#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
14/11/2013 17:47
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Θετικοί οι βουλευτές ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στο νέο φόρο για τα ακίνηταΣε συμφωνία... κατάπαυσης του πυρός για το θέμα της φορολόγησης των ακινήτων, καταλήγουν οι συζητήσεις μεταξύ των βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Η τελική πρόταση περί διπλού φόρου στα ακίνητα φαίνεται ότι θα καταλήξει σε συμφωνία και θα περάσει από τη Βουλή, απομακρύνοντας το ενδεχόμενο ενός... κυβερνητικού σοκ από βουλευτές που ήδη έλεγαν ότι αν δεν υπάρξουν αλλαγές δεν θα ψηφίσουν το νομοσχέδιο. Θυμίζουμε ότι οι κ. Κασσής και Μωραϊτης από το ΠΑΣΟΚ το είχαν δηλώσει ξεκάθαρα ενώ και από τη ΝΔ υπήρξαν σφοδρές αντιδράσεις.

Μετά τις συναντήσεις που έγιναν με τον Χρύσανθο Λαζαρίδη στο Μέγαρο Μαξίμου, λύνεται, όπως όλα δείχνουν ο γόρδιος δεσμός με τον φόρο ακινήτων, αν και δεν αποκλείεται να υπάρξουν έντονες αντιδράσεις από την ίδια την αγορά και τους πολίτες.

Πάντως, τα βασικά σημεία της πρότασης για τα ακίνητα είναι τα εξής:

1. Λαμβάνεται υπόψη με ΔΙΚΑΙΟ και ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟ τρόπο η αναλογικότητα, η προοδευτικότητα και η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών.

2. Διευρύνεται η φορολογική Βάση, συμπεριλαμβάνοντας τα αγροτεμάχια και τα εντός σχεδίου οικόπεδα, με πολύ χαμηλότερους συντελεστές και με ουσιώδη απλοποίηση του τρόπου υπολογισμού.

3. Μειώνεται σημαντικά η φορολόγηση όλων των κτισμάτων- μεσοσταθμικά κατά 16% και προοδευτικά πολύ περισσότερο για τις χαμηλότερες αξίες κτισμάτων.

4. Επιπρόσθετα, λαμβάνεται υπόψη και το συνολικό μέγεθος της ακίνητης περιουσίας του φορολογούμενου, πλην αγροτεμαχίων. Με προοδευτικούς συντελεστές και αφορολόγητο όριο 300.000 ευρώ (υπενθυμίζεται ότι το αφορολόγητο όριο που ίσχυε έως σήμερα για τον ΦΑΠ είναι 200.000).

5. Αυξάνονται τα εισοδηματικά όρια για τους οικονομικά ασθενέστερους, τρίτεκνους, πολύτεκνους, ΑΜΕΑ, μακροχρόνια ανέργους από 7000 ευρώ σε 9.000, συν 1000 ευρώ για τη σύζυγο και κάθε προστατευόμενο μέλος.

Ειδικότερα:

ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΑ

1. Σε σχέση με την προηγούμενη πρόταση τώρα απαλλάσσονται πλήρως όλα τα γεωργικά και κτηνοτροφικά κτίσματα, (π.χ. μαντριά, στάνες, πτηνοτροφεία, αποθήκες, κτηνοτροφεία, χοιροτροφεία, πρόχειρα καταλύματα, χώροι στέγασης μηχανημάτων, θερμοκήπια, κλπ).

2.  Καταργούνται οι συντελεστές θέσης ως προς το οδικό δίκτυο, απόστασης από θάλασσα και απομείωσης. Θεσμοθετείται ένας βασικός συντελεστής για όλα τα καλλιεργούμενα (2 ευρώ/στρέμμα) και εισάγεται η   διάκριση αρδευομένου/μη αρδευομένου (2,2 ευρώ/στρέμμα).

3. Απαλλάσσεται από την προσαύξηση το αγροτεμάχιο το οποίο περιλαμβάνει  πρώτη    κατοικία έως 150τμ.

