#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
21/12/2009 18:23
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Θεσπίστε τώρα ανώτατο συντελεστή φορολογίας εισοδήματοςΚαυγάδες, καυγάδες, καυγάδες. Όσο περνούν οι μέρες τόσο και γίνεται αντιληπτό ότι τα κόμματα πρέπει επιτέλους να σοβαρευτούνε. Δεν μας ενδιαφέρει πλέον ποιος φταίει περισσότερο και ποιος τον έχει μεγαλύτερο. Αλλά ούτε και νομίζουμε πως υπάρχει κάτι που μπορούν να «μας» κάνουν οι Γερμανοί και να μην μπορούμε να το κάνουμε μόνοι μας.  Αφήστε πια κύριοι εθνοπατέρες αυτήν την κακομοιριά και ηττοπάθεια κι ενώστε τις προσπάθειές σας μπας και σωθούμε. Και  ιδού μια δική μας συνεισφορά

 Όσο ο ΠΑΡΟΝΟΜΑΣΤΗΣ μικραίνει!

 Όλοι τρωγόμαστε με την φορολόγηση και τους φοροφυγάδες και τα άσπρα και τα μαύρα. Όλη η Κυβέρνηση ασχολείται με τα «έσοδα» και όλοι οι έχοντες, (πλούσιοι και μη), έχουν χάσει τον ύπνο τους. Καλοί μου άνθρωποι, έχουμε χάσει την προοπτική. Κοιτάμε τον αριθμητή και ξεχάσαμε τον παρονομαστή. Ξεχάσαμε και την στοιχειώδη αριθμητική μας: Όσο ο παρανομαστής μικραίνει, όσο πλησιάζει το «μηδέν» τόσο φτάνουμε σε singularity point, διαίρεση δια του μηδενός, άπειρο, κατάρρευση. Ο παρονομαστής είναι το ΑΕΠ.

 Όλοι οι σημαντικοί δείκτες έχουν το ΑΕΠ για παρονομαστή.

 Χρειαζόμαστε κατανάλωση και παραγωγή. Κατά προτίμηση ιδιωτικά. Το μάθαμε αυτό το τελευταίο. Μία Κυβέρνηση μπορεί να σκαρφίζεται ένα σωρό κόλπα, αλλά ένα είναι το εργαλείο: H φορολογική πολιτική.  Έχει αποδειχθεί ότι οι υψηλοί φορολογικοί συντελεστές δίνουν κίνητρο σε παραοικονομία, αφαιρούν το κίνητρο για παραγωγή, μειώνουν τις επενδύσεις και την κατανάλωση και περιορίζουν τα έσοδα από ΦΠΑ. Μειώνουν και την απασχόληση (και εννοώ την πραγματική απασχόληση, όχι τα ταμεία ανεργίας…). Οι υψηλοί συντελεστές δίνουν κίνητρο για φοροδιαφυγή. Ρωτήστε τον μπακάλη σας.

 Σήμερα υπάρχει φορολογικός ανταγωνισμός μεταξύ των χωρών λόγω της παγκοσμιοποίησης.  Οι επενδύσεις και η ανάπτυξη πηγαίνουν όπου η φορολογική επιβάρυνση είναι  η μικρότερη δυνατή (και όπου υπάρχει σοβαρή ενεργειακή πολιτική – αλλά αυτό είναι άλλο θέμα).  Η Ελλάδα περιστοιχίζεται από χώρες με χαμηλούς συντελεστές φορολογίας εισοδήματος (και σοβαρότερη ενεργειακή πολιτική).  Οι επενδύσεις έφυγαν προς τα εκεί, οι μισθοί και η απασχόληση, εκεί, ανέβηκαν, και οι επενδύσεις εξακολουθούν να πηγαίνουν προς τα εκεί.

