15/04/2012 11:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Θυμήθηκαν παραμονές εκλογών όσα έλεγε ο Σαμαράς εδώ και δυο χρόνια

Με κάθε τρόπο, ακόμη και με ξεκάθαρη παρέμβαση στο πολιτικό σκηνικό της χώρας, Ευρώπη και ΔΝΤ προσπάθησαν αρχικά να αποτρέψουν τις εκλογές και στη συνέχεια, με συνεχείς δηλώσεις, να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για συγκυβέρνηση. Κοινοτικοί αξιωματούχοι αλλά και η Κ. Λαγκάρντ, όπου βρεθούν κι όπου σταθούν δεν παραλείπουν να μας προειδοποιήσουν για τις απαιτήσεις τους. Προφανώς έτσι πιστεύουν ότι ο κόσμος θα επηρεαστεί, θα ξεχάσει εύκολα και θα αποδεχθεί λύσεις τύπου… Παπαδήμου. Συγκυβερνήσεις ευκαιριακές και θνησιγενείς.

Στη μάχη για να «αναστήσουν» τους πρόθυμους του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι βλέπουν σωτηρία μόνο μέσω συγκυβερνήσεων, οι ιθύνοντες των Βρυξελλών έχουν αρχίσει να ξαναζεσταίνουν τη «σούπα» των αναπτυξιακών μέτρων. Ό,τι τους έλεγε δηλαδή τόσο καιρό ο Σαμαράς, αποφασίζουν να το υλοποιήσουν προεκλογικά.

Στόχος να… ρέει το χρήμα τις επόμενες εβδομάδες, είναι σύμφωνα με τα ρεπορτάζ η πρόθεση των Βρυξελλών. Θα προσπαθήσουν να επανακκινήσουν την ελληνική οικονομία στο πλαίσιο ενός ευρωπαϊκού σχεδίου ανάπτυξης, ενός είδους σχεδίου Μάρσαλ δηλαδή. Την Τρίτη ο Χ. Μπαρόζο θα δώσει συνέντευξη τύπου με στόχο να δώσει τις κατευθύνσεις για την αξιοποίηση 14,5 από τα 22,5 δις του ΕΣΠΑ, αυτού που δεν έχουν καταφέρει να απορροφήσουν δύο χρόνια τώρα οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Παράλληλα, θα δώσει τις κατευθύνσεις για την αξιοποίηση των δύο Ταμείων Εγγυοδοσίας, ένα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις κι ένα για τα έργα υποδομών, τους μπλοκαρισμένους οδικούς άξονες στην ουσία. Τα δάνεια που θα μπορούσαν να εξασφαλιστούν θα ξεπεράσουν τα 5 δις ευρώ.

Τις επόμενες ημέρες θα έλθει στην Αθήνα και ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης για την Ελλάδα, Χορστ Ράιχενμπαχ, για να συζητήσει τους τρόπους ενίσχυσης της ρευστότητας της αγοράς.

Γενικότερος στόχος να δοθούν άμεσα επιδοτήσεις και δάνεια άνω των 6 δις για την ανασυγκρότηση της Ελλάδας. Ο στόχος είναι προφανής: Μέσα στην προεκλογική περίοδο να παίξουν το χαρτί της ανάπτυξης, να δοθεί στους Έλληνες η ελπίδα ότι θα βγουν από το αδιέξοδο.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ο Βενιζέλος μιλά για ευκαιρίες, για μνημόνιο ανάπτυξης και άλλα τέτοια. Αυτό είναι το μόνο του όπλο για να πείσει τον κόσμο να τον ψηφίσει. Από φρούδες ελπίδες και επικοινωνιακά κόλπα άλλο τίποτε. Με το «λεφτά υπάρχουν» εξελέγησαν άλλωστε.

Να θυμίσουμε απλώς ότι ο Αντ. Σαμαράς από το Ζάππειο 1 ακόμη μιλούσε για Ανάπτυξη, την ώρα που οι άλλοι μιλούσαν για καταστροφή. Εν πάσει περιπτώσει, δεν είναι ώρα για κριτική αφού προέχει το μέλλον της πατρίδας. Κι αν στο ΠΑΣΟΚ επιχειρήσουν να παίξουν το παιχνίδι της επικοινωνίας που τόσο καλά γνωρίζουν, θα πρέπει όλοι να είμαστε προετοιμασμένοι. Μαυρογυαλούρους έχουμε ξαναδεί και το όποιο σχέδιο ανάπτυξης άλλωστε δεν έχει κομματικό χρώμα.

Είναι, από την άλλη, η ευκαιρία της Νέας Δημοκρατίας. Με σωστές επιλογές προσώπων και πρακτικών μπορεί να κάνει δική της σημαία διακυβέρνησης την ανάπτυξη της χώρας. Η ανασυγκρότηση μιας διαλυμένης από τα Μνημόνια Ελλάδας είναι το καλύτερο όραμα για τους πολίτες.

