13/09/2009 01:40
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Θεωρίες συνωμοσίας για την 11η ΣεπτέμβρηΟκτώ χρόνια συμπληρώθηκαν από την 11/9/2001 και οι πραγματικοί ένοχοι των πολλαπλών τρομοκρατικών επιθέσεων που άλλαξαν σε μεγάλο βαθμό τη μορφή ασφάλειας του  πλανήτη,  είναι ακόμη «άγνωστοι». Τουλάχιστον όσον αφορά στις ανεπίσημες θεωρίες συνωμοσίας που κυκλοφορούν ευρέως. Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη, καθώς ακόμη και για το περιστατικό της δολοφονίας του προέδρου Κένεντι, που συνέβη πριν από μισό σχεδόν αιώνα, οι απόψεις ακόμη διίστανται…  και όχι μόνο.

 Όσον αφορά την 11/9, η κυρίαρχη θεωρία είναι πως η ισλαμική οργάνωση Al Qaeda δεν ήταν υπεύθυνη για τις δολοφονικές επιθέσεις - ή  τουλάχιστον δεν ήταν αποκλειστικά αυτή. Σύμφωνα με τη θεωρία, η  αμερικανική κυβέρνηση και οι μυστικές της υπηρεσίες, επέτρεψαν ή και οργάνωσαν την όλη επιχείρηση.  Διάφορες αιρετικές θεωρίες άρχισαν να κυκλοφορούν αμέσως μετά τις επιθέσεις. Η πιο διαδεδομένη από αυτές μεταδόθηκε αρχικά από αραβικό δορυφορικό δίκτυο και  έλεγε πως 4.000 Εβραίοι δεν παρουσιάσθηκαν στην εργασία τους στη περιοχή των δίδυμων πύργων την μοιραία μέρα. Τους αμέσως επόμενους μήνες κυκλοφόρησαν και αρκετά βιβλία τόσο στην Ευρώπη όσο και στη Μέση Ανατολή, που ήθελαν τις επιθέσεις να αποτελούν μέρος μιας επιχείρησης "false-flag", οργανωμένης από τους νεοσυντηρητικούς ιέρακες  της αμερικανικής κυβέρνησης, και με αποκλειστικό σκοπό την αποδοχή εκ μέρους της κοινής γνώμης  της αναγκαιότητας για άμεση στρατιωτική εμπλοκή στο Ιράκ του Σαντάμ Χουσείν.  (Κάτι ανάλογο κυκλοφορεί εδώ και χρόνια σε σχέση με το Περλ Χάρμπορ και το ρόλο του προέδρου Ρούζεβελτ σε αυτό).

Το ότι οι φήμες αυτές διαδόθηκαν με αστρονομική ταχύτητα δεν αποτελεί καθόλου έκπληξη. Είναι συνηθισμένο φαινόμενο, κυρίως μετά από καταστροφικές καταστάσεις. Αυτό που όμως αποτελεί έκπληξη είναι ότι ακόμη και σήμερα, και με βάση μια πρόσφατη δημοσκόπηση, οι πολίτες σε 17 διαφορετικές χώρες, στη  πλειοψηφία τους αμφισβητούν τις επίσημες εξηγήσεις για την 11/9.

Το κίνημα , διότι για κίνημα πρόκειται, των αμφισβητιών στην Αμερική,  αποτελείται από τους λεγόμενους "truthers". Πολλοί έχουν γίνει "truthers",  κυρίως μετά το δημοφιλές ντοκιμαντέρ του 2005 Loose Change, που υποστήριζε πως τα αεροσκάφη δεν μπορούσαν να προκαλέσουν τη κατάρρευση των δίδυμων πύργων όπως αυτή έγινε,  και πως η πλήρης απουσία συντριμμιών τόσο στο Πεντάγωνο όσο και στο χωράφι της Πενσιλβάνια (πτήση 93) δεν συμβαδίζουν με πρόσκρουση ή συντριβή μεγάλου εμπορικού αεροσκάφους. Το περιοδικό Popular Mechanics είχε αφιερώσει ένα ολόκληρο τεύχος στη προσπάθεια να αντικρούσει τους ισχυρισμούς της ταινίας,  αλλά παρ`όλα αυτά, το εν λόγω ντοκιμαντέρ παραμένει πάντα δημοφιλές και μάλιστα έχουν κυκλοφορήσει και πολλές «ανεπίσημες» συνέχειές του, ειδικά στο διαδίκτυο.

Οι θεωρίες συνωμοσίας για την 11/9 έπληξαν και τη νέα κυβέρνηση Ομπάμα, καθώς μόλις πρόσφατα, ο Van Jones, ο επονομαζόμενος  και «τσάρος του κλίματος»  που  ήταν ο υπεύθυνος  του Λευκού Οίκου για την «πράσινη εργασία», αναγκάστηκε σε παραίτηση επειδή αποκαλύφθηκε πως ήταν ένας από τις χιλιάδες επωνύμων επιστημόνων και άλλων προσωπικοτήτων, που είχαν υπογράψει αίτηση για την περαιτέρω διερεύνηση των αιτιών της επίθεσης του 2001.

