#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
22/03/2011 08:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ιαπωνία και Λιβύη: οι ατμομηχανές της παγκόσμιας οικονομικής ανάταξης;

[caption id="attachment_92568" align="alignnone" width="600" caption="Βρετανικό α/φος ανεφοδιασμού στις επιχειρήσεις της Λιβύης"][/caption]

Η παγκόσμια οικονομική κρίση, αν και ξεκίνησε από τον τραπεζικό κλάδο μετετράπη σε κλασική καπιταλιστική: κρίση ενεργού  ζήτησης, μείωση παραγωγής, αρνητικοί ρυθμοί ανάπτυξης, ανεργία.

Η βιβλική καταστροφή στην Ιαπωνία, αν και είναι πρόσφατη και κάθε εκτίμηση είναι πολύ πρόωρη, μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια για τις δυτικές οικονομίες. Η ανοικοδόμηση των υποδομών της Ιαπωνίας είναι πιθανό να γίνει αποκλειστικά  με δυτικά κεφάλαια.  Τόσο με τις όμορες ασιατικές χώρες, όσο και με τη Ρωσία, η Ιαπωνία έχει κακές σχέσεις σε κάθε επίπεδο. Άρα είναι μονόδρομος και για αυτήν, η προσφυγή για βοήθεια στις ΗΠΑ και την ΕΕ για την γρήγορη αποκατάσταση των πληγών της.

Άμεσο αποτέλεσμα της ιαπωνικής καταστροφής είναι η- σε διεθνές επίπεδο- αμφισβήτηση της επιλογής της «καθαρής» πυρηνικής ενέργειας. Είναι πιθανό η ενεργειακή πολιτική και έρευνα  των ανεπτυγμένων χωρών να οδηγηθεί σε τελείως διαφορετικά –από τα γνωστά-μονοπάτια.

Από την άλλη, η επέμβαση στη Λιβύη μοιάζει να μην έχει λογική. Το 2% των πετρελαϊκών αποθεμάτων που υπάρχουν εκεί, η προαιώνια δυσπιστία έναντι του Καντάφι δεν δείχνουν πειστικοί λόγοι για  στρατιωτική ανάληψη δράσης.  Πύραυλοι Κρουζ, Τόμαχοκ και λοιπά «αναλώσιμα» θα πρέπει να αντικατασταθούν μετά το τέλος των επιχειρήσεων. Μήπως απλά η Γαλλία, η Βρετανία και οι ΗΠΑ απλά «ξεστοκάρουν» και ξαναδίνουν δουλειά στην πολεμική βιομηχανία;

Ήτοι, είναι εύλογο το ερώτημα αν, ένα τυχαίο γεγονός τεράστιας φυσικής καταστροφής, το οποίο δημιούργησε «βιομηχανικά ατυχήματα μεγάλης έκτασης», σε συνδυασμό με τη συνειδητή επιλογή για έναν περιφερειακό πόλεμο από αέρος και θαλάσσης (χωρίς τη συμμετοχή χερσαίων δυνάμεων) αποτελέσουν τις ατμομηχανές της παγκόσμιας οικονομικής ανάταξης.

Δεν θα είναι παράλογο αν σε λίγους μήνες οι ΗΠΑ και η ΕΕ «καμαρώνουν» για τους «ανοδικούς δείκτες» βιομηχανικής παραγωγής, καθώς και για νέα ενεργειακά πρότζεκτ, που στόχο θα  έχουν την απεξάρτηση από την πυρηνική ενέργεια.

 

Μικρός Οδυσσέας

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. kanapes avatar
  kanapes 22/03/2011 09:27:14

  Μαλλον ξεχνας το desertec (googleit).

  Εκει ειναι το χρημα και γιαυτο γινονται ολα. Στο πρωτο σκελος του αρθρου σου εχεις δικιο. Θα χρειαστει ενα ιδεολογικο προσχημα (οχι στα πυρηνικα) απο απλους πολιτες για να αναδειχθει η επικρατεστερη λυση των ΑΠΕ και να τα δωσουν οι κυβερνησεις.....!!!!

