30/08/2009 22:40
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ιστορική νίκη για το κεντρώο Δημοκρατικό Κόμμα της ΙαπωνίαςΙστορική νίκη για το κεντρώο Δημοκρατικό Κόμμα (DPJ) στις βουλευτικές εκλογές της Ιαπωνίας. Το Δημοκρατικό Κόμμα αντλεί την πλειονότητα των ψηφοφόρων του από το μεσαίο υποσχέθηκε μια κοινωνική πολιτική και βάζει τέλος σε μία περίοδο διακυβέρνησης 54 ετών από τους συντηρητικούς.

Οι δημοσκοπήσεις έξω από την κάλπη, που διεξήγαγαν ιδιωτικά ΜΜΕ, δείχνουν πως μπορεί να καταλάβει τα δύο τρίτα των εδρών στην Κάτω Βουλή, που αριθμεί 480 μέλη.

Τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν τις δημοσκοπήσεις που είχαν προβλέψει ότι το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (LDP) του Τάρο Άσο θα υποστεί μεγάλες απώλειες. Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του LDP παραδέχθηκε πως το εύρος της ήττας είναι μεγάλο, λέγοντας πως το κόμμα οδεύει προς «ιστορική ήττα».

Ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος Γιούκιο Χατογιάμα, 62 ετών, εύπορος εγγονός ενός πρώην πρωθυπουργού, άγγιξε τις ευαίσθητες χορδές του ακροατηρίου του το Σάββατο, όταν είπε πως οι εκλογές μπορεί να αλλάξουν την ιαπωνική ιστορία. Επικαλείτο συχνά τη λέξη αλλαγή κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εστρατείας, ένα θέμα που επανερχόταν κάθε τόσο στις συνεντεύξεις με ψηφοφόρους σήμερα Κυριακή.

Μετά την ανακοίνωση των exit poll, ο Χατογιάμα δήλωσε πως επιθυμεί να περιλάβει μικρότερα κόμματα σε έναν κυβερνητικό συνασπισμό. «Αν συσταθεί μία κυβέρνηση από το Δημοκρατικό Κόμμα, επιθυμώ να σχηματίσω συνασπισμό με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα και το Λαϊκό Νέο Κόμμα», ανέφερε χαρακτηριστικα. «Το είχα πει προηγουμένως και δεν υπάρχει αλλαγή κατεύθυνσης», σημείωσε. Επίσης, ευχαρίστησε τους εκλογείς για την υποστήριξή τους.

Ο Γενικός Γραμματέας του ιαπωνικού κυβερνώντος κόμματος, των «Φιλελεύθερων Δημοκρατικών», Hiroyuki Hosoda, ανακοίνωσε πως τόσο αυτός όσο και άλλα υψηλόβαθμα κομματικά στελέχη , σκοπεύουν να παραιτηθούν την ταπεινωτική ήττα που υπέστη το κόμμα τους στις σημερινές εκλογές. Ο Hosoda δήλωσε πως θα υποβάλλει τη παραίτησή του από το κόμμα, στον πρωθυπουργό Taro Aso, που είναι και ο πρόεδρος του κόμματος.

ΣΧΟΛΙΑ

  1. Orestios avatar
    Orestios 31/08/2009 00:24:51

    Το πιο ενδιαφέρον σε αυτή την εκλογή είναι η αύξηση της συμμετοχής, που βρέθηκε στο αστρονομικό ποσοστό του 22%. Θρίαμβος με ισχυρή εντολή.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.