25/02/2011 17:25
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Θρίλερ δηλώσεων και αντιδηλώσεων για το ΑΠΕ

Ένταση επικράτησε στη χθεσινή συνέλευση των εργαζομένων του ΑΠΕ οι οποίοι έχουν να πληρωθούν δύο μήνες, επειδή ο διευθυντής του πρακτορείου Ηλίας Μάτσικας, όπως καταγγέλθηκε είχε λάβει έκτακτη βοήθεια από την κυβέρνηση τον περασμένο Δεκέμβριο, όμως από το ποσό αυτό επέστρεψε πίσω 1.2εκ, για να μην πληρώσει περισσότερη εφορία. «Να φύγεις εάν δεν μπορείς να διοικήσεις» ακούστηκε στη συνέλευση, σύμφωνα με δημοσιεύματα στο διαδίκτυο. Μάλιστα, ύστερα από προτροπή του, οι εργαζόμενοι  πήγαν στο γραφείο του για να του μιλήσουν. Αυτός, όμως, κλείδωσε την πόρτα και δεν τους δεχόταν.

 

Σε ψήφισμα τους οι εργαζόμενοι τονίζουν, ότι θα πρέπει να τηρηθούν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας ,να μην υποστούν περαιτέρω  μείωση οι μισθοί τους και να τους δοθούν από την τακτική επιχορήγηση τα χρήματα που τους αναλογούν με βάση το προεδρικό διάταγμα λειτουργίας του πρακτορείου.

 

Αίσθηση έχει προκαλέσει, στο μεταξύ, το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν έχει απαντήσει ακόμα στις επτά ερωτήσεις που έχουν καταθέσει όλες οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας, για τα τεκταινόμενα στο πρακτορείο.

 

Σήμερα, ο τομεάρχης τη ΝΔ για τα ΜΜΕ Σίμος Κεδίκογλου, κατηγόρησε τον διευθυντή του ΑΠΕ για φασίζουσα καθεστωτική νοοτροπία: «Ξεπέρασε κάθε προηγούμενο φασίζουσας καθεστωτικής νοοτροπίας, σήμερα, ο διευθυντής του ΑΠΕ με την εξωφρενική απειλή του να κλείσει το τηλεοπτικό τμήμα, εάν δεν του παραδοθεί το DVD της χθεσινής συνέλευσης των εργαζομένων! Δεν είναι τυχαίο, ότι ο εν λόγω εκλεκτός της κυβέρνησης έχει γίνει αντικείμενο ερωτήσεων από ένα ευρύ φάσμα των κομμάτων της αντιπολίτευσης για την προκλητική απόπειρα του να μετατρέψει το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων σε κυβερνητικό. Κανείς δεν περίμενε να φθάσει να εκβιάζει μέσα από το οπτικοακουστικό ρουφιάνεμα των εργαζομένων».

Σε "παραπληροφόρηση" αποδίδει η γενική διεύθυνση του ΑΠΕ-ΜΠΕ τον ισχυρισμό ότι ζητήθηκε DVD από συνέλευση των εργαζομένων που διατυπώνεται σε δελτίο τύπου που εξέδωσε ο βουλευτής της ΝΔ κ. Σίμος Κεδίκογλου.

Η άποψη εργαζομένων στο ΑΠΕ

Στο μεταξύ λάβαμε και δημοσιεύουμε (αν και δεν υπογράφεται) σχετική απάντηση "εργαζομένων στο ΑΠΕ":

Ως απάντηση στο κείμενο "ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΟ ΑΠΕ", δηλώνουμε ως εργαζόμενοι στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τα εξής:

 

Η είδηση είναι γεμάτη ανακρίβειες για περιστατικά τα οποία ουδέποτε έλαβαν χώρα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. - Ποτέ δεν έγινε γενική συνέλευση, όπως ψευδώς αναφέρεται.

 

- Υπήρξε μόνο προγραμματισμένη ενημέρωση των εργαζομένων από τον Γενικό Διευθυντή. Στο τέλος πράγματι ορισμένοι δημοσιογράφοι ζήτησαν από τον Ηλία Μάτσικα να απαντήσει σε ερωτήσεις, κάτι το οποίο αρνήθηκε

 

- Κανένας δεν είπε στον Μάτσικα "Αν δεν μπορείς να διοικήσεις, φύγε", ούτε ακούστηκε η συγκεκριμένη φράση όταν ο διευθυντής έφυγε.