 Η πρόθεση της κυβέρνησης να εντάξει στην ενιαία φορολογική κλίμακα μεγάλες κατηγορίες επαγγελματιών και υπαλλήλων, οι οποίοι έως σήμερα για τμήμα του εισοδήματός τους φορολογούνται αυτοτελώς, είναι φυσικό να δημιουργήσει αντιδράσεις. Εφαρμόζοντας όμως χαμηλότερους συντελεστές φορολογίας εισοδήματος οι αντιδράσεις τους θα μετριασθούν. Θα έρθει ο άλλος στο μαντρί πιο εύκολα.

 Επιμένω στο μέτρο σύνδεσης του αφορολογήτου ορίου στην φορολογία εισοδήματος με τη  προσκόμιση αποδείξεων. Θα συμβάλλει στην είσπραξη του ΦΠΑ και στην «σύλληψη φορολογητέας ύλης».  Για να αποδώσει όμως και να αποφευχθεί η συναλλαγή μεταξύ υπόχρεου στην έκδοση παραστατικού και φορολογούμενου χρειάζεται μείωση συντελεστή. («Να σου κάνω έκπτωση ίση με τον φόρο που θα απέφευγες προσκομίζοντας την απόδειξη»… το ρημάδι το breakeven). 

 Η φορολόγηση των κερδών των ανωνύμων εταιριών στην πηγή και στη συνέχεια η διανομή μερισμάτων δίχως επιπλέον επιβάρυνση πρέπει να διατηρηθεί.  Η διαφοροποίηση της φορολογίας μεταξύ διανεμομένων  και μη κερδών θα οδηγήσει στην μείωση των φορολογικών εσόδων.  Οι μέτοχοι από χώρες με τις οποίες υπάρχουν συμβάσεις αποφυγής διπλής φορολογίας δεν θα υπόκεινται στον φόρο μερισμάτων στην Ελλάδα.  Η διατήρηση του υφιστάμενου συστήματος συνδέοντας όμως τον συντελεστή φορολογίας του νομικού προσώπου με τον ανώτατο συντελεστή φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, υπό την προϋπόθεση γενικής μείωσης των συντελεστών, θα ενισχύσει την ανάπτυξη αποκαθιστώντας ταυτόχρονα την φορολογική δικαιοσύνη.

 Η θέσπιση λοιπόν ανωτάτου συντελεστή φορολογίας εισοδήματος, όχι μεγαλύτερου από το 25% και ίσου με τον συντελεστή φορολογίας νομικών προσώπων θα έχει ευεργετικά αποτελέσματα για την ανάπτυξη, την προσέλκυση επενδύσεων, την είσπραξη του ΦΠΑ, την διεύρυνση της φορολογικής βάσης, την απλοποίηση του φορολογικού συστήματος την αφαίρεση του κινήτρου της απόκρυψης εισοδημάτων και την εφαρμογή φορολογικής δικαιοσύνης, ελαχιστοποιώντας ταυτόχρονα της αντιδράσεις μεγάλων κατηγοριών επαγγελματιών και υπαλλήλων.

 Η μείωση των συντελεστών θα πρέπει απαραιτήτως να συνοδευθεί, εκτός από την μείωση των δημοσίων δαπανών, από συστηματική διασταύρωση στοιχείων, δειγματοληπτικούς ελέγχους, την αυστηροποίηση των ποινών, την θέσπιση αντικειμενικών κριτηρίων διαβιώσεως και από διαφημιστική εκστρατεία με στόχο να εμπεδωθεί φορολογική συνείδηση και να μεγαλώσει, κάποτε, το ΑΕΠ, με ιδιωτικά κεφάλαια.

 Αυτά ξέρω, αυτά λέω. Βέβαια υπάρχει δείκτης με τον ΑΕΠ στον αριθμητή,  το «κατά κεφαλή ΑΕΠ».  Εκεί ο παρονομαστής είμαστε εμείς.  Ας έχουμε και Έλληνες να μοιράζουμε το ΑΕΠ.

 A.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Blimblomblim avatar
  Blimblomblim 21/12/2009 18:47:18

  Εις ώτα μη ακουόντων. Εδώ θέλουν να φέρουν 45% για τους "πολύ πλούσιους" (τα κορόιδα - ήρωες που δεν φοροδιαφεύγουν), που με την προκαταβολή φόρου 55% γίνεται 69,75% φόρος για κάθε καινούργιο ευρώ.

