#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
23/02/2008 16:56
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ιστορικά διδάγματα από μια επίσκεψη του Κ. Καραμανλή εις ΗΠΑ

Επειδή όσα γράψαμε εδώ για την εταιρεία δημοσίων σχέσεων και επικοινωνίας V+O, του κ. Θωμά Βαρβιτσιώτη (γιο του ευρωβουλευτή της ΝΔ κ. Γιάννη Βαρβιτσιώτη και του αδελφό του, βουλευτού Μιλτιάδη) προκάλεσαν αρκετά σχόλια από αυθορμήτως προσελθόντες νέους αναγνώστες μας (πράγμα πολύ ευχάριστο) θυμηθήκαμε μια παλιά επίσκεψη του σημερινού Πρωθυπουργού στις Ηνωμένες Πολιτείες. Την επίσκεψη οργάνωσε, μεταξύ άλλων και ο κ. Θωμάς Βαρβιτσιώτης, φίλος κι αυτός του πρωθυπουργού, όπως λένε. Αυτά βέβαια είναι παλιές ιστορίες και δεν πρέπει να έχουν καμία απολύτως σχέση με το γεγονός ότι επί κυβέρνησης Καραμανλή η V+O σάρωσε στην κυριολεξία την επικοινωνιακή αγορά και τις δημόσιες σχέσεις μεγάλων εταιρειών. Η ιστορία που θυμίζουμε σήμερα είναι επίσης πολύ διδακτική και για άλλους λόγους, τους οποίους αφήνουμε να αντιληφθείτε μόνοι σας:

Σκοπός του Hellenic Resources Institute (HRI) είναι η οργάνωση επισκέψεων προσωπικοτήτων από την Ελλάδα στις Ηνωμένες Πολιτείες (HRI Visits) για να καλλιεργηθούν οι σχέσεις Ελλήνων πολιτικών με ειδικούς σε θέματα που αφορούν την Ελλάδα, στην Ουάσιγκτον, τη Νέα Υόρκη και τη Βοστόνη. Την δεκαετία του ΄90, υπεύθυνοι για το πρόγραμμα αυτό ήταν, οι Δημήτρης Κερίδης και Θωμάς Βαρβιτσιώτης, μέλη της διοίκησης του ιδρύματος. Στα πλαίσια λοιπόν αυτού του προγράμματος,  το HRΙ οργάνωσε, το Νοέμβριο του 1994, σε συνεργασία με την Αμερικανική Πρεσβεία στην Αθήνα, μια δεκαήμερη επίσκεψη τριών Ελλήνων βουλευτών στις ΗΠΑ. Ήταν ο Θεόδωρος Στάθης (ΠΑΣΟΚ), ο Κώστας Καραμανλής (Ν.Δ.), ο Κώστας Χατζηδημητρίου (Πολιτική Άνοιξη) ενώ συμμετείχε και ο κ. Αναστάσιος Τρίκκας (Συνασπισμός). Το πρόγραμμα της επίσκεψης με κεντρικό θέμα «Ασφάλεια και Συνεργασία στα Βαλκάνια» περιελάμβανε κύκλο σεμιναρίων στα Πανεπιστήμια Χάρβαρντ και Ταφτς, με συμμετοχή διεθνούς φήμης καθηγητών και ειδικών. Πραγματοποιήθηκε επίσης σειρά σημαντικών συναντήσεων στην Ουάσιγκτον με μέλη της Γερουσίας και του Κογκρέσου.

