αναδιάταξης και αναταραχής σε όλη τη Μ. Ανατολή και τον αραβικό κόσμο [και] συνδέεται άμεσα με την ασφάλεια της χώρας και τα μεταναστευτικά ρεύματα». Κοινώς, πίσω έχει η γεωπολιτική αχλάδα την ουρά, όταν τριγύρω σου λαμβάνει χώρα ένας... αύξων αριθμός πολέμων και η Τουρκία δεν φείδεται προειδοποιήσεων...

Καταλήγοντας, δεν θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε περισσότερο σε μια διαπίστωση του Γ. Καραμπελιά που σε λίγο καιρό θα θεωρείται κοινότοπη, όμως όταν πρωτοεκφραζόταν από αρκετούς θεωρείτο τουλάχιστον υπερβολική: «έχει έρθει η ώρα για μια πατριωτική αναδιάρθρωση του ελληνικού πνευματικού και πολιτικού σκηνικού»...

Σωτήρης Μητραλέξης

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Αννίβας avatar
  Αννίβας 08/01/2013 09:25:51

  Δεν μας λέει και τίποτε καινούριο ο Καραμπελιάς. Τώρα και οι γιαγιάδες το λένε στα εγγόνια τους για να πιούνε το γάλα τους: «έχει έρθει η ώρα για μια πατριωτική αναδιάρθρωση του ελληνικού πνευματικού και πολιτικού σκηνικού»…
  Προφανώς αυτή την αναδιάρθρωση δεν θα την κάνει ούτε η ΝΔ ούτε το ΠΑΣΟΚ ΄και η ΔΗΜΑΡ...

  • tasos1 avatar
   tasos1 @ Αννίβας 08/01/2013 12:30:17

   «Hannibal ad portas»... Μόνο που δεν είστε εσείς με το ψευδώνυμο, αλλά ο Αλέξης με τους ελέφαντες του ΣΥΡΙΖΑ. Αληθινά εκτιμάτε πως είναι σε θέση ο ΣΥΡΙΖΑ να πραγματώσει την πατριωτική αναδιάρθρωση του ελληνικού πνευματικού και πολιτικού σκηνικού; Εκτός κι αν έχετε κάτι άλλο κατά νου...

   • Αννιβας avatar
    Αννιβας @ tasos1 08/01/2013 13:21:27

    Eιλικρινά δεν έχω κάτι συγκεκριμμενο στο νού, όπως και ο Καραμπελιάς άλλωστε . Απλά πιστεύω οτι αυτά θα τα κάνουν τα παιδιά μας, αλλά δεν ξέρουμε ποιά απ' αυτά, τούτη τη στιγμή. Και ο ΣΥΡΙΖΑ (πρώην Συνασπισμός) ανήκει στο παλιό κομματικό σκηνικό, απλώς δεν κυβέρνησε και δεν τα έφαγε με τον Πάγκαλο κατα κανόνα...

   • Ο Πολεμικός Ανταποκριτής avatar
    Ο Πολεμικός Ανταποκριτής @ tasos1 08/01/2013 13:51:07

    ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ θα πραγματώσουν την πατριωτική αναδιάρθρωση του ελληνικού πνευματικού και πολιτικού σκηνικού. Θα χρησιμοποιήσουν δε εκείνα τα πολιτικά οχήματα που ΘΑ ΥΠΑΡΞΟΥΝ και θα εξασφαλίσουν την ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα του εγχειρήματος.

    • αννίβας avatar
     αννίβας @ Ο Πολεμικός Ανταποκριτής 08/01/2013 19:28:11

     Ιτε παίδες Ελλήνων!!! Απο σάς περιμένουμε την εξέγερση κατα των Επικυριάρχων. Ηγηθείτε! Εμείς όσο μας κρατούν τα πόδια μας, θα βοηθάμε στα μετόπισθεν ή και σε κανένα " κούγκι" άμα χρειαστεί.
     Εσείς είστε "ο Χρόνος ο Αληθινός". Τό μέλλον είναι μπροστά σας . Το δικό μας είναι πίσω...
     Η εμπειρεία μας όμως ΟΛΗ δική σας...
     Υ.Γ. να υποθέσω ότι το Πολεμικός Ανταποκριτής, είναι προμήνυμα μάχης?

     • Ο Πολεμικός Ανταποκριτής avatar
      Ο Πολεμικός Ανταποκριτής @ αννίβας 08/01/2013 21:01:48

      O πόλεμος κύριε, έχει ήδη αρχίσει. Μα δυστυχώς πολλοί απ΄τους ικανότερους μαχητές ''μας'', επέλεξαν το δρόμο της ατομικής σωτηρίας, ως καλοπληρωμένοι δούλοι στα Ευρωπαϊκά παζάρια της ατιμωτικής μα σίγουρης σταδιοδρομίας. Σημεία των καιρών.
      Όσοι απομείναμε, να δούμε τι μπορούμε.

 2. Ανώνυμος avatar
  Ανώνυμος 08/01/2013 09:33:07

  Έτυχε να παρακολουθήσω τον Καραμπελιά, σε παρουσίαση βιβλίου για τους Σουλιώτες στο Μακεδονικών. Ο πατριωτισμός του ούτε κατά διάνοια αμφισβητίσημος. Όσο για τη “Ρήξη”, ρήξη με ότι σάπιο προτρέπουμε και στον Σαμαρά. Το μετέπειτα του υπάρχοντος χάους είναι η αναγέννηση, και έχει αποδειχθεί ιστορικά ότι Ελλάδα και Έλληνες εμπίπτουν
  (..πολύ ντουμάνι πέφτει τελευταία ένεκα κρίσης, του πολιτικού περιβάλλοντος μη εξαιρουμένου. Αν ισχύει η παροιμία με τη φωτιά, ελπίζω να μη δούμε σκηνές Δεκέμβρη του ’08)

  • αννίβας avatar
   αννίβας @ Ανώνυμος 08/01/2013 19:45:47

   Καραμπελιάς.
   Πώς αλλάζει ο άνθρωπος αλήθεια...
   Τον θυμάμαι απ' το "ΙΔΕΟΔΡΟΜΙΟ" το 1974 με προμετωπίδα παραφρασμένο το ρητό του
   Μαγιακόφσκι: «Οταν ο τελευταίος Καπιταλιστής κρεμαστεί με τα έντερα του τελευταίου Πατριώτη, η Ανθρωπότητα θα ευτυχήσει»,
   Καί σλόγκαν όπως: "Κάτω τα σύνορα, θάνατος στις πατρίδες, που φέρνουν τον πόλεμο".

   • Re, ti ginetai! avatar
    Re, ti ginetai! @ αννίβας 08/01/2013 21:22:05

    @Πώς αλλάζει ο άνθρωπος αλήθεια…

    "Πενία τέχνας κατεργάζεται"
    Ή:
    Κάποτε πούλαγε ο διεθνισμός.
    Τώρα, ο πατριωτισμός.

    Συν_πέρασμα: ΜΗΝ εμπιστεύεσθε τους "κωλοτούμπες".
    Θα σας πουλήσουν, μόλις τους περάσετε απέναντι

   • JE NE REGRETTE RIEN avatar
    JE NE REGRETTE RIEN @ αννίβας 12/01/2013 10:32:48

    Πωπω...ΦΡΙΚΗ

    • JE NE REGRETTE RIEN avatar
     JE NE REGRETTE RIEN @ JE NE REGRETTE RIEN 12/01/2013 10:36:17

     Επειδή δημοσιεύθηκε σε λάθος θέση, προσδιορίζω ότι το σχόλιό μου αφορούσε το σχόλιο @Αννίβα...

 3. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 08/01/2013 09:49:47

  Zητειται εθνικοσοσιαλισμος χωρις εθνικοσοσιαλιστες αλλα με αριστερους.
  Αυτο ειναι ο "κοινωνικος πατριωτισμος".Αντι του λημματος εθνος/εθνικισμος/εθνο το λημμα πατριδα/πατριωτης/πατρι και αντι του λημματος σοσιαλ/σοσιαλισμος το λημμα κοινωνικος/κοινωνια.
  Εκεινο που δεν καταλαβαινει ο Καραμπελιας αλλά και άλλοι πολλοι ειναι οτι οχι μονο η εποχη αυτη εχει περασει -απο το 1935 περιπου - αλλα ειμαστε στην εποχη που και τα κομματα Μπααθ πεφτουν στην Αραβια.Δεν υπαρχει πολιτικη εξω απο την παγκοσμιοποιηση.Το εθνος ή η κοινωνια ή ο λαος ή η πατριδα - πειτε το οπως θελετε - μπορει να επιβιωσει μονο αν ειναι ανταγωνιστικο στην παγκοσμια αγορα,μεσα ή εξω απο την ΕΕ και με ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ νομισμα.
  Ο κοσμος εχει μικρυνει και δεν υπαρχουν λυσεις "εσωτερικης αγορας" που θα κατευθυνουν οι κοινωνικοπατριωτες.Υπαρχει η πλανητικη αγορα και μπροστα θα πανε τα εθνη που θα ειναι ανταγωνιστικα σε αυτην.

  • O Bixiou avatar
   O Bixiou @ ψυχραιμια 08/01/2013 11:42:26

   @ψυχραιμια
   @tarzan


   Φαινεται οτι ζουμε σε διαφορετικο πλανητη! Εγω βλεπω γυρω μου οτι το συστημα της "παγκοσμοιοποιησης" καταρρεει. Ας αφησουμε τη καταστροφη του περιβαλλοντος που ειναι ανεπανορθωτη και εχουμε αρχισει να την πληρωνουμε πολυ ακριβα. ..

   • ψυχραιμια avatar
    ψυχραιμια @ O Bixiou 08/01/2013 18:29:21

    Aκριβως το αντιθετο.Επεκτεινεται σε περιοχες που δεν υπηρχε ποτε.Οι αναδυομενες χωρες ,τα BRICS κλπ ειναι η ολοκληρωση σε πλανητικη κλιμακα.
    http://www.bloomberg.com/news/2013-01-03/ratan-tata-india-s-corporate-czar-retires-with-a-500-billion-vision.html
    Ο πρωτος τρισεκατομμυριουχος στην ιστορια θα ειναι Κινεζος ή Ινδος.

    • O Bixiou avatar
     O Bixiou @ ψυχραιμια 08/01/2013 20:26:53

     Αυτο δεν σημαινει τιποτε. Η Κινα, οι Ινδιες, η Βραζιλια κλπ δεν μπηκαν χθες στο συστημα και δεν γιγαντωσαν το 2013. Ο 21ος αιωνας τις βρηκε παντοδυναμες. Ο Λαχτσmυ Μιτταλ ηταν ηδη 6os στη λιστα των δισεκατομμυριουχων tou Forbes to 2011. Ο ιδιος, χρονια τωρα, ελεγχει την ευρωπαικη χαλυβουργια. Αυτο δεν σημαινει οτι το συστημα της "παγκοσμοιοποιησης" δεν κλυδωνιζεται. Ο γιγαντισμος του θα φερει την καταστροφη του. Εξαλλου ελοχευουν και αλλοι κινδυνοι, οπως π.χ μια πιο καταστρεπτικη Φουκουσιμα.

     • O Bixiou avatar
      O Bixiou @ O Bixiou 08/01/2013 21:29:20

      Συγγνωμη, ελλοχευουν

     • MCA avatar
      MCA @ O Bixiou 08/01/2013 21:29:38

      Δεν είναι μόνο ο γιγαντισμός του που θα φέρει την καταστροφή του,είναι και το ότι εξελίσεται ανεξέλεγκτα,χωρίς κανόνες και όρια ποδοπατώντας και συνθλίβοντας ολοκληρους πληθυσμούς.Είναι ενάντια στην ανθρώπινη φύση αυτό το πράγμα έτσι όπως εξελίσεται.Δεν σέβεται την δημοκρατία ,την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και ιδιαιτερότητα.Ο μόνος υπαρκτός οργανισμός που μπορεί να προστατέψει τον άνθρωπο αυτή την στιγμή είναι το 'Εθνος κράτος.Γίνονται και κάποιες προσπάθειες αυτήν τη στιγμή π.χ.Ευρωπα'ι'κή Ένωση αλλά μέχρι στιγμής είναι αποτυχημένες.Η παγκοσμιοποίηση,έτσι πως εξελίσεται αυτην τη στιγμή,θα λειτουργήσει μόνον αν όλοι οι άνθρωποι γίνουμαι ρομπότ.

     • MCA avatar
      MCA @ MCA 08/01/2013 21:32:00

      Διόρθωση:......Δημοκρατικό Έθνος Κράτος..... .

    • O Bixiou avatar
     O Bixiou @ ψυχραιμια 08/01/2013 21:17:01

     Ξεχασατε το Μεξικο. Πρωτος στη λιστα του Forbes. (για τριτη χρονια αν δεν κανω λαθος), με 69 δις, ειναι ο Μεξικανος Carlos Slim Helú.

  • Tsaros avatar
   Tsaros @ ψυχραιμια 08/01/2013 15:47:41

   Δεν υπαρχει πολιτικη εξω απο την παγκοσμιοποιηση.

   Στην Τανζανία και το Καφιριστάν μπορεί. Στις αποικίες δηλαδή.

   Στις πραγματικά ανεπτυγμένες χώρες όμως προτεραιότητα έχει το εθνικό συμφέρον και καθόλου δεν τους ενδιαφέρει η όποια «παγκοσμιοποίηση» παρα εκτός αν μπορούν να την εκμεταλλευτούν για αυτό.

   Η Κίνα ή η Γερμανία έχει γραμμένη στα τέτοια τους την παγκοσμιοποίηση π.χ. Αγορές θέλουν για τα προϊοντα τους και όχι κάποια «παγκόσμια διακυβέρνηση» που ζήταγε το σούργελο ο ΓΑΠ να τους επιβληθεί.

   • ψυχραιμια avatar
    ψυχραιμια @ Tsaros 08/01/2013 18:33:16

    Μα ακριβως γιαυτο μιλησα.Αυτο δεν σημαινει οτι εχουν στα τετοια τους την παγκοσμιοποιηση αλλα οτι αγωνιζονται να διακριθουν σε αυτη.
    Ο Παπανδρεου με τις παγκοσμιες κυβερνησεις νομιζει οτι θα την ελεγξει.
    Για να το κανουμε λιανα αν ο Καραμπελιας νομιζει οτι θα σωθουμε με τοπικες επιχειρησεις που θα πουλανε εδω ή στα Βαλκανια ή ακομη χειροτερο με κρατικες κοινωνικοπατριωτικες επιχειρησεις που θα ελεγχουν την ελληνικη αγορα ειναι γελασμενος.Η μονη σωτηρια ειναι ελληνικη παραγωγη ΕΞΑΓΩΓΙΜΗ σε ολο τον κοσμο.
    Ο ελληνικος εφοπλισμος ειναι η μονη περιπτωση απαντησης στην παγκοσμιοποιηση.

    • O Bixiou avatar
     O Bixiou @ ψυχραιμια 08/01/2013 21:26:05

     Ισως ο Καραμπελιας να βλεπει πιο μακρια. Ισως να καταλαβαινει οτι μετα τη καταρρευση του συστηματος της "παγκοσμοιοποιησης", οι επιχειρησεις που περιγραφει θα ειναι οι μονες αναγκαιες και επομενος βιωσιμες. Επιβιωνει οποιος βλεπει το αυριο, οχι το χθες.

  • Απορών avatar
   Απορών @ ψυχραιμια 08/01/2013 16:12:19

   Ακριβώς!
   Παρόλο που εκτιμώ τον Καραμπελιά είναι αγνός ιδεολόγος, οι ιδέες του είναι αρκετά προβληματικές κυρίως ως προς την οικονομία. Δεν είναι αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα. Και αυτό το λέω παρόλο που ενστερνίζομαι την κριτική του στο Ράμφο για παράδειγμα... Ωστόσο, ο "ψυχραιμία"ς έπιασε το νόημα, εκεί θα οδηγηθούμε σε εθνικοσοσιαλισμό χωρίς (ή μαζί και με) εθνικοσοσιαλιστές αν επικρατήσουν τέτοιες τάσεις...

   • Σωτ Μητραλ avatar
    Σωτ Μητραλ @ Απορών 08/01/2013 16:15:24

    Σωστὸς ὁ Καραμπελιᾶς γιὰ τὸν Ράμφο. Ἐλπίζω νὰ μὴν ἐνστερνίζεσαι τὶς μικρότητες ποὺ ἔχει γράψει γιὰ τὸν Γιανναρᾶ πάντως.

