07/06/2009 21:43
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Θρίλερ με την διαφορά

 Το νέο exit poll που δίνει το Mega είναι

ΠΑΣΟΚ: 36,5 - 37

ΝΔ: 32,5

ΚΚΕ: 8,5 -9

ΛΑΟΣ: 6,5 -7

ΣΥΡΙΖΑ: 5

Οικολόγοι: 4

Λοιπά: 7

Νικολακόπουλος:  η διαφορά μπορεί να είναι και 3,8%.

Τρέμη: μα καλά τόσο έξω πέσαμε;

Άλλο διαφορά 4- 4,5% και άλλο 6-7% - γι αυτό στο ΠΑΣΟΚ είναι μέχρι στιγμής συγκρατημένοι και καλά κάνουν.

Προσωρινές εκτιμήσεις

Ο ένας στους δυο Έλληνες δεν πήγε να ψηφίσει. Αποδοκιμασία της ΝΔ και της πολιτικής. Οι ψηφοφόροι της ΝΔ προτίμησαν να πάνε για μπάνιο ή να ψηφίσουν μικρά κόμματα και ΛΑΟΣ.

Το ΠΑΣΟΚ κερδίζει καθαρά, αλλά δεν ξεπερνά την οροφή του στις εθνικές εκλογές του 2007 (38,1% - ενώ τώρα 37%στην καλύτερη). Ανεβάζει όμως τα ποσοστά του σε σχέση με τη ΝΔ λόγω της αποχής.

Ερώτημα: υπάρχει θετική ψήφος του εκλογικού σώματος στο ΠΑΣΟΚ;  Η γνώμη μας είναι οτι με την  αποχή δεν μπορούν να υπάρξουν ασφαλή συμπεράσματα

Η συμπίεση των ποσοστών του ΣΥΝ σημαίνει ότι περιορίζονται οι δεξαμενές του ΠΑΣΟΚ αριστερά

Η αύξηση του ΛΑΟΣ και η υπεροχή των ποσοστών της Κεντροδεξιάς συνολικά σημαίνει «συντηριτικοποίηση» της κοινωνίας (μετανάστες κλπ);

Η ψήφος αποδοκιμασίας πηγαίνει στα μικρά κόμματα (7%) και στους Οικολόγους. Αν όμως η προεκλογική εκστρατεία και οι αποκαλύψεις για το ρόλο τους κρατούσαν  ακόμα μια εβδομάδα θα πήγαιναν στο 1,5%

ΣΧΟΛΙΑ

 1. γάιδαρος avatar
  γάιδαρος 07/06/2009 21:53:11

  Δεν ξέρω τι λένε οι δημοσκόποι, αλλά εμείς στα Μαθηματικά λέμε ότι όταν έχουμε ένα δείγμα πάνω από το 10% του πληθυσμού τότε η πιθανότητα της ίδιας κατανομής στο σύνολο είναι σχεδόν 100% (θεωρία των μεγάλων αριθμών).

  Δηλαδή με το 10% των εκλογικών τμημάτων, και με τα αποτελέσματα από όλους τους νομούς το συνολικό ποσοστό θα είναι πρακτικά το ίδιο.

  Τώρα φαίνεται η διαφορά να βρίσκεται σε πολύ μικρότερο ποσοστό σε χσέση με τα exit poll. Η βραδυά θα έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον απο μαθηματικής απόψεως φυσικά.

 2. Ο Φυγάς avatar
  Ο Φυγάς 07/06/2009 21:57:12

  Προσωπικά θέλω να δώσω συγχαρητήρια στο Antinews που δεν αναπαρήγαγε τις διαρροές των «εταιρειών» δημοσκοπήσεων καθ΄ όλη την διάρκεια της ημέρας. Μας έδωσε ένα καλό μάθημα σε όλους εμάς που σπεύσαμε να τοποθετηθούμε. Θα υποθέσω ότι ήταν απλά θέμα πολιτικής διαίσθησης που λείπει από πολύ κόσμο

 3. factorx avatar
  factorx 07/06/2009 21:58:01

  Προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ 36,5% έναντι 32,6% του ΝΔ προβλέπει το exit poll της Κάπα Research για το in.gr και Το Βήμα, με επεξεργασία του συνόλου του δείγματος. Τρίτο κόμμα το ΚΚΕ με 8,4%. Ενισχυμένος ο ΛΑΟΣ με 6,8%. Στο 5,2% ο ΣΥΡΙΖΑ και 4,4% οι Οικολόγοι Πράσινοι.

  H αποχή των ψηφοφόρων από τις εκλογές φαίνεται να αγγίζει το επίπεδο ρεκόρ του 40%.

  Νωρίτερα, με επεξεργασία του 70% του δείγματος, η διαφορά υπέρ του ΠΑΣΟΚ ήταν 7,1 ποσοστιαίες μονάδες (37,7% ΠΑΣΟΚ και 30,6% ΝΔ).

