#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
04/10/2010 08:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ινδία ή Κίνα;Ξεκίνησαν χθες στο Δελχί της Ινδίας οι αθλητικοί αγώνες της βρετανικής κοινοπολιτείας. Η κατάσταση όμως στη χώρα, είναι επιεικώς απαράδεκτη. Η σύγκριση με την τέλεια και αψεγάδιαστη διοργάνωση των Ολυμπιακών αγώνων του 2008 από τη Κίνα, αποτελεί κόλαφο για την Ινδία. Μια μεγάλη αθλητική διοργάνωση, λέει πολλά για τη κατάσταση της φιλοξενούσας χώρας. Τα οργανωμένα κράτη κατασκευάζουν σύγχρονα στάδια και καταφέρνουν ώστε τα μέσα μαζικής μεταφοράς να κινούνται στην ώρα τους. Το ότι η Ινδία δεν μπορεί να πετύχει τίποτα από αυτά, αφήνει να εννοηθεί ότι πρόκειται για κράτος Β` διαλογής. Ή μήπως όχι;

Παρά τα αρνητικά δημοσιεύματα στον βρετανικό τύπο, η Ινδία τα πάει σχετικά καλά. Η οικονομία της προβλέπεται να σημειώσει ανάπτυξη φέτος έως και 8.5%. Έχει πολύ δρόμο ακόμη ώσπου να φτάσει τη Κίνα, η οικονομία της οποίας είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερη, όμως αν συνεχίσει έτσι θα την ξεπεράσει το 2013, αν όχι νωρίτερα. Κάποιοι ειδικοί πιστεύουν πως η Ινδία θα αναπτυχθεί ταχύτερα από οποιοδήποτε άλλο κράτος στα επόμενα 25 χρόνια. Και όπως και να το κάνουμε, η ταχεία οικονομική ανάπτυξη σε μια χώρα με πληθυσμό 1.2 δισεκατομμύρια, είναι κάτι το συγκλονιστικό.

Δυο είναι οι βασικοί λόγοι που η Ινδία σύντομα θα ξεπεράσει τη Κίνα. Ο ένας είναι το δημογραφικό. Το εργατικό δυναμικό της Κίνας θα αρχίσει να γερνάει πολύ σύντομα. Αργότερα θα αρχίσει να συρρικνώνεται. Και αυτό οφείλεται στην επίσημη πολιτική των Κινέζων για ένα μόνο παιδί, κάτι που δεν θα γίνονταν ποτέ αποδεκτό από τους Ινδούς. Κάτι παρόμοιο είχε προσπαθήσει να εφαρμόσει η Indira Gandhi το 1970, με αναγκαστικές στειρώσεις κλπ. αλλά ανέκρουσε πρύμνα λόγω των μαζικών αντιδράσεων. Σήμερα η Ινδία διαθέτει ένα νεαρό και συνεχώς αυξανόμενο εργατικό δυναμικό. Η αναλογία παιδιών και ηλικιωμένων προς τους εργαζόμενους είναι μια από τις καλύτερες του πλανήτη, και θα παραμείνει έτσι για άλλη μια γενιά, τουλάχιστον. Τα κέρδη για τη χώρα, από αυτό το δημογραφικό συν,  θα είναι πολλά.(μαϊμούδες αντί για σκυλιά για περιφρούρηση)

Ο δεύτερος λόγος για αισιοδοξία είναι η κατασυκοφαντημένη ινδική δημοκρατία. Η άποψη πως η δημοκρατία επιβραδύνει την ανάπτυξη στις φτωχές χώρες, έχει κερδίσει πολύ έδαφος τα τελευταία χρόνια. Οι εκλεγμένες κυβερνήσεις υποκύπτουν στις απαιτήσεις των οργανωμένων συμφερόντων και άλλων ομάδων που επιζητούν το συμφέρον τους και μόνο. Ακόμη και τα πιο επείγοντα θέματα συζητιούνται , αναλύονται, και καθυστερούν επί μακρόν. Η Κίνα δεν έχει τέτοιου είδους προβλήματα. Όταν οι τεχνοκράτες της αποφασίζουν να κτίσουν ένα φράγμα, έναν δρόμο, ή να μετακινήσουν ένα χωριό, όλα γίνονται αμέσως. Οι χωρικοί που μετακινούνται μπορεί να αποζημιωθούν, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν επιτρέπεται να σταθούν εμπόδιο στη πρόοδο. Οι Κινέζοι ηγέτες παίρνουν λογικές αποφάσεις, με γνώμονα τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα του έθνους. Αυτό έχει οδηγήσει σε ταχεία, ελεγχόμενη ανάπτυξη, μέσω της οποίας εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπων έχουν ξεφύγει από τη φτώχια. Αυτός είναι και ο λόγος που οι απανταχού οπαδοί της απολυταρχίας, χρησιμοποιούν τη Κίνα ως παράδειγμα.