    • k. avatar
     k. @ Σωτ Μητραλ 08/01/2013 18:13:11

     Δυστυχώς ο Χ.Γ. μόνος του διάλεξε την σμίκρυνση του. Δε ξέρω τι εννοείτε ως μικρότητα αλλά εγώ δεν κατάλαβα να υπάρχει μικροψυχία στην κριτική του Γ.Κ. διαβάζοντας την "αποστασία". Η στροφή του Γιανναρά είναι ανάλογη του Ράμφου (όχι τόσο τερατώδης όμως σε σχέση με του "ανθρώπου χωρίς παρελθόν!"). Το κακό είναι πως αμφότεροι δε νοιώθουν την ανάγκη να την δικαιολογήσουν.

     • Σωτ Μητραλ avatar
      Σωτ Μητραλ @ k. 08/01/2013 20:05:36

      Τὸ ὅτι ἔχει καταφέρει νὰ πείσει... ἄμαχο πληθυσμὸ πὼς ὁ Γιανναρᾶς ἔχει κάνει «στροφὴ» σὰν τοῦ Ράμφου, ἐνῷ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΣΑΦΩΣ ὅτι δὲν ἔχουν ἔτσι τὰ πράγματα, τεκμαίρει ἢ μικρότητα ἢ ἄλλα πράγματα ποὺ δὲν εἶναι τῆς παρούσης.

      Πάντως γιὰ νὰ ἔχει κανεὶς σφαιρικὴ ἄποψη, καλὸ εἶναι νὰ μὴν παρακολουθεῖ κανεὶς τὸν Γιανναρᾶ μέσα ἀπὸ τὰ βιβλία τῶν ἐπικριτῶν του, ἀνατρέχοντας μόνο στὰ πρωτότυπα κείμενα ποὺ ἐπιδεικνύονται ἐκεῖ.

     • Σωτ Μητραλ avatar
      Σωτ Μητραλ @ k. 08/01/2013 20:14:04

      Τὸ ἰταμὸ ψεῦδος τῆς «στροφῆς» φαίνεται καὶ στὸ ΓΕΓΟΝΟΣ ὅτι, σὲ ἀντίθεση μὲ τὸν Ράμφο, ὁ ΧΓ γράφει τὰ ἴδια ἀκριβῶς γιὰ τὰ δημόσια πράγματα... 40τόσα χρόνια τώρα. Τί στροφὴ δηλαδὴ εἶναι αὐτή; Πιρουέτα ποὺ γυρίζεις στὴν ἀρχικὴ θέση; Μὲ τοὺς ἐξορκισμούς του ὁ Καραμπελιᾶς ἀποδεικνύει ἁπλῶς τὴν μοίρα τοῦ «πατριωτικοῦ δημοκρατικοῦ χώρου», ὅπως καὶ κάθε μικροῦ χώρου: νὰ τρώει τὶς σάρκες του ἐφευρίσκοντας ἐσωτερικοὺς ἐχθρούς.

    • Απορών avatar
     Απορών @ Σωτ Μητραλ 08/01/2013 20:36:20

     Δεν τον παρακολουθώ τόσο στενά και δεν έχω υπόψιν μου τί έχει πει για το Γιανναρά. Ο Γιανναράς είναι πολύ ιδιαίτερη περίπτωση: ως φιλόσοφος είναι εξαιρετικός και αν έγραφε στην αγγλική ίσως να ήταν γνωστός σε όλον τον κόσμο (όπως συνηθίζει να λέει ο Ζουράρις) αλλά όταν μιλάει για την καθημερινότητα τον διακρίνει μια ελαφρά αφέλεια να το πω; παιδικότητα να το πω; δεν ξέρω ακριβώς πως να το χαρακτηρίσω... Δεν βλέπω να έχει κάνει κάποια "τούμπα" όπως διαβάζω παρακάτω, αυτές οι δύο τάσεις συνυπήρχαν συνεχώς στο Γιανναρά. Έτσι από τη μία δηλώνει αναρχικός (βλ. Ο θείος αρθρούρος και η κόκκινη πλατεία) και από την άλλη λέει ότι στην Ελλάδα λείπει ένας... Πούτιν... Εκτός βέβαια και αν ονειρεύεται μια αυτοκρατορία αντιεξουσιαστικών κοινοτήτων οπότε έτσι θα μπορούσα να το καταλάβω... Αλλά είπαμε: ως φιλόσοφος / θεολόγος είναι εξαιρετικός.

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ Απορών 08/01/2013 16:23:01

    Ξέρετε ότι ο κ. Καραμπελιάς είχε καταθέσει στην περιβόητη δίκη ως μάρτυρας υπεράσπισης του κ. Κουφοντίνα;
    Όπως και ο κ. Ν. Γιαννόπουλος - αλλά βλέπετε, του ενός είναι καταλογιστέο, του άλλου όχι.
    Διπλή ηθική. Ο ("εθνικός") σκοπός αγιάζει τα μέσα.

    • Απορών avatar
     Απορών @ Ο Θείος 08/01/2013 20:40:24

     Το να μεμφόμαστε τους α) δικαστές, β) δικηγόρους, γ) μάρτυρες υπεράσπισης σε μια δίκη, είναι επικίνδυνος λαϊκισμός. Τα επιχειρήματα αυτά εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ τα θεωρώ αστεία και δεν ξέρω και κατά πόσο βοηθούν τη ΝΔ, ίσα ίσα που πριν από τις εκλογές είχα κρατήσει τις αποστάσεις μου από το λαϊκισμό της "λαϊκής δεξιάς" από τη στροφή αυτή της ΝΔ προς τη λαϊκιστική ρητορική δηλαδή. Οπότε η διπλή ηθική αφορά άλλους.

     • roadrunner avatar
      roadrunner @ Απορών 09/01/2013 01:44:54

      Λαϊκισμός το να μεμφόμαστε τους μάρτυρες, δικαστές κτλ μιας δίκης ; Πως το λέτε αυτό ;
      Δηλ. ήταν λαϊκιστής ο Εμιλ Ζολά και λαϊκισμός το "Κατηγορώ" του ;
      Η ιστορικά σπουδαιότερη πολιτική πράξη υπερ της δικαιοσύνης, ήταν ακριβώς η μομφή που ο Ζολά απηύθυνε, εναντίον όλων των συμμετεχόντων στη δίκη Ντρέιφους.

     • Απορών avatar
      Απορών @ roadrunner 09/01/2013 10:27:18

      Λανθασμένη διατύπωση: προφανώς και μπορούμε να μεμφόμαστε τους δικαστές όταν θεωρούμε ότι δικάζουν ερήμην των νόμων. Δεν μπορούμε όμως να τους θεωρούμε υπεύθυνους για όλα. Είχα κατά νου την υπόθεση με το έγκλημα της Ξάνθης: βγήκαν πολλοί και είπαν ότι φταίνε οι δικαστές που τον άφησαν, οι υπερασπιστές του κτλ. κτλ. Αυτό είναι λαϊκισμός γιατί ο δικαστής εφαρμόζει το νόμο άρα φταίει το νομοθετικό σώμα που ψήφισε τέτοιους νόμους (και κατ' επέκτασιν εμείς που ψηφίσαμε τέτοιους βουλευτές). Ο δικηγόρος υπερασπιστής σαφώς και δεν φταίει σε τίποτα, είναι υποχρέωσή του να υπερασπιστεί τον εγκληματία ό,τι και αν έπραξε. Ακριβώς την ίδια υποχρέωση έχει και ο μάρτυρας υπεράσπισης: να συμβάλει στην διελεύκανση της υπόθεσης με ό,τι γνωρίζει. Σημειωτέον ότι ο μάρτυρας υπεράσπισης δεν επιλέγει αυτός να είναι τέτοιος αλλά ο κατηγορούμενος τον επιλέγει: μάλιστα δε, πολλές φορές μπορεί να τον καλεί για να αποδείξει κάτι τελείως άσχετο με το καθαυτό κατηγορητήριο π.χ. ότι στήθηκε μια σκευωρία (όπως συνέβη με τον Καραμπελιά), μη ταπεινά ελατήρια και χίλια δυο. Η τακτική της ΝΔ να κατηγορεί το ΣΥΡΙΖΑ επειδή κάποια μέλη του ήταν... μάρτυρες υπεράσπισης τρομοκρατών είναι σαφώς λαϊκιστική αλλά δεδομένου του λαϊκισμού του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος είναι υπερμεγέθης συγχωρείται. Δεν είναι πάντως αυτό που ονειρεύομαι από μια σοβαρή κεντροδεξιά παράταξη τουλάχιστον αν θέλει να έχει αναφορές στο φιλελευθερισμό.

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ Απορών 08/01/2013 16:54:44

    Φοβάμαι ότι θα διαφωνήσω. Ο Ράμφος κάνει μια αντι-μηδενιστική κριτική των Γνωστικών στοιχείων που διείσδυσαν μέσω ορισμένων πλευρών της Ορθόδοξης Θεολογίας σε κοινωνίες όπως η Ελληνική και η Ρωσική (με ακραία κατάληξη τους Μπακούνιν - Νετσάγιεφ και μετά τους Μπολσεβίκους στη Ρωσική περίπτωση, την αποενοχοποίηση του "ωφελιμιστικού αναρχοατομισμού στην καθ' ημάς).
    Φυσικά ο Ράμφος δεν είναι Μάξ Βέμπερ ούτε Μπερδιάγεφ. Το εγχείρημά του μένει στη μέση. Ο Ελληνικός και ο Ρωσικός μηδενισμός δεν είχαν μόνον (ή κυρίως) θρησκευτικές ρίζες.
    Ο Καραμπελιάς του απαντά, άν επιτρέπεται "Χαιντεγκεριανά". Δηλαδή Γνωστικιστικά - μηδενιστικά. Μεγάλη ιστορία για να το αναπτύξω εδώ γιατί θεωρώ τον Χάιντεγκερ μηδενιστή και επηρεασμένο απο τον Γνωστικισμό. Ωστόσο τα επίκεντρα της διαμάχης, άν και δεν τονίζονται ρητά, είναι απο τη μιά η περιβόητη Ελληνική "αυθεντικότητα" (Χαιντεγκεριανώ τω τρόπω) και από την άλλη άν υπάρχει ή όχι εξατομίκευση της ευθύνης για την πορεία του κοινωνικού όλου. Το περιβόητο Βεμπεριανό δίλημμα: "Gesinnungsethik - Verantwortungsethik" (ηθική των πεποιθήσεων ή ηθική της ευθύνης).

    • βαγόνι avatar
     βαγόνι @ Ο Θείος 08/01/2013 18:25:55

     Ο Ράμφος-ως σημερινός φιλελεύθερος-ανασκευάζει,κατ'ουσίαν, τα "ελληνορθόδοξα"
     πρότερα γραπτά του, κληρονομιά κι'αυτά της
     πρότερης μονολιθικής του ένταξης....κοιτώ τί λέει
     και τί γράφει με πολλές επιφυλάξεις.
     Με τον Heidegger δεν ξοφλάμε με τον
     χαρακτηρισμό "μηδενιστής"...ελπίζω να μήν
     επισείεις κι'εσύ τον πρυτανικό λόγο του '34 στη
     φαρέτρα των επιχειρημάτων....και οι βέλτιστοι
     κάνουν "στιγμιαία" λάθη!
     Στο θέμα του δίπολου εθνισμός-διεθνισμός και
     τα δύο άκρα έκαναν δομικά λάθη,πολιτικά και
     θεωρητικά...γι'αυτό ηττήθηκαν απο την
     επελαύνουσα "παγκοσμιοποίηση" αμφότεροι και
     μαζί μ'αυτούς και οι ελάχιστοι εναπομείναντες
     σώφρονες!

     • Ο Θείος avatar
      Ο Θείος @ βαγόνι 09/01/2013 16:17:02

      Ο Χαιντεγκερ απαρνηθηκε ριζικα την προσωπικη ευθυνη και την ηθικη της υπευθυνοτητας. Μαζι με την απορριψη της μεταφυσικης, διερρηξε και το δεσμο του κοινου ανθρωπου με καθε εννοια ατομικης ηθικης. Διεχυσε την ευθυνη των αποφασεων στη μαζα και στο εθνος.
      Aκομη πιο χαρακτηριστικος απο τον "Πρυτανικο λογο" ειναι η κατα εναν χρονο μεταγενεστερη "Εκκληση προς τους Γερμανους σπουδαστες" (1934) με τη φοβερη φραση "Der Führer selbst und allein ist die heutige und zukünftige deutsche Wirklichkeit und ihr Gesetz" ("Ο ιδιος ο Führer και μονον αυτος, ειναι η σημερινη και μελλοντικη Γερμανικη πραγματικοτητα και ο νομος της").
      Αυτο ειναι ο καθαρος μηδενισμος, ταυτοχρονα πολιτικος και οντολογικος: Το ατομο εκμηδενιζεται μεσα στην αμορφη μαζα, συνειδηση εχει μονον ο Ηγετης και μαλιστα με διαχρονικη ισχυ.
      Η απαντηση ηρθε 8 χρονια μετα απο το "Λευκο Ροδο", την αντιστασιακη οργανωση των σπουδαστων αδελφων Scholl, με την"Εκκληση προς ολους τους Γερμανους":
      "Διαχωριστε εγκαιρα τους εαυτους σας απο ολα οσα συνδεονται με τον Εθνικοσοσιαλισμο! Ενα φοβερο αλλα δικαιο Δικαστηριο επικρεμαται πανω απο αυτους που κρυβονται, τοσο δειλοι και αναποφασιστοι... Ελευθερια του λογου, ελευθερια των συναθροισεων, προστασια του πολιτη απο την αυθαιρεσια της κρατικης βιας, αυτα ειναι τα θεμελια της νεας Ευρωπης.
      Υποστηριξτε το Κινημα Αντιστασης".
      Δυο ασυμβιβαστοι κοσμοι: Ο μηδενισμος της τυφλης μαζας και το Αριστοτελικο "πολιτικον ζωον" που αναλαμβανει εν πληρει συνειδησει την ατομικη ευθυνη με τις βαρειες της συνεπειες.

     • βαγόνι avatar
      βαγόνι @ Ο Θείος 10/01/2013 17:18:20

      Αυτού του τύπου οι πολιτικο-
      δημοσιογραφικοί καταλογισμοί
      έγιναν απο τους αρχισυντάκτες του
      Spiegel, που του πήραν συνέντευξη
      το 1966...και με κάποιο τάκτ!
      Απο το '35 και μετά ο Ηeidegger
      ήταν απολύτως απομονωμένος απο
      το καθεστώς των ναζί...και αυτόν και τον Poumd τους στήριξαν,
      μεταπολεμικά, κλασσικά πρόσωπα
      του ευρωπαικού αντιναζισμού,
      χωρίς να λησμονήσουν τα λάθη τους....μιλάμε για εμβληματικά
      πρόσωπα της τέχνης και της σκέψης
      ...ένας μοναδικός συνδυασμός
      καλλιέργειας και ριζοσπαστικότητας
      το sein und zeit παραμένει το έργο
      που επανέφερε τους προσωκρατικούς
      τη σύγχρονη σκέψη....προφανώς,
      έχουμε άλλη ματιά...βλέπω,μάλιστα
      ότι του χρεώνεις και τον Καραμπελιά....keine schwierigkeit!

     • Ο Θείος avatar
      Ο Θείος @ βαγόνι 15/01/2013 18:17:51

      Δεν αρνούμαι ότι ο Ηeidegger είναι πολύ μεγάλος διανοητής, απο τους μεγαλύτερους του 20ου αιώνα. Κάθε άλλο.
      'Οπως ήταν μέγιστος για τον 19ο ο Φρειδερίκος Νίτσε.
      Ωστόσο, στο δίλημμα του δίχασε την Ευρωπαική σκέψη μετά τον Χέγκελ, είμαι σαφώς στην γραμμή σκέψης του ρεαλισμού - ορθολογισμού, ιδεαλιστικού ή υλιστικού (άν και προτιμώ τον μονιστικό), που αρχίζει απο τον Αριστοτέλη και τον Πλάτωνα και καταλήγει μέχρι τον ζώντα ακόμη Habermas. Η γραμμή αυτή ενώνει τη μεταφυσική διάσταση με την ατομική ευθύνη.

    • Απορών avatar
     Απορών @ Ο Θείος 08/01/2013 20:57:27

     Ο Ράμφος μου δίνει την εντύπωση ότι όποτε αυτό εκφράζει αρχίζει να μαζικοποιείται νιώθει την ανάγκη να αλλάξει θέσεις γενόμενος πάλι συνήγορος του διαβόλου. Δεν έκανε μόνο μια τούμπα αλλά πολλές.
     Για την τελευταία του τάση προτείνω ανεπιφύλακτα τον αντι-Ράμφο, Θεόδωρο Ζιάκα. Η αλήθεια είναι ότι και το Ράμφο έχω πάψει να τον παρακολουθώ στενά σε γενικές γραμμές ξέρω τις απόψεις του: ώρες ώρες δεν αντιλαμβάνομαι γιατί απλά δεν προτείνει να γίνουμε όλοι προτεστάντες να τελειώνουμε. Όσο για την άκριτη ταύτιση Μπακούνιν/Νετσάγιεφ/Μπολσεβίκων και τσουβαλιάσματός τους ως... γνωστικούς δεν μπορώ παρά να τη θεωρήσω λογικό άλμα. Αφετηριακά ο Μπακούνιν δεν είχε καμμία σχέση με τους Μαρξιστές (μάλιστα ήταν αυτός που πρώτος άσκησε τη σφοδρότερη κριτική στο Μαρξ και διέβλεψε ήδη από τότε που θα οδηγούσαν οι ιδέες του) και η σχέση του με το Νετσάγιεφ ήταν μάλλον αφελής. Όντως, όμως, υπήρχε έντονη επιρροή της Ορθοδοξίας στο ρωσικό αναρχισμό και μηδενισμό από τον οποίον όμως θα εξαιρέσω το Νετσάγιεφ.
     Επιπλέον, χρειάζεται μεγάλη προσοχή με τη χρήση του όρου "μηδενισμός". Η εκ του μηδενός δημιουργία δεν είναι μηδενιστική; Ο Γιανναράς ο οποίος επικαλείται το Χάιντεγκερ Γνωστικός είναι; Και σε τί μηδενισμό αναφερόμαστε; Άλλο ο πολιτικός μηδενισμός (ο οποίος είχε αυστηρότατες αρχές), άλλο ο φιλοσοφικός μηδενισμός (ο οποίος προφήτευσε την κατάρρευση των αξιών), άλλο ο μηδενισμός των ταυτοτήτων ατομικών και συλλογικών της μετανεωτερικότητας και άλλο ο οντολογικός μηδενισμός ο οποίος ενυπάρχει στην Ορθοδοξία αλλά δεν μπορεί να σχετίζεται με το Γνωστικισμό. Μεγάλη συζήτηση...

     • Σωτ Μητραλ avatar
      Σωτ Μητραλ @ Απορών 08/01/2013 23:58:23

      «ώρες ώρες δεν αντιλαμβάνομαι γιατί απλά δεν προτείνει να γίνουμε όλοι προτεστάντες να τελειώνουμε»

      Μὰ ὁ ἄνθρωπος τὸ ἔχει πεῖ, «πρέπει νὰ σκοτώσουμε τὸν Ἕλληνα μέσα μας»

     • Απορών avatar
      Απορών @ Σωτ Μητραλ 09/01/2013 10:35:29

      Το ενδιαφέρον είναι ότι φαίνεται να μην μπορεί καν να διακρίνει ανάμεσα στον Ελληνισμό και στην Ελλάδα του ΠΑΣΟΚ την οποία μάλιστα ευαγγελιζόταν μια εποχή... Είναι εντυπωσιακό ότι αυτά για τα οποία κατηγορεί τους Έλληνες είναι η Ελλάδα που συν τοις άλλοις κάποιες από τις ιδέες του δημιούργησαν. Γιατί πως μπορεί να μεφθεί άραγε για αντιδυτικισμό την Ελλάδα από το 50 έως το 81; Με το ελληνικό οικονομικό θαύμα, με τον εφοπλισμό να κυριαρχεί στο παγκόσμιο στερέωμα, με την το label "Greece" να είναι αξιοζήλευτο από κάθε δυτική χώρα και όλα αυτά μετά από μια καταστροφική κατοχή και έναν ακόμα πιο καταστροφικό εμφύλιο... Άξιον απορίας...

     • Β.Κ.Σ. avatar
      Β.Κ.Σ. @ Απορών 10/01/2013 17:19:23

      Ο Ζιάκας έλεγε πρώτος όσα λέει τώρα ο Ράμφος.
      http://www.sartzetakis.gr/points/thema1.html
      Αντικρουση στιβαρή και ενδελεχής στο Ράμφο έδωσε ο φίλος του Γιάννης Καληώρης στην Κοινωνία της Ορθοπεταλιάς, εκδόσεις Αρμός, από το 2004 με πικρές περιγραφές από τότε όσων θα ζούσαμε ως κοινωνία μετανθρώπων και ζούμε πλέον...

  • MCA avatar
   MCA @ ψυχραιμια 08/01/2013 21:42:46

   Μόνο που εξελίσονται ανταγωνιστικά οι Χώρες που προστατεύουν το νόμισμα τους και δεν το αφήνουν προς βορά των παγκοσμιοποιημένων αγορών.

 4. tarzan avatar
  tarzan 08/01/2013 10:37:56

  ευγε !!!!!

 5. βαγόνι avatar
  βαγόνι 08/01/2013 10:47:18

  Δεν τίθεται θέμα "δεξιάς" και "αριστεράς"....τουλάχιστον με τα
  πρόσωπα και τα προσωπεία που τις γνωρίσαμε...ούτε μπορεί
  να διεκδικήσει κανείς τα κλειστά "έθνη-κράτη" των τελευταίων
  και παρελθόντων αιώνων...μπορεί,όμως,να μιλάει ακόμη για την
  "Ευρώπη των πατρίδων,των λαών και των εργαζομένων",όπως
  προσφυέστατα ζητούσε ο στρατηγός de Gaulle αλλά και πολλοί
  εχέφρονες αριστεροί της εποχής....άλλωστε μήν υπερβάλλουμε..
  δεν είναι η πρώτη πολυεθνική συσπείρωση,στην ανθρώπινη
  ιστορία,η γνωστή "παγκοσμιοποίηση"...επειδή η τεχνολογία και
  η ταχύτητα κίνησης κεφαλαίων δίνουν την εικόνα συρρικνωμένου
  παγκόσμιου χωριού,δεν σημαίνει ότι ισοπεδώνονται οι άξονες
  αναφοράς.....αυτοί οι άξονες που τόσο όμορφα περιέγραφε ο
  Martin Heidegger, αυτό το ανεπανάληπτο heimat...ο τόπος μας!
  Κατα τα άλλα,καλούμαστε ολοι να επιζήσουμε σε νέες συνθήκες..
  δεν θά'ναι η πρώτη φορά!

 6. Δρόλαπας avatar
  Δρόλαπας 08/01/2013 11:23:11

  ...«έχει έρθει η ώρα για μια πατριωτική αναδιάρθρωση του ελληνικού πνευματικού και πολιτικού σκηνικού»…

  Οπως σωστά επισημάνθηκε πλέον η διαπίστωση αυτή αποτελεί κοινοτυπία.Ερχόμαστε λοιπόν στο επόμενο βήμα , να πιστέψει ο λαός σε αυτό το νέο πολιτικό σκηνικό και να εμπιστευτεί τον φορέα υλοποίησης ενω παράλληλα το υποκείμενο να διαθέτει όλα εκείνα τα εχέγγυα για να φέρει είς πέρας επιτυχώς το εγχείρημα

  Φαντάζει εύκολο; Μπορεί εύκολα να υπάρξει καταλυτική παρουσία στο κοινωνικό γίγνεσθαι; Μπορεί εύκολα βήμα το βήμα να διεκδικηθεί η αναγνώριση της κοινωνίας; να ακουστεί μια γλώσσα την οποία να κατανοεί η κοινωνία, ένας λόγος που να αγγίζει τα ευρύτερα κοινωνικά στρώματα χωρίς ίχνος λαικισμού; Μπορεί να υπερκερασθεί η οποία οπαδική διάθεση η οποία και παράγει ψευδαισθήσεις ; Μπορεί να ξεπερασθεί ο ελιτισμός και να ανιχνευθούν ευρύτερες κοινωνικές ανάγκες; Μπορεί να προσεγγιστεί ο κάθε πολίτης με έναν τρόπο που θα του γεννά την αίσθηση ότι οι ελπίδες του για ένα καλύτερο αύριο δεν είναι φρούδες;Μπορεί να πεισθεί ότι είναι εθνικά αναγκαίο
  η αυτογνωσία σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο, Οτι πλέον να περνάει απ οτην βάσανον της κριτικής τα πάντα γύρω του και μέσα του;

  Απέναντι σε αυτό πολλοί πιστεύουν πως με ευελιξία και διπλωματικότητα μπορούν να απαντήσουν στην πρόκληση.Δεν είναι έτσι.

  Οι πολιτικές θέσεις που θα διατυπωθούν θα πρέπει να αποτελούν την συνισταμένη ευρύτερων πολιτικών και κοινωνικών ομάδων και θα πρεπει να έχουν και τον χαρακτήρα του εθνικώς απαράβατου και απαραβιάστου.

  Η εσωτερική αυτή πολιτική διαδικασία παράγει -νομοτελειακά- την μέγιστη κοινωνική συνοχή κάτι που δεν επιτρέπει να αναπτυχθούν φαινόμενα παθογένειας και παράλληλα εκμηδενίζει τον υπ'αριθμόν ένα παράγοντα ανάσχεσης, το πολιτικό κόστος

  Συναίνεση μακροχρόνιοι σχεδιασμοί όχι αυτοσχεδιασμοί κια πειραματισμοί
  αλλα και ταχύτητα γιατί οι προκλήσεις έχουν μια καταπληκτική ιδιότητα είναι μοναδικές αν χαθούν δεν θα επανελθούν και η πρόκληση εδώ είναι η εθνική μας επιβίωση

 7. Kimon avatar
  Kimon 08/01/2013 11:48:04

  Η πρωτοτυπία της Ελλάδας σε σχέση με τα υπόλοιπα Ευρωπαϊκά κράτη συνίσταται στο ότι από το 1920 διαμορφώθηκε εδώ μία ρατσιστική ανθελληνική αριστερά, (πάλη για ενιαία και ανεξάρτητη Μακεδονία και Θράκη , εμείς όχι μόνο επιδιώξαμε την Μικρασιατική καταστροφή, αλλά χαρήκαμε κιόλας) και μία ρηχή, βλαχομπαρόκ διεθνιστική μεταπολεμική αστική τάξη χωρίς εθνική και πατριωτική συνείδηση, που συνεργάσθηκαν ομαλά τα πέτρινα χρόνια της ιδεολογικής κυριαρχίας της αριστεράς. Οι ιδεοληπτικές εμμονές της αριστεράς για παγκοσμιοποίηση, έφεραν τα εκατομμύρια των λαθρομεταναστών στην Ελλάδα, απαξίωσαν την εργασία, διέλυσαν την μεσαία τάξη μέσω της φθηνής εργασίας, αποβιομηχανοποίησαν την χώρα. Ταυτόχρονα η ελεύθερη κίνηση και διαχείριση κεφαλαίων από τους αριστερούς μεγαλοαστούς, οδήγησε στον υπερδανεισμό και στην προλεταριοποίηση της κοινωνίας. Η ιερή συμμαχία αριστεράς και κεφαλαίου προφανώς απέβη προς όφελος της μεγαλοαστικής τάξης των εργολάβων.

  • Karenin avatar
   Karenin @ Kimon 08/01/2013 14:51:58

   Αμαν βρε Κίμωνα, τι είναι αυτά που γράφεις, με πια λογική έφθασες σε αυτά τα συμπεράσματα;

  • Tsaros avatar
   Tsaros @ Kimon 08/01/2013 15:50:31

   Η πρωτοτυπία της Ελλάδας σε σχέση με τα υπόλοιπα Ευρωπαϊκά κράτη συνίσταται στο ότι από το 1920 διαμορφώθηκε εδώ μία ρατσιστική ανθελληνική αριστερά,

   Δεν είναι ελληνική πρωτοτυπία. Ούτε ξεκινάει με την αριστερά μόνο. Τα τρία πρώτα κόμματα ήταν το «αγγλικό», το «ρωσσικό» και το «γαλλικό».

   Είναι συνηθισμένη κατάσταση στις αποικίες.

   Απλά μετά το «γαλλικό» ξέπεσε, και έμειναν το Σοβιετικό και το Αγγλο-Αμερικάνικο.

   Τώρα μας ήρθε και το Γερμανικό (εδώ και καμμιά εικοσαετία).

   Κακώς συγκρίνουμε την Ελλάδα με την Πολωνία, την Αυστρία, κλπ. Θα έπρεπε να την συγκρίνουμε αυστηρά και μόνο με τις αποικιακές χώρες.

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ Tsaros 08/01/2013 17:03:15

    ¨Όχι και εικοσαετία (μόνον) το "Γερμανικό" !!! Δεν θ' αναφερθώ σε "τσολιάδες", αλλά στην υπόθεση "Μαρκεζίμενς", 1955:
    h**p://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22733&subid=2&pubid=1224464&tag=8334
    Σαν να ήταν χθές !!!

  • Αντίθεσις avatar
   Αντίθεσις @ Kimon 08/01/2013 19:41:37

   "Οι ιδεοληπτικές εμμονές της αριστεράς για παγκοσμιοποίηση, έφεραν τα εκατομμύριατων λαθρομεταναστών στην Ελλάδα, απαξίωσαν την εργασία, διέλυσαν την μεσαία τάξημέσω της φθηνής εργασίας, αποβιομηχανοποίησαν την χώρα."

   Μπορείτε να εξηγήσετε λίγο περισσότερο (ή να τεκμηριώσετε) τον παραπάνω ισχυρισμό σας; Δυσκολεύομαι να τον κατανοήσω.

 8. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 08/01/2013 12:06:10

  Το κομβικό ζήτημα προς επίλυση είναι η σχέση μας με την λοιπή Ευρώπη. Κυρίως η φαντασιακή -ιδεολογική σχέση μας με αυτήν. Διότι το ζήτημα της πραγματικής σχέσης είναι κατά την γνώμη μου λυμένο απο το 198ο (για να μην πώ απο το Ναυαρίνο, 1827). Και πριν μερικούς μήνες, επιβεβαιώθηκε αυτή η λύση, μια φορά ακόμη.
  Έχουμε και λέμε λοιπόν: Στη μία πλευρά βρισκόμαστε όσοι ισχυριζόμαστε ότι είμαστε οργανικό μέρος μιας Ευρώπης - work in progress, της διαδρομής και της περιπέτειάς της, μιας διαδρομής που η κατάληξή της δεν είναι νομοτελειακή και δεδομένη. Με μέλλον αόρατο, άν και "κοινή η μοίρα".
  Και θα πρόσθετα, ότι παρ' όλα αυτά, παρ' όλο που "ανήκομεν εις την Δύσιν", είμαστε και "καθ' ημάς Ανατολή": Με την έννοια και με το δεδομένο ότι η Ελλάδα, χώρα κατεξοχήν Βαλκανική και Μεσογειακή, είναι "οριακή Ευρώπη και στα όρια της Ευρώπης" - "antemurale Cristianitatis" έγραψε με βαθειά ιστορική επίγνωση ο Miroslav Krleza, από την δική του Λατινική και Καθολική, πλην εξίσου οριακή Βαλκανική Κροατία, αντίπερα της Θεοδοσιανής γραμμής που διαίρεσε την Αυτοκρατορία στον ποταμό Δρίνο.
  Απο την άλλη πλευρά βρίσκονται όσοι επιμένουν ότι η Ελλάδα είναι "κάτι άλλο", διαφορετικό. Ποτέ δεν το ορίζουν με θετικούς όρους. Αποφεύγουν όπως ο διάολος το λιβάνι τον προσδιορισμό "Βαλκανική χώρα" (Βαλκανική Χερσόνησος = Νοτιονανατολική Ευρώπη βλέπετε, και η εξίσωση είναι ταυτοτική). Βλέπουν τα Μεσανατολικά δρώμενα με ματιά σχεδόν "εκ των ένδον", σαν να είμαστε μέρος του κάδρου. Εχουν εμμονή με την γεωπολιτική (που είναι όντως σημαντικό προσδιοριστικό στοιχείο), αλλά την βλέπουν μονόπλευρα και μόνον τη μισή: Γι αυτούς δεν είμαστε μέρος του "Βαλκανικού γεωπολιτικού συνεχούς", από το Αιγαίο μέχρι τον Δούναβη και απο εκεί με το νήμα που μας συνδέει με την Ηπειρωτική Ευρώπη. Δεν υπάρχουν γι αυτούς τα "γεφύρια του Ιονίου", βασική γεωπολιτική διάσταση από την Ελληνική αρχαιότητα. Υπάρχουν μόνον οι προς Ανατολάς και Νότον "γραμμές φυγής" (απο την πραγματικότητα).
  Η μεγαλύτερη αδυναμία της άποψης γι αυτό "το κάτι άλλο" της Ελλάδας, δεν είναι η απροσδιοριστία της, η "αρνητική διαλεκτική" της και η ψευδής "εξωευρωπαική συνείδηση του νησιώτη" (η αντίστοιχη Βρετανική δεν είναι εντελώς ψευδής, αφού η Βρετανία είναι όντως νησί). Είναι η έλλειψη ταυτόχρονα, ιστορικού βάθους και ιστορικής επικαιροποίησης. Είναι μιας μορφής προσκόλληση στα τετελεσμένα της Οθωμανοκρατίας και του όψιμου Βυζάντιου. Για να μη μακρηγορώ: Κατά τον 19ο αιώνα οι ισχυροί της Ευρώπης, οι ίδιοι που έβλεπαν τη Μέση Ανατολή και την Αφρική ως τόπους προς αποικισμό, αντιμετώπισαν τα Ευρωπαικά Βαλκάνια εντελώς διαφορετικά. Ως Ευρώπη. Η Ελλάδα, η Βουλγαρία, η Σερβία, ακόμη και η Αλβανία, γίναμε και πάλι κράτη ΚΑΙ επειδή η Ευρώπη μας έβλεπε ως συστατικό μέρος της. Λοιδωρώντας βέβαια τους "νέους Ευρωπαίους" για "Βαλκανοποίηση", για "salade Macedoine" κτλ - αλλά αυτό είναι μιά άλλη ιστορία.
  Ούτε η πλειοψηφία των Ελλήνων (Σέρβων κτλ), ούτε όμως και η λοιπή Ευρώπη θα δεχθεί ποτέ να είναι η Ελλάδα (ή η Σερβία ή...) "κάτι άλλο", έξω απο το κοινή Ευρωπαική μοίρα. Είναι το ένστικτο αυτοσυντήρησης: Οι μέν δεν θέλουν την (αυτο)εξορία, οι δε δεν θέλουν τον ακρωτηριασμό. Θα μιλούσα λοιπόν για "πατριωτικό Ευρωπαïσμό", ή και για "φεντεραλισμό ως ασπίδα για την Ελληνική πολιτισμική ταυτότητα". Και απο την άλλη πλευρά, για "ενότητα μέσω της πολυμορφίας, εθνικής και γεωγραφικής".
  Όχι πώς η κοινή μοίρα είναι προαποφασισμένη, Το Ευρωπαικό εγχείρημα μπορεί να πετύχει, μπορεί όχι. Εξαρτάται όμως και απο τους συμμετέχοντες.
  Έτσι, αγαπητέ κ. Μητραλέξη, απο μια ευρύτερη σκοπιά, το ερώτημα "τι μπορεί να είναι σήμερα ένας πατριωτισμός" (που πολύ εύλογα θέτετε ως πρόβλημα της Αριστεράς), είναι ερώτημα προς όλους τους πολιτικούς χώρους: Αριστερούς, δεξιούς, κεντρώους ή άλλους. Και μάλιστα ερώτημα που τίθεται για την δική μας χώρα υπό έκτακτες συνθήκες, συνθήκες "αποτυχημένου κράτους" (θα έλεγα επίσης αποτυχημένης κοινωνίας) και διαλυμένου πολιτικού σκηνικού.
  Η δική μου απάντηση είναι μονοσήμαντη: Ιδιαίτερα στις συνθήκες αυτές, είναι αδύνατο να ανακτήσουμε τον πατριωτισμό χωρίς αυτοδέσμευση στην "Ευρωπαική κοινή μας μοίρα" και χωρίς να αισθανόμαστε συνυπεύθυνοι για αυτήν (στο βαθμό που μας αναλογεί).
  Όσο για τη συζήτηση περί της σχέσης έθνους και υπερεθνικής ολοκλήρωσης, αυτή ήταν οντως στις απαρχές της μια έντονη "ενδοαριστερή" συζήτηση που έμεινε ημιτελής από το 1914, με την διαφωνία Κάουτσκυ και Όττο Μπάουερ (αλλά και Λένιν-Λούξεμπουργκ). Μετά την θύελλα 2 παγκοσμίων πολέμων, μπορεί όμως να ανατρέξει κανείς σε ποικίλους πολιτικούς χώρους και προσωπικότητες, από τον Ρομπέρ Σουμάν και τον Ζακ Μονέ μέχρι τον Κόνραντ Αντενάουερ, για να αναφέρω τους επιφανέστερους.

  • nemo avatar
   nemo @ Ο Θείος 08/01/2013 16:43:38

   Θείε,

   επιμένεις πολύ στο πολιτισμικό παράγοντα. Νομίζω πιο μεγάλο ρόλο παίζει η αρχιτεκτονική του ψυχρού πολέμου η οποία μας καθόρησε τα τελευταία χρόνια και λιγότερο κάποιες φιλοσοφικές αναζητήσεις για την Ανατολή και την Δύση, έννοιες που δεν είναι σταθερές έτσι κι αλλιώς.

   Είμαστε εγκλωβισμένει σε ένα πλέγμα σχέσεων ψυχροπολεμικό, ενώ τα υπόλοιπα κράτη αναζητούν πολύπλευρες συμμαχίες για τον νέο πολυπολικό κόσμο που αναδύεται. Η προσήλωση είτε σε κάποιο ευρωπαικό όραμα είναι άνευ νοήματος.

   Πρέπει να ξαναανακαλύψουμε την Ανατολή μας (um-Orientierung) που λένε και οι φίλοι μας, όπως και να μην θεωρούμε την συμμετοχή μας στις εκστρατείες των δυτικών αυτονόητες, βλέπε Συρία. Δεν είναι προς συμφέρον μας οι σφαγή του ελληνορθόδωξου πληθυσμού. Και η αντικατάσταση των μπααθικών κυβερνήσεων απο ισλαμιστές, βλέπε διαπραγματευσεις για ΑΟΖ με Λιβύη και Αίγυπτο.

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ nemo 09/01/2013 11:02:28

    Μα επιτέλους, πότε θα "τελειώσει" και για το επικρατούν Ελληνικό Zeitgeist ο Ψυχρός Πόλεμος;
    Πόσα χρόνια πέρασαν από το 1989;
    Η περιβόητη "διαφορά φάσης" 20 χρόνων πάει για τα 25;
    Για τη Συρία (και γενικά για την τροπή που παίρνουν οι διάφορες "Αραβικές ανοίξεις"), κατά βάση συμφωνώ. Αλλά ακριβώς η εξελιξη αυτή καταδειχνει για μιά ακόμη φορά την δομική διαφορά, της Νοτιοανατολικής Ευρώπης απο την Μέση Ανατολή: Εκεί είναι "άλλος κόσμος".
    Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να είμαστε μέρος αυτού του "βάλτου". Και δυστυχώς, ο χώρος αυτός δεν μπορεί να σταθεροποιηθεί χωρίς έξωθεν παρεμβάσεις. Είναι σχεδόν όπως το 1918. Προχθές οι Αγγλογάλλοι, χθές και σήμερα οι Αμερικανοί, αύριο ποιοί;
    Μήπως όμως η προστασία του Ελληνορθόδοξου πληθυσμού είναι ρεαλιστικό να εξασφαλισθεί, μόνον άν η Ελληνική πολιτική είναι μέρος του "εκ των έξω παρεμβαίνοντος" και όχι του "Μεσανατολικού αγιάτρευτου βάλτου";

 9. κανενας avatar
  κανενας 08/01/2013 13:29:33

  διαβαστε κι αυτο
  http://ardin-rixi.gr/archives/1140

 10. Moriarty avatar
  Moriarty 08/01/2013 14:30:54

  H ώρα για μια πατριωτική αναδιάρθρωση του ελληνικού πνευματικού και πολιτικού σκηνικού έχει έλθει και παρέλθει εδώ και πολλά χρόνια, όταν ο Γ. Καραμπελιάς ήταν φωνή βοώντος εν τη ερήμω ενώ οι «πατριωτικές» συνιστώσες ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Αριστεράς κλπ είχαν πέσει με τα μούτρα στον .. πατσά και τσακώνονταν για τις κουτάλες ή τους τίτλους. Ο Καραμπελιάς όμως, παραγνωρίζει την πιο σημαντική ίσως παράμετρο της εξίσωσης: χωρίς μια ουσιαστική και σύγχρονη αναγέννηση του παραγωγικού ιστού και του παραγωγικού μοντέλου της χώρας, καμιά πολιτική αναδιάρθρωση δεν πρόκειται να γίνει. Η πολιτική αναδιάρθρωση θα προκύψει από δημιουργικές δυνάμεις ικανές να παράξουν ανταγωνιστικά προϊόντα και πλούτο στο νέο τεχνολογικό περιβάλλον και όχι από το αναμάσημα ιδεολογιών του 19ου ή του 20ου αιώνα. Αυτές τις δυνάμεις δεν τις διαθέτει σήμερα η Ελλαδική κοινωνία γιατί επί δεκαετίες τις είχε θέσει υπό διωγμόν η κομματική λοιμική που ενέσκηψε στην μεταπολιτευτική Ελλάδα. Ό,τι απέμεινε, εξωθείται στην μετανάστευση από τις μνημονιακές πολιτικές και την κοινωνική καταβαράθρωση των μεσαίων στρωμάτων.

 11. stamoschios avatar
  stamoschios 08/01/2013 15:37:10

  Ούτε νερό στην έρημο δεν πρέπει να μοιραζόμαστε με τους αριστερούς, πολλώ δε μάλλον σκέψεις για το μέλλον του έθνους. Η λύση είναι μια: ΛΑΙΚΗ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ ΓΝΗΣΙΑ ΔΕΞΙΑ.Καμμία σχέση με τα μιάσματα της αριστεράς.

  • ΚΜ avatar
   ΚΜ @ stamoschios 08/01/2013 16:41:04

   Δεν θα γνωρίζεις τον Καραμπελιά και τα λες αυτά. Παρότι είναι αριστερός, δεν είναι τέτοιος - διαθέτει θαυματουργά αντισώματα. Γι'αυτό άλλωστε βγάζουν καντήλες οι συριζαίοι και οι λοιποί εθνομηδενιστές όταν ακούν το όνομά του.

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ ΚΜ 08/01/2013 17:19:19

    Κούκου !!
    Τα "θαυματουργά αντισώματα":
    h**p://archive.in.gr/news/reviews/article.asp?lngReviewID=441065&lngItemID=463819

    • ΚΜ avatar
     ΚΜ @ Ο Θείος 08/01/2013 20:42:20

     Αυτά δεν είναι τα «αντισώματα» - είναι η αριστεροσύνη! Εννοείται ότι καταδικάζω την ενέργειά του αυτή. Όμως, όσο επικριτέα και άν είναι η υποστήριξη στην έκνομη βία, είναι διαφορετικό «αμάρτημα» από τον εθνομηδενισμό ή την ανοιχτή εχθρότητα προς τον Ελληνισμό.

     • Ο Θείος avatar
      Ο Θείος @ ΚΜ 09/01/2013 17:32:36

      Κατα την ταπεινη μου γνωμη, αριστεροσυνη ειναι ΑΥΤΗ:
      h**p://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=534168
      Αν "αριστεροσυνη" ειναι η αποενοχοποιηση των δολοφονων και η εξυμνηση του Πολ Ποτ, προσωπικα δεν θελω να εχω καμμια απολυτως σχεση με οτι αποκαλειται "αριστερα" στους "ανα την Ελλαδα καφενεδες".
      Μπορω καλλιστα και χωρις αυτους που ταζουν "αιματηρο και καλυτερο κοσμο".

  • Σωτ Μητραλ avatar
   Σωτ Μητραλ @ stamoschios 08/01/2013 20:18:14

   Ἄλλο ἡ σύγκρουση «Ἀριστερᾶς»-«Δεξιᾶς» καὶ ἄλλο ἡ σύγκρουση ἀριστερῶν-δεξιῶν. Τοὺς εἴδαμε καὶ τοὺς Δεξιοὺς στὶς κυβερνήσεις τῆς Μεταπολίτευσης, χάρματα ὀφθαλμῶν πάντως δὲν τοὺς λές.

 12. Απορών avatar
  Απορών 08/01/2013 16:16:02

  Μιάσματα άνθρωποι σαν τον Καραμπελιά; Μην μιλήσω ακόμα και για το Λ. Κύρκο... αν είχαμε την ταπεινότητα και την δύναμη αυτοκριτικής του θα ήταν πολύ διαφορετική η Ελλάδα...

  • ΚΜ avatar
   ΚΜ @ Απορών 08/01/2013 17:14:21

   Μην ανακατεύεις τον Κύρκο, όταν μιλάμε για τον Καραμπελιά.

   • Απορών avatar
    Απορών @ ΚΜ 08/01/2013 20:59:18

    Είδα πρόσφατα μια συνέντευξή του για αυτό μου ήρθε στο μυαλό: μόνο που δεν μετάνιωσε για όλα δεν είπε...

 13. Γιάννης Φαίλτωρ avatar
  Γιάννης Φαίλτωρ 08/01/2013 17:29:50

  Πληγή χαίνουσα

  Θωρώντας από απόσταση τον ύστερο νεοελληνικό μας μακτρισμό, θα μπορούσε να πει κανείς ότι έχουμε επιτακτική ανάγκη από ζείδωρες συζητήσεις που θα αναδείξουν τον πυρήνα του προβλήματός μας, ώστε να γίνει μια προσπάθεια εθνικής ανάταξης. Γι αυτό το λόγο είναι σημαντικά τέτοια κείμενα τα οποία ξεφεύγουν από τις στερεότυπες προσπάθειες ερμηνείας της ιστορικής πραγματικότητας που βιώνουμε.

  Η αλήθεια, κατά την άποψή μου, είναι ότι οι παρατεταμένοι μηκυθμοί τις τελευταίας τριετίας είναι το πέπλο το οποίο εμποδίζει τη σωστή διάγνωση. Επανειλημμένως από τούτη την πύλη έχουν εκφραστεί γενικότερες ανησυχίες για την περιλάλητη, πια, αναδιάταξη. Μα φωνή βοώντος εν τη ερήμω.

  Ο ισχνός μήρινθος του διαρκούς, επονείδιστου κοινωνικού συμβολαίου ανάμεσα στο λαό και στο πολιτικό σύστημα (σας ψηφίζουμε –μας τακτοποιείτε), διερράγη οσάκις εξέλιπαν οι πόροι οι οποίοι το διατηρούσαν ενεργό. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο ένας συμβαλλόμενος, ο λαός, να κατηγορεί μετά μανίας το πολιτικό σύστημα ότι καταπάτησε τα συμφωνηθέντα και τις διεθνείς δυνάμεις ότι οποίες επιβουλεύονται την εθνική μας υπόσταση. Ακόμα και τώρα, το ζήτημα δεν είναι γιατί η χώρα δανείζεται, αφού στάθηκε ανίκανη να παράγει τα απαραίτητα για την υπόστασή της, αλλά για το γεγονός ότι τα δανεικά «δεν πάνε στον κοσμάκη». Από τη μια κατηγορούνται οι πολιτικοί για εκχώρηση της εθνικής κυριαρχίας, και από την άλλη κατηγορούνται οι ίδιοι ότι το αντίτιμο της εκχωρήσεως αυτής δεν τα μοιράζεται ο λαός αλλά τα παίρνουν οι τραπεζίτες. Δηλαδή, στο βάθος, πολλοί αξιώνουν τη συνέχιση του ίδιου λειτουργικού προτύπου, αρκεί να τη βγάλουμε και φέτος. Δηλαδή να μην αλλάξει τίποτα επί της ουσίας

  Είναι φυσικό μια κοινωνία που έχει μάθει να ζει και να πορεύεται με ένα συγκεκριμένο τρόπο επί δεκαετίες να μην μπορεί να πράξει και να σκεφτεί αλλιώς. Από την άλλη υπάρχουν πολλοί οι οποίοι βλέπουν πια με καθαρό μάτι το ελληνικό μας πρόβλημα και αναζητούν εναγωνίως έναν διαφορετικό τρόπο.

  Εδώ όμως υπάρχουν κάποια προβλήματα.

  Κατά πρώτον, η πρόσφατη ιστορική μας εμπειρία ότι οποτεδήποτε έγινε προσπάθεια κάποιων δομικών αλλαγών, έστω και ισχνών, οι κοινωνικές αντιδράσεις ήταν οξύτατες γιατί θα ανατρεπόταν στην πράξη το κοινωνικό συμβόλαιο που ανέφερα πιο πάνω.

  Δεύτερον, οι δυνάμεις που αναζητούν ένα διαφορετικό δρόμο είναι κατακερματισμένες και, προς το παρόν, δεν μπορούν να εκφραστούν σε πολιτικό επίπεδο. Επίσης, αποτελούν μειοψηφία εντός του κοινωνικού συνόλου

  Τρίτον, οι δυνάμεις αυτές χονδρικά προτάσσουν δυο διαφορετικούς δρόμους οι οποίοι είναι κατά την άποψή μου αμφότεροι ατελέσφοροι.
  Από τη μια, η μια ομάδα προτάσσει (πληκτικά και πάλι) μια «επιστροφή στις ρίζες», στον «παλιό καλό μας εαυτό». Αυτή η εμμονή είναι δηλωτική ένδειας πρωτότυπων ιδεών και ανασφάλειας. Μοιάζει σαν τη χελώνα που αντιλαμβανόμενη τον κίνδυνο κλείνεται στο καύκαλό της και περιμένει ακίνητη. Είναι αδύνατο να σταθεί στο σύγχρονο κόσμο μια τέτοια στάση ζωής.
  Από την άλλη, η έτερη ομάδα αρνείται την παράδοση και φωνάζει «Όχι στο παρελθόν» λες και η χελώνα μπορεί ποτέ να πορευτεί χωρίς το καύκαλό της!
  Οι εμμονικοί παραδοσιολάτρες και οι ακραιφνείς εκσυγχρονιστές σφάλλουν αμφότεροι. Ούτε η προσκόλληση στο παρελθόν ωφελεί ούτε και η ανόητη ρήξη μαζί του. Με το παρελθόν πρέπει κανείς να συμφιλιώνεται και να μαθαίνει. Σχολείο πρέπει νάναι που να φωτίζει και όχι φυλακή που αλυσοδένει. Συνεπώς, δεν φαίνεται να συγκροτείται ακόμα μια νέα ομάδα η οποία θα εκφράσει τις νέες ιδέες που πολλοί αναζητούν.

  Τέταρτον, ακόμα και αν λύνονταν τα παραπάνω και συγκροτηθεί ένα νέο κοινωνικό μέτωπο ιδεών, καμία τέτοια κοινωνική ομάδα δεν θα μπορέσει να επικρατήσει στο πολιτικό πεδίο αν οι ιδέες της δεν κυριαρχήσουν στην κοινωνία. Αυτές οι διεργασίες είναι χρονοβόρες και εμπίπτουν σε παίγνια ισχύος. Ποιος ελέγχει την πληροφορία, τη διακίνηση των ιδεών κλπ.

  Επί του παρόντος γίνονται μόνο συζητήσεις, άλλοτε έντονες, άλλοτε πιο χαλαρές. Αυτό το νέο που κάποιοι προσδοκούμε δε θα γίνει εκ των άνω. Κανένα υπάρχον πολιτικό κόμμα δεν έχει τη δυνατότητα να πράξει κάτι τέτοιο. Είτε γιατί κάποια δεν έχουν το κατάλληλο δυναμικό ή γιατί άλλα είναι προσκολλημένα σε δόγματα του παρελθόντος.

  Προς το παρόν η πληγή χαίνει ακόμα. Και δε φαίνεται να υπάρχει κάποιο έτοιμο φάρμακο στον ορίζοντα. Όμως η αρχή έχει γίνει. Ο διάλογος και οι ζυμώσεις θα συνεχιστούν. Θα πάρει καιρό και ίσως να αποτύχουμε. Δεν έχει όμως σημασία.

  Καλή χρονιά Σωτήρη.

  • Ιαπετός avatar
   Ιαπετός @ Γιάννης Φαίλτωρ 08/01/2013 18:08:05

   Θέλοντας κατιτίς νά συμβάλλω, ώστε η χαίνουσα πληγή κάποτε νά κλείσει καί από τό γεγονός ότι τρείς συσχολιαστές θεώρησαν τό σχόλιό μου αξιόλογο, τά ξαναπαραθέτω.
   Γιάννη χρόνια σου πολλά, έστω καί ετεροχρονισμένα.

   Ιαπετός είπε:
   08/01/2013 στις 2:49 am

   Έχω τήν άποψη ότι συγκεκριμένες «ακατανόητες» κινήσεις τής σημερινής κυβέρνησης γίνονται από ανάγκη, σκοπιμότητα πολιτικής επιβίωσης μιάς ομάδας ατόμων εθνοκεντρικής ριζοσπαστικής προοδευτικότητας καί αποτελούν μέρος μιάς τακτικής επιβίωσης της καί προσεκτικής αποδόμησης σκληρών καί ισχυρών εξουσιαστικών συντεχνιακών κυκλωμάτων, εχόντων μιγάδικη υπόσταση, ήτοι συνάφεια μέ επιδιώξεις καί στόχους εξωελληνικών εξουσιαστικών κέντρων.

   Έτσι τουλάχιστον θέλω νά πιστεύω. Άν υπάρχει ρεαλιστικός στρατηγικός σχεδιασμός, εμπρόθεσμη, μεσοπρόθεσμη καί ριζοσπαστική πολιτική ρήξης μέ τό σαθρό πολιτικοοικονομικό κατεστημένο πού αναπτύχθηκε μέ τόν παπανδρεϊσμό ώς μόνιμα ηθελημένη αναπηρία ευχαριστηριακής λοβοτομής μαστουρωμένων επιρρεπών υπάρξεων, έχοντας λοβοτομήσει, σχεδόν, τό σύνολο τής οικονομικής, πνευματικής καί πολιτικής ελίτ καί «σαλέψει» τά λογικά τού πόπολου από τίς πολλές αναθυμιάσεις, θά φανεί μέσα στά επόμενα δύο χρόνια.

   Αυτή η αποδοχή τής ευχαριστηριακής λοβοτομής είχε στόχευση καί τό πέτυχε μέ τίς κατάλληλες δόσεις παραισθητικών νά ελέγξει τό πιό ενεργό καί δυναμικό ανθρώπινο δυναμικό αυτής τής χώρας, πού αποτελούσε πιθανό κίνδυνο τοπικής καί διεθνούς αταξίας. Ήταν τά παιδιά τών «χαμένων» τού μεγάλου πολέμου, τών «σοσιαλιστοσοβιετικά» λοβοτομημένων από τούς επιτήδειους επαγγελματίες τού ΚΚΕ, πάλαι ποτέ ανήσυχων καί επικίνδυνων γόνων μιάς προηγούμενης «χαμένης» εθνικά γενιάς τής μικρασιατικής καταστροφής, τής εθνικής γενοκτονίας, τής οικονομικής καταλήστευσης από ισχυρά εξωελληνικά καί τοπικά «πεφωτισμένα» κέντρα εξουσίας.

   Πάντοτε οι «πεφωτισμένοι», απο ιστορική εμπειρία, διαλέγουν τά φυντάνια τους από τά προεξέχοντα στόν κάμπο πού ανθίζει τό πόπολο. Αυτά «ποτίζουν» γιά νά αφήσουν καχεκτικά τά υπόλοιπα. Ποτέ δέν κάνουν τήν επιλογή τους από αστικά ανεξάρτητα τζάκια καί από τζάκια πού δέν ανάβουν εύκολα. Ξέρουν τί κάνουν. Είτε «καλλιεργούν», είτε «κόβουν».

   Ο κίνδυνος γιά εξωεθνικούς καί εντόπιους μιγάδες είναι πάντοτε η συνειδητοποιημένη αστική πρωτοπορία. Αυτή είναι η προοδευτική δύναμη ενός εθνικού κράτους καί η ύπαρξή της είναι η αναγκαία προϋπόθεση εθνοκρατικής ισχύος. Μιά συνειδητοποιημένη αστική πρωτοπορία καταλαβαίνει τόν κίνδυνο πού επιφέρει η απραξία καί η απάθεια καί βρίσκεται συνεχώς σέ εγρήγορση διατήρησης καί πιστοποίησής της. Η συνειδητοποιημένη αστική πρωτοπορία χρωστά τήν ύπαρξή της στό ισχυρό εθνικό κράτος καί συνδέει τήν ύπαρξή της μέ τήν πορεία του. Άρα κατ’ ανάγκη μέ τό σύνολο τών πολιτών τού έθνους. Η συναμφοτερικότητα αυτής τής σχέσης είναι αναγκαία καί γιά τήν ύπαρξή της καί γιά τήν παραιτέρω δυνάμωσή της καί γιά τήν μελλοντική της συγκρουσιακή επικράτηση μέ υπαρκτές καί αναδυόμενες εθνικές καί διεθνικές, αστικού ή εγκληματικά συνομωτικού τύπου παγκόσμιες εξουσιαστικές ομάδες εθνικών καί υπερεθνικών συμφερόντων.

   Αυτή τήν συνειδητοποιημένη αστική πρωτοπορία πάντα πρώτα εξοντώνουν μέ τήν επιστράτευση τού άπειρου, διψασμένου γιά οικονομική αποκατάσταση ενεργού δυναμικού τής λαϊκής μάζας. Τό «μαστουρώνουν», έντεχνα κατευθύνουν, αποκόβουν, ευδαιμονικά αποστειρώνουν καί λοβοτομημένο πιά τό αφήνουν νά διαχειρισθεί τήν πρώην σκιά του. Τό πόπολο.

   Τό έχουν κάνει πολλές φορές μέχρι τώρα. Καί τό ξαναεπαναλαμβάνουν.

   Τό «πρόγραμμα» δέν βγαίνει πάντα. Στήν πυραμίδα τής παγκόσμιας ισχύος γιά νά ανέβεις βαθμίδα χρειάζεται όνειρο, στρατηγική καί τόλμη. Πάντα μπορείς νά αποτύχεις καί νά βρεθείς στόν πάτο τής πυραμίδας. Τόν πάτο τής πυραμίδας τόν αποτελούν συνήθως τά κράτη όπου εξουσιάζουν οι μιγάδες καί οι λοβοτομημένοι. Η αναπαραγωγή τους εξασφαλίζει καί τήν στασιμότητα.

   Προσοχή στήν εύκολη μαστούρα. Σέ ξαποστέλνει «προοδευτικά» στήν ανυπαρξία τής μιζέριας καί στήν αναγκαστική επαιτεία. Ιδιαίτερα όταν οι έμποροι ελπίδων σού δίνουν τήν πρώτη δόση χαλάρωσης τζάμπα.
   Αυτοί ξέρουν.

   • Γιάννης Φαίλτωρ avatar
    Γιάννης Φαίλτωρ @ Ιαπετός 08/01/2013 18:18:53

    Καλή χρονιά Ιαπετέ. Μάλλον πρέπει να κάνω κάποια επίσκεψη κατά Βερολίνο μεριά...

    • Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης avatar
     Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης @ Γιάννης Φαίλτωρ 08/01/2013 18:27:46

     Ειδες; Εχουμε μαζευτει πολλοι εδωπερα!

    • Ιαπετός avatar
     Ιαπετός @ Γιάννης Φαίλτωρ 08/01/2013 18:36:56

     ευπρόσδεκτος

   • αννίβας avatar
    αννίβας @ Ιαπετός 08/01/2013 21:04:59

    Aγαπητέ Ιαπετέ , η εμπειρεία μου με έχει διδάξει ότι συγκεκριμένες «ακατανόητες» κινήσεις τής οιασδήποτε κυβέρνησης, και της σημερινής, γίνονται από ανάγκη, σκοπιμότητα πολιτικής επιβίωσης μιάς ομάδας ατόμων καί αποτελούν μέρος μιάς τακτικής επιβίωσης ισχυρών εξουσιαστικών συντεχνιακών κυκλωμάτων που στοιχίζονται πέριξ της κυβερνήσεως...Αν αυτα τα συμφέροντα για συγκάλυψη χρησιμοποιούν τη μάσκα του "πατριωτισμού" ή του "σοσιαλισμού" ή του "νεοφιλελευθερισμού" κλπ, αναλόγως της συγκυρίας, δεν έχει καμμιά σημασία για μάς...

 14. O Bixiou avatar
  O Bixiou 08/01/2013 17:38:55

  Αν αυτη η αναρτηση ειναι προσκληση ανταλλαγης αποψεων μεταξυ δυο συγχρονων Ελληνων στοχαστων που τους χωριζει μια γενια, χειροκροτω και ευχομαι να καρποφορησει.

  Για να ειναι πληρης ομως μια αναλυση, θα πρεπει να λαμβανονται υπ'οψη και τα εξης:
  1. Το συστημα της παγκομιας ανεξελεγκτης οικονομικης ελευθεριας κλωνιζεται και ειναι ετοιμο να καταρρευσει. Τι θα το αντικαταστησει;
  2. Η κριση της Ευρωζωνης εδειξε και την κριση της Ευρωπαικης Ενωσης, η οποια δεν μπορει να επιζησει σαν ενιαιος χωρος πολλων ταχυτητων. Μηπως συντομα θα πρεπει να παψουμε να βασιζομαστε στην "ασφαλεια" που υποτιθεται οτι μας προσφερει η ενταξη μας στην Ε.Ε;
  3. Οι περιβαντολογικες και τεχνολογικες καταστροφες θα καθοριζουν εφεξης την ζωη μας. Παραδειγμα: Φουκουσιμα.
  4. Ειναι ισως η πρωτη φορα στην Ιστορια που κινδυνευει οχι μονο ενα ελληνικο κρατος αλλα και η ιδια η υποσταση του Εθνους. Κινδυνευει η υποσταση του Εθνους εξ αιτιας της πρωτοφανους επιδρομης παρανομων μεταναστων και δηθεν προσφυγων - που μας εχουν υποχρεωσει οι "προστατες" μας να φιλοξενουμε στην Ελλαδα παρα την οικονομικη μας καταστροφη - σε συνδυασμο με τις απροκαλυπτες πλεον απειλες των ηγετων των γειτονικων μας κρατων. Ακαταπαυστη αφιξη παρανομων μεταναστων και δηθεν προσφυγων, εθνομηδενισμος, υπογεννητικοτητα, βλεψεις γειτονων και "προστατων" ειναι το εκρηκτικο μιγμα που καλειται να αντιμετωπισει η νεα γενια. Η καυμενη η νεα γενια που τοσα βαρη φορτωσαμε στην πλατη της εμεις οι ενοχοι γηραιοτεροι.

  Οποια θεωρια αγνοει αυτα τα δεδομενα φοβουμαι οτι θα διαψευσθει συντομα απο την πραγματικοτητα.

 15. βαγόνι avatar
  βαγόνι 08/01/2013 18:02:50

  +++++
  Δεν είναι λίγο μέσα σ'αυτή τη γενικευμένη κακοφωνία να βλέπει
  κανείς καθαρά....συνέχισε, έτσι κι'αλλοιώς θ'αργήσουμε να βγούμε
  απ'τα στενά.

  • βαγόνι avatar
   βαγόνι @ βαγόνι 08/01/2013 18:04:11

   Για την παρέμβαση του Φαίλτωρα.

   • Γιάννης Φαίλτωρ avatar
    Γιάννης Φαίλτωρ @ βαγόνι 08/01/2013 18:22:14

    Καλή χρονιά και σε σένα. Και να ξέρεις ότι έχω μια αδυναμία στα ...τραίνα:)

 16. Karenin avatar
  Karenin 08/01/2013 18:39:55

  Ενώ η μεγάλη μάζα της κοινωνίας αναζητά με αγωνια κοινωνικό περιεχόμενο σε όλες τις πολιτικές αναζητήσεις, ξαφνικά όλη η πολιτική ατζεντα έχει κατακλεισθεί με εθνικοπατριωτικόυς αγώνες που ελείψει πρόχειρων διαθέσιμων εχθρών δίνονται στην βίλα Αμαλία και στην ΑΣΟΕ. Κάποιες αψιμαχίες και στον Ξενιο.
  Θα θυμίσω μόνο πως πεμπτουσία κάθε πολιτικής είναι η οικονομική αποκατάσταση των σχέσεων με τις μάζες. Χωρίς αυτό μπορεί να φθασεις πρόσκαιρα στο Αφιόν καραχισάρ, ο συνωστισμός όμως είναι αναπόφευκτος.

  • ΚΜ avatar
   ΚΜ @ Karenin 08/01/2013 20:45:24

   Αυτά που «θα θυμίσεις» είναι αριστερά/υλιστικά δόγματα δικά σας και δεν αποτελούν κοινό τόπο, συριζαίε.

  • άγρυπνη avatar
   άγρυπνη @ Karenin 08/01/2013 23:08:10

   Εσείς ''μάζα'',εμείς πολίτες με ξεχωριστή προσωπικότητα ο καθένας.

   • Karenin avatar
    Karenin @ άγρυπνη 08/01/2013 23:20:31

    Οριζόντιες ήταν οι περικοπές, και φόροι και χαράτσια μας χτυπήσανε όλους μαζί, εκτός αν εσείς δοκιμαζεσθε ξεχωριστά,
    κατά μόνας σαν προσωπικότητα.

    • άγρυπνη avatar
     άγρυπνη @ Karenin 09/01/2013 00:34:12

     Φυσικά προηγήθηκε μ'επιτυχία πείραμα μετάλλαξης των προσώπων σε χυλό,με σοσιαλιστική συνταγή.Η κοινή μας μοίρα όμως δεν μ'εμποδίζει να σκέπτομαι,να διαφοροποιούμαι και να προσθέτω την προσωπική μικρή μου ψηφίδα δημιουργίας στην νέα προοπτική που ανοίγεται και την ελπίδα να βρεθεί ένας καινούργιος πολιτικός λόγος πέρα από τα αποτυχημένα στερεότυπα του γενικά εφιαλτικού ιστορικού παρελθόντος μας.Λίγο οξυγόνο επιτέλους.

 17. Andreas avatar
  Andreas 08/01/2013 19:17:57

  Δεν καταλαβαίνω μία ανάλυση που αφορά τη χώρα και δε λαμβάνει υπόψην τους διεθνείς συσχετισμούς και τις πραγματικές διαστάσεις της ελληνικής επιρροής, που βασικά είναι συνάρτηση της εθνικής οικονομίας. Μία ανάλυση που δε συμπεριλαμβάνει την ανάγκη χρηματοδότησης του ελληνικού χρέους από τους ξένους και άρα την πλήρη εξάρτηση της χώρας από τους δανειστές της, είναι τουλάχιστον αυτιστική. Πίσω από τις γραμμές του Καραμπελιά υποβόσκει κάποιου είδους εθνικοαπελευθερωτικός αγώνας και στο βάθος η Βόρειος Κορέα. Αντί να μιλάμε για την αλλαγή του παραγωγικού μας μοντέλου, την ανάπτυξη της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας στα μέτρα που μας ταιριάζουν, θα φαντασιωνόμαστε πως θα πατάμε το λαιμό της Μέρκελ με τα τσαρούχια του Κολοκοτρώνη.

 18. δημης avatar
  δημης 08/01/2013 22:11:45

  .......
  ΑΦΟΥ Ο..ΚΥΡΙΟΣ ΥΠΗΡΞΕ ...ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ.....ΣΙΓΟΥΡΑ ΤΟΤΕ
  -ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΝΟΟΥΜΕΡΝΟΣ
  -ΕΙΝΑΙ ΣΚΕΠΤΟΜΕΝΟΣ
  -ΗΤΑΝ -ΕΙΝΑΙ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΗΣ.....
  ΟΙ...ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ ΠΟΤΕ ΑΡΧΙΖΟΥΝ;;;;;;;;;

  • Σωτ Μητραλ avatar
   Σωτ Μητραλ @ δημης 09/01/2013 14:29:57

   Κάνεις μέγα λάθος. Δὲν ὑπάρχει καμία τέτοια ὑπόνοια. Μὲ τὸ συγκεκριμένο σχόλιο, κάπου στὴ Θεμιστοκλέους ὁ Καραμπελιᾶς γελάει...

 19. Θόδωρος XVII-VI-MMXII avatar
  Θόδωρος XVII-VI-MMXII 08/01/2013 22:18:48

  "Είχα δυο αγάλματα περίφημα, μια γυναίκα κι’ ένα βασιλόπουλο ατόφια – φαίνονταν οι φλέβες· τόση εντέλειαν είχαν.
  Όταν χάλασαν τον Πόρον, τα ’χαν πάρη κάτι στρατιώτες και εις τ’ Άργος θα τα πουλουύσαν κάτι Ευρωπαίων· χίλια τάλλαρα γύρευαν. Άντεσε κ’ εγώ εκεί, πέρναγα· πήρα τους στρατιώτες, τους μίλησα·

  «Αυτά και δέκα χιλιάδες τάλλαρα να σας δώσουνε, να μην το καταδεχτήτε να βγουν από την πατρίδα μας. Δι’ αυτά πολεμήσαμεν».

  (Βγάζω και τους δίνω τρακόσια πενήντα τάλλαρα.)· κι’ όταν φιλιωθούμεν με τον Κυβερνήτη, (ότι τρωγόμαστε), τα δίνω και σας δίνει ό,τι του ζητήσετε διά να μείνουν εις την πατρίδα απάνου».
  Και τα ’χα κρυμμένα. Τότε με την αναφορά μου τα πρόσφερα του Βασιλέως να χρησιμέψουν διά την πατρίδα."

  Αυτό είναι πατριωτισμός για μένα, γι' αυτό λέω για νοικοκύρεμα και στρατηγικούς επενδυτές στις Δημόσιες Επιχειρήσεις, αλλά όχι στους παγκοσμιοποιημένους επιχειρηματίες που αφού πιούν τον χυμό πετάν τις λεμονόκουπες..

  Και θα συμφωνήσω με προλαλήσαντες ότι πρώτα οι δυνατοί παίκτες του πλανήτη βάζουν την χώρα τους και την υπερασπίζονται με όλα τα μέσα και μετά ακολουθούν την παγκοσμιοποιημένη αγορά, χωρίς προστατευτισμούς κ.λ.π.
  Είναι "ανοιχτοί" μέχρι να πιεστούν. Ωραία ελεύθερη οικονομία! Γιατί δεν άφησε ο Ομπάμα να φουντάρει η General Motors?
  Ελεύθερη οικονομία δεν έχουμε? Πως θα γίνει το ξεσκαρτάρισμα αν "ανασταίνεις τους νεκρούς"? Αλλά φοβόταν τον "γκρεμό" και πάλι τώρα τάχα διαφωνούσαν με τους Ρεπουμπλικανούς, αλλά τα μαγείρεψαν ωραία!

  Να το θυμηθείτε: Η Αμέρικα θα σκάσει κάποια στιγμή, να έχουμε ανέβει στα πάνω διαμερίσματα να μην πάρει κι εμάς το τσουνάμι!

  Άρα δεν υπάρχει η παγκοσμιοποιημένη οικονομία με την δημιουργική μορφή που ευαγγελίζονται ορισμένοι.
  Απλώς μεγάλωσε η αρένα, επιβλήθηκαν οι δυνατοί στους διπλανούς τους και τώρα που παραδυνάμωσαν προκαλούν ο ένας τον άλλο με φωνές, χειρονομίες (το δίνω παραστατικά) και λεονταρισμούς.
  Μακάρι κι εμείς κάποια στιγμή (σύντομα..) να περάσουμε σ' αυτήν την πλευρά και να "παραδυνάμωσουμε" κι εμείς.

  • Θόδωρος XVII-VI-MMXII avatar
   Θόδωρος XVII-VI-MMXII @ Θόδωρος XVII-VI-MMXII 08/01/2013 23:31:32

   Παράλειψις:
   Το απόσπασμα από το "Σπουδαστήριο του Νέου Ελληνισμού", ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ “ΑΠΟΜΝΗΜΟΝΕΥΜΑΤΑ” τόμος Β΄

 20. BLACKQUEEN avatar
  BLACKQUEEN 09/01/2013 11:50:44

  Δεν είναι υποτιμητικό, εξόχως προσβλητικό και ανεπίτρεπτα ισοπεδωτικό αυτό το ....''μάζες'' ;;;
  Εμείς, θέλουμε να είμαστε ελεύθερα , συνειδητοποιημένα, ανεξάρτητα σκεπτόμενα άτομα, που επιλέγουν να ''ανήκουν'' σε ένα έθνος, σε έναν λαό, σε μία κοινωνία. Το ''μάζα'' παραπέμπει σε νεοταξίτικο πολτό. Δε θα πάρουμε.
  ''Οριζόντιες ήταν οι περικοπές, και φόροι και χαράτσια μας χτυπήσανε όλους μαζί ''.
  ΣΑΝ ΛΑΟ μας χτύπησαν, ΟΛΟΥΣ (τους περισσότερους) ΜΑΖΙ . Όχι σαν ...μάζα. :-)

  • άγρυπνη avatar
   άγρυπνη @ BLACKQUEEN 09/01/2013 15:35:20

   Πολύ ωραία το διατυπώσατε.Οχι μάζα, αλλά μαζί.Μια μικρή αλλαγή στο φωνήεν,τόσο μεγάλη διαφορά στο νόημα.

 21. kas avatar
  kas 09/01/2013 13:19:55

  ''Πάντοτε οι «πεφωτισμένοι», απο ιστορική εμπειρία, διαλέγουν τά φυντάνια τους από τά προεξέχοντα στόν κάμπο πού ανθίζει τό πόπολο. Αυτά «ποτίζουν» γιά νά αφήσουν καχεκτικά τά υπόλοιπα. Ποτέ δέν κάνουν τήν επιλογή τους από αστικά ανεξάρτητα τζάκια καί από τζάκια πού δέν ανάβουν εύκολα. Ξέρουν τί κάνουν. Είτε «καλλιεργούν», είτε «κόβουν».

  Ο κίνδυνος γιά εξωεθνικούς καί εντόπιους μιγάδες είναι πάντοτε η συνειδητοποιημένη αστική πρωτοπορία. ''

  Ιαπετέ...ενώ είναι σωστός ο συλλογισμός σου, επέτρεψέ μου να επισημάνω ότι κάνεις ένα (μόνο) αλλά μεγάλο λάθος αγαπητέ.

  Ολοι οι ''επαναστάτες-πεσυσκοτισμένοι'' προέρχονταν από την αστική ή την ''αριστοκρατική-αστική'' τάξη και ως ''κοσμοδιορθωτές'' είχαν ένα κοινό. Ηταν χορτάτοι...εν αντιθέση με τα λούμπεν αλήτικα-κατσαπλιάδικα (pure λενινισμός...περί 49 αγυρτών κ.λ.π.) στοιχεία του πόπολου που χρησιμοποιήσαν πάντοτε για ανάληψη της εξουσίας (για αυτό άλλωστε πλην της σφαγής του Κατυν...ποτέ δεν έβλαψαν...ομοταξίτες τους, ακόμα και στην γαλλική που...η πλειοψηφία των αριστοκρατών επιβίωσε μεταλλασσόμενη σε αστούς).

  Από τον Σπαρτιάτη Αγη τον Δ' έως και τον πρίγκηπα Κροπότκιν...όλοι οι''επαναστάτες-σοσιαλαμόγια'' με ευγενικές ή αγενείς ιδέες ήταν ''μεγαλοαστοί-αριστοκράτες'' και ουδείς (πλην Σπάρτακου) εκ του πόπολου...ενώ αντίθετα οι όχλος που ασκούσε επαναστατική τρομοκρατία στο όνομά τους, προβαίνοντας σε ανείπωτες σφαγές ήταν βέβαια πόπολο...γιατί άραγε ?

  Βαγόνι, Ψυχραιμία...ακόμα και ο Θείος και άλλοι συνομιλητές...έχουν θέσει σωστούς και λανθασμένους προβληματισμούς σε μιά υψηλού επιπέδου κουβέντα που μόνο να χαροποιήσει μπορεί (δείγμα και αυτό...ότι αλλάζει το παράδειγμα).

  Ο Καραμπελιάς...όπως και πρώην ''Προυντονικοί'' (αριστεροί και δεξιοί μπορούν να διεκδικήσουν αυτού του είδους τον αναρχισμό) αναρχικοί (π.χ. Αποσκίτης) των 70ties και 80ties (σφόδρα Παλαιστινιόφιλοι και αντισιωνιστές) που περάσανε στην αντιπέρα όχθη...κουβαλάνε απλά τις αγκυλώσεις του φαντασιακού μιας ''πατριωτικής αριστεράς'' (όσο και αν ακούγεται περίεργο σε σταλινικά πλαίσια ελέω ''πατριωτικού πολέμου'' και κομμουνισμού σε ένα μόνο έθνος vs διεθνισμού) ...ελέω εαμ και εθνικοκοινωνισμού τύπου βελουχιώτη.

  Ποτέ τους δεν καταλάβανε...και δεν δεχτήκανε ότι ο κόσμος που αντιστάθηκε στο εαμ/ελας...δεν ήταν ''ταγματασφαλίτες'' αλλά απλά μη γουστάροντες τον ολοκληρωτισμό των σοβιέτ.

  Κατά...τα άλλα, ουδέποτε βυθίστηκαν στα μυστηριακά άδυτα της ορθοδοξίας με την οποία συμπλέουν με σταλινική λογική (από τους 10 επισκόπους που είχαν μείνει...το 41...προκειμένου να υπάρξει η σοβιετική άμυνα/αντεπίθεση...χειροτονήθηκαν με εντολή στάλιν...εκατοντάδες) ή έστω γεωπολιτική, χάνοντας ή μάλλον μη δυνάμενοι να βρούν το βίωμα πίσω από αυτήν.

  Σαφώς...και δεν νοούνται ως εχθροί στον ''πλανητικό'' νοητικό πόλεμο που διεξάγεται από τους ''ελευθεριακούς πεσυσκοτισμένους'' (παλιά η cia έστηνε δικτατορίες, σήμερα στήνει δημοκρατίες με φαρέτρα τα ''ανθρώπινα δικαιώματα'') και τις αριστερές/αριστερίστικες/νεοφιλελεύθερες αγέλες τους vs των δυνάμεων της ελευθερίας (με τις όποιες στρεβλώσεις και ανίερες συμμαχίες) , αλλά σαφώς και οι ιδεοληπτικές τους εμμονές τους οδηγούν σε αδιέξοδα. Τους θεωρούμε φίλους και αδελφούς...και δεν θα κολλήσουμε στις γραφικές εμμονές τους.

  Οπως πολύ σωστά επισημάνανε αρκετοί....η ''δεξιά'' πρωτοπορεία (αταξική, ακομματική, απολίτικη) θα συσπειρώσει τον κόσμο της αρμονίας vs εναντιότητας (λαίλαπα της αριστερής ατραπού...)

  αλλά για να γίνει αυτό...πρέπει πρωτίστως να έλθει το τέλος των ιδεολογιών...και ιδεοληψιών...που έθεσε ως μέγγενη στα έθνη...η γαλλική

  για αυτό ομιλούμε για α-στερητικό

  Καλή χρονιά σε όλες και όλους

 22. Αρδηνιστής avatar
  Αρδηνιστής 09/01/2013 15:25:30

  Δύο σχόλια επί των σχολίων του κυρίου Μητραλέξη, από σκοπιά αρδηνιστική.

  α) Πρώτον, είναι λίγο παράδοξο, να συζητούμε μια άποψη που καλεί σε υπέρβαση των διαιρετικών τομών που κυριάρχησαν κατά τη μεταπολίτευση (και εξαντλούνται σήμερα), με όρους του ποιός μπορεί να την κάνει... η αριστερά ή η δεξιά. Είναι κάποιας μορφής διανοητικής παλινόρθωσης των όρων του χθές σε μια συζήτηση για το αύριο.

  Προφανώς, και δεν υπάρχουν παρθενογενέσεις. Ωστόσο, σε σχέση με την υποτροπή στα παραδεδομένα του υπό κατάρρευση πολιτικού συστήματος, αξίζει να σημειώσουμε πως σήμερα οι δεξιά, κεντροδεξιά, αριστερά, κεντροαριστερά δεν δύνανται να πραγματοποιήσουν την υπέρβαση. Ο λόγος απλώς. Δεν διαθέτουν ολοκληρωμένο όραμα ώστε να καταστούν αυτόφωτοι -και άρα να επαναπροσδιορίσουν το πολιτικό σκηνικό με όρους δικούς τους, και όχι δοσμένους από τα περασμένα. Το πολύ, να ισχυρίζονται ότι κομίζουν το νέο, και να λογίζουν ως 'υπέρβαση της δεξιάς/αριστεράς' την καταστροφή του αντιπάλου. Βολικός πολιτικαντισμός...

  Τέλος, σε σχέση με αυτό, ορισμένες ακόμα παρατηρήσεις. Σε οποιαδήποτε περίπτωση 'αυτό-που-μέλει-να-έρθει' θα διασώζει το όραμα της κοινωνικής χειραφέτησης και δικαιοσύνης που κάποτε χαρακτήριζε την λαϊκή αριστερά (την χαρακτήριζε, όχι βέβαια αποκλειστικώς, καθώς τα ελληνικά κινήματα χειραφέτησης, που εξέφραζαν αυτά τα αιτήματα πάντοτε αισθάνονταν ιδιαίτερα άβολα με τέτοιου τύπου, ευρωκεντρικές ας τις πούμε, διχοτομήσεις).

  Και τούτο θα συμβεί για λόγους κοινωνικούς. Διότι η μεταπολίτευση μας τελείωσε, και μαζί της τελείωσαν και οι ευρύτερες συναινέσεις που διασώζουν τους μικρομεσαίους.

  Κοινώς, το όραμα του αγαπητού σας Αντωνίου Σαμαρά, η 'ανάπτυξη' που ευαγγελίζεται είναι ένα κοινωνικό συμβόλαιο που πετάει έξω σεβαστό κομμάτι της κοινωνίας μας -τάξεις που θα πρέπει να μάθουν να ζουν από τούδε και στο εξής 'Πορτογαλικά'. Υπό την έννοια της επισφάλειας, και των πενιχρών εισοδημάτων της τάξης των λιγοστών χιλιάδων ευρώ. Αυτός ο κόσμος, μαζί με εκείνον που εγκαταλείπει την υδροκέφαλη πρωτεύουσα για να επιδοθεί σε ρόλο πιονέρου για τον ποιοτικό μετασχηματισμό της ελληνικής περιφέρειας (αναγκαίος όρος πλέον για την επιβίωσή όσων γυρνούν στις διαλυμένες πατρογονικές τους εστίες για να ξεκινήσουν μια νέα ζωή), είναι τα 'κοινωνικά υποκείμενα' τα οποία θα ενσαρκώσουν 'αυτό-που-μέλε-να-έρθει'. Ενός πολιτικού εθνικοαπελευθερωτικού κοινωνιστικού ριζοσπαστισμού, δηλαδής.

  Που θα αξιώνει την ανασύσταση μιας αυτόνομης Ελλάδας.

  εδώ πάμε στην β) παρατήρηση.

  Περί Ευρώπης.

  Η θέση των αρδηνίστας ή αρδηνιστών είναι γνωστή. Η Ελλάδα αντιπροσωπεύει έναν οιωνεί μη-δυτικό ευρωπαϊκό πόλο. Ο οποίος υπόκειται σε διπλή αποικιοποίηση από την ιμπεριαλιστική και νεοιμπεριαλιστική Δύση, την Οθωμανική και νεο-οθωμανική Ανατολή.

  Η θέση μας περί Ευρώπης επικαθορίζεται από την παραπάνω διαπίστωση. Συνακόλουθα, η εθνική στρατηγική που συνεπάγεται αναγκάζεται να πλεύσει μεταξύ συμπληγάδων. Κοινώς, απ' τη μια, απαιτείται ανατροπή των όρων αποικίας που έχει επιβάλει η γερμανική Ευρώπη στην Ελλάδα, ενώ από την άλλη είναι αναγκαία η παραμονή στην Ευρώπη, τουλάχιστον μεσοπρόθεσμα, ώστε να αποφύγουμε την δορυφοριοποίηση στην αναδυόμενη νεο-οθωμανική ημισέληνο.

  Σαφέστατο. Επομένως, η προβληματική του κυρίου Μητραλέξη, ως απάντηση στο κείμενο του Γ.Κ. είναι άτοπη -επειδή ακριβώς απαντάει άλλα αντί άλλων. Πρόκειται δηλαδή για μια συζήτηση με άλλους, όχι με τον Γ.Κ. και το ρεύμα που αντιπροσωπεύει...

  • Αρδηνιστής avatar
   Αρδηνιστής @ Αρδηνιστής 09/01/2013 15:35:45

   Διορθώσεις (και συγνώμη για την απροσεξία...). 'απλός' και όχι απλώς. Και βέβαια μερικές χιλιάδες ευρώ, εννοούμε το χρόνο και όχι τον μήνα. Να με συγχωρείτε...

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ Αρδηνιστής 09/01/2013 16:32:12

   Αγαπητε Αρδηνιστή, η "παραμονή στην Ευρώπη, τουλάχιστον μεσοπρόθεσμα" (λες και μπορουμε να κανουμε τουρισμο σε διαφορετικα περιβαλλοντα - γεωπολιτικα, νοοτροπιων και κυριως οικονομικων ολοκληρωσεων), ειναι εγγυημενη για λογους που ηδη ανεφερα.
   Το ζητημα ειναι αν συνειδητοιουμε η οχι, οτι ειμαστε επισης ως χωρα, στο βαθμο που μας αναλογει, ΣΥΝΥΠΕΥΘΥΝΟΙ για το "Ευρωπαικο πεπρωμενο". Γιατι αν δεν ειμαστε, και η "παραμονή στην Ευρώπη, τουλάχιστον μεσοπρόθεσμα", μας ειναι αναγκαια για "ωφελιμιστικους" και μονον λογους, τοτε ευχαριστω, δεν θα παρω !!!
   Αυτην αλλωστε την "ωφελιμιστικη" παραμονη δεν ειχαμε ως Αγιο Δισκοποτηρο και αρρητη αλλα πολιτικως ορθη "εθνικη στρατηγικη" εδω και 30 τοσα χρονια; Και βλεπεις την καταληξη: Η λογικη του κατηφορου ειναι ο πατος.
   Τοση φασαρια για να ξανακανουμε οτι εκανε απο το 1980 το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, βοηθουσης της "υπαρκτης Αριστερας";

   • Kanaris avatar
    Kanaris @ Ο Θείος 09/01/2013 17:36:17

    Αγαπητέ Θείε, η μακροπρόθεσμη παραμονή μας στην Ευρωπαϊκή πραγματικότητα μπορεί να εννοηθεί μόνο υπό καθεστώς ισοτιμίας σε όλα τα επίπεδα (οικονομικό, εθνικό, κοινωνικό, πολιτισμικό). Δυστυχώς η Ευρώπη ανά τους αιώνες μας αντιμετώπιζε είτε σαν λάφυρο (Σταυροφορίες), είτε σαν το ανώριμο ημινόμιμο αποπαίδι κάποιων σοφών προγόνων (1821 και μετά). Φυσικά το επίσημο κράτος έδινε κάθε φορά το άλλοθι και το δικαίωμα για την συνέχιση αυτής της συμπεριφοράς μέχρι σήμερα.
    Η μόνη ελπίδα μας για να ανατραπεί αυτή η κατηφόρα είναι να υπάρξει πραγματική οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, που όμως θα πρέπει στηριχθεί σε δικές μας υγιείς δυνάμεις με κεντρικό έλεγχο και διαφάνεια, και όχι σε σχέδια Μάρσαλ σαν αυτά που κατέληγαν στην Πειραϊκή Πατραϊκή, ή σε Μεσογειακά Προγράμματα που κατέληγαν στα πάσης μορφής σκυλάδικα.
    Στην παρούσα φάση είτε μας αρέσει είτε όχι για την Ευρώπη είμαστε απλά μια αποικία χρέους, ή ακόμα χειρότερα το σφαχτάρι στο δείπνο της με προσκεκλημένο τον νέο-οθωμανισμό. Αν μέσα από αυτή την καταστροφή δεν αναδυθούμε τιμιότεροι, σοφότεροι, και ανδρειότεροι, τότε πολύ σύντομα θα μετατραπούμε σε χώρο αντί για χώρα.

    • Ανιβας avatar
     Ανιβας @ Kanaris 09/01/2013 17:49:22

     Aγαπητέ Kanaris για να γίνουν αυτά που λές μόνο ο δρόμος της Ισλανδίας μας απομένει...Ποιός θα τον τολμήσει?

    • Ο Θείος avatar
     Ο Θείος @ Kanaris 09/01/2013 17:53:04

     Οσο η οπτικη μας ειναι εκ των εξω ("απο κει η Ευρωπη και απο δω εμεις"), η σταση μας θα ειναι μονοσημαντα "ωφελιμιστικη" και το αποτελεσμα δεδομενο: Και αλλες Πειραϊκες Πατραϊκες, και αλλα Μεσογειακά Προγράμματα, πολλα, πολλα σκυλάδικα, παμπολλα νεα χρεη. Αν οι σποροι που ριχνεις και η μεθοδος καλλιεργειας ειναι ιδιοι, τον ιδιο καρπο θα παρεις.
     Για την ισοτιμία σε όλα τα επίπεδα, αλλα και την αλλαγη σελιδας για την Ελλαδα, προυποθεση ειναι πριν απ' ολα η υπευθυνοτητα του συμμετεχοντος συνειδητα.
     Δηλαδη "η έξοδός του από την ανηλικιότητα που ο ίδιος προκάλεσε. Η ανηλικιότητα είναι η αδυναμία να χρησιμοποιείς τον νου σου χωρίς την καθοδήγηση ενός άλλου.. Αυτοπροκληθείσα είναι η ανηλικιότητα όταν αιτία της δεν είναι κάποια ατέλεια του νου – αλλά η έλλειψη αποφασιστικότητας και θάρρους να τον χρησιμοποιήσεις χωρίς καθοδήγηση άλλου".

     • Kanaris avatar
      Kanaris @ Ο Θείος 09/01/2013 18:57:52

      Αγαπητέ μου @Ανιβας είμαι αισιόδοξος ότι «κάποια μέρα θα μας πιάσει το Ελληνικο μας», όπως πρόσφατα μου θύμισε ο πάντα γλαφυρότατος Δ.Νατσίος (http://www.antibaro.gr/article/7025). Άλλωστε τα μεγάλα θαύματα ξεκινούν από τις καθημερινές μικρές μας πράξεις, ατομικές και συλλογικές, όπως η συμπεριφορά μας στη δουλειά μας, τους γύρω μας, και κυρίως η ανατροφή των παιδιών μας. Αν στην Αλωνίσταινα η Ζαμπία Κωτσάκη, παραδομένη στην μαυρίλα και την συμφορά που την καταπλάκωνε, μάθαινε τον Θοδωρή πώς απλά να επιβιώσει, τότε το πολύ-πολύ ο τελευταίος από χασάπης να γινότανε μεγαλέμπορος κρεάτων.
      Αγαπητέ μου @Θείε ακριβώς για τον διαφορετικό σπόρο και την διαφορετική καλλιέργεια μιλώ και εγώ παραπάνω. Γι’ αυτό και οι προτροπές μου για περισσότερη τιμιότητα, σοφία, και ανδρεία πορεύονται αντάμα με τις δικές σου για αποφασιστικότητα και θάρρος.

   • Αρδηνιστής avatar
    Αρδηνιστής @ Ο Θείος 10/01/2013 14:22:58

    Η οργανική ένταξη στην Ευρώπη, προϋποθέτει μετασχηματισμό της ίδιας. Να μην ορίζεται μονοσήμαντα ως αποικιακή/δυτική Ευρώπη αλλά και να συμπεριλάβει και τον ανατολικό ευρωπαϊκό πολιτισμό με όλες του τις συνιστώσες... Ρώσικο και Βαλκανικό. Μόνο έτσι θα έχουμε ισορροπία ισχύος -και άρα μια πιο δίκαιη Ευρώπη.

    Μέχρι τότε, όμως, η Ευρώπη θα είναι η τακτική, και άλλοι χώροι, όπως π.χ. τα Βαλκάνια, πρέπει να είναι κατ' εξοχήν πεδίο στρατηγικής...

    Τώρα, βέβαια, εσείς θα γελάσετε... Ωστόσο, από τα αντικειμενικά δεδομένα είναι σαφές για τη χώρα μας ότι βρίσκεται σε ένα δίλημμα: Ή θα σέρνεται ως οιωνεί γερμανικό λάντεν, σα παραξαδερφούλα της 'Ε.Ε-ως-τέτοιας', ή θα καταφέρει να διαμορφώσει (ναι, εκ του μηδενός έτσι όπως είναι η κατάσταση σήμερα) βαλκανικές συμμαχίες ώστε να μπορέσει να αμφισβητήσει τη διπλή άνιση σχέση (με Δύση και Ανατολή) στην οποία συμμετέχει.

    • Ο Θείος avatar
     Ο Θείος @ Αρδηνιστής 10/01/2013 16:11:13

     Τα (λοιπά) Βαλκάνια ευτυχώς δεν το βλέπουν έτσι. Δεν έχουν τις έμμονες ιδέες της ξιπασμένης Ψωροκώσταινας.
     Για το τι είναι "αποικιακή πολιτική", το εξήγησα ήδη: Οι Ευρωπαικές δυνάμεις, καλώς για μας κακώς για τις φτωχές χώρες, μεταχειρίστηκαν εντελώς διαφορετικά την "οριακή δική μας Ευρώπη" από τον λοιπό κόσμο, τον Τρίτο.
     Ο Ευρωπαικός πολιτισμός δεν διαιρείται με τείχη σε ανατολικό και δυτικό: Ο Ρωσικός πολιτισμός είναι βασικό στοιχείο της Δύσης, όσο ο Αγγλικός ή ο Γαλλικός, απο την εποχή του Μ. Πέτρου (για να μη πώ του Α. Ρουμπλιόφ). Δες την καίρια συμβολή του στην Ευρωπαική μουσική, τα μαθηματικά, τη λογοτεχνία, το θέατρο, το χορό...
     Η παράδοξη Ελληνική ΠΟΛΙΤΙΚΗ εμμονή στο σχίσμα που δημιούργησε στη Ρωσία ο Τσεγκίς Χάν, στα Βαλκάνια η Οθωμανική κατάκτηση - και μετά ο "υπαρκτός σοσιαλισμός" το επανέφερε (μόνον πολιτικά, όχι πολιτισμικά) για 70 χρόνια σε όλη την Ευρώπη - είναι κατάλοιπο ενός διπολικού κόσμου, περασμένων που δεν υπάρχουν πιά.
     Περσινά ξινά σταφύλια, της παλαιοκομμουνιστικής και της εθνικολαικής κληματαριάς.

     • Αρδηνιστής avatar
      Αρδηνιστής @ Ο Θείος 10/01/2013 17:23:19

      'Θείο' άλλα γράφω, κι άλλα καταλαβαίνεις, απαντάς σε κάποιον φανταστικό συνομιλητή... Οπότε, σε αφήνω στον διάλογό ήσυχον...

     • Εύμηλος avatar
      Εύμηλος @ Ο Θείος 11/01/2013 14:35:25

      Κανάρης:
      Διακρίνω θετική ενέργεια κι αγωνία αλλά εσφαλμένη προσέγγιση. Το αντιθετικό σχήμα η Ευρώπη κι Εμείς είναι επινόηση και δε στηρίζεται πραγματολογικά. Διότι δεν υπήρχε ποτέ μια ενιαία Ευρώπη. Η Ευρωπαϊκή Ένωση στην οποία μετέχουμε ισότιμα από νωρίς μας έδωσε όλες τις δυνατότητες κι ενισχύσεις να ενηλικιωθούμε ως κράτος κι ως Έθνος εντός αυτής. Οι δυνατότητες ελαχιστοποιήθηκαν διότι φερθήκαμε ως ανήλικοι (με ευθύνη των ελίτ κατά κύριο λόγο αλλά και του λαού που του αρέσει το παραμύθιασμα κι η βόλεψη) κι ενισχύσεις κατέληξαν σκυλάδικα.

      Αρδηνιστής:
      Η προσέγγισή σου είναι εκτός τόπου και χρόνου. Ακούγεται σκληρό αλλά η ιδεοληπτική ανάγνωση των πραγμάτων αναπαράγει ψευδή στερεότυπα και ψευδαισθήσεις. Τα πραγματολογικά δεδομένα διαχρονικά δεν υποστηρίζουν το σχήμα ανάγνωσης που προτείνεις. Η πραγματικότητα είναι αρκετά πιο περίπλοκη. Το ίδιο κι η σύγχρονη βαλκανική πραγματικότητα. Επειδή ως Αρδηνιστής, υποθέτω, υπονοείς τους Σέρβους ως βαλκάνιους συμμάχους, οι πράξεις τους έχουν αναιρέσει αυτό το ιδεολογικό σενάριο. Οι ίδιοι έχουν σαφή κεντροευρωπαϊκό προσανατολισμό. Δεν ξέρω αν είναι έκφραση ευγνωμοσύνης προς τους απογόνους του πρίγγιπα Ευγενίου της Σαβοΐας που απαελευθέρωσε το Βελιγράδι απ'τους Οθωμανούς ή υπαγορεύεται από απλό ρεαλισμό καθώς στις γερμανόφωνες χώρες (Αυστρία, Γερμανία, Ελβετία) εργάζεται ένας στους πέντε σέρβους!!!
      Δε σκοπεύω να κάνω κάποια μακροσκελή ανάλυση. Απλά ήθελα να υπομνήσω με την αναφορά αυτή ότι, σε όλη αυτή τη σπουδαία κουβέντα που γίνεται, καλό είναι να συζητούμε στη βάση πραγματικών δεδομένων κι όχι επιθυμητών. Ίσως έτσι ικανοποιηθούν ευκολότερα περισσότεροι από τους επιθυμητούς στόχους μας.
      Επίσης καλό είναι να κοιτάμε πως διαβάζουν κι οι άλλοι τα πράγματα. Μας βοηθά να ανπτύξουμε και τα επιχειρήματά μας αλλά και το σχεδιασμό μας.
      Καλή χρονιά με Υγεία!

 23. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 09/01/2013 18:03:05

  Το αποσπασμα:
  Immanuel Kant - "Τι ειναι διαφωτισμος" (1784).

 24. Ανιβας avatar
  Ανιβας 09/01/2013 18:15:52

  Θείο κι όταν εσύ πας στην άκρη της γής και με πόνο και κόπο βρείς τον σπόρο τον καλό, κι όταν αποκτήσεις πλήρη υπευθυνότητα και ενηλικίωση και γίνεις ως λαός καλύτερος κι απ' τον Ιρλανδικό, πάλι ο σπόρος θα πάει χαμένος αν οι τσιφλικάδες που ορίζουν το χωράφι έρθουν την ώρα της σοδειάς και σου την πάρουν για το χρέος που είχε αφήσει ο παπούς σου Ακης που συναλασσότανε μαζί τους χωρίς να σου έχει δώσει ποτέ λογαριασμό...

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ Ανιβας 09/01/2013 18:29:46

   Μα οι "τσιφλικαδες" κουρευτηκαν 100 % (πρωτα το PSI, μετα η "επαναγορα")!!!
   Τωρα χρωσταμε μονον στους "γειτονες", μεγαλους και μικρους καλλιεργητες αλλων αγροκτηματων. Χρωσταμε πολλα, δεκτον. Και το παιχνιδι το οριζουν οι "μεγαλοκαλλιεργητες". Απ' οτι φαινεται ομως, ισως προτεινουν συντομα "συγκαλλιεργεια" με "συγκοινωνουντα ταμεια".
   Τουλαχιστον να γλυτωνανε ετσι τα παιδια μας απο κατι κουτοπονηρους σκληρους και φραγκοφονιαδες μικροτσιφλικαδες σαν τον "παππου" μου, κατι ειναι και αυτο...

 25. kas avatar
  kas 09/01/2013 19:59:45

  Δύο σχόλια επί των σχολίων του κυρίου Μητραλέξη, από σκοπιά αρδηνιστική.

  Αγαπητέ Αρδηνιστή

  α) Η Υπέρβαση των διαιρετικών τομών που κυριάρχησαν κατά τη μεταπολίτευση (και εξαντλούνται σήμερα), μπορεί να είναι εκ φύσεως μόνο δεξιά, όσο και να δυσκολεύεσαι στην κατανοήσή του. Υπερβατική εκ φύσεως είναι μόνο η Δεξιά....η αριστερά είναι εκ φύσεως υλιστική...οπότε αποκομμένη από το πνεύμα και το ορθώς φαντασιούσθαι._

  Προφανώς και υπάρχουν παρθενογενέσεις...στην φύση. Επιστημονικά τεκημριωμένες. Αν και το επερχόμενο κυοφορήθηκε από παρθένο καιρό...τώρα.


  Το Οραμα...δεν έχει απτότητα....ειδάλλως δεν θα ήταν όραμα, έχει μόνο έμφαση και αυτή θα την διαπιστώσουν όλοι αργά ή γρήγορα.

  Η καταστροφή της αριστεράς (κάθε μορφής) αρχικώς και του φιλελευθερου δήθεν δεξιού πόλου δευτερευόντως, ήτοι των ελευθεριακών θα επιφέρει και το τέλος του εφιάλτη. Μετά μπορεί να παραχθεί και όρασις που θα ορά την υλοποίηση του οράματος.

  Τα κοινωνικής χειραφέτησης σε μιά εποχή που έχουν ισοπεδωθεί αρχές και αξίες χιλιετηρίδων και μας απασχολούν οι γάμοι των gays ... ακούγονται τουλάχιστον γραφικά και αριστερίστικα...απογοητευτικά a priori (οι αγκυλώσεις που λέγαμε). Δεν πειράζει όμως...συγχωρούνται.

  Ποτέ μα ποτέ...δεν υπήρχε λαϊκή αριστερά δικαιοσύνης...πέρα από τις στυγνές δολοφονίες των άθλιων "λαϊκών δικαστηρίων'' των τσεκουριών των όχλων. Ενας μύθος είναι...των κατσαπλιάδων και τίποτα περισσότερο. Πλανεμένοι άνθρωποι με α κεφαλαίο...αριστεροί ναι υπήρχαν παλιά. Εχουν κάνει όμως την υπέρβασή τους ήδη και νιώθουν πλέον υπερβατικοί και αληθινοί δεξιοί.

  Κάντε την και εσείς.

  Βγάλτε...από όξω ορολογιές φτιασιδωμένες...κοινωνικές, κοινωνιστικές, λίγο κρασί και ταραμά και λοιπά. Το να μιλάτε για υπέρβαση και να ''καταδικάζετε'' παλιές ορολογίες και από την άλλη να αναπαράγετε την τυποποιημένη ταλμουδομαρξιστική ορολογία των πεσυσκοτισμένων τεμπελχανάδων προπροηγούμενων αιώνων...είναι τουλάχιστον ανακόλουθο.

  Ανασύσταση αυτόνομης Ελλάδας...θέλουν όλοι. Οχι όμως με αριστερίστικους όρους. ΠΟΤΕ !!!

  Θα γίνει με όρους ορθής φαντασίας, τουτέστιν μη κοινής λογικής (καθαρή λογική σε ακέραια μορφή). Αριστερά και φαντασία, όπως και αριστερά και λογική...δεν πάνε μαζί, όπως και το ψάρι στην στεριά και ο κνίτης με φρικιό.

  Η θέση περί Ευρώπης...είναι σωστή περίπου, κατά το ήμισυ. Δεν είμαστε ούτε Δύση, ούτε Ανατολή, αλλά Δύση-Ανατολή ΕΝ. (Ζενίθ + Ναδίρ)/2.

  Ο Ελληνισμός δεν έχει εκ φύσεως συμμάχους, συμμαχεί όμως ανά περίσταση όποτε γουστάρει και με όποιους γουστάρει...καθότι είναι κατάσταση αρμονίας ή έστω της προαναφερόμενης αντιθέσεως.

  Οι εναντιότητες...της Δύσης και της Ανατολής σε ξέχωρα βασίλεια...σαφώς και είναι εχθρική δυάδα απέναντι στην μείξη του μη ξέχωρου βασιλείου.

  Τα περί αναδυόμενης...οθωμανικής δεν είναι ούτε για παιδιά του δημοτικού (όχι ότι δεν υπάρχει ο τουρκικός λεονταρισμός...που όμως μοιάζει περισσότερο με αραβικού τύπου έναντι ισραήλ)

  Αλλά και πάλι συχγωρείστε...που θα πάει, αργά ή γρήγορα...θα αποκτήσετε άλλα μάτια.

 26. O Bixiou avatar
  O Bixiou 09/01/2013 22:20:55

  Πολλους αισιοδοξους σχολιαστες βλεπω εδω μεσα. Για μια πιο ρεαλιστικη προσεγγιση της πραγματικοτητας, υπενθυμιζω οτι το παγκοσμιο χρεος ειναι στο 345ο/ο του παγκοσμιου ΑΕΠ και συνιστω να ριξουμε μια ματια και στο ραπορτο του Φορουμ του Νταβος:
  Print Download PDF Report Reader Embed Global Risks 2013 - Eighth Edition Global Risks 2013 - Eighth Edition
  The Global Risks Report 2013 analyses 50 global risks in terms of impact, likelihood and interconnections, based on a survey of over 1000 experts from industry, government and academia.

  This year’s findings show that the world is more at risk as persistent economic weakness saps our ability to tackle environmental challenges. The report highlights wealth gaps (severe income disparity) followed by unsustainable government debt (chronic fiscal imbalances) as the top two most prevalent global risks. Following a year scarred by extreme weather, from Hurricane Sandy to flooding in China, respondents rated rising greenhouse gas emissions as the third most likely global risk overall. The findings of the survey fed into an analysis of three major risk cases: Testing Economic and Environmental Resilience, Digital Wildfires in a Hyperconnected World and The Dangers of Hubris on Human Health. In a special report on national resilience, the groundwork is laid for a new country resilience rating, which would allow leaders to benchmark their progress. The report also highlights “X Factors” – emerging concerns which warrant more research, including the rogue deployment of geoengineering and brain-altering technologies.

 27. victoria (true) avatar
  victoria (true) 10/01/2013 21:57:15

  Δεν ξέρω τι να πρωτοδιαβάσω σε αυτή τη σελίδα, χαιρετώ όλους..

 28. Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
  Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 10/01/2013 23:48:29

  Υπέροχος, υγιής, καθαρός πολιτικός λόγος και σκέψη ενός αληθινού πατριώτη διανοούμενου. Τι ωραίος Έλληνας είσαι, φίλε Γιώργο!

 29. Γιάννης Μ. avatar
  Γιάννης Μ. 11/01/2013 08:56:43

  Κύριε Μητραλέξη η αναζήτηση του χώρου δεξιά ή αριστερά δεν είναι αυτή που θα καθορίσει τις εξελίξεις για ένα βιώσιμο μοντέλο εάν αυτό δεν απαντά στα σύγχρονα κοινωνικά αιτήματα όπως διαμορφώθηκαν στις μέρες μας. Τα αιτήματα αυτά έχουν να κάνουν με τις – απενοχοποιημένες πλέον - εθνικές θέσεις (που βρίσκουν αρνητές στον ΣΥΡΙΖΑ) αλλά και με το κοινωνικό κράτος (που βάλλεται από την κυβέρνηση και την τρόϊκα)
  Κατά την εκτίμησή μου λοιπόν η όποια πλήρωση κενού θα είναι βιώσιμη εάν συγκεραστούν αιτήματα που θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε αυτονόητα και τα οποία είναι υπεράνω κομματικών γραμμών ή και διαχωρισμών του 18ου αιώνα – αριστεροί, δεξιοί, κεντρώοι - ξεχνώντας ότι είμαστε Έλληνες.
  Μετά από 100 χρόνια το πιθανότερο είναι τα υπάρχοντα πολιτικά σχήματα να είναι παρελθόν οπότε θα πρέπει να μας απασχολεί εάν θα είναι και η Ελλάδα παρελθόν ή πως θα θέλαμε να είναι τότε.
  Ακριβώς κάτω από αυτό το πρίσμα θα πρέπει να απεγκλωβιστούμε από τα στενά όρια των πολιτικών χαρακτηρισμών και να αναζητήσουμε τις λύσεις που θα έχουν την διπλή ιδιότητα, να είναι βιώσιμες στο διεθνές ανταγωνιστικό περιβάλλον αλλά και θα μπορούν να καλύψουν τα σύγχρονα κοινωνικά αιτήματα

 30. Αρδηνιστής avatar
  Αρδηνιστής 11/01/2013 19:17:15

  Προς τον κύριο Εύμηλο.

  Υπάρχει διάσταση απόψεων ως προς τι προσλαμβάνει κανείς ως 'αντικειμενικό δεδομένο'. Οι Βαλκάνιοι μπορεί να νομίζουν ό,τι θέλουν. Οι αντικειμενικές γεωπολιτικές συνθήκες, ωστόσο, δημιουργούν αυτόματα δυναμικές ενοποίησης του βαλκανικού χώρου.

  Το ζήτημα είναι όχι ΑΝ αλλά το πως θα συντελεστεί. Ας πούμε ο κύριος Νταβούτογλου, τον οποίο δεν θα μπορούσαμε να τον ψέξουμε περί 'ιδεαλισμού', υποστηρίζει σθενάρα από το 1995, την ενεργή παρέμβαση της Τουρκίας στον άξονα Βοσνία, Κόσοβο, Αλβανία, Σκόπια, Νότια Βουλγαρία, Ανατολική Θράκη, ως αποφασιστικό άξονα για την 'ενοποίηση' των Βαλκανίων.

  Αν ψάξετε στις οικονομικές ειδήσεις, θα δείτε το πόσο πολύ έχει εξελιχθεί αυτή η πολιτική. Κι αν ψάξετε στις διεθνείς ειδήσεις, θα δείτε πόσο οι Τούρκοι αξιωματούχοι την στηρίζουν σε κάθε αφορμή (π.χ. 'Η "Μακεδονία" είναι το δεύτερό μας σπίτι' - Αχμέτ Νταβούτογλου).

  Συνεπώς, υπάρχει μια αντικειμενική συνθήκη, η νεο-οθωμανική επέκταση, που εκ των πραγμάτων ενοποιεί τη μοίρα των υπολοίπων Βαλκανικών λαών.

  Και μια ακόμα 'αντικειμενική συνθήκη'. Αυτή τη στιγμή στην διεθνή σκηνή συγκρούονται γίγαντες. Για να επιβιώσουν τα μηρμύγκια, πρέπει να καταρτίσουν περιφερειακές στρατηγικές. Η στρατηγική υπεράσπισης του ελληνικού έθνους-κράτους, περνάει μέσα από την κατάρτιση μιας ευρύτερης, περιφερειακής στρατηγικής: Η ισχύς εν τη ενώσει, ειδάλλως, ποτέ δεν θα μπορούμε να εξισορροπήσουμε τις σχέσεις με τη Γερμανία ή με την Τουρκία.

  Η Βαλκανική συνιστώσα είναι α π ο φ α σ ι σ τ ι κ ή για την αποαποικιοποίησης της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Γι'αυτό και η Δύση προκάλεσε 10 χρόνια πόλεμο, για να δημιουργήσει τους όρους ώστε να αποτρέψει κάθε ανεξάρτητη συνεργασία.

  Μπροστά σ' αυτήν την πραγματικότητα, εσείς μου λέτε ότι η ανάγνωσή μου είναι 'ιδεοληπτική'. Εδώ γελάμε.

  Οι Σέρβοι έχουν (είχαν ίσως, μέχρι την παρούσα κυβέρνηση) κεντροευρωπαϊκό προσανατολισμό, διότι οι ελληνικές κυβερνήσεις μέχρι τα τώρα, τους θεωρούσαν γείτονες κατώτερης υποστάθμης, ικανούς να κάνουν μόνο μπάνια στην Τούζλα και στον Πλαταμώνα. Ό,τι σπέρνεις, θερίζεις.

  Υ.Γ. Να μην κουράσω παραπάνω, αναφέροντας τι λέει ο Σερ Στήβεν Ράνσιμαν για τα τραγικά σφάλματα των βαλκανικών αρχουσών τάξεων της υστεροβυζαντινής εποχής, και το πόσο ο ενδοβαλκανικός διχασμός διευκόλυνε την επέλαση των Οθωμανών.

  Υ.Γ.2 Ευχαριστώ για τις συμβουλές, καλή χρονιά...

 31. JE NE REGRETTE RIEN avatar
  JE NE REGRETTE RIEN 12/01/2013 10:19:01

  Αγαπητέ @Αννίβα, συνομιλούσαμε αλλού εκτενώς, όμως διαπιστώνω εδώ:
  Και Γαλλία...
  Και ΜεΓαλεία...
  Και Σύριζα ;;;
  Και σύ τέκνο Βρούτε "Gauche caviar" ?

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.