  ΕΔΡΕΣ:

  ΠΑΣΟΚ: 8
  ΝΔ: 8
  ΚΚΕ: 2
  ΛΑΟΣ: 2
  ΣΥΡΙΖΑ: 1
  ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ: 1

 4. osaperas avatar
  osaperas 07/06/2009 21:58:18

  @2
  Σωστός

 5. thief42 avatar
  thief42 07/06/2009 22:03:44

  Ναι, αλλά εσείς στα μαθηματικά, αν έχετε ήδη μία κατανομή που ξέρετε, δεν την αγνοείτε. Αυτό που λες, ισχύει, όταν θεωρείς ομοιόμορφη κατανομή της σύνθεσης του πληθησμού. Σε προηγούμενες εκλογές, πάντα τέτοια ώρα δεν έχει μπει τα αποτελέσματα της αθήνας, τα οποία συνήθως ευνοούν πασοκ, κκε και συν. Άρα η διαφορά από το 2,5 που είναι τώρα στην επικράτεια μάλλον θα ανέβει (εκτός και αν πήγε όλη η αθήνα για μπάνιο). Όχι πάρα πολύ, κανά 1-2%

 6. Πολυβώτης avatar
  Πολυβώτης 07/06/2009 22:03:55

  Γάιδαρε, ο νόμος των μεγάλων αριθμών είναι για ισοκατανεμημένες μεταβλητές, όταν όμως βγαίνουν τα αποτελέσματα πρώτα βγαίνουν τα μικρά, επαρχιακά, εκλογικά τμήματα και στη συνέχεια τα μεγάλα, αστικά. Όταν, δε, τα αποτελέσματα τα βγάζει το Υπουργείο Εσωτερικών, δηλαδή η κυβέρνηση, είναι δύσκολο να ξέρεις τι άλλοι παράγοντες υπεισέρχονται. Δεν ξέρω τι σημαίνει αυτό για την κόντρα ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, αλλά χωρίς ανάλυση ανά περιοχή δε βγαίνει συμπέρασμα από το 10%.

 7. Μποτίλια στο Πέλαγος avatar
  Μποτίλια στο Πέλαγος 07/06/2009 22:07:08

  Από τα μέχρι τώρα αποτελέσματα που κοινοποιούν τα έξιτ πολς, αλλά και από τις αντιδράσεις των πολιλιτικών προσώπων μπορεί να τολμηθούν κάποιες πρώτες εκτιμήσεις που καταφράφονται με σχετική βεβαιότητα στα πλαίσια ενός πρώτου υπολογισμού:

  Στους νικητές των Ευρωεκλογών ανήκουν:
  1. Το ANTINEWS. Η παρέμβασή του, ως του ισχυρότερου βήματος μάχιμης διαδικτυακής κριτικής ενημέρωσης υπήρξε εύστοχη ως προς τις εκτιμήσεις. ¨Εδειξε στην πράξη ότι οι ανεξάρτητες φωνές μπορούν να διέπονται και από ανησυχίες και από απόψεις, όσο αφορά τα τεκτενόμενα. Και ότι είναι σε θέση να επηρεάζουν με θετικό τρόπο τις εξελίξεις, καταγράφοντας ότι στην πράξη η παρρησία μπορεί να υπερέχει απένατι στην πληθώρα των παρεχόμενων μέσων. Ας μου επιτραπεί ακόμη μια φορά η κριτική για λιγότερο μοντερέσιον απέναντι σε κομματικούς.
  2. Ο ευρωσκεπτικισμός. Όσο αφορά την αποχή αυτή ανάγεται σε σημαντικό βαθμό σε στάση οπαδών της ΝΔ. Η μερίδα του λέοντος αφορά όμως τον ανερχόμενο ευρωσκεπτικισμό, σε όλη μάλιστα την Ευρώπη, που καταγράφει στην ουσία την αποτυχία της ΕΕ. στη συνείδηση πολύ μεγάλου τμήματος Ευρωπαίων. Ακόμη πιο χαρακτηριστική από τα ποσοστά είναι η ανοδική τάση. Θα ήθελα να σημειώσω, ως αντίπαλος της ΕΕ. απευθυνόμενους στους ευρωσκεπτικιστές, ότι παρά από την αποτυχία της ΕΕ. η Ευρωπαϊκή ενοποίηση αποτελεί θεμιτό στόχο. Σε τελείως διαφορετική βάση όμως από την υπέρσυγκεντρωτική και γραφειοκρατική μορφή, που σήμερα επιβάλλεται.
  3. Κερδισμένος των εκλογών είναι αναμφίβολα και ο ΚΚ. Η διαφορά από το Πασόκ θα είναι προφανώς πολύ μικρότερη από αυτή που πολλοί εκτίμησαν ότι μπορεί να είναι. Αυτό το δεδομένο όμως θα δώσει την ευχέρεια στον ΚΚ. για εσωτερικό ξεκαθάρισμα, και πέρασμα στην αντεπίθεση, όπως αρκετοί είχαμε ήδη εκτιμήσει. Η αποχή έδειξε ότι η δεξαμενή των αδρανών ψηφοφόρων του αναμένει με "μεγάλες προσδοκίες". Από τα πράγματα υπάρχουν πλέον μόνο δυο δυνατές επιλογές: Ριζική στροφή με βάση τις αρχές της κοινωνικής και πατριωτικής δεξιάς, ή αυτοκτονικός ιδεασμός.
  4. Κερδισμένος από τις Ευρωεκλογές είναι και ο ΓΑΠ. Ακριβώς διότι κέρδισε ο ΚΚ., ο οποίος είναι πλέον υποχρεωμένος να αντιμετωπίσει χωρίς μάσκες τις τάσεις υπονόμευσης και διάλυσης της ΝΔ. Μόνο μια συνοχή της ΝΔ. μπορεί να εγγυηθεί την συνοχή του Πασόκ.
  5. Κερδισμένος βγήκε και ο Στάλιν. Όταν οι υποστηριχτές του διαθέτουν την κρυφή ανθρώπινη γοητεία της κ. Παπαρήγα, εν μέσω ενός αμετάκλητα δογματικού χώρου, τότε και τα φαντάσματα του παρελθόντος την βγάζουν καθαρή.