  Αν κάτι μας έμεινε από το Σημίτη και το κοινωνικό αίτημα που τον έφερε στην εξουσία, είναι το "άσπρισμα" μιας μεγάλης ποσότητας μαύρου χρήματος και η ημινόμιμη διοχέτευσή του στην καταγραφόμενη οικονομία. Επίσης η, έστω και στρεβλή, κοινωνική αποδαιμονοποίηση του πλούτου, που επιχειρεί τώρα να ξαναφέρει από την πίσω πόρτα η διακυβέρνηση ΓΑΠ.

  Το επόμενο βήμα πρέπει να είναι η οριστική εξαφάνιση του μαύρου τομέα της οικονομίας και η ένταξη του συνόλου της σήμερα ημινόμιμης μαύρης δραστηριότητας στον "άσπρο" τομέα της οικονομίας. Όχι η ηθικολογική τρομοκράτηση της ημινόμιμης μαύρης δραστηριότητας, που θα μας ξαναφέρει σε προ του 1996 εποχές και θα διώξει πλούτο από την Ελλάδα. Πλούτο νόμιμο, αλλά απλώς αδήλωτο - δηλαδή, φοροδιαφεύγοντα. Η ηθικολογική τρομοκράτηση της μαύρης οικονομίας μπορεί να ακούγεται ευχάριστα στο πόπολο και να αναπαράγεται όμορφα από τον Άκη Παυλόπουλο και τον Ευαγγελάτο, αλλά δεν είναι αυτό που χρειαζόμαστε.

  Αν ρίξουμε τους συντελεστές στο 25% και παράλληλα καταργηθεί η κρυφή προσαύξηση που φέρνει η προκαταβολή φόρου, αν καταργήσουμε τα γραφειοκρατικά εμπόδια που σήμερα αποτρέπουν τον ελεύθερο επαγγελματία να κόψει απόδειξη (π.χ. ασφαλιστική ενημερότητα - ναι, δεν πλήρωσε το ταμείο του, θέλετε να σταματήσει να δουλεύει δηλαδή και να κόβει αποδείξεις επειδή δεν είχε να πληρώσει το ταμείο του;), τότε μπορεί να "ασπρίσει" οριστικά η μαύρη οικονομία και το κέρδος, το μόνο κέρδος που είχε η κοινωνία από την περίοδο 1996-2004, να μπορέσει να κεφαλαιοποιηθεί θετικά και σωστά για το μέλλον όλων μας, για να διαχυθεί ως ανάπτυξη με κοινωνική διάσταση, που μόνο μέσα από το φόρο μπορεί να επιτευχθεί.

  Για να γίνει αυτό είναι ανάγκη να σταματήσει ο λαϊκισμός. Μπράβο στην ανάρτηση. Αυτό χρειάζεται.

 2. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 21/12/2009 20:26:10

  Συμφωνώ εν μέρει..
  Έχεις δίκαιο για τον παρονομαστή αρκεί να ξέρεις το μέγεθός του.
  Όταν στη χώρα το 1/3 της οικονομίας είναι εκτός παρονομαστή έχεις ήδη χάσει...
  Πως να το "μαντρώσεις"; Ακύρωσε όλες τις συναλλαγές με μετρητά πάνω από 300 €, κατάργησε το τραπεζικό απόρρητο για το κράτος και άσε τους υπολογιστές να τρέξουν.
  Για το θεσμικό πλαίσιο ο ενιαίος φορολογικός συντελεστής δεν μπορεί πρακτικά να εφαρμοστεί στη χώρα, γιατί με 19% ΦΠΑ ο ιδιωτικός τομέας ενθυλακώνει το ΦΠΑ και κερδίζει από την αποφυγή φορολόγησης (...και στο 5 να πας τον συντελεστή γλυτώνει 24%...)
  Η λύση στο σημείο που έχει φτάσει η χώρα είναι κατά την γνώμη μου πολύ πιο απλή: εξορθολογισμός.