Και ενώ οι διάφορες συνωμοσίες καλά κρατούν, η επίσημη εκδοχή παραμένει αυτή που αναφέρεται στο επίσημο πόρισμα της δικομματικής επιτροπής διερεύνησης που συστάθηκε από τον τότε πρόεδρο Μπους και που θέλει την ισλαμική οργάνωση Al Qaeda να είναι η αποκλειστική υπεύθυνη για τον όλεθρο της αποφράδας εκείνης ημέρας. Άλλωστε, ο ίδιος ο Osama bin Laden ανέλαβε την ευθύνη το 2004, λέγοντας πως το έκανε ως αντίποινα για την αμερικανική πολιτική στη Μέση Ανατολή. Το θέμα είναι ποιος τον πιστεύει;

 Strange Attractor, από το Foreign Policy

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Antilogos avatar
  Antilogos 13/09/2009 02:24:42

  θεωρίες Συνομωσίας. Self explanatory.

  • Panps avatar
   Panps @ Antilogos 13/09/2009 12:51:51

   ΤΟ γεγονός πως ο Charlie Sheen, ένας φημισμένος ηθοποιός, βάζει σε κίνδυνο την καριέρα του για να μιλήσει για την αλήθεια, πρέπει να σε βάζει σε σκέψεις.

   http://www.prisonplanet.com/twenty-minutes-with-the-president.html

 2. Προφήτης avatar
  Προφήτης 13/09/2009 02:30:18

  Ο Αμερικανός συγγραφέας Γκορ Βιντάλ μιλάει στην «Καθημερινή»
  Συνέντευξη στον Ηλια Κ. Μαγκλινη 30-01-2005

  ....
  O μύθος του Περλ Xάρμπορ
  - Eχετε επανειλημμένα δηλώσει ότι ο βομβαρδισμός του Περλ Χάρμπορ από τους Iάπωνες ήταν λίγο -πολύ μια συνωμοσία οργανωμένη από τον Ρούζβελτ για να μπει η Αμερική στον πόλεμο. Τον καιρό εκείνο ήσαστε υπέρ της «αμερικανικής απομόνωσης»;

  - Υπάρχει ένα βιβλίο με τίτλο «Ημέρα Απάτης» ενός συγγραφέα με το όνομα Στίρετ, το οποίο είναι η καλύτερη ιστορική έρευνα πάνω στο πώς κινήθηκε ο Ρούζβελτ για να ωθήσει τους Ιάπωνες στον βομβαρδισμό του Περλ Χάρμπορ ώστε να μπει η Αμερική της Απομόνωσης στον πόλεμο εναντίον του Χίτλερ. Ο παππούς μου ήξερε τι γινόταν και στη Γερουσία αντιτάχθηκε στον Ρούζβελτ. Ήμουν όντως απομονωτιστής εκείνη την εποχή, παρότι μαθητής ακόμα. Οι αριστεροί στην Αμερική ήσαν στη συντριπτική τους πλειοψηφία τους υπέρ της απομόνωσης της χώρας, της μη ανάμιξης στον πόλεμο. Σήμερα πιστεύω ότι ο Ρούζβελτ είχε δίκιο τελικά.

  - Πότε αναπτύξατε αυτήν την αντισυμβατική προσέγγιση στην αμερικανική ιστορία; Γνωρίζατε, ας πούμε, από τότε το σενάριο συνωμοσίας σχετικά με το Περλ Χάρμπορ;

  - Όπως σας είπα, μεγάλωσα στο σπίτι του παντοδύναμου γερουσιαστή Τ. Π. Γκορ από την Οκλαχόμα. Οι Γκορ -η οικογένεια της μητέρας μου- ανακατεύονταν με την αμερικανική πολιτική από τον 17ο αιώνα. Ναι, ήξερα για το Περλ Χάρμπορ όπως σχεδόν όλος ο πολιτικός κόσμος της Ουάσιγκτον ήξερε. Οι περισσότεροι Αμερικανοί συγγραφείς είναι απολιτικοί διότι δεν έχουν γνώση αυτών που τους εξουσιάζουν. Εγώ έχω. Αυτό δεν θα έπρεπε να ξαφνιάζει κανέναν• αν ήμουν Έλληνας και λεγόμουν Παπανδρέου Βιντάλ, δεν θα ξαφνιαζόσασταν αν έγραφα ένα βιβλίο για τους συνταγματάρχες που τόσο απλόχερα σας προσέφερε η Ουάσιγκτον.

 3. (Α)θανάσης avatar
  (Α)θανάσης 13/09/2009 14:32:16

  Strange, διαβάζεις (ή διάβαζες εκείνη την εποχή) Στρανγή?
  Θυμάσαι την συνέντευξη του Αριβάνη τον Ιούλιο-Αύγουστο πριν την 11-9 που μιλούσε για το μεγάλο πείραμα ελέγχου συνειδήσεων που θα γινόταν το ερχόμενο φθινόπωρο?

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.