14/06/2009 00:25
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ιράν: Οι εκλογές τελείωσαν, οι συγκρούσεις άρχισαν


________________________________________________________________________________________________
Αίτημα για την ακύρωση των νόθων, όπως υποστηρίζει, προεδρικών εκλογών στο Ιράν κατέθεσε ο Μιρ Χουσεΐν Μουσαβί ζητώντας από τους οπαδούς να συνεχίσουν ειρηνικά τις διαμαρτυρίες. Ο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, από την πλευρά του, απορρίπτει ως άνευ σημασίας τις διαδηλώσεις των οπαδών της αντιπολίτευσης αλλά και τα περί νόθευσης του αποτελέσματος ενώ απέφυγε να εγγυηθεί για την ασφάλεια του Μουσαβί. Oι διαδηλώσεις και τα επεισόδια συνεχίστηκαν τη Κυριακή για δεύτερη ημέρα. Τα ξένα μέσα καταγγέλλουν ότι οι δημοσιογράφοι τους εμποδίζονται στο έργο τους, ενώ η αντιπολίτευση καταγγέλλει ότι η πρόσβαση στο Internet και η επικοινωνία με τον έξω κόσμο έχουν δυσχερανθεί σημαντικά.

Τα επίσημα εκλογικά αποτελέσματα θέλουν τον Ahmadinejad να έχει λάβει το 63% και τον Mousavi το 34% των ψήφων. Ο ανώτατος άρχων του Ιράν, ο Ayatollah Ali Khamenei, επιδοκίμασε το μεγάλο ποσοστό (85%) όσων προσήλθαν στις κάλπες και χαρακτήρισε το αποτέλεσμα ως «αληθινή γιορτή» ζητώντας παράλληλα ηρεμία και  τονίζοντας  τον κίνδυνο «προβοκάτσιας από τους εχθρούς μας...».

Ο Mousavi  τον οποίο στηρίζουν κυρίως οι αστοί και οι διανοούμενοι  και θεωρείται μεταρρυθμιστής, ισχυρίζεται πως υπήρξε έλλειψη ψηφοδελτίων του και ότι εκλογικοί του αντιπρόσωποι στερήθηκαν πρόσβασης σε πολλά εκλογικά τμήματα. Κατήγγειλε επίσης πως πολλά εκατομμύρια ανθρώπων εμποδίστηκαν να ψηφίσουν.

Όπως μεταδίδεται από την Τεχεράνη, ήδη έχει σφραγιστεί μια μεγάλη εφημερίδα της αντιπολίτευσης, οι ιστοσελίδες του BBC έχουν μπλοκαριστεί και όπως αναφέρει το Associated Press, έχει διακοπεί η σύνδεση της κινητής τηλεφωνίας.

Ο αναλυτής του BBC,  Sadeq Saba λέει πως το αποτέλεσμα των εκλογών μάλλον σημαίνει πως οποιαδήποτε ειρηνική μεταρρύθμιση θα αργήσει πολύ ακόμη να έρθει.

Οι εκλογές αυτές σήμαιναν  πολλά για τους Ιρανούς για αυτό και η μεγάλη προσέλευση στις κάλπες.

Το Ιράν σαν σύστημα πολιτεύματος έχει το ονομαζόμενο  Velayat-e Faqih με ανώτατο άρχοντα σήμερα τον Ayatollah Ali Khamenei. Το πολίτευμα αυτό καθιερώθηκε με μεγάλη πλειοψηφία το 1979 και αμέσως μετά την Ισλαμική επανάσταση που ανέτρεψε τον δυτικόφιλο Σάχη. Το Ιρανικό Σύνταγμα όμως αναφέρει ρητά πως ο λαός είναι η πηγή της εξουσίας και ως εκ τούτου διεξάγονται προεδρικές και βουλευτικές εκλογές κάθε 4 χρόνια. Όλοι οι υποψήφιοι όμως  τελούν υπό την αίρεση ενός πανίσχυρου και συντηρητικού Συμβουλίου το οποίο μπορεί επίσης να θέσει μέχρι και βέτο σε οποιοδήποτε νομοσχέδιο πάει να εισαχθεί και το θεωρήσει ότι είναι μη συμβατό με τις επαναστατικές αρχές του Ιράν.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 14/06/2009 00:35:51

  "I am the absolute winner of the election by a very large margin," Mousavi said at a press conference in Tehran.
  Κάπως όπως στις φοιτητικές εκλογές στα ΑΕΙ μας...