  -κατάργηση της αυτοτελής φορολόγησης σε ΟΛΟΥΣ (Δημόσιο και Ιδιωτικό Τομέα)
  -κατάργηση του αφορολογήτου και κλιμάκωση φοροαπαλλαγής με το ύψος των αποδείξεων
  -κατάργηση των Προέδρων, Δ Συμβούλων και ΔΣ οργανισμών καρεκλών.
  -καμία πρόσληψη πριν καλυφθούν με μετατάξεις τα κενά
  -μείωση των συντελεστών των ασφαλιστικών εισφορών, με πχ ΙΚΑ στο 25% το κόστος παραγωγής μειώνεται +20% με διψήφιο ποσοστό και αύξηση σε εργαζόμενους δίνεις (... καμία άλλη μισθολογική αύξηση).Με τον τρόπο αυτό και μείωση ΚΠ έχεις και χρήμα στην αγορά ρίχνεις και φορολογικά έσοδα απολαμβάνεις.
  -για όσους ...ανησυχούν για τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ στην πραγματικότητα νοιάζονται για τις θεσούλες και τις επιτροπές τους αρκεί η καθιέρωση μιας Εθνικής σύνταξης και από εκεί και πάνω ανταποδοτικότητα.Αν πχ το ΙΚΑ ανακοινώσει τη σχέση ασφαλιστικών εισφορών-συνταξιούχων - συντάξεων θα ...γελάσει κάθε πικραμένος (...γνωρίζω ότι θα χαθούν επιτροπές μίζες και διαχειρίσεις αποθεματικών αλλά τι να κάνουμε)
  -μηχανογράφηση του έρμου Δημόσιου τομέα, με καμία πρόσληψη για την επόμενη τριετία, με 200 Βουλευτές κανένα νομάρχη και 300 δημάρχους
  -μετά να μιλήσουμε για ΦΣ κλπ, αλλά ας ματώσουν και μερικοί άλλοι εκτός τους μισθωτούς γιατί μπορεί να λέμε ότι θέλουμε αλλά μόνο ο μισθωτός πληρώνει φόρο στη χώρα ....

  • Ο Ιθαγενής avatar
   Ο Ιθαγενής @ Ο Ιθαγενής 21/12/2009 20:28:40

   Ααα και φυσικά τα μέτρα αυτά αύριο για όλους, όχι οι σημερινοί συνταξιούχοι και υπάλληλοι, τα ώριμα δικαιώματα, οι εθελούσιες, οι πολιτικοί μας και οι ...τοπικοί διαχειριστές να μιλούν για θυσίες των άλλων....

 3. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 21/12/2009 21:18:06

  Αγαπητέ Ιθαγενή,

  Για το δεύτερο κομμάτι του σχολίου σου συμφωνώ, και εύχομαι να τα βλέπει αυτά ο Παπακωνσταντίνου. Το πρώτο το φοβάμαι. Πιστέυω ότι καλύτερα κίνητρο για λιγότερη φοροδιαφυγή, παρά αστυνόμευση της φοροδιαφυγής. Ο άνθρωπος είναι εξυπνότερος από το αναποτελεσματικό κράτος του...

  Διαβάζοντας τα οικονομικά σχόλια των ημερών, εδώ και αλλού, καταλήγω, μπακαλίστικα στα εξής.

  1. Ναι πολύ γκρίζα οικονομία (φοροδιαφυγή ελλήνων)
  2. Πιθανή και όχι ασήμαντη μάυρη οικονομία (ξέπλυμα βρώμικων)
  3. Πεσμένη έως μηδενισμένη εμπιστοσύνη στο κράτος και την εφορία
  4. Απίθανη σπατάλη σε υπηρεσίες που είναι καλυμένη ανεργία
  5. πεταμένα λεφτά σε αντιπαραγωγικά εργα βιτρίνας
  6. "Πλούσια" ζωή με δανεικά
  7. Αναπόφευκτη μείωση επιπέδου

  κλπ κλπ

  Δεν νομίζω ότι παίζουν υποτιμήσεις και έξοδοι από το €
  Δεν μπορείς διοικητικά να φτωχύνεις τον κόσμο κατά 30%
  Δεν μπορείς να μαζέψεις τα μαύρα και τα κρυφά.

