#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
05/08/2012 15:37
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ικανοποιημένη δηλώνει η Τρόικα από τις συνομιλίες με ΣτουρνάραΙκανοποιημένοι εξήλθαν του υπουργείου Οικονομικών οι επικεφαλής της τρόικας μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης που είχαν με τον υπουργό Γιάννη Στουρνάρα. «Έχει σημειωθεί πολύ μεγάλη πρόοδος» δήλωσαν σχετικά με την οριστικοποίηση του πακέτου των περικοπών 11,5 δισ. ευρώ.

Οι σημερινές συνομιλίες έγραψαν τον επίλογο του πρώτου κύκλου διαβουλεύσεων με τους εκπροσώπους των δανειστών, που αναχωρούν από την Αθήνα και αναμένεται να επιστρέψουν στις αρχές Σεπτεμβρίου, όταν τα μέτρα θα έχουν εξειδικευτεί, προκειμένου να συντάξουν την έκθεσή τους, που θα κρίνει την εκταμίευση της επόμενης δόσης της βοήθειας προς τη χώρα.

Τα μέτρα αναμένεται να επικυρωθούν από τον πρωθυπουργό και τους δύο πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση στις συσκέψεις που θα έχουν τη Δευτέρα, στις 16.00 το απόγευμα και την Τρίτη στις 18.00, οι οποίες αναμένεται να επικεντρωθούν στις αποκρατικοποιήσεις και τις συγχωνεύσεις στο δημόσιο τομέα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, μεταξύ των μέτρων, είναι μειώσεις σε επικουρικές, εφάπαξ και προνοιακά επιδόματα, αύξηση ορίων ηλικίας στα 66 έτη και περικοπές έως και 6% ακόμα και στις χαμηλές συντάξεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύονται στον "Τύπο της Κυριακής", στα μέτρα που εξετάζονται είναι και τα εξής:

 1. Κλιμακωτές μειώσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις:  Το σενάριο που έχει βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων τις τελευταίες ημέρες προβλέπει κλιμακωτές μειώσεις επί του συνόλου των αποδοχών από κύριες και επικουρικές συντάξεις: α) 3% για συνολικές συντάξεις 1.000 έως 1.300 ευρώ, β) 5% για συνολικές συντάξεις 1.300 έως 1.800 ευρώ και γ) έως 15% για συνολικές συντάξεις άνω των 1.800 ευρώ. Αν υιοθετηθεί το μοτίβο αυτό, το πλαφόν των 2.760 ευρώ που ισχύει σήμερα για μία σύνταξη -αλλά δεν έχει εφαρμοστεί στην πράξη- μπορεί να παραμείνει ανέπαφο. Στο τραπέζι παραμένει και μια άλλη φόρμουλα, η οποία προβλέπει την επιβολή πλαφόν επί του συνόλου των συντάξιμων αποδοχών, με πιθανό ανώτατο όριο μεταξύ των 2.000 και 2.400 ευρώ και παράλληλο «ψαλίδισμα» των κύριων συντάξεων. Αναφορικά με τις επικουρικές συντάξεις, έχει πέσει και η πρόταση να οριστεί ότι δεν θα υπερβαίνουν ένα ποσοστό της κύριας σύνταξης (π.χ. 20%).

2. Όρια ηλικίας συνταξιοδότησης:  Υπάρχουν εισηγήσεις για αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 66 ή ακόμα και στα 67 έτη, αλλά η κυβέρνηση προσπαθεί να αποφύγει την υιοθέτησή τους.

3. Εφάπαξ:  Περικοπή του εφάπαξ όλων ανεξαιρέτως των Ταμείων. Σε ορισμένες περιπτώσεις οι μειώσεις μπορεί να φθάσουν ακόμα και το 40%. Το τελικό ύψος του εφάπαξ που θα χορηγείται στο εξής θα εξαρτηθεί από τις αναλογιστικές μελέτες για το κάθε Ταμείο. Το μέτρο αναμένεται να έχει αναδρομική ισχύ, συνεπώς θα θιγούν ακόμα και όσοι έχουν υποβάλει αιτήσεις καταβολής εφάπαξ και η ικανοποίηση της αίτησής τους εκκρεμεί.