4. Μειώνεται σημαντικά η φορολόγηση των βοσκοτόπων και των ακαλλιέργητων αγροτεμαχίων ,μισό ευρώ/στρέμμα και μειώνονται τα δασικά σε  10 λεπτά/στρέμμα.

5. Το 90% των αγροτών  θα πληρώσει κάτω από 2,64ευρώ/στρέμμα.

ΟΙΚΟΠΕΔΑ

Τα οικόπεδα φορολογούνται ΑΥΤΟΤΕΛΩΣ,  αλλά με συντελεστή από 70-90%  μειωμένο σε σχέση με την προηγούμενη πρόταση (μεσοσταθμική μείωση 83%).

ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

1. Προβλέπονται σημαντικές μειώσεις συντελεστών για απαλλοτριωτέα, διατηρητέα, παλαιά κτίσματα, ημιτελή κτίσματα και κτίρια ειδικών χρήσεων.

2. Προβλέπεται η περαιτέρω βελτίωση της φορολογικής επιβάρυνσης εισάγοντας την έννοια της ρήτρας εισπραξιμότητας. Αυτό σημαίνει ότι όσο επιτυγχάνονται οι στόχοι εισπραξιμότητας, τόσο θα μειώνεται η φορολογική επιβάρυνση των ακινήτων".

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Tasos avatar
  Tasos 14/11/2013 18:25:13

  Όσο αναλογικά η μή, δίκαια ή μη κι αν γίνει η φορολόγηση, δε παύει να είναι φορολόγηση ιδιοκτησίας που μπορεί να μην παράγει καν πλούτο, ούτε ο τωρινός πλούτος τεκμερεται από αυτή.
  Κατά τα άλλα το "ενδέχεται να υπάρξουν αντιδράσεις από την αγορά.." ακούγεται κάπως. Δηλαδη? ποιά είναι η "αγορά" που θα αντιδράσει? τι θα κάνει? θα κάνουν απεργία οι οικοδόμοι, οι μπετατζήδες, οι εργολάβοι? ή μήπως οι ιδιοκτήτες θα πουν αα έτσι είστε, δε πουλάμε τα σπίτια?
  Εδώ και καιρό έχει φανεί πως με λίγο μασάζ οι βουλευτές ψηφίζουν, κατά τα άλλα να κι αν αντιδράσει η αγορά, νά κι αν δεν αντιδράσει.

  • ΝΙΚΟΛΑΣ avatar
   ΝΙΚΟΛΑΣ @ Tasos 14/11/2013 19:21:40

   Oι βουλευτές που ψηφίζουν έτσι, με λίγο μασσάζ κάθε φορά, ξέρουν οτι δεν έχουν τίποτε να χάσουν αφού μετα απο την ψήφιση και αυτού του νόμου δεν θα είναι πια βουλευτές...

 2. TFEL avatar
  TFEL 14/11/2013 20:09:38

  Χιλιοπαιγμενο το σεναριο.Το βαρεθηκαμε.

 3. daresome avatar
  daresome 14/11/2013 20:27:18

  Το θέμα δεν είναι να μεταφερθούν τα βάρη από τη μία κοινωνική ομάδα στην άλλη. Το πρόβλημα είναι το ύψος του δημοσιονομικού στόχου. Τα 2,9 δις είναι δυσβάσταχτο βάρος για τα ήδη χειμαζόμενα νοικοκυριά. Το δε ψευτοδίλημμα που τίθεται από πολλούς "εγκέφαλους" σχετικά με το "από πού αλλού να βρουν τα λεφτά" είναι τουλάχιστον γελοίο. Απλά "απελθέτω απ' εμού το ποτήριον τούτο" των λιστών Λαγκάρντ, των οφσορ, των διαπλεκόμενων μεγαλοφοροφυγάδων και όλων των ευνοημένων που φοβούνται να αγγίξουν. Λεφτά υπάρχουν, αλλά όχι εκεί που ψάχνουν να τα βρουν γιατί έτσι είναι τάχα βολικότερο ...

