#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
03/04/2008 12:23
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ικανοποίηση για το τελικό ανακοινωθέν

(Ανανεωμένο) Το NATO αποφάσισε να μην απευθύνει, πρόσκληση ένταξης στα Σκόπια, μετά το βέτο της Ελλάδος εξαιτίας της διαφοράς για το όνομα της πρώην γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης της γειτονικής χώρας. Ωστόσο, όπως είπε, οι ηγέτες του ΝΑΤΟ εξουσιοδότησαν τους πρεσβευτές τους να δώσουν την πρόσκληση μόλις επιλυθεί η διαφορά του ονόματος. Την ίδια ώρα η Συμμαχία επιβεβαίωσε την πρόσκληση για ένταξη σε Κροατία και Αλβανία. 

Δημοσιογραφικές πληροφορίες φέρουν την ελληνική πλευρά είναι ικανοποιημένη από το τελικό ανακοινωθέν καθώς το σχέδιο αναφέρει ότι δεν θα υπάρξει πρόσκληση αν δεν λυθεί το θέμα της ονομασίας, προτρέπει τις δυο χώρες να συνεχίσουν την διαπραγμάτευση και δεν θέτει χρονοδιαγράμματα. 

Στο μεταξύ στα Σκόπια επικρατεί πλήρης απογοήτευση και ο εκπρόσωπός τους δήλωσε πριν από λίγο ότι «τιμωρούμαστε επειδή είμαστε …Μακεδόνες» και καρφώνοντας τους Αμερικανούς πρόσθεσε: «Είναι μία τεράστια απογοήτευση. Μας είχαν πει ότι είχαμε κάνει όλα όσα έπρεπε όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις και τη στρατιωτική συμβολή μας…"

ΣΧΟΛΙΑ

 1. MIG avatar
  MIG 03/04/2008 13:24:23

  "...και μετα πηγε στην γωνια και κλαψουριζε"... Αυτο ξεχασατε να το πειτε...
  Η πλακα ηταν που ρωτουσαν οι δημοσιογραφοι της Vardaska τον γ.γ. του ΝΑΤΟ αν ειναι μεγαλη απωλεια η Vardaska για την συμμαχια και πως θα κανουν χωρις αυτη... Ε εκει δεν κρατηθηκα, γελασα...

 2. Factorx avatar
  Factorx 03/04/2008 13:48:28

  Τη λύπη του για το γεγονός ότι δεν υπήρξε συναίνεση όσον αφορά την πρόσκληση των Σκοπίων για ένταξη στο ΝΑΤΟ, εξέφρασε ο Αμερικανός πρόεδρο Τζορτζ Μπους, σημειώνοντας ότι το ζήτημα τη ονομασίας της ΠΓΔΜ πρέπει να λυθεί σύντομα.

 3. guandanamo avatar
  guandanamo 03/04/2008 14:54:03

  ΦάκτορΧ έπεσες απολύτως μέσα στην εκτίμησή σου, όταν στις 31 Μαρτίου 2008, έγραφες στο κομμάτι με τίτλο "Και όμως, η Ελλάδα μπορούσε να κερδίσει" για τις διαφοροποιήσεις εντός του ΝΑΤΟ ότι: "Οι διαφωνίες τόσο στο σκοπιανό, όσο και στα προηγούμενα, κάνουν πολλούς αμερικανούς διπλωμάτες να φοβούνται αποτυχία της συνόδου". Επίσης, ότι «το γεγονός ότι οι ΗΠΑ συμβιβάζονται με τα ήσσονα (δηλαδή θέμα Σκοπίων και όχι το μείζον της Ουκρανίας και της Γεωργίας), δείχνει τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στο να παρέμβουν στη διεθνή σκηνή και να πείσουν τους εταίρους τους. Θα μπορούσε να το εκμεταλλευτεί κι αυτό η ελληνική κυβέρνηση».

  Νομίζω ότι η συγκυρία στο Βουκουρέστι ήταν ιδανική για την Ελλάδα. Η πρώτη παρτίδα κερδίθηκε. Ελπίζω αυτό να το κεφαλαιοποιήσει ο Καραμανλής και σε σχέση με το εσωτερικό "μέτωπο", που δεν είναι άλλο από το Μητσοτακέϊκο. Και βέβαια να το στριμώξει.

 4. Swell avatar
  Swell 03/04/2008 14:54:51

  Επιτρέψτε μου κι εμένα να εκφράσω τη λύπη μου, γιατί πρόεδρος των ΗΠΑ είναι ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΣΑΚΑΛΙ ΕΞΥΠΝΑΔΑΣ!

 5. fantomas avatar
  fantomas 03/04/2008 14:59:47

  ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΙ ??
  ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ??