 2. kanapes avatar
  kanapes 22/03/2011 09:33:29

  http://archaeopteryxgr.blogspot.com/2011/03/blog-post_20.html

  • αλλενάκι avatar
   αλλενάκι @ kanapes 22/03/2011 11:43:51

   το καλό να λέγεται
   :)

   http://allenaki.wordpress.com/2009/07/14/desertec/

   • archaeopteryx avatar
    archaeopteryx @ αλλενάκι 22/03/2011 13:50:37

    α... σίγουρα! Από το αλλενάκι το πήρα χαμπάρι... και μάλιστα έλεγα τότε, "ναι... καλά... φαντασιώσεις". Είναι επίσημη στρατηγική της "Ευρώπης" αλλά ενδιαφέρει ΜΟΝΟ τους Γερμανούς. Όλοι οι άλλοι ούτε ανάγκη έχουν ούτε τίποτα. Και λιγότερο τους Ισπανούς και τους Ιταλούς.

    Τώρα το ερώτημα είναι εάν οι Γαλλο-αγγλο-αμερικάνοι χαλούν λεφτά (και ίσως αίμα, σίγουρα Λίβυων) για τα Γερμανικά σχέδια, ή για να χαλάσουν τα Γερμανικά σχέδια. Όποιος το απαντήσει αυτό, κερδίζει μια βραδιά στο Μέγαρο χαχαχάαα.

    • αλλενάκι avatar
     αλλενάκι @ archaeopteryx 22/03/2011 14:12:42

     Από τότε σε εκείνο το άρθρο εκφράζαμε απορία για την παρουσία της Γερμανίας σε όλη τη Σαχάρα με το Desertec και την παντελή απουσία της Γαλλίας από το πρότζεκτ.

     Το Desertec εξηγεί πολλά από όσα συμβαίνουν σήμερα
     Η Γερμανία δεν θέλει πόλεμο στη Β. Αφρική και στη Λιβύη γιατί χαλάει το έργο, η Γαλλία που δεν είναι μέσα στο έργο δεν τη χαλάει καθόλου να το χαλάσει...

     Και ο Νοών Νοείτω έγραψε ότι η Ευρώπη ξαναβάζει πόδι στην Β Αφρική.

     • αλλενάκι avatar
      αλλενάκι @ αλλενάκι 22/03/2011 14:16:29

      Η Γερμανία δεν θέλει ΚΑΝΕΝΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΜΠΑΧΑΛΟ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΑΦΡΙΚΗ ΕΙΔΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ DESERTEC.

      To Desertec είναι διασυνδεδεμένο με πολλά γερμανικά πανεπιστήμια και με πανεπιστήμια σε όλες τις χώρες του Μαγκρέμπ.

      Γιατί δεν συμμετείχε η Γαλλία στο project; Την πέταξε έξω η Γερμανία;

     • archaeopteryx avatar
      archaeopteryx @ αλλενάκι 22/03/2011 14:43:43

      Η Γαλλία δεν έχει ανάγκη από ρεύμα, είναι πυρηνικότατη, ίσως για αυτό. Και για το Desertec των Γερμανών βομβαρδίζουν οι Αμερικάνοι και οι Γάλλοι; Τόοοοσο έξυπνοι είναι οι Γερμανοί;

     • sawas avatar
      sawas @ archaeopteryx 22/03/2011 17:45:48

      "Η Γαλλία δεν έχει ανάγκη από ρεύμα, είναι πυρηνικότατη, ίσως για αυτό"

      Αυτά είναι τα αντικρουόμενα συμφέροντα, σήμερα.

      Έτσι θα έχουν οι Γάλλοι κάθε λόγο να καθυστερούν την υλοποίηση του έργου (αν πατήσουν πόδι στην Λιβύη), όσο οι Γερμανοί θα αυξάνουν τα κριτήρια ασφάλειας των πυρηνικών μονάδων στο βαθμό που το κόστος παράγωγης τους θα είναι ασύμφορο ή ίσο με το κόστος παραγωγής στα ΑΠΕ-Desertec.

      Βέβαια πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού και του συμβιβασμού-συμψηφισμού, οπότε όλα τα σενάρια είναι ανοικτά!!!

      Οι Αμερικανοί μπήκαν μέσα για 2 λόγους α) πετρέλαιο-σφαίρα επιρροής β) είδαν φως!!!!

 3. sawas avatar
  sawas 22/03/2011 10:30:28

  Το πρόβλημα είναι πως για κάθε "πύραυλο" πρέπει να χρεωθούν επιπλέον ώστε να τον ξεπληρώσουν-αναπληρώσουν. Αυτό θα οδηγήσει σε αύξηση του χρέους το οποίο πρέπει να αποπληρωθεί........................από ποιον όμως?