4. Κατάργηση 13ης και 14ης επικουρικής σύνταξης: Το μέτρο θεωρείται πως έχει «κλειδώσει», ούτως ώστε να περικοπούν κονδύλια 506,1 εκατ. ευρώ.

5. Ειδικά μισθολόγια (ένστολοι, γιατροί του ΕΣΥ, πανεπιστημιακοί, δικαστικοί, διπλωμάτες κ.ά.): Η κυβέρνηση δίνει μάχη για να πείσει την Τρόικα σχετικά με την αποτελεσματικότητα των ισοδύναμων μέτρων, ύψους 200 εκατ. ευρώ, τα οποία έχει προτείνει ώστε να αποφευχθούν οι μειώσεις κατά 12% που προβλέπει το Μνημόνιο. Οι προτάσεις του οικονομικού επιτελείου για περικοπές 10%-20% στις λειτουργικές δαπάνες του Δημοσίου δεν κρίθηκαν ικανοποιητικές από τους ελεγκτές της Τριμερούς. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι η μείωση στα ειδικά μισθολόγια ενδεχομένως να αποτραπεί για τη φετινή χρονιά, αλλά θα είναι πολύ δυσκολότερο να γίνει το ίδιο από το 2013 και μετά. Περισσότερες πιθανότητες διάσωσης έχουν οι ένστολοι (και δη όσοι απασχολούνται σε μάχιμες θέσεις).

6. Επέκταση του ενιαίου μισθολογίου στις ΔΕΚΟ: Το εν λόγω μέτρο, σε συνδυασμό με τις καταργήσεις-συγχωνεύσεις οργανισμών, την αναδιάρθρωση ή και την ιδιωτικοποίησή τους, εκτιμάται ότι θα αποφέρει πάνω από 1 δισ. ευρώ από φέτος έως το 2016.

7. Αναδρομικά των δικαστών: Η πληρωμή τους «σπρώχνεται» για μετά το 2016, με στόχο να εξοικονομηθούν 280 εκατ. ευρώ.

8. «Πάγωμα» των μισθολογικών ωριμάνσεων: Το ΚΕΠΕ έχει προτείνει ακόμα και κατάργηση των μισθολογικών προαγωγών στα ειδικά μισθολόγια.

9. Ένα δισ. ευρώ από την Άμυνας. Το υπουργείο Εθνικής Αμυνας καλείται να βρει την προσεχή διετία 1 δισ. ευρώ επιπλέον. Και αυτό την ώρα που ο συνολικός προϋπολογισμός του ανέρχεται πια στα 3,7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2 δισ. ευρώ αντιστοιχούν σε μισθολογικές δαπάνες.

10. Μαχαίρι στην Δημόσια Διοίκηση και τους Δήμους. Η Δημόσια Διοίκηση και η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα υποστούν γερό «μαχαίρι» ώστε να εξοικονομηθεί 1,2 δισ. ευρώ από την πρώτη και 1,1 δισ. ευρώ από τη δεύτερη, κυρίως μέσω της μείωσης επιχορηγήσεων και λειτουργικών δαπανών. Οι περικοπές φαίνεται ότι θα συμπαρασύρουν και τη χρηματοδότηση των ΟΤΑ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Το ήδη δεκάκις «ψαλιδισμένο» ΠΔΕ έχει προβλεφθεί από την Τρόικα να συρρικνωθεί περαιτέρω κατά 904 εκατ. ευρώ, όπως αποκάλυψε την περασμένη Δευτέρα ο «Ε.Τ.».

