#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
30/07/2011 13:52
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Θυμάστε τι γράφαμε για το "Φαινόμενο Λαυρεντιάδη;Σαν "βόμβα" έσκασε στην πολιτική-οικονομική-δημοσιογραφική διαπλοκή η είδηση ότι ερευνάται σκάνδαλο υπεξαίρεσης 51 εκατ. ευρώ στην Proton Bank και ότι με απόφαση της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες ζητείται να παγώσει η κίνηση όλων των τραπεζικών λογαριασμών του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, βασικού μετόχου της τράπεζας και άλλων.

Αφιερώνουμε λοιπόν σε όσους ανόητους ή αδίστακτους τσίμπησαν το δόλωμα και αναγόρευσαν σε καθοριστικό παράγοντα και ρυθμιστή του πολιτικού μας βίου τον κ. Λαυρεντιάδη όσα κατά καιρούς έχουμε γράψει γι αυτόν.

Ερωτήματα για το "φαινόμενο Λαυρεντιάδη"

(Με αφορμή την ανακοίνωση της Χ.Κ. Τεγόπουλος ότι εταιρεία ΝΕΠ Εκδόσεις ΑΕ (συμφερόντων των Λαυρεντιάδη – Κυριακίδη) απέκτησε το 9, 2% των μετοχών της εταιρείας)

1. Γιατί η πιάτσα βοά ότι η ιδιοκτήτρια της Ελευθεροτυπίας, Μ. Τεγοπούλου δεν έχει δώσει τη συγκατάθεσή της στην εξαγορά του πακέτου των μετοχών από τους Κυριακίδη – Λαυρεντιάδη; Το μήνυμα που έστειλε μέσω της εφημερίδας ότι κάποιοι προσπαθούν να μετατρέψουν την τέταρτη εξουσία σε μέσο ξεπλύματος μαύρου χρήματος σε ποιον απευθύνεται;

2. Ο κ. Λαυρεντιάδης δεν είναι ο παραδοσιακός πλούσιος, αυτό που θα λέγαμε «τζάκι» με παρελθόν και πολύ χρήμα. Έπαιξε με την εταιρεία του, πούλησε και πήρε 600 εκατ. ευρώ αλλά από εκεί και έπειτα δεν έχει καμιά μηχανή που κόβει χρήματα. Πώς τότε αγοράζει ότι βρει και όσο – όσο. Για παράδειγμα γιατί έδωσε 70 εκατ. ευρώ, τα διπλάσια απ΄ ότι αξίζει για την Protοn Bank;

3. Γιατί αγόρασε μια σειρά από «παλτά» του χώρου των ΜΜΕ που τώρα είναι για κλείσιμο; Επίσης, γιατί συνεχίζει να δίνει χρήμα σε εκδότες και επιχειρηματίες βγάζοντάς τους από τη δύσκολη οικονομική κατάσταση;

4. Ποια η σχέση του με τον αμερικανικό παράγοντα και το περίφημο think tank που ίδρυσε ώστε να βάλει την ελληνική διπλωματία πιο καλά στο παιχνίδι της Ουάσιγκτον;  Είναι γνωστό πάντως ότι πάγια αγωνία των αρμόδιων κύκλων στην Ουάσιγκτον είναι ο έλεγχος των (αντιαμερικανικών) ΜΜΕ στην Ελλάδα.

5. Και τελικά που το πάει ο κ. Λαυρεντιάδης; Σε ένα τόσο άναρχο τοπίο των ελληνικών ΜΜΕ μήπως είναι ο λύκος που έρχεται να φάει τα πρόβατα; Ή μήπως μέσω των ΜΜΕ θέλει να κυριαρχήσει χωρίς κίνδυνο στα ελληνικά επιχειρηματικά δρώμενα;

Να υπενθυμίσουμε απλώς ότι κάτι ανάλογο επιχείρησε και ο αλήστου μνήμης Γ. Κοσκωτάς και δείτε που κατάντησε. Μόνο που ο «συμπαθητικός χοντρούλης» είχε απέναντί του το σύνολο των παραδοσιακών εκδοτών, ενώ ο κ. Λαυρεντιάδης τους έχει κάνει φίλους…

Πάντως, αν ζούσε ο μακαρίτης ο Κίτσος Τεγόπουλος θα τον είχε ήδη καλέσει στο γραφείο του και θα του είχε πει: «Δεν ξέρω τι θα κάνεις, αλλά αύριο το πρωί θέλω τις μετοχές στο γραφείο μου». Αλλά είπαμε. Μαζί με τους θεσμούς εκπίπτουν και οι …στυλοβάτες τους.

