#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
28/07/2009 02:51
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ιδιωτικές εταιρίες φύλαξης αναλαμβάνουν δράση στο Αφγανιστάν.

 

Η ιδιωτικοποίηση πάει παντού. Το αμερικανικό Πεντάγωνο βρίσκεται στη διαδικασία μίσθωσης ιδιωτικού στρατού ο οποίος και θα είναι υπεύθυνος για την προστασία των Αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων στο Αφγανιστάν. Στις 10 Ιουλίου ξεκίνησε η πρόχειρη διερεύνηση προκειμένου να βρεθεί η κατάλληλη εταιρία η οποία ύστερα από διαγωνισμό θα αναλάβει την παροχή υπηρεσιών φύλαξης για περίπου 50 ή και περισσότερες προκεχωρημένες βάσεις και φυλάκια σε ολόκληρο το Αφγανιστάν.

Η χρήση και εκμετάλλευση ιδιωτικών εταιριών για λόγους φύλαξης στρατιωτικών εγκαταστάσεων δεν είναι κάτι το καινούργιο καθώς οι ΗΠΑ έκαναν εκτεταμένη χρήση της μεθόδου σε όλη τη διάρκεια της παραμονής των στρατευμάτων τους στο Ιράκ. Η εταιρία Blackwater είναι χαρακτηριστικό και ίσως το πλέον διαβόητο παράδειγμα. Μάλιστα επειδή η πλειονότητα των ιδιωτικών φρουρών της εταιρίας στο Ιράκ είχαν καταγωγή την Ουγκάντα, το ανέκδοτο που κυκλοφορούσε μεταξύ των Αμερικανών στρατιωτών  είχε να κάνει με την απαραίτητη γνώση του συνθήματος «Jambo, rafiki!» που σημαίνει «Γεια σου φίλε» στα Σουαχίλι και που ήταν αναγκαίο προκειμένου να μπορέσει  κάποιος να μπει στην τραπεζαρία της μονάδας…

Έτσι λοιπόν και σήμερα, οι Αμερικανοί ιθύνοντες κρίνουν ως αναγκαία την πρόσληψη ιδιωτών εργολάβων ασφάλειας για ανάπτυξη στο Αφγανιστάν. Τον Νοέμβριο η κυβέρνηση προκήρυξε πρόσκληση ενδιαφέροντος για την φύλαξη εγκαταστάσεων στο νότιο Αφγανιστάν. Τον Ιανουάριο, η Βρετανική εταιρία ασφάλειας AEGIS κέρδισε το συμβόλαιο της διαχείρισης του “armed contractor oversight directorate,” που είναι  το αρμόδιο  διευθυντήριο για την παρακολούθηση όλων των  εργολαβιών ένοπλου προσωπικού και εταιριών ασφάλειας  που προσλαμβάνονται από τον Αμερικανικό στρατό.

Η κλιμάκωση  όμως της χρήσης ιδιωτικών εταιριών στο Αφγανιστάν μπορεί να καταλήξει προβληματική. Όπως αναφέρεται, οι κάτοικοι της Καμπούλ αρχίζουν να δυσανασχετούν με τις αυξημένες πλέον φάλαγγες τεθωρακισμένων Τζιπ και  θηριωδών SUV που διασχίζουν τη πόλη μπλοκάροντας την κίνηση και στα οποία οι επιβαίνοντες χαίρονται επιδεικνύοντας τα όπλα τους στους τρομαγμένους Αφγανούς.

Strange Attractor 

Πηγή:Danger  Room στο  www.wired.com

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Nick avatar
  Nick 28/07/2009 08:02:04

  Μια σοβαρή εταιρεία του χώρου δεν θα είχε στις τάξεις της πρώην δολοφόνους, εμπόρους ναρκωτικών και μπράβους. Αλλά βλέπετε, είναι πολλά τα λεφτά, Άρη...

  Σημ: Πλέον η Blackwater λέγεται Xe και την έδιωξαν από το Ιράκ λόγω της γνωστής της συμπεριφοράς απέναντι στους Ιρακινούς πολίτες..

 2. anonyma avatar
  anonyma 28/07/2009 12:36:22

  τι σοβαρή ιδιωτική εταιρεία φύλαξης θα ήταν αν δεν είχε στις τάξεις της όλους αυτους τους "μισθοφόρους" ...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.