Η ινδική κυβέρνηση μπορεί να είναι αδύναμη, όμως οι ιδιωτικές επιχειρήσεις της είναι ισχυρές. Ο ινδικός καπιταλισμός προχωρά με εκατομμύρια ιδιωτών επιχειρηματιών να κάνουν το δικό τους. Από το 1990 που η Ινδία άνοιξε τα σύνορά της στο εξωτερικό εμπόριο, υπάρχει άνθηση. Στη χώρα λειτουργούν χιλιάδες ευημερούσες μικρές επιχειρήσεις, και αρκετές που θεωρούνται πρώτα ονόματα σε παγκόσμιο επίπεδο. Δεν εξαρτώνται από το κράτος όπως οι κινεζικές, και συχνά είναι άκρως καινοτόμες. Έχουν προσφέρει στο κόσμο  το αυτοκίνητο των $2.000, τη φτηνή χειρουργική επέμβαση καρδιάς, και αρκετές  καινούργιες μεθόδους μάρκετινγκ. Οι ιδέες διαχέονται και κυκλοφορούν πολύ πιο εύκολα από ότι στη Κίνα, που έχει μια μακρά παράδοση μυστικοπάθειας και λογοκρισίας. Αυτός είναι ένας  λόγος που οι μεγάλες εταιρίες λογισμικού λατρεύουν την Ινδία και αποφεύγουν τη Κίνα. (Ο  άλλος είναι η περιβόητη κινεζική πειρατεία λογισμικού).

Ο ατομικός καπιταλισμός της Ινδίας είναι το μυστικό της στιβαρής της ανάπτυξης. Οι κινέζικες εταιρίες μεγαλουργούν όταν έχουν καλή κυβερνητική καθοδήγηση, όμως αν τύχει οι πολιτικοί ηγέτες να είναι κακοί, τότε η κινεζική οικονομία υφίσταται μεγάλη ζημιά, κάτι που δεν ισχύει στην Ινδία. Προς το παρόν όμως, τα προβλήματα της Ινδίας είναι εμφανή. Οι δρόμοι της είναι άθλιοι. Τα δημόσια μέσα μεταφοράς είναι απαράδεκτα. Πολλές ώρες χάνονται στους καθημερινούς εγκλωβισμούς λόγω της τεράστιας τροχαίας κίνησης. Οι εταιρίες επιβαρύνονται από επιπλέον δαπάνες που αφορούν σε προμήθειες γεννητριών, επεξεργασία ύδατος, και στόλους λεωφορείων που να μεταφέρουν το προσωπικό τους. Το δημογραφικό πλεονέκτημα της Ινδίας μπορεί να γίνει μειονέκτημα αν όλοι αυτοί οι νέοι δεν βρίσκουν δουλειά.

Η ινδική κυβέρνηση αναγνωρίζει το μεγάλο πρόβλημα της κρίσης στις υποδομές της χώρας. Η διαδικασία όμως της βελτίωσης είναι πολύ αργή και επηρεάζεται από τη διαφθορά. Στη Κίνα, η διαφθορά αντιμετωπίζεται πιο αποτελεσματικά, αφού εκεί ακόμη εκτελούνται οι ένοχοι.

Αν ήταν θέμα επιλογής μεταξύ Ινδίας και Κίνας, πολλοί ξένοι επενδυτές μάλλον θα επέλεγαν τη Κίνα. Η αγορά είναι μεγαλύτερη, η κυβέρνηση πιο συνεργάσιμη, και τα κόστη σαφώς μικρότερα. Καθώς όμως η παγκόσμια οικονομία αρχίζει να βασίζεται όλο  και περισσότερο στη γνώση και στη πληροφορία, το ινδικό πλεονέκτημα θα λάμψει. Και αυτό είναι κάτι που σηκώνει αρκετή σκέψη, την ώρα που κάποιος είναι κολλημένος σε ένα από τα γνωστά μποτιλιαρίσματα του Δελχί.