 ΣυνεταιρισμόςΛιβάνη – Λαυρεντιάδη στα "Επίκαιρα"

Την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου υπεγράφη μεταξύ της «ΕΚΔΟΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΒΑΝΗ ΑΒΕ» και της «Π. ΚΥΡΙΑΚΙΔΗ – ΕΚΔΟΣΕΙΣ – ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΑ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» καταστατικό σύστασης νέας εταιρείας με την επωνυμία «ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» και τον διακριτικό τίτλο «ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΠΙΚΑΙΡΑ Α.Ε». Το ποσοστό του κάθε εταίρου ορίζεται στο 50% ενώ πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος αναλαμβάνει ο κ. Ηλίας Λιβάνης .Σκοπός της υπό σύσταση εταιρείας είναι η έκδοση και εμπορία πάσης φύσεως εντύπων καθώς και η ανάπτυξη και παραγωγή συστημάτων πολυμέσων (MULTIMEDIA) και πάσης φύσεως ηλεκτρονικών εκδόσεων. Στη νέα αυτή εταιρεία μεταβιβάζονται από την «ΕΚΔΟΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΒΑΝΗ ΑΒΕ» τα εμπορικά σήματα των περιοδικών «ΕΠΙΚΑΙΡΑ» και «ΜΕΤΡΟΠΟΛΙΤΑΝ».

Ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ πρόεδρος της Proton Bank !

Ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Ντάνιελ Σπέκχαρντ τοποθετήθηκε στη θέση του προέδρου της Proton Bank, αντικαθιστώντας τον επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη ο οποίος αποχώρησε. Διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας αναλαμβάνει ο Ρούντολφ Όλντεμαν πρώην διευθύνων σύμβουλος της ολλανδικής ABN AMRO. Ο κ. Λαυρεντιάδης δηλώνει ότι θα παραμείνει βασικός μέτοχος της επενδυτικής τράπεζας.

Ορισμένες φορές κάποιες ειδήσεις είναι τόσο εντυπωσιακές από μόνες τους που χάνουμε τα λόγια μας. Εκεί που κανείς δεν το περίμενε (ή μήπως το περίμεναν κάποιοι) ανακοινώθηκε ότι στη θέση του Λ. Λαυρεντιάδη στην Proton Bank θα βρίσκεται στο εξής ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ. Ντ. Σπέκχαρντ. Λογικό να μένουμε όλοι άναυδοι αλλά τελικά ίσως υπάρχουν πολλά κομμάτια της αλυσίδας που αν τα συνδυάσεις βγάζεις νόημα. Κρίκοι μιας αλυσίδας με πολλά – πολλά ερωτήματα:

Γιατί ο κ. Σπέκχαρντ άφησε το διπλωματικό σώμα για να γίνει πρόεδρος μιας ελληνικής τράπεζας των χαμηλότερων βαθμίδων κι όχι κάποια πρωτοκλασάτη;
Γιατί ο κ. Λαυρεντιάδης εγκατέλειψε τα πάντα κι έφυγε στη Βρετανία και την Ελβετία; Πριν μερικούς μήνες ήταν ο Μίδας που ότι άγγιζε γινόταν χρυσάφι, τώρα τι έγινε; Αγόρασε τα μισά Media της χώρας, είχε πολλές εταιρείες, δύναμη, κονέ στην εξουσία, τώρα τι μεσολάβησε;

ΣΧΟΛΙΑ

 1. AZ avatar
  AZ 30/07/2011 14:09:13

  ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΧΑΘΕ ΑΧΥΡΑΝΘΡΩΠΟ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΘΕΑΤΟΙ...

  ΑΖ

 2. Orestios avatar
  Orestios 30/07/2011 14:29:19

  Η Μεταπολίτευση βρίθει "φαινομένων" τέτοιου τύπου.

