#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
28/08/2012 20:42
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ισπανική χρεοκοπία και προσφυγή για βοήθεια ante portasΣτα βήματα της Ελλάδας βαδίζει με απόλυτο συγχρονισμό και η Ισπανία καθώς τα στοιχεία για την οικονομία είναι δραματικά, σαν κι αυτά που οδήγησαν τη χώρα μας στο Μνημόνιο.

Ενώ στη Μαδρίτη χαμογέλασαν το πρωί από την πτώση των επιτοκίων ήρθαν οι σφαλιάρες για να προκαλέσουν πανικό.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα επιτόκια των τρίμηνων γραμματίων της Ισπανίας υποχώρησαν στο 0,946% έναντι 2,434% σε σχέση με την προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία εν μέσω προσδοκιών για παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Στα έντοκα εξάμηνης διάρκειας τα επιτόκια μειώθηκαν σε 2,026%, έναντι 3,691%. Η Ισπανία άντλησε ποσό ύψους 3,607 δισ. ευρώ.

Ως εδώ καλά διότι τα θεμελιώδη μεγέθη της Ισπανίας χειροτερεύουν. Η οικονομία μπαίνει σε βαθύ τούνελ καθώς η ύφεση παρέμεινε κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2012 η Ισπανία, με το ΑΕΠ της ιβηρικής χώρας να υποχωρεί κατά 0,4% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με στοιχεία της ισπανικής στατικής αρχής INE. Την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου η πτώση του ισπανικού ΑΕΠ είχε διαμορφωθεί στο 0,3%. Η μείωση του ισπανικού ΑΕΠ υπολογίζεται στο 1,3% συγκριτικά με την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου του 2011.

Σύμφωνα με την έκθεση της INE, σημαντική πτώση καταγράφηκε στην εγχώρια κατανάλωση (-1%), τις επενδύσεις (-3%) και τις κρατικές δαπάνες (-0,7%). Αύξηση ωστόσο παρατηρήθηκε στις εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών (1,6%).

Την ίδια στιγμή οι Ισπανοί αποσύρουν σταδιακά τις καταθέσεις τους από τις τράπεζες με τη μείωση να υπολογίζεται στο 5% στο τέλος του Ιουλίου, τη μεγαλύτερη από το 1997.

Έτσι, ύφεση, μείωση της κατανάλωσης, εκροή καταθέσεων συνθέτουν ένα «ελληνικό» σκηνικό και για την Ισπανία η οποία βρίσκεται ένα βήμα από την προσφυγή στη βοήθεια της ΕΕ, πέραν των 100 δισ. για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. abc avatar
  abc 28/08/2012 21:32:44

  Oλοι θα πληρώσουν την Αυτοκρατορία του χρήματος σε πραγματικό χρήμα μέχρι εκει που δεν θα παίρνει άλλο. Η κρίση θα τελειώσει μόλις η επανάσταση θα είναι έτοιμη να ξεσπάσει στο Νότο, αν οι Υπερτραπεζίτες προλάβουν ...

 2. ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ avatar
  ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ 28/08/2012 22:18:05

  "Στα βήματα της Ελλάδας βαδίζει με απόλυτο συγχρονισμό και η Ισπανία καθώς τα στοιχεία για την οικονομία είναι δραματικά, σαν κι αυτά που οδήγησαν τη χώρα μας στο Μνημόνιο."
  Δηλαδή αυτά που λέγαμε για τεχνιτή διόγκωση του ελλείματος από τον ΓΑΠ και τον Παπακωνσταντίνου ,και την μεθοδευμένη προσφυγή στο ΔΝΤ ήταν ψέμματα;
  Μήπως δε χρειάζεται και εξεταστική;
  Σα να μη μας τα λέτε καλά ........

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ 29/08/2012 00:44:30

   Τι δουλειά έχει το ένα με το άλλο; Ο ΓΑΠ προκάλεσε το έλλειμμα χωρίς να παίρνει μέτρα και έβριζε τη χώρα και το λαό με τον Πάγκαλο ενώ ήταν πρωθυπουργός. Αρνήθηκε βοήθεια εκτός ΕΕ και ΔΝΤ και μετά μας έβαλε στο στόμα του λύκου συμφωνόντας με απίθανα μέτρα και ανέφικτους στόχους δανειζόμενος με 7% επιτόκιο! Ουδεμία σύγκριση...