 

- Κανένας δεν τον "καταδίωξε" (όπως διαβάσαμε σε διάφορα blogs) - Δεν κλείδωσε την πόρτα σε κανέναν. Εργαζόμενοι του λογιστηρίου ζήτησαν να τον δουν στο γραφείο του και τους απάντησε ότι εκείνη τη στιγμή βρισκόταν σε ραντεβού

 

- Οι εργαζόμενοι του ΑΠΕ πληρώθηκαν με καθυστέρηση 21 ημερών και όχι δύο μηνών, όπως ψευδώς αναφέρθηκε - Ο Γενικός Διευθυντής διαβεβαίωσε όλους τους εργαζόμενους ότι με τον προϋπολογισμό ισχύει ακριβώς ό,τι και τα προηγούμενα χρόνια και ότι θα χρειαστεί ξανά έκτακτη επιχορήγηση. Οντως, συμβαίνει αυτό τουλάχιστον τα τελευταία επτά χρόνια.

 

- Πέταξε, ωστόσο, και ένα "καρφί" περί επανεξέτασης του Προεδρικού Διατάγματος που ορίζει τη λειτουργία του ΑΠΕ. Αυτό είναι πολύ σημαντικό και επικίνδυνο για εμάς, όμως με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι δεν ασχολήθηκε κανένας. Αντίθετα, στις "ειδήσεις" που διοχετεύθηκαν στα media, υπάρχουν πάρα πολλές αναφορές στις προσωπικές κόντρες του Μάτσικα με συγκεκριμένο εργαζόμενο, λες κι αυτό είναι το πρόβλημά μας.

 

- Επίσης, κάτι σημαντικό που μάλλον διέλαθε της προσοχής του "κομιστή" της είδησης, είναι ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης των εργαζομένων, κάποιος εξ αυτών πήρε το μικρόφωνο και ανποκάλυψε ότι βρίσκεται στο ΑΠΕ πέντε χρόνια, στα οποία το μόνο που κάνει είναι να κάθεται μπροστά στο PC του, αφού δεν έχει αντικείμενο εργασίας! Ηταν ένας συγγενής μεγαλοδημοσιογράφου, ακόμα μία από τις γνωστές "Προσλήψεις Ταμπακόπουλου" -πρώην Γενικός Διευθυντής και αγαπημένο παιδί του Ρουσόπουλου- που έχουν γονατίσει το ΑΠΕ.

 

Πέραν όλων αυτών, όμως, είχε γίνει προ εβδομάδων γενική συνέλευση, στην οποία υπήρξε καταγγελία ότι ο πρώην Γενικός Διευθυντής του ΑΠΕ, Γιώργος Ταμπακόπουλος, τηλεφωνούσε σε εργαζόμενους ζητώντας τους να στηρίξουν τον "δικό του" υποψήφιο στις εκλογές για την ανάδειξη του εκπροσώπου των εργαζομένων στο Δ.Σ. του ΑΠΕ. Μια κατάγγελία πολύ σοβαρή, που δεν διαψεύσθηκε από κανέναν, αλλά ούτε έκανε "παρέλαση" στα blogs και τα ενημερωτικά sites.

 

Η άποψη οποιουδήποτε είναι σεβαστή. Αντιδρούμε, όμως, διότι στα δημοσιεύματα που έκαναν το γύρο του διαδικτύου αναφέρεται ο όρος "εργαζόμενοι του ΑΠΕ". Αυτό σημαίνει ότι όποιος διέδωσε αυτές τις "ειδήσεις" στα blogs θεωρεί όλους εμάς συμμέτοχους στην κόντρα και το προσωπικό του παιχνίδι. Τα ονόματά μας είναι στη διάθεση του site, εφόσον βέβαιως δημοσιευθεί και το όνομα του συναδέλφου που διέδωσε τις χθεσινές εξελίξεις στο ΑΠΕ, οι οποίες δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

 

Η μόνη αλήθεια είναι ότι το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά προβλήματα, κυρίως λόγω των απίστευτων ατασθαλειών της προηγούμενης διοίκησης. Αν ο Μάτσικας δεν μπορεί να τα λύσει ή να πει τα πράγματα με το όνομά τους τότε συμφωνούμε, ας σηκωθεί να φύγει. Ωστόσο, εμείς, οι... πραγματικοί εργαζόμενοι του ΑΠΕ-ΜΠΕ δεν ασχολούμαστε με τις προσωπικές κόντρες Διευθυντών και Συνδικαλιστών. Το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι να διατηρήσουμε έναν αξιοπρεπή μισθό (που ασφαλώς να μην υπερβαίνει τις 3.000 και 4.000 ευρώ, όπως ο μισθός του εμπλεκομένου στην κόντρα). Αυτό αναφέρεται και στο ψήφισμα που δημοσιεύθηκε και το οποίο είναι το μόνο σημείο της είδησης που ανταποκρίνεται 100% στην πραγματικότητα.