Τα χρήματα που θα… ρέουν, όπως λένε στις Βρυξέλλες, δε μας δίνονται χαριστικά. Δικά μας λεφτά είναι που η ανικανότητα τους ΓΑΠ, της κυβέρνησή τους, του κ. Χρυσοχοϊδη ως υπουργού Ανάπτυξης (και της κ. Κατσέλη βεβαίως) δεν επέτρεψε την απορρόφησή τους.

Τώρα που ο Σαμαράς είναι ένα βήμα πριν τη διακυβέρνηση της χώρας, μπορεί να κάνει πολλά αρκεί να διδαχθεί από τα λάθη των προηγούμενων.

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Νίκος Αργεάδης avatar
  Νίκος Αργεάδης 15/04/2012 12:07:20

  "...για την αξιοποίηση 14,5 από τα 22,5 δις του ΕΣΠΑ, αυτού που δεν έχουν καταφέρει να απορροφήσουν δύο χρόνια....
  Χα, χα, χα, Άμα ήταν να μασήσουν μίζες και να φουσκώσουν το Δημόσιο με χρέη να βλέπατε πόσο αποτελεσματικά θα τα "απο-ρουφούσαν".
  Χρόνια Πολλά!

 2. Μάκης Π. avatar
  Μάκης Π. 16/04/2012 10:25:47

  Χριστός Ανέστη, Χρόνια Πολλά και Καλή Λευτεριά.
  Κάποιες φορές εξατμίζονται τα σχόλια μου φίλε factorx ενώ, δεν είναι υβριστικά, πράγμα πολύ παράξενο για blog το οποίο θέλει κατ' αρχήν να προβληματίσει.
  Το έχω ξαναπεί ότι, σκέπτομαι δεξιόστροφα πλην όμως ελεύθερα και αυτό δεν μπορεί εύκολα να αλλάξει από μια ηλικία και μετά. (Από κανάρα σε κανάρα.....)
  Δεν χρειάζεται τεκμηρίωση η άποψή μου ότι, έχουμε υποστεί ένα Εθνικό "στραπάτσο" με ευθύνη του ΠΑΣΟΚ. Άλλο πράγμα οι ευθύνες για τα οικονομικά κι άλλο για το στραπάτσο....
  Καλός είναι λοιπόν ο κ. Σαμαράς και τα έλεγε βέβαια αυτά τα περί ανάπτυξης και επανεκκίνησης που γράφεις στο άρθρο κι ήμουν κι εγώ εκεί και άκουγα υπομονετικά και χειροκροτούσα.....
  Γιατί όμως έχω την εντύπωση ότι, οι ξένοι ήταν και παραμένουν ανυποχώρητοι απέναντι στις ήπιες και μέτριες αντιδράσεις ;
  Αδερφέ , οι τύποι δεν είναι καθόλου υπομονετικοί και συμπονετικοί!
  Είναι κερδοσκόποι, καιροσκόποι και συμφεροντολόγοι με τη Δύση να παίζει έναν άλλο ρόλο, καιρό τώρα μετά την επικράτηση των ΗΠΑ.
  Θα επικαλεσθώ τη λογική σου ισχυριζόμενος ότι, το λαϊκίστικο ΠΑΣΟΚ του "λεφτά υπάρχουν" αποκλείεται να ήθελε να εκτεθεί στο βαθμό που συνέβη και τελικά να καταστραφεί ...... παρά τα άπταιστα Αμερικάνικα του τέως Αρχηγού του.
  Αλήθεια γιατί τώρα, σ' αυτήν την αξιωματικά περιορισμένη προεκλογική περίοδο θέλουν οι ξένοι να μας δώσουν ελπίδα και πόσο άραγε θα διαρκέσει αυτή η ψευδαίσθηση ;
  Μήπως επειδή τώρα αντελήφθησαν ότι, ο εξαθλιωμένος λαός θα έχει πλέον τη δυνατότητα να ομιλεί σε διακυβερνητικό επίπεδο ;
  Μήπως ακόμη κι οι "νοικοκυραίοι" χρειάζονται για πρώτη φορά σήμερα αυτό το ισχυρό εσωτερικό πολιτικό αντίβαρο κάποιων άλλων κομμάτων, προς διατήρηση της ισορροπίας σε ένα ιδιαίτερο Ευρωπαϊκό περιβάλλον όπου, η συμπεριφορά της βαρύτητας έχει αλλάξει και δεν μπορεί εύκολα να προσδιοριστεί ;
  Μήπως θα πρέπει να ενεργοποιηθούν (αυτόματα) και άλλα αντίβαρα εκτός Ελλάδος με ισχυρές μαγνητικές δυνάμεις ; (βλέπε Πούτιν).
  Μήπως αν δεν αξιοποιηθεί η ύπαρξη όλων αυτών των δυνάμεων τότε, το μέλλον της ΝΔ θα διαγραφεί νομοτελειακά όμοιο και απαράλλαχτο με αυτό του ΠΑΣΟΚ ;
  Εύχομαι να έχει καταλάβει ο κ. Σαμαράς τι ακριβώς συμβαίνει με τους ξένους και να εκμεταλλευθεί την ιστορική πρωτοτυπία του εκλογικού αποτελέσματος κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
  Προσωπικά θα ενισχύσω το αντίβαρο.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.