  Το καλό σενάριο λέει, να πέσει ο Καντάφι, να αναλάβουν οι Δυτικές επιχειρήσεις την ανοικοδόμηση και να εισρεύσουν κεφάλαια στις δυτικές χώρες.

  Το κακό σενάριο είναι να μείνουν με τα "τιμολόγια αγοράς" στο χέρι και να τα πληρώσουν οι Λαοί (ΗΠΑ, Γαλλια, Αγγλια, κτλ)

  Οψόμεθα

  • Μικρός Οδυσσέας avatar
   Μικρός Οδυσσέας @ sawas 22/03/2011 13:29:48

   Οι λαοί τα πληρώνουν πάντα αλλά με ευκολίες πληρωμής

 4. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 22/03/2011 11:45:35

  Mπορεί να συμβεί Οδυσσέα, το σκέφτομαι και εγώ, με την προϋπόθεση όμως ότι η Λιβύη θα λήξει εδώ...

  Διαφορετικά...

  • Μικρός Οδυσσέας avatar
   Μικρός Οδυσσέας @ αλλενάκι 22/03/2011 13:26:43

   Ναι έχεις δίκιο. Για αυτό λέω ότι είναι πρόωρη εκτίμηση. Άμα πάμε σε πολυετή εμπλοκή, τεμαχισμό της Λιβύης στον 18ο μεσημβρινό κτλ πάμε αλλού

  • ΒΡΑΧΟΣ avatar
   ΒΡΑΧΟΣ @ αλλενάκι 22/03/2011 13:55:15

   Ψάξε "Τσώρτσιλ, 1942"...

 5. ΒΡΑΧΟΣ avatar
  ΒΡΑΧΟΣ 22/03/2011 13:09:08

  Η κρίση στην Λιβύη είναι προεόρτια...Αλλού κοιτάξτε...

  • Μικρός Οδυσσέας avatar
   Μικρός Οδυσσέας @ ΒΡΑΧΟΣ 22/03/2011 13:27:11

   Για λέγε, για λέγε

   • ΒΡΑΧΟΣ avatar
    ΒΡΑΧΟΣ @ Μικρός Οδυσσέας 22/03/2011 13:50:32

    Δεν μπορώ, δεσμεύομαι...
    Κοίτα βορειότερα...
    Υπάρχει "Δακτυλίδι της Φωτιάς" στην Μεσόγειο...
    Αυτά είναι "προσεισμοί"...
    Μόνο αυτό: Αναρωτήσου τι δεν λένε οι Ισραηλινοί και τι λένε οι Κούρδοι...

 6. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 22/03/2011 14:11:07

  Ενεργειακά, αυτό που εγινε στην Ιαπωνία έβαλε ένα βύσμα στους Γερμανούς Κεντρικούς Σχεδιαστές, με μέγεθος κολοκύθας.

  Η made in Germany "Ευρωπαϊκή" ενεργειακή πολιτική είναι βασικά πυρηνική. (h++p://archaeopteryxgr.blogspot.com/2011/03/1_20.html) Δηλαδή αποφάσισαν όσοι ήδην είχαν πυρηνικά (βασικά Σουηδοί και Γερμανοί) να πούνε Οχι στον άνθρακα (Σουηδική ήταν η εφευρεση του φιανομένου του θερμοκηπίου, αλλά έγινε Γερμανική πολιτική από το 1987. (h++p://archaeopteryxgr.blogspot.com/2011/03/blog-post_4649.html)

  Τώρα, όπως είπε το Spiegel (και το έβαλα σε ανάρτηση (h++p://archaeopteryxgr.blogspot.com/2011/03/1_20.html) πιάστηκαν τα Πράσινα πουλιά από την μύτη τους, γιατί οι Πρασινοι που δήθεν φωνάζουν κατά του αερίου της μπύρας) ξεκίνησαν την αριστερή Πράσινη καριέρα τους κατά των (αμερικάνικων) πυρηνικών (όπλων), αλλά ακούνε πυρηνικό και βγάζουν σημαίες. Πήγαινε το σύστημα να τους τον βάλει λάου λάου με τις Πράσινες Π@π@ρες, αναγκάζεται η Μέρκελ να πει ότι κλείνει μερικά πυρηννικά, ξεσηκώθηκαν οι Γερμανοί βιομήχανοι που ΞΕΡΟΥΝ ότι τα αιολικά είναι απάτη (το έγραψε η Bild (h++p://archaeopteryxgr.blogspot.com/2011/03/blog-post_22.html )