  άρα,

  α) έκτακτοι φόροι με ισόποσες μειώσεις εξοδων, € προς €
  β) μείωση συντελεστή εισοδήματος (σε αφήνω να βγάζεις)
  γ) αποδείξεις και διασταυρώσεις (μειώνεις τον φόρο σου αν βοηθάς)

  Πρέπει να πάψει ο έρμος ο "υδραυλικός" να αισθάνεται ότι αυτός φταίει. μείωσέ του τον συντελεστή, άστον να κρατάει τα λεφτά του, δώστου κίνητρο να δηλώνει κάτι. Τον σοφιστικέ με τον λογαριασμό στο Ντζιμπουτί ούτε να τον κοιτάς. Μόνο με τεκμήρια. Μην κοιτάς ούτε τους εδώ λογαριασμούς... δηλαδή κοίτα όσο θες, αλλά να είσαι έτοιμος για Αργεντινή του 2002, και τότε θα δεις spread...

  Πάνω από όλα χρειάζεται αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο κράτος. Βλακώδης σπατάλη στην ανέχεια. Με συγχωρείς, στο θέμα που με ζαλίζει... Γιατι να πληρώνω φόρους για να κάνει η Μπιρμπίλη εκσκαφές στα βουνά (και το εννοώ). Γιατί να πληρώνω για να τα παίρνουν οι ΟΤΑ και να φτιάχνουν τσιμεντένια παρτεράκια (με Ινδούς εργάτες και Αλβανούς επιστάτες).Όταν βλέπω τέτοια, μας εύχομαι να χρεοκοπήσουμε.

  Κόψτε καθε επιδότηση κρατικοδίαιτων. Αυτοί έχουν τις βιλάρες και τα Καγιέν, όχι ο υδραυλικός (δείτε το Gogglearth για βιλάρες). Κόψτε κάθε έργο ΟΤΑ εκτός από αποχέτευση. Και αυτή με συγχρηματοδότηση ντόπιων. Και τον τοπικό μπακάλη για ελεγκτή. Σκουπίδια και νερό μια χαρά τα καταφέρνουν.

  • Ο Ιθαγενής avatar
   Ο Ιθαγενής @ archaeopteryx 21/12/2009 21:33:56

   Φίλε μου μείωση των δαπανών δεν μπορεί να γίνει αν δεν σταματήσει να λειτουργεί η χώρα ως αποθετήριο βολέματος ημετέρων.
   Το έχω γράψει πολλές φορές, οι δαπάνες που όλοι ευαγγελίζονται γιαυτό ποτέ δεν επιτυγχάνεται: δαπάνη στο Κράτος σημαίνει βόλεμα κολλητών σε θέσεις Προέδρων, ΔΣ, επιτροπών κλπ.
   Μιλάνε όλοι για το ύψος των δαπανών που πηγαίνει σε τακτικές αποδοχές στη χώρα, αν αύριο μείωνες τους Οργανισμούς σε μισούς με συνενώσεις και μετατάξεις και σταμάταγες τις επιτροπές το έλλειμμα θα ήταν μονοψήφιο από το 2009.
   Η μεγαλύτερη προσφορά (και μοναδική...) που έκανε στη χώρα το ΠΑΣΟΚ είναι η γελοιότητα της ανοιχτής διακυβέρνησης: μπες και πρόσθεσε κεφάλια και χιλιάρικα σε καρέκλες...
   Ότι λέω εγώ ή εσύ ή ο καθένας είναι απλά ονειροπόλες εικασίες: δουλεύω 22 χρόνια στο Δημόσιο και στο ξανά λέω ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ γιαυτό και η χώρα έχει τελειώσει και ας μην το καταλαβαίνουν ορισμένοι...μόνο ένα νέο 1897 μπορεί να τερματίσει τον κύκλο δυστυχώς...