  • Factorx avatar
   Factorx @ ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ 29/08/2012 01:47:20

   Πως βγάζεις τέτοια συμπερασματα απο μια απλή φράση του κειμένου; Αυτο λέγεται εμπάθεια και διαστρέβλωση της πραγματικότητας οχι σχολιασμός!

 3. Παρατηρητής avatar
  Παρατηρητής 29/08/2012 01:09:42

  Πρέπει να κάνουμε υπομονή να καταρρεύσει το ευρώ προτού καταρρεύσουμε εμείς.
  Τον φάγαμε τον γάιδαρο, ένας χρόνος το πολύ έμεινε.

  Εαν αντέξουμε και κλείσει το 2012 θα τα καταφέρουμε στο τέλος.

  Είναι σημαντικό να μην βγούμε από το ευρώ πρώτοι.
  Θα μας κονιορτοποιήσουν.

  • abc avatar
   abc @ Παρατηρητής 29/08/2012 10:47:19

   Aγαπητέ Παρατηρητή μην ανυσυχείς καθόλου.
   Η Ελλάδα θα φύγει τελευταία απο το Ευρώ και μόνο αν της το επιτρέψουν αυτοί που της κάνουν κουνμάντο τώρα. Αν ήθελαν να μας βγάλουν θα εύρισκαν αμέσως τον καλύτερο γι αυτούς τρόπο. Και ο Σαμαράς θα έλεγε οτι προσπάθησε, έκανε το παν για να το αποφύγει, αλλά δεν τα κατάφερε.
   Κανείς δεν μας κρατάει στο Ευρώ απο αγνη αγάπη...Αυτά που μας έκαναν ως τώρα ήταν πολύ σοβαρώτερα και οδυνηρώτερα (3000+ αυτοκτονίες κλπ.) απ' το να μας βγάλουν απο το Ευρώ. Δεν το κάνουν γιατί δεν τους συμφέρει όπως το ομολογούν οι δικοί τους οικονομολόγοι...

 4. ορεσείβιος avatar
  ορεσείβιος 29/08/2012 07:43:16

  Πριν 1-2 χρόνια η Ισπανία ήταν η υποτιθέμενη άλλη οδός της σωηρίας και αποφυγής του μνημόνιου...Η Κύπρος επισης πριν λίγο καιρό...
  Τα ξεχάσαμε μου φαίνεται.

  Πάντως ακόμη ζούμε με όνειρα για τον μόσκοβο με το ασκέρι...Εδώ δεν πήρε η Κύπρος 5-6 δις που ζητούσε ,που να βρεθούν τα δικά μας τριακοσάρια ρε παιδιά...

 5. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 29/08/2012 10:42:30

  Κακά νέα, καλά νέα: ¨Οσο πιό πολύ ζορίζεται η Ισπανία και η Ιταλία, τόσο πιό κοντά πλησιάζουμε σε βιώσιμη παν-Ευρωπαική αντιμετώπιση της κρίσης.
  Οι δυσκολίες της Ισπανίας και Ιταλίας είναι η απόδειξη ότι η Ελλάδα δεν είναι ειδική περίπτωση ποιοτικά (παρά μόνον "ποσοτικά"), και προπάντων, ότι η "θεραπεία" που εφαρμόζουν εδώ και 3 χρόνια οι κυβερνώντες την Ευρώπη είναι και αναποτελεσματική και τοξική.
  Ευτυχώς, από απέναντι γελά και πιέζει ο Ομπάμα. "Ο Ρόμνευ δεν βγαίνει ούτε με καισαρική", που λέει και ο Γιάννης Φ.

 6. abc avatar
  abc 29/08/2012 10:51:56

  Το θέμα αγαπητέ θείε δεν είναι οτι οπωσδήποτε, όπως την άρχισαν έτσι και θά την λήξουν την κρίση, αλλά το πόσο αργό και επίπονο ακόμα θα είναι το μαρτύριο της αφαίμαξης του Νότου, ανάλογα με την ένταση της αντίδρασής του, μέχρι να "σφυρίξουν" την λήξη...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.