11. Υγεία. Αρχικά είχαν ανακοινωθεί περικοπές 600 δισ. ευρώ τη διετία 2013-2014, αλλά η δυστοκία στο κλείσιμο του πακέτου των 11,5 δισ. ευρώ οδηγεί σε υπερτριπλασιασμό του ποσού αυτού. Ο πήχυς έχει ανέβει πια στα 2 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα να έχει βρεθεί ξανά στο τραπέζι η πολύκροτη πρόταση του ΚΕΠΕ για τη «συνασφάλιση». Σύμφωνα με αυτή, οι δικαιούχοι ιατρικής περίθαλψης σε νοσοκομεία και εξωτερικά ιατρεία της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (δημόσιου και ιδιωτικού χαρακτήρα συμβεβλημένου με τα ασφαλιστικά ταμεία) θα έχουν κάλυψη μέχρι ποσού 1.500 ευρώ ετησίως από τα ασφαλιστικά τους ταμεία για τις μηνιαίες επισκέψεις τους για συνταγογράφηση, για 2 checkup το χρόνο και 1 νοσηλεία σε ιδιωτικό ή κρατικό θεραπευτήριο (δηλαδή 4 μέρες με βάση τη μέση διάρκεια νοσηλείας). Από κει και πέρα, όποιος υπερβαίνει το ποσό αυτό θα καταβάλλει -σύμφωνα με την πρόταση- 10 ευρώ ανά επίσκεψη και το 15% του ημερήσιου νοσηλίου! Το ΚΕΠΕ υποστηρίζει ότι με τον τρόπο αυτό («συνασφάλιση») θα εξοικονομούνταν 182,57 εκατ. ευρώ τη διετία 2013-2014.

12. Προνοιακά επιδόματα. Με εξαίρεση το επίδομα ανεργίας και το ΕΚΑΣ, τα 89 διαφορετικά είδη επιδομάτων θα μπουν στην «πρέσα», με όχημα την καθιέρωση εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων για τη χορήγησή τους. Το ύψος των κριτηρίων αυτών αποτελεί αντικείμενο διαβούλευσης. Μία από τις πιθανότητες είναι να συνεχιστεί η χορήγηση των επιδομάτων αυτών μόνο για όσους βρίσκονται στο όριο της φτώχειας (περίπου 7.000 ευρώ ατομικού εισοδήματος ή 15.000 ευρώ οικογενειακού). Ο στόχος είναι να εξοικονομηθεί 1 δισ. ευρώ, την ώρα που σήμερα δαπανώνται περί τα 4,8 δισ. ευρώ. Η Τρόικα έχει ζητήσει «μαχαίρι» ακόμα και στα βοηθήματα των εποχικά ανέργων (ξενοδοχοϋπάλληλοι κ.ά.), όπως αποκάλυψε την περασμένη Δευτέρα ο «Ε.Τ.». Η περικοπή ζητείται να αποφέρει εξοικονόμηση 80 εκατ. ευρώ το 2013, άλλο τόσο το 2014 και επιπλέον 50 εκατ. ευρώ το 2015.

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Δημήτρης avatar
  Δημήτρης 05/08/2012 15:53:10

  Ευτυχώς υπάρχει και ένας σοβαρός άνθρωπος στο υπουργείο οικονομικών. Τα μέτρα όμως είναι το λιγότερο. Το σημαντικό είναι η προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών. Πρέπει επίσης να τρέξουν τις αποκρατικοποιήσεις.

  Σχετικά με το όριο συνταξιοδότησης, πιστεύω ότι πριν την επέκτασή του (αν αυτό κριθεί αναγκαίο) πρέπει πρώτα να γίνει ενιαίο. ΟΛΟΙ στα 65 για αρχή και μετά βλέπουμε. Επίσης να απαγορευθεί η διπλοθεσία/τριπλοθεσία, οι διπλές και τριπλές συντάξεις και να μπει ανώτατο πλαφόν στις συντάξεις.

 2. sos avatar
  sos 05/08/2012 16:15:27

  Το έγραψα και αλλού. Αν κάνετε το έγκλημα να αφήσετε ανέπαφους τους υψηλά αμειβόμενους σε ΔΕΚΟ και μεγαλοσυνταξιούχους ενώ από την άλλη βάζετε εισοδηματικά κριτήρια 30.000 ευρώ για τους πολύτεκνους θα φάτε πολύ μαύρο.

  Στην πράξη το πολυτεκνικό επίδομα θα το παίρνουν μετανάστες που δηλώνουν όλοι μηδενικά έως πενιχρά εισοδήματα.

  Στον παιδικό σταθμό δεν θα πάρουν φέτος μάλλον το μικρότερο παιδί μου γιατί οι Αλβανοί δηλώνουν όλοι κάτι ψίχουλα σαν εισόδημα.