S.A. (Economist)

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 04/10/2010 08:31:41

  Οταν οι Ινδοι πωλουν τα οργανα τους σε Εγγλεζους Ελληνες και Γερμανους για 300Ευρω ενω οι ληπτες πληρωνουν 100.000Ε.. αναπτυσεται η οικονομια της Ινδιας στα σιγουρα.

  Φιλε (Εκονομιστ) μην ξεχνας τη Θρησκεια και την κουλτουρα των Ινδων. Μηνα ανλυσω τωρα πρωι πρωι, αλλα πορευονται με το δικο τους τροπο. Στοικα. Πεινα, ανεχεια, μικρο προσδοκιμο ζωης, ανυπαρκτο συστημα υγειας κλπ κλπ Αυτο τα λεει ολα. Μιλαμε για 1 Δις κοσμο...

  ΠΠ

 2. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 04/10/2010 08:35:47

  Κλασική έκφραση των συμπλεγμάτων ανωτερότητας της πρώην αποικιοκρατικής δύναμης. Η Ινδία είναι καλύτερη επειδή της δώσαμε εμείς τα φώτα του πολιτισμού όσο την είχαμε αποικία, αλλά και τώρα που είναι στην Κοινοπολιτεία.

  Δυστυχώς για τους Άγγλους, από την Ινδία λείπει αυτό που κάνει τα έθνη να μεγαλουργούν: η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ! Και είναι αυτό κυρίως που έχει η Κίνα, ενώ δεν το έχει η Ινδία.

  Και... Economist... Guess what! Την ελευθερία είστε ακριβώς εσείς αυτοί που της την στερήσατε...

  • Εν Πλώ avatar
   Εν Πλώ @ Επώνυμος 04/10/2010 13:38:38

   Ποιος την είχε αποικία; Πριν 2000 χρόνια που την κατέλαβε ο Μ Αλέξανδρος και αυτό ήταν όλο; Σιγά μην ακούνε και καζαντζίδη. Κόψτε κάτι παίδες. Εξάλλου μας έρχονται οι Κινέζοι και θα δουμε ποιος έχει ποιον αποικία. Θα μας κάνουν και βουδιστές όπου νάναι.

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ Επώνυμος 04/10/2010 13:55:07

   Eντελως αντιθετα ειναι τα πραγματα.Η Ινδια ειναι δημοκρατια και με ελαχιστους περιορισμους της ελευθεριας ενω η Κινα απολυταρχικο συστημα.Αυτο δεν προδικαζει τι θα γινει στο μελλον αλλα σημερα ετσι ειναι.

  • Κάποιος avatar
   Κάποιος @ Επώνυμος 04/10/2010 14:24:11

   Η Ινδία ποτέ δεν ήταν ελληνική αποικία και δεν της δώσαμε κανέναν πολιτισμό.
   Είχε δικό της πολιτισμό και μάλιστα έναν από τους αρχαιότερους μαζί με τον αιγυπτιακό και τον σουμεριακό.

   Ο Μ.Αλέξανδρος το 327 π.Χ εισέβαλλε μόνο στο βορειοδυτικό τμήμα της ινδικής χερσονήσου (σημερινό Πακιστάν), όπου και τερματίστηκε η εκστρατεία του λόγω άρνησης των συμπολεμιστών του να συνεχίσουν.
   Στα ελληνιστικά χρόνια υπήρξε συμβίωση των δύο πολιτισμών όπου μάλιστα υπάρχουν αρχαιολογικά ευρήματα με άγαλματα του Βούδα που έχουν την μορφή του Απόλλωνα και φέρουν ελληνικό χιτώνα.
   Αυτά και άλλα ακόμα ευρήματα καταδεικνύουν αμφίδρομη επιρροή των δύο πολιτισμών και όχι επιβολή ή κυριαρχία του ελληνικού
   πάνω στον ινδικό.

 3. Στέργιος avatar
  Στέργιος 04/10/2010 09:43:27

  Έλεος πια με την καραμέλα περί "συνεχώς αυξανόμενου εργατικού δυναμικού". Ίσα-ίσα που αυτή η δημογραφική ικμάδα των Ινδών είναι που τους καταστρέφει. Αν η Ινδία είχε σήμερα 300 εκατομμύρια πληθυσμό, αντί για ένα δισεκατομμύριο και, θα ήταν μια πλούσια χώρα. Ο τουρμποκαπιταλισμός βλέπει στην πληθυσμιακή πυραμίδα μια οικονομική πυραμίδα που του επιτρέπει εύκολες απολύσεις γιατί από πίσω υπάρχουν ένα σωρό διαθέσιμοι αντικαταστάτες.