   ΥΓ

   σε όποιον θέλει να γελάει ας μπει στο ΦΕΚ ΥΟΔΔ και ας προσθέτει επιτροπές, μετακλητούς και συνεργάτες σε περιόδους ...κατάρρευσης....

 4. Y. avatar
  Y. 21/12/2009 22:02:55

  Φάκτορα, γράφεις “…….Όσο ο αριθμητής μικραίνει, όσο πλησιάζει το «μηδέν» τόσο φτάνουμε σε singularity point, διαίρεση δια του μηδενός, άπειρο……”
  ??…αριθμητής, ... διαίρεση δια του μηδενός...??

  • A. avatar
   A. @ Y. 21/12/2009 22:14:21

   Υ, δαίμων του πληκτρολογίου.. το σωστό είναι όσο ο "παρονομαστής" μικραίνει...

   • Y. avatar
    Y. @ A. 21/12/2009 22:23:46

    Για την αφεντιά μου χρησιμοποιώ το...δαίμων του μυαλού (το ‘χω γράψει και εδώ)

 5. Y. avatar
  Y. 21/12/2009 22:30:35

  Η ένταξη των μερισμάτων σε ενιαία φορολόγηση, ήταν στο πρόγραμμα του ΓΑΠ. Το πρόβλημα είναι με τα ξένα φαντς, και τις μερισματικές αποδώσεις των τοποθετήσεων τους, τις οποίες συνυπολογίζουν στην απόφαση, για να μπουν σε μετοχές. Να δούμε αν θα το κάνει

 6. ISAAK avatar
  ISAAK 22/12/2009 08:08:27

  Όταν έχεις συντελεστή 40% και προκαταβολή 55/% γιατί πράγματι να δουλέψεις από ένα σημείο και πέρα. Γιατί να δημιουργήσεις νέο πλούτο. Αποτέλεσμα χαμένοι πόροι από ΦΠΑ, μείωση της απασχόλησης κ.ά.
  Η λογική των υψηλών συντελεστών τιμωρεί την προσπάθεια να δουλέψουμε περισσότερο

 7. Sic transit gloria mundi avatar
  Sic transit gloria mundi 23/12/2009 10:46:58

  Πολλούς μαθητές του Αλογοσκούφη, βλέπω εδώ μέσα. Του τελευταίου και μοιραίου καπετάνιου στον Ελληνικό Τιτανικό.
  Σιγά μη δημιουργήσουν νέο πλούτο οι χλέχλοι, άν τους φορολογήσουν λιγότερο.
  Θα χαρούν ακόμα πιό πολύ τα Κέιμαν Άιλαντς και οι μπετατζήδες που χτίζουν μεζονέτες στα καμμένα.
  Ο Έλληνας αστός που γεννήθηκε αμέσως μετά τον Πόλεμο, αυτός που βλέπουμε γύρω μας, δεν γίνεται πιά συνεπής καπιταλιστής ούτε με σφαίρες. Έχει ηδονιστική νοοτροπία, αμιγούς καταναλωτή.
  Ίσως η επόμενη γενιά, που τώρα είναι πολύ νέοι ή έφηβοι.
  Μέχρι τότε, συνιστώ Σκανδιναβικό μακροβούτι με συντελεστή 50%, μιά δυό δεκαετίες κάτω από τη γραμμή του νερού, και καλάμι στο στόμα (0% στα επενδυόμενα κέρδη) για να παίρνουν αέρα οι λίγοι δημιουργικοί.

  • donaE avatar
   donaE @ Sic transit gloria mundi 23/12/2009 11:07:09

   Δεν εχει ηδονιστικη νοοτροπια,καταθλιψη εχει.
   Ειναι ανατολιτης που κοιταει πως να αποφυγει την ζωη οχι να την αλλαξει.

   • Sic transit gloria mundi avatar
    Sic transit gloria mundi @ donaE 23/12/2009 11:22:25

    Το ίδιο κάνει, το γράφει άλλωστε κάπως έτσι για τους Αμερικανούς και ο Christopher Lasch στην "Κουλτούρα του ναρκισσισμού".
    Ο πολύς ηδονισμός καταλήγει σε deep depression.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.