Προσέξτε τώρα τις ακαδημαϊκές επιδόσεις του κ. Δημήτρη Κερίδη. Εκτός από μέλος της διοίκησης του HRI (μαζί με τον Θωμά Βαρβιτσιώτη) εκείνη την εποχή ήταν επίσης διευθυντής του «Προγράμματος Κόκκαλη» στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ και διευθυντής του «Ιδρύματος Κόκκαλη» στην Αθήνα. Το 2005 ήταν καθηγητής στην «Έδρα Κωνσταντίνου Καραμανλή για την Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη» στη Σχολή Φλέτσερ του Πανεπιστημίου Τάφτς της Βοστόνης, του οποίοι ο κ. Καραμανλής έχει ανακηρυχθεί ως γνωστόν επίτιμος διδάκτωρ. Εκείνη πάντα την εποχή υπεύθυνοι πληροφόρησης του HRI στην Αθήνα ήταν ο κ. ο Παύλος Γερουλάνος (διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Γιώργου Παπανδρέου αργότερα) και η κα Μαρίνα Παπατσώνη (πρώην διευθύντρια εταιρικών σχέσεων της ΙΝΤΡΑΚΟΜ - corporate marketing communication).

Δεν ξέρω εσείς, αλλά εγώ δεν είδα πουθενά διαπλοκή σε όλα αυτά. Βλέπω απλώς μια αξιέπαινη προσπάθεια πολιτικής επιμόρφωσης του μετέπειτα πρωθυπουργού της Ελλάδος, με την βοήθεια του καλού του φίλου κ. Θωμά Βαρβιτσιώτη. Εξάλλου ο τελευταίος είναι και γιος ενός εκ των «βαρόνων» της ΝΔ που πρότειναν κάποτε τον κ. Καραμανλή για ηγέτη του κόμματος. Τώρα, αν με ρωτήσετε, δεν ξέρω αν το μετάνιωσαν.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Χ. Μόρφος avatar
  Χ. Μόρφος 23/02/2008 17:50:48

  Για το ΚΕΜΟ, τον Κερίδη, τον Καραμανλή, τον Κόκκαλη, το Ινστιτούτο Ελληνικού Δυναμικού (ΙΕΔ) ή Hellenic Resources Institute (HRI) και άλλους πολλούς και πολλά, δείτε στο CDRSEE VI [του Γιώργου Τσάπανου], και κυρίως στα σχόλια μετά το 51.

 2. Κρυψινους avatar
  Κρυψινους 23/02/2008 23:19:26

  ΠΑΙΔΙΑ ΣΥΓΝΩΜΗ ΑΛΛΑ ΤΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΟΥ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΠΡΕΣΣ. ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΞΕΝΕΡΩΤΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΑΝΙΣΤΟΡΗΤΑ. ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΟΥ ΜΙΛΑ ΩΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΦΤΑΝΕΙ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΟΤΙ Ο ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ ΗΤΑΝ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΟ 2005.ΗΜΑΡΤΟΝ ΚΥΡΙΕ.Η ΚΑΤΑΝΤΙΑ ΤΟΥ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ ΔΗΛΑΔΗ.ΚΡΙΜΑ.

 3. ανώνυμο avatar
  ανώνυμο 24/02/2008 11:00:12

  To HRI διατηρεί από τις αρχές του 1990 την παρακάτω σελίδα. Τότε ήταν πολύ σημαντική για την ενημέρωση των Ελλήνων της αλλοδαπής, καθώς δεν υπήρχαν και πολλές.

  http://www.hri.org/

 4. Εξάκτινος avatar
  Εξάκτινος 24/02/2008 12:21:05

  Η σελίδα τους είναι σκουπίδια και δεν ανανεώνεται. Σαν Έλληνας του εξωτερικού δε βρήκα βοήθεια σε κάποια θέματα ούτε δέχτηκαν να ανεβάσουν οδηγίες για υποστήριξη ελληνικών σε υπολογιστές που τότε ήταν πρόβλημα γιατί δε μπορούσαμε να διαβάσουμε ειδήσεις κι εφημερίδες. Τις ανέβασα τότε στην xoom που έκανε free hosting αλλά μετά από λίγους μήνες έκλεισε κι έμειναν μπουκάλα αυτοί που χρειάζονταν βοήθεια. Το μόνο που δέχτηκαν ήταν να μου βάλουν ένα link το οποίο αχρηστεύτηκε μόλις έκλεισε η xoom. Απορώ τι ρόλο παίζει αυτή η σελίδα.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.