  Και λέω εγώ και νομίζω συνηγορεί και ο savvas, θα τρέχουν να πείσουν 1) ότι έχουν λύσεις για το όχι τόσο κακό αέριο της μπύρας και 2) έλα μωρέ πως κάνετε έτσι δεν είναι κακή η ραδιενέργεια

  Αν με έπαιρνε θα είχα 100 ιστοσελίδες στα γερμανικά με τερατογενέσεις και μεταλλαγές απο ραδιενέργεια, γάτες με τρία κεφάλια από το Τσερνόμπυλ, λευχαιμίες, μόνιμη μόλυνση της τροφικής αλυσίδας και καταστροφολογία τούμπανο, να πάρουν τα κα_ίκια που με ταλαιπωρούν μία γεύση του τι εστί βερύκοκκο.

  Αν δεν λυπόμουν τους 20.000 νεκρούς από το τσουνάμι και τα φουκαράκια που παιδεύονται στο Fukushima, θα πανηγύριζα. Οι Γερμανοί στην πράσινη φάκα τους (και η Μπιρμπίλη με τον ΓΑΠ να φαντασιώνονται t. carabelae c. haidonis).

 7. kanapes avatar
  kanapes 22/03/2011 15:09:20

  Προς συνεχεια του σχολιου μου και για την ευκολια της συζητησης να πω οτι:

  1. Το σχεδιο ειναι για το desertec. Και ειναι η αρχη
  2. Η Γερμανια δεν χρειαζετε να επεμβει γιατι θα την εχουν στο τοιχο αν επεμβει. Αυτο το κανει η Αγγλια αφου οι βασιλιαδες εκει ειναι μεσα με τα κεφαλια στο σχεδιιο desrtec. Αρα απο την στιγμη που το αποτελεσμα το εχει η Γερμανια γιατι να πρεπει να ανακατευτει...?
  3. Σε μια παγκοσμιοιποιημενη κοινωνια ακομα και η Γαλλια με καποιους μεγαλομετοχους μπορει να υπαρχει στο σχεδιο desertec ακομα και αν δεν φενονται.
  4. Η Λιβυη θα φερει "εμπλεκομενη" και την Κρητη αυριο μεθαυριο. μεχρι το 2013 ληγη μια "συμβαση" με τους αγγλους για το αν θα θελουν να ανεξαρτητοποιηθουν. Ολο αυτο θα φερει γλεντια πολλα γλεντια σε πολλους με μεγαλες φαρδιες τσεπες. Λογο και ΑΟΖ με πετρελαια αλλα και επενδυσεων στα καλωδια τα υπογεια που θα περασουν απο την κρητη για το desertec.

  Εχει να δουμε πολλα στην περιοχη που αν ειχαμε πρωθυπουργο και πολιτικους με αρχ@@α θα ειχαμε λυσει το σχεδιαζομενο προβλημα στο οποιο μας εχωσαν.
  Παιζονται πολλα με την περιοχη μας που θα τα δουμε ολα.

  Πιστευω οτι με αλλους πολιτικους , τεχνοκρατες οικονομολογους, που εχουν δουλεψει σε μεγαλες εταιριες χρηματιστιριακες και γνωριζουν πολλα πραγματα, αυτην την εποχη με τις κοσμογονικες αλλαγες που γινονται θα μπορουσαμε να παιξουμε μεγαλο ρολο στο μελλον.....!!

 8. drider avatar
  drider 22/03/2011 15:47:11

  Εύστοχο άρθρο... Λέτε να είναι η αυγή του Μικρού Οδυσσέα;

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ drider 22/03/2011 19:20:01

   Ο Μικρός Οδυσσέας έχει ανατείλει εδώ και καιρό...

 9. melpo polygyrou avatar
  melpo polygyrou 23/03/2011 10:03:49

  Ελπίζω να μάθατε τί έγινε με τους φίλους μας τους φούρκους που τώρα δεν θέλουν πόλεμο στη Λιβύη. Οι ισραηλινοί τους κάναν τσακωτή με ιρανικά όπλα που πήγαιναν για Χαμάς. Σε λίγο καιρό δεν θα προλαβαίνουμε τα γεγονότα ...
  Το πράγμα μπερδεύεται πολύ και αυτό μόνο σε κακό μπορεί να βγάλει...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.