 4. anna avatar
  anna 04/10/2010 11:35:14

  Προς "Επώνυμο"
  "Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ! Και είναι αυτό που έχει η Κ΄λινα, ενώ δεν το έχει η Ινδία"
  Σιγά μεγάλε. Το αίμα στην Τιεν Αν Μεν είναι ακόμη φρέσκο

 5. Professor Moriarty avatar
  Professor Moriarty 04/10/2010 12:36:21

  Η Ινδία είναι τυπικά δημοκρατία, από πολιτική άποψη, αλλά κοινωνικά είναι καστική κοινωνία. Η κατώτερη κάστα, οι παρίες, έχουν δια νόμου περιορισμένο ποσοστό πρόσβασης στα πανεπιστήμια. Μάλιστα, όταν πριν λίγα χρόνια η κυβέρνηση αύξησε το ποσοστό εισαγωγής παριών στα ΑΕΙ της Ινδίας, ξέσπασαν βίαιες φοιτητικές ταραχές, διότι οι φοιτητές αντέδρασαν σε αυτήν την προοπτική.

  Πάντως η Ινδία έχει τεράστιο υψηλού επιπέδου επιστημονικό δυναμικό (πολλούς καλούς μαθηματικούς, φυσικούς, μηχανικούς και γιατρούς), έχει τεχνολογία αιχμής και υψηλού επιπέδου έρευνα.

 6. th.pr avatar
  th.pr 04/10/2010 13:44:56

  Ουτε Ινδια ουτε Κινα. 2 δις και βαλε εξαθλιωμενων ανθρωπων που πλενονται στο Γαγγη η τον Γιαν Τσε και τρεφονται με ενα πιατο ρυζι και πολυ τους ειναι. Αλλωστε αυτο ειναι η οικονομια σαν επιστημη. Απλα να επιβεβαιωνει πως οπου ευτυχουν οι αριθμοι, δυστυχουν οι ανθρωποι. Και αυριο μεθαυριο - αν ζουμε- που θα καταρρεουν και οι 2 θα λεμε " Μα καλα αυτοι ειχαν 15% αναπτυξη πως καταρρεουν;".

 7. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 04/10/2010 14:03:51

  Ο Αλέκος κατέλαβε μόνον τη Δυτική πεδιάδα του Ινδού, όπου προέκυψαν μετά διάφορα Ινδο-Ελληνικά βασίλεια, βραχύβια ή πιό μακρόβια, μεικτά πολιτισμικά στην αρχή, αλλά βεβαίως με βαθμιαία επικράτηση του αυτόχθονος Ινδουιστικού πολιτισμού. Η καρδιά της Ινδίας, ο Γάγγης δεν γνώρισε Ινδο-Ελληνικό πολιτισμό, αλλά πολύ αργότερα τους εισβολείς Μογγόλους βασιλείς (το Τάτζ-Μαχάλ δικο τους έργο είναι).
  Οι Άγγλοι είχαν τις Ινδίες αποικία μεταξύ 1870 και 1945 περίπου.

 8. Θραξ Αναρμόδιος avatar
  Θραξ Αναρμόδιος 04/10/2010 17:04:45

  O ανθρώπινος πόνος και στις δύο χώρες αυτές, Ινδία και Κίνα, είναι τεράστιος. Για διαφορετικούς ίσως λόγους.

  Ναι, μία από τις δύο ή και οι δύο, θα γίνουν σε λίγο οι οικονομικές ναυαρχίδες του πλανήτη. Αυτό δεν θα ελλατώσει σημαντικά την στάθμη του ωκεανού δακρύων που είναι και οι δύο.

  Πάντως, στην κούρσα για την πρωτιά, αν πρόκειται για κούρσα, νομίζω ότι συχνά αγνοούμε πως στην Ινδία έχουμε σημαντικά περισσότερους αγγλόφωνους από ότι στην Κίνα. Η βιομηχανία λογισμικού που προτιμά την Ινδία για το outsourcing νομίζω αυτή την ιδιαιτερότητα υπολογίζει πρώτα, και όχι τόσο την πειρατία του softare.

  Θραξ Αναρμόδιος

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.