  Δεν μας φταίει κανένας Σύριζα μετά.

  • Γρυνη avatar
   Γρυνη @ sos 05/08/2012 16:21:00

   αυτο το τελευταιο που γραφετε για τον παιδικο ειναι πολυ σημαντικο και πρεπει να το προσεξουν!!!

 3. takis 400 avatar
  takis 400 05/08/2012 17:12:48

  και θελετε να βγαλουν παρελαση?οτι προλαβουν να ξεπουλησουν τωρα ,αυτο ειναι οι αποκρατικοποιησεις και απο Σεπτεμβρη αιμα και αμμος απο συριζαιους κλπ,αλλα μετα μην ρωταμε γιατι,για θα μας μπει ο διακος στο αυτι.

 4. panos avatar
  panos 05/08/2012 18:21:36

  Τα μετρα ειναι προς τη σωστη κατευθυνση, αλλα να αγγιξουν και τα ειδικα μισθολογια γιατι ο μεσος μισθος ειναι 3500 ευρω και οι αλλοι χαμηλομισθοι δεν ειναι τα κοροιδα. Εως 1300 ευρω να μην πειραξουν καμια συνταξη και απο κει και πανω ας κοψουν και 20% γιατι εκει ανηκουν καποια λαμογια των δεκο που χορτασαν λεφτα τοσα χρονια,και καλο θα ηταν σταδιακα να κοπει τελειως παντου το εφαπαξ γιατι ειναι λογιστικο χρημα απατης και μονο στο ελλαδισταν γινονται αυτα. Το μεγαλο φαγοποτι γινεται στους ΟΤΑ-ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ-ΔΕΚΟ,οπου τα κοματα και οι καθε λογης δημαρχοι εχουν βαπτισει ατομα με ειδικες αναγκες τη μιση πολη τους....και τους εχουν προσλαβει,για να πληρωνουμε εμεις οι μακακες 23% φπα.και πολλους φορους. Οσο για τις αποκρατικοποιησεις αυτες επρεπε να γινουν χθες και κατα βαση στον ΟΠΑΠγιατι ειναι το μεγαλυτερο διαφθορειο,οπου εχουν φαγωθει πολλα λεφτα δικα μας. Αφηνω για το τελος το μεγαλυτερο σπορ στην ΕΛΛΑΔΑ αυτο της ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ οπου πρεπει να γινουν μετεταξεις απο αχρηστες υπηρεσιες και να βγουν στο δρομο ομως για ελεγχους και οχι για καφε σε ολη την Ελλαδα ειδικα τωρα το καλοκαιρι στα παραθαλασσια μερη οπου οι πιο πολλοι δεν εχουν ουτε ταμειακες μηχανες, οπως επισης να κατασχουν ολα τα προιοντα της παραοικονομιας οπου ο τζιρος το χρονο ειναι 60 δις. Ολα αυτα τα ξερουν οι απεξω και δεν γινεται μονο να παιρνεις δανεια και σαν ΚΡΑΤΟΣ να μην κανεις ουτε τα αυτονοητα τοσα χρονια γιατι τα κοματα ειχαν τα πελατακια πανω απο τη πατριδα προς αγραν ψηφων,αλλα τα πραγματα αλλαξαν δυστυχως και σε αυτο το μπαχαλο πρεπει να μπει μια ταξη γιατι η χωρα εχει μελλον και τωρα πιστευω ειναι η ωρα του ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ να γραψει ιστορια αν θελει αλλα να μην υπολογισει κανενα πολιτικο κοστος.