Παρατήρηση Antinews: Αν οι συνάδελφοι ήταν βέβαιοι για τις απόψεις τους έπρεπε να υπογράψουν. Επειδή ο όρος να μας πούνε τα ονόματα, αν πρώτα αποκαλύψουμε το όνομα "εκείνου" που υποτίθεται ότι έκανε τις αποκαλύψεις δεν είναι και τόσο δεοντολογικό. Έτσι; Από εκεί και πέρα εμείς δημοσιεύουμε όλες τις απόψεις κι ας τα βρουν μεταξύ τους

Απάντηση εκπροσώπου των εργαζομένων στο ΔΣ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

Συνάδελφοι,

Με ασύστολα ψεύδη διαστρέβλωσης των γεγονότων επιχειρεί ο γενικός διευθυντής του

ΑΠΕ-ΜΠΕ να δραπετεύσει από την τραγική θέση στην οποία περιήλθε εξαιτίας των

ενεργειών του. Έφτασε μέχρι το σημείο να αρνείται ότι την Πέμπτη 24/2 στις 13.00

έγινε συγκέντρωση των εργαζομένων στο ΑΠΕ-ΜΠΕ μετά τη φυγή του από την αίθουσα

και την άρνησή του να απαντήσει σε οποιαδήποτε ερώτηση των εργαζομένων για το

μέλλον του πρακτορείου και τη δική του στάση. Ωστόσο ο ίδιος γενικός διευθυντής

του πρακτορείου ζήτησε… DVDμε τα όσα ειπώθηκαν από τους εργαζόμενους στη

συγκέντρωση (η οποία επιμένει ότι δεν έγινε ποτέ).

Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης των εργαζομένων επικρίθηκε σφοδρότατα η μέχρι

τώρα διαχείριση εκ μέρους του των υποθέσεων του πρακτορείου και εκφράστηκαν

ανησυχίες αναφορικά με τους στόχους που επιδιώκει. Ενδεχομένως ο Γενικός

Διευθυντής επιθυμεί να αποσιωπηθούν αυτές οι ανησυχίες και ιδιαίτερα το πού

αποσκοπεί η εξαιρετική σπουδή του να… «νοικιάσει» (!) οικονομικό διευθυντή από

τον ιδιωτικό τομέα, αντί να ζητήσει μετάκληση στελέχους από το Δημόσιο.

Επιπροσθέτως απαίτησε από εργαζόμενο, του οποίου οι απόψεις που εξέφρασε στη

συγκέντρωση προφανώς δεν του ήταν αρεστές, να παρουσιαστεί ενώπιόν του.

Οι ενέργειες και οι πράξεις του Γενικού Διευθυντή του ΑΠΕ-ΜΠΕ διευρύνουν διαρκώς

το χάσμα που τον χωρίζει από το σύνολο των εργαζομένων.

 

Μιχάλης Ψύλος,

Εκπρόσωπος των εργαζομένων στο ΔΣ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

 


ΣΧΟΛΙΑ

 1. factorx avatar
  factorx 25/02/2011 20:07:23

  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

  Ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Ευβοίας, κ. Σίμος Κεδίκογλου, απαντώντας στα όσα αναφέρει η ανακοίνωση της Διεύθυνσης του ΑΠΕ-ΜΠΕ, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

  «Η απολογία - απάντηση που επιχείρησε ο εκλεκτός της κυβέρνησης, διευθυντής του Αθηναϊκού & Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, στις καίριες επισημάνσεις μας, τον εκθέτει ακόμα περισσότερο.
  Αντί να κατηγορεί άλλους για δήθεν παραπληροφόρηση, οφείλει να δώσει άμεσα εξηγήσεις για τις εξωφρενικές απειλές που εκτοξεύει σε βάρος των εργαζομένων.
  Εξάλλου, όπως τονίζει με κατηγορηματικό τρόπο, ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, “ο γενικός διευθυντής του ΑΠΕ-ΜΠΕ επιχειρεί με ασύστολα ψεύδη διαστρέβλωσης των γεγονότων να δραπετεύσει από την τραγική θέση στην οποία περιήλθε εξαιτίας των ενεργειών του. Έφτασε μέχρι το σημείο να αρνείται ότι την Πέμπτη έγινε συγκέντρωση των εργαζομένων”, αρνήθηκε να απαντήσει “σε οποιαδήποτε ερώτηση για το μέλλον του Πρακτορείου” και “ζήτησε dvd με τα όσα ειπώθηκαν από τους εργαζόμενους”.
  Εάν όλα αυτά δεν αποτελούν φασίζουσα νοοτροπία και εκβιασμό, τι είναι;
  Ας καταλάβει, επιτέλους, ο κύριος διευθυντής ότι το εθνικό Πρακτορείο δεν είναι τσιφλίκι κανενός, ούτε του ιδίου ούτε της κυβέρνησης
  Γι’ αυτό άλλωστε, έχουμε ήδη καταθέσει σχετική επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή και αναμένουμε την απάντηση του αρμόδιου υπουργού».

 2. τακης avatar
  τακης 26/02/2011 15:50:11

  Μόνο αυτοί ? Και το ΚΚΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ, η Δημοκρατική Αριστερά και άλλοι πολλοί αντιδρούν. Εδώ εμ τον Μάτσικα γελούν οι μισοί και βάλε υπουργοί της κυβέρνησης.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.