 4. daresome avatar
  daresome 14/11/2013 21:12:58

  Το θέμα δεν είναι να μεταφερθούν τα βάρη από τη μία κοινωνική ομάδα στην άλλη. Το πρόβλημα είναι το ύψος του δημοσιονομικού στόχου. Τα 3,5 δις είναι δυσβάσταχτο βάρος για τα ήδη χειμαζόμενα νοικοκυριά. Το δε ψευδοερώτημα που τίθεται από πολλούς "εγκέφαλους" σχετικά με το "από πού αλλού να βρουν τα λεφτά" είναι τουλάχιστον γελοίο. Απλά "απελθέτω απ' εμού το ποτήριον τούτο" των λιστών Λαγκάρντ, των οφσορ, των διαπλεκόμενων μεγαλοφοροφυγάδων και όλων των ευνοημένων που φοβούνται να αγγίξουν. Λεφτά υπάρχουν, αλλά όχι εκεί που ψάχνουν να τα βρουν γιατί έτσι τους έρχεται βολικότερο ...

 5. Γεώργιος Τ. avatar
  Γεώργιος Τ. 14/11/2013 21:45:55

  Προς τους προηγούμενους σχολιαστές: ο στόχος κατέβηκε 10% στα 2,6 δις από 2,9. Χωρίς να ρωτάμε την τρόικα και πάλι όπως με ΕΑΣ, επίδομα θέρμανσης, προϋπολογισμό 2014.

  • Μικρασιάτης avatar
   Μικρασιάτης @ Γεώργιος Τ. 15/11/2013 01:56:12

   Ας το δουμε ολοκληρωμενο το νεο (συνθετο πλεον φορο) και βλεπουμε. Λογικα θα μεινει για καποιες μερες σε Δημοσια Διαβουλευση...

  • daresome avatar
   daresome @ Γεώργιος Τ. 15/11/2013 07:14:29

   @Γεώργιος Τ.,

   Να μην κοροϊδευόμαστε και μεταξύ μας. Όσο κι αν κατέβηκε ο "εισπρακτικός" στόχος, δηλ. αυτά που περιμένουν να εισπράξουν - το οποίο μην τρελαθούμε είναι ένα πάρα πολύ μεγάλο ποσό - ο φόρος υπολογίζεται ανάλογα με το συνολικό ποσό που θέλουν να βεβαιωθεί, δηλ. τα 3,5 δις - άλλο αστρονομικό ποσό κι αυτό. Μας ρίχνουν την πεπονόφλουδα του "εισπρακτικού" στόχου - που και σιγά την έκπτωση που έκαναν, δηλ. τι σημαίνει αυτό ? ότι μας επιτρέπουν να πληρώσουμε λιγότερα ? - αλλά τα 3,5 δις που θα βεβαιωθούν και θα κυνηγάνε μ΄αυτά τον κοσμάκη εσαεί (αφού θεωρητικά 900 εκ. δεν θα εισπραχθούν) τα κάνουν λίγο γαργάρα. Ο απόλυτος παραλογισμός και η απόλυτη κοροϊδία με την έμπνευση δύο ποσών ένα προς είσπραξη κι ένα προς βεβαίωση !!

 6. Petronius avatar
  Petronius 14/11/2013 21:55:54

  Θετικοί, ε; Οι ψηφοφόροι (ιδίως των αστικών περιοχών) θα δούμε πόσο θετικοί θα είναι.

 7. Σαρακατσανος avatar
  Σαρακατσανος 14/11/2013 22:03:16

  Οι βοΛΕΥΤΕΣ αντι να αφησουν το χτες πισω.....που εχει διαλυσει την κοινωνια, το μονο που τους ενδιαφερει ειναι να κανουν τα ρουσφετακια αναλογα σε ποια περιοχη ειναι και ποια κοινωνικη ταξη υποστηριζουν, ωστε να πληρωνουν τα αλλα κοροιδα. Αυτα βλεπουν.....οι απεξω και προτιμουν το ΣΚΙ στις αλπεις απο το να ασχολουνται με ενα πολιτικο συστημα που λεει.....και αλλα κανει. Αν γινει ποτε η χωρα Ευρωπαικο συγχρονο κρατος με αυτους......εγω θα μετακομεισω....στην πρωην Σοβιετικη ενωση να βρω την Τσαρινα......