  • ανδριανη Ανδρεου avatar
   ανδριανη Ανδρεου @ panos 06/08/2012 18:33:59

   Παλια υπηρχαν οι πρασινοφρουροι , που τους πληρωσαμε ακριβα.
   Τωρα σε μια κυβερνηση με Ν.Δ. 27% δεν πρεπει να λες αυτα τα τραγελαφικα , Δειχνεις σκληρο Ονεδιτη που δινει εξετασεις και ζεις εκτος εποχης .
   Η νεα περικοπει του εφαπαξ των Δ.Υ. κατα 22,6% σε συνολο για αυτους που συνταξιοδοτηθηκαν το 2010 κατα 37,6% , αποτελει υπεξαιρεση του αποταμιευτικου κεφαλαιου των εργαζομενων , γιατι δεν βαζει το δημοσιο ουτε ευρω.
   Εαν θες να μαθεις πως εφτασαν τα ταμεια μεχρι εδω να σου θυμησω :
   Νομος επι Σημιτη στη Τραπεζα Ελλαδος ολα τα αποθεματικα ,
   Λεηλασια του χρηματιστηριου , δομημενα ομολογα επι ''κουρασμενου΄΄ Καραμανλη και το μεγαλο σκανδαλο επι Παπαδημου που τα αποθεματικα τους στη Τραπεζα Ελλαδος αγοραζαν ομολογα - χωρις την συμφωνη γνωμη τους - για να ξεφορτωσουν οι τραπεζες , οι ξενοι οικοι και μπηκαν στο κουρεμα .

 5. Enzo avatar
  Enzo 05/08/2012 21:31:23

  Άμα καταργήσει και τις έκτακτες εισφορές του χρόνου θα πάμε καλα διαφορετικα...

 6. Γεωργία avatar
  Γεωργία 05/08/2012 23:30:45

  Όταν ο άλλος λέει ναι σε όλα χωρίς δισταγμό, τότε και εγώ θα είμαι ικανοποιημένη.

 7. takis400 avatar
  takis400 06/08/2012 01:26:58

  πανο,κανε καμια αλλη δουλεια που ειναι το εφαπαξ απατη,απατη ειναι αυτα που σου δινουν για εφαπαξ,αντε μην πω καμια βαρια κουβεντα

  • panos avatar
   panos @ takis400 06/08/2012 11:39:07

   Ειναι πικρη η αληθεια για καποιους που τοσα χρονια ζουσαν με τη φουσκα των δανεικων και κοιτουσαν μονο τη παρτη τους. Φιλε takis δεν θελω να πιστευω οτι εισαι απο τα βολεμενα πελατακια του συστηματος και γραφεις εδω μεσα σχολια. Το εφαπαξ ειναι δικη μας πατεντα για τα ψηφουλακια,οπου το επεβαλαν τα αριστερα συνδικαλιστικα ρεμπελα και που δυστυχως οι πολιτικοι μας τοσα χρονια ηταν υποχειρια τους. Οσο για τη δουλεια που κανω εχω υσηχη τη συνειδηση μου που δεν συνεβαλα στη καταστροφη αυτης της πανεμορφης χωρας,αλλα εχω και δυο παιδια με μελλον και θελω να φυγει η σαπιλα και η διαφθορα που επικρατει.

 8. anetos avatar
  anetos 06/08/2012 08:10:20

  "Αναδρομικά των δικαστών: Η πληρωμή τους «σπρώχνεται» για μετά το 2016, με στόχο να εξοικονομηθούν 280 εκατ. ευρώ."

  Θα τρελαθούμε σ’αυτή την χωρά ,ο κόσμος καίγεται και αυτοί συζητούν για αναδρομικά δικαστών (εξομοίωση με τους βουλευτές ,μια καραμπινατη παλιανθρωπιά ) ..Δεν σώζεται με τίποτα αυτή η χώρα , το δημόσιο πτώχευσε και αυτοί συζήσανε αν θα μειώσουν τα ιδικά μισθολόγια ,μήπως θα τα προτιμούσαν ολόκληρα και σε δραχμές ? «μωραίνει κύριος …»

 9. takis 400 avatar
  takis 400 06/08/2012 19:42:56

  πανος συγνωμη για το υφος μου χθες,αλλα εκνευριστηκα παρα πολυ γιατι δεν ειμαι απο αυτους που αναφερεις και πληρωνω κατι εισφορες που αν τις εβαζα στην τραπεζα θα επαιρνα πισω τα τετραπλα απο το εφαπαξ.Τελος και εγω λεω ναι στην καταργηση του μολις καταργηθουν οι κρατησεις για αυτο το λογο και οταν βγαινεις στην συνταξη να την παιρνεις το αργοτερο σε 1-2 μηνες και οχι σε 2 χρονια,τους ρωταμε πως περνανε ολο αυτο το διαστημα?

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.