  Στους ηττημένους ανήκουν.
  1. Το Λάος. Με την αναγκαία ριζοσπαστική στροφή του ΚΚ. δεν θα μείνουν πολλά περιθώρια προπαγάνδας στον κ. Καρατζαφέρη. Ο κ. Σαμαράς διαθέτει ένα ακόμη προσόν: Δεν είναι χοντρός. (Σαν χοντρός που είμαι γνωρίζω σε ποιές περιπτώσεις το πάχος αποτελεί πολιτικό εκτόπισμα).
  2. Ο Συνασπισμός. Η αλλοπρόσαλη προβολή διαφορετικών προσώπων προεκλογικά, σηματοδότησε αβεβαιότητα και έλλειψη συνοχής. Προφανής υπήρξε η αδυναμία συγκρότησης ενός ενιαίου και πειστικού αντιπολιτευτικού λόγου.
  3. Οι "Οικολόγοι". Κατάφεραν πράγματι να αποσπάσουν σημαντικό μέρος της δημοσιότητας, αλλά με αρνητικά σχόλια. Το ποσοαστό τους είναι Πύρεια νίκη. Η στήριξη από κάποιους δεν απέδωσε τα αναμενόμενα.

 8. ΑΝΟΝΥΜΟUS avatar
  ΑΝΟΝΥΜΟUS 07/06/2009 22:10:14

  ΜΗΠΩΣ ΔΙΚΑΙΩΝΟΜΑΙ ΟΤΑΝ ΕΛΕΓΑ ΟΤΙ ΟΙ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΔΕΝ ΘΑ ΞΕΠΕΡΑΣΟΥΝ ΤΟ 4;
  ΚΑΛΑ ΠΟΣΟ ΑΣΧΕΤΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΔΙΝΕΙ 11;
  ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΔΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΚΚΕ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ;ΕΛΕΟΣ.
  ΚΑΛΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΟΣ ΠΟΥ ΔΙΝΑΝ 3 ΤΙ ΝΑ ΠΕΙ ΚΑΝΕΙΣ.
  ΕΙΠΑΜΕ ΝΑ ΤΟΥ ΔΙΝΟΥΝ ΤΟ ΜΙΣΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΜΙΣΟ;
  ΤΕΛΙΚΑ ΤΟΣΑ ΠΟΛΛΑ ΛΑΘΗ ΜΑΖΙ ΜΑΛΛΟΝ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΑΣΧΕΤΟΣΥΝΗ ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΕΝΤΕΤΑΛΜΕΝΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ.

 9. Σπύρος avatar
  Σπύρος 07/06/2009 22:39:24

  Τελικά τι εγινε ρε παιδιά με τα Ζαρζαβατικα του Τρεμοπουλου??

  Tα διαπλεκόμενα έδιναν 9%..
  Βρε ουστ με τις ψευτοδημοσκοπήσεις..

 10. Βανζέλ Παπαντό avatar
  Βανζέλ Παπαντό 07/06/2009 22:58:18

  ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΕΣ - το 1/3 του εκλογικού σώματος και με 18.25% ενσωμάτωση της Β' Αθηνών

  7/6 2009 20:54
  Εγγεγραμμένοι 3,171,118
  Ενσωμάτωση 33.61 %
  Ψήφισαν 51.16 %
  Εγκυρα 97.45 %
  Ακυρα/Λευκά 2.55 %
  ΠΑΣΟΚ 8 36.14 %
  ΝΔ 8 33.96 %
  ΚΚΕ 2 7.86 %
  ΛΑΟΣ 2 7.00 %
  ΣΥΝ 1 4.57 %
  ΟΠ 1 3.34 %

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.