 8. Μικρασιάτης avatar
  Μικρασιάτης 14/11/2013 23:21:51

  To οριο των 300.000 ειναι απαραδεκτο. Μινιμουμ στα 400.000-450.000 (για τη λεγομενη διπλη- επιπλεον φορολογηση) ή ριχτε τη πρωτη κλιμακα της διπλης επιβαρυνσης κατω απο 0,5 %, για το ποσο ανω των 300.000.

  Αλλοιως το πολιτικο- κοινωνικο κοστος θα ειναι πολυ βαρυ. Μαλλον θα κανουν παρτυ οι ΑΝ.ΕΛΛ και η Χ.Α, αν ο ΕΝΦΑ ισχυσει οπως το λενε. Εκτος αν ριξουν παρα πολυ τις φορολογικες κλιμακες ανα τ.μ που ανακοινωσαν προσφατα (πχ για τις περιοχες με αντικειμενικη 1501-1750, αν απο 3,8 το πανε κατω απο 3 )

  Αλλαξτε το τωρα που ακομα προλαβαινετε, γιατι μετα θα ερθει ο λογιαρισμος στις καλπες απ τους μικρο-μεσαιους και μεσαιους ιδιοκτητες (200.000- 500.000 συνολικη περιουσια) και απο τους επαγγελματικα εμπλεκομενους με το χωρο της οικοδομης και γενικα του real estate.

  Δεν μπορει ντε και καλα με το ζορι, να πρεπει να μαζευτουν 2,9 ΔΙΣ απο ενα τομεα που εχει τα μαυρα του τα χάλια. Ετσι οδηγουνται χιλιαδες οικογενειες νοικοκυραιων, στη δημευση των περιουσιων τους. Κριμα αν το κανει αυτο μια Κεντρο-Δεξια παραταξη.

  • George avatar
   George @ Μικρασιάτης 15/11/2013 06:57:27

   Κεντρο-Δεξιό τμήμα της Αριστεράς εννοείς? Οντως τέτοια επίθεση στην ιδιοκτησία θα την περίμενε κανείς από την αριστερά της Αριστεράς :-)

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ Μικρασιάτης 15/11/2013 09:02:31

   Αλλο κεντροδεξια παραταξη και αλλο παραταξη γαιοκτημονων.
   Βασει στοιχειων για το ΦΑΠ 2011 πανω απο 200.000 ευρω αντικειμενικη αξια εχει μονο το 10% των φορολογουμενων.Πανω απο 300.000 θα εχει ακομη λιγοτερο,ισως το 5%.

   • Μικρασιάτης avatar
    Μικρασιάτης @ ψυχραιμια 15/11/2013 13:54:36

    @ Ψυχ/ Αυτο το 10% + 5% = 15% των φορολογουμενων που αναφερεις, ειναι περιπου 1.000.000 κοσμος. Ειναι ολοι αυτοι ...γαιοκτημονες? Οχι, ειδικα οταν μιλαμε για ανθρωπους με ιδιοκτησια κατω των 400-450 χιλιαδων Ευρω. Ειναι απλα αποταμιευτες που οσες οικονομιες ειχαν τις εριξαν για να αγορασουν καποιο οικοπεδο (το οποιο πχ μετα εδωσαν αντιπαροχη), ή αξιοποιησαν μια μετρια σε αξια οικογενειακη περιουσια.
    Αν θελει η Ν.Δ να τους εχει ολους αυτους απεναντι της, παω πασο. Αλλα μετα μην μας ζηταει παλι, να προσπαθησουμε να πεισουμε το κοσμο να τη ψυφισει. Αφου ουσιαστικα ενα μεγαλο κομματι νοικοκυραιων, κανει οτι μπορει για να το χαρισει στο Καμμενο, στη Χ.Α , ακομα και στο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος εσχατως το παιζει και προστατης της μικρης και μεσαιας ιδιοκτησιας των Ελληνων πολιτων.

