#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
15/08/2010 12:05
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ιστορικές στιγμές στην Παναγία ΣουμελάΣήμερα ζούμε ένα κορυφαίο θρησκευτικό και ιστορικό γεγονός, επεσήμανε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κατά την ομιλία του στην λειτουργία, την πρώτη μετά από 88 χρόνια, στην Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα και τόνισε ότι "το προσκύνημά μας αυτό είναι μια επιπλέον γέφυρα επικοινωνίας και εμπιστοσύνης ανάμεσα εις τους δύο λαούς".

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, προσερχόμενος, έγινε δεκτός με χειροκροτήματα και την επευφημία "Αξιος, Αξιος".

Χαιρέτισε πιστούς, ευλόγησε μικρά παιδιά, προσκύνησε αντίγραφο της εικόνας της Παναγίας Σουμελά και το ιερό Ευαγγέλιο και εισήλθε στο καθολικό της μονής που κοσμείται με περίφημες τοιχογραφίες και ενεδύθη την αρχιερατική στολή.

Ακολούθως, ο Πατριάρχης μαζί με τον μητροπολίτη Δράμας Παύλο και τον επίσκοπο Τύχωνα εξήλθε στον αύλιο χώρο της μονής, όπου τελέστηκε η Θεία Λειτουργία.

"Ας είναι η Παναγία η Σουμελιώτισσα, η κυρία του Πόντου εγγυήτρια καλύτερων ημερών δια τους λαούς μας, οι οποίοι συναντώνται σήμερον εις το εδώ εορτάζον πανίερον σέβασμά της", ευχήθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης σε άλλο σημείο της ομιλίας του.

"Σήμερα ο Πόντος γίνεται πραγματικά Εύξεινος, καθώς δέχεται καραβάνια ολόκληρα προσκυνητών που γεμίζουν τις ανηφοριές των βουνών που οδηγούν στον ιερό βράχο της Παναγίας".

Ολα αυτά τα 88 χρόνια - σημείωσε ο κ. Βαρθολομαίος- η ακοίμητος καντήλα της μνήμης και ευλάβειας προς τη Σουμελιώτισσα έκαιε και επότιζε και καθοδηγούσε την πορεία όλων των Ποντίων, όλων των Ρωμιών, όλων των ορθοδόξων που έλεγαν στην προσευχή τους "Σουμελά μας Παναγία, την εικόνα σου εγώ, τη σεπτή και την αγία έρθα για να προσκυνώ".Ο Οικουμενικός Πατριάρχης άρχισε την ομιλία του με τον στίχο του Αγίου Κοσμά του Μελωδού "Πανηγυριζέτωσαν οι θεόφρονες". Επεσήμανε ότι ο λόγος του ιερού υμνογράφου "προσλαμβάνει εφέτος δια τη μητέρα Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως και τα ανά τον κόσμο τέκνα της, νέας διαστάσεις".

Υστερα από 88 έτη "ληθάργου και σιωπής κατόπιν της αδείας των εντίμων τοπικών αρχών της Τουρκίας, τας οποίας και επαινούμεν και ευχαριστούμεν", είπε ο κ.

Βαρθολομαίος, "εις το παλλάδιον της ιστορικής ευλάβειας του Πόντου, όλης της Μικράς Ασίας, της Νοτίου Ρωσίας, της Ουκρανίας, εις την πανίερον αυτήν πατριαρχική μονή, ακούστηκε και πάλι, γλυκύτατον, το ``πεποικιλμένη τη θεία δόξη ιερά και ευκλεής παρθένε, μνήμην σου``".

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης τόνισε επίσης ότι σήμερα η Παναγία η Σουμελά κατέστη "κοινό σημείο αναφοράς όλων μας που ήρθαν εδώ εξ Ελλάδος, Ρωσίας, Ουκρανίας και από άλλες χώρες".

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Πατριάρχης κάλεσε τους προσκυνητές, επιστρέφοντας στις πατρίδες τους, να κρατήσουν σαν αναμμένη πασχαλινή λαμπάδα τη "θεομητορική ελπίδα του Σουμελιώτικου Δεκαπενταύγουστου".