 2. αχβαχ avatar
  αχβαχ 14/06/2009 00:59:38

  Κι ένα άρθρο του Δελαστίκ:

  http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11826&subid=2&tag=8397&pubid=4068882

 3. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 14/06/2009 09:05:14

  Τον έναν τον στηρίζουν οι λαικές μάζες και τον άλλον οι αστοί και οι διανοούμενοι. Άρα το αποτέλεσμα είναι μάλλον σωστό.

 4. Ανώνυμος avatar
  Ανώνυμος 14/06/2009 10:36:18

  Το 60% του Ιαρανικού πληθυσμού είναι κάτω από 30 ετών. Αυτό σημαίνει ότι
  1) Έχουν γνωρίσει μόνο την ισλαμική επανάσταση
  2) Έχουν μεγαλώσει υπό τις συνεχείς απειλές της Δύσης ότι θα τους επιτεθούν.

 5. Λάζος avatar
  Λάζος 14/06/2009 13:09:41

  Η αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος είναι σίγουρη (οι πηγές μου είναι καλές, και μέσα από το Ιράν). Άλλωστε η προεκλογική ρητορική του Αχμαντινεζάντ, με τις στημένες (και ουσιαστικά αναπάντητες) επιθέσεις στον Ραφσαντζανί, κλπ, αλλά και η καταστροφική εκλογική πορεία του Αχμαντινεζάντ σε περιοχές κλειδιά, δεν αφήνουν περιθώρια αμφιβολιών.
  Η προεδρία Μουσαβί ήταν ιδιαίτερα αυταρχική, και ο Τύπος υπέφερε πολύ περισσότερο από ό,τι στην περίοδο Αχμαντιναζάντ. Απλώς ο τελευταίος, με την οικονομική πολιτική του (πάτος, παρά τα αυξημένα έσοδα από την περίοδο υπερυψηλών τιμών του πετρελαίου -με κάποια προσχηματικά και πολυδιαφημισμένα ψίχουλα να κατευθύνονται επιλεκτικά προς λιμοκτονούντα κοινωνικά στρώματα) και την εριστική (μέσα κι έξω) δημόσια προυσία του κούρασε σημαντικά κομμάτια του πληθυσμού. Όχι μόνο στις πόλεις, αλλά και στις περισσότερες επαρχίες, που έχουν εγκαταλειφθεί, οικονομικά, στο έλεος του Αλλάχ.
  Υπάρχουν επίσης εθνολογικής τάξης λόγοι για τους οποίους ο Μουσαβί δεν μπορεί να πήρε πραγματικά τόσο μικρό ποσοστό.

 6. Λάζος avatar
  Λάζος 14/06/2009 13:37:03

  Διάβασα το κείμενο του Δελαστίκ που προτείνει ο Αχβαχ.
  Αν το άρθρο του δεν είναι αποτέλεσμα πρόχειρης ιντερνετικής έρευνας, τότε ο άνθρωπος ζει σε άλλο σύμπαν. Είναι προφανές ότι η εμπειρία του από το Ιράν είναι σποραδική και κατά βάση δευτερογενής (και βάλε).
  Ποιοι διπλασιασμοί μισθών και συντάξεων! Στις λαϊκές αγορές, οι τιμές όλων των βασικών προϊόντων ανεβαίνουν ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ, και κανένας (συχνά εντελώς υποθετικός) διπλασιασμός δεν τις προλαβαίνει. Για πρώτη φορά εδώ και μερικά χρόνια, όχι ασήμαντο ποσοστό του ιρανικού πληθυσμού είναι, στην πράξη, αντιμέτωπο με την πείνα.
  Πάντως τα περί πολιτικών συμβολισμών που αναφέρει ο Δελαστίκ έχουν κάποια βάση
  (αλλά: μεγάλες κουβέντες...).

 7. Tsoutsekis avatar
  Tsoutsekis 14/06/2009 21:26:57

  καλά τι λέει ο Δελαστίκ ρε παιδιά; Ασχετος;
  Η κατάσταση είναι λεπτή στην Περσία. Πάμε για μπαμ.

 8. Orestios avatar
  Orestios 15/06/2009 03:24:18

  Τι χρώμα θα δωθεί στην "επανάστασή"?

 9. allenaki avatar
  allenaki 18/06/2009 16:46:51

  τεινει να εκτονωθεί η κατάσταση

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.