15/10/2009 13:52
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ιστορίες χρυσού και διαπλοκήςΈνα ακόμη εργατικό ατύχημα με έναν νεκρό και ένα τραυματισμένο. Αυτή τη φορά στο μεταλλείο Μαύρων Πετρών Στρατονίκης του Νομού Χαλκιδικής. Μπορεί σε ορισμένους να φαίνεται αδιάφορη μια τέτοια είδηση. Μπορεί να έχουμε συνηθίσει να πεθαίνουν εργάτες στους χώρους δουλειάς τους, όπως συνέβη πριν μερικούς μήνες στη Λάρκο ή όπως συμβαίνει συχνά στη ΔΕΗ, τις οικοδομές, το Πέραμα κ.λπ.

Δεν έχουν σημασία τα ονόματα των θυμάτων, μας είναι αδιάφορο αν είναι Ελληνες ή κακόμοιροι μετανάστες. Είναι νεκροί κι γι’ αυτό κάποιοι πρέπει να λογοδοτήσουν, χωρίς φυσικά να παραγνωρίζουμε ότι υπάρχει και ο παράγοντας τύχη (ατυχία στην προκειμένη περίπτωση).

Οσο, όμως, το κράτος αδιαφορεί για τις συνθήκες εργασίας, όσο δεν ελέγχει τα μέτρα ασφαλείας που λαμβάνουν οι εργοδότες τόσο θα μετράμε θύματα στο βωμό του χρήματος. Οπως λέει και το ΚΚΕ σήμερα, πρόκειται για εργοδοτικά εγκλήματα και τίποτε άλλο.

Στην περίπτωση του δυστυχήματος στα μεταλλεία θα πρέπει, πάντως, να υπενθυμίσουμε ποιοι είναι οι ιδιοκτήτες τους. Πρόκειται για την εταιρεία Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. πίσω από την οποία υπάρχει ο Ακτωρας, δηλαδή οι κ. Μπόμπολας και Κούτρας

Η υπόθεση των μεταλλείων της Κασσάνδρας έχει πολύ παρελθόν και αγώνες από τους κατοίκους της περιοχής. Από την γνωστή TVX Gold που ανέλαβε την εκμετάλλευσή τους μέχρι τον Μπόμπολα που τα πήρε κοψοχρονιά. Η TVX αφού της χαρίστηκαν εκατομμύρια ευρώ ασφαλιστικές εισφορές και άλλα χρέη πούλησε το 2003, με τις ευλογίες της κυβέρνησης Σημίτη την εταιρεία στην Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.

Τότε ετα παπαγαλάκια του εκσυγχρονισμού είχαν γράψει ότι τα μεταλλεία τα αναλαμβάνει σχήμα με τη συμμετοχή Ελλήνων και ξένων επενδυτών. Το 30% θα κατείχε η EUROPEAN GOLDFIELDS με μετόχους όπως ROTHSCHILD, η DEUTSCHE BANK, η DUNDEE BANK, η ROYAL BANK OF CANADA. Το 21% του πλειοψηφικού πακέτου αγόρασε το σχήμα GLOBAL MINERAL RESOURCES αποτελούμενο από Ακτωρ, Θεμελιοδομή, Τεχνική Ολυμπιακή και ένα ποσοστό αγοράζει ο επικεφαλής του Ακτωρα, Δ. Κούτρας με δικά του κεφάλαια.

Ωστόσο, μέσα από περίεργες εξαγορές ποσοστών, παιχνίδια με τις μετοχές και κρυφές συμφωνίες σιγά σιγά η EUROPEAN GOLDFIELDS εξαγοράζει το 30% της Ελληνικός Χρυσός, η  GLOBAL MINERAL RESOURCES το 21%. Μετά η πρώτη εταιρεία εξαγοράζει το 21% της δεύτερης και το ποσοστό του Κούτρα, μετά αγοράζει 30% της Ελληνικός Χρυσός από τον Ακτωρα κατέχοντας πλέον ποσοστό 95%. Η εξαγορά του 30% γίνεται με ανταλλαγή μετοχών με τον Ακτωρα κι έτσι ο Μπόμπολας γίνεται βασικός παίκτης στην εταιρεία που διαχειρίζεται τα Μεταλλεία.

Η εταιρεία εξάγει χρυσό και από τα μεταλλεία Σκουριών και Ολυμπιάδας. Με την τιμή του χρυσού πάνω από 1.000 δολάρια η ουγγιά αντιλαμβάνεται κανείς τι κέρδη έχουν οι επιχειρηματίες.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι η σημερινή κυβέρνηση όταν ήταν αντιπολίτευση είχε κάνει ερωτήσεις για τη λειτουργία των μεταλλείων και ιδιαίτερα για τους περιβαλλοντικούς όρους και για τη χρήση εκρηκτικών για την εξόρυξη. Τώρα θα κάνει τίποτε;...

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ataktos avatar
  ataktos 15/10/2009 14:28:14

  και να προσθέσω εδώ για την «μαύρη εργασία» 4 βάρδιες εργασίας (κατάργηση του πενθήμερου που πρωτοεφαρμόστηκε παγκοσμίως ), για την αποστράγγιση του Κακαβου κλπ δηλ. μεταφορά στο εξωτερικό κόστος (όλα νόμιμα και με βούλα της κυβέρνησης)

 2. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 15/10/2009 14:40:23

  Πολύ καλό άρθρο. Καίριο. Και φοβερή φωτό!

 3. Μποτίλια στο πέλαγος avatar
  Μποτίλια στο πέλαγος 15/10/2009 14:44:06

  Εύγε για την ανάρτηση.

 4. antigold avatar
  antigold 15/10/2009 14:55:03

  Mια μικρή διόρθωση. Οι "Μαύρες Πέτρες" είναι το μοναδικό εν λειτουργία μεταλλείο αυτή τη στιγμή. Με πολλά προβλήματα (εξόρυξη κάτω από δομημένο οικισμό, σπίτια που ραγίζουν, ΣτΕ κλπ.).
  Η εταιρεία ΔΕΝ βγάζει χρυσό από Σκουριές και Ολυμπιάδα, αλλά με το χρυσό στα $1070 σήμερα θα το ήθελε πάααααρα πολύ!
  Η προκαταρκτική έγκριση του Επενδυτικού Σχεδίου, με Σκουριές, Ολυμπιάδα και μεταλλουργίες χρυσού και άλλων μετάλλων, ήταν το τελευταίο πράγμα που βγήκε από το γραφείο του Σουφλιά στις 2 Οκτωβρίου...

 5. αντί avatar
  αντί 15/10/2009 16:23:24

  Πρώτα απ'όλα πρέπει να αποφασίσουμε αν θέλουμε να γίνεται εκμετάλλευση των κοιτασμάτων χρυσού.

  Φαντάζομαι ότι όλοι θέλουμε, για προφανείς λόγους για την τοπική και εθνική οικονομία.

  Το θέμα είναι ότι πρέπει να είναι και πράγματι είναι κερδοφόρα αυτά τα μεταλλεία και κακώς δεν αφήσαν να γίνει η εκμετάλλευσή τους από την TVX.
  Θα γινόταν από επαγγελματίες με τον έλεγχο του δημοσίου και τηρώντας όλους τους περιβαλλοντολογικούς όρους.

  Τώρα με Μπόμπολες και σια, άστα να πάνε...
  Δεν είδα τους κατοίκους να φωνάζουν για τον Μπόμπολα. Γιατί;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.