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης μίλησε και στην τουρκική γλώσσα.Στον αύλιο χώρο βρίσκονταν περίπου 600 πιστοί. Οι άλλες χιλιάδες που έχουν έρθει στη μονή παρακολούθησαν τη Θεία Λειτουργία από γιγαντοοθόνες, έξω από το περίβολο της μονής και μετά τη Θεία Λειτουργία εισήλθαν κατά ομάδες στη μονή για να προσκυνήσουν.

Οι τουρκικές αρχές έχουν λάβει αυστηρά μέτρα ασφάλειας, ενώ του χώρου της λειτουργίας υπερίπταται ελικόπτερο.

Στην ΕλλάδαΣτην Ελλάδα, επίκεντρο των εκδηλώσεων, όπως κάθε χρόνο είναι η Παναγία της Τήνου, όπου μαζί με την Κοίμηση της Μεγαλόχαρης, τιμάται και η επέτειος τορπιλισμού του αντιτορπιλικού Έλλη.

Χιλιάδες κόσμου συρρέει επίσης και στην Παναγία Σουμελά στο Βέρμιο, αλλά και στην Παναγία Εκατονταπυλιανή στην Πάρο.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας παρακολούθησε τη Θεία λειτουργία στη Λευκάδα, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στην Πάρο, ο Αντώνης Σαμαράς στο Λεωνίδιο Αρκαδίας και ο Γιώργος Καρατζαφέρης στην Παναγία Σουμελά.

Εκδηλώσεις στην Παναγία Σουμελά στην ΗμαθίαΜε την προσοχή στραμμένη στη Θεία Λειτουργία που τέλεσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στην Τραπεζούντα του Πόντου, έγινε η επίσημη δοξολογία στην ιερά μονή της Παναγίας Σουμελά, στην Καστανιά του νομού Ημαθίας, και ακολούθησε περιφορά της εικόνας της Παναγίας.

Την κυβέρνηση στις εκδηλώσεις εκπροσώπησε ο υφυπουργός Υποδομών Γιάννης Μαγκριώτης. Σε δηλώσεις του ο κ. Μαγκριώτης αναφέρθηκε στις προσπάθειες της κυβέρνησης για έξοδο της χώρας από την οικονομική κρίση. Σε ό,τι αφορά στη Θεία Λειτουργία στην Τραπεζούντα σχολίασε ότι απελευθερώνει δυνάμεις συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας Τη ΝΔ εκπροσώπησε ο βουλευτής Μιχάλης Χαλκίδης, ο οποίος απηύθυνε μήνυμα ενότητας και είπε ότι οι πολιτικοί πρέπει να ακούσουν τη φωνή της κοινωνίας.

Παραβρέθηκαν, επίσης, ο βουλευτής της ΝΔ και υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κώστας Γκιουλέκας, ο οποίος είπε ότι η καρδιά του βρίσκεται στην Τραπεζούντα, ο νομάρχης Θεσσαλονίκης και υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο νομάρχης Ημαθίας Κώστας Καραπαναγιωτίδης, ο πρόεδρος του Ιδρύματος «Παναγία Σουμελά» Γιώργος Τανιμανίδης και εκπρόσωποι των τοπικών αρχών.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ολντ Τραφορντ avatar
  Ολντ Τραφορντ 15/08/2010 12:50:25

  "Με την επευφημία «Αξιος, Αξιος» υποδέχθηκαν χιλιάδες πιστοί τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο που τέλεσε την ιστορική -πρώτη μετά το 1923- Θεία Λειτουργία στην Iερά Mονή Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα."

  Πέρυσι είχε γίνει λειτουργία στη μονή. Αυτή δεν είναι η πρώτη εκτός και αν το παρουσιάζει το περιβάλλον του Βαρθολομαίου έτσι αλλά και κάποιοι κύκλοι της κυβέρνησης Ερντογάν και ΓΑΠ.