 3. alvita avatar
  alvita 30/07/2011 16:22:33

  Σε αντίστοιχη θέση με τον Σπέκχαρντ, αλλά σε ετειρεία του ενεργειακού τομέα (πετρέλαια, φυσικό αέριο Κασπίας, για τα οποία ενδιαφέρονται σφόδρα οι αμερικάνοι) μετέχει και ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στο Μπακού.

 4. Bulsara avatar
  Bulsara 30/07/2011 17:17:51

  Προσέξτε μόνο μήπως τα “φαινόμενα απατούν” ! Γιατί εκτιμώ ότι η κατάληξη αυτής της ιστορίας θα καταδείξει (α) ότι η Αρχή για το ξέπλυμα δεν έχει, τουλάχιστον, σύγχρονη τεχνοκρατική επάρκεια για κατάδειξη όσων καταλογίζει, (β) ότι ο κ. Λαυρεντιάδης θα λάβει ΚΑΙ κρατική ΚΑΙ δικαστική πιστοποίηση επιχειρηματικής εντιμότητας και (γ) ότι η ευρισκόμενη σε ανοδική πορεία Proton και οι μικρομέτοχοί της θα πληρώσουν τελικά το όποιο μάρμαρο, όπως συμβαίνει στην Ελλάδα !

  Εκτιμώ, δηλαδή, ότι η ιστορία θα αποδειχθεί ΦΙΑΣΚΟ ! Συνεπώς, εκείνο που θα απομένει για διερεύνηση θα είναι το ΠΟΙΟΙ το δημιούργησαν, ΠΟΙΟΙ το έστησαν και με ΠΟΙΑ αυταπόδεικτα οφέλη!

  Καταρχάς αναρωτήθηκαν οι αρχές αν η Proton διέθετε 51 εκατ. € ;
  Γιατί οι ισολογισμοί της λένε σαφώς ότι ΔΕΝ διέθετε !
  Συνεπώς, πως μπορεί να υπεξαιρεθεί χρήμα που ΔΕΝ υπήρχε ;

  Πολύ υποπτεύομαι ότι η Αρχή κάνει τους υπολογισμούς της όπως κάποτε οι συνοικιακοί μπακάληδες. Τεκμαίρει την “υπεξαίρεση” από τη διαφορά της τιμής της μετοχής της Τράπεζας στις 30.12.09 (€ 1,96) όταν μπήκε ο κ. Λαυρεντιάδης με εκείνη της 24.03.11 (€ 0,89) όταν πούλησε την πλειοψηφία των μετοχών του. Μιά σωστή αναγωγή οδηγεί πάνω-κάτω στο ΙΔΙΟ ποσό !

  Μάλιστα δεν θα συνιστά ούτε καν βλάβη των μικροεπενδυτών, μιάς και οι μετοχές αγοράσθηκαν από ελβετικό fund συμφερόντων … κ. Λαυρεντιάδη !

  Τέλος, απομένει η ταλαίπωρη Proton. Αυτή, όντως, θα έπρεπε να διαμαρτυρηθεί στην μαμά της (την Τράπεζα της Ελλάδος) γιατί ενώ άρχιζε να βρίσκεται σε ανοδική πορεία μετά την πτώση των ιδίων κεφαλαίων της λόγω των ομολόγων (στις 31.12.2010 είχε 276 εκατ. € που είχαν αυξηθεί σε 280 το πρώτο τρίμηνο του 2011 με ανοδικές προοπτικές) έρχεται αυτό το ΠΥΡΟΤΕΧΝΗΜΑ που όχι στραπατσάρει το όνομά της, αλλά πιθανώς συνιστά και το ΕΚΚΟΛΑΠΤΗΡΙΟ για την επαναπιστοποιημένη αναβάθμιση της επιχειρηματικής ηθικής του κ. Λαυρεντιάδη και τη θριαμβευτική επανεμφάνισή του στην ελληνική αγορά (;).

 5. alvita avatar
  alvita 30/07/2011 22:04:54

  Μεγάλο θέμα άνοιξες Μπουλσάρα με την αρχή ξεπλύματος. Είναι πολλά τα ερωτηματικά που υπάρχουν για την συγκεκριμένη αρχή. Οργανωτικά κ.λ.π.

 6. Dora avatar
  Dora 31/07/2011 18:10:04

  Αυτη στη φωτογραφια η....Μιμη ειναι, η χηρα του Α.Παπαντρεου???

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.