 6. jkr avatar
  jkr 03/04/2008 15:27:37

  Η σωστή άσκηση εξωτερικής πολιτικής από ένα μικρομεσαίο κράτος: ανευρίσκει συμμαχίες και κοινά συμφέροντα και ελίσσεται.
  Δεν εχθρεύεται κανένα ισχυρό ευθέως, απλώς προσπαθεί να αποκομίσει τα μεγαλύτερα δυνατά ωφελήματα από τις αντικρουόμενες μεγάλες δυνάμεις. Τόσες δεκαετίες η ετεροβαρής πρόσδεση της χώρας στο αμερικανικό άρμα εξήντλησε τα (οικονομικά-Marshall και στρατιωτικά-εξοπλισμοί κυρίως) πλεονεκτήματά του από το 1960 περίπου, όταν γεωπολιτικά οι ΗΠΑ στράφηκαν κυρίως προς την Τουρκία και το Ισραήλ ως μοχλούς πίεσης της Ρωσίας στην Αν. Μεσόγειο, η Ελλάς δεν ήταν πια τόσο χρήσιμη.
  Ιδίως, όμως, μετά το 1989 κάθε άκριτη συμμόρφωση με τις υποδείξεις των αγγλοσαξόνων συνιστούσε απεμπόλιση κυριαρχικών δικαιωμάτων και συμφερόντων, καθώς κατέστη πλέον σαφές ότι δεν υφίσταται ουσιαστικό θεμέλιο για τη συμμαχία με τις ΗΠΑ, από την πλευρά τους αναδείχθησαν ως προτεραιότητες σειρά άλλων χωρών και κρατικών μορφωμάτων στην περιοχή, με συνέπεια τα ελληνικά συμφέροντα να είναι παντελώς αδιάφορα.
  Τώρα, με την εμφάνιση μερικώς κάποιων αντιβάρων στις ΗΠΑ η χώρα καλώς ενεργεί και αναλαμβάνει πρωτοβουλίες (Ανάν, ενεργειακή απεξάρτηση, Σκοπιανό κ.ο.κ.).
  Δεν σημαίνει ότι αντιμάχεται ή εχθρεύεται την ξένη υπερδύναμη, απλώς προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα.
  Επί του πρακτέου, δεν πιστεύω ότι οι ΗΠΑ θα πιέσουν περισσότερο μα αθέμιτο τρόπο τη χώρα, αλλά θα προσπαθήσουν έστω και συμβολικά να μας ικανοποιήσουν για να υπερφαλαγγίσουν τις αντιρρήσεις μας.
  Μέχρι τότε τα Σκόπια θα έχουν άλλη εικόνα σίγουρα.
  Επίσης, αν "χρησιμοποιηθεί" η Τουρκία τα πράγματα θα γίνουν ακόμη πιο δεδομένα στην εσωτερική πολιτική σκηνή, κάτι που δεν είναι επιθυμητό.
  Η κατάσταση είναι ρευστή και εδώ δεν χωρούν πλέον κι άλλες χειρουργικές επεμβάσεις.

  jkr

 7. guandanamo avatar
  guandanamo 03/04/2008 18:17:17

  Σε όλο το διάστημα των διαπραγματεύσεων με Νίμιτς, ουδείς στην χώρα μας, διερωτήθη το εξής απ΄λούστατο: Γιατί οι Σκοπιανοί το παίζουν "κοκοράκια" και τσαμπουκάδες, και δεν κάνουν ούτε μισό βήμα πίσω από τις θέσεις τους; Απαντες θεώρησαν ότι το κάνουν, επειδή έχουν τις πλάτες των ΗΠΑ. Κάτι που σίγουρα ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Αυτός όμως, είναι ένας μόνον λόγος. Αραγε, οι Σκοπιανοί δεν είχαν πληροφορηθεί ότι οι Ευρωπαίοι θα αδειάσουν ωμά τους αμερικανούς στη σύνοδο του ΝΑΤΟ; Δεν μπορούσαν να καταλάβουν ότι ακόμα και οι Γερμανοί, οι οποίοι στήριξαν τα Σκόπια με την ονομασία, δεν θα έδειχναν στη σύνοδο και τόσο μεγάλο ενδιαφέρον, δεδομένου ότι ήταν άλλα τα ζητήματα που τους έκαιγαν (ρωσο-αμερικανικές και ευρω-ρωσικές σχέσεις);

  Το πιθανότερο είναι ότι τα γνώριζαν όλα αυτά. Αρα, πως εξηγείται η ανένδοτη στάση τους; Απλά, όσο περισσότερο δείχνει η κυβέρνησή τους στο εσωτερικό ότι η χώρα έχει πλέον αποκτήσει "εχθρό" (την Ελλάδα, ναι, ναι, αυτό θέλουν), τόσο θα συσπειρώνεται ο σλαβικός πληθυσμός γύρω από μιά εθνική ιδέα (ή ψευδαίσθηση;). Αυτό πιστεύον οι Σκοπιανοί ότι θα το κεφαλαιοποιήσουν, όχι μόνον ενόψει των διεργασιών που ακολουθούν για την ονομασία (ΟΗΕ, ΝΑΤΟ), αλλά και για την επιβίωσή τους ως κράτος.

 8. Theodore avatar
  Theodore 03/04/2008 18:49:37

  Και επομενως, πρεπει να αρχισουμε να...φοβομαστε, η τι νομιζεις οτι μπορει να "παιξει";
  (Χωρις πλακα το λεω).

 9. gnik avatar
  gnik 03/04/2008 19:19:23

  Τώρα που θα αρχίσουν να τους κοπανάνε οι περίοικοι θα φοβηθούμε ?
  Απλώς πρέπει να σταματήσουν να τους ταΐζουν οι Ελληνικές εταιρίες και οι καραγκιόζηδες συμπατριώτες μας που πάνε εκεί να ψωνίσουν μαϊμού και να πηδήξουν.

 10. μανώλης avatar
  μανώλης 03/04/2008 23:32:51

  Σίγουρα οι Σκοπιανοί χάσανε. Πιθανόν να μην μπουν ποτέ στο ΝΑΤΟ, πιθανόν να έχουν προβλήμματα με τους ανατολικούς και δυτικούς τους γείτονες, όσες εγγυήσεις και να τους έδωσε ο πλανητάρχης, μπορεί να μην μπουν ποτέ στην Ε.Ε. ...
  Αλλά εγώ θέλω κάποιος να μου εξηγήση: Εμείς τι κερδίσαμε; Για να νιώσω και εγω Εθνικα υπερήφανος. Γιατι μέχρι τώρα ...δεν.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.