    • Γεώργιος Τ. avatar
     Γεώργιος Τ. @ Μικρασιάτης 15/11/2013 17:14:26

     Ώπα μικρασιάτη! Δεν προστίθενται αυτά τα δύο ποσοστά. Το 5% είναι μέσα στο 10%. Άρα μόνο το 5% έχει πάνω από το ποσό που ανεβάζει το φόρο. Και είναι δίκαιο και αναλογικό και προοδευτικό αυτό το ποσοστό αν είναι να μειωθεί για τους αδύναμους κι άλλο η εισφορά.

     • Μικρασιάτης avatar
      Μικρασιάτης @ Γεώργιος Τ. 16/11/2013 15:25:59

      Sorry δεν καταλαβα το σκεπτικο. Απλα εχετε υποψην σας μερικοι πως οταν μιλαμε για 1 ιδιοκτητη-φορολογουμενο, συνηθως μιλαμε για 1 πατερα (ή μανα) που εχει στη κατοχη του πχ ακινητα 370.000. Οποτε η υπερφορολογηση τους, επιρρεαζει ΟΛΗ την οικογενεια, αρα ουσιαστικα μιλαμε για ενα πολυ μεγαλυτερο συνολο ανθρωπων, απ το 5% που προαναφερεται. Αν οι 300.000 ειναι ξεκαθαρο αφορολογητο, και οι όποιες ΔΙΠΛΕΣ επιβαρυνσεις αφορουν τη περιουσια ανω αυτου του ποσου (δλδ μονο τις 70.000 για το παραδειγμα που προανεφερα) κι αν ο πρωτος συντελεστης ειναι 0.1% και αφορα το ποσο τουλαχιστον ως τις 400.000, τοτε ΝΑΙ εχει μια σχετικη αισθηση δικαιη κατανομης των βαρων. Με δεδομενο βεβαια οτι (οπως λενε) ριχνουν περιπου 0,4 τους συντελεστες του πρωτου φορου (του λεγομενου ΕΝΦΑ, που ηταν να εφαρμοστει). Τα 400.000 που προτεινα παραπανω για καθαρο αφορολογητο, ΔΕΝ το λεω τυχαια. Ηταν το αφορολογητο που εβαλε το ΠΑΣΟΚ το 2009, και ειχε σχολιαστει θετικα απο ανθωπους που ειναι γνώστες τις κτηματαγορας.

 9. Μικρασιάτης avatar
  Μικρασιάτης 14/11/2013 23:33:56

  /Προφανως οταν λενε για αφορογητο 300.000, εννοουν αφορολογητο για το ''δευτερο'' φορο , τον αντικαταστατη του ΦΑΠ. Αφου αν καταλαβα καλα, ουτως ή αλλως καθε ακινητο θα φορολογηθει απο τον ΕΝΦΑ με υψηλους συντελεστες ανα τ.μ , ανεξαρτητα τι περιουσιακα στοιχεια εχει ο καθενας.

  Αν τα 300.000 ηταν ενα ''απολυτο'' αφορολογητο, το οποιο ''προστατευε'' το καθε ιδιοκτητη και απ τον ΕΝΦΑ, τοτε θα ηταν αλλοιως. Αλλα αποκλειεται να ειναι ετσι... )

 10. George avatar
  George 15/11/2013 09:48:04

  Εντάξει τότε. Πάντως θέλει προσοχή γιατί παραδοσιακά οι γαιοκτήμονες συμμαχούν με την αστική τάξη :-)