  • Σ.Μ. avatar
   Σ.Μ. @ Ολντ Τραφορντ 15/08/2010 15:16:57

   Δὲν εἶχε γίνει Λειτουργία, εἶχε γίνει Παράκληση. Διαφορὰ Κυβέρνησης ἀπὸ 15μελές γυμνασίου. Φέτος εἶναι ἡ πρώτη λειτουργία μετὰ ἀπὸ 88 χρόνια.

   • Σ.Μ. avatar
    Σ.Μ. @ Σ.Μ. 15/08/2010 16:11:52

    Γιὰ τὴν ἀκρίβεια, πέρυσι πῆγε νὰ γίνει Παράκληση καὶ τελικὰ δὲν ἔγινε λόγῳ τουρκικῶν ἀντιδράσεων. Καὶ στὸ διαδικτυακὸ ποστάρισμα χρειάζεται μιὰ συναίσθηση εὐθύνης τῆς δημοσιοποίησης!

 2. χελιδόνι avatar
  χελιδόνι 15/08/2010 13:31:24

  Από τον Δράμας ακούστηκε ο ποντιακός "κεμετζές" και μαζί του, από όλο το εκκλησίασμα!...στιγμή κορύφωσης, αναγνωρίσιμης από τα αρχαία χρόνια!
  Δεν είμαι ποντία...είμαι όμως ελληνίδα κι έκλαψα με περηφάνεια και συγκίνηση.

  Στο μοναστήρι που κτίστηκε επί Αλεξίου Κομνηνού τον 4ο αιώνα, σήμερα προσευχηθήκαμε στην Παναγιά, να δώσει στην Ελλάδα πάλι πίσω την ελπίδα...

 3. ΙΩΑΝΝΗΣ ΕΝΑΤΟΣ avatar
  ΙΩΑΝΝΗΣ ΕΝΑΤΟΣ 15/08/2010 13:46:22

  Χρονια πολλά και η Παναγιά μαζί μας.
  Πραγματικά η συγκίνηση ήταν τόση που ούτε εγώ δεν μπόρεσα να κρατήσω τα δάκρυά μου τη στιγμή που ο Μητροπολίτης Δράμας ζήτησε ν' ακουστεί ο κεμεντζές. Η Παναγιά έδωσε κι έγινε η λειτουργία ανήμερα της κοιμήσεώς Της στο ιστορικό μοναστήρι Της.
  Όμως.....
  Φήμες θέλουν τον Οικουμενικό Πατριάρχη να έχει ανταλλάξει μία άλλη ίσως ιστορικότερη λειτουργία. Για την οποία μαζεύτηκαν εκατοντάδες υπογραφές.
  Στην ιστορικότερη και ιερότερη εκκλησία για την Ορθοδοξία.

  http://portal.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathbreak_1_07/05/2010_336410
  Ελπίζω να μην είναι αλήθεια οι φήμες και ο Πατριάρχης να μην έχει σχέση με τη ματαίωση της προσπάθειας αυτής...

 4. χελιδόνι avatar
  χελιδόνι 15/08/2010 14:10:02

  Τα ιδιωτικά κανάλια δεν δείχνουν τον κεμετζέ!
  Η δημόσια τηλεόραση θα τολμήσει;

  • χελιδόνι avatar
   χελιδόνι @ χελιδόνι 15/08/2010 15:14:31

   Εστω για λίγο...η δημόσια τηλεόραση ..τόλμησε! Εύγε τους!
   Θα δούμε το βράδυ περισσότερο;
   Θα δούμε όλο το εκκλησίασμα να τραγουδάει;

 5. klausevitz avatar
  klausevitz 15/08/2010 14:34:09

  Να θυμηθούμε το ΠΑΡΘΕΝ, απο τα ανέκδοτα του μεγάλου
  Αλεξανδρινού ποιητή.....
  ..."όμως, περισσότερον με εσυγκίνησε το
  άσμα το Τραπεζούντειον εκείνον........
  .....να'οιλή εμάς, να βάι εμάς
  η Ρωμανία 'πάρθεν"
  ......................................................
  Με όλους τους περιορισμούς και τις οπισθοβουλίες των
  Τούρκων, ήταν μια μεγάλη ημέρα για τον Ποντιακό
  Ελληνισμό και γενικότερα για τον Ελληνισμό.
  'Εννοιωσα την ζεστή παρουσία των παππούδων και γιαγιάδων
  του πατέρα και της μητέρας, της αδελφής κί όλων όσων
  φύγαν απο κοντά μας με τον καημό των χαμένων και
  πολυαγαπημένων πατρίδων, την έλλειψη του παροικιακού
  ελληνισμού...το "χαμένο κέντρο" του Ζήσιμου Λορεντζάτου!
  Κρατήστε τις μνήμες και τους ρυθμούς ζωντανούς, τη γλώσσα
  και τις ντοπιολαλιές, την ιστορία και την ουσία μας,
  μόνο έτσι δεν πεθαίνουμε...!

 6. αναρχοδεξιός avatar
  αναρχοδεξιός 15/08/2010 14:47:09

  μα πόσο κορόιδα μπορεί να γίνουν οι έλληνες τελικά? δεν έχει τέλος η χαζότητα.. παίζουμε τα παιχνίδια του ερντογάν. τέλοσπάντων, δεν θα συγχιστώ για ένα μάτσο κορόιδα. μερικές φορές νοιώθω όμορφα που σας πηδ@ει ο γαπ (είμαι ειλικρινής δυστυχώς για εμένα).

  • klausevitz avatar
   klausevitz @ αναρχοδεξιός 15/08/2010 15:09:11

   ...πολλοί, όχι όλοι, είναι εν γνώσει των προθέσεων
   και των επιδιώξεων δυσανάλογων "ανταλλαγών" απο την
   πλευρά του Ερντογάν.
   Αυτό δεν μειώνει τη σημασία και την εμβέλεια των
   συμβολισμών και τής τελετουργίας!
   Είναι, όμως δύσκολο να καταλάβεις. Ως "αναρχοδεξιός"
   είσαι, θές δε θές, ένας αυθεντικός προτεστάντης και,
   συνεπώς, ακραιφνής εμπειριστής... δεν πειράζει, όμως,
   όλοι χρειάζονται!

   • αναρχοδεξιός avatar
    αναρχοδεξιός @ klausevitz 15/08/2010 15:42:00

    είμαι και λίγο ρασιοναλιστής. αλλά προτεστάντης πόθεν ως τα πόθεν?
    ο "εμπειρισμός" έχει τις βάσεις του στον Ηράκλειτο και τον Εμπεδοκλή αν σου διαφεύγει.
    η συγκεκριμένη τελετουργία, για εμένα συμβολίζει απλά την αποδοχή των τετελεσμένων και αποδεικνύει ότι ο έλληνας σκέφτεται με τα πόδια.

    σημειολογικά, ο τουρκος υπήκοος βαρθολομαίος, "ευλόγησε" την συνδιαχείριση των πετρελαίων του αιγαίου και την παραχώρηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, την επέτειο του αττίλα 2.

    η πόντια παναγιά βοήθειά μας.
    αμήν

   • Alkimos avatar
    Alkimos @ klausevitz 15/08/2010 16:10:48

    Όχι με τα πόδια φίλε μου αλλά με την …κοιλιά! Με το θυμικό αλλιώς, γιατί είναι ποιο εύκολο… Η σκέψη και η λειτουργίες γενικά του εγκεφάλου, περιορίζονται στις ζωτικές λειτουργίες του σώματος και ο Έλληνας έτσι φυτοζωεί τρώγοντας κουτόχορτο!

   • χελιδόνι avatar
    χελιδόνι @ klausevitz 15/08/2010 16:23:14

    κατ'ανάγκη θα το ρίξουμε στον σχολαστικισμό:

    οι προσωκρατικοί, συνεπώς και ο Ηράκλειτος,
    θεμελιώνουν την θεώρηση του "είναι"ως βάση της
    φιλοσοφίας. Επαναφέρει 2500 χρόνια μετά ο
    Martin Heidegger στο "είναι και χρόνος" .
    Ο νεότερος εμπειρισμός και ακόμη περισσότερο ο¨
    "εμπειριοκριτικισμός" είναι λουθηριανό και
    αγγλοσαξωνικό προιόν. Πρώτο και δεύτερο συνθετικό
    του "αναρχοδεξιός" εκεί παραπέμπουν, μ'όλη την
    ελευθεριότητα που υπονοεί το -αναρχο.

    στο θέμα μας: πάνω κάτω ξέρουμε τί επιτρέπουν και τι
    απαγορεύουν. οι διακρατικές σχέσεις. Πόσο βαραίνουν
    σήμερα οι Τούρκοι,πόσο-ενδεχομένως λιγότερο εμείς-
    τί επιδιώκουν οι υπερατλαντικοί στο Αιγαίο, με τί
    παίζει ο Βαρθολομαίος, πόσο ζυγ΄ζει ο ΓΑΠ...έ, καί;
    Από το '74 και μετά-με ελάχιστες εξαιρέσεις-χάνουμε
    και στο ελάχιστο bras de ferre με την τουρκιά.
    90 χρόνια ο προσφυγικός ελληνισμός δεν έκανε καμμία
    χρήση των χώρων "σημασίας"! Ηαφύπνιση και η απεμπλοκή
    απο τους δυσμενείς συσχετισμούς είναι και υπόθεση
    εθνικού σφρίγους. Υπάρχει; Πάμε καλά. Δεν υπάρχει;
    τόσο το χειρότερο.

    και στη μία και στην άλλη περίπτωση, οι περιηγήσεις και
    οι τελετουργίες στους τόπους-κλειδιά κάνουν πολύ
    καλό και στο μυαλό και στις ψυχές μας!

   • αναρχοδεξιός avatar
    αναρχοδεξιός @ klausevitz 15/08/2010 17:03:42

    ο νεώτερος εμπειριοκριτικισμός θεμελιώθηκε από το γερμανό Ριχάρδο Αβενάριο, ανιψιό του συνθέτη Βάγκνερ. αγγλοσαξωνικό προϊόν μάλλον είναι το μυαλό σου χελιδόνι

   • χελιδόνι avatar
    χελιδόνι @ klausevitz 15/08/2010 18:25:56

    αναρχοδεξιέ

    φαίνεται, ενοχλήθηκες πολύ σήμερα, με την αναβίωση της ελληνικής ακμής στην Τραπεζούντα κι έχεις θυμηθεί, όλα τα επικούρια παρακμιακά, που επικαλούνται σήμερα οι εχθροί του ελληνισμού και φίλοι του φιλελευθερισμού!

   • Maya avatar
    Maya @ klausevitz 15/08/2010 19:08:55

    Μήπως είναι φίλοι του ελληνισμού όσοι εγκρίνουν τον διορισμό του θείου ΔΟΛ για διοικητή του Αγίου Όρους και βυθίζουν την εσωτερική σημασία του χριστιανισμού στο χάος της πιο σκοτεινής αβύσσου;
    Όσοι πλησιάζουν αγοράκια γιατί τα χουν τελείως χαμένα σε ό,τι αφορά την φυσική λειτουργία του ανθρώπου και την ιερή ένωσή του; Με απόλυτη γνώση των προϊσταμένων τους πάντα.

    Ή μήπως φίλοι του ελληνισμού είναι όσοι προσκυνάνε ακόμα την Υψηλή Πύλη;

    Ο Βαρθολομαίος μεταξύ άλλων είπε ότι η Παναγιά κατέχει εξέχουσα θέση στο Κοράνι.
    Δεν είπε βέβαια για όλα τα υπόλοιπα που λέει το "ιερό" βιβλίο και τις παρενέργειες που δημιουργεί.
    Ποτέ δεν τα λέει.
    Θέλει μήπως την κατάλυση κάθε έννοιας της ελευθερίας η Παναγιά ή μήπως την θέλει ο ελληνισμός;


    Αυτό στο Φανάρι δεν ξέρω πώς μεταφράζεται, εδώ στην Αθήνα όμως το λέμε "μισές δουλειές". Και αιτία βαθύτατης σύγχισης.

    Για τον χριστιανό δεν έχει σημασία πού θα γίνει η λειτουργία. Μπορεί να γίνει σε ένα ερημωμένο ξωκκλήσι στην άκρη του θεού που δεν το πιάνει το μάτι σου, μπορεί να γίνει και στην Αγιά Σοφιά.
    Σημασία έχει να είναι αληθινός φορέας της Θείας Κοινωνίας.

    Μιας σκέτης κοινωνίας το σύγχρονο Ιερατείο μπορεί να είναι, για θεία πάντως δεν πείθει.

    Και κάτι ακόμα, μια γενική παρατήρηση.
    Όταν κάποιος επισημαίνει τα κακώς κείμενα, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι επιδιώκει την κατάργηση του εκάστοτε θεσμού.
    Μπορεί απλά να απαιτεί και να θέλει κάτι καλύτερο για τον ίδιο τον θεσμό ακριβώς επειδή πιστεύει σ' αυτόν.
    Ή τουλάχιστον τον σκοπό που αρχικά επικαλέστηκε ότι θα υπηρετήσει.

   • αναρχοδεξιός avatar
    αναρχοδεξιός @ klausevitz 16/08/2010 06:18:30

    χελιδόνι
    μάλλον οι εχθροί του ελληνισμού αναβίωσαν αυτό που ονομάζεις "ακμή του" στην τραπεζούντα.

    Maya
    γράφε πιο συχνά (αν έχεις χρόνο δλδ). δίνεις πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες και πραγματικά "γράφεις".

    Dimi
    χάνεις το χρόνο σου για να υποδείξεις σε κάποιον ότι είναι χαμένος χρόνος η συζήτηση με κάποιον άλλο που δηλώνει "ανερυθρίαστα" τη ντροπή του.. αν καταλαβαίνεις τί λες, δυστυχώς, απλά με επιβεβαιώνεις.

  • Σ.Μ. avatar
   Σ.Μ. @ αναρχοδεξιός 15/08/2010 16:10:35

   Μποροῦμε νὰ φχαριστηθοῦμε μιὰ πραγματικὰ ἱστορικὴ στιγμὴ καὶ ν' ἀσχοληθοῦμε μὲ τὸν πολιτικὸ γεροντοκορισμὸ ἀπὸ μεθαύριο;;;

 7. takis avatar
  takis 15/08/2010 15:54:41

  χρονια πολλα και μεγαλη η χαρη της παναγιας ιδιως για τους προσφυγες ποντιους της πατριδας μας. αλλα ρε παιδια αυτος ο νομαρχης της θεσσαλονικης γιατι δεν πηγε να τον δουνε οι ψηφοφοροι του να πει και τον εθνικο υμνο μαζι με τον αλλο κοντο της εθνικοφροσυνης.τους δουλευει ολους ψιλο γαζι'φανταστειτε να τον δουμε και περιφερειαρχη αλοιμονο στη φουκαριαρα τη θεσσαλονικη και τα προαστια της.

 8. lpap avatar
  lpap 15/08/2010 16:11:19

  Παρακολουθώ στις ειδήσεις τις δηλώσεις του ΓΑΠ στην Πάρο. Ως teacher έχω να πω πως σκέφτονταν τι θα πει, μην κάνει καμιά γκάφα, μάλλον παπαγάλισε το κειμενάκι..ήταν εμφανέστατη η προσπάθεια. Κατά τ άλλα αυτοί που συντάσσουν τα κείμενα θεολογικού επίκαιρου ενδιαφέροντος είναι παντελώς άσχετοι.
  Κι επειδή σήμερα επίσης είδα για πρώτη φορά την Τζότζολα...καλή είναι απλά χρειάζεται να ναι λίγο πιο φυσική. Με τον καιρό πιστεύω θα το κατακτήσει..
  Για να δούμε πού θα οδηγήσουν οι άδειες του Ερντογάν..πάντως όλοι οι ηγέτες πλην Σαμαρά και Καρατζαφέρη πιάσανε το Αιγαίο..Τυχαίο; Δε νομίζω..Κι αυτά που πε ο Πάγκαλος στην Τήνο ήταν ουσιώδη κι έχουν πολλές αναγνώσεις, κυρίως αρνητικές, κι ενδεικτικές των συμμαχιών που επιζητεί από μέρους κυρίως των εκκλησιαστικών ταγών..

 9. Misha avatar
  Misha 15/08/2010 16:21:52

  Kακή ένδειξη η διαφαινόμενη ανοχή του κόσμου, που παρίστατο στις εκδηλώσεις για την Παναγιά, προς τη συμμορία του ΓΑΠ.
  Κανονικά δε θα έπρεπει να μπορούν να σταθουν πουθενά και όμως τα κατοχικά καθάρματα ήταν πρώτες μούρες παντού.

 10. Dimi avatar
  Dimi 15/08/2010 19:50:32

  @ χελιδόνι Χαμένος ο χρόνος συζήτησης με αναρχοδεξιό άτομο που αποζητά μάταια επιβεβαίωση, και το οποίο σε άλλη ανάρτηση, έχει ανερυθρίαστα παραδεχθεί: «Nτρέπομαι που είμαι Ελληνας.»

  Υπάρχει αμέριστη κατανόηση κι ανεκτικότητα με τους εκφραστές της αθεϊας και κυρίως, της ανοητοσοφιστείας.

  Ομως, γιά τους απανταχού ψευτοκουλτουριάρηδες, ο σεβασμός στη Θρησκεία μας, την Ορθοδοξη Πίστη μας, την Πατρίδα μας, τα Οσια και τα Ιερά μας, είναι Conditio Sine Qua Non.

  Σήμερα Τιμούμε την Παναγιά μας. Το Ιερότερο Πρόσωπο της Ορθοδοξίας. Σήμερα Γιορτάζουμε το Πάσχα του Καλοκαιριού.

  Χρόνια Πολλά στις Εορτάζουσες κι Εορτάζοντες
  η Dimi

 11. Γιωργος Χ avatar
  Γιωργος Χ 15/08/2010 20:43:20

  http://www.youtube.com/watch?v=G0qd9UyKd3o

  Ο Κεμετζές μετά από 88 χρόνια στο όρος Μελά!
  Ανατρίχιασα..

 12. Γιωργος Χ avatar
  Γιωργος Χ 15/08/2010 20:43:47

  h-we://w-w.youtube.com/watch?v=G0qd9UyKd3o

  Ο Κεμετζές μετά από 88 χρόνια στο όρος Μελά!
  Ανατρίχιασα..

  • LG avatar
   LG @ Γιωργος Χ 15/08/2010 21:10:02

   «Η Ρωμανία κι’ αν επέρασεν ανθεί και φέρει κι’ άλλο»

 13. 11888 avatar
  11888 15/08/2010 23:14:30

  Τελικα μαλλον απογοητευση προκαλουν κατι τετοια γεγονοτα.Αναρωτιεμαι τι ανταλλαγματα εχει ταξει ο Βοθρολομαιος.Βλεποντας και το ποιμνιο "συγκλονισμενο" να προσκυναει εικονες η απογοητευση μετατρεπεται σε απογνωση.Μια φορα στο σκοταδι, για παντα στο σκοταδι.

 14. Ηλίας avatar
  Ηλίας 16/08/2010 00:10:01

  Οκ, τώρα που τέλειωσε η λειτουργία και σιώπησε κι ο κεμεντζές, ας μας πει κάποιος ΤΙ ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑΤΑ ζήτησε και πήρε ο πασάς Ερντογκάν για να ανοίξει την εκκλησία μετά από τόσες δεκαετίες [στη διάρκεια των οποίων καταφέραμε και επιζήσαμε χωρίς μεγάλες δυσκολίες λόγω του κλεισίματος της].

 15. μοναχός ρουσσόπουλος avatar
  μοναχός ρουσσόπουλος 16/08/2010 09:19:54

  συγχαρητηρια στο υπουργειο εξωτερικων για την επιτυχια αυτη, επιτελους μια κυβερνηση που βοηθα την ορθοδοξια .ολοι οι θεοσεβουμενοι ποντιοι θα στηριξουν τον πρωθυπουργο μας και θα τιμωρησουν το κομμα που ξεφτελισε την εκκλησία μας με το βατοπαίδι..για να μη σας θυμησω τις υπογραφες για τις ταυτότητες

  • Ηλίας avatar
   Ηλίας @ μοναχός ρουσσόπουλος 16/08/2010 10:25:22

   Το ποτό τέτοια ώρα το πρωί 8α σε καταστρέψει. Ζήτα βοήθεια όσο δεν είναι αργά.

 16. TopGunZ avatar
  TopGunZ 16/08/2010 10:40:14

  Χαχαχαχα, κι έλεγα πως ξεκινάει η τσαγκαροδευτέρα, τουλάχιστον μας έκανες να γελάσουμε. Πρώτον, το ΒατοπΕδι ζέχνει ΠΑΣΟΚίλα από μακριά και εν τέλει ούτε σκάνδαλο δεν είναι. Δεύτερον, για δες στην σημερινή Αυριανή τι έκανε ο πασοκόφιλος Τζερόνιμο με τα φιλετάκια της εκκλησίας. Και φυσικά μην ξεχνάμε μονή Τοπλού και άλλα παρόμοια θεματάκια...

 17. ΙΩΝΑΣ avatar
  ΙΩΝΑΣ 16/08/2010 16:34:33

  Μια απορία. Ο κκ Βαρθολομαίος θα τολμήσει ποτέ να πει την λέξη ΕΛΛΗΝΑΣ? Αν αισθάνεται Ρωμιός να μας το πει επιτέλους. Και αν κάποιος γνωρίζει ας μας διαφωτίσει. Είναι αλήθεια ότι υπηρέτησε στον Τουρκικό στρατό ως υπολοχαγός?

  • μοναχός ρουσσόπουλος avatar
   μοναχός ρουσσόπουλος @ ΙΩΝΑΣ 16/08/2010 18:31:45

   φιλε μεγαλο θεμα ανοιγεις..ρωμιός -ελληνας-χριστιανός..αλλοι θεωρουν οτι ολα αυτα συνδεονται αρρηκτα,άλλοι οτι αντικρουονται...αστο..προς το παρων

   • ΣΜ avatar
    ΣΜ @ μοναχός ρουσσόπουλος 17/08/2010 15:13:30

    Ἴωνα, θὰ ἔθετα τὸ πρόβλημα ὡς ἑξῆς: ἂν ΕΣΥ δὲν αἰσθάνεσαι Ρωμιός, ἂν δὲν νιώθεις ὅτι ἀνήκεις στὴν Ρωμιοσύνη, καλὸ εἶναι νὰ μᾶς τὸ πεῖς νὰ τὸ ξέρουμε. Νά'χει παρέα ὁ ἑλληνόφωνος τῆς ΔΕΘ.

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ ΙΩΝΑΣ 17/08/2010 15:42:50

   Είναι πολίτης της Τουρκίας, Ρωμιός, δηλαδή Ελληνικής εθνικής καταγωγής, από την Ίμβρο. Και έχει όλες τις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτά. Γιατι τον μέμφεσαι τον Πατριάρχη; Εκεί έτυχε να γεννηθεί, αυτή η ζωή του δόθηκε να ζήσει. Το βαρύ φορτίο που του έλαχε, ανήκοντας σε ότι απέμεινε από τον Ελληνισμό στην Τουρκία, αλλά κυρίως ως Ορθόδοξος θρησκευτικός και πνευματικός ηγέτης με παγκόσμιο κύρος, το φέρει στους ώμους του με τον πιό επαρκή και άξιο τρόπο.
   Η λειτουργία και πάλι στην Παναγία Σουμελά, γεγονός ιστορικό για τον Ελληνισμό, ιδιαίτερα τον Ποντιακό, αλλά και για όλη την Ορθόδοξη Χριστιανοσύνη, είναι μια ακόμη απόδειξη πόσο καλά κάνει το δύσκολο έργο του.
   Όλη αυτή τη μεμψιμοιρία τη βλέπω ως αχαριστία. Πηγαίνετε να δείτε πώς ζούν οι ελάχιστοι Έλληνες γέροντες που έχουν απομείνει στην Ίμβρο, καί πόση ζωή παίρνουν όταν δέχονται επισκέπτες από την Ελλάδα, και μετά ελάτε να το ξανασυζητήσουμε.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.