13/10/2008 20:56
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ισχυρές ανοδικές τάσεις

Ξεπέρασε το 1,4 τρισ. ευρώ, το συνολικό ύψος των παρεμβάσεων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, για την στήριξη του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και ο βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν ανακοίνωσαν μέτρα οικονομικής βοήθειας προς τράπεζες και επιχειρήσεις. Η Γερμανία ενέκρινε δέσμη μέτρων που εκτιμάται ότι θα αγγίξουν τα 500 δισεκατομμύρια ευρώ, η Γαλλία θα δαπανήσει περίπου 350 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ η Βρετανία με 37 δισεκατομμύρια στερλίνες εξαγόρασε πλειοψηφικό πακέτο μετοχών σε τρεις τράπεζες.

Στις ΗΠΑ, το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι θα υλοποιήσει "πρόγραμμα εξαγοράς μετοχών σε μία μεγάλη κλίμακα των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων" στο πλαίσιο του σχεδίου διάσωσης των τραπεζών.

Τα σχέδια διάσωσης και η μεγάλη υποχώρηση των επιτοκίων στην διατραπεζική αγορά δημιουργούν ένα τελείως διαφορετικό σκηνικό σήμερα

Πλέον χαρακτηριστική, η άνοδος της Φρανκφούρτης, όπου ο DAX 30 έκλεισε 11,4% υψηλότερα σε σχέση με το κλείσιμο της περασμένης «μαύρης εβδομάδας» για τα χρηματιστήρια. Κέρδη πάνω από 11% και για το Παρίσι, πάνω από 8% για το Λονδίνο και σχεδόν διψήφια η άνοδος για τον πανευρωπαϊκό DJ Stoxx 600.

Συνεχίζεται το ράλι ανόδου στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Κλείσιμο με μεγάλη άνοδο και στο ΧΑΑ

ΣΧΟΛΙΑ

 1. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 13/10/2008 21:03:24

  επειδή πολλοί εδώ βρίζουν τον Παπαντωνίου που τους πήρε στον λαιμό του όταν το ΧΑ ανέβαινε, (και χωρίς να σας προτρέπω σε οποιαδήποτε επενδυτική κίνηση ή μη κίνηση) δεν κάθεστε όλοι ήσυχοι και να απολάυσετε τους άλλους να κερδίζουν; Δεν ανέκαμψε καμιά οικονομία, απλά υπάρχει ελπίδα αποφυγής κραχ (με καταρράκτες ρευστότητας)

 2. Nick avatar
  Nick 13/10/2008 21:05:04

  Αυτοί οι καταρράχτες ρευστότητας θα ρίξουν τόσο πολύ τα επιτόκια που ο υπερπληθωρισμός θα πλήξει τους πάντες και τα πάντα.

 3. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 13/10/2008 21:08:20

  πίσω έχει η αχλάδα την ουρά Nick, δεν έιναι η πρώτη φορά που παίζεται το έργο...

 4. theo avatar
  theo 13/10/2008 21:13:44

  Να γελάσεις απ' τα βάθη των χρυσών σου ματιών
  είμαστε μες στο δικό μας κόσμο

  Η πιο όμορφη θάλασσα
  είναι αυτή που δεν έχουμε ακόμα ταξιδέψει
  Τα πιο όμορφα παιδιά δεν έχουν μεγαλώσει ακόμα
  Τις πιο όμορφες μέρες μας
  δεν τις έχουμε ζήσει ακόμα

  Κι αυτό που θέλω να σου πω
  το πιο όμορφο απ' όλα,
  δε στο 'χω πει ακόμα.

 5. PORTA PORTA avatar
  PORTA PORTA 13/10/2008 21:19:25

  Εχουμε να δουμε πολλα εργα !

  Ειπα, ηλιακο, χωραφι-βεραντα κλπ κλπ

  ΠΠ

 6. υπαλληλίσκος avatar
  υπαλληλίσκος 13/10/2008 22:08:13

  Dominique Strauss-Kahn, the I.M.F. managing director, said in a statement that the fund was working with the Hungarian authorities and the European Union, of which Hungary is a member “to discuss further responses to the current challenges, including possible technical and financial support by the I.M.F.”

  δεν είναι μόνο η Νέα Υόρκη...

 7. Μποτίλια στο πέλαγος avatar
  Μποτίλια στο πέλαγος 13/10/2008 22:32:33

  Κάποιοι αποφάσισαν (πριν από πολλά χρόνια) ότι η στάμνα πρέπει να σπάσει. Πριν την σπάσεις, της δίνεις μια να ραγίσει. Το χρήμα δεν τρώγεται. Οι ίδιοι ελέγχουν και τις αποθήκες τροφίμων. Εξ άλλου η τροφή που έχει μολυνθεί με ραδιενέργεια, θα πουλιέται φτηνά.

 8. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 13/10/2008 23:26:31

  Καλά έχει ξεσκιστεί, πάνω 900 μονάδες ή 11+%. Αν αντί να ακούγατε την γκρίνια μου είχατε αγοράσει τον δείκτη πριν 2.5 ώρες, τωρα θα είσαστε πλούσιοι (χα χα χα, αφιερωμένο στους δίδοντας εκ των υστέρων επενδυτικές συμβουλές)

 9. ΑΤΑΚΤΟΣ avatar
  ΑΤΑΚΤΟΣ 14/10/2008 05:15:20

  Η παρέμβαση του συντηρητικού Μπους στο ΥΠΑ στοίχησε όπως μας λένε 700 δις .Δολ . ,των ευρωπαίων φωστήρων εκτιμάτε σε 1.3 τρις .Ευρώ .έτσι για μια σύγκριση

 10. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 14/10/2008 06:39:26

  άτακτε και Π-Π, το έργο έχει πολλή συνέχεια

 11. Nick avatar
  Nick 14/10/2008 08:04:30

  Άτακτε, τα 700 δισ. παραείναι συντηρητικό νούμερο. Εάν έλεγαν 3 τρισ. dollars θα έλεγα ότι είναι περισσότερο ρεαλιστικό.

 12. ΠΑΝΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ avatar
  ΠΑΝΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ 14/10/2008 19:20:30

  Ο Μαρξ δεν εντοπίζει απλώς την κίνηση εμπορευμάτων και χρήματος, αλλά αποκαλύπτει τις αντιφάσεις της, οι οποίες οδηγούν στο βάθος της αγοραίας κοινωνίας, στη σφαίρα της παραγωγής των εμπορευμάτων και ανακαλύπτει ότι στη βάση του φαινομενικού παραδείσου των φυσικών δικαιωμάτων του ανθρώπου (της ισότητας, της ελευθερίας και της ιδιωτικής ιδιοκτησίας) βρίσκεται η συγκαλυμμένη κόλαση της κεφαλαιοκρατικής παραγωγής, όπου βασιλεύει η ανισότητα και η ανελευθερία και η ιδιωτική ιδιοκτησία αποκαλύπτει τον πραγματικό της εαυτό ως δημιούργημα κατά κύριο λόγο όχι των ίδιων των ιδιοκτητών, αλλά των ανθρώπων εκείνων που στερούνται ιδιοκτησίας. Η συγκάλυψη αυτής της αποτρόπαιας γύμνιας της «κοινωνίας της αγοράς» με την διανομή φύλλων συκής - μετοχών στους μισθωτούς εργαζόμενους ίσως να φενακίζει μόνον, αλλά δεν καταργεί την θέση τους ως μισθωτών.

  Η λάμψη της πυράς της κολάσεως δεν είναι ορατή μόνο στα έγκατα της αστικής παραγωγής, αλλά και στον ορατό παράδεισο της κυκλοφορίας εμπορευμάτων και χρημάτων, στον ορατό παράδεισο της αγοράς. Μόνο που χρειάζεται γι’ αυτό μια αμερόληπτη, ανιδιοτελής και κατά το δυνατό βαθύτερη εξέταση. Εγωισμός, υποβάθμιση του ανθρώπου μέχρι την κατάσταση του πράγματος, μέχρι την κατάσταση των «ζώντων πτωμάτων», των πνευματικά νεκρών ανθρώπων- ενεργούμενων, χειραγωγών και χειραγωγούμενων, στην ουσία η απόρριψη της ανθρώπινης αξιοπρέπειας- όλ’ αυτά είναι ανταύγειες της πυράς του άδη στον παράδεισο της «κοινωνίας της ελεύθερης αγοράς». Μιας πυράς η κατάσβεση της οποίας είναι ανέφικτη εάν δεν ξεπεράσουμε το «παραδείσιο» σύστημα του «ελεύθερου επιχειρείν». Στο έργο αυτό ακριβώς αφιέρωσε τη ζωή του ο ιδιοφυής στοχαστής και μεγάλος επιστήμονας Καρλ Μαρξ.

  Β.Α.ΒΑΖΙΟΥΛΙΝ

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.