 11. Δήμητρα avatar
  Δήμητρα 15/11/2013 16:24:30

  Ας τα εισπράξουν:
  α) από αυτούς που έχουν ακίνητα αστικά και μη, αξίας άνω 400.000,οο-500.000,οο και αγροτ/χ καλλιεργούμενα που αποδίδουν έσοδα δηλωμένα ή και αδήλωτα......
  β)απ'όλους με ακίνητη περιουσία σε οποιασδήποτε εταιρικής μορφής και οποιασδήποτε κύριας ή δευτερεύουσας επαγγελματικής ιδιότητας και δραστηριότητας που επιδοτούνται -χρηματοδοτούνται και δανειοδοτούνται προσφέροντας και θέσεις εργασίας σε λαθραίους εργαζομενους ημεδαπούς και αλλοδαπούς .
  Α! όλοι τους ενισχύουν την πολύπαθη και τραυματισμένη Ελληνική οικονομία ....φοροδιαφεύγοντας.....
  γ) ας πληρώσουν οι οφειλέτες του δημοσίου που έχουν καταθέσεις στο εξωτερικό.
  δ) οι κ.κ. στις λίστες/ληστές.
  ε)ας πληρώσουν όλες οι κερδοφόρες και επιδοτούμενες επιχ/σεις πάσης φύσεως ..... Εξ 'αιτίας όλων αυτών και των υποστηρικτών τους κάποιοι εξαθλιώνονται .
  Μαζί με τα ημιτελή και άνευ πορτοπαρ/ρων και τα γιαπιά γιατί δεν φορ/γούν και τα τσαντήρια και τις παράγκες- αποθήκες αφού αυτά παρέχουν ασφαλή στέγη από καιρικά φαινόμενα; Τί να πεις....
  Ας διαβάσουν οι νοήμονες ξανά και ξανά την επιστολή του κ. Β. Πολύδωρα. Ευτυχώς που υπάρχουν κι αυτές οι φωνές.......
  Ας ακούσουν κι ας καταλάβουν ότι το χέρσο και άγονο χωράφι με ή χωρίς ημιτελές είναι οι ρίζες και οι κόποι και το αίμα της προηγούμενης γενιάς και της τωρινής με σκοπό να στεγάσουν και την επόμενη με τις όποιες δυσκολίες και όχι επένδυση ή "fund" ή "must" .....
  Δυστυχώς, η τακτική υποστήριξης για έναρξη ή και διεύρυνση κύριας ή και δευτερεύουσας δραστηριότητας που ακολουθείται για συγκεκριμένες ομάδες, αλλά και εξαιρουμενων πάντα των εμπλεκομενων άμεσα ή έμμεσα με αγροτο-τουριστικές επιχ/κές δραστηριότητες με κίνητρα/επιδοτήσεις `φικά.
  με συγκεκριμένο τομέα είναι φωτογραφικά ......

 12. Μικρασιάτης avatar
  Μικρασιάτης 15/11/2013 19:06:38

  Επειδη μαλλον εχουν καταληξει στο συγκεκριμενο σχεδιο, ξερει καποιος να μας απαντησει (ειτε εμπλεκομενος, ειτε απ το Σαιτ) στο εξης :

  > Ο δευτερος φορος που θα μπει για οσους εχουν περιουσια ανω των 300.000 Ευρω, ο οποίος θα εχει αρχικο συντελεστη 0.1% , θα αφορα το υπερβαλλον ποσο απ τα 300.000 (το λογικο, αλλα ποτε δεν ξερει κανεις εδω που εχουμε μπλεξει), Ή ο ατυχης φορολογομενος θα πρεπει να φορολογηθει απ το πρωτο Ευρω της περιουσιας τους???

  Δηλαδη υπαρχει ενδεχομενο αν καποιος εχει συνολικη περιουσια ....301.000 Ευρω να φορολογηθει για ολο το ποσο με το διπλο φορο, ενω αν καποιος εχει 299.000 Ευρω ακινητη περιουσια, να ΜΗΝ φορολογηθει καθολου??

  Λογικα, ισχυει το σεναριο οτι ο διπλος φορος (ας τον πουμε νεο-ΦΑΠ ) θα επιβαρυνει μονο μερος του ποσου που ειναι ανω των 300.000, αλλα με τα διαφορα ΠΑΛΑΒΑ που εχουμε δει, καλο ειναι να κραταμε μια πισινη....

  Αν ξερει καποιος ενημερωσει...

  • Μικρασιάτης avatar
   Μικρασιάτης @ Μικρασιάτης 15/11/2013 21:09:01

   (διορθ: ....μονο το μερος του ποσου που ειναι ανω των 300.000... )

 13. Eva avatar
  Eva 16/11/2013 07:07:00

  Πάλι την γλύτωσαν οι....πτωχοί αγρότες.
  Και οι βουλευτές της περιφέρειας θα κάνουν τα ρουσφέτια τους.
  Είσαστε απαράδεκτοι.
  Όλα τα